2018-06-14 1018 瀏覽
同朋友慶祝生日,想揀一間燒肉餐廳,但又想試下新野,就搵到依間。服務員服務很好,未開始燒之前有膠袋提供讓我們袋住電話。我訂位個陣訂埋鹿兒島和牛,大大塊都係178蚊,而且有專人燒。牛肉幾靚,好嫩滑,入口即溶。三點盛都抵食,有黑豚肉、豬頸肉同埋雞腿肉。因為豬頸肉好味,所以我地就再encore 左一碟豬頸肉。北海道帶子都有專人燒,燒到剛剛好。剩係食肉都唔係咁夠,都係要叫個拉面食,味道唔錯。兩個人食total 635蚊,燒肉好味會再去。
1929 瀏覽

服務員服務很好,未開始燒之前有膠袋提供讓我們袋住電話。

三點盛都抵食,有黑豚肉、豬頸肉同埋雞腿肉。

因為豬頸肉好味,所以我地就再encore 左一碟豬頸肉。

北海道帶子都有專人燒,燒到剛剛好。

剩係食肉都唔係咁夠,都係要叫個拉面食,味道唔錯。

兩個人食total 635蚊,燒肉好味會再去。
  • 鹿兒島和牛
2018-06-14 641 瀏覽
期待左好耐既一餐.大阪燒肉既牛真係無得頂.三個人叫左吾同parts.每樣都好juicy 好林。入口即溶.又多肥膏.好香口。店員都會解釋比你听d 野會燒幾耐.幫你剪埋分埋.無食過一定要試下啊
2018-06-11 636 瀏覽
又到了每年的六月 好朋友們熱哄哄的為我慶祝生日 今次選了想試很久的日本燒肉餐廳位於街尾的角落 遠遠也看到光猛的燈光一進鋪頭 店員立即叫喊日文歡迎👏🏼由於大家都很餓 於是就快整下單鹽燒特上厚切牛舌 店員幫我們燒到剛好一咬下去 非常juicy 很爽口 加上有點點檸檬汁在上面 更鮮味前菜中的TOP1 日式薯仔沙律沒什麼特別 但也挺開胃的燒肉一定要配上生啤 圖為中size還叫了兩款上肋肉 這就沒什麼特別 牛腸 很肥美 沒有內臟的臭味蟹肉蟹膏 燒到熱熱的時候店員會搞混在一起 然後放在紫菜上直接放進口!天呀 太好吃!朋友還拌白飯也很match!!!!主角出場!這個牛小排才178HKD 必須事先預訂!店員會要求我們一齊叫口號 才會開始燒 很有趣!整個晚上也聽到很多次!不要看它肥肥的,吃起來剛好,超嫩!整體真的很不錯,會encore的燒肉,店員也很細心,唯獨如果音樂不放那麼大聲就好,聊天就不用講大聲!

餐廳位於街尾的角落 遠遠也看到光猛的燈光

沒什麼特別 但也挺開胃的

燒肉一定要配上生啤 圖為中size

還叫了兩款上肋肉 這就沒什麼特別

牛腸 很肥美 沒有內臟的臭味

主角出場!這個牛小排才178HKD 必須事先預訂!

不要看它肥肥的,吃起來剛好,超嫩!

2018-06-07
慶祝紀念
生日
  • 厚切牛舌
2018-05-29 1021 瀏覽
放工跟大人落尖沙咀去食日式燒肉,依間物質數高已經一早聽同事講過,所以親早收就去試一試,去到抽風系統做得幾好,冷氣又夠,見到其他食客個個都食得好開懷,再加上眼見肉嘅質數都唔錯,果然無介紹錯呀。先叫個沙律跟前菜食吓先,再揀咗幾款肉嚟燒,先讚吓個牛舌先因為我第一次食咁厚切嘅牛舌,好有口感又唔韌,仲叫咗幾款唔同嘅牛嘅部位嚟燒,樣樣都好好味,燒到咁上下仲叫杯生啤爽一爽,食到尾仲有個海膽飯做結尾,份量唔算好大,但海膽就好鮮甜。
,食到尾仲有個海膽飯做結尾,份量唔算好大,但海膽就好鮮甜
2018-05-20 1137 瀏覽
已經係第二次食la!!!! 今次book 位既時候專登book 定個大得驚人牛小排! 黎嗰陣成間餐廳既waiter n waitress 都歡呼,好搞笑又好尷尬日本燒肉黎講我覺得好抵食架啦係個爐細咗小小唔可以同時燒好多野但都好丫 可以慢慢食我仲會去食第三四五次架食完佢會俾杯小小的乳酸你飲我覺得好正! 因為食完咁肥既野飲番杯酸酸既野飲真係唔錯不過佢既飲品就有待改善啦次次叫親都淡到好似水咁如果飲品同野食都係同一個高水準就perfect la!
已經係第二次食la!!!!

今次book 位既時候專登book 定個大得驚人牛小排!

日本燒肉黎講

我覺得好正! 因為食完咁肥既野
飲番杯酸酸既野飲真係唔錯

不過佢既飲品就有待改善啦
次次叫親都淡到好似水咁

如果飲品同野食都係同一個高水準就perfect la!
2018-05-07 1517 瀏覽
早幾年去日本就話想食呢間燒肉, 結果日本個間冇去到, 香港既分店都開左好耐, 而家先有機會黎食~難得平日放假就梗係要食下個lunch, 感覺冇食夜晚咁貴, 但又食到好味野ma燒肉御膳一個set lunch都包左好多野, 有沙律, 泡菜, 蛋, 紫菜仲有個湯, 真係勁豐富呀~食之前餐廳仲會提供條圍巾, 咁就唔怕整污糟自己件衫啦點解會叫呢個餐, 係因為佢有5款品同既肉, 咁就滿足到我咩都想試既心態啦呢度有牛肋肉, 豬頸肉, 雞肉, 黑豚腩肉同埋牛舌, 真係未燒都已經流哂口水啦~基本上d肉已經醃好哂, 所以燒完我覺得唔使點汁都好夠味, 真係每一款都好好味, 又香又鬆軟既肉呀呢度既爐比較細, 其實我覺得個爐細會仲好, 因為燒既時候容易d控制每舊肉, 咁就唔會浪費左咁好味既肉啦

燒肉御膳
食之前餐廳仲會提供條圍巾, 咁就唔怕整污糟自己件衫啦

很日式的燒肉店,環境沒有韓式燒肉的壓迫感,坐得很舒服!餐廳會提供圍巾和透明的膠袋放電話,很貼心~厚切特上牛舌 $148牛舌好厚身,有四塊。店員會幫忙燒,可能因為店員怕我們不會控制生熟程度😂最後還會上檸檬汁才放上我們的碟上,服務超好!肉質很爽口,油脂比例好平均。中間還是粉紅色的,不會過熟,好好味!大得驚人牛小排 $178要食依塊咁大既牛小排一定要預先訂定,唔可以到餐廳先點架!店員會負責燒,燒之前店員會教我們叫口號,然後全部店員都會大聲一起叫,很有氣氛!店員會剪開一塊塊,先燒好數塊給我們,然後其他再留給我們燒。肉質嫩滑,比較油浰,配上自家制的wasabi醬剛剛好!牛肋肉 $58選擇了汁燒,比較濃味。名物!一口冷麵 $38冷麵好彈牙,湯加了醋,酸酸的很開胃又消滯~最後餐廳會提供酸奶和熱茶給客人,幫助消化,很貼心!!
很日式的燒肉店,環境沒有韓式燒肉的壓迫感,坐得很舒服!
餐廳會提供圍巾和透明的膠袋放電話,很貼心~

厚切特上牛舌 $148
最後還會上檸檬汁才放上我們的碟上,服務超好!

大得驚人牛小排 $178
要食依塊咁大既牛小排一定要預先訂定,唔可以到餐廳先點架!
店員會剪開一塊塊,先燒好數塊給我們,然後其他再留給我們燒。
肉質嫩滑,比較油浰,配上自家制的wasabi醬剛剛好!

牛肋肉 $58
選擇了汁燒,比較濃味。

名物!一口冷麵 $38
冷麵好彈牙,湯加了醋,酸酸的很開胃又消滯~

最後餐廳會提供酸奶和熱茶給客人,幫助消化,很貼心!!
  • 特級厚切牛舌
2018-03-09 3381 瀏覽
食完第一次之後愛上左呢間燒肉 我想講 真!係!好!好!食! 啲肉係入口即溶食到唔想停 可惜荷包有限 唔可以食到放題咁😂提早book位有得order牛小排 燒親牛小排都要同店員嗌口號 成間店都一齊嗌 第一次同男朋友食 嗌個陣覺得尷尬(但我怕醜既男朋友竟然嗌到勁大聲😂)之後同屋企人去食就唔尷尬嚕 成班一齊嗌 爸爸媽媽笑得好開心😆其實有呢啲互動都幾得意 係唔錯既回憶! 除左肉仲有嗌其他飯/海鮮 我覺得味道一般 留返啲錢集中嗌肉為佳😎
2018-02-14 3009 瀏覽
午餐算幾抵食,兩百幾蚊有肉有菜有小食,份量都好多。椰菜出乎預料地好食,泡菜都ok,但講到主菜-牛肉,真係好一般。燒肉我知韓國既牛同日本既牛好難比較,但撇除肉質唔講,呢間店既調味有點過濃了,基本上唔係好食到牛肉本身的味道了😞如果對肉質/調味無甘講究的,可以來吃吃看,性價比算蠻高的。
2018-02-13 2282 瀏覽
生日飯聚嚟左呢間朋友推介嘅燒肉店,尖沙咀區非常方面,店員親切友善,坐得舒服又唔大油煙。朋友好醒目預訂左牛小排,大大一塊係薄切嘅,店員解說呢一塊牛分幾個部位,每個部位都有唔同口感,可惜我記唔到咁多,只想快點燒黎食。呢塊牛大過個爐,店員會埋嚟幫我地燒,每一啖都好好味,雖然咁大塊但唔會好飽唔會太膩的。另外仲有牛舌,平日唔太喜好牛舌,但薄切我ok嘅,鹽燒好正,一口大小,得4件好似少左D (笑)壺漬牛肋條,一盅咁上檯,見到咁樣醃左一定好惹味,期待店員快點動手幫我地燒燒燒。燒到咁上下會剪到一口大小,再加上微辣嘅蔥伴著一齊食份外好味,我個人好滿意呢!仲有叫左一碗蔥溫泉玉子飯,一口肉一口飯,感覺冇咁膩,玉子同蔥拌勻,唔錯吖。最後我地叫左2個燒蟹膏蟹蓋,燒到咁上下拌勻,蟹籽蟹肉蟹膏攪拌,變成綠綠地咁,食落有鮮味?腥味? 其實真係一線之差,但我食到喎,加埋紫菜一齊食都幾ok喎。

2018-02-07 2018 瀏覽
年尾流流,梗係就要同各方好友食團年飯,今年第一餐就揀咗喺TST 嘅Futago, 病房嘅時候講明為一個半小時限時,不過之後都無限我哋時間,呢個唔錯。室內環境舒服,不過室內係有少少凍,估唔到食燒肉嘅地方竟然冇一種熱嘅感覺。所以我哋D女仔friend都一路着住褸食。夏天應該會好正,不過冬天就....食物整體方面比預期中好!menu推介嘅食物都好好食!肉好鮮,肉味夠,就算鹽燒都調左味,味道濃之餘又冇遮晒啲牛肉味,個平衡做得好好!大家都食得好滿足!
2018-02-05
慶祝紀念
團年飯
2018-01-31 2053 瀏覽
Futago HK 大阪燒肉店係一間質素很好既燒肉店,呢間燒肉店好貼心,有圍裙同透明手機袋準備俾客人,可以避免啲油脂漬整到件衫同電話。仲有店員係隔離幫忙燒肉,我地兩個不斷請教店員點先可以燒得靚啲,店員都好好人,係咁解釋俾我地聽。🔸特製薯仔沙律上面有啲脆片係上面,撈埋一齊食好味😋專人幫燒既燒肉😊好多肉汁,肉質地嫩仲有油脂既香味。配搭埋芥末蒜片一齊食,好好食👍🏻上碟都好靚~好滿足啊😍🔸燒蟹蓋上面有蟹肉、蟹籽同蟹膏,好香口。但就咁食有啲鹹,包住紫菜食就啱啱好。🔸海膽玉子飯紫菜、蛋漿加埋海膽撈埋一齊食,甜甜地,都唔錯。最後店員好貼心遞上酸奶同麥茶,用黎幫助消化。順帶一題個酸奶好好飲😝

🔸特製薯仔沙律
上面有啲脆片係上面,撈埋一齊食好味😋

專人幫燒既燒肉😊
好多肉汁,肉質地嫩仲有油脂既香味。

配搭埋芥末蒜片一齊食,好好食👍🏻上碟都好靚~好滿足啊😍

🔸燒蟹蓋

🔸海膽玉子飯
紫菜、蛋漿加埋海膽撈埋一齊食,甜甜地,都唔錯。

2018-01-07 2396 瀏覽
朋友提出試呢間燒肉 上網做資料搜集 知道牛小排要訂 所以都訂左塊7點入座 叫左個薯仔沙律食住等朋友 沙律🥗既面頭仲有卡樂B 估唔到又幾夾渦 一人一啖好快清哂 不過沙律菜再細塊D 就會容易入口d 蜜桃汽酒 酒味較淡 不嚐酒的朋友都可以試下 鹽味牛舌 店員幫忙燒肉 一半加有檸檬汁 一半是原味 海膽伴飯 海膽味淡口 加幾滴醬酒會更好盛合 有豬頸肉 雞肉 同五花腩 剛剛好每人一塊呢個醬燒牛小排需要預訂 仲大塊過個爐 所以都要店員幫手燒先搞得掂 呢個係比較水質既yogurt 我認為係全餐最好味😂

蜜桃汽酒 酒味較淡 不嚐酒的朋友都可以試下

鹽味牛舌 店員幫忙燒肉 一半加有檸檬汁 一半是原味

海膽伴飯 海膽味淡口 加幾滴醬酒會更好

盛合 有豬頸肉 雞肉 同五花腩 剛剛好每人一塊

呢個係比較水質既yogurt 我認為係全餐最好味😂
2018-01-04
2017-12-18 2455 瀏覽
今天約了很久不見的同學吃飯,朋友預約了吃燒肉。餐廳有林林總總的選擇,我們各種肉都試下。其中比較特別的是大得驚人牛小排,真的大大件,不過是薄切的。店員雖然忙碌,但是會幫忙燒肉。肉質嫩滑,一人一大塊,很快吃掉。又點了兩個蟹蓋🦀,未燒之前很美觀,很吸引,但燒完之後是一團灰色的膏,有點鹹,配上飯吃會更佳。所以點了個飯,石鍋飯熱乎乎,可以將蟹膏混合一起吃。燒玉米🌽很講功夫,很容易燒焦,而牛油亦很容易掉下去,所以要差不多熟了才好放牛油呀!差不多完了,還可以喝杯茶和酸奶,很幸福的星期五。
今天約了很久不見的同學吃飯,朋友預約了吃燒肉。

餐廳有林林總總的選擇,我們各種肉都試下。
其中比較特別的是大得驚人牛小排,真的大大件,不過是薄切的。

所以點了個飯,石鍋飯熱乎乎,可以將蟹膏混合一起吃。

差不多完了,還可以喝杯茶和酸奶,很幸福的星期五。

約左幾個朋友食飯,其中一位大讚極推呢間大阪燒肉,話好好好好食😂😂 見天氣又凍凍地,大家就決定去試一試佢🤘🏻🤘🏻大阪燒肉位於尖沙咀綿登徑,係k11行過去只需要2分鐘,十分方便👍🏻不過聽聞呢到好難book位🤔 因爲朋友識呢到既老闆先book到。去到又真係爆場既,今日仲要係星期一,大家如果想試記得打定去book啦🤗餐廳內唔算好大,不過都內納到三四十人既,佢係新式既燒肉餐廳,有條通係爐上,燒完都唔會太大陣味🤧十分愛好牛脷🐮👅既我,當然就要點呢到既特上牛舌啦,仲要係厚切個隻🤤 其實呢到有好多款牛舌揀既,有薄有厚有唔同level價位。我地揀呢隻屬於最貴,一碟只有四塊,不過真係好好食😳 食牛脷最著重係口感,差既牛脷點燒都會韌,呢到既牛肉脷口感一流,超有咬口,完全唔韌,咩調味料都無落但都味道都好正,十分推介呢塊大過我塊既係大得驚人牛小排😂 個名勁搞笑,不過都match既,真係好大塊,不過佢係薄身的,所以唔會話好飽。當集齊幾台客人都點呢塊牛小排後,幾位店員會一次過上同呢款牛去唔同枱,並且會request全部食客係佢將牛小排放落爐時嗌”yoshi”😂 幾枱食客加幾個店員大嗌時令氣氛十分高脹好得意🤣 呢塊牛

厚切特上牛舌

呢塊大過我塊既係大得驚人牛小排😂 個名勁搞笑,不過都match既,真係好大塊,不過佢係薄身的,所以唔會話好飽。當集齊幾台客人都點呢塊牛小排後,幾位店員會一次過上同呢款牛去唔同枱,並且會request全部食客係佢將牛小排放落爐時嗌”yoshi”😂 幾枱食客加幾個店員大嗌時令氣氛十分高脹好得意🤣 呢塊牛小排認真幾好食,肉質鮮嫩,牛既油香味濃郁,食完個陣牛味會係口腔徘徊🤤 真心正,係薄左d,如果厚少少有d咬口會更正。
大得驚人牛小排

呢個血淋淋一磚既就係鑽石牛肋肉💎🐮 佢比較厚身,手掌咁大塊到,由於佢外貌唔特別吸引,我地都擺左一陣先燒。
鑽石牛肋肉

店員幫我地燒完再加秘製汁就食得,大約燒左4分鐘💨 一咬落去肉質極度嫩滑,佢仲要有d厚度,好有咬口,好似牛柳咁林,加上個醬超級好食!!!! 食完係要encore嗌多份的🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ 同牛小排唔同既係,牛小排比較傾向食牛既原味香味,牛肋肉係有咬口同加左醬算直是perfect池

鑽石牛肋肉

超級腸控既我亦唔可以錯過呢到既一壺牛大腸,佢有幾款唔同既牛腸比大家揀,有牛小腸個d既。呢個一壺牛大腸超級肥美😂😂 大家見唔見到d肥膏,食完好有罪惡感🤦🏻‍♀️ 但真係好肥美🤤🤤 我食左兩粒,一粒有少少韌,一粒就好好味唔韌,可以擺側邊個d個火弱少少無咁快熟🤔 佢燒完會有個醬揸係腸面再灶燒多陣既,個醬辣辣地好野味。
一壼牛大腸

牛腸本身係原條用壺上既,壺上面就係秘製醬料😍

我地仲嗌左蟹蓋🦀,好多蟹膏好足料😍 同磯丸水產食既一樣咁好味😋
蟹膏蟹蓋

佢比較特別既係會跟一疊紫菜上,原來蟹膏配上紫菜味道係咁夾嫁🤤 仲無咁膩添感覺!

食燒肉又點可以唔叫野飲呢,呢杯係蜜桃茶,唔太甜,唔飲酒既朋友可以嗌呢d茶類消個濟🙆🏻
蜜桃茶

食完曬野店員會為每位食客送上一杯麥茶同yogurt消濟😌 好貼心😳 因爲真係食到勁飽🤦🏻‍♀️ yogurt係唔甜的,酸酸地幾好👍🏻
麥茶  &  yogurt

總括黎講,呢到既牛十分十分出色👍🏻👍🏻 要比十個贊佢🤣 真心推介大家去食!絕對可以同係日本既燒肉餐廳比美!!! 我地仲嗌左d熱鍋飯例如葱伴玉子飯,會有飯焦超正😍 豬肉類都好食既不過唔係話特別出色,大家可以focus番係牛🐮🐮🐮🐮

2017-11-27
厚切特上牛舌