2022-10-23 3624 瀏覽
餐廳裝橫時尚舒適,happy hour 仲有買一送一優優🍻啱哂放工同fd嚟傾計食飯😝 餐廳有會員系統,只要join左 ,A la carte散叫仲有8折添🈹🔸蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 ($138)邪惡的芝士🧀是令人又愛又恨的美食,充滿罪惡感的芝士通心粉Mac and Cheese,必定能滿足味蕾,讓人感受幸福的一刻!今次用咗芝士之王巴馬臣芝士做美味擔當,忌廉汁加上甜酸蕃茄🍅中和了滯膩的口感,蟹肉🦀更加將鮮味提升,令這碟Mac and Cheese 更有深度,味道更多層次。🔸巴馬火腿火箭菜薄餅 ($158)又薄又脆嘅薄餅香脆可口,配上大量芝士拉絲感十足,餡料份量十足,充滿咸香嘅意大利巴馬火腿😋肉質軟嫩,鹽味的芳香中透著細緻的甘甜。配上清爽口感嘅火箭菜,以火箭菜特殊的香氣、微嗆辣的滋味,與巴馬火腿真的是絶配,再加上車厘蕃茄,色、香、味俱全👍🏻🔸藍莓芝士凍餅($68)濃稠的藍莓果醬🫐酸酸甜甜,配上淡淡芝士香、口感幼滑的凍餅,神來之筆是加上少少蜜糖🍯將味道大大提升。

🔸蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 ($138)
蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉

🔸巴馬火腿火箭菜薄餅 ($158)
巴馬火腿火箭菜薄餅

🔸藍莓芝士凍餅($68)
藍莓芝士凍餅
巴馬火腿火箭菜薄餅
藍莓芝士凍餅
2022-10-23 56 瀏覽
♡♡♡📍 Flames (保華企業中心) (觀塘)觀塘鴻圖道51號保華企業中心地下1號舖餐廳都幾有氣氛,而且會同左室內同室外,餐廳入邊會播下音樂😆,都幾chill🤣~成個感覺唔似係觀塘,好適合一班朋友去chill下😻~餐廳仲有會員系統,只要join左會員A la carte散叫仲有8折!抵食好多!🤟🏻😆🍽LOADED NACHOS份量超足!醬汁都足以舖滿玉米片🤩~有埋芝士真係勁吸引🤣~🍽ROAST WHOLE PERI PERI SPRING CHICKEN另外仲會配埋薯條,覺得個薯條都幾出色🥰,真係岩岩炸出黎,勁香勁脆🤟🏻~份量都唔少㗎,真係好夠食😝。燒春雞份量都岩岩好,辣味都適中會比較惹味😻,肉質都幾滑🤣~🍽NDUJA PIZZA小辣既pizza都真係好惹味😻,而且辣沙樂美腸都大塊🤣,其他配料亦都好足夠,真係舖滿成塊pizza㗎🥰~都幾中意呢度既pizza🫶🏻!

♡♡♡
📍 Flames (保華企業中心) (觀塘)
觀塘鴻圖道51號保華企業中心地下1號舖

🍽LOADED NACHOS
份量超足!醬汁都足以舖滿玉米片🤩~有埋芝士真係勁吸引🤣~

🍽NDUJA PIZZA

平日工作忙碌,更加享受放工同朋友飯聚🫰🏻絕對係最放鬆的時間,分享生活唔同的狀況,又可以享受美食😋😋今日朋友係觀塘放工,所以我地決定係觀塘食飯呢🤩~朋友想食西餐,我地決定試 西餐廳 FLAMES📍-環境好舒服,有戶外同窒內選擇!✅今晚我地揀左坐室內呢!而食物方面可以有dinner set / 散叫🗒由於Dinner set 未算好岩,所以我地揀左散叫小食方面,我地點了Fish & chips with House tartar sauce🍟估唔到係禁大份呢! 而且魚柳都一樣好大份🍤仲有埋檸檬,可以自己按口味添加🍋外脆內軟,而且真係好大份呢!仲有幼身薯條,岩晒我呢個薯條控!😁係估唔到會禁大份🤪-主食方面,我地點了pizza-aloha🍕有齊pineapple, ham,oregano, san marzano tomato,mozzarella🧀🍅🥓經典的PIZZA款,PIZZA唔算薄底,所以咬落好有口感! 重點係有滿滿的芝士🧀真係每一啖我都咬到有芝士,而且仲有拉絲點😋PIZZA真係必點! 而且配料都十足,係誠意之作!絕對對得上呢個價錢呢!✅💯-最後點了意粉,Pasta-beef chee
平日工作忙碌,更加享受放工同朋友飯聚🫰🏻
絕對係最放鬆的時間,分享生活唔同的狀況,又可以享受美食😋😋
今日朋友係觀塘放工,所以我地決定係觀塘食飯呢🤩~
朋友想食西餐,我地決定試 西餐廳 FLAMES📍
環境好舒服,有戶外同窒內選擇!✅
今晚我地揀左坐室內呢!
而食物方面可以有dinner set / 散叫🗒
由於Dinner set 未算好岩,所以我地揀左散叫
估唔到係禁大份呢! 而且魚柳都一樣好大份🍤
仲有埋檸檬,可以自己按口味添加🍋
外脆內軟,而且真係好大份呢!
仲有幼身薯條,岩晒我呢個薯條控!😁
係估唔到會禁大份🤪
主食方面,我地點了pizza-aloha🍕
經典的PIZZA款,PIZZA唔算薄底,
所以咬落好有口感! 重點係有滿滿的芝士🧀
真係每一啖我都咬到有芝士,而且仲有拉絲點😋
PIZZA真係必點! 而且配料都十足,係誠意之作!
絕對對得上呢個價錢呢!✅💯
最後點了意粉,Pasta-beef cheek mushroom linguine with red wine beef jus🍝
食落有啖啖既紅酒味!🍷
有好大份的牛面肉,都幾嫩!
重點真係啖啖肉,同埋唔會太咸呢!😉
飲品方面朋友點了最簡單的可樂!😛
要值得一提這家既份量真係比想像中多‼️
所以點菜前唔好輕視份量呀!😆
原來餐廳有會員系統 - 只要join左 , A la carte散叫有8折!💡
不妨留意下呀!😉
fish & chips(House tartar sauce)
pizza-aloha(pineapple, ham,oregano, san marzano tomato,mozzarella)
Pasta-beef cheek mushroom linguine(red wine beef jus)
coke
2022-10-19
coke
  • 夏威夷薄餅
  • fish & chips
2022-10-23 1101 瀏覽
-Flames🍽-Fish & Chips $148炸魚係超級嫩滑入口即溶重點係食落冇腥味同雪藏味😉外皮粉漿唔會好厚不過呢個要快d食因為一放耐左個皮係會林得好快😂薯條唔係普通撒d鹽佢落左d調味粉勁好味😋-Carbonara Pizza $158之前食過Flames既Salami Pizza覺得超級正所以今次要試其他款🤣Carbonara唔係真係好忌廉味個款但都好食因為本身pizza好食加咩配料都正😂-King Prawn Linguine $148超多三文魚籽但撈均個意粉先發現自己整爆哂🤣個龍蝦汁🦞超濃味唔知以為飲緊龍蝦湯😂-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 觀塘鴻圖道51號保華企業中心地下1號舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_觀塘#foodieluveat_西餐#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #
Flames🍽

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_觀塘
#foodieluveat_西餐
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #觀塘 #西餐 #工廠大廈美食 #鴻圖道 #bar
2022-10-18
2022-10-21 200 瀏覽
今天過了午飯時間,本來想嘆一個下午茶,但朋友說有些肚餓,想吃得豐富些。於是,便選了這間位於觀塘區鴻圖道,開業個多月的 Flames.這裡還有酒精類飲品出售,平日 happy hours 時間,也有不少人光顧。在附近,跟 Flames差不多模式及檔次的食店不太多。我選了 香草紅酒汁燴牛面肉配香草黃薑蕃茄飯; 及叫了一個daily soup. 我點餐的時候,店員明明跟我說是pumpkin soup, 送到來的卻是一個什菜湯,吃不出有pumpkin 在內。 一嚐之下,湯味濃郁,入面的料又多又好味,有沒有 pumpkin都不打緊了。燴牛面肉, 非常嫩滑,紅酒汁也很入味,配香草黃薑蕃茄飯, 平常也很少吃得到, 味道特別得來也很好吃,黃薑味再出一些就更好。下次再光顧的時候,會嚐嚐其他的食物。香草紅酒汁燴牛面肉配香草黃薑蕃茄飯

下次再光顧的時候,會嚐嚐其他的食物。

Daily soup

2022-10-17
Daily soup
  • Dailysoup
2022-10-20 90 瀏覽
˚ ༘✶ ⋆。˚ ⁀➷人氣西餐廳 𝗙𝗹𝗮𝗺𝗲𝘀 再開了新分店室內環境樓底高、設計有格調加上半開放式室內和全室外座舒適感覺一流、和朋友傾偈的好地方所以晚上早早就全場滿座而且餐點出色CP值超高、而且份量偏大下載餐廳 app 成為會員後散叫更有有8折優惠❥ 葡式香辣燒春雞配薯條原隻燒春雞味道香濃少辣、外脆內軟厚切薯條好惹味可口❥ 紅酒燴牛面肉草菇扁意粉牛面肉份量多、肉質非常軟綿醬汁剛好、意粉彈牙入味❥ 牛油烤蔬菜多款蔬菜烤得正香鹽味足、十分開胃❥ 芒果茶甜度剛好、也帶有薄荷味好清新

˚ ༘✶ ⋆。˚ ⁀➷
人氣西餐廳 𝗙𝗹𝗮𝗺𝗲𝘀 再開了新分店
室內環境樓底高、設計有格調
加上半開放式室內和全室外座
舒適感覺一流、和朋友傾偈的好地方
所以晚上早早就全場滿座
而且餐點出色
CP值超高、而且份量偏大
下載餐廳 app 成為會員後散叫更有有8折優惠

❥ 葡式香辣燒春雞配薯條
原隻燒春雞味道香濃少辣、外脆內軟
厚切薯條好惹味可口

❥ 紅酒燴牛面肉草菇扁意粉
牛面肉份量多、肉質非常軟綿
醬汁剛好、意粉彈牙入味

❥ 牛油烤蔬菜
多款蔬菜烤得正香
鹽味足、十分開胃

❥ 芒果茶
甜度剛好、也帶有薄荷味好清新

人氣高質時尚西餐廳 — Flames今次同朋友慶祝生日🪅就簡左呢間好高人氣的連鎖Cafe啦,今次係平日嘅夜晚去食都全場爆滿,睇黎真係好受歡迎!喺門口已經覺得裝修好靚,好適合同朋友慶生同埋朋友聚餐🥂🐮紐西蘭安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉(+$118)肉眼扒係12oz,簡左五成熟,沾上燒牛肉汁,好濃郁牛肉味!肉質軟淋,顏色粉嫩,份量夠晒兩個人share。🍕夏威夷薄餅一定係麵包控最愛,因為薄餅批底係厚批,咬落超鬆軟🤤勁啱我口味!🍝燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉($148)呢個係散叫嘅,賣相好吸引😍龍蝦汁好多,配上大蝦同三文魚籽,三文魚子增加左咸香,而且意粉都好掛汁!
人氣高質時尚西餐廳 — Flames

🐮紐西蘭安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉(+$118)

🍕夏威夷薄餅

🍝燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉($148)
2022-10-19 70 瀏覽
觀塘已有一間分店,這間是觀塘內第二間是剛開業不久的,其他區也有分店。之前睇過下啲食評,好壞各有,大多數都係話服務態度唔係咁好,所以今晚去試其實都有少少擔心服務態度唔好。我比預約時間早咗少少,餐廳內環境都好有氣氛,多數侍應都係講英文嘅,當然都有講廣東話嘅。坐低睇下個餐牌,點咗個set dinner,再加啤酒,不過可能落啤酒order時有少少溝通問題,所以落啤酒係重複左,後來再問另一個侍應先知。薄餅上嘅煙三文魚份量都多,薯條炸魚柳用嚟配啤酒一流,😋最後個甜品係芝士蛋糕同朱古力蛋糕,好味。服務態度又唔係評論上咁差,我自己就覺得ok👍🏻
2022-10-19 111 瀏覽
成班公司同事9位落嚟食生日飯,諗住11:30落嚟食唔阻佢做中午生意。之前一晚打過電話問佢係咪可以9位一齊坐,佢話OK。今日去到,門口都未有人,佢好詳細講解點張10枱只做5x2人,4人枱又唔俾坐,特別留兩張高低水平落差很大嘅枱俾我哋,中間隔條大走廊。真心感覺到佢好有誠意想做我哋生意,但係浪費佢咁多時間,真係唔好意思再嚟麻煩佢。燒雞水平係佢標準作,佢嘅醬汁亦非常有特色。嘢食好好,可惜浪費太多時間溝通。人少少嚟食就好。

人少少嚟食就好。
2022-10-19
慶祝紀念
生日
  • 燒雞
2022-10-19 79 瀏覽
Flames分店越開越多,最近去咗佢地喺觀塘新開嘅旗艦店,餐廳以淺木色同灰色為主調,配上黑木藤椅同雲石枱,加上流狀線條空間感,充滿現代感同時營造出relaxing嘅氣氛😆話說友人係佢地會員,嗌A la carte menu會有8折,所以我地就散嗌嚕(´・ω・`)-🥗香煎半熟吞拿魚車厘茄沙律 $138半生熟嘅呑拿魚顏色粉嫩,加上新鮮車厘茄同青檸青瓜薄荷汁,清新開胃🥒🍗葡式香辣燒春雞配薯條 $238一上枱就俾巨型嘅燒春雞震懾,真係好大隻啊!春雞即叫即燒非常香口,做到皮脆肉滑嘅口感,亦都好juicy!加上海量粗薯條,又飽又滿足🍟🍰自家製蛋糕 $68是日蛋糕有兩款,我地揀咗New York Cheesecake🧀 蛋糕厚實香濃,加上香脆餅底,好好味!佢地表層舖上藍莓,presentation靚靚有誠意🫐

🥗香煎半熟吞拿魚車厘茄沙律 $138

🍗葡式香辣燒春雞配薯條 $238

🍰自家製蛋糕 $68
2022-10-18 122 瀏覽
今日晏晝嚟咗呢度試食,我地時間早,未算太多人。不過一到12點15分左右,已經坐左大半。果然旺場。餐飲時間只有75分鐘,唔會俾你慢慢吹水傾偈環境都幾舒服,不過人都坐滿左之後,見到員工行嚟行去都有啲逼夾。揀咗一個Pizza一個意粉:$108$108 呢個Pizza都唔錯,不過佢啲水牛芝士嘅質感有啲奇怪,比較硬身。味道是不俗的咖啡要加$18 ,咖啡質素唔錯。跟餐就有一般嘅飲品。整體來講都OK,想食西餐就多個選擇!

揀咗一個Pizza一個意粉:

味道是不俗的

咖啡要加$18 ,咖啡質素唔錯。
跟餐就有一般嘅飲品。

整體來講都OK,想食西餐就多個選擇!
🐥避風塘雞翼 $88比個名吸引到😆fusion菜式,雞翼好入味!有少少辣度⚠️有啲似土匪雞翼辣既版本🤔😆味道就比較重口味惹味⚠️食開淡味人士可能就會唔中意💁‍♀️🍕海鮮香草茄醬薄餅 $168真係好推薦✨海鮮主要係墨魚圈、蝦、煙三文魚🤤配搭好好食~墨魚圈同蝦都好彈牙😋食唔出係雪藏貨,中間好多芝士~茄醬都好多,薄餅餡料偏濕潤,口感唔會乾爭爭👏🐮紅酒燴牛面肉草菇扁意粉 $128牛面肉份量好多!燴得超霖🤤🤤好食!意粉口味偏向香草香料味,我同我朋友唔係好食得慣個味道🤔🍹Tropical punch $68其實呢杯就係𝐅𝐫𝐮𝐢𝐭 𝐩𝐮𝐧𝐜𝐡既味道,好清新,唔會過分甜👏裝飾都好靚📸
🐥避風塘雞翼 $88

🍕海鮮香草茄醬薄餅 $168

🐮紅酒燴牛面肉草菇扁意粉 $128

🍹Tropical punch $68
  • 海鮮香草茄醬薄餅
今日嚟到觀塘呢間最近超人氣嘅西餐廳,裝修非常之Modern,氛圍感十足,啱晒聚會食飯啦,真係加入嘅夜晚超級多人呀,需要訂枱先有得食!試咗佢哋嘅意粉pizza主菜真係超高質好好食,真係算觀塘比較好食嘅西餐,服務都好好話環境唔錯!餐廳有會員系統 ,只要join左 ,A la carte散叫有8折,真係非常之抵食,成為佢哋嘅會員就有折扣,呢個優惠真係唔好錯過!🍕意式辣肉腸薄餅 $158 (10/10) 另收加一Pizza即叫即焗,仲要係手工拿坡里pizza添!個薄餅外脆內軟,好軟熟大少少煙韌,好食好有口感,真係意式pizza嗰種香味同感,仲有少少燶邉,意大利辣肉腸醬好香濃,食到肉粒,蕃茄味上面嘅辣肉腸鹹鹹香香加埋芝士真係Perfect match!真心好食!🍴香辣炸雞 $78 (9/10) 另收加一份量超多,有成9舊🤩個醬汁有少少似酸辣嘅辣椒仔,少少辣味,個雞雜得好香脆,炸粉似係美式炸雞喎種,外脆內軟,有雞味好嫩滑!好食!🍴燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 $148 (9.5/10) 另收加一扁意粉軟硬適中,非常之掛汁,龍蝦汁都好香濃 ,仲有少少酒香,加埋魚子好鹹香好鮮味,蝦肉蝦膏都好香濃,蝦肉

🍕意式辣肉腸薄餅 $158 (10/10) 另收加一

🍴香辣炸雞 $78 (9/10) 另收加一

扁意粉軟硬適中,非常之掛汁,龍蝦汁都好香濃 ,仲有少少酒香,加埋魚子好鹹香好鮮味,蝦肉蝦膏都好香濃,蝦肉好彈牙有蝦味。

🍰自家製蛋糕 $68 (7/10) 另收加一
芝士蛋糕有啲似Starbucks嗰一種,上面嘅藍莓醬似係自家製因為粒粒藍莓係原粒,好有口感,酸酸甜甜,餅底比較薄,芝士比較淡味,但係都有香味,佢個質感有少少似疏乎厘cheese cake嗰一種未去到好細或會食到粉粉嘅感覺!發來有少少楓糖漿,如果鍾意甜嘅人可以再點一點會在甜少少!

推薦指數: 9.5/10
你到觀塘一定要試吓呢間西餐廳呀,食物超級好食環境非常之好啊,個人覺得煮菜俾甜品更加優勝!
2022-10-16 86 瀏覽
之前嘗過海濱匯的Flames,覺得十分不錯,因此得知觀塘開了新分店時,便立即預訂與友人再去一試新分店地理位置上比較接近觀塘地鐵站,較為方便,而且店面更寬敞,非常舒適 🍴 巴馬火腿凱撒沙律($118)沙律菜夠新鮮,配以巴馬火腿、煙肉碎及麵包粒 🍴 香辣炸雞($78)香脆熱辣的外皮,讓有嫩滑的雞肉,味道驚艷💕微酸微辣,想再辣點可以沾醬,份量亦多,適合3-4人分享 🍴 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉($138)同樣推介💕蟹肉芝士還有蕃茄味道非常融洽,還有細碎的洋蔥粒增加口感,亦夠creamy,通粉軟硬適中 🍴 黑松露薯條($48)炸得香脆而不油膩👍🏻份量多,但黑松露碎難以沾在薯條上,如改用黑松露醬會更好🍸 Pineapple juice ($38)🍸 Sprite ($28) 💫 記得‼️登記成為Flames 會員可享單點餐牌8折優惠(文章內顯示的價錢為原價)

🍴 巴馬火腿凱撒沙律($118)

沙律菜夠新鮮,配以巴馬火腿、煙肉碎及麵包粒

🍴 香辣炸雞($78)

🍴 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉($138)

🍴 黑松露薯條($48)

🍸 Pineapple juice ($38)
🍸 Sprite ($28)

2022-10-16
  • 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉
  • 香辣炸雞
2022-10-16 612 瀏覽
-觀塘係一個我比較少去嘅地方⋯朋友話佢食開既一間澳洲菜餐廳開左分店 😃想去試下半開放式嘅風格 加上用左好多波波燈 圓邊既裝修 好舒服好 chill♦️Whole Chicken & Fries春雞來講都幾大隻!肉質粉嫩粉嫩咁😋雖然唔系脆皮⋯明顯醃得個皮好香切開仲有肉汁滴出來㗎仲有伴碟既薯條🍟撈埋紅椒粉 辣辣地好開胃♦️Carbonara Pizza意粉就食得多⋯pizza🍕都系第一次每一片都有煙肉🥓同鵪鷯蛋🥚流心鵪鷯蛋蛋黃味好濃郁 已經系天然既醬汁配上蕃茄醬同芝士 融為一體 好正!批皮比較簿 批邊烤到脆卜卜👍🏻🍕🤣♦️Beef Cheek Linguine 牛面肉有四大舊 好香好嫩 輕輕用刀叉🍴一掂就分開其中有兩舊有少少根 (好稱佢為骨膠原位) 好重黏口 個人幾中意牛肉煮得好入味 每啖都有少少蕃茄味扁意粉有少少唔太掛汁 整體來講都好好味🍹Flames Lemonade🍹Vanilla Shake //⭐️大家記得要Download佢個app join 會員📱🤭 A la carte散叫有8折 更抵食!⭐️...

觀塘係一個我比較少去嘅地方⋯

♦️Carbonara Pizza
意粉就食得多⋯pizza🍕都系第一次
每一片都有煙肉🥓同鵪鷯蛋🥚
流心鵪鷯蛋蛋黃味好濃郁 已經系天然既醬汁
配上蕃茄醬同芝士 融為一體 好正!
批皮比較簿 批邊烤到脆卜卜👍🏻🍕🤣

♦️Beef Cheek Linguine