2022-10-31
爭啲睇錯地點,理所當然以為觀塘The Flames 係喺海濱匯,原來同區仲有一間全新登場落址鴻圖道。鴻圖道。入夜呢一帶靜中帶旺,由車水馬龍式鬧烘烘換上閒適氛圍,醒目搶眼嘅招牌寫住The Flames。當日爭啲睇錯地點,理所當然以為觀塘 @TheFlames 係喺海濱匯,原來同區仲有一間全新登場落址鴻圖道。入座時間剛好係放工peak hour,入座嘅人慢慢愈嚟愈多至餐廳幾近full house,TheFlames 相信大家都唔會陌生,如果話lunch time嚟串門係為咗食餐好,咁night time 嚟到大概就係想摸摸酒杯底,同朋友短聚片刻,振振有詞抒發office 軼事。送酒嚟講幾款sides 都吸引,高度推介係個香甜惹味嘅Grilled Corn,FFC 個人認為係極重口味,多食大概會同腎者之石握握手。招牌燒春雞燒得乾身,有種粗獷嘅感覺,調味同味道都係正常發揮;大蝦龍蝦汁意粉口感同味道都恰如其份,中規中距。而當晚嘅Prosecco同Chianti同燒雞都算夾到。