2022-11-12 80 瀏覽
Party time Flames @flames.hk 難得同姊妹一齊出街,梗係要俾個surprise佢啦!嗱嗱嗱今日就帶咗佢去食佢最鍾意嘅炸魚薯條,唔好話我唔錫佢啊😤成間餐廳嘅氛圍都好好,而且啲歌都係我鍾意嘅vibe,坐得好舒服🥰。巴馬火腿火箭菜pizza $158呢個Pizza最大嘅重點梗係巴馬火腿啦,估唔到呢度用料都幾足,我哋食到好滿足呀👍🏻除咗火腿之外,睇嚟廚師落芝士都冇手軟😂,係真係可以拉絲㗎!除咗不停打卡不停食之外我諗唔到可以做啲咩🥺🤌🏻而且呀佢個餅底都做得好好,唔會太滯,口感好好,我最鍾意就係呢一種中等厚度嘅薄餅🥰成個搭配都做得好和諧,火腿嘅鹹香,連埋蕃茄,火箭菜同埋芝士🥰🥰 Perfect !。Fish and chips $148原本以為我哋兩個咁食得應該冇咩問題,但係到佢拎上嚟嗰一刻我就知道自己賴嘢了🫠咁大條我哋兩個應該食唔晒啦😂你哋睇吓佢仲長過個碟🥺不過大細唔係重點味道先係,到底好唔好食呢?果然你間餐廳嘅質素係信得過嘅,呢個炸魚薯條可以食到魚本身嘅鮮味,唔需要太多調味料都可以帶出食物本身嘅優點🥰👍🏻炸得酥脆嘅外皮包裹住嫩滑嘅魚肉,應該又係一道我會encore嘅菜
Party time

Flames @flames.hk

。巴馬火腿火箭菜pizza $158

。Fish and chips $148

原本以為我哋兩個咁食得應該冇咩問題,但係到佢拎上嚟嗰一刻我就知道自己賴嘢了🫠咁大條我哋兩個應該食唔晒啦😂你哋睇吓佢仲長過個碟🥺不過大細唔係重點味道先係,到底好唔好食呢?果然你間餐廳嘅質素係信得過嘅,呢個炸魚薯條可以食到魚本身嘅鮮味,唔需要太多調味料都可以帶出食物本身嘅優點🥰👍🏻炸得酥脆嘅外皮包裹住嫩滑嘅魚肉,應該又係一道我會encore嘅菜。

。dragon lagoon $78

閨蜜談心又點少得酒精助興啊,今次我哋根據店員嘅推介,選擇左呢杯又靚又好飲嘅Cocktail🥺藍色真係好靚呀,我應該攞住佢影左100張相🤣佢有香噴噴嘅檸檬味,再加埋好清新嘅薄荷🥰我仲飲得出好Refreshing嘅蜜桃柚子味,唔知係唔係我嘅錯覺呢😂飲完之後覺得成個世界都係香甜嘅🥰

。巧克力蛋糕 $68

我哋跟餐加$68就可以嗌呢一個朱古力蛋糕啦,蛋糕係每日有限定口味的,今日有兩款,包括朱古力同埋藍莓芝士。🥰我哋呢啲重度朱古力愛好者梗係嗌朱古力味啦,果然冇令我哋失望🥰上面係濃郁香滑嘅朱古力慕絲,下面個餅底簡直係加曬分,可以體驗兩種唔同口感嘅交融❤️一啲都唔會膩😍

Flames (保華企業中心) (觀塘)
觀塘鴻圖道51號保華企業中心地下1號舖

#hkfoodie #foodiehk #foodie #foodinsta #foodinstagram #foodblogger #foodbloggerhk #foodhk #foodinhk #eatinhk #hkig #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodinsta #whattoeatinhk #hkeat #eathk #hkcafe #cafehk #desserthk #香港美食 #香港好去處 #美食 #美食日記 #美食推薦 #美食達人 #好食 #食好西 #拉麵
環境係靚嘅、仲有酒飲、可以坐室外。叫咗個4人餐、隻乳豬 OK嘅、其他就一般。不得不提、上咗年紀嘅就服務好好、但果度後生果兩個服務員(一男一女)服務加語氣差、真係想開佢拖😡
環境係靚嘅、仲有酒飲、可以坐室外。
叫咗個4人餐、隻乳豬 OK嘅、其他就一般。
不得不提、上咗年紀嘅就服務好好、
2022-11-12
5 分鐘 (堂食)
2022-11-12 114 瀏覽
這次是我第二次光顧 Flames,和上次不同,今次我是在繁忙時間光顧的 (上一次是在非繁忙時間)。我們一伙人,12時正已去到餐廳, 餐廳內已坐了不少食客,過了一會,便被帶進餐廳內,幸好我們是12時到,因為之後已經看到,再來的人已經要等位了。我選了香煎魚柳配黑松露蘑菇忌廉汁烤蔬菜,再加一個餐湯。餐湯,非常淡味(上次非繁忙時間喝的就濃得多了)。香煎魚柳,份量較少,幸好有幾塊薯仔,否則真的會吃不飽。(平時我都不左吃太多薯仔,今次因為魚柳份量少,薯仔都給我吃光了)。另外,再加錢叫了一杯咖啡, 咖啡不過不失, 但要另外加十多塊錢才有一杯咖啡(某些飲品是不用加錢的),感覺有些不值。最後,有一個建議給餐廳考慮,就是lunch set的餐湯,最好有麵包奉上,其實成本也不會多了很多,但對顧客來說, 肯定會再加分的。香煎魚柳配黑松露蘑菇忌廉汁烤蔬菜

香煎魚柳配黑松露蘑菇忌廉汁烤蔬菜
Daily soup

香煎魚柳配黑松露蘑菇忌廉汁烤蔬菜
2022-10-24
話說前幾天,同朋友一行數人到觀塘這間近期人氣餐廳食 lunch。可惜店員的服務態度,未食已令人失望!😔😔😔由於這間餐廳是無得 reserve table 的,所以我都預早少少到餐廳攞位先!大概中午12:00到餐廳攞位,可是侍應卻說要齊人先可入座!其實到店時,店內只有數枱食客。。。等了一陣。。。有一位朋友到達,朋友就問侍應可唔可以預留定張7人枱給我們,因怕之後多人,會無大枱給我們,侍應話公司 policy 是不可以的!那我們就只好等齊人才入座。。。。。在門口等其他朋友其間,朋友話有送餐侍應沒跟她說 “借借” 就把她撞開。。。然後又有侍應不太禮貌的跟我們說要在門外等齊人才入座。。。其實我跟友人,未食已被這些無禮對待,搞到一肚火了。。。😡😡😡最後,朋友們到齊入座。。。我們叫了 Salad,餐湯,炸雞薯條,炸魚薯條,意粉,豬扒薯條 & 炸雞飽。。。朋友話炸雞好乾,薯條好鹹,食意粉的朋友也說一般,食炸魚薯條的朋友話炸魚的份量是好大,可惜魚肉是淋的。。。不好吃的。。。食沙律的朋友就話食完好口渴.......應該是個湯落了太多味精所至。。。至於我個豬扒都可以,但薯條都是偏鹹。。。總括,所有食物的外表

大概中午12:00到餐廳攞位,可是侍應卻說要齊人先可入座!

然後又有侍應不太禮貌的跟我們說要在門外等齊人才入座。。。
最後,朋友們到齊入座。。。
我們叫了 Salad,餐湯,

炸雞薯條,

炸魚薯條,意粉,

豬扒薯條 & 炸雞飽。。。

總括,所有食物的外表都不錯,但味道卻一般及偏鹹!😖😖😖
望錶大概1:00p.m.到,侍應就一聲不響的把帳單放在我們枱上,預意叫我們結帳。。。其實我們還未叫埋單囉!😡😡😡
其實攞位或入座時,侍應也沒有跟我們說過入座用膳有限時囉。。。
呢間餐廳的服務態度簡直知所謂。。。😡😡😡
真心不會有下次。。。😞😞😞
2022-11-08
10 分鐘 (堂食)
2022-11-09 84 瀏覽
Flames喺觀塘有兩間分店,今晚去咗鴻圖道嗰間,餐廳幾open,有戶外座位,室內環境雅緻。朋友有會員,主餐牌有8折優惠,叫咗一個沙律同兩個mains share沙律叫咗個seared tuna,有半熟吞拿魚,同埋雙色車厘茄,個青瓜汁似加咗梳打水,好fresh意粉試咗好多人推介嘅蟹肉蕃茄忌廉汁通粉,長通粉煮得啱啱熟,有𡁻口,掛汁能力高;有好多蟹肉,醬汁好creamy。枱枱都嗌嘅pizza連埋個高腳架上,好啱打卡,pizza個麵包鬆軟,有烘到外邊微脆,我地嗌咗carbonara味,我諗carbonara係指啲流心鵪鶉蛋,因為蕃茄味嘅汁就唔太似平時啲邪惡忌廉😂😂😂餐廳有唔少staff,所以落單收碟加水都好快手,基本上隨時都會有人serve到你咁👍🏻

2022-11-08
🍷呢度裝潢非常有格調 完全係一個可以令你有喘息嘅空間 不妨一試👍🏻•原來呢間餐廳有會員系統😮只要大家𝑗𝑜𝑖𝑛左會員 𝐴 𝑙𝑎 𝑐𝑎𝑟𝑡𝑒散叫就會有8折‼️所以記得用𝑚𝑒𝑚𝑏𝑒𝑟𝑠ℎ𝑖𝑝呀🫶🏻🍗𝑆𝐻𝐸𝐿𝑇𝐸𝑅 𝐶𝐻𝐼𝐶𝐾𝐸𝑁 𝑊𝐼𝑁𝐺𝑆 •避風塘雞翼 $88 ➡️好惹味 淨係避風塘脆脆已經可以送飯 辣度似𝑚記脆香雞翼嘅兩倍辣有餘韻 一定要趁熱食 絕對能夠激發味蕾 🐷𝑆𝑈𝐶𝐾𝐿𝐼𝑁𝐺 𝑃𝐼𝐺 𝑓𝑟𝑎𝑔𝑟𝑎𝑛𝑡 𝑡𝑜𝑚𝑎𝑡𝑜 𝑟𝑖𝑐𝑒, 𝑏𝑟𝑜𝑐𝑐𝑜𝑙𝑖𝑛𝑖 •脆皮乳豬西蘭花苗配黃薑蕃茄飯 $308 ➡️整體味道濃郁 豬手味道一流 皮薄夠脆 黃薑飯炒得完全唔會乾 黃薑味唔重 反而帶出輕輕蕃茄酸味 🍕𝑆𝐸𝐴𝐹𝑂𝑂𝐷 𝑝𝑟𝑎𝑤𝑛𝑠, 𝑠𝑞𝑢𝑖𝑑, 𝑠𝑚𝑜𝑘𝑒𝑑 𝑠𝑎𝑙𝑚𝑜𝑛, 𝑔𝑎𝑟𝑙𝑖𝑐, 𝑝𝑎𝑟𝑠𝑙𝑒𝑦, 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚, 𝑠𝑎𝑛𝑚𝑎𝑟𝑧𝑎𝑛𝑜 𝑡𝑜𝑚𝑎𝑡𝑜, 𝑚𝑜𝑧𝑧𝑎𝑟𝑒𝑙𝑙𝑎 •海鮮香草茄醬薄餅 $168 ➡️ 厚批夠飽肚 配有鮮蝦,魷魚,煙三文魚,蒜,意大利蕃茜,忌廉,聖馬札諾番茄&馬蘇里拉芝士 煙三文魚能夠融入喺𝑃𝑖𝑧𝑧𝑎之中 而唔係單純就咁鋪喺表面 夠𝐽𝑢𝑖𝑐𝑦每一片都有一隻大蝦 🍰自家製蛋

🍗𝑆𝐻𝐸𝐿𝑇𝐸𝑅 𝐶𝐻𝐼𝐶𝐾𝐸𝑁 𝑊𝐼𝑁𝐺𝑆

•海鮮香草茄醬薄餅 $168

🍰自家製蛋糕
🫐𝐵𝑙𝑢𝑒𝑏𝑒𝑟𝑟𝑦 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒 𝐶𝑎𝑘𝑒
•藍莓芝士蛋糕 $68

➡️𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒 𝑐𝑎𝑘𝑒 質地偏硬身 藍莓果𝑗𝑎𝑚非常好食 甜度夠 一𝑑都唔酸 呢個配搭令成個甜品唔會過膩

🍫𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 𝑀𝑜𝑢𝑠𝑠𝑒
•朱古力慕絲 $68

➡️𝑀𝑜𝑢𝑠𝑠𝑒十分滑 原本以為平平無奇 但口感滑溜我好中意 配上少少杏仁碎加埋香口餅底 簡單又好食

🍸𝑀𝑜𝑐𝑘𝑡𝑎𝑖𝑙

🍋𝐹𝑙𝑎𝑚𝑒𝑠 𝐿𝑒𝑚𝑜𝑛𝑎𝑑𝑎 $68
➡️頭一啖飲落去偏酸 但之後先發覺酸度其實啱啱好 因為之後嘅菜式口味比較重 由此中和返味蕾

🍍𝑇𝑟𝑜𝑝𝑖𝑐𝑎𝑙 𝑃𝑢𝑛𝑐ℎ $68
➡️相反呢款甜多於酸 似係帶蜜糖的甜 仲有大大嚿鮮菠蘿俾你食
2022-11-08 74 瀏覽
觀塘新開呢間Flames!典雅得來又有少少復古復古得來又有點時尚現代感室內環境優雅 燈光運用得好 黃燈溫暖色室外同現代接軌 同樣可以好舒服咁樣享受Pizza意粉記得加入佢哋membership Join後散叫A LA CARTE有八折!!圓枱長枱長吧高枱 樣樣都有仲可以開支靚紅酒慢慢嘆環境舒服 服務細心 題外話 識識吓見到陳展鵬同佢老婆🙈知道佢哋想低調,都冇特別望過去Tropical 🏝️ Punch味道會比較甜少少 飲完之後,咬一啖新鮮菠蘿飲Mocktail 飲多幾杯都無所謂,冇酒精揸車人士最啱飲大頭蝦魚子龍蝦汁扁意粉龍蝦汁出色 味道唔會太苦 大頭蝦蝦肉彈牙爽口魚子都幾多 扁意粉煮到啱啱好海鮮Pizza大大塊三文魚蝦肉八爪魚上枱賣相出色 🧀 cheese 香濃 回味無窮F L A M E S 地址: 觀塘鴻圖道51號保華企業中心地下1號舖
觀塘新開呢間Flames!

典雅得來又有少少復古
復古得來又有點時尚現代感
室內環境優雅 燈光運用得好 黃燈溫暖色
室外同現代接軌 同樣可以好舒服咁樣享受Pizza意粉
記得加入佢哋membership
Join後散叫A LA CARTE有八折!!

圓枱長枱長吧高枱 樣樣都有
仲可以開支靚紅酒慢慢嘆
環境舒服 服務細心
題外話 識識吓見到陳展鵬同佢老婆🙈
知道佢哋想低調,都冇特別望過去

Tropical 🏝️ Punch
味道會比較甜少少 飲完之後,咬一啖新鮮菠蘿
飲Mocktail 飲多幾杯都無所謂,冇酒精
揸車人士最啱飲

🧀 cheese 香濃 回味無窮

F L A M E S
地址: 觀塘鴻圖道51號保華企業中心地下1號舖
2022-11-08 67 瀏覽
🌟Flames🌟又有新分店喇,新分店座落於觀塘工商區!新分店半開放式嘅設計,畀到人好Chill嘅感覺!🥰餐廳有會員系統 ,只要join左 ,A la carte散叫有8折!🤩🥗巴馬火腿凱撒沙律 $118菜葉爽脆,巴馬火腿夠咸香,都真係幾清新!🌿🍕夏威夷薄餅 $148由火腿🥓同菠蘿🍍組成嘅Aloha Pizza,餅底較厚身而且煙靭,🍍菠蘿嘅清爽能中和芝士🧀帶嚟嘅飽滯感!😋🧡是日餐湯 $48是日餐海係雜菜湯,酸酸地都幾開胃!🍰自家製蛋糕 $68是日款式係🫐藍莓芝士蛋糕,香甜嘅藍莓醬令人心情愉快!👍🏻🍺Corona $68Happy Hour會平10蚊!

🥗巴馬火腿凱撒沙律 $118

菜葉爽脆,巴馬火腿夠咸香,都真係幾清新!🌿

🍕夏威夷薄餅 $148

🧡是日餐湯 $48

是日餐海係雜菜湯,酸酸地都幾開胃!

🍰自家製蛋糕 $68

是日款式係🫐藍莓芝士蛋糕,香甜嘅藍莓醬令人心情愉快!👍🏻

🍺Corona $68

Happy Hour會平10蚊!
🚶🏻‍♀️今次黎到觀塘呢間用餐環境十分舒適既餐廳食飯,🍽佢地既食物同飲品選擇都唔少,係一個好適合同事聚餐或朋友短聚既地方📲 而值得一提就係餐廳有個會員系統,加入後嚮A la carte餐牌散叫會有8折優惠,更加抵食👅🥂香草白酒煮青口配薯條 1/2kg($238)🥂😎青口鮮味十足且入口爽滑,配搭埋白酒汁味道更精彩。🍟薯條炸得外脆內軟,加上黑松露,香味撲鼻而來👃🏻🐮紅酒燴牛面肉草菇扁意粉($128)🐮🐄牛面肉煮得非常軟淋,一咬落去啖啖肉,食落夠曬過癮。🍝扁意粉軟硬度剛好,醬汁吸收埋牛面肉同草菇味,味道香濃討好,係必食之選👏🍸Flames Lagoon($88)🍸👨🏻‍🍳叫左呢款有推薦符號既調酒,🤩飲品賣相吸睛,湖藍色既外觀望落相當醒神。🔵味道方面,佢容易入口,亦唔會過甜,男女都啱飲🧊😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 8/10——————————————————————————————🚶🏻‍♀️This restaurant has a pleasant and comfortable dining environment, 🍽 they also offer a variet

🥂香草白酒煮青口配薯條 1/2kg($238)🥂

🐮紅酒燴牛面肉草菇扁意粉($128)🐮

🍸Flames Lagoon($88)🍸

🚶🏻‍♀️This restaurant has a pleasant and comfortable dining environment, 🍽 they also offer a variety of food and drink choice, so it’s a good place for gathering📲 One point to note is that they have a membership program, you could get a 20% off in the A la carte menu after being their member👅

🥂Fresh Mussels 1/2kg ($238)🥂
😎The mussels are fresh and smooth, it taste perfect with the white wine and dill sauce. 🍟For the fries, it’s crunchy outside and soft inside, and it goes really well with the truffle👃🏻

🐮Beef Cheek Mushroom Linguine ($128)🐮
🐄The cheek is tender and meaty in texture, 🍝while the spaghetti is Al dente, when it absorbs all the red wine beef jus, it taste rich and delicious, and it’s certainly a must order item👏

🍸Flames Lagoon ($88)🍸
👨🏻‍🍳I order this drink which has a recommended icon, 🤩the cocktail looks attractive with the lagoon blue colour. 🔵For the taste, it has a balanced taste and not over-sweet, so it’s suitable for both ladies and gentlemen🧊

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 8/10
2022-11-07 72 瀏覽
大家都知道觀塘好多野食,但中午lunch 或者放工晚飯要唸食咩就考到你!因為花多眼亂😂今次推介西班牙餐廳Flames ,裏面裝修別緻,有室外同室內位置選擇,佢哋嘅巴馬火腿火煎菜pizza ,皮脆鬆軟,口感同用料豐富,性格比高!鐘意食巴馬火腿fans 必點啊😇佢哋嘅乳豬risottos 都好特別,皮脆肉汁鮮嫩,risottos 飯粒軟軟地有正宗口感!另外黑松露厚身薯條🍟配埋你喜愛嘅飲料一流,呢度有唔同嘅cocktail and mocktail 可供大家選擇!例如mojito , sangria 等等🍸🍹🥂特別適合飯局,朋友聚會,好姊妹chit chat 💬

特別適合飯局,朋友聚會,好姊妹chit chat 💬
2022-11-05 81 瀏覽
觀塘開多咗間Flames,呢度有香港人侍應🧑🏻‍💼,唔識英文都唔洗驚😌。餐廳嘅嘢食好大份,建議可以食住一啲先,唔夠嘅話之後再點。仲有仲有…餐廳有會員系統-只要join左,A la carte 散叫有8折,都幾抵食👻。🏷️ 香辣炸雞 🐥 ($78)炸雞🐥嘅份量比想像中多。炸雞🍗肉質幼嫩,外層炸得香口、唔油膩,帶微辣。🏷️ 蟹肉🦀巴馬臣芝士🧀蕃茄🍅忌廉汁通粉 ($138)蟹🦀️肉好多,均勻地分佈喺通粉表面。通粉軟硬適中、柔滑細膩,充滿濃厚芝士味🧀。🏷️ 海鮮香草茄醬薄餅 ($168)薄餅🍕比想像中大塊。有大蝦🍤、魷魚🦑和三文魚,配料新鮮可口。🏷️ ORANGE JUICE/ CRANBERRY JUICE ($38)橙汁新鮮唔酸;而蔓越莓汁就偏向比較酸。*晚餐*另收加一服務費

🏷️ 香辣炸雞 🐥 ($78)

🏷️ 蟹肉🦀巴馬臣芝士🧀蕃茄🍅忌廉汁通粉 ($138)

🏷️ 海鮮香草茄醬薄餅 ($168)

橙汁新鮮唔酸;而蔓越莓汁就偏向比較酸。

*晚餐
*另收加一服務費

#Flames (保華企業中心) #觀塘📍觀塘鴻圖道51號保華企業中心地下1號舖觀塘新開的澳式西餐廳晚上七點非常熱鬧🥂大多是一班同事/朋友聚餐餐廳的半開放式設計健談的店員🤵🏻‍♀️加上輕快的音樂playlist🎶餐廳的vibe好有活力好chill 客人仲可以選擇坐戶外放工同朋友黎呢度食飯放鬆下真係幾唔錯🗣️menu好多選擇仲有好多特色飲品🍹🔺香煎半熟吞拿魚車厘茄沙律配青檸青瓜薄荷汁 $138🔺半熟的吞拿魚好腍車厘茄好大粒🍅粒粒都好甜好多汁青檸薄荷汁好清新🍋成個沙律好健康好開胃🤤🔺巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 $138🔺醬汁濃郁好creamy 🤩好多蟹肉🦀蟹味好鮮美同滿滿的芝士🧀長通粉掛滿香濃的蕃茄忌廉汁通粉都幾彈牙🔺夏威夷薄餅 $148🔺通常食pizza的菠蘿係一粒粒但呢個係好大塊的薄切菠蘿酸甜的菠蘿同大大塊的火腿味道超夾🍍🥓加埋香草葉同馬蘇里拉芝土味道香濃🍕餅底脆卜卜 同事介紹餐廳有會員系統 join左之後散叫A la carte有8折都幾抵食
#Flames (保華企業中心) #觀塘

join左之後散叫A la carte有8折
都幾抵食

• 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉
  • 夏威夷薄餅
前幾日黎到觀塘呢間新開既西餐廳食晚飯~~餐廳環境舒適,空間感十足!食物方面都有驚喜❤️❤️而家join左會員後,散叫A la carte menu有8折優惠!好抵呢🤩🤩🥩8安士紐西蘭肉眼扒燒大蝦配薯條 $308✨我地叫左7成熟🔥,煮得啱啱好~~肉眼扒入口軟稔,帶少少油花!唔算好肥膩😋😋就咁食已經好香肉味,或者蘸少少燒汁都正!!燒大蝦🍤口感彈牙,味道鮮甜~~薯條亦都係新鮮炸出黎,熱辣辣外脆內軟! 好食👍🏻👍🏻-🍕卡邦尼薄餅 $158✨卡邦尼意粉就食得多,薄餅就好少見~~配料有意式煙肉、鵪鶉蛋、意大利奶酪芝士、忌廉、巴馬臣芝士同馬蘇里拉芝士🧀🧀底部非常脆身,邊位比較厚有咬口!!三款芝士帶有不同香氣及味道,配上香脆煙肉塊🥓同流心鵪鶉蛋漿🍳,味道好豐富😍😍
前幾日黎到觀塘呢間新開既西餐廳食晚飯~~
餐廳環境舒適,空間感十足!食物方面都有驚喜❤️❤️

🥩8安士紐西蘭肉眼扒燒大蝦配薯條 $308✨
我地叫左7成熟🔥,煮得啱啱好~~
肉眼扒入口軟稔,帶少少油花!唔算好肥膩😋😋
就咁食已經好香肉味,或者蘸少少燒汁都正!!

燒大蝦🍤口感彈牙,味道鮮甜~~

薯條亦都係新鮮炸出黎,熱辣辣外脆內軟! 好食👍🏻👍🏻
🍕卡邦尼薄餅 $158✨
卡邦尼意粉就食得多,薄餅就好少見~~

底部非常脆身,邊位比較厚有咬口!!
👧🏻😋👅🍽✨100分靚西餐💯 記住食滄海遺珠雞鹽薯條‼️-Flames 🇭🇰 觀塘鴻圖道51號保華企業中心地下1號舖 🇭🇰-😋環境超好座位舒服, 仲有室外位, 冬天岩晒 (不過晚出去食會有少少黑😂)😋野食樣樣都超好食, join membership後A la carte有八折, 勁抵!😋上菜仲好快! 半open廚房, 食客都見到好夠人手-🇳🇿👀🥩 NZ Angus Rib Eye Steak (12oz) 折後$27812安士紐西蘭安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉💯肉味濃郁, 筋肉均稱, 5成熟岩岩好, 唔使300蚊12安士肉眼, 真係夫復何求💯燒汁比較mild, 牛肉點左完全唔搶味, 反而好幫到帶出肉味💯薯蓉挺身得黎好幼滑, 超香忌廉味-👑🦐🍝King Prawn Linguine 折後$118燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉✨一上碟就勁香芝士+龍蝦汁味, 食完仲剩返好多汁點薯條☺️✨大蝦超新鮮, 肉質實淨爽口唔梅蝦膏香-🐔🧂🍟Chicken Salt Fries 折後$38雞鹽薯條💯之前去過海濱匯分店, 感覺輕食少少, 主要食signature烤雞, 配雞鹽薯條正到痺💯但呢間分店似係high cla
👧🏻😋👅🍽✨
100分靚西餐💯 記住食滄海遺珠雞鹽薯條‼️
Flames
🇭🇰 觀塘鴻圖道51號保華企業中心地下1號舖 🇭🇰
😋上菜仲好快! 半open廚房, 食客都見到好夠人手
🇳🇿👀🥩
12安士紐西蘭安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉

💯薯蓉挺身得黎好幼滑, 超香忌廉味
👑🦐🍝
King Prawn Linguine 折後$118
燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉

✨一上碟就勁香芝士+龍蝦汁味, 食完仲剩返好多汁點薯條☺️
✨大蝦超新鮮, 肉質實淨爽口唔梅蝦膏香
🐔🧂🍟
Chicken Salt Fries 折後$38
雞鹽薯條

💯但呢間分店似係high class D正式西餐, 竟然唔見openrice有人叫薯條😱 好食的不能只有我知道
💯極品熱辣辣, 雞鹽有少少cajun既感覺但冇咁重味, 點過茄汁, 龍蝦汁, 燒汁, 發現唔點就咁食最正😍
1K
爭啲睇錯地點,理所當然以為觀塘The Flames 係喺海濱匯,原來同區仲有一間全新登場落址鴻圖道。鴻圖道。入夜呢一帶靜中帶旺,由車水馬龍式鬧烘烘換上閒適氛圍,醒目搶眼嘅招牌寫住The Flames。當日爭啲睇錯地點,理所當然以為觀塘 @TheFlames 係喺海濱匯,原來同區仲有一間全新登場落址鴻圖道。入座時間剛好係放工peak hour,入座嘅人慢慢愈嚟愈多至餐廳幾近full house,TheFlames 相信大家都唔會陌生,如果話lunch time嚟串門係為咗食餐好,咁night time 嚟到大概就係想摸摸酒杯底,同朋友短聚片刻,振振有詞抒發office 軼事。送酒嚟講幾款sides 都吸引,高度推介係個香甜惹味嘅Grilled Corn,FFC 個人認為係極重口味,多食大概會同腎者之石握握手。招牌燒春雞燒得乾身,有種粗獷嘅感覺,調味同味道都係正常發揮;大蝦龍蝦汁意粉口感同味道都恰如其份,中規中距。而當晚嘅Prosecco同Chianti同燒雞都算夾到。