2023-03-08 93 瀏覽
今日同teammates食lunch✨佢地揀左呢間靚裝修嘅西餐🤩超心心眼原來剩係觀塘都有2間分店架啲lunch set大份又好食🤤推薦各位黎食個商務午餐呀💖-🐟🍟炸魚薯條配他他醬 $138叫左個超耐冇食嘅邪惡炸魚薯條🤤個魚超大份!炸皮又夠晒薄🤭啖啖肉架-🥩🥦8安士紐西蘭肉眼扒配烤蔬菜或薯條 $188Teammates食個肉眼扒配烤菜揀左七成熟 塊扒顏色好靚🫶🏻-🍫🍰是日甜品 +$35今日嘅是日蛋糕係朱古力蛋糕😍上層係chocolate mousse 下層係濃到似brownies嘅濕潤蛋糕💖$35真係超抵!必食呀😚

今日同teammates食lunch✨

$35真係超抵!必食呀😚
2023-03-07
8安士紐西蘭肉眼扒配烤蔬菜
是日蛋糕
🌸Flames 觀塘鴻圖道51號🌸人均消費:$170/人 (午餐) 🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳由觀塘道去駿業里右轉至鴻圖道星期日中午跟朋友來試試:Flames中午來到門面太陽光猛舒適 ☀️內裡環境寬敞闊落,坐得尚算舒服早午餐 MAIN & PLAZA 有十一款之多價錢由 HK$108.00~HK$308.00不等我叫了『巴馬火腿凱撒沙律』HK$118.00(附送汽水或茶,加餐湯或沙律 +HK$15.00)朋友叫『Flames Breakfast』HK$158.00(Scrambled eggs,Espresso +HK$18.00)我們一致認為:滿意環境是舒服的服務細心週到食物份量好足,味道都好新鮮價錢與一般高級餐廳差不多~兩個人食了總共 HK$340.00
🌸Flames 觀塘鴻圖道51號🌸
人均消費:$170/人 (午餐)
🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳

由觀塘道去駿業里右轉至鴻圖道
星期日中午跟朋友來試試:Flames
中午來到門面太陽光猛舒適 ☀️

內裡環境寬敞闊落,坐得尚算舒服

早午餐 MAIN & PLAZA 有十一款之多

價錢由 HK$108.00~HK$308.00不等

我叫了『巴馬火腿凱撒沙律』HK$118.00

我們一致認為:滿意
環境是舒服的
服務細心週到
食物份量好足,味道都好新鮮
價錢與一般高級餐廳差不多~
兩個人食了總共 HK$340.00

2023-03-08 39 瀏覽
📍 @flames.hk in Kwun Tong WesternFood: 💛💛💛💛💛Décor: 💛💛💛💛💛Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛💛Price: 💰 $500Favorite:💖 Grilled corn------------------------------✅ Located at Paul Yau Centre,takes only 3 minutes from Kwun Tong MTR station. Very convenient.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering food. Incredibly varied menu.✅ Everything is prepared fresh and comes nicely presented.✅ There are many drinks options which is very wonderful.✅ Authentic and excellent✅ Portions are genero

📍 @flames.hk in Kwun Tong

Price Value: 💛💛💛💛💛
Price: 💰 $500
Favorite:💖 Grilled corn

✅ Authentic and excellent

✅ Portions are generous and value for money

✅ All fresh ingredients

✅ Environment is very comfywith an outdoor seating

✅ Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend it to anyone looking for somewhere to chill with friends or family gathering.
✅ A delightful experience. Friendly reminder: be sure to make a booking well in advance
✅ Overall the food quality was outstanding
✅ Very nice food as usual. I would highly recommend this place for its food and drink.
✅Servers are also great and always efficient, happy, and polite

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨

#globaleats #eatwithfoodiez

2023-03-07 64 瀏覽
這餐廳我真的很非常之推薦👍值得一試無論環境,食物質素,價錢都係性價比高!以為唔多人,點解半小時後爆滿🙈建議星期六日最好預先訂位,餐廳假期有兒童餐贈送,一家大小朋友好適合👨‍👨‍👧‍👧👩‍👧‍👧食完可以附近海賓公園走走有Outdoor 位置,見到有客人帶狗狗一同進食午餐🐶🐶Parma Ham Caesar $118比想像中大份,一上枱真係有啲嚇親,Parma Ham份量同Size仲要唔細朋友仲另外+$15 要多一份細雞肉藜麥Salad🫣佢真係好鍾意食沙律🥗成枱都係綠油油嘅食物Flames Big Breakfast $158 配搭非常豐富~有齊晒 All day Breakfast應有的元素,值得一讚係佢炒蛋,唔會過熟👍Espresso 細細杯,苦中帶酸,慢慢在口中散發咖啡豆的香味,就像人生一樣,有高低起伏!

這餐廳我真的很非常之推薦👍值得一試
無論環境,食物質素,價錢都係性價比高!

有Outdoor 位置,見到有客人帶狗狗一同進食午餐🐶🐶

Parma Ham Caesar $118

Flames Big Breakfast $158

Espresso
2023-03-05
午餐
2023-03-05 93 瀏覽
餐廳位於觀塘,主打多款澳洲風嘅經典菜式,例如燒雞、牛扒、薄餅、意粉飯等!裝潢以淺木色為設計🪵,更設有開放式酒吧同紅酒展示牆,令人感覺十分悠閒,幾推介大家放工後同朋友過嚟chill吓~ 前菜有香草蒜蓉包同慢煮雞胸凱薩沙律,上枱時散發著陣陣濃郁嘅蒜蓉香氣,麵包鬆軟,外皮微脆,食到停唔到口呀!沙律份量十足,新鮮沙律菜上面灑咗滿滿嘅芝士粉,旁邊亦有雞胸同麵包糠增添口感,性價比幾高🤪 夏威夷薄餅餡料豐富,有菠蘿、火腿、番茄、芝士等,味道酸甜清身,由於用咗新鮮嘅菠蘿,果香味突出,食落感覺無咁油膩~ 餅底厚度適中,帶淡淡嘅麵包香氣,邊邊微脆,咬落鬆軟,值得一試😚 慢煮雞胸車厘茄香草醬扁意粉賣相精緻,麵條彈牙,香草醬濃郁而且幾入味🌿 慢煮雞胸肉質出奇地嫩,唔嚡口,配上酸甜嘅番茄都幾match!

:/📍Flames 觀塘寫意的澳洲式西餐廳旗艦店🇦🇺 以淺木色為設計主軸,從裝潢到食物,均讓人體驗到澳洲的休閒餐飲文化(?)今次lunch time 黎試下lunch set 好多人排隊, 等咗大概20分鐘 整體食物既味道都好好!!🕯️Pesto Prawn (HKD 118 )鮮蝦香草茄醬薄餅,滿滿番茄醬舖在pizza上🍅 配上原隻鮮蝦!呢間的手工薄餅十分出色,薄餅鬆脆好味✨😋🕯️1/2 Roasted Peri Peri Spring Chicken (HKD 98)葡式燒春雞不錯😌雞肉鮮嫩多汁 唔會燒得太過份 好柴好乾(/ω\)💕🐓 配上帶有小小香料味💥 增加雞肉味道嘅層次✨🕯️Crab Meat Penne🍝(HKD 118) 滿滿嘅蟹肉 好足料 每一啖都會食到蟹肉🦀 意粉硬度適中 係我鍾意嘅微微硬身 剛剛熟嘅口感٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و🕯️Beef Cheek Linguine🍝 (HKD 108) 牛肉有三大塊🐂🥩 而且煮得好軟 肉汁吊滿在意粉😋🫶🏻🔓 Flames 觀塘 Address: 觀塘鴻圖道51號保華企業中心地下1號舖/ 觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖*港鐵觀塘站 A2 出口,
📍Flames 觀塘

整體食物既味道都好好!!

🕯️Pesto Prawn (HKD 118 )

🕯️Crab Meat Penne🍝(HKD 118)

牛肉有三大塊🐂🥩 而且煮得好軟 肉汁吊滿在意粉😋🫶🏻

🔓 Flames 觀塘 [兩間分店]

*港鐵觀塘站 A2 出口, 步行約9分鐘
2023-03-01
20 分鐘 (堂食)
  • Crab Meat Penne
  • 葡式香辣燒春雞配薯條
2023-03-01 50 瀏覽
觀塘附近好feel 西餐廳平日約左朋友聚會呢間餐廳傾計食飯真係一流環境裝修好,食物又好味新鮮黑松露蘑菇薄餅咁既價錢真係有黑松露片唔單止得黑松露醬配上新鮮蘑菇好夾芝士比得都唔少,仲會拉絲餅皮煙韌好味炸魚薯條配他他醬超超超大份既炸魚份炸魚就黎長過隻碟炸魚炸得好香脆魚肉鮮嫩唔會散他他醬酸酸地中和炸魚油膩感牛油烤蔬菜好香牛油味,但又唔會太油膩蔬菜新鮮,最鍾意係烤薯仔表面烤得乾脆,入邊粉粉地Strawberry Lover好清新既一款特飲不單有士多啤梨味仲有檸檬酸味更加飲出士多啤梨既甜❣️
觀塘附近好feel 西餐廳
平日約左朋友聚會
呢間餐廳傾計食飯真係一流
環境裝修好,食物又好味

新鮮黑松露蘑菇薄餅
咁既價錢真係有黑松露片
唔單止得黑松露醬
配上新鮮蘑菇好夾
芝士比得都唔少,仲會拉絲
餅皮煙韌好味

超超超大份既炸魚
份炸魚就黎長過隻碟
炸魚炸得好香脆
魚肉鮮嫩唔會散
他他醬酸酸地中和炸魚油膩感

牛油烤蔬菜
好香牛油味,但又唔會太油膩
蔬菜新鮮,最鍾意係烤薯仔
表面烤得乾脆,入邊粉粉地

Strawberry Lover
2023-03-01
  • 新鮮黑松露蘑菇薄餅
  • 炸魚薯條配他他醬
2023-02-27 229 瀏覽
觀塘高質慢活西餐🍝Flames📍觀塘鴻圖道51號保華企業中心地下1號舖➰好歌推介「即使你離開,我熱情未改,這漫長夜裡,誰人是你所愛。」#還是覺得你最好 #飯戲攻心主題曲之一 #張學友➰今晚約左朋友去睇<飯戲攻心>踏台版舞台劇,同電影差唔多情節,但舞台劇就更加有臨場感,更加帶出愛中有恨,恨中有愛嘅中心思想。同朋友都係觀塘友,行咗海濱感慨一下觀塘嘅變化之後就嚟咗依間餐廳開餐。餐廳距離觀塘站約十分鐘路程,都算方便,裝修以木系質地設計,頗具氣派大方。✥小食𖥕避風塘雞翼 💲88 ⭐️4.1/5⭐️避風塘佐料鋪滿雞翼,啖啖雞翼都可以沾上佐料,惹味十足,作為頭盤小食非常唔錯。✥主食𖥕蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 💲138 ⭐️4.2/5⭐️上枱擺盤精緻,芝士同蟹肉融合令人動指大動,長通粉軟硬適中,火喉掌握唔錯,另外都做到掛汁效果,每一啖都有芝士同蟹肉,非常滿足,小小一碟都已經令我地非常飽足。𖥕葡式香辣燒春雞配薯條 💲238 ⭐️4.3/5⭐️燒春雞擺碟亦相當有誠意,十分吸睛,入口有驚喜,皮脆肉嫩多汁,完全唔鞋口,好高質,旁邊嘅辣醬辣度非同小心,唔食得辣嘅朋友要注意下。✥飲品𖥕Tropical
觀塘高質慢活西餐🍝

Flames
📍觀塘鴻圖道51號保華企業中心地下1號舖

➰好歌推介
「即使你離開,我熱情未改,這漫長夜裡,誰人是你所愛。」
#還是覺得你最好 #飯戲攻心主題曲之一 #張學友

蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉

𖥕葡式香辣燒春雞配薯條 💲238 ⭐️4.3/5⭐️

✥飲品
𖥕Tropical Punch 💲68⭐️4.1/5⭐️
朋友唔飲酒,就叫咗杯Mocktail試試,雜果汁充滿盛夏元素,亦可解膩,唔錯。

𖥕Peach Dirty Lemonade 💲88⭐️4.1/5⭐️
酸酸甜甜,酒精感唔重,男女亦適合,都係解膩之選。
Peach Dirty Lemonade

➰總結
餐廳地理位置應該主打附近商廈客人,但餐廳食物出品質素亦好高質,而且裝修及打燈亦顯出餐廳想走高檔西餐路線,性價比頗高,相信區內客人都會有興趣一試。

➿➿➿
#Flames
#觀塘美食#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食
#蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉#葡式香辣燒春雞配薯條

賣吓廣告先,一個90後偽文青鐘意食好西聽好歌去旅行😋🎵✈️
有興趣睇更多好西好歌好玩推介,或者大家有好嘢Share嘅🥳
世上偶遇也是重遇,祝大家拼命無恙🫶🏻

避風塘雞翼
蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉
Peach Dirty Lemonade
2023-02-25 59 瀏覽
放完工之後喺觀塘人山人海嘅地方比我搵到一間好有格調嘅新式西餐廳😋座位非常闊落,而且好多梳化位~好適合同朋友傾偈飲酒😚葡式香辣燒春雞配薯條 ($238)大家冇睇錯佢真係有全隻烤雞㗎! 表面烤的非常香脆,而且香料味好濃,再配埋佢嘅peri peri汁簡直一流😍越食越惹味佢嘅薯條我亦都大愛呀😋🍟好有印度香料或者孜然粉嘅味道,熱辣辣好脆,係我鍾意嘅薯條厚度😙燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉($148)滿滿嘅龍蝦汁覆蓋住每一條意粉🤭仲有啲三文魚籽爆汁好正~Mojito🍹($88)飲得出Rum嘅味道唔太重,甜甜地都幾易入口☺️啱晒啲唔鍾意太重酒味嘅我

葡式香辣燒春雞配薯條 ($238)

燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉($148)
滿滿嘅龍蝦汁覆蓋住每一條意粉🤭仲有啲三文魚籽爆汁好正~

Mojito🍹($88)
有一次叫左呢間的外賣,叫左個炸魚薯條配他他醬。結果我翻到之後,打開,原本以爲外賣會lum左啦,結果竟然無,而且仲夠熱,之後就一邊煲劇一邊食住炸魚薯條,成哥感覺超級正!好難得炸物外賣可以仲係脆,好開心!XD
2023-02-22 57 瀏覽
美妙絕倫手工比薩最近喺Flames海濱匯分店食surf&turf 發覺當晚好多人叫pizza 於是今晚轉場 幫襯鴻圖道分店 睇吓佢嘅手工pizza 因乜咁受歡迎-🍕Parma pizza $158火箭菜巴馬火腿片好多 shaved cheese有巴馬臣芝士同水牛芝士兩溝 灑滿薄餅同車厘茄 鹹香濕潤 最正當然係薄餅base😍 柔軟而有口感 水準之作-🍝紅酒會牛面肉草菇扁意粉 $128牛面肉配搭pasta 組合新鮮 beef cheek食落似多肉少筋而炆得腍身嘅牛𦟌😅 意粉汁少辣 扁意粉al dente 惹味有咬口-🍰朱古力慕絲蛋糕 $68每日新鮮自家製作 慕絲香滑 味道甜美 香濃朱古力醬汁增添些少苦澀味 令可可味道層次 更加豐富-🍹Strawberry Lover $68無酒精飲品 士多啤梨汁🍓加梳打水
美妙絕倫手工比薩
🍹Strawberry Lover $68
無酒精飲品 士多啤梨汁🍓加梳打水
  • 紅酒會牛面肉草菇扁意粉
2023-02-22 48 瀏覽
多數去觀塘都係食啲平民嘢 路過見到呢間裝修幾靚嘅西餐廳 下午茶時段入到去唔使排隊 空間幾闊落 坐得好舒服 Menu都係啲pizza pasta 價錢正常味道亦都正常 想喺觀塘食得好少少嘅話呢間都係一個選擇

Menu都係啲pizza pasta
價錢正常味道亦都正常
想喺觀塘食得好少少嘅話呢間都係一個選擇
2023-02-20 81 瀏覽
平時放工經過flames 都見到好多人食, 好多時都要等位, 所以一直冇排,今日尊登黎試吓, 上網check 咗12點開門, 我地就11:45 am 到等佢開門, 唔洗等位, 直入🥳🥳今日帶媽媽黎食好嘢, 全部由佢發板.鮮蝦香草茄醬薄餅($118):批厚薄適中, 鬆軟煙靱, 香濃茄醬, 蝦大隻彈牙, 口感不錯肉眼扒配薯菜($178):叫咗5 成熟, 煎得剛剛好, 好冧, 個sauce 又唔會太濃蓋過肉味👍兩杯latte(+$18@): 唔太重奶味, 淡淡咖啡香, 正😄甜品(lemon cheesecake+$35):酸酸地, 唔流, 都大件, 兩個人share 剛剛好不枉我今日出黎試💕

今日帶媽媽黎食好嘢, 全部由佢發板.

不枉我今日出黎試💕
2023-02-19
午餐
2023-02-19 85 瀏覽
假期又悠閒瞓到自然醒, 已經係下午時間, 沒有什麼特別的事情, 都習慣了來觀塘海濱坐吹吹風。 約了朋友和小朋友來到flames享受brunch, 安排到舒適的半圓梳化位, 這個位置真的超方便打卡影相。 而且 選擇brunch套餐 ,餐廳會有free kid meal, 真的很驚喜。8安士 紐西蘭肉眼扒 配 薯條經濟實惠的選擇, 百幾蚊已經有牛扒餐, 相對美國牛扒,紐西蘭的肉眼扒肉質也算不錯, 牛扒烤得紋理清晰,帶點炭燒的味道, 肉味也算香濃。Flames 特盛早餐看見鄰座點了all day breakfast, 吃得津津有味。 配搭也很豐富,烤煙肉+烤香腸+炒滑蛋+烤蕃茄+酸種麵包多士。 另外加15蚊有餐湯, 香濃的蕃茄湯底和很多雜菜。

8安士 紐西蘭肉眼扒 配 薯條

Flames 特盛早餐

2023-02-17 85 瀏覽
/📍𝗙𝗹𝗮𝗺𝗲𝘀 (觀塘)💬朋友生日,好姊妹chit chat, business lunch去邊食好?呢間澳洲人氣西餐廳,裝潢搭配大自然樹葉和柔和燈光,既有戶外座位又有室內吧枱,環境整潔衛生座位又闊落~當日平日晚去7點已full左9成記得打電話book位先喔~- 🍝燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉($148)扁意粉煙韌又爽口,軟硬適中,蝦的背部肚開一刀令龍蝦汁更能滲入蝦肉~三文魚籽粒粒色澤明亮飽滿,口腔內輕輕爆破獨特鮮美滲出來, 忍唔住一口接一口!意粉加上龍蝦汁調味後,幼滑微黏,稠密濃郁。整體配搭真係perfect! - 🍝紅酒燴羊膝配忌廉薯蓉烤蔬菜($𝟮6𝟴)羊膝肉質結實但軟嫩鮮美,相信係低溫久燉先可以做到咁易咀嚼,有微微羊羶香氣紅酒調味帶出羊肉鮮味入口即溶配搭滑溜溜的薯蓉同蔬菜,不油不膩好啱胃口~隻羊膝分量真係夠曬充足大只架!- 最後飲埋mango tea好滿足~唔夠喉既可以試佢地的set dinner~除左觀塘分別有兩間分店,仲有黃埔, 鰂魚涌分店架! 📍FLAMES地址:觀塘鴻圖道51號保華企業中心地下1號舖電話:2897 6618
📍𝗙𝗹𝗮𝗺𝗲𝘀 (觀塘)
💬朋友生日,好姊妹chit chat,
business lunch去邊食好?
呢間澳洲人氣西餐廳,
裝潢搭配大自然樹葉和柔和燈光,
既有戶外座位又有室內吧枱,
環境整潔衛生座位又闊落~
當日平日晚去7點已full左9成
記得打電話book位先喔~

🍝燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉($148)
扁意粉煙韌又爽口,軟硬適中,
蝦的背部肚開一刀
令龍蝦汁更能滲入蝦肉~
三文魚籽粒粒色澤明亮飽滿,
口腔內輕輕爆破
獨特鮮美滲出來, 忍唔住一口接一口!
意粉加上龍蝦汁調味後,幼滑微黏,稠密濃郁。
整體配搭真係perfect!

🍝紅酒燴羊膝配忌廉薯蓉烤蔬菜($𝟮6𝟴)
羊膝肉質結實但軟嫩鮮美,
相信係低溫久燉先可以做到咁易咀嚼,
有微微羊羶香氣
紅酒調味帶出羊肉鮮味
入口即溶
配搭滑溜溜的薯蓉同蔬菜,
不油不膩好啱胃口~
隻羊膝分量真係夠曬充足大只架!

最後飲埋mango tea好滿足~
唔夠喉既可以試佢地的set dinner~
除左觀塘分別有兩間分店,仲有黃埔, 鰂魚涌分店架!

📍FLAMES
地址:觀塘鴻圖道51號保華企業中心地下1號舖