2023-10-19 66 瀏覽
慢煮雞胸車厘茄香草醬扁意粉賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧慢煮雞胸肉質嫩滑不老,雞肉味道濃郁,配搭新鮮爽甜的車厘茄,更突顯雞肉的鮮美。扁意粉煙韌彈牙,軟硬合適,與清新的香草醬完美混合,入口散發著淡淡的清香。扁意粉整體口味清淡又忠於食物原味,關注健康人士必食佳選。紅酒燴牛面肉草菇扁意粉賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧牛面肉煮得軟腍嫩口,每一啖都能感受到滿滿的牛肉鮮味,馥郁又惹味,配搭經典的紅酒汁,令牛肉的滋味更加突出。扁意粉上掛滿濃郁醇香的紅酒醬汁,食落帶有迷人的酒香,滋味獨特令人上癮。藍莓芝士蛋糕賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧芝士蛋糕質感堅硬挺身,口感綿密細滑,芝士奶油味道濃厚,甜度合適。底部以香脆的消化餅作餅底,令蛋糕更具層次感,同時減低芝士的膩滯感。頂端的藍莓,為蛋糕增添一抺酸香,清新怡人。蘋果橙汁、榛子鮮奶咖啡賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧鮮奶咖啡偏奶味重,入口順滑香醇,咖啡與榛子的馥香互相融合,誘人邪惡的香氣滿溢,甜美又可口,滋味絕佳。蘋果橙汁甜酸滲半,果香四溢,飲落清爽又開胃,水準之作。環境:🐧🐧🐧🐧🐧餐廳設計富現代感,以型格的黑白作主調,採用高雅的雲石桌、皮製沙發椅,再滲

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

蘋果橙汁甜酸滲半,果香四溢,飲落清爽又開胃,水準之作。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳設計富現代感,以型格的黑白作主調,採用高雅的雲石桌、皮製沙發椅,再滲入木製牆身以及綠色植物,令整體時尚又不失溫雅,感覺舒適理想。

🐧❤️結語:藍莓芝士蛋糕有深度令人驚喜,誠意必食。
蘋果橙汁、榛子鮮奶咖啡
✨️Main 兩款都是廚師推介🔸️Beef Cheek Linguine $148紅酒燴牛肉面草菇扁意粉牛臉頰肉脂肪不多,所以不肥膩。臉頰肉是一片片,又嫩又滑。紅酒汁不會過多,剛剛可以掛在扁意粉上,同時可以令肉味更出。表面還有些芝士,有更多的口感。扁意粉是非常出色,條條都有彈牙口感。🔸️Orange Roughy Fillet $198香煎照燒汁橙鯛魚柳 照燒汁浸入鯛魚柳,表面上還有些香草。魚的表面煎得好香好脆,魚肉質感很嫩。底下有芝麻油栗米粒,配上烤的甘筍、薯仔粒。✨️Drinks 🔸️Tropical Punch $ 68一隻好靚高杯,配上菠蘿和車厘子。味道就是Fruit Punch,菠蘿味都幾出。🔸️Lychee Splash $68 我更喜歡荔枝味,非常清新不死甜,飲完非常解喝。

✨️Main 兩款都是廚師推介
🔸️Beef Cheek Linguine $148
紅酒燴牛肉面草菇扁意粉
扁意粉是非常出色,條條都有彈牙口感。

🔸️Orange Roughy Fillet $198
香煎照燒汁橙鯛魚柳

✨️Drinks
🔸️Tropical Punch $ 68

🔸️Lychee Splash $68
我更喜歡荔枝味,非常清新不死甜,飲完非常解喝。

2023-10-18 92 瀏覽
Flames📍總共有四間分店今次黎到(鴻圖道)因為附近喺觀塘工廠區,每次整完美甲都會經過,同朋友諗住chill住食晚餐,睇到環境咁優美就吸引咗我哋入去😍環境真係一流好舒服,食物高質價錢不貴下次必定encore🤩香辣炸雞🌟外皮炸到金黃酥脆雞肉厚肉嫩滑多汁😋辣辣地非常惹味!蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉🌟蕃茄酸酸甜甜好開胃加上忌廉汁味道非常出色👍芝士味不會蓋過蟹肉嘅鮮甜味,口感好豐富通粉軟硬適中推介!卡邦尼薄餅🤩手工薄餅見到每枱都會必叫😍由意式煙肉,鵪鶉蛋,意大利奶酪芝士,忌廉,巴馬臣芝士,馬蘇里拉芝士餡料製成!餅底係薄底酥脆柔軟有口感,芝士奶味香濃而不油膩,份量好大好抵食🤩蘋果汁🌟
環境真係一流好舒服,食物高質價錢不貴下次必定encore🤩

香辣炸雞

香辣炸雞🌟
外皮炸到金黃酥脆雞肉厚肉嫩滑多汁😋辣辣地非常惹味!
蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉

香辣炸雞
蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉
卡邦尼薄餅
2023-10-16 24 瀏覽
✨香辣炸雞炸雞熱辣辣炸起 外層香脆雞肉仲有少少肉汁 調味較重手 香口野 幾啱送酒✨10安士肉眼扒配忌廉薯蓉牛扒點左medium 熟度啱啱好肉質結實 較少脂肪 有淡淡肉香配菜有忌廉薯蓉 重奶香 質感偏稀 口感幼滑 ✨意式辣肉腸薄餅Pizza都幾大個 上枱仲出煙的薄餅鬆軟帶少少韌性辣沙樂美腸鹹香帶微辣 加埋芝士 番茄醬等配料 再加上意大利辣肉腸醬點綴簡單配搭 好難唔好食總結:食物可以 環境唔錯 幾有情調好適合約會或者同朋友chill下服務中上 價錢可以
✨香辣炸雞

環境唔錯 幾有情調
好適合約會或者同朋友chill下
服務中上 價錢可以
2023-10-16 56 瀏覽
今日收工同同事去係公司附近食晚餐,呢間西餐廳我已經食過lu,佢裝修幾靚氣氛唔錯,所以我地就黎試下佢嘅晚市啦~😌*****🍍🍕夏威夷薄餅 PIZZA ALOHA $178pineapple, ham, oregano, san marzano tomato, mozzarella識食Pizza一定係食有菠蘿嘅😆🦀🍝蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 CRAB MEAT PENNE $158tomato cream sauce, parmesan crumble超個通粉超邪惡,有好多蟹肉、個醬汁加左芝士超級creamy🫕! 推介推介💖🇲🇽🍺CORONA bottled beer $78 (buy 1 get 1 during Happy Hour 🍻 )*****

*****
🍍🍕夏威夷薄餅 PIZZA ALOHA $178

識食Pizza一定係食有菠蘿嘅😆

🇲🇽🍺CORONA bottled beer $78

*****
2023-10-09
5 分鐘 (堂食)
  • 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉
2023-10-16 34 瀏覽
今日到觀塘開會,睇到FLAMES觀塘都有分店,咁開完會肚餓餓一定要encore啦。觀塘分店裝修得唔錯幾有型,晚上都幾full下。晚市提供雙人套餐可以揀,不過同事宜家瘦身,話食少D,咁散叫啦。香燒粟米巴馬火腿蔬菜沙律,粟米好有炭火味,粟米燒完食落更加清甜,仲要加咗大量芝士粉,更加好味。沙律品種都幾豐富,有番茄仔,火箭菜同生菜,同火腿沙律醬撈埋一齊食好好味。避風塘雞翼,雞翼分量都幾多下。火候掌握唔錯,表皮好脆,內裡仲好軟嫩,避風塘脆蒜搭配埋雞翼食好惹味。香草白酒煮青口配薯條,細份分量都好多,青口大大隻,差唔多有半隻巴掌大。青口用白酒烹製,食落唔會覺得寒,只會覺得好清甜。薯條即叫即炸,送上來仲熱笠笠,搭配埋茄醬食到停唔落口。同事真係好中意佢嘅燒粟米,叫多一份side巴馬臣香烤粟米,粟米香甜軟糯,好好味。哩間分店質素都keep得好好,又多一個觀塘食堂TIM。
哩間分店質素都keep得好好,又多一個觀塘食堂TIM
2023-10-09
  • 香燒粟米巴馬火腿蔬菜沙律
  • 香草白酒煮青口配薯條
2023-10-15 43 瀏覽
▫️ 蟹肉巴馬臣芝士番茄忌廉汁通粉($158)👉🏻滿滿嘅蕃茄忌廉汁入面充滿咗蟹肉,面頭灑滿芝士粉,長通份口感幾煙韌同超級掛汁🥰本身會驚幾漏,但因為醬汁蕃茄味都幾重酸酸地所以又唔會⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ Shelter Chicken Wings ($78)👉🏻 雞翼炸到勁香脆,肉質鮮嫩,味道辣辣地好香椒鹽同蒜蓉味超級惹味😋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 意式辣肉腸 🍕($158)👉🏻Pizza 主要有辣沙樂美腸、意大利辣肉腸醬同滿滿嘅Mozzarella cheese,鹹香味好開胃但又唔會過鹹😌餅皮外脆內鬆軟,食落仲有啲煙煙韌韌⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ Soup Of The Day🍄 ($48)👉🏻蘑菇忌廉湯超級幼滑同Creamy💕⭐️⭐️⭐️⭐️——————評分:8/10.平圴消費:~$250
▫️ 蟹肉巴馬臣芝士番茄忌廉汁通粉($158)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 意式辣肉腸 🍕($158)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ Soup Of The Day🍄 ($48)
👉🏻蘑菇忌廉湯超級幼滑同Creamy💕

⭐️⭐️⭐️⭐️

——————
評分:8/10
平圴消費:~$250

2023-10-14 21 瀏覽
✨甫進入餐廳,環境好靚好高級,地方寬敞,有不同角落提供選擇,好適合三五知己來傾心事,氣氛相當舒適。***** ***** ***** ***** ***** 我哋叫咗兩個set。🍷🍝紅酒燴牛面頰草菇扁意粉$148牛面頰非常軟腍,香濃紅酒汁好入味。🥗Flames特盛早餐$158(有德國香腸、大蕃茄、蘑菇、煙肉、火腿、煎雙蛋、麵包)份量豐富,成個組合都好啱胃口。☕️☕️黑咖啡最後嘆番杯黑咖啡消脂,香濃順口,很不錯。✨環顧四周工廠區林立,有如此高尚的西餐廳,猶如城市裡的綠洲,尤其附近上班一族,點都要嚟chill下。

***** ***** ***** ***** *****
我哋叫咗兩個set。

🍷🍝紅酒燴牛面頰草菇扁意粉$148
牛面頰非常軟腍,香濃紅酒汁好入味。

🥗Flames特盛早餐$158
(有德國香腸、大蕃茄、蘑菇、煙肉、火腿、煎雙蛋、麵包)
份量豐富,成個組合都好啱胃口。

☕️☕️黑咖啡
最後嘆番杯黑咖啡消脂,香濃順口,很不錯。

2023-10-14 41 瀏覽
上次食完之後,一試難忘🥰都想搵多次過嚟食呢間係鴻圖道嘅flames~~ 所以收工約咗朋友係觀塘呢邊食野~~香辣炸雞 $88香辣炸雞係店內招牌小食~次次嚟親都會叫😌😌炸雞外皮酥脆,內部多汁嫩滑☺️☺️隔離配上醬料增添左唔少辣味,作為小食真係增添左唔少口感😆😆慢煮雞胸車厘茄昋草醬扁意粉 $128雞胸肉經過慢煮嫩滑多汁,同車厘茄嘅酸味相互融合,味道鮮美☺️☺️雞胸肉配埋新鮮嘅車厘茄,再加上昋草醬嚟提升風味,真係食到人舔舔脷😜卡邦尼薄餅 $168多數卡邦尼都係配意粉咁食~都未試過食卡邦尼薄餅😌😌薄餅底部酥脆,中間薄而柔軟~而卡邦尼醬就係主要嘅調味料。面頭鋪滿左各種配料😚😚有3款唔同嘅芝士~意式煙肉、鵪鶉蛋,同埋忌廉😌超級豐富,好有口感☺️黑松露薯條 $58黑松露有獨特嘅香氣同味道,配搭係薯條上真係十分之夾~增添左唔少嘅層次感,薯條都炸得超鬆軟,令人胃口大開😚😚

香辣炸雞 $88

慢煮雞胸車厘茄昋草醬扁意粉 $128

卡邦尼薄餅 $168

黑松露薯條 $58
2023-10-13 42 瀏覽
抵食大發現!今日發現呢間西餐廳,假日午餐連飲品只係$108起😛 食物質素同環境都幾好,值得bookmark去試吓😚———❝ 意式辣肉腸薄餅 | $168好正嘅pizza批底!咬落少許煙韌、有麵粉香氣,餡料用上’nduja同pepperoni,辣勁十足的🌶🔥 153自己KO咗半個😜評分:7.5/10———❝ 紅酒燴牛面肉草菇扁意粉 | $148牛面頰肉質軟腍,菇菌都幾多同夠香。不過略嫌醬汁嘅紅酒味唔夠出,整體不過不失啦😗評分:7/10———❝ 烏龍奶茶慕斯蛋糕 | +$35幼滑的慕斯散發淡淡烏龍味,配搭綿軟蛋糕增加了口感。自家製甜品來說算是不錯的✨評分:7/10✴️ Follow @153foodie.hk 有更多美食推介!———Flames @flames.hk📍店舖地址:觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖🔍 同區搜尋:#153foodie觀塘😋 同類搜尋:#153foodie西式#153foodie #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblog #hkfoodieblogger #hkfoodpics #hkrestaurant #香港美食 #香港ca

❝ 意式辣肉腸薄餅 | $168

🔍 同區搜尋:
#153foodie觀塘

😋 同類搜尋:
#153foodie西式

#153foodie #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblog #hkfoodieblogger #hkfoodpics #hkrestaurant #香港美食 #香港cafe #香港cafe關注組 #香港cafe推薦 #觀塘美食 #觀塘好去處 #觀塘cafe
Flames (鴻圖道) (觀塘)觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖。又係同印仔爭飯食嘅時間 😌 我又介紹觀塘餐廳啦~ 🤣。Flames愈開愈多分店,每間嘅裝修都走型格舒適路線,係一間好適合chill一chill嘅地方 😎。講真~ 係觀塘番工嘅人都知,要搵一間decent少少而食物質素又ok嘅餐廳都真係唔容易 😪 所以就算平日星期三黎到呢度都全場爆滿呀 😯。Truffle Fries ($58)Sides可以揀松露薯條🍟 當晚我地係一路開住港隊4強之戰場波一路睇一路食 ⚽️ 岩曬feel~~。Beef Cheek ($268)Beef cheek幾時都係無得輸item之一,滿滿骨膠原,煮到淋一淋又有牛味,十分喜歡 🥰。Nduja Pizza ($158)呢款pizza食落比想像中辣少少,唔食得辣嘅朋友就留意番啦~ 🌶️ 批底整得夠出色,厚薄適中,帶少少煙靭口感 🍕 。呢個位咁方便又好味,我諗我不久將來又會再黎 😝。#gpigkwuntong

Flames (鴻圖道) (觀塘)
觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖

又係同印仔爭飯食嘅時間 😌 我又介紹觀塘餐廳啦~ 🤣

Truffle Fries ($58)

Beef Cheek ($268)

Nduja Pizza ($158)

呢個位咁方便又好味,我諗我不久將來又會再黎 😝

#gpigkwuntong
2023-10-04
2023-10-11 26 瀏覽
觀塘鴻圖道呢一間餐廳Flames, 廳裝潢非常有格調, 高檔別緻, 採用雲石風, 環境高雅舒適, 而且價錢合理, 又坐得舒服, 放工過嚟食下飯, 舒舒服服可以慢慢嘆! 我地叫咗一個沙律, 炸魚薯條, 一個pizza及一杯凍飲, 食到飽飽加埋10%都係$500, 真係好抵食呀!Fish & Chips炸魚薯條配他他醬 - $158新鮮即炸, 炸魚需時。上桌時被炸魚嚇倒呀, 真的好大條呀! 魚肉同薯條香脆, 切開後魚肉不會鬆散; 食之前先加入檸檬汁, 再沾埋附上嘅他他醬, 味道出眾, 非常美味; 薯條配上蕃茄醬跟他他醬一齊食都好滋味呀!Nduja Pizza意式辣肉腸薄餅 - $158薄餅用咗意大利辣肉腸醬, 辣沙樂美腸, 俄勒岡葉, 聖馬札諾蕃茄, 馬蘇里拉芝士焗製; 餅皮係手工薄餅, 即叫即整, 鬆脆, 軟熟有咬口, 皮軟硬道啱啱好; 意大利辣肉腸醬加辣肉腸非常惹味, 仲有大量馬蘇里拉芝士融化喺薄餅上面, 再有聖馬札諾番茄同俄勒岡葉, 好有清新感, pizza好大份同足料, 好食到唔停得口呀!慢煮雞胸凱撒沙律 - $118我覺得幾清新同健康既選擇! 沙律菜份量都多, 真係好新鮮! 我本

Fish & Chips炸魚薯條配他他醬 - $158

Nduja Pizza意式辣肉腸薄餅 - $158

慢煮雞胸凱撒沙律 - $118
我覺得幾清新同健康既選擇! 沙律菜份量都多, 真係好新鮮! 我本來係叫慢煮雞胸凱撒沙律, 但餐廳可能攪錯了, 慢煮雞胸變咗巴馬火腿, 我都OK嘅! 沙律內仲有啲香草麵包粒。

檸檬茶 - $28
想要一款清爽又帶點酸澀的飲品, 我一定選擇檬茶, 用新鮮檸檬非常適合解渴。

2023-10-11 36 瀏覽
二次刷店!由於覺得環境Chill,相約舊同事相聚,享受了美味的一頓晚餐😊😊是日餐湯-蘑菇湯($48)🫕🫕一道經典的湯品,以蘑菇為主要成分,具有濃郁的蘑菇味道,口感濃稠,非常適合作為一道溫暖的湯品。黑松露薯條($58)🍟🍟黑松露具有獨特的香氣和風味,黑松露的香氣能融入到薯條中,帶來一種獨特的風味,是一道不錯的小吃選擇。蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉($158)🍝🍝這道菜結合了蟹肉、巴馬臣芝士和蕃茄忌廉汁,通粉厚實彈牙有嚼勁,味道又很豐富,為通粉帶來濃郁的海鮮和奶酪風味,而蕃茄忌廉汁增添一些清新感。10安士肉眼扒配忌廉薯蓉($268)🐮🐮是一道美味的菜餚!肉眼扒具豐富的肉質和口感,能保持肉質的嫩滑和把香味鎖住。配上是用奶油和土豆製作的忌廉薯蓉,口感綿密且味道濃郁。它和肉眼扒的搭配可以相互襯托,使整道菜餚更加豐富和美味。Lychee Splash($68)🍹🍹非常清新, 十分解渴!Flames (鴻圖道) (觀塘)地址:觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖

是日餐湯-蘑菇湯($48)🫕🫕

黑松露薯條($58)🍟🍟

蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉($158)🍝🍝

10安士肉眼扒配忌廉薯蓉($268)🐮🐮

Lychee Splash($68)🍹🍹
非常清新, 十分解渴!

Flames (鴻圖道) (觀塘)
地址:觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖
2K
2023-10-09 18 瀏覽
擁有四間分店的Flames ,分店遍布紅磡、觀塘和鰂魚涌,今晚便挑選了觀塘的這間分店。CRAB MEAT PENNE$158,芝士味道香濃,蟹肉份量十足,蕃茄的酸甜味道,正好平衡芝士的油膩感,又可以增加味道層次。長通粉口感煙煙韌韌,非常有嚼勁。BEEF CHEEK MUSHROOM LINGUINE$148,以紅酒會製的牛面頰,入口溶化,有點似牛腩的口感,帶點微微的香辣,令到這個扁意粉更加惹味。意粉的質感是正宗意大利風味,不會過腍,爽口彈牙。TROPICAL PUNCH$68,酸酸甜甜,嗯嗯味道層次豐富,令人非常開胃。FLAMES LEMONADE$68,顏色已經非常吸引,味道酸中帶甜,作為餐前的一道飲料非常合適。

2023-10-07 34 瀏覽
Flames 📍觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖又來Flames😋真係好喜歡佢地即叫即烤手工薄餅🍕推介大家一定要來試下💯同埋店內環境好舒服🩷裝修有特色好岩來打卡聚會😆我今次都係照舊叫我最愛手工薄餅🍕意式辣肉腸薄餅🍕保持到一貫嘅水準😍薄餅餅底煙靭~有回彈感💯意大利辣肉腸醬、辣沙樂美腸配埋聖馬札諾蕃茄同馬蘇里拉芝士薄餅做到拉絲效果~非常滋味🦀蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉🦀超級足料😋通粉蓋滿大量蟹肉同巴馬臣芝士配上蕃茄醬☺️味道好夾~完全唔會油膩🍰豆腐慕絲蛋糕🍰🤩蛋糕係佢哋自家製嘅😀好有水準✅做到入口滑溜~帶有啖啖豆腐香😁蛋糕餅底😀好鬆軟仲叫左杯Ice Mocha飲😋
Flames

好岩來打卡聚會😆

我今次都係照舊叫我最愛手工薄餅
🍕意式辣肉腸薄餅🍕保持到一貫嘅水準😍
薄餅餅底煙靭~有回彈感💯
意大利辣肉腸醬、辣沙樂美腸
配埋聖馬札諾蕃茄同馬蘇里拉芝士
薄餅做到拉絲效果~非常滋味