2023-11-15 4719 瀏覽
假日冇煮飯,過左去觀塘APM行街,之後來到這間Flames晚餐,因為會員散叫主餐牌享有8折優惠,所以過左黎食飯。餐廳的燈光很柔和,而且座位都很寬闊舒適,晚餐都有不少情侶前來光顧。👫🍽️Day of the soup ($48),是日餐湯是周打龍蝦肉湯,白湯的忌廉味濃滑,仲食到一粒粒的龍蝦粒、煮透的薯仔和紅蘿蔔粒,湯加入了橄欖油,令口感更幼滑。🍲🦞Chicken Salt Fries($48),這是澳式的雞鹽薯條,粗薯條炸得黃金酥脆可口,落了雞鹽粉炒薯條,每條薯條都很均勻,味道有陣獨特的咸香,又不會好咸,初次品嚐雞鹽味薯條,真是會食過不停口。🍟🐥Orange Roughy Fillet($198),橙鯛魚柳是紐西蘭的深海魚,很大塊又很薄身,香煎得外脆內軟,魚柳邊還帶點脆口,魚肉嫩滑。鯛魚用燒汁調味,味道濃郁。而旁邊的蔬菜、粟米用了芝麻油炒香,味道很香,先食配菜,很開胃。🐟🥗🌽King Prawn Linguine($158),珍寶虎蝦的size,蝦肉粗身又彈牙,廚師將虎蝦中間位置打開再釀入粒粒脆卜卜的飛魚籽,配搭得很好。龍蝦湯很濃厚,混合在意粉裡,做到有掛湯的效果,意粉很順滑。很回味。🦐🍝

Orange Roughy Fillet

King Prawn Linguine

🦐🍝

店員向我們推廣,凡到餐廳惠顧都可免費泊車。🆓🚗
Orange Roughy Fillet
King Prawn Linguine
就朋友喺附近放工食晏,冇諗過工廈林立嘅觀塘會有間咁新咁靚,走輕奢風嘅餐廳意式辣肉腸薄餅($168) - serve得好靚,木碟底仲有個黑色托架,pizza焗得好好,金黃得嚟唔燶,辣肉腸面仲有辣肉醬,提升味道同口感,加埋啲邪惡嘅芝士,一流燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁龍粉($158) - 大蝦肉脆口,鋪滿三文魚籽,龍蝦汁扁意粉濃而不膩,個人好鍾意扁意粉嘅口感,咬口好好奶茶慕絲蛋糕(加配價$35) - 奶茶味又香又濃,甜度啱啱好,成件cake口感順滑,同藍莓紅苺亦好夾食完濃味嘅西餐,餐茶飲杯凍檸茶就啱晒,冰涼解渴Weekend lunch menu提供唔同種類俾客人選擇,salad、pasta、pizza等都有,飲品選擇又多,酒都有餐廳好新好靚,型格得嚟帶點奢華,座位又闊又好坐,侍應好有禮貌,笑容滿面,俾人感覺好好,食物性價比高,賣相又吸引,值得再幫襯

食完濃味嘅西餐,餐茶飲杯凍檸茶就啱晒,冰涼解渴

2023-11-15 39 瀏覽
・ 香辣炸雞🐔 ($88)炸雞外脆內軟,一入口就脆卜卜😋調味適中,重點係隔籬嗰個辣醬🌶️配埋酸酸地嘅檸檬汁🍋,更加開胃!而且份量都好多,兩個人都差啲食唔曬😳・ 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉🦀🍅🧀 ($158)蟹肉醬汁真喺超級濃郁💕💕幾乎每食一啖都充滿蟹肉😳😳,蕃茄同芝士本身已經喺好好嘅配搭🙆🏻‍♀️,配上蟹肉更加令到通粉去到更高嘅層次😍。通粉有Q彈嘅口感😋😋煮得適中唔會太淋,好味道😌😌不出所料地好食💯難怪咁多人推薦・ 卡邦尼薄餅 🍕 ($168)卡邦尼薄餅係一個好有創意嘅菜式😍😍佢嘅薄餅好正,煙韌得嚟又有彈性🤩落足料!好多芝士拉曬絲🧀 味道上都好有層次,因為有濃厚嘅意大利奶酪芝士、忌廉、巴馬臣芝士、馬蘇里拉芝士🤣 免頭又有好多煙肉🥓 一咬落去,有驚喜!因為原來pizza上面暗藏半熟鵪鶉蛋🐣咁特別嘅Pizza好有創意❤️・ 自家製甜品🍰 ($78)甜品每日唔同,問左係烏龍茶慕絲蛋糕,好有興趣試下👍🏻 果然唔錯!慕絲好順滑、茶味夠濃!甜度唔會太高,冇咁膩😚唔錯唔錯

・ 香辣炸雞🐔 ($88)

・ 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉🦀🍅🧀 ($158)

・ 卡邦尼薄餅 🍕 ($168)

・ 自家製甜品🍰 ($78)

2023-11-14 47 瀏覽
前菜南瓜沙律健康的開胃菜,結合左甜美的南瓜和新鮮的蔬菜,烤熟的南瓜塊帶有柔軟的質地,與其他生蔬菜的脆爽口感形成了對比。天然的甜味其他蔬菜的清新味道相互搭配,使得整個沙拉的味道平衡而不單調。沙律本新加上一些酸味的沙拉醬,進一步豐富味道層次。照燒汁魚柳配烤菜魚柳用魚的嫩肉部分,口感鮮嫩多汁,魚柳的外層會形成一層脆皮,內部則保持著柔軟的質地。薯菜經過煎烤後,外層會變得酥脆,內部則保持著濕潤的口感。這種薯菜的口感和香氣讓人愛不釋手。Cappuccino跟餐飲品, 咖啡奶應該是用室溫奶而不是鮮奶, 味道稍微不足。
前菜南瓜沙律

照燒汁魚柳配烤菜

Cappuccino
2023-10-28
2023-11-14 46 瀏覽
今晚跨區去觀塘食飯 今晚約咗個朋友喺鴻圖道呢一間幾出名嘅西餐廳食飯 晚市真係坐滿人 呢度裝修我好鍾意 燈有少少暗 有一種高級感覺 呢度最啱happy hour或者食晚餐 裝修令人感覺有種奢侈feel 好鍾意呢度服務亦都好好呀 落單上菜都好快蟹肉哈馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉我覺得好好食 蟹肉好多 忌廉汁配上通粉好creamy 煙煙韌韌咁樣 上面再加一層芝士粉真係好creamy 係我心水推介 另外呢度嘅牛扒都幾出名 我就點咗 10安士肉眼扒配忌廉薯蓉 呢塊牛扒好靚 好好食 有少少燒燶 肉質好tender 又好juicy 好多汁 配上燒汁同埋薯蓉都真係好夾 呢間餐廳我好滿意 裝修好靚 嘢食又好食 加次唔算好貴 菜式精美 好想再嚟

好鍾意呢度服務亦都好好呀 落單上菜都好快

• 10ozribeyesteak
  • Crabmeatpenne
  • 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉
  • 12安士紐西蘭安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉
餐廳:Flames (觀塘)地址:觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖喺觀塘鴻圖道呢間Flames @flames.hk 食過一次晚飯就比佢哋嘅裝修環境吸引咗😍,今次再嚟食飯,估唔到得到更大嘅滿足同享受😎夜晚接近6點過嚟唔算太多人,接近7點就開始見到愈嚟愈多人入座,原來Flames仲喺做緊3-8pm酒精類飲品買一送一,無論紅酒🍷、白酒定其他Cocktail啤酒都有呢個優惠🍻,難怪吸引咗唔少喺附近觀塘同牛頭角工業區做嘢嘅打工仔🧑‍💻,一放工就三五成群過嚟飲返兩杯😛室外茶座、Bar Area同Dining Area三個區域任君選擇,見到唔少情侶或者兩個好朋友過嚟叫二人Dinner Set,佢哋依家做緊7折優惠,就算Walk-in都可以享用🤩,變相又真喺幾抵食,不過我一個人嚟食飯,緊喺叫返A La Carte Menu嘅嘢食算啦🤣✝️是日餐湯 $48價錢感覺有啲貴,不過飲完之後就返唔到轉頭🤤,周打海鮮湯Creamy得嚟一啲都唔膩,陣陣海鮮香味喺口腔不停徘徊,除咗食到蟹肉絲同瑤柱🦀,仲加咗香草、洋蔥🧅、薯仔、紅蘿蔔、西芹等蔬菜香料,幾有驚喜🎉✝️慢煮雞胸車厘茄香草醬扁意粉 $128足
餐廳:Flames (觀塘)
地址:觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖

緊喺叫返A La Carte Menu嘅嘢食算啦🤣

✝️是日餐湯 $48
價錢感覺有啲貴,不過飲完之後就返唔到轉頭🤤,

✝️慢煮雞胸車厘茄香草醬扁意粉 $128
足料大碟嘅扁意粉🍝,就算平時大食嘅我都覺得好夠份量👍,
自家製香草醬加上車厘茄、欖欖油、洋蔥🧅、巴馬臣芝士等材料色香味俱全,喺食到底略為有少少油🤏;
加上接近10片薄切粉嫩唔嚡嘅雞胸肉,有豐富嘅蛋白質,唔知你又啱唔啱食呢😛?

另外叫多杯Cappuccino($35),
食完嘢慢慢坐喺度邊享受住個靚靚環境同音樂🎶,邊嘆住我最鍾意嘅奶啡☕️,好滿足啊🥰
2023-11-08
10 分鐘 (堂食)
2023-11-14 32 瀏覽
觀塘工業區近排開左好多新餐廳,當中有間主打澳洲菜既餐比較特別餐廳從裝潢到食物,均讓大家體驗到澳洲的休閒餐飲文化店內裝修以淺木色為設計主軸,更設有開放式酒吧和「紅酒展示牆」另外仲有半開放式及室外座位,岩曬係附近返工既朋友同事飲下酒傾下,Happy hour 一下餐廳主打澳洲菜,有多款小食、意粉、扒類、海鮮及薄餅,而且份量十足怪唔知放工後都人山人海,全場滿座食物方面:避風塘雞翼 : 雞翼炸得脆卜卜,肉質嫩滑,避風塘既蒜香辣椒味令雞翼更加香口更加惹味紅酒燴牛面肉草菇扁意粉 : 牛面肉煮得非常軟淋入味,入口即溶,扁意粉口感煙韌彈牙,吸收曬紅酒汁及牛肉味,再配埋微微辣既香料,非常好味既意粉海鮮香草茄醬薄餅 : 手工薄餅餅皮薄脆,口感煙韌、有新鮮既大蝦、魷魚、煙三魚、蒜、意大利蕃茜、忌廉、聖馬札諾蕃茄馬蘇里拉芝士製成,茄醬上鋪滿芝士,海鮮豐富,滋味十足

餐廳從裝潢到食物,均讓大家體驗到澳洲的休閒餐飲文化

怪唔知放工後都人山人海,全場滿座
食物方面:

2023-11-08
2023-11-13 34 瀏覽
今日係觀塘做完尖,尖友話不如去鴻圖道間Flames餐廳食lunch . 入到去環境好舒服,仲有户外嘅位置我地今次就試左他們招牌菜式中的紅酒燴牛面肉草茹意粉、燒豬腩配薯仔紅椰菜沙律仲加左個甜品:藍莓芝士蛋糕同澳式雞鹽薯條。紅酒燴牛面肉草茹意粉這道紅酒燴牛面肉草茹意粉令我驚艷。牛面肉經過紅酒的燴煮,肉質變得好軟嫩,入口即融!每一口牛肉都散發著濃郁的紅酒香氣,令人回味無窮。草茹可以中和膩感,同時與牛肉的口感形成了完美的結合。意粉煮得岩岩好,保持了彈牙的口感。會令人食完一啖又一啖燒豬腩配薯仔紅椰菜沙律豬腩經過燒烤,表面烤至金黃酥脆,食落仲卜卜脆內部肉質鮮嫩多汁。每一口都能品味到豬肉的豐富風味和燒烤的香氣。薯仔紅椰菜沙律的清爽口感和椰菜的甜脆帶來了絕佳的平衡。呢道菜為我帶黎豐富的口感體驗品嚐完主菜後,梗係要食個甜點作結這款藍莓蛋糕外觀精緻,藍莓的深藍色點綴在白色芝士蛋糕上,十分迷人。入口後,蛋糕的質地細膩濕潤,芝士味好濃,與藍莓的酸甜味道完美融合。藍莓的鮮果風味為整個蛋糕帶來了清新的口感,使得每一口都令人愉悅。

紅酒燴牛面肉草茹意粉

燒豬腩配薯仔紅椰菜沙律
豬腩經過燒烤,表面烤至金黃酥脆,食落仲卜卜脆

品嚐完主菜後,梗係要食個甜點作結

2023-11-13 20 瀏覽
之前去海濱匯果邊嘅分店食過都唔錯,今次帶阿仔嚟到鴻圖道呢邊食,揀咗佢最鍾意食嘅意粉🍝ღ 新鮮黑松露蘑菇扁意粉 $138Truffle Mushroom Linguine 份量十足😍扁意粉充滿濃郁嘅黑松露味道👅口感彈牙有咬口,配料嘅蘑菇同黑松露份量都超級多,食到勁滿足😌ღ香煎北海道帶子蔬菜沙律 $148Seared Scallop Salad北海道帶子有四粒咁多🤩入口軟嫩多汁,配上新鮮沙律菜同酸酸甜甜醬汁,新鮮又開胃ღ 澳式雞鹽薯條 $48Chicken Salt Fries薯條即叫即炸,熱辣辣,外脆內軟好香口,食落鹹鹹地好惹味ღ Soup $48蘑菇湯口感香濃滑順又creamyღ Lychee Splash $68

ღ 新鮮黑松露蘑菇扁意粉 $138
Truffle Mushroom Linguine
份量十足😍扁意粉充滿濃郁嘅黑松露味道👅

ღ香煎北海道帶子蔬菜沙律 $148
Seared Scallop Salad

ღ 澳式雞鹽薯條 $48
Chicken Salt Fries

薯條即叫即炸,熱辣辣,外脆內軟好香口,食落鹹鹹地好惹味

ღ Soup $48
蘑菇湯口感香濃滑順又creamy

ღ Lychee Splash $68
2023-11-12 35 瀏覽
之前有朋友介紹過呢間餐廳,話食物質素好高,坐都坐得舒服,所以今晚就約左朋友來食晚餐。呢到夜晚比我想像中多人,好彩仲有最後一張枱。呢到d音樂音量剛剛好,同燈光有d昏暗所以好有feel,店員都好friendly。餐廳食物的確幾好食,幾樣嘢我都覺得可以推介比大家!另外要講下呢到有買一送一drinks pairing,包cocktail,mocktail,beer同house wine,絕對抵啊!香草蕃茄辣肉腸醬燴羊膝配烤蔬菜 $178呢個item我覺得好有驚喜!羊肉整得好soft好入味,基本面上整到有口感但又冇鞋!用叉已經可以fall off the bone!蔬菜用rosemary烤過超級香口,薯仔沾個蕃茄辣肉腸醬係絕配!巴馬火腿火箭菜薄餅 $168有我最鐘意嘅parma ham同cherry tomato ,配埋rocket呢個配料組合好好食。pizza最緊要就係有cheese,呢個除左parmesean 更加有mozzarella,雙重芝士超級好食!另外我覺得重點就係個餅底,感覺好新鮮,好chewy,我覺得pizza一定係必點item!呢間餐廳原來更加有2小時免費parking,以後一

香草蕃茄辣肉腸醬燴羊膝配烤蔬菜 $178

巴馬火腿火箭菜薄餅 $168

呢間餐廳原來更加有2小時免費parking,以後一定要多d來!
2023-11-09 88 瀏覽
週末和朋友到APM商場遊走,係逛商場前緊係要醫飽個肚先,才有力氣血拼行萬里路嘛😂😂😂Brunch~~Flames特盛早餐 $158早餐有煙肉、腸仔、蘑菇、蕃茄、炒蛋、多士,份量豐富,大滿足燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 $158大蝦肉質彈牙,意粉充分吸收了濃郁嘅龍蝦汁,滋味無窮整體而言,食物質素ok,用膳環境舒適,如果叫Brunch Set會免費kid meal,另外餐廳有會員系統,只要加入 A la carte散叫會有8折😉。完滿嘅一餐為整個週末假期迎來美好的開始😊。

Brunch~~
Flames特盛早餐 $158
早餐有煙肉、腸仔、蘑菇、蕃茄、炒蛋、多士,份量豐富,大滿足

燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 $158
大蝦肉質彈牙,意粉充分吸收了濃郁嘅龍蝦汁,滋味無窮

燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉

Flames特盛早餐

Hot Lemon Tea

Hot Tea

燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
Flames特盛早餐
J W Concepts 旗下嘅澳洲式西餐廳❤︎︎Flames❤︎︎喺香港已設有四間分店啦,店舖係食澳式料理,週末同假期重會有♡︎澳洲式早餐菜單♡︎,可以體驗下澳洲餐飲特式👍🏻店舖裝修得好舒服,一入去就有棵琴葉榕,令人感覺好有生氣。❣︎夏威夷薄餅❣︎$158餡料有菠蘿,火腿,俄勒岡葉,聖馬札諾蕃茄,馬蘇里拉芝士,菠蘿同火腿都大大塊😋重要唔會焗到乾晒,火腿好特別,質地有啲似西班牙火腿👍🏻餅底做得好軟鬆好有水準,同平時食嘅pizza好有分別。❣︎紅酒燴牛面肉草菇扁意粉❣︎$148🌟必食推介👍🏻牛面肉入口即溶🤤醬汁味道教得好好,濃郁得來又唔會過咸👍🏻扁意粉煙韌彈牙,好快手我同呀妹就清碟啦。❣︎黑松露薯條❣︎$58一上枱已聞到好香黑松露味🤤即叫即炸,大大碟好香口。

❣︎夏威夷薄餅❣︎$158

❣︎紅酒燴牛面肉草菇扁意粉❣︎$148

❣︎黑松露薯條❣︎$58
一上枱已聞到好香黑松露味🤤即叫即炸,大大碟好香口。

2023-11-04
  • 紅酒燴牛面肉草菇扁意粉
上次試過黃埔分店之後,對佢手工Pizza念念不忘🤤 重點係食物高質價錢又唔貴👍🏻大推呢間位於觀塘旗艦店,以淺木色為設計主軸,更設有開放式酒吧和「紅酒展示牆」,環境比起其他分店更加顯得高貴優雅,仲要方便🚗揸車嘅朋友仔,食夠$500就可以免費泊車2小時😂 ,啱晒一班朋友聚會慶生🥳⭐️重點推介必點卡邦尼薄餅 ($168)呢款口味真係不得了😍賣相同口感都超得,有煙肉、半熟鵪鶉蛋、各款意大利奶酪芝士,巴馬臣芝士、馬蘇里拉芝士製成,滋味十足!手工薄餅,麵粉煙靭,大件抵食😋😋🍝燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉($158)大蝦被燒烤得恰到好處,保持了彈性和鮮嫩的質感。🦞龍蝦汁與意粉完美融合,讓每根扁意粉都吸收龍蝦汁的味道,同時保持意粉的口感❤️🍟 澳式雞鹽薯條 $48估唔到佢嘅薯條,好抵食,份量多炸得又夠香脆,雞鹽其實有少少似椒鹽嘅味道鹹鹹地,食落好惹味🤭

⭐️重點推介必點卡邦尼薄餅 ($168)

🍝燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉($158)

🍟 澳式雞鹽薯條 $48
終於放假啦,小編👧🏻去左位於觀塘<Flames>食brunch set , 其中黑松露意粉,係值得推介😋,今次想試埋佢地招牌pizza .🅣🅞 🅢🅣🅐🅡🅣 ⭐南瓜沙律套餐再加15蚊跟一個沙律,好低食,新鮮的南瓜片配上蔬菜,味道清爽。沙拉的醬汁也很好味,帶有酸甜滋味,好營養豐富的開胃菜。🅜🅐🅘🅝 🅒🅞🅤🅡🅢🅔🍽⭐海鮮香草茄醬薄餅薄餅的餅皮薄脆,上面有各種新鮮的海鮮,有新鮮大蝦魷魚,散發香氣。薄餅的茄醬配料層次豐富,鋪滿芝士,當攞起薄皮一刻,成塊拉絲起來,增添左豐富的口感。⭐新鮮黑松露蘑菇扁意粉今次係為左呢道意粉而來,令人充滿期待。麵條彈牙,配上新鮮的黑松露和蘑菇,散發出濃郁的香氣每一啖都充滿左著滿足感。意粉既醬汁好濃稠,令人一試難忘。⭐Ice Latte咖啡香濃好好飲,咖啡豆應該有經過篩選😍。

🅣🅞 🅢🅣🅐🅡🅣

沙拉的醬汁也很好味,帶有酸甜滋味,好營養豐富的開胃菜。

🅜🅐🅘🅝 🅒🅞🅤🅡🅢🅔🍽

每一啖都充滿左著滿足感。意粉既醬汁好濃稠,令人一試難忘。

⭐Ice Latte

咖啡香濃好好飲,咖啡豆應該有經過篩選😍。

2023-11-06 34 瀏覽
觀塘工業區入面其實都有好多好野食同好特別既餐廳,平時好少去,今次就同朋友去左一間叫【Flames】既西餐。星期六日有weekend menu,包汽水或茶。是日餐湯:松露蘑菇湯,蘑菇味濃,但松露味唔算太出,但都不錯。Flames Big Breakfast:有自選蛋一款(scrambled/ sunny side up etc.),煙肉、豬肉腸、番茄、洋葱炒蘑菇同一片sour dough。個人最鍾意洋葱炒蘑菇,洋葱香甜、蘑菇香氣十足。Parma Ham Egg Benedict:一片sour dough、兩片Parma Ham、兩粒poached egg同荷蘭醬,旁邊仲有沙律。個人特別鍾意食Egg Benedict。覺得非常不錯,但佢地個荷蘭醬有少少heavy。澳式鷄鹽薯條:第一次見同食呢個味道既薯條,當然要試下啦。鹹鹹地又幾好味,薯條非常新鮮熱辣。自家制甜品:有兩個選擇,我地就選擇左烏龍茶忌廉蛋糕,唔知係唔係即叫即整,都要等起碼15分鐘。烏龍茶味非常濃再加朱古力又唔會搶左佢個味,不錯。