🌸《Flames · 西餐· 觀塘》-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🍝紅酒燴牛面肉草菇扁意粉 $128(跟餐加場 $48)牛面肉好淋,唔算柴,醬汁掛係每條意粉👍🏻意粉煮既時間都岩岩好,食落好al dente,唔錯既選擇🙆🏻‍♀️-餐廳裝修都幾有格調,非常之打卡able☺️-📍 Flames 觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖-環境:🌸🌸🌸🌸味道:🌸🌸🌸🌸🌸服務:🌸🌸🌸🌸衛生:🌸🌸🌸🌸性價比:🌸🌸🌸🌸Revisit:🧡
🌸
《Flames · 西餐· 觀塘》

𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評
🍝紅酒燴牛面肉草菇扁意粉 $128
(跟餐加場 $48)

餐廳裝修都幾有格調,非常之打卡able☺️

📍 Flames
衛生:🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸

Revisit:🧡
2023-11-03 28 瀏覽
之前食過紅磡黃埔分店嘅flamea嘅晚餐,覺得幾好食,質數不錯,所以今日經過觀塘工業區見到都一間分店,就決定入來食個brunch。呢間分店裝修都幾靚,另外有卡位又有高bar枱,brunch來令人有種放鬆嘅感覺。食物方面呢度個週末lunch Menu選擇都好多,套餐本身包汽水或茶,但全部都可以另加錢要soup or salad,意式咖啡或果汁同甜品。我哋都用咗啲時間去決定,最後我地要左Flames特盛早餐 $158同夏威夷薄餅 $158,然後兩個都加左$15要當日soup of the day:蘑菇湯。而餐飲就要左Cappuccino( +$18)同凍檸茶。首先個mushroom soup超creamy,好好味! 之後我覺得個pizza都好出色,個pizza底做得好chewy,係我係香港近期食過最好食嘅!仲要係呢個價錢,絕對覺得超級抵食!個cappuccino都整得好好味,香濃,加埋cocoa powder係面就更加香。另外要mention來呢到食飯可以有2個鐘免費泊車!同埋weekend同紅日都有all day happy hour buy 1 get 1!

2023-11-02 72 瀏覽
最近同朋友去咗鴻圖道嘅Flames,離地鐵站行8分鐘左右就到,地理位置方便而且店內空間開揚,同另外嘅分店一樣裝修以深色木材作為主,環境舒服休閒。餐牌仲有唔同嘅套餐組合,而今晚我哋就叫咗乳豬同薄餅,食到好滿足呀~ 😋✨脆皮乳豬西蘭花苗配黃薑蕃茄飯一上枱已經聞到好香,乳豬皮烤到脆卜卜,充滿啖啖肉汁🤤,切開個陣仲出緊煙㗎,配埋黃薑蕃茄飯,煙韌得嚟仲可以中和乳豬嘅油膩感😍😍✨巴拿馬火腿火箭菜薄餅🍕薄餅🍕餅底夠晒煙韌,而且用料十足,有鹹香嘅Parma ham、味道清香嘅火箭菜、蕃茄同芝士,口感豐富。✨澳式雞鹽薯條🍟炸到熱焫焫嘅粗薯條,咬落鬆脆,鹹味啱啱好,薯條🍟香口惹味,忍唔住喺咁食呀!
✨脆皮乳豬西蘭花苗配黃薑蕃茄飯
✨巴拿馬火腿火箭菜薄餅🍕
✨澳式雞鹽薯條🍟
2023-11-01 33 瀏覽
中菜最注重火候,所以會有煎炒炆燉煮各式各樣的處理食物方法,喺香港或者廣東地區,我個人覺得能夠表現出火候嘅就係老火湯同大排檔嘅獲氣,都係用時間配合用火嘅大小,去帶出食物最好既精華。一般我地都冇特別講西餐既火候。反而多啲討論佢嘅presentation同埋食材或者環境嘅配搭。但其實諗深一層,西餐一樣需要適當嘅時間同烹調方法,先至可以做出一道道色香味俱全嘅菜式。 🍖 大蝦闊條麵,麵條嘅烹調時間啱好,做到一般對面嘅要求,al dente. 醬汁亦都做得好完美,蝦味非常之濃,相信淆製嘅功夫唔會比一般老火湯小,醬汁份量睇落比普通意粉似乎會多一d,但食落其實反而啱啱好,如果計埋上台之後影相時間,再將麵條同汁醬撈均,反而會令到每條麵條均勻咁分佈到醬汁。而且就係咁而令到佢唔會變得痴埋一舊舊。最正係嗰隻蝦,佢唔喺同個麵一齊煮,而係用炭火燒烤,所以就滲出炭燒嘅香味,但係又冇燒穠到蝦肉,或者令佢d肉變得鞋口。 🍖牛扒更加係西餐表現出火候既代表食物,Medium rare,除咗係切開嘅時候見到裡邊紅色但係又唔帶血水,咬落嘅時候嘅口感,我覺得最重要嘅仲係牛扒上邊燒出黎既橫直格仔紋,要做到哩個效果,就係火力要夠而且

🍖牛扒更加係西餐表現出火候既代表食物,Medium rare,除咗係切開嘅時候見到裡邊紅色但係又唔帶血水,咬落嘅時候嘅口感,我覺得最重要嘅仲係牛扒上邊燒出黎既橫直格仔紋,要做到哩個效果,就係火力要夠而且牛扒唔可以成日翻來翻去。

🍖總括黎講,唔好比一般嘅見到明火先至火候十足既固有形態所影響,欣賞食物本身表現出來既效果,其實就已經代表火候。

🍺✨️特別要提嘅係我哋未到7點就到左,點好食物,7點後突然之間燈光昏暗,音樂亦都係耳熟能詳但係又柔和嘅歌曲。自自然然帶出左放鬆嘅效果。好讓我地慢慢享受食物。背景設計亦都有適當咁去諗過。

2023-11-01 31 瀏覽
觀塘工廠區有好多樓上鋪餐廳。但係靚嘅地舖餐廳其實唔多,今日嚟咗鴻圖道呢間Flames。無論環境定係食物都好有驚喜。餐廳有少量戶外位置,裏面就勁大,而且裝修得好有格調。Fish & Chips $158 喜出望外,勁大,炸皮唔厚,肉又厚又滑,係略嫌少少唔夠咸,自己加咗少少海鹽就Perfect。Truffle Mushroom Linguine $138推介, 我自己好鍾意食黑松露,一上枱已經好香,Linguine 煮得啱啱好,一定要趁熱食兩個人食咗兩個main course其實已經好飽,因為佢啲份量真係幾大,另外配咗一個side dish 嘅Roast Vegetables,色彩繽紛,配搭得好好。散叫檸檬茶咖啡呢類普通飲品只係28蚊。如果飲酒就會貴啲。總結:會回頭,下次會叫多幾個朋友一齊嚟試多幾樣。

餐廳有少量戶外位置,裏面就勁大,而且裝修得好有格調。

散叫檸檬茶咖啡呢類普通飲品只係28蚊。如果飲酒就會貴啲。

總結:會回頭,下次會叫多幾個朋友一齊嚟試多幾樣。

2023-11-01 146 瀏覽
餐廳鄰近工廈,唔算近地鐵站,而且係星期六到訪,心諗應該唔會好多人,點知竟然六點鐘🕕就已經有座上客,七點🕖仲座無虛席😮。🌖八安士紐西蘭肉眼扒燒大蝦配薯條 $328肉眼扒🥩煎到五成熟,生熟度啱啱好,切落唔會有血水,咬落又充滿肉汁🤤🤤;虎蝦超大隻!超新鮮!超彈牙!蝦頭仲有滿滿蝦膏,食落勁滿足;薯條偏粗身,頭尾仲見到有薯仔皮,應該係由原個薯仔🥔切條新鮮即炸而成,夠曬香脆可口。🌗香辣炸雞 $88炸雞唔會太油膩,炸皮唔會太厚,但香辣度欠奉,配搭蕃茄醬較為奇怪,如果有餐廳特製嘅香辣醬會更有特色。星期六全日都係Happy Hour,有buy 1 get 1 free,所以叫左兩杯cocktail~~~🌗Flame lagoon:cocktail 混有vodka,上枱時店員會用火槍點著杯酒,要打卡嘅記得要準備好相機📸!藍色嘅調酒上浮住一片檸檬🍋,無論係側面定top shot 都一樣咁好睇;味道上有淡淡荔枝味,酒精味唔濃,容易入口。🌗Peach dirty:味道比起Flame lagoon 更甜,螞蟻人適用。
八安士紐西蘭肉眼扒燒大蝦配薯條

🌖八安士紐西蘭肉眼扒燒大蝦配薯條 $328

🌗香辣炸雞 $88

2023-10-14
八安士紐西蘭肉眼扒燒大蝦配薯條
2023-10-30 45 瀏覽
觀塘鴻圖道嘅西餐廳Flames,餐廳裝修優雅,大理石餐桌再加上綠色植物點綴,氣氛悠閑環境舒適,weekend menu超值好味,選擇仲非常多。Set餐附送汽水或餐茶,加15蚊就有埋是日餐湯或沙律。另外仲可以升級飲品,加甜品、薯條。是日餐湯-蘑菇湯蘑菇蓉綿密濃稠,口感滑順,散發濃郁蘑菇牛油香。黑松露薯條薯條香脆,黑松露嘅香氣能融入到薯條中,風味獨特。照燒汁魚柳配烤蔬菜用照燒汁料理魚柳,表面烤至金黃,魚肉肉質嫩滑,配上烤蔬菜好有口感。新鮮黑松露蘑菇扁意粉 用咗新鮮刨出嚟嘅黑松露片,意粉汁勁creamy,黑松露汁濃郁,扁意粉掛汁。Flames (鴻圖道) (觀塘)地址:觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖

是日餐湯-蘑菇湯
蘑菇蓉綿密濃稠,口感滑順,散發濃郁蘑菇牛油香。

黑松露薯條
薯條香脆,黑松露嘅香氣能融入到薯條中,風味獨特。

照燒汁魚柳配烤蔬菜

新鮮黑松露蘑菇扁意粉

Flames (鴻圖道) (觀塘)
地址:觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖
2023-10-26 48 瀏覽
18oz rib eye steak 🥩 18oz 肉眼扒 $268份量十分足料嘅肉眼扒都幾高質,牛肉texture 嫩身,味道濃郁,燒到有少少網紋望落去好吸引,點埋自家製燒汁一齊食,的確好正啊Truffle mushroom linguine 🍄🍝黑松露蘑菇意大利粉 $138呢一款黑松露蘑菇意大利粉嘅性價比好高,矜貴嘅黑松露味道香濃,而忌廉醬汁好creamy 😍,配搭健康嘅蘑菇,撈埋一齊食,係個唔錯嘅main course👍🏻Shelter chicken wings 🍗 炸雞翼 $78即叫即炸嘅雞翼熱辣辣,聞落去好香,外皮香脆,炸粉唔會太厚,唔會好油膩,而裏面嘅雞肉texture 滑嫩🐔,係一款好適合同朋友share 嘅小食,值得推介Vanilla shake 🍨🌿 雲呢拿奶昔 $78好熱門嘅雲呢拿奶昔味道唔會太甜,而牛奶味非常香濃 🥛,口感幼滑,加埋面頭嘅vanilla 薄脆同鮮忌廉,相當唔錯啊!

Truffle mushroom linguine 🍄🍝
黑松露蘑菇意大利粉 $138

Vanilla shake 🍨🌿 雲呢拿奶昔 $78
2023-10-25 55 瀏覽
今日星期日放假搵咗間餐廳chill 下, d 間返工經過成日都想試, 但見lunch time 時間唔多, 唔想食得太趕, 所以就尊登搵個weekend 約朋友食.D 間都值得推介, 無論食物質數, 餐廳環境同服務都滿意.香煎北海道帶子蔬菜沙律:帶子大粒新鮮, 冇雪味, 配搭埋蔬菜, 健康之選葡式香辣燒春雞配烤蔬菜: 肉質鮮嫩, 食落juicy , 唔亁身, 微辣海鮮香草茄醬pizza :超多配料, pizza 面舖滿鮮蝦, 鮮魷魚, 煙三文魚, 配料新鮮, 加上香草茄醬, 配搭非常唔錯, pizza 底唔會好乾, 烤得剛剛好, 煙煙銀銀澳式雞鹽薯條: 即炸, 熱辣辣, 好惹味, 食唔停, 唔使沾茄醬都好好味,味道特別, 推介👍👍

D 間都值得推介, 無論食物質數, 餐廳環境同服務都滿意.

2023-10-15
午餐
2023-10-24 60 瀏覽
環境開揚明亮,空間偌大寬敞加上高樓底,空間感十足。週一至五消費滿$500或以上、週六、週日及公眾假期消費滿$350或以上,享有2小時免費泊車。餐廳設有會員制,只要登記成為會員即可享A la carte散單點8折優惠。惠顧brunch set還有free kid meal,適合一家大小來用膳。煙三文魚班尼迪蛋 ($118)麵包軟熟,邊位酥脆,水波蛋切開有蛋汁流出,加上煙三文魚和荷蘭醬,口感豐富,味道討好。黑松露醬蘑菇牛肉漢堡配薯條 ($158)麵包鬆脆可口,牛肉漢堡肉味香濃,鬆軟多汁,搭配黑松露醬,creamy又有菌香。
環境開揚明亮,空間偌大寬敞加上高樓底,空間感十足。

煙三文魚班尼迪蛋 ($118)

黑松露醬蘑菇牛肉漢堡配薯條 ($158)

2023-10-23 44 瀏覽
Flames既西餐都幾出名 今次經過鴻圖道呢間就入去食個lunch 坐得好舒服 食物仲幾好食 係一間會想再去食嘅餐廳🔸️是日餐湯+$15🔸️沙律+$15🔸️燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 $158 呢個意粉賣相吸引 嚟到已經好有食慾 隻大蝦燒過好香 三文魚籽爆漿 加上龍蝦汁調味後係非常夠味好食🔸️海鮮香草茄醬薄餅$188餅底鬆脆帶煙韌感 薄餅餡料入面有蝦 三文魚 魷魚 仲有滿滿的芝士 可以拉到絲之餘入口仲有啖啖芝士香🔸️飲品跟餐可以揀茶或汽水類別 我地揀咗2杯可樂

🔸️是日餐湯+$15

🔸️沙律+$15

🔸️燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 $158

🔸️海鮮香草茄醬薄餅$188

🔸️飲品
跟餐可以揀茶或汽水類別 我地揀咗2杯可樂

2023-10-20 61 瀏覽
Flames分店很多最近去了鴻圖道那家第二次光顧 之前是沒後門現在打通了新商業大廈 Two Sky Parc感覺更有格調餐廳走北歐風格木系裝修x雲石紋枱還有梳化、高櫈位置 整個感覺好舒服⋆__ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ___ ⋆高級晚餐套餐 $788/2pp 前菜 🥗烤扇貝沙律扇貝燒至半乾身 肉質有咬口 不過熟沙律不是傳統生菜🥬是打碎磨湯而成 口感特別🍣文魚他他脆片三文魚碎件混合醬汁以平時醬汁器皿呈上 🥣配好像平時吃的墨西哥脆片🫓一口脆片 一口三文魚肉 好吃😋餐湯 🫕奶油蘑菇湯湯不會太油膩味道是鮮嫩可口🤏喜歡這奶油蘑菇湯口感主菜🍝蟹肉燴蝦子扁麵條兩隻蝦子🦐很爽口彈牙配上濃厚的蟹肉奶油醬 🦀麵條是用意大利扁麵 🍝熟度十分適合口感彈牙 富有彈性每一啖都是濃郁鮮美的蟹肉奶油醬香最後要搶來吃✨✨🥩 16oz 肋眼牛排那塊七熟牛扒烤得剛剛好帶點炭香烤肉味 🐂牛味重有些肥膏肉汁很多 可配燒汁吃伴菜薯蓉🫕很順滑😋紅白酒各一杯是日蛋糕各一件——————————————————

Flames分店很多
最近去了鴻圖道那家
第二次光顧 之前是沒後門
現在打通了新商業大廈 Two Sky Parc
感覺更有格調

餐廳走北歐風格
木系裝修x雲石紋枱
還有梳化、高櫈位置 整個感覺好舒服

⋆__ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ___ ⋆

紅白酒各一杯
是日蛋糕各一件

——————————————————
2023-10-20 37 瀏覽
之前聽人說這間很高質,所以今次輪到我去試試看!一走進去已經覺得環境很靚,地方很闊落,真的想不到觀塘有這麼漂亮的西餐廳。🔅夏威夷薄餅($1️⃣7️⃣8️⃣)薄餅絕對要試,餅底不厚不薄,相對有咬口,有麵粉香。用了新鮮菠蘿,火腿切得薄薄的鋪滿了整個pizza,再加上芝士一起放進口,超級滿足,不過菠蘿再多點會更好。🔅蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉($1️⃣5️⃣8️⃣)這個也是超好吃!蟹肉份量超多,蕃茄味濃郁,加了忌廉汁多了份奶香,但又不會膩,長通粉又很掛汁,這個也得到了我跟朋友的一致好評。🔅澳洲雞鹽薯條($4️⃣8️⃣)見到很多人推薦,炸得很脆很香口,比平時吃的薯條更濃味。相對於主食,甜品就沒有很驚艷,我們點了個伯爵茶慕絲蛋糕做結束,如果大家來,可以join會員,散叫主餐牌美食有8折。如果自己駕車來,亦有free parking ,好方便

🔅夏威夷薄餅($1️⃣7️⃣8️⃣)

🔅蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉($1️⃣5️⃣8️⃣)

🔅澳洲雞鹽薯條($4️⃣8️⃣)
見到很多人推薦,炸得很脆很香口,比平時吃的薯條更濃味。

2023-10-20 43 瀏覽
個人喜歡Resort既風格近日忙裝修,睇既都係圍繞呢類既設計朋友知道我既口味就推介我去一間位於觀塘既餐廳話呢度會俾到我一點啓示。因為聽聞餐廳好多人好難book所以就約佐呢位朋友喺平日時間過嚟估唔到平日都可以坐無虛席唔係話夜市無人出街食飯咩?😂。踏進餐廳,果然係我杯茶中庭有一棵大樹,傢俬用上藤椅讓人感覺輕鬆,有家的感覺。食物種類多,亦有套餐選擇2人餐大約$500,價錢合理。Ice Lemon Tea $28凍檸茶簡簡單單,價錢合理糖漿分開上,唔駛專登叫少甜。Truffle Fries $58食西餐薯條係必需既炸得好香脆,佢既薯條比較幼身咬落卜卜聲既口感,松露醬份量十足。Crab Meat Penne $158蟹肉份量夠哂多有creamy既感覺得黎又唔會令人感覺好膩長通粉熟度剛好帶煙韌口感。Orange Roughy Fillet $198用橙去做汁料配魚比較少見唔會有太酸既感覺帶點甜味意外的很夾配料好豐富有粟米西蘭花椰菜花焗薯非常令人有滿足感。Flames (鴻圖道) (觀塘)觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖

個人喜歡Resort既風格
近日忙裝修,睇既都係圍繞呢類既設計
朋友知道我既口味
就推介我去一間位於觀塘既餐廳
話呢度會俾到我一點啓示

因為聽聞餐廳好多人好難book
所以就約佐呢位朋友喺平日時間過嚟
估唔到平日都可以坐無虛席
唔係話夜市無人出街食飯咩?😂

踏進餐廳,果然係我杯茶
中庭有一棵大樹,傢俬用上藤椅
讓人感覺輕鬆,有家的感覺

食物種類多,亦有套餐選擇
2人餐大約$500,價錢合理

Ice Lemon Tea $28
凍檸茶簡簡單單,價錢合理
糖漿分開上,唔駛專登叫少甜

Truffle Fries $58
食西餐薯條係必需既
炸得好香脆,佢既薯條比較幼身
咬落卜卜聲既口感,松露醬份量十足

Crab Meat Penne $158

意外的很夾
配料好豐富
有粟米西蘭花椰菜花焗薯
非常令人有滿足感

Flames (鴻圖道) (觀塘)
觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖

2023-10-10
5 分鐘 (堂食)
  • 黑松露薯條
  • 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉
2023-10-20 139 瀏覽
上次試咗觀塘Flames嘅lunch,今次試埋佢嘅dinner,因為食物唔錯而且仲有得免費泊車幾方便晚市佢有2人餐,都幾豐富,我驚食唔哂,所以都係散叫,而上次做咗member,散叫可以有8折,好抵食🌟黑松露薯條58最初以為係薯條點黑松露醬,點知原來薯條已經有黑松露鹽,香得黎亦炸得幾脆🌟避風塘雞翼78估唔到有6隻雞翼咁多,味道唔算好辣,食落幾惹味,而雞翼仲keep到幾juicy🌟夏威夷薄餅178第一次試呢度嘅pizza,個批底做到酸種麵包嘅煙韌口感,配料主要有菠蘿同火腿,啖啖都食到🌟紅酒燴牛面肉草菇扁意粉148我最鍾意多醬汁嘅意粉,呢個就啱哂我,個汁充滿住草菇嘅香味,而牛面肉炆得好淋好入味,扁意粉都煮得啱啱好淋,呢碟煮得真係幾好味整體黎講,呢間啲食物幾好味,唔怪之得喺觀塘晚市都咁多人

🌟黑松露薯條58

🌟避風塘雞翼78
避風塘雞翼

🌟夏威夷薄餅178

🌟紅酒燴牛面肉草菇扁意粉148

紅酒燴牛面肉草菇扁意粉

整體黎講,呢間啲食物幾好味,唔怪之得喺觀塘晚市都咁多人
2023-10-10
避風塘雞翼