️Flames是一家澳洲菜餐廳,有四間分店,淨係觀塘都有兩間!星期四晚去都幾full,見到唔少情侣或一班朋友飲嘢食飯,相信係附近觀塘、牛頭角的朋友放工三五成群過嚟飲返兩杯😃餐廳燈光少少暗,加上一路播音樂,氣氛好好!巧遇隔離檯慶祝生日,侍應攞甜品出嚟的時候改播生日歌,大家一齊慶祝埋一份🤣揸車的朋友,食夠$500仲可以免費泊車2小時🫶🌇裝修:以淺木色和灰色為設計主軸,更設有開放式酒吧和紅酒展示牆,環境挺高貴優雅!餐廳都頗大間,可選擇坐室外、Bar Area和Dining Area。🫶蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 $158🍝蟹肉份量同芝士超級多,配合creamy的蕃茄忌廉汁,包著長通粉,好食,係吃到最後會有點小膩,多人一齊share就完全冇問題😬🫶意式辣肉腸薄餅 $158🍕pizza上面搭上意大利辣肉腸、辣沙樂美腸、俄勒岡菜、聖馬札諾蕃茄、馬蘇里拉芝士🍕芝士濃郁,辣味十足🍕個薄底都好正,煙韌得嚟又有彈性🫶黑松露薯條 $58🍟上菜的時候熱辣辣,聞到好濃的黑松露味;食落黑松露味唔算好濃,但香脆可口!🫶香辣炸雞🍗上菜同樣熱辣辣,外脆內軟,非常酥脆,而且調味適中,配埋檸檬汁酸酸地好夾!🎆整體:幾好食

餐廳燈光少少暗,加上一路播音樂,氣氛好好!巧遇隔離檯慶祝生日,侍應甜品出嚟的時候改播生日歌,大家一齊慶祝埋一份🤣

揸車的朋友,食夠$500仲可以免費泊車2小時🫶

🫶蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 $158

🫶意式辣肉腸薄餅 $158
🍕芝士濃郁,辣味十足
🍕個薄底都好正,煙韌得嚟又有彈性

🫶黑松露薯條 $58

🫶香辣炸雞

🎆整體:幾好食的西餐,價錢中中挺挺,環境坐得舒服,氣氛好好,推薦一班朋友黎聚會!

2023-12-01 65 瀏覽
成日係觀塘搵好野食…今晚放工又周圍行睇下有咩食! 再問下朋友就叫我地去試下Flame. 餐廳環境真係舒服喎! 幾適合兩個人輕輕鬆鬆傾下計食個飯~ 餐廳主打西餐, 亦設有戶外座位- 飲杯野都可以chill 下! 而家天氣涼涼地坐室內定室外都非常舒服 - 但最後我地都揀左坐室內~之後就叫左幾樣野食, 都好快上菜慢煮雞胸凱撒沙律 $118份量很大碟, 食材亦都非常新鮮~ 可以兩個人happy share ! 唔錯夏威夷薄餅🍕 $178有多種食材包括: 菠蘿, 火腿, 俄勒岡葉, 聖馬札諾幕茄,馬蘇里拉芝士 🧀 口感唔錯, 薄餅夠脆口炸魚薯條配他他醬 $158最愛就係食薯條🍟 即叫即炸! 上碟炸魚同薯條都熱辣辣配埋醬料😋 最鍾意今次叫得太熱氣! 下次要再食番意粉先得😆P.s 有 Free parking 都幾好😆

之後就叫左幾樣野食, 都好快上菜

慢煮雞胸凱撒沙律 $118

夏威夷薄餅🍕 $178

炸魚薯條配他他醬 $158

今次叫得太熱氣! 下次要再食番意粉先得😆

P.s 有 Free parking 都幾好😆
2023-12-01 61 瀏覽
Flames 就好似觀塘工廠區嘅綠洲,餐廳環境悠閑滿分,用綠色植物點綴,令人感覺舒適,假日午餐時間都幾旺場, 提供多款weekend lunch set多,價錢親民。餐廳分為室外室內用餐區,氣氛唔錯,梳發椅凳都幾好坐。是日餐湯系蘑菇忌廉湯蘑菇忌廉湯十分Creamy,充滿蘑菇香氣,結合濃郁嘅奶油味,口感濃郁滑順。蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁長通粉意粉中我最鐘意食長通粉,蟹肉非常豐富,配上巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁,口感層次分明,長通份口感煙韌而且超級掛汁。新鮮黑松露蘑菇薄餅現刨黑松露薄片加上蘑菇,見到已經相當有食欲。即叫即做嘅pizza口感非常新鮮,有意大利奶酪芝士同忌廉馬蘇里拉芝士超級香濃。餐廳:Flames (觀塘)地址:觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖

餐廳分為室外室內用餐區,氣氛唔錯,梳發椅凳都幾好坐。

是日餐湯系蘑菇忌廉湯

蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁長通粉

新鮮黑松露蘑菇薄餅

餐廳:Flames (觀塘)
地址:觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖

2023-11-28 51 瀏覽
呢間餐廳位置已經唔方便,好難搵,裝修一般,入去地方大,坐位都ok,叫野食都係pizza,牛扒,薯條之類果d,水都唔比人飲,只係話餐牌有野飲問我想飲咩,服務質素差
2023-11-27 46 瀏覽
黎到餐廳仲準備緊,營業時間開12點,假期放假梗係黎連埋早餐一齊食喇,阿囡揀左近街景邊位坐,愈坐愈多人入坐添。Flames Big Breakfast炒蛋、烤蘑菇、煎腸仔,烤煙肉,烤蕃茄, 酸種麵包,好豐富,每款份量都唔少,感覺唔會食到滿口油,烤得黎仍有水份唔乾,好啱食。Crab Meat Penne 每次必點!! 芝士蕃茄忌廉汁真係煮出黎好特別,成日會好掛住想食,蟹肉鮮甜,要用匙羹食先夠精華。套餐附送汽水或茶,我地 upgrade 左+$18 Coffee , +$18 Juice 。咖啡的話,奶/糖都係另上自己加,喜好多與少自己決定。

Flames Big Breakfast

Crab Meat Penne

套餐附送汽水或茶,我地 upgrade
左+$18 Coffee , +$18 Juice 。
咖啡的話,奶/糖都係另上自己加,
喜好多與少自己決定。

2023-11-26 32 瀏覽
哥哥終於考完試🫠今晚帶佢吃個牛扒Flames評分一向好高揀咗鴻圖道分店試下裝修優雅環境舒適蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉濃厚的醬汁撲面而來,鮮味的蟹肉搭配蕃茄忌廉汁味道濃郁~長通粉軟硬適中,真係好滋味👍10安士肉眼扒配忌廉薯蓉牛扒七成熟啱啱好,好有肉味🐮肉質鮮嫩多汁值得一讚⋯⋯忌廉薯蓉creamy口感幼滑,重奶味另外加左個餐湯-忌廉海鮮湯,好鮮甜有口感Flames餐廳提供免費泊車,非常方便適合開車的客人~
哥哥終於考完試🫠
今晚帶佢吃個牛扒
Flames評分一向好高
揀咗鴻圖道分店試下
裝修優雅環境舒適

蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉

10安士肉眼扒配忌廉薯蓉

另外加左個餐湯-忌廉海鮮湯,好鮮甜有口感
Flames餐廳提供免費泊車,非常方便適合開車的客人~
2023-11-16
  • 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉
  • 12安士紐西蘭安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉
2023-11-26 35 瀏覽
今日係星期日約左朋友食飯朋友喜歡係海濱公園跑步我們一早去左觀塘海濱公園跑步運動後去附近食飯flames位於觀塘鴻圖道51號Two Sky Park地下1號舖由海濱公園行過去只係十分鐘路程餐廳分為室外同室內室外吹住涼風似外國的度假風坐室內有半圓檯,有高檯,有兩人檯非常適合朋友聚會餐廳係周末全日都係happy hour買一送一仲有brunch,送埋茶或咖啡今日我叫左黑松露薄餅$168同全日早餐$158加$15要左個磨菇湯黑松露薄餅用架上非常有格調黑松露清香芝士拉絲餅底好軟熟好多人叫薄餅全日早餐洋蔥炒菇非常香有香草腸,煙肉香脆炒蛋好香滑麵包烘得香脆熱檸檬茶茶底夠濃凍奶茶茶味香濃在餐廳悠閒地度過
今日係星期日約左朋友食飯

由海濱公園行過去只係十分鐘路程

餐廳分為室外同室內
室外吹住涼風
似外國的度假風
坐室內有半圓檯,有高檯,有兩人檯
非常適合朋友聚會

餐廳係周末全日都係happy hour買一送一
仲有brunch,送埋茶或咖啡

今日我叫左黑松露薄餅$168同全日早餐$158

在餐廳悠閒地度過

2023-11-19
  • Flames特盛早餐
2023-11-25 75 瀏覽
上次去過黃埔嗰間,今次黎觀塘呢間試下~ 可能因為地方大啲,所以更加有空間感~ 裝修以淺既木色🪵同黑白灰為主,設計簡約,仲有開放式酒吧同紅酒展示牆🍷,門口亦都有好多綠化植物🌳,加上暗暗地咁幾有情調,環境闊落,幾啱傾計~ 野食既選材同配搭都唔錯~(5 😍 係滿分,🤩係半分)香煎北海道帶子蔬菜沙律 ⚪️🥗 - $148 (好味指數:😍😍😍😍🤩)呢個帶子⚪️真係有驚喜🤩 感覺係用左刺身帶子⚪️,幾大隻同飽滿厚肉🤩 煎到恰到好處,食落有啲焦香,鮮味更加出,口感幾鮮嫩甘甜,中間係半生熟既,口感更加正🤤 配埋香甜既燒汁🔥就更加惹味👍🏻 旁邊就有有啲酸酸甜甜既紅莓🍓同新鮮爽脆既沙律菜🥗,個醬微酸,感覺幾refreshing,同埋難得既係個醬撈得好均勻,唔會話中間啲菜無汁,食晒之後又唔會見到個底有好多汁~燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 🦐🍣🟠🦞🍝 - $158 (好味指數:😍😍😍🤩)上面有隻既大既蝦🦐,燒過🔥之後幾香口,爽口彈牙,味道鮮甜,如果蝦味🦐再出啲就更加好~ 加上有喺蝦🦐既背部𠝹左一刀,所以好易就可以將肉同殼分開~ 扁意粉🍝煮到幾煙韌,而且扁左個橫切面闊啲就可以掛多啲汁,索晒龍蝦🦞既鮮味🤤 龍蝦🦞味如果再

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
香煎北海道帶子蔬菜沙律

燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉

上面有隻既大既蝦🦐,燒過🔥之後幾香口,爽口彈牙,味道鮮甜,如果蝦味🦐再出啲就更加好~ 加上有喺蝦🦐既背部𠝹左一刀,所以好易就可以將肉同殼分開~ 扁意粉🍝煮到幾煙韌,而且扁左個橫切面闊啲就可以掛多啲汁,索晒龍蝦🦞既鮮味🤤 龍蝦🦞味如果再出啲就更加perfect~ 個汁夠晒creamy,加上有鹹香又甜甜地既卜卜脆三文魚籽🟠,一咬開就感覺到鮮香四溢,有魚🐟既脂膏香~
蟹肉巴馬臣芝士番茄忌廉意大利粉

蟹肉巴馬臣芝士番茄忌廉意大利粉 🦀🧀🍅🍝 - $158 (好味指數:😍😍😍😍)
另外一個意粉🍝小編就想試下蟹肉🦀 ,感覺都唔錯👍🏻 蟹肉🦀既份量都幾多,每一啖都有🤩 質感綿密鮮甜,配埋微酸既番茄🍅就更加開胃,如果再酸啲就更加好食~ 另外因為落左巴馬臣芝士🧀,所以有種香濃既鹹香同埋有少少堅果🌰香味,亦都令到個長通粉🍝creamy啲~ 個長通粉🍝索晒個汁既精華,每條都多汁,煙煙韌韌咁唔會太腍都幾好食😋

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
香煎北海道帶子蔬菜沙律
燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
蟹肉巴馬臣芝士番茄忌廉意大利粉
因為細佬生日就Openrice 搵下西餐, 見到觀塘有間整體唔錯的餐廳, 好似有2間分店, 大家訂位時小心唔好book 錯😂我地一行6人, 所以沒有選set, 就點A La Carte整體每款都好食, 上菜速度都好快, 同埋侍應都會不時加水, 美中不足就是餐廳要收切餅費🥲Ribeye 選了medium well, but 唔會好老同過熟, 好香同埋好有肉味👍👍價錢方面好合理, 所以下次會同fd 再黎, 加上餐廳環境是不錯, 亦有high table 選擇, 佢地係採用open kitchen 方式, 都可以望到廚房運作😂😂

2023-09-30
慶祝紀念
生日
這天相約朋友去觀塘逛街購物。本著美好的一天由早(午)餐開始,我們這天行程的第一站是這餐廳!我倆分享了一份肉類及一份主食。肉類是燒豬腩配燒薯仔紅椰菜沙律。這個豬腩不算油膩,而且它的調味很合適,很優秀!它的外皮沒有我想像中的鬆脆,不過,西餐的脆豬皮一般都是比較crispy 而不是crunchy。主食是紅酒燴牛面肉草菇扁意粉。意粉是彈牙、有靭性的,這個質感是我非常喜愛的類型。牛面肉味道濃郁、軟嫩,整體來說這個扁意粉很美味!早午餐餐牌上的菜式會附送飲品,冷熱檸茶都是穩陣之選!
這天相約朋友去觀塘逛街購物。

早午餐餐牌上的菜式會附送飲品,冷熱檸茶都是穩陣之選!
2023-11-23 100 瀏覽
經朋友介紹,發現咗一間高級既西餐廳,氣氛好好、環境靚。✨巴馬火腿火箭菜薄餅($168)食料有巴馬火腿、車厘茄、火箭菜、聖馬扎諾番茄、巴馬臣芝士、馬蘇里拉芝士,屬於薄批,外皮整得好脆好正,巴馬火腿大大塊好滿足,配料豐富每一啖都塞滿食材。✨蟹肉巴馬臣芝士番茄忌廉汁通粉($158)蟹肉、巴馬臣芝士、番茄、忌廉汁融為一體變為醬汁,通粉熟度剛剛好,會食到蟹肉的香味。✨自家製甜品($78)今晚既甜品係豆腐芝士蛋糕,芝士蛋糕食得多原來配上豆腐係咁夾,會多一種香氣,濃味並且口感極好。✨雲呢拿奶昔($78)雲呢拿好足夠,亦不會太甜,奶昔稀釋度剛剛好,不會太結實亦不會太水。
經朋友介紹,發現咗一間高級既西餐廳,氣氛好好、環境靚。

✨巴馬火腿火箭菜薄餅($168)

✨蟹肉巴馬臣芝士番茄忌廉汁通粉($158)

✨自家製甜品($78)

✨雲呢拿奶昔($78)
蟹肉巴馬臣芝士番茄忌廉汁通粉
巴馬火腿火箭菜薄餅
自家製甜品
2023-08-10
3 分鐘 (堂食)
蟹肉巴馬臣芝士番茄忌廉汁通粉
巴馬火腿火箭菜薄餅
自家製甜品
  • 雲呢拿奶昔
  • 豆腐芝士蛋糕
2023-11-22 51 瀏覽
觀塘區,而家有好多又好味又靚嘅餐廳👍🏻好喜歡餐廳環境👍🏻裝修格調美觀😍有室內同室外☺️見晚餐都好多人,所以就入左去😆佢地款色都算多👍🏻避風塘雞翼🐥我好喜歡💕整得好合我心意😋雞翼好嫩滑配避風塘炸蒜一流,佢地既炸蒜脆卜卜超好味🤤慢煮雞胸凱撒沙律🥗嘩😍好大碟呀😆好抵食呀🤭味道都唔錯👍🏻佢地既凱撒沙律醬有啲唔同,食落有少少甜甜地既味,好正😋10安士肉眼扒配忌薯蓉 🥩一黎到非常吸引😍望落已經好想食,急不及待切嚟食🤭上枱望落都大塊同厚肉,厚肉得黎又淋,牛味好出好香😋食落肉嫩多汁,油花均勻😋😋
觀塘區,而家有好多又好味又靚嘅餐廳👍🏻

避風塘雞翼🐥

慢煮雞胸凱撒沙律🥗

10安士肉眼扒配忌薯蓉 🥩
2023-11-20 51 瀏覽
最近去開觀塘發現咗呢一間西餐廳,夜晚嘅燈光好有氣氛,平日晚上都差唔多滿場可見人氣十足🫶🏻🫶🏻🫶🏻❤️Truffle fries HKD58黑松露薯條份量好多,炸得好香脆❤️Parma ham Pizza HKD168巴馬火腿同火箭菜非常夾,批底軟熟,仲有好多芝士🥰❤️Prawn linguine HKD158大蝦新鮮爽口,龍蝦汁再加埋魚子嘅鹹香令意粉味道昇華😋😋😋❤️Hot latte HKD35 價錢唔貴,咖啡唔苦,奶味比較重.另外見到做會員會有discount ,咁就更加抵食🥰.📍 Flames (鴻圖道) (觀塘)觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖

❤️Truffle fries HKD58
黑松露薯條份量好多,炸得好香脆

❤️Parma ham Pizza HKD168
巴馬火腿同火箭菜非常夾,批底軟熟,仲有好多芝士🥰

❤️Prawn linguine HKD158
大蝦新鮮爽口,龍蝦汁再加埋魚子嘅鹹香令意粉味道昇華😋😋😋

❤️Hot latte HKD35
價錢唔貴,咖啡唔苦,奶味比較重

另外見到做會員會有discount ,咁就更加抵食🥰
📍 Flames (鴻圖道) (觀塘)
觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖
觀塘鴻圖道一間西餐,內外都打卡風一流。仲有酒吧高凳位,好chill。分別有Dinner Set同 A La carte點。#避風塘雞翼 HK$78超多炸蒜的,香口又唔太辣。#10安士肉眼扒配忌廉薯蓉 HK$268點了7成熟,口感剛剛好,完全冇筋位,仲帶一點點焦香味。反而薯蓉我覺得不夠creamy,薯仔味道會比較出。#燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 HK$158大蝦好大隻,肉質都幾彈,仲蒲了很多大大粒的三文魚籽。而且龍蝦汁都好多,好juicy的。附上餐牌:

觀塘鴻圖道一間西餐,內外都打卡風一流。
仲有酒吧高凳位,好chill。
分別有Dinner Set同 A La carte點。

#避風塘雞翼 HK$78
超多炸蒜的,香口又唔太辣。

#10安士肉眼扒配忌廉薯蓉 HK$268

點了7成熟,口感剛剛好,完全冇筋位,仲帶一點點焦香味。
反而薯蓉我覺得不夠creamy,薯仔味道會比較出。

#燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 HK$158

大蝦好大隻,肉質都幾彈,仲蒲了很多大大粒的三文魚籽。
而且龍蝦汁都好多,好juicy的。

附上餐牌:
2023-11-17 49 瀏覽
同朋友去了這家超高熱度位於觀塘鴻圖道的Flames單是觀塘區就有兩家分店,可見人氣十足餐廳裝修非常有情調,氛圍滿滿ꔐ蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉($158)蟹肉份量超級多,醬汁酸酸甜甜非常creamy醬汁同蟹肉完全包裹著長通粉,會不自覺自動清碟不過吃到最後會有點小膩ꔐ10安士肉眼扒配薯蓉($268)肉眼火喉控制得很不錯,是剛好的5成粉嫩外層煎到微焦而肉嫩juicy,單單配黑椒食用已經很不錯而配菜薯蓉口感幼滑香濃,奶味偏重一點ꔐ黑松露薯條($58)薯條炸得非常香脆,如果黑松露份量能再給多少少會更好
同朋友去了這家超高熱度
位於觀塘鴻圖道的
Flames
單是觀塘區就有兩家分店,可見人氣十足
餐廳裝修非常有情調,氛圍滿滿

ꔐ蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉($158)
蟹肉份量超級多,醬汁酸酸甜甜非常creamy
醬汁同蟹肉完全包裹著長通粉,會不自覺自動清碟
不過吃到最後會有點小膩

ꔐ10安士肉眼扒配薯蓉($268)
肉眼火喉控制得很不錯,是剛好的5成粉嫩
外層煎到微焦而肉嫩juicy,單單配黑椒食用已經很不錯
而配菜薯蓉口感幼滑香濃,奶味偏重一點

ꔐ黑松露薯條($58)
薯條炸得非常香脆,如果黑松露份量能再給多少少會更好