2024-01-03 27 瀏覽
假期最喜歡來觀塘海濱逛逛, 最重點可以來flames, 悠悠閒閒享受brunch。 重點的事情一講再講, 十二點來這裏真係超舒服, 一點鐘來到就要開始排隊了。照燒汁魚柳配烤菜煎魚柳香香脆脆, 肉質保持嫩滑, 而且照燒汁好香濃。 烤蔬菜有椰菜花西蘭花 ,仲有 好香濃薯味的薯仔。海鮮香草茄醬pizza呢個真係超抵食, 手拉pizza薄餅煙韌韌, 大量芝士 香香濃濃, 三文魚同埋魷魚圈嘅份量絕不吝嗇, 加埋大蝦都好爽。 晏晝lunch set包埋嘢飲好抵食。差唔多到一點鐘嘅時候,見到好多一家大細帶埋小朋友過來, 原來係free兒童餐嘅promotion, 一直冇停過。 呢個安排實在唔錯。

照燒汁魚柳配烤菜

海鮮香草茄醬pizza

2024-01-03 45 瀏覽
如果在東九龍返工,flamesconcepts旗下的Flames,將會是下班後不錯的選擇。除了食物本身,用餐環境也值得一提。餐廳的氛圍溫馨舒適,現代風格的室內設計讓人感到舒適放鬆。香草紅酒汁燴牛面肉配忌廉薯蓉烤蔬菜牛面肉燴得酥軟多汁,忌廉薯蓉的綿滑口感與烤蔬菜的營養豐富搭配,為整道菜增添豐富的層次感。巴馬火腿火箭菜薄餅餅底上面鋪滿了香濃的巴馬火腿、新鮮的火箭菜和聖馬札諾蕃茄。食材組合營造出豐富的口感和味道,而巴馬臣芝士和馬蘇裡拉芝士的加入更增添了一層濃郁風味。黑松露薯條薯條金黃酥脆,外層灑上了香氣四溢的黑松露鹽,散發出誘人的香味,是一道絕對不能錯過的美味小吃。Wiki Waki Woo色彩繽紛的雞尾酒,以水果味道和微妙的酒精混合而成。Peach Dirty Lemonade清新的檸檬汽水,融合了桃子的甜美,清涼怡人。

香草紅酒汁燴牛面肉配忌廉薯蓉烤蔬菜

巴馬火腿火箭菜薄餅

黑松露薯條

Wiki Waki Woo
色彩繽紛的雞尾酒,以水果味道和微妙的酒精混合而成。

Peach Dirty Lemonade
清新的檸檬汽水,融合了桃子的甜美,清涼怡人。

2024-01-02 43 瀏覽
今晚想食西餐,便相約同事收工後,近近地到#Flames,餐廳環境氣氛好舒適,食物亦唔錯架。我哋分別點左2個主食一併分享下。燒大蝦🍤三文魚籽龍蝦🦞汁扁意粉,上枱時已聞到大蝦🍤有好香的炭燒味,燒烤得熟度剛好,鮮甜好爽彈。醬汁嘅濃稠度剛好,龍蝦醬亦好香濃,三文魚籽跟麵條拌勻,條條麵都沾到醬汁,很不錯啊。10oz 牛扒🥩,叫了 7成熟度,切嘅時候已覺得好易据開,肉質軟淋肉汁豐富,唔使點汁都已好吃,伴碟的薯蓉 順滑 creamy的好正。

2024-01-02
2024-01-01 28 瀏覽
我地四個大人兩個小朋友,以及一個手抱嬰兒當日喺OpenRice book咗枱之後食午餐當初book位人數,的確寫錯了只寫4人但當到前台確認定位時,已經馬上更正,總共是七個人,餐廳安排了一個六人座位給我們。當我們請求可否加添一張嬰兒座椅,方便友人可以解放雙手放低BB,方便進食。餐廳表示拒絕,原因係消防條例,座位空間通道要保持一米,因此不可以加添嬰兒座椅,恕我孤陋寡聞,從未聽過因為防火條例,所以唔可以加添嬰兒座椅。不過既然係有呢個規則,我們亦明白接受,但係餐廳可唔可以有其他解決方案提供呢?當下見到服務生嘅態度係,全部開始迴避,盡量唔行過嚟,連眼神都迴避,以為會有一些主管級或者其他人出來調停或者告訴我們下一步會如何處理⋯⋯⋯⋯結果都沒有😓於是唯有再走過去問一問,那麼在不違反防火條例下,到底可以如何安排?其中一位服務生向我們表示「你當初預訂座位時是四個人,現在你們是七個人」,我真的非常疑惑「所以呢?」因為我們當初預訂是四個人,即使之後在前台確認座位時更正了七個人,所以你們就不可以安排BB座位?所以餐廳就沒有空間容納七個人?但是現場所見,餐廳仍有非常多空位?就是因為當初報錯人數,所以就不能提供解

當初book位人數,的確寫錯了只寫4人

於是唯有再走過去問一問,那麼在不違反防火條例下,到底可以如何安排?其中一位服務生向我們表示「你當初預訂座位時是四個人,現在你們是七個人」,我真的非常疑惑「所以呢?」因為我們當初預訂是四個人,即使之後在前台確認座位時更正了七個人,所以你們就不可以安排BB座位?所以餐廳就沒有空間容納七個人?但是現場所見,餐廳仍有非常多空位?就是因為當初報錯人數,所以就不能提供解決方法?覺得這些理由非常荒謬?

再隔了一段時間,其中一位外籍的服務生,才主動安排我們轉座位到一張可以坐七至八個人的長枱。然後再其中一個座位上,安裝嬰兒座椅。整件事就是這樣解決了。

感覺上,其實整個解決方法是很簡單的,也不是不可行的,或者亦不是困難的。但竟然要經過一大輪的爭論及堅持,才能獲得一個他們明明能力範圍內可以輕易做到的安排,影響整個用餐體驗。

平心而論,當天的食品水準是不錯的,令人滿意的。我不會因為服務態度,而故意負評食物質素。

Flames雖然不是fine dining的連鎖品牌,但是亦有幾間分店,算上有一定規模,希望公司可以好好檢視如何提供更佳的顧客服務。

2023-12-28 46 瀏覽
臨近聖誕,因為想同老公女女慶祝返 🤩 食餐飯,特意揀咗觀塘工業區,成日經過呢間隱世餐廳,見到都好多人,本身見佢門口好grand,暗暗黑黑咁,但原來可以有另一邊門,係另一邊入加上臨近聖誕節🎄,氣氛好似好好,仲要有好浪漫嘅燈光氣氛😎,今次因為同女女一齊去,佢哋安排咗一張吧枱俾我哋坐,高度啱啱好,女女都好鍾意,啲職員仲係咁同佢傾偈🤣坐低睇完Menu,即刻叫咗兩杯飲品先,之後就叫左一個前菜,兩個主食🔆夏威夷薄餅🔆香煎魚柳🔆蒜蓉包🔆雲呢拿奶昔🔆蘋果汁蒜蓉包真係好好食,蒜蓉味好夠,唔會好乾噌噌,加上麵包好柔軟,好啱大人小朋友口味夏威夷pizza,每塊pizza都有一舊好大嘅菠蘿喺面,初頭驚小朋友唔鍾意食,但係佢竟然話好甜好腍好好味,最後我哋都要帶走剩返嘅Pizza,因為真係好大份量兩個大人加一個小朋友每人食咗兩塊都仲有得剩主菜方面,我哋叫咗一個香煎魚柳,女女都話好好味,佢嘅秘製醬汁配埋魚柳真係可以食好多舊,加上魚啖啖肉,對於我哋呢啲唔想啜骨嘅人,真係啱啱好👍👍另外想讚吓呢度嘅職員,真係好細心,見我有小朋友,即時拎咗小朋友餐具俾我哋,又會同我女女傾偈,服務真係好貼身同親切,一定會再幫襯
臨近聖誕,因為想同老公女女慶祝返 🤩 食餐飯,
特意揀咗觀塘工業區,成日經過呢間隱世餐廳,見到都好多人,
加上臨近聖誕節🎄,氣氛好似好好,仲要有好浪漫嘅燈光氣氛😎,

🔆夏威夷薄餅
🔆香煎魚柳
🔆蒜蓉包
🔆雲呢拿奶昔
🔆蘋果汁

2023-12-11
  • 夏威夷薄餅
2023-12-26 38 瀏覽
今日放假,訓飽出去食lunch,黎左觀塘呢邊。呢到餐廳好有節日氣氛,坐得好舒服。夏威夷薄餅個餅底好煙韌,一D都唔乾。除左火腿仲有菠羅片,果肉水分幾多,咬落去好甜,令到個pizza都冇咁乾身。仲再好多芝士! 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁意粉呢個好好食! 龍蝦汁係好濃郁,好香。大蝦果然係大大條,肉質結實。加埋三文魚籽,食落又多個口感。醬汁好creamy~ 之後加錢叫左個餐湯,係打蓉左既磨菇湯,呢個好推介,飲到有顆粒感,好足料,仲好香tim。食到最後叫左個是日甜品,今日係奶茶mousse cheeskecake ,底層係brownie,中間係milk tea mousse,最面個層應該係cream cheese。所以層次感好豐富,好快手就食曬!

夏威夷薄餅

燒大蝦三文魚籽龍蝦汁意粉

2023-12-25 51 瀏覽
餐廳環境闊落,充滿空間感,設有梳化和吧枱,坐得舒服寫意。燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉扁意粉口感帶點煙韌,掛汁力強,與龍蝦汁配合得天衣無縫,龍蝦味非常濃郁,燒大蝦肉質彈牙鮮味,加上三文魚籽,口感層次更豐富夏威夷薄餅經典皇牌!Pizza即叫叫製,配料豐富,有菠蘿、火腿、俄勒岡葉、聖馬札諾蕃茄同馬蘇里拉芝士,Pizza餅底口感帶有嚼勁,每一口也相當充實,風味十足。是日甜品藍莓芝士餅芝士蛋糕質感紮實,濃郁果香藍莓醬和藍莓果肉伴隨著香濃芝士,芝士控必食Flames (鴻圖道)📍觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖
餐廳環境闊落,充滿空間感,設有梳化和吧枱,坐得舒服寫意。

燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉

夏威夷薄餅

是日甜品
藍莓芝士餅

Flames (鴻圖道)
📍觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖

• 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
  • 夏威夷薄餅
2023-12-25 39 瀏覽
觀塘雖然出名多野食,選擇太多既時候,就好容易出現選擇困難症🫣醒起舊公司附近有間Flames,自己又好想食Pizza,諗都唔諗即刻去🤭🔸Fish & Chips好耐無食過炸魚薯條,雖然好熱氣,但都係忍唔住嗌左😆炸魚好大塊,仲要係一啲都唔厚粉,切開魚肉仲有肉汁💦魚肉質感唔係得過滑無魚味,食落有魚既魚味,🍟薯條粗身,外脆內軟,面頭有少少燒烤粉,好惹味🔸Nduja Pizza🍕Pizza加左辣抹醬腸,同辣肉腸,味道偏辣同重口味🌶️芝士味亦都好香同多,做到拉絲效果,餅皮煙煙韌韌,好惹味🤤🔸Flat White☕️咖啡同奶比例岩岩好,咖啡味濃郁,口感順滑🔸Ice Long Black咖啡味濃郁,味道回甘

🔸Fish & Chips

🔸Nduja Pizza

🔸Flat White
☕️咖啡同奶比例岩岩好,咖啡味濃郁,口感順滑

🔸Ice Long Black
咖啡味濃郁,味道回甘

午餐
2023-12-23 104 瀏覽
假日觀塘無咁逼,來食個寫意lunch。Flames的weakend menu有好多選擇,附送汽水或茶,加錢可得餐湯或沙律及自家製甜品,質素和服務都很好。🐠炸魚薯條配他他醬($128)魚柳非常大塊,長過我前手臂,炸漿很脆口,魚肉結實得來腍滑。🧆新鮮黑松露蘑菇扁意粉($138)百多元的價錢有多片新鮮黑松露,擔心店家要賠本。放一片入口,香味醇厚。意粉掛滿醬汁,得好吃。🍄是日餐湯(+$15)磨菇忌廉湯濃郁,湯中有很多磨菇碎,增添了口感。🍰芝士蛋糕(+$35)🍰奶茶慕絲蛋糕(+$35)店員說是藍莓芝士蛋糕,不過這應該是紐約芝士蛋糕吧?唔緊要,紐約芝士一樣好食,奶香濃郁,微甜帶酸,結實得來很可口。另一個奶茶慕絲則比較清淡和順滑。☕️熱奶茶和凍檸茶(+$0)熱奶茶竟然不是茶包,而且幾有茶香,有驚喜。

🐠炸魚薯條配他他醬($128)
魚柳非常大塊,長過我前手臂,炸漿很脆口,魚肉結實得來腍滑。
炸魚薯條

🧆新鮮黑松露蘑菇扁意粉($138)
新鮮黑松露蘑菇扁意粉

🍄是日餐湯(+$15)
磨菇忌廉湯濃郁,湯中有很多磨菇碎,增添了口感。
蘑菇忌廉湯

🍰芝士蛋糕(+$35)
🍰奶茶慕絲蛋糕(+$35)
另一個奶茶慕絲則比較清淡和順滑。
芝士蛋糕
奶茶慕絲蛋糕

☕️熱奶茶和凍檸茶(+$0)
熱奶茶竟然不是茶包,而且幾有茶香,有驚喜。
2023-12-17
炸魚薯條
新鮮黑松露蘑菇扁意粉
蘑菇忌廉湯
芝士蛋糕
🇦🇺澳洲式西餐廳FLAMES有4間店鋪,今次探訪觀塘鴻圖道的旗艦店。餐廳以淺木色為設計主軸,配上植物、 開放式酒吧,帶出澳洲寫意休閒餐飲文化🍷主打招牌葡式 piri piri chicken 燒雞、手工拿坡里薄餅等美食。適逢週末就嘆返個澳洲式Weekend Brunch~🍲是日餐湯(Set+Hk$15); 黑松露蘑菇湯加入少許鮮奶油,菇菌在口中綻放開花,芳香四溢🥗煙三文魚賓尼迪蛋(Hk$118): 酸種全麥麵包的口感較為紮實,充滿麥香,流心賓尼迪蛋配三文魚和大量沙律菜,食用後口腔清爽身體無負擔🍕海鮮香草茄醬薄餅(Hk$188): 手工薄餅厚度適中,口感煙韌。 Pizza鋪滿煙三文魚、大蝦、魷魚、香草茄醬等,餡料十足,口感非常豐富,必食!!🍰 自家製甜品(Set+Hk$35): Blueberry New York Cheesecake,濃郁滋味的芝士餅底夠厚實,配上酸甜交雜藍莓果漾,香純不膩🍹Ice lemon tea:冰凍檸檬茶怡人回甘,消滯解膩🍸原味可樂:可樂加了檸檬更為清新,是絕配的神仙組合(All subject to 10% service charge)

🍹Ice lemon tea:冰凍檸檬茶怡人回甘,消滯解膩

🍸原味可樂:可樂加了檸檬更為清新,是絕配的神仙組合

• 海鮮香草茄醬薄餅
2023-12-21 32 瀏覽
Flames🍝🥘海鮮香草茄醬薄餅 ($188)照燒汁魚柳配烤蔬菜 ($138)自家製甜品 (跟餐+$35)澳式雞鹽薯條 ($48)首先要講下pizza真係好重料😋好多芝士,仲要每一舊都好足料,有魷魚大蝦同三文魚,睇落都好正好開胃🤣🤣食落都好好味,Pizza嘅厚薄程度都啱啱好。唯一係覺得皮邊厚咗少少,放咗一陣就已經好快會硬咗,薄返少少就會更好👍🏻👍🏻跟住就係講吓照燒汁魚柳,似係烤魚嘅嗰一種,肉質都唔會好硬好乾,啖啖肉真係好正🥰🥰加上魚皮嘅位置都烤得幾香脆,照燒汁食落冇咁重口味,鍾意比較清淡嘅都幾適合😆😆最後想講吓自家製甜品,今次食嘅係藍莓芝士蛋糕,餐廳用嘅藍莓好甜,食落口唔會覺得酸☺️真係幾難得㗎!而蛋糕嘅餅底真係最好食,好有鬆脆嘅感覺,值得encore!評分:9/10觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖
Flames🍝🥘

海鮮香草茄醬薄餅 ($188)
照燒汁魚柳配烤蔬菜 ($138)
自家製甜品 (跟餐+$35)
澳式雞鹽薯條 ($48)

評分:9/10

觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖
2023-12-20 38 瀏覽
餐廳係公司附近,成日放工會去食,餐廳既環境很不錯,暗暗既燈光好岩三五知己坐埋飲番杯吹水。之前我地特登JOIN左餐廳既會員,因為做左會員A la carte餐牌散叫有8折,今日約埋同事一齊去食,8折真係好抵。燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 - 大蝦爽口,鮮甜,食得出好新鮮。而且過燒烤後,散發香氣。龍蝦汁的味道濃郁,與意粉完美地融合在一起,三文魚籽的添加為整道菜增添了豐富的口感和鮮味。夏威夷薄餅 - 餅底好食,有少少厚度,外脆內煙靭,而且好香。上面鋪左火腿、菠蘿同芝士,酸酸甜甜咁,愈食愈想食。飲品:FLAMES LEMONADE, CAPPUCCINO
飲品:
FLAMES LEMONADE, CAPPUCCINO
2023-12-05
🌊放假去左觀塘海濱放空,慢活又寫意!然後係附近呢間西餐食Dinner,環境氣氛令人好放鬆!佢哋嘅Happy Hour優惠好吸引,星期六、日全日都Buy 1 get 1 free ,真係超抵呀!🍕卡邦尼薄餅($168)Pizza配料勁豐富, 有意式煙肉、鵪鶉蛋、奶酪芝士、忌廉,呢個組合好夾好好食!鬆厚既餅底,咬落煙煙韌韌好有口感,加上海量芝士,無得彈呀!🍝紅酒繪牛面肉草菇扁意粉($148)扁意粉煮得啱啱好,掛汁又彈牙,份量好大碟,牛面肉較細細容易咬開!🔥香辣炸雞($78)即叫即整嘅炸雞,熱辣辣好香脆,唔會好油膩,送酒一絕呀!🍹Pitch dirty lemonade ($78)Mojito ($78)大部份飲品都做緊買一送一,詳情可向店家查詢,cocktail水準高,推薦Pitch dirty lemonade,酸甜易入口!
🌊

🍕
卡邦尼薄餅($168)

🍝
紅酒繪牛面肉草菇扁意粉($148)

🔥
香辣炸雞($78)
即叫即整嘅炸雞,熱辣辣好香脆,唔會好油膩,送酒一絕呀!

🍹
Pitch dirty lemonade ($78)
Mojito ($78)

Flames| 觀塘鴻圖道靚靚西餐呢間分店裝修環境好靚 以黑色為主調 再用暗黃燈光調色成間餐廳個vibe好正 岩曬收工成班朋友一齊去飲返杯觀塘工廠區都有高質既西餐可以happy hour 一下🔶蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉忌廉汁味道濃郁 加埋蕃茄既酸酸甜甜再配埋蟹肉鮮甜味 每樣野夾埋一齊都好鮮味食完一啖通粉 會有微微既芝士味 香口🔶意式辣肉腸薄餅薄餅係即叫即整 軟硬道係岩岩好 唔會過硬辣肉腸味道偏濃 岩曬配埋薄餅'表面有微微既深色既焦 令到成個pizza好有風味 🔶炸魚薯條配他他醬炸魚既份量真係好大 成個碟咁長表面真係炸到金黃香脆 好吸引熱辣辣上菜 即係好香口薯條都炸到脆脆 份量都唔少炸物配他他醬 好夾好好味🍴整體評價:裝修環境好靚 價錢合理岩曬收工成班朋友一齊去飲返杯主打都係西餐食物 Pizza幾特別食物份量都好足 唔會細細份唔夠飽 推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️——————————————————————————————📌 觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖付款方式Visa Master AlipayHK 支付寶 現金 銀聯 OpenRice Pay
Flames| 觀塘鴻圖道靚靚西餐

食物份量都好足 唔會細細份唔夠飽
推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
📌 觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖
付款方式
難得放假想早D 起身食餐好,我地入左觀塘食番個出名brunch🤭 餐廳以淺木色跟黑框為主調,門口種有綠化植物🪴,環境闊落,樓底都幾高,感覺好舒適,餐廳內還有一角是開放式酒吧, 有好多款澳洲和其他國家既紅酒🍷,而且還有紅酒display 牆身,感覺幾優雅。Weekend 澳洲式 brunch 百幾蚊有好多選擇,可以揀All day breakfast, Salad🥗, Main (有burgar🍔, 燒春雞🐔等), Pasta, 仲有多款手工拿披里Pizza, brunch 有配汽水/茶。如果想豐富D, 可以加錢再跟湯,薯條🍟,甜品🍰。𝙾𝚛𝚍𝚎𝚛𝚎𝚍: 🩵King Prawn Linguine🦞🍝 $158燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 - 燒烤過既大蝦🦐好香口,蝦背有預先𠝹左一刀,好輕易就可以將肉同殼分開,鱗甜都幾爽口。扁意粉煮得幾煙韌,而且因為係扁意粉,佢既表面更易掛汁,索晒夠creamy既龍蝦🦞汁既鮮味🤤 加上有鹹香又甜甜地既卜卜脆三文魚籽,整道菜都好好味。🩵Nduja Pizza🍕$168意式辣肉腸薄餅 - 薄餅表面有意大利🌶辣肉腸、辣沙樂美腸、俄勒岡菜🥬、聖馬札諾蕃茄🍅、濃郁既馬

𝙾𝚛𝚍𝚎𝚛𝚎𝚍:
🩵King Prawn Linguine🦞🍝 $158
燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 -

🩵Nduja Pizza🍕$168
意式辣肉腸薄餅 - 薄餅表面有意大利🌶辣肉腸、辣沙樂美腸、俄勒岡菜🥬、聖馬札諾蕃茄🍅、濃郁既馬蘇里拉芝士🧀,辣味十足。

🩵Cappuccino $18
🩵Hot Latte $18

估唔到平日lunch食已經多人,原來weekend brunch 都好滿座,可能因為餐廳真係幾舒服傾計既好地方,下次要再試埋佢既dinner🫶🏻

📍 Flames (鴻圖道) (觀塘)
📞28976618
觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖