2024-03-01 38 瀏覽
放工去海濱匯食dinner,之前試過Mano,今次去咗姊妹店Flames,質素一樣唔錯👍🏻👍🏻👍🏻.✨虎蝦明太子忌廉意粉意粉質地爽口,明太子醬汁味道濃郁,蝦肉新鮮👍🏻👍🏻👍🏻✨避風塘雞翼非常推薦呢個菜式,避風塘好惹味,雞翼外皮幾脆,肉質嫩滑juicy❤️❤️❤️✨辣肉腸pizzaPizza批底軟熟,芝士分量十足.📍 Flames (海濱匯) (觀塘)觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖
✨虎蝦明太子忌廉意粉
意粉質地爽口,明太子醬汁味道濃郁,蝦肉新鮮👍🏻👍🏻👍🏻
✨避風塘雞翼
✨辣肉腸pizza
Pizza批底軟熟,芝士分量十足
📍 Flames (海濱匯) (觀塘)
觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖
澳洲餐廳Flames喺香港有四間分店,分別喺鰂魚涌、觀塘鴻圖道、黃埔花園及今次我去有埋露天茶座嘅觀塘海濱薈分店。平日工作比較繁忙,放工同好友、同事嚟呢度食嘢,Chill 下、傾下計,真係可以暫時忘卻煩憂😜呢度提供多款小食、意粉、薄餅、扒類、海鮮、甜品、cocktails mocktail等,食物質素亦不俗👏🏻🥗慢煮雞胸凱撒沙律Chicken Caesar Salad ($118)餐廳好大方,好多好多羅馬生菜👍慢煮雞胸的確嫩滑,呢個經典沙律,無得輸之選👍🍝新鮮黑松露蘑菇扁意粉Truffle Mushroom Linguine($138)黑松露味道夠濃郁🥰, 扁意粉軟硬適中,如果D新鮮黑松露刨片,賣相會更靚之餘,會更有口感。🍕巴馬火腿火箭菜薄餅Parma Pizza ($168)薄餅一如過往都好好食,係必點item👍,之前會order黑松露薄餅,今次就叫比較清新得嚟又帶點咸香嘅巴馬火腿火箭菜薄餅,加埋健康嘅車厘茄,即叫即焗,正👍,好友食左4 件,勁😋

🥗慢煮雞胸凱撒沙律
Chicken Caesar Salad ($118)

🍝新鮮黑松露蘑菇扁意粉

🍕巴馬火腿火箭菜薄餅
Parma Pizza ($168)
2024-02-28 75 瀏覽
📍觀塘|FLAMES今日收工去觀塘海濱跑步,之後同朋友去附近海濱匯食飯~✨是日餐湯 $48Soup of the day係周打蜆湯~~即刻忍唔住order, 都幾大碗!啖啖都係材料同蜆肉,好夠味✨澳洲雞鹽薯條 $48我地兩個都好鐘意呢個薯條,即刻炸嘅,非常香脆。加上澳洲雞鹽,好惹味✨烤焗蔬菜 $58健康之選~有西蘭花、椰菜花、紅蘿蔔、薯仔、蘆筍、小粟米,好豐富嘅蔬菜種類呀✨蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 $158啖啖都係蟹肉同埋芝士,佈滿通心粉,超級滿足!最估唔到就係有咁多蟹肉!我上次食flames都好似有叫呢個haha✨慢煮雞胸凱撒沙律 $118作為愛菜愛醬之人,唔會唔叫經典嘅凱撒沙律啦!呢度嘅凱撒沙律落嘅醬料唔算多,比較健康。雞胸肉慢煮所以好嫩。不過今次覺得啲菜唔夠爽脆~
📍觀塘|FLAMES

今日收工去觀塘海濱跑步,之後同朋友去附近海濱匯食飯~

✨是日餐湯 $48

✨澳洲雞鹽薯條 $48

✨烤焗蔬菜 $58

✨蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 $158

✨慢煮雞胸凱撒沙律 $118
冬日的陽光和美味的brunch夠充分了吧(那是2️⃣個了😜)在觀塘海濱散步後,順道到這家位於海濱滙的餐廳吃brunch門口是開放式設計,圓形的bar枱尤如舞台一樣奪目,另一邊是綠草如茵的平台,景觀開揚,讓陽光照進室內,充滿生氣。Brunch set 選擇甚多,包一杯汽水/茶,也可以付費升級咖啡/加沙律/餐湯/甜品🍳Flames 特盛早餐:一心來吃早餐,當然要叫ADB。有烤煙肉/烤香腸/烤蕃茄/炒磨菇/烤多士/蛋(可選炒蛋/太陽蛋,老公揀了炒蛋)內容應有盡有,食物也高質。煙肉和香腸肉味香濃,烤蕃茄酸甜多汁,炒磨菇片炒得夠乾身,帶出菇菌的香氣。炒滑蛋放上香草蒜蓉多士上面吃,還真是絕配🍕卡邦尼薄餅: 當卡邦尼意粉變成一個意大利薄餅,濃滑鹹香的芝士醬汁配上外脆內煙靱的餅底,想不到比起配意粉口感更豐富。每片薄餅上有一個小小的荷包蛋,看上去極可愛,咬下去蛋漿如溶岩噴射而出,蛋香填滿整個口腔,這樣吃鵪鶉蛋還真是第一次。最後來一片焗得脆口又香口的煙肉,是卡邦尼完美的味道。我們加了$18/位把飲品升級咖啡☕️Iced Cappuccino: 星期日不用極濃的咖啡提神,咖啡味和奶味的平衡,還有香滑的口感更得我心

在觀塘海濱散步後,順道到這家位於海濱滙的餐廳吃brunch

卡邦尼薄餅
最後來一片焗得脆口又香口的煙肉,是卡邦尼完美的味道。

我們加了$18/位把飲品升級咖啡

☕️Iced mocha: 加入點點的朱古力味,令咖啡多一重味道。杯內用朱古力醬畫了圖案,拍照更好看了
早餐
卡邦尼薄餅
2024-02-27 2114 瀏覽
今日放假同老公去左海濱匯Flames食Bruch餐廳環境闊落 坐位有室內外選擇 空間感十足 坐得好舒服 感覺好Chill。過了一個愉快的週末避風塘雞翼$78避風塘雞翼皮脆肉嫩 微辣惹味 好味道新鮮黑松露蘑菇扁意粉 $138濃郁黑松露配蘑菇扁意粉 好creamy 每一啖都食都蘑菇 意粉好有彈性意式辣肉腸薄餅 $158意大利辣肉醬、辣沙樂美腸、俄勒岡菜、聖馬札諾番茄、馬蘇里拉芝士薄餅底好鬆軟 薄餅餡料豐富 配上意大利辣肉醬 非常惹味Cappuccino $38香醇的咖啡,香濃幼滑Flat White $38咖啡同牛奶比例恰當,個人很喜歡
今日放假同老公去左海濱匯Flames食Bruch

避風塘雞翼$78
避風塘雞翼皮脆肉嫩 微辣惹味 好味道

新鮮黑松露蘑菇扁意粉 $138

意式辣肉腸薄餅 $158
薄餅底好鬆軟 薄餅餡料豐富 配上意大利辣肉醬 非常惹味

Cappuccino $38
香醇的咖啡,香濃幼滑

Flat White $38
咖啡同牛奶比例恰當,個人很喜歡

2024-02-24
2024-02-26 87 瀏覽
入店舖前見到個Logo俾我有種火喉十足嘅感覺同時見到廚房拋鑊嘅火焰令我完全感受到餐廳名嘅當中含意🔥兩人用餐,叫佐三道菜😋慢煮雞胸凱撒沙律$118🐣一上枱已經忍唔住先試慢煮雞胸肉,有肉汁唔乾,有清香雞味,香草芝士配搭出美味,香脆麵包粒粒,加佐層次感,濕冷嘅沙律,加上乾脆嘅麵包粒粒,乾濕平衡,令沙律變得唔簡單,菜好新鮮,加上煙肉絲同沙律醬,令沙律好醒胃夏威夷薄餅$178🍕上枱見到d薄薄嘅煙,完全感受到剛剛出爐嘅熱辣辣,接住就聞到馬蘇里拉芝士,當然忍唔住想將芝士拉絲啦,拉絲係必須的,因為係薄餅嘅靈魂,面頭新鮮菠蘿,加上茄醬帶出海邊嘅感覺,唔係講笑,真係覺得自己係夏威夷,另外火腿,俄勒岡葉 同 聖馬札諾蕃茄 ,配合得天衣無縫,味道啱啱好蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁意粉$158🦀又係熱辣辣上枱,濃郁蟹味馬上就衝入鼻腔,加上條條意粉都痴滿蟹肉,真係忍唔住大大啖食,意粉軟硬適中,好掛汁,大啖食可以享受到蟹肉忌廉汁嘅鮮味,感受到美食,真係好正最後想讚👍🏽Flames就連餐飲水都好用心去做,用新鮮青檸 同 黃檸檬製造🍋健康又清香,飲水都開心,咁用心嘅餐廳,我一定會再返黎再食!!* 仲有啊~餐廳有會員系統㗎
入店舖前見到個Logo俾我有種火喉十足嘅感覺
同時見到廚房拋鑊嘅火焰令我完全感受到餐廳名嘅當中含意🔥

兩人用餐,叫佐三道菜😋

慢煮雞胸凱撒沙律$118🐣

夏威夷薄餅$178🍕

蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁意粉$158🦀

最後想讚👍🏽

* 仲有啊~餐廳有會員系統㗎 - 只要join左,Ala carte散叫有8折*🙈🙈
2024-02-20
  • 雞肉凱撒沙律
2024-02-25 87 瀏覽
平時都比較少黎觀塘/牛頭角呢頭 都唔知道原來依家邊得咁modern🤭 今個星期日行完觀塘海濱公園🌊之後黎左呢到食個brunch餐廳環境好open好舒適 可以揀坐室外定係室內🤤餐廳出面仲有個大草地 好岩小朋友黎放下電😛 一家大細黎都好岩👶🏻葡式香辣燒春雞配烤蔬菜葡式燒雞排漢堡配薯條雞肉好juicy 肉質鮮嫩 一啲都唔乾柴😙periperi醬汁 少少辣好惹味🤤burger個麵包都好crunchy 配埋脆卜卜嘅薯條

餐廳環境好open好舒適 可以揀坐室外定係室內🤤

葡式香辣燒春雞配烤蔬菜

葡式燒雞排漢堡配薯條

雞肉好juicy 肉質鮮嫩 一啲都唔乾柴😙
periperi醬汁 少少辣好惹味🤤
burger個麵包都好crunchy 配埋脆卜卜嘅薯條
2024-02-25 56 瀏覽
食物質素好食,周打魚湯就麻麻哋,Caesar 沙律好食,另外意粉及牛扒都美味整體食物可以 , 但環境過於擠迫,但如果天氣好坐出邊,我想環境會好一些 ,但室內背景音樂過於嘈吵,服務態度一般一般,來到欠一張椅子也不會幫你加椅子,欠一個人整份餐具也不給你安排,水也沒有給你,只是自己走出去自已斟水 ,最後還收多了一杯紅酒的價錢 ,應該是Buy one get one free 的,如果埋單$3000的價錢 來說在這樣的環境及服務下不是那麼值 。
2024-02-24
2024-02-25 57 瀏覽
今日收工同朋友喺觀塘搵咗間餐廳食飯,呢間餐廳有室內外座位,室內樓底高,充滿空間感,而室外就夠晒開揚,無論係室內定室外感覺都好舒服ღ Aloha夏威夷薄餅 $178Pizza即叫即整,熱辣辣🔥香噴噴餅底煙韌有咬口,每一片薄餅都鋪咗大大塊嘅香甜菠蘿🍍 火腿,加上拉絲芝士🧀口感軟熟又惹味ღ Chicken Caesar 慢煮雞胸凱撒沙律 $118雞胸肉軟腍,沙律菜份量十足!入口新鮮爽脆,加上脆脆麵包粒同醬汁,好開胃ღShelter Chicken Wings避風塘雞翼 $78雞翼好脆身,肉質嫩滑juicy,味道帶點微辣好惹味ღLychee Lemonade $68

ღ Aloha
夏威夷薄餅 $178

Pizza即叫即整,熱辣辣🔥香噴噴
餅底煙韌有咬口,
每一片薄餅都鋪咗大大塊嘅香甜菠蘿🍍 火腿,
加上拉絲芝士🧀口感軟熟又惹味

ღ Chicken Caesar
慢煮雞胸凱撒沙律 $118

ღShelter Chicken Wings
避風塘雞翼 $78

雞翼好脆身,肉質嫩滑juicy,味道帶點微辣好惹味

ღLychee Lemonade $68
2024-02-22 68 瀏覽
晚上同老公浪漫一下, 揀咗呢一間位於觀塘海濱道, 近海濱公園附近嘅呢間餐廳, 佢有個大露天餐枱, 可以係舒適嘅用餐環境, 慢慢咁傾下計飲下酒; 呢度樓底幾高, 裝修都靚, 簡約型格, 好fashion; 佢啲二人套餐其實幾抵食, 仲有六折優惠, 下次再試先。餐廳主打西式料理, 餐牌上有沙律, 手工薄餅, 意粉, 肉類等, 每個分類都有四至七款選項, 仲有酒精類飲品。雞胸凱撒沙律 - $118蔬菜新鮮就一定啦, 片片菜都爽脆多水, 仲有大塊嘅雞件做配菜, 雞肉又唔’鞋’, 全部都好fresh,又唔驚食唔包, 都大份。卡邦尼薄餅 - $168Pizza即叫即整, 仲要係手搓, 成個pizza顔色好豐富, 薄餅底烤得酥脆金黃, 批邊焗得膨鬆帶空氣感, 因手工pizza, 有別一般傳統嘅風格; 卡邦尼汁配上意式煙肉, 意大利奶酪芝士, 忌廉, 巴馬臣芝士,馬蘇里拉芝士, 味道豐富而且濃郁。蛋黃流心嘅鵪鶉蛋增添咗一份豐富嘅口感同味道, 好特別。 燒大蝦三文魚子龍蝦汁扁意粉 - $158意粉基本上都係指定嘅主食, 意粉份量充足, 大蝦大大隻好新鮮厚肉, 肉質爽口彈牙, 龍蝦汁都好濃郁香氣撲鼻,

雞胸凱撒沙律 - $118

卡邦尼薄餅 - $168

燒大蝦三文魚子龍蝦汁扁意粉 - $158
意粉基本上都係指定嘅主食, 意粉份量充足, 大蝦大大隻好新鮮厚肉, 肉質爽口彈牙, 龍蝦汁都好濃郁香氣撲鼻, 夠creamy, 啲汁係掛哂上意粉, 真係每啖都食到濃濃嘅龍蝦汁, 另外仲配有三文魚籽嘅鮮味, 食落去口感好豐富; 佢啲係 Al Dente自家製扁意粉, 口感都唔同啲, 令人回味無窮。

Ice Cappuccino - $38
牛奶同咖啡比例啱啱好, 都幾幼滑。
2024-02-21 48 瀏覽
🥣蟹肉巴馬臣芝士番茄忌廉汁通粉🥣:💰$158見到有唔少既蟹肉係面,鮮味十足,番茄忌廉汁好creamy,酸酸甜甜,口感順滑,長通粉厚度能增加口感,巴馬臣芝士令到整體添加一陣濃郁奶香味。🥣炸魚薯條配他他醬🥣:💰$158炸魚大臂咁大塊,外脆內厚肉,配刁草味清香既他他醬,十分清新而不漏,魚底有剛炸好既薯條,調味夠又香脆。🥣香煎北海道帶子蔬菜沙律🥣:💰$1484粒香煎帶子,金黃外皮保持柔軟多汁,質地細膩,新鮮沙律菜上灑滿杏仁脆片,沙律 醬汁清爽,提升整體既味道。
🥣蟹肉巴馬臣芝士番茄忌廉汁通粉🥣:💰$158

🥣炸魚薯條配他他醬🥣:💰$158

🥣香煎北海道帶子蔬菜沙律🥣:💰$148

2024-02-21 88 瀏覽
餐廳以木系和白色為主調,10分舒服,岩哂Happy Friday Chill Dinner用OpenRice訂位,二人套餐會有七折,不過兩個女仔食唔晒都係單叫意式辣肉腸薄餅一入去見到台台都有叫薄餅,而且好香炭燒味就一於叫一份,佢真係即叫即燒,所以都等得有啲耐薄餅底喺較厚少少,不過食落好鬆軟,餡料有辣肉腸醬、辣沙樂美腸、聖馬札諾蕃茄、馬蘇里拉芝士,食落好有層次,最重點就係個辣肉腸醬,記得要搽哂個pizza會更惹味燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉一上枱見到個蝦好驚喜,係珍寶虎蝦size,蝦肉好彈牙同鮮味,加埋卜卜脆嘅三文魚子更提鮮,龍蝦汁好濃郁,完全掛晒喺每條意粉入邊,而且意粉做得煙靭唔會太硬,每條意粉都吸晒汁好惹味🫶🏻好有驚喜冇得彈

意式辣肉腸薄餅

燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
  • 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
  • 意式辣肉腸薄餅
2024-02-21 49 瀏覽
餐廳環境闊落,充滿空間感,餐廳設有indoor/outdoor,感覺相當Chill,坐得舒服寫意。香煎北海道帶子蔬菜沙律原粒香煎帶子,煎至金香,配上新鮮沙律菜、車厘茄,味帶微酸,感覺清新,非常醒胃,令人食慾大增避風塘雞翼惹味香口雞翼外皮香脆,內裏肉質嫩滑,避風塘香料快炒,帶點微辣,滋味UP夏威夷薄餅經典皇牌!Pizza即叫叫製,配料豐富,有菠蘿、火腿、俄勒岡葉、聖馬札諾蕃茄同馬蘇里拉芝士,Pizza餅底口感帶有嚼勁,每一口也相當充實,風味十足。Flames (海濱匯) 📍觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖

香煎北海道帶子蔬菜沙律

避風塘雞翼

夏威夷薄餅

2024-02-20 40 瀏覽
觀塘泊車成日無位商場又比較貴,渣車來牛頭角呢頭差一個站可以食飯泊車都平d,呢間餐廳網上評價好高,我哋大約6:00去到,可能返工人士仲未放工,餐廳冇乜人,但係咁樣仲好,食物超級新鮮,我哋點咗一份炸魚薯條,塊魚柳大過我成隻手掌,外皮炸到脆卜卜,仲有大量薯條,小朋友恩物。Pizza 真心有驚喜,黑松露蘑菇pizza,一上枱已經聞到香味,仲有大量芝士,拉絲感覺真係好爽,成個pizza好香真係好新鮮,超級香脆,好好味。餐廳出邊有個小平台,小朋友自己喺出邊玩,大人喺餐廳可以慢慢飲杯嘢chill下,happy hour 仲有50% off可以飲多2杯。

小編今日來到觀塘一間西餐廳「Flames」,主打各款西式美食,包括高級牛扒、手工拿坡里薄餅、意大利粉等美食🍝🍕 引入澳洲的休閒餐飲文化,裝修以木材及澳洲常見的建築素材砂岩為主,餐廳中央設寬大的葉片植物🪴 ,地方夠寬闊舒適,適合親朋好友一同聊天聚餐🙌🏻 「晚市4人餐」包括前菜、兩款主菜、兩款薄餅或意粉及甜品👏🏼必食「燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉」原隻燒大蝦超吸睛🧡搭配著三文魚籽更豐富鮮味,龍蝦汁的濃郁香氣撲鼻🦞 醬汁掛在Al Dente的自家製扁意粉中,每一啖都是濃香的海鮮滋味,令人回味無窮🙌🏻「16安士美國安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉」肉眼扒的外層烤至微焦香,肉眼扒的肉質鮮嫩多汁,每一口咬下去都散發出濃郁的牛肉香氣🐮 搭配上柔滑順口的忌廉薯蓉,增加質感和口感上的對比🥔 值得一試👍🏼「意大利煙肉磨菇薄餅」薄餅的餅底烤得酥脆金黃,批邊焗得膨鬆帶空氣感☁️巴馬火腿的鹹香與芝士的濃郁融合🥓🧀 濃厚的小麥炭香加上番茄酸香清甜🧀 必食推介👍🏼「香草蕃茄辣肉腸醬燴羊膝配烤蔬菜」充滿富含膠質的羊膝肉,以新鮮蕃茄及洋蔥調製而成的醬汁🍅🧅,羊膝沒有一點兒的羊羶味,慢煮後滑嫩可口,嫩滑多汁,搭配著辣肉腸醬和蕃茄,加上

「香草蕃茄辣肉腸醬燴羊膝配烤蔬菜」充滿富含膠質的羊膝肉,以新鮮蕃茄及洋蔥調製而成的醬汁🍅🧅,羊膝沒有一點兒的羊羶味,慢煮後滑嫩可口,嫩滑多汁,搭配著辣肉腸醬和蕃茄,加上多款烤蔬菜,風味十足🙌🏻

🍽 :晚市4人餐
👅好味指數:8.25/10
💰消費:HK$988+1
📍 地址:Flames (海濱匯) (觀塘)
觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖
🈹推介優惠:N/A