2024-03-09 63 瀏覽
今日收工同朋友嚟到呢度食飯餐廳環境好好有室外地方可以坐成個vibe好chill~~而食物都好高水準.💎 $168 Carbonara PizzaPizza結合左多種美味既風味酥脆既餅皮完美烘烤😍帶黎令人滿足既口感濃郁既卡邦尼醬同培根相得益彰每一啖都好好食😇.💎$198 Orange Roughy Fish Fillet魚柳經過精心烹調保持左濕潤又嫩滑既質地🫶🏻味道風味溫和而獨特帶有微既甜味同淡淡既海洋風味每一啖都能品嚐到魚既新鮮😆.💎$58 Side - Roast Vegetables蔬菜經過完美既烤製外皮焦香,內部嫩軟🥰係十分令人滿足既配菜.💎$98 Sangria Red融合左紅酒、新鮮水果同一絲甜味既完美比例紅酒帶黎豐富而濃郁既風味🤩而水果為飲品注入左清新同微酸既口感
今日收工同朋友嚟到呢度食飯
餐廳環境好好
有室外地方可以坐
成個vibe好chill~~
而食物都好高水準

帶有微既甜味同淡淡既海洋風味
每一啖都能品嚐到魚既新鮮😆
💎$58 Side - Roast Vegetables

蔬菜經過完美既烤製
外皮焦香,內部嫩軟🥰
係十分令人滿足既配菜

💎$98 Sangria Red

融合左紅酒、新鮮水果同一絲甜味既完美比例
紅酒帶黎豐富而濃郁既風味🤩
而水果為飲品注入左清新同微酸既口感
呢間餐廳有戶外綠化花園,係一個非常好既設施!岩哂一家大細黎,因為可以比小朋友食完野,係花園度玩下! FLAMES 特盛早餐 呢度既All Day Breafast好豐盛,有烤煙肉,烤香腸,炒蛋,炒雜菌,烤蕃茄,烤多士。啖啖肉!無論香腸定係煙肉都有兩份,可以share食!炸魚薯條配他他醬炸魚的魚肉結實且長度超過20CM,這使得每一口都能品嚐到豐富的魚肉味道。薯條炸得金黃酥脆,口感十分滿足。而他他醬的酸甜風味為這道菜增添了一份特別的風味。餐湯今日係西蘭花湯,比較特別,又有營養。西蘭花湯的質地綿密,口感順滑。 甜品今日嘅甜品係熱情果朱古力蛋糕,同埋藍莓芝士蛋糕!朱古力蛋糕嘅熱情果醬酸酸地而朱古力就甜甜地,甜甜酸酸好開胃!藍莓芝士蛋糕嘅芝士好實淨,好好食!

FLAMES 特盛早餐

炸魚薯條配他他醬

餐湯

甜品

2024-03-08 49 瀏覽
今日放工很想去海濱逛逛,望望海景散散心。 之後黎左位於觀塘海濱滙依間人氣西餐廳<The Flames>。 餐廳還有寬廣的室外座位,朋友聚會傾計一流! -套餐及Happy Hour 時段有折扣優惠,性價比高。 今晚點選了兩款chef recommendation 菜式-🥗 香煎北海道帶子蔬菜沙律 $148每次食西餐都好鍾意有沙律做前菜。 爽脆新鮮的沙律菜配上芝士碎、車厘茄,醬汁酸酸甜甜很開胃。彈牙鮮甜的北海道帶子亦很出色! 外層煎得略帶金黃,內裡質感軟嫩如刺身。 份量多,擺盤味道誠意滿分-🍝 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 $158近期吃過最好吃的意粉😜 長通粉口感al dente , 拿捏得相當好。 醬汁絕對是這道菜的靈魂。 酸甜creamy 的蕃茄醬均勻地沾滿每根通粉。 而且蟹肉份量相當多! 近乎每口都是滿滿的蟹肉-🍟 澳式雞鹽薯條 $48很特別的雞鹽薯條! 薯條即叫即炸夠香脆!雞鹽香料大大增添風味-🍹 Fruit Garden $68由多種水果如熱情果、菠蘿🍍、香橙🍊、蔓越莓混和而成,味道清新解膩

🥗 香煎北海道帶子蔬菜沙律 $148

🍝 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 $158

🍟 澳式雞鹽薯條 $48

🍹 Fruit Garden $68

人均$200起|觀塘|西餐|flames找到一家好吃的人氣西餐料理店!Crab Meat Penne佩尼意面與鮮嫩多汁的蟹肉結合,讓每一口都充滿了海鮮的鮮甜味道。Truffle Fries馬鈴薯切成薄片,炸至酥脆,灑上了新鮮的松露碎片和香草調味。Mango Tango Shake新鮮成熟的芒果被打成幼滑的冰沙,加入了一些牛奶和少許糖,令整個飲品更加順滑和甜美。——————為食分界線——————📍flames觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖人均消費: $200#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
人均$200起|觀塘|西餐|flames
找到一家好吃的人氣西餐料理店!

Crab Meat Penne

Truffle Fries
馬鈴薯切成薄片,炸至酥脆,灑上了新鮮的松露碎片和香草調味。

Mango Tango Shake
——————為食分界線——————
📍flames
觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖

人均消費: $200
2024-03-08 32 瀏覽
第一次嚟到觀塘海濱附近食飯,估唔到有好餐廳💗💗Flames係一間西餐廳,食物質素高,環境很舒適,還有室外座位,感覺非常chill🍃🌟 香草紅酒汁燴牛面肉配黃薑蕃茄飯牛面肉經過長時間的燉煮後,肉質顯得入口即化,仲吸收晒紅酒的香氣,非常美味🫶🏻黃薑蕃茄飯有驚喜,成個飯金黃色,令人食慾大增,黃薑的香氣加入埋蕃茄鮮味,別有一番風味,同牛面肉非常搭配👍🏻🌟 夏威夷薄餅 見到每一枱的食客都叫左Pizza,我哋都決定要試一試😆揀咗夏威夷薄餅,餅底烤得非常香脆,餡料有:菠蘿,火腿,俄勒岡葉,聖馬札諾番茄,口感豐富,再加上馬蘇里拉芝士,令整個薄餅更加香濃🫶🏻🌟蔓越莓果汁蔓越莓係女士的最佳飲品,見到即刻點咗嚟飲,酸酸地,非常解渴💗
第一次嚟到觀塘海濱附近食飯,估唔到有好餐廳💗💗

🌟 香草紅酒汁燴牛面肉配黃薑蕃茄飯

🌟 夏威夷薄餅

🌟蔓越莓果汁
午餐
  • 香草紅酒汁燴牛面肉配黃薑蕃茄飯
2024-03-07 16 瀏覽
今天相約朋友到海濱公園旁的海濱匯Flames晚餐,因為看到朋友介紹菜式幾吸引,價錢也合理,於是決定試試看。燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉$158扁意粉煮得剛好,不會過軟或過硬,配上濃香的龍蝦汁,味道豐富,大蝦也很新鮮,肉質彈牙,有燒過的香氣,三文魚籽則增添了一點鹹香鮮味,整體來說,這是一道口味豐富的意粉,值得一試。香煎北海道帶子蔬菜沙律$148帶子是從北海道空運過來的,輕輕煎到外皮微焦,內裡保持鮮嫩多汁,每一口都是一種享受。蔬菜沙律則是用了多種沙律菜,搭配上沙律醬油,豐富的蔬菜令人感覺清新無負擔。黑松露薯條$58 牛油烤蔬菜$58side dish選了黑松露薯條和牛油烤蔬菜,黑松露薯條即叫即炸,入口鬆脆有薯香,它加上了黑松露醬及可選加茄汁吃,黑松露的香氣四溢,讓人難以抗拒,令人忍不住一口接一口吃。牛油烤蔬菜則是用了小蘿蔔、薯仔、椰菜花、西蘭花、粟米芯等,油烤至微微脆口,再灑上一些鹽,蔬菜味道鮮甜,款式多可吸收不同營養。

燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉$158

香煎北海道帶子蔬菜沙律$148

黑松露薯條$58 牛油烤蔬菜$58
2024-03-07 20 瀏覽
觀塘碼頭附近有個商場🏬:海濱匯,發現左呢度有間西餐廳🍴 叫brunch set仲會free kid meal😍又幾好喎!環境好都靚,坐得舒服😌望住出面草地,食食下仲可以同小朋友行出草地行下。假日一開門就開始越來越多人帶小朋友來吃😁職員都好nice,提供bb櫈,仲俾顏色筆俾小朋友塗顏色🎨Brunch set價錢都好合理,野食都好高質素,幾好味。蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉🥘:芝士蕃茄忌廉汁食落好香濃creamy ,好夾長通粉食,好開胃🤤。配上蟹肉易咬口,好岩小朋友食☺️8安士紐西蘭肉眼扒🥓配薯條🍟:煎到塊牛扒好香🤤 熟度剛好,個人鐘意生少少🤏食落啲好嫩肉,肉汁好juicy!沾少少燒汁更加好味😋配上大大份炸薯條🍟薯條好長好大條!熱辣辣好香脆😁小朋友見到話要即刻食😆!食到好滋味!

Brunch set價錢都好合理,野食都好高質素,幾好味。

蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉🥘:

配上蟹肉易咬口,好岩小朋友食☺️

8安士紐西蘭肉眼扒🥓配薯條🍟:

沾少少燒汁更加好味😋
配上大大份炸薯條🍟薯條好長好大條!
熱辣辣好香脆😁

小朋友見到話要即刻食😆!食到好滋味!
假日好想輕鬆一下,於是去左Flames食個Brunch set,性價比高質素又keep到,好喜歡餐廳戶外用餐環境,好舒服。🥰服務員個個都好有笑容,服務質素好好。⭐是日沙律沙律菜好新鮮,調味剛剛好,有D芝士粉而且沙律菜清爽可口,係開胃的好選擇。🌟炸魚薯條配他他醬個人覺得係呢間餐廳必食菜之一,好食過好多餐廳,厚厚的魚柳炸至酥脆搭配熱騰騰的薯條,點上醇厚的他他醬,好好食而家魚柳質感新鮮,仲有肉汁流出來。⭐8安士紐西蘭安格斯肉眼扒配燒蔬菜肉眼扒煎得恰到好處,剛剛有5成熟,口感極佳肉嫩且多汁牛肉味濃郁,搭配燒烤蔬菜帶來豐富的層次。⭐ cappuccino ⭐ice lemon tea

服務員個個都好有笑容,服務質素好好。

⭐是日沙律
沙律菜好新鮮,調味剛剛好,有D芝士粉

而且沙律菜清爽可口,係開胃的好選擇。

🌟炸魚薯條配他他醬

而家魚柳質感新鮮,仲有肉汁流出來。

⭐8安士紐西蘭安格斯肉眼扒配燒蔬菜
肉眼扒煎得恰到好處,剛剛有5成熟,口感極佳肉嫩且多汁

牛肉味濃郁,搭配燒烤蔬菜帶來豐富的層次。

⭐ cappuccino

⭐ice lemon tea
2024-03-07 21 瀏覽
嚟過flames幾次,貪呢度泊車方便,食滿$200已可泊2小時,同埋餐牌啲選擇真係幾啱食,次次唔重覆都仲有嘢想試🤣🤣呢度嘅沙律冇得輸,沙律汁清新開胃,今次叫咗seared tuna呢款,吞拿魚份量多到係平時啲餐廳嘅double😂😂😂就算多啲人食都ok小食雞翼非常香脆,好似加咗少量麵包糠去炸咁,好好食~Pasta揀咗蟹肉penne,個蕃茄忌廉汁好creamy,長通粉軟硬度適中,掛汁力高。同埋叫咗杯港式奶茶奶昔,有香濃茶味但下次可叫少甜~佢呢間仲有戶外用餐區,就算唔食飯嚟happy hour chill下都正~

小食雞翼非常香脆,好似加咗少量麵包糠去炸咁,好好食~

同埋叫咗杯港式奶茶奶昔,有香濃茶味但下次可叫少甜~

2024-03-05
2024-03-06 26 瀏覽
呢間餐廳有室內同室外座位,環境很寬敞舒適,室內係淺色雲石紋枱,配沙化,設有吧枱,可以欣賞廚師手藝,露天座位景觀開揚,很適合一大班朋友敍會和舉行party。今日選了Brunch set,有很多款式選擇,包一杯汽水或茶,也可以升級餐湯、沙律、特濃咖啡、果汁或甜品,如果有小朋友,叫brunch set會free kid meal。特盛早餐 : 食物包括有烤煙肉、烤香腸、可選炒蛋或太陽蛋、炒雜菌、烤蕃茄、多士,我們選了炒蛋,早餐份量好足料,食物也高質。蛋炒得好滑,煙肉和香腸很好味,多士烤到卜卜脆,配上炒雜菌、及烤蕃茄,食慾大增。8安士紐西蘭肉眼扒配燒蔬菜或薯條,我們選了蔬菜,肉眼扒五成熟,火喉控制得很不錯,外層煎得很香,肉質保持嫩滑有肉味,一點都不鞋口,相當出色。另外餐廳有會員系統 - 只要join左 , A la carte散叫有8折!

今日做嘢去開觀塘 見到觀塘海濱附近有間Flames ❤️❤️之前都食過唔同嘅分店 見到觀塘有即刻去咗食食飽飽仲可以去海旁散吓步添脆皮乳豬西蘭花苗配黃薑番茄飯 $318小妹推介✨✨ 即燒乳豬😍一上枱大大隻🤤一切落去已經感受到有幾脆✨再加埋肉質唔乾又多汁 每啖外皮都脆卜卜味道都剛剛好唔會過鹹❤️再加埋酸酸甜甜嘅黃薑蕃茄飯每啖都好開胃又解膩 自己食哂成碟都冇問題😎慢煮雞胸車厘茄香草醬扁意粉 $128慢煮雞胸肉保留到夠香汁之餘 份量都幾多每啖都帶香爽口感再加埋煎香嘅車厘茄食落更香更出味又鮮甜配埋香草醬扁意粉 味道更清香得黎扁意粉咬落煙韌又好食😋👍🏻烤粟米 $58經過燒到香噴噴嘅粟米食落剛剛好又多汁每啖粟米味更香更出😎Pandan De Coco $58用上pandan syrup coconut milklime juice mineral water味道甜甜地又清香得黎仲要係夠凍嘅冰沙面😋每啖飲落更清涼更爽😎
今日做嘢去開觀塘

味道甜甜地又清香得黎
仲要係夠凍嘅冰沙面😋
每啖飲落更清涼更爽😎
2024-03-05 24 瀏覽
周末的中午來到位於牛頭角的Flames🌿由於位於海濱旁的辦公大樓內,周末中午人流稀少,可以與友人慢慢用餐也沒有任何壓力 🍴Soup of the day (+$15) 香滑西蘭花忌廉湯 🍴Rib Eye Steak with Veggies ($188) 點了5成熟,熟度剛好🤎可選配菜或薯條 🍴Slow Cooked Beef Cheek with Fragrant tomato rice ($118)慢煮牛面肉很軟腍👍🏻蕃茄黄薑飯香又微酸甜,如果飯能乾身點會更好 ☕️Lemon Tea (Hot) (free) ☕️Latte (Hot) (+$18)

🍴Soup of the day (+$15)

香滑西蘭花忌廉湯

點了5成熟,熟度剛好🤎可選配菜或薯條

☕️Lemon Tea (Hot) (free)
☕️Latte (Hot) (+$18)
2024-03-02
$186.5 (午餐)
  • Slow Cooked Beef Cheek
  • Rib Eye Steak
假日朋友約咗我聚一聚,話想搵間環境比較Chill 既餐廳一齊嘆個Lunch☺️知道海濱滙呢度既Flames有個好chill 既outside 露天座位,一於帶埋朋友黎嘆個寫意既午餐啦🥰燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 $158龍蝦汁好Creamy ,做到有好香既龍蝦味道,軟硬適中既意粉每一條都沾滿濃郁既龍蝦汁😍新鮮彈牙嘅大蝦上配上三文魚籽😋滋味無窮意式辣肉腸薄餅 $158一上枱香噴噴熱辣辣🥰pizza厚大,但餅底好鬆軟喎👍🏻大大片辣肉腸,肉腸上重配有辣醬好香好惹味呀😋馬蘇里拉芝士🧀️超正!!黑松露薯條 $58倆個人食胃口唔算好大既,加多一個 Side 已經好夠,薯條炸到脆卜卜但又唔會好油(我好怕食啲薯條油淋淋😆)黑松露都多架🤩食時透著陣陣嘅黑松露味道,Good👍🏻呢度出面既戶外露天座位坐得夠哂舒服,真係好適合一家大細黎,帶埋小朋友黎放下電都係一個唔錯嘅選擇嚟㗎🥰
燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 $158
新鮮彈牙嘅大蝦上配上三文魚籽😋滋味無窮
意式辣肉腸薄餅 $158
黑松露薯條 $58
黑松露都多架🤩食時透著陣陣嘅黑松露味道,Good👍🏻
  • 意式辣肉腸薄餅
  • 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
2024-03-04 40 瀏覽
隱藏係商廈入面嘅露天餐廳,星期日都可以靜靜地傾計,環境非常Chill。露天平台好大,有多個戶外餐桌連太陽傘,可以欣賞藍天白雲☁️☀️之餘又唔驚曬親。不得不提,呢度係🐈寵物友善🐕餐廳,帶埋你嘅寶貝嚟食下野係最好不過。另外,發現呢度好多款生啤🍺仲有做買一送一優惠,為返好似四十幾蚊杯勁抵,不過下午我唔想飲酒😂留下次👌🏻✦ ⋆ • °‧ ࣪ ☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☆⋆ • ✦ ⋆ • ⋆ ☾ ࣪‧ °• ⋆ ✦💰$403/ 2ppl✦ ⋆ • °‧ ࣪ ☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☆⋆ • ✦ ⋆ • ⋆ ☾ ࣪‧ °• ⋆ ✦Set Lunch serve with drinks✦8oz Rib Eye Steak $188炭燒味好香,叫左5成熟,煮得啱啱好,牛味都出,呢個價值係唔錯✦Aloha Pizza $178個餅底係比較有咬口嘅質感,有啲似酸種,芝士量適中,帶有🍍菠蘿🤣唔傳統但我鍾意,如果有多少少菠蘿會更好
💰$403/ 2ppl
Set Lunch serve with drinks

✦8oz Rib Eye Steak $188

✦Aloha Pizza $178
Mina姐今日又同爺爺嫲嫲去街,今日又到我同Mina爸嘅拍拖日,但由於我腳扭傷,所以去唔到太遠嘅地方,都係喺附近觀塘食下飯就算了😐我哋近近地就揀咗海濱滙Flames,今次已經係第二次到訪,食物質數同服務一樣咁有水準,海濱會嘅Flames仲設有露天位置,座位寬敞坐得舒服,感覺非常Chill。✨今次選咗以下食品✨🌟 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉意粉加上龍蝦汁後,味道香濃,扁意粉爽口又軟硬適中,大蝦及三文魚子味道鮮味,整體配搭好Perfect。🌟 葡式香辣燒春雞配烤蔬菜燒春雞表皮烤得非常香脆,肉質好嫩滑,食得辣可以點埋佢個辣汁,蔬菜烤得好香,加咗秘製嘅醃料,食落好香口😋🌟避風塘雞翼鋪到滿滿嘅炸蒜,蒜味好香濃,雞翼炸得香口,皮脆肉嫩!

✨今次選咗以下食品✨

🌟 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉

🌟 葡式香辣燒春雞配烤蔬菜

🌟避風塘雞翼
鋪到滿滿嘅炸蒜,蒜味好香濃,雞翼炸得香口,皮脆肉嫩!

2024-02-25