2018-07-28 687 瀏覽
我有一個好麻煩嘅老公,佢!唔!食!生!嘢!同佢一齊咁耐都冇試過一齊去食壽司。朋友介紹下今天去到邊寧頓街的這間新式居酒屋,名叫<FireBird>,有壽司外亦有其他串燒及日式食品,啱曬我地呢對咁矛盾的<為食夫婦>店內是新式居酒屋的風格路線,飲酒,吹水,relax,一流Bar枱可以睇到師傅燒牛肉或整壽司,新潮得來保持著居酒屋的傳統。<巨峰提子梳打>老公偏愛提子味飲品,食物都未點就先order這個🍇🍇🍇濃郁的巨峰提子味道有如日本產的提子味軟糖,是童年的香甜甜蜜回憶<Strawberry Smoothie>我這個<莓控>當然揀草莓奶昔❤香滑順喉的奶昔有著濃濃的草莓香甜,清新沒有草澀味🍓🍓🍓<特上手握壽司組合>我最喜愛的<魚生加舊飯>,樣樣都想食,最貪心嘅方法就係叫一個手握壽司組合拼盤。質素很高全部都非常新鮮,當中大愛肥美的三文魚和鮮甜的甜蝦壽司。但最愛還是圖中最左手邊的極上吞拿魚腩!!有別於平時食開血腥味很重的吞拿魚塊,這個魚腩非常香軟柔滑,血量不高所以沒有血腥味,油脂極度豐腴,絕對

店內是新式居酒屋的風格路線,飲酒,吹水,relax,一流

巨峰提子梳打

<巨峰提子梳打>
老公偏愛提子味飲品,食物都未點就先order這個🍇🍇🍇

Strawberry Smoothie

<Strawberry Smoothie>
我這個<莓控>當然揀草莓奶昔❤
香滑順喉的奶昔有著濃濃的草莓香甜,清新沒有草澀味🍓🍓🍓
特上手握壽司組合

<特上手握壽司組合>

但最愛還是圖中最左手邊的極上吞拿魚腩!!有別於平時食開血腥味很重的吞拿魚塊,這個魚腩非常香軟柔滑,血量不高所以沒有血腥味,油脂極度豐腴,絕對係大愛首選

<魔鬼火焰原隻鷄腿>
當然還要叫招牌菜, 初初奉上的時候平平無奇,心裏正好奇究竟是怎麼火焰呢?但原來好戲在後頭!侍應小姐會把酒精倒在原隻雞腿上,這時就要相機準備喔!!

魔鬼火焰原隻鷄腿

侍應小姐用火槍~<熊!>的一聲就把酒精點著,原只雞腿頓時陷入火海之中傳出陣陣酒香,氣勢磅礴,有如火鳳凰駕臨一樣。

待火焰熄滅後侍應小姐就會替我們把雞腿剪開,方便進食。雞件的外層經烈火洗禮之後帶有微微嘅焦香,而內裡嘅肉質依然保持嫩滑多汁,香濃惹味,非常好吃。

日本產霸降A4和牛&烏冬壽喜燒

<日本產霜降A4和牛&烏冬壽喜燒(二人前)>
牛魔王老公當然表示不夠飽,和牛壽喜燒正合他心意。😏😏😏

約有四,五塊大大片的A4生和牛鋪滿整個鍋面,雖然不是最頂級的A5 Grade,但其實A4都毫不失禮,油脂如雪花般平均佈滿牛肉片中,光是這幾片牛肉便已經值回票價。

我們先把生牛肉片夾起,待鍋中的壽喜燒湯底和烏冬滾起後才把生牛肉片放到湯中浸熟,大約三四秒便要立即拿起,否則就會過熟

煮好後的A4和牛片香軟柔滑,口感綿綿但不失咬口,牛味濃郁,齒甲留香。連牛魔王老公都表示非常滿意。

沒想到一間新潮居酒屋都可以無論壽司,燒物和熟食做得如此出色,<矛盾夫婦>自此又多一個開飯熱選了。
2018-07-23
巨峰提子梳打
Strawberry Smoothie
特上手握壽司組合
日本產霸降A4和牛&烏冬壽喜燒
  • StrawberrySmoothie
2018-07-25 510 瀏覽
又出到黎銅鑼灣, 見到呢到Menus 有好多選擇, 有壽司;串燒;燒物;鍋料理等見到有和牛烏冬壽喜燒就坐底,呢到環境好舒服,有bar台底4人座位,4人座位的椅比較高,椅下還都有箱, 可比客人放私人物品。A4和牛烏冬壽喜燒($278)鍋表面好多和牛, 好足料,和牛油脂分佈剛剛好, 熟了後,肉質鬆軟😋北海道珍寶帆立貝殼燒 ($88)上台時, 店員會加火, 除了增添視覺效果, 其實係另帆立貝吸引多些醬汁味,帆立貝平常已用牛油烹調過, 充滿濃濃牛油味道, 好有咬口, 好鮮😎👅👅鐵板山盛西京豚肉野菜炒($98)豚肉炒得剛好,鬆軟肉質🤗Pineapple lover ($88)清酒味不太濃, 唔太識飲酒都唔怕Lava flow($78)視覺享受,杯上還用了雕花士多啤梨❤️❤️味道比較似甜一些士多啤梨奶呢到店員仲好細心, 鐵板上菜時會提客人小心熱, 又會耐心帶著笑容解釋客人問題👍🏻👍🏻
見到有和牛烏冬壽喜燒就坐底,

A4和牛烏冬壽喜燒($278)

北海道珍寶帆立貝殼燒 ($88)

鐵板山盛西京豚肉野菜炒($98)
豚肉炒得剛好,鬆軟肉質🤗

Pineapple lover ($88)
清酒味不太濃, 唔太識飲酒都唔怕

Lava flow($78)
視覺享受,杯上還用了雕花士多啤梨❤️❤️
味道比較似甜一些士多啤梨奶

2018-07-25
2018-07-24 395 瀏覽
今日同好朋友黎這間在酒店樓下我經常經過的日本餐廳-Firebird🔥🦅門面已經好日式又吸引客人的推介地方不算好太,但好日本、用木製的椅子及枱子(好細心有籃子在椅下面放袋)及枱有搭腳的地方,坐得好舒適。地方又清潔乾淨!另外有英文輕快特歌曲播放,好輕鬆又優雅❤️有個大的開放式廚房,讓客人睇到師傅的手藝及廚藝!叫了4個餐點1. 溫泉蛋慢煮日本人雞肉凱薩沙律配黑松露沙律醬雞肉好嫩好滑又無油膩感,啖啖肉,正;沙律菜好新鮮又多種類又多芝士;有脆口麵包,好香口;配上黑松露沙律醬真係超野味又香又健康的2. 牛油果加州卷靚相一上枱已經好正又吸引,牛油果好多片又放得靚,牛油果超健康:抗氧化又多維他命,而且剛剛熟是最好食的;加州卷有青瓜絲、黃蘿蔔及大大蟹柳,加上魚籽的爽脆口感,配合一流!新出的,簡單健康又美味3. FB海鮮燒好大好鮮的海鮮,本身都已熟了;但點火隨了睇得開心有吸引性,也令帶子中的牛油溶化,更香更入味;蝦好大又鮮甜、蒜蓉黑椒粒味好野味又增加蝦的層次味道4. A4和牛鍋燒二人前賣相已經超吸引、喜歡醬汁(甜甜香味)、蔬菜好多(半個椰菜、茄子、菇、洋蔥、大蔥、色椒;當然更有A4牛粒,未煮已經顏色可見新鮮
門面已經好日式又吸引客人的推介

有個大的開放式廚房,讓客人睇到師傅的手藝及廚藝!

叫了4個餐點

3. FB海鮮燒
FB  海鮮燒

4. A4和牛鍋燒二人前
橫浜風A4和牛鍋燒二人前

賣相已經超吸引、喜歡醬汁(甜甜香味)、蔬菜好多(半個椰菜、茄子、菇、洋蔥、大蔥、色椒;當然更有A4牛粒,未煮已經顏色可見新鮮美味,雪花紋靚到無敵;服務生更是主動為我們處理這些食材!不忘推薦這餐廳的服務,好主動幫忙、細心不急上菜(朋友放工遲了)、好主動換碟、好禮貌及用心作的服務人員

好豐富又美味又靚仔的美食配上好細心的服務、又乾淨的環境👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
2018-07-24
溫泉蛋慢煮雞肉凱薩沙律配黑松露沙律醬
牛油果加州卷
FB  海鮮燒
橫浜風A4和牛鍋燒二人前
  • 橫浜風A4和牛鍋燒
  • 海鮮燒
2018-07-23 174 瀏覽
Firebird 🔥🐦裝潢有點位於銀座的居酒屋感覺,time square行過去好快就搵到利苑隔離既呢間地鋪。室內望落暗暗地,播住日文歌仲有行bar枱,入黎飲下酒食下野都幾relax。有期間限定唔同烹調方法既池魚。上菜次序都唔錯,serve左刺身同壽司呢啲冷盤先到熱菜,飲品更加係有驚喜。見叫左和牛,緊係飲啲解膩既飲品啦,朋友叫左梅酒,好重梅味,cover晒酒既味,中意水果味多過酒味既朋友必點,酸酸甜甜引起食慾了。柚子綠茶有淡淡嘅柚子味,唔係普通落柚子醬溝俾你既野飲,冇甜味非常岩飲開無糖既人,仲有呢杯係熱飲,咁大杯都係第一次見牡丹蝦刺身 - 甜甜既蝦肉幾新鮮。特上手握壽司盛盒 - 有拖羅、三文魚、帶子、甜蝦、玉子、火炙三文魚、鰻魚、三文魚子,唔同既野都試到好豐富。蟹味噌甲羅燒 - 蟹肉、蟹膏、蟹子自己撈,加上蟹殼燒過有火炙既味,夠惹味,建議可以加啲飯落去撈黎食。雞腿串 & 長蔥雞肉串 - 雞肉幾嫩唔會燒得好乾 ,蔥都咬到唔會太老,可以加七味粉調味。日本產霜降和牛燒A4, 123g - 俾個磅係你們面前磅幾重,$2/g ,未燒前已睇到雪花。燒好肉嫩多汁,有3種食法,漬蒜片、鹽、芥辣豉油,加

有期間限定唔同烹調方法既池魚。

上菜次序都唔錯,serve左刺身壽司呢啲冷盤先到熱菜,飲品更加係有驚喜。

萬歲樂 加賀梅酒

柚子綠茶

牡丹蝦刺身

牡丹蝦刺身 - 甜甜既蝦肉幾新鮮。

特上手握壽司盛盒

蟹味噌甲羅燒

雞腿串 長蔥雞肉串

日本產霜降A4 和牛

燒好肉嫩多汁,有3種食法,漬蒜片、鹽、芥辣豉油,加蒜片最好食又解膩。

日本和牛茶漬飯

日本和牛茶漬飯- 全晚 highlight ,飯團兩面有煎過,上面有幾片燒過既和牛片。

充滿鰹魚味既湯加落去令飯,牛,湯既味道合而為一,熱熱的口感啖啖都好滿足。

一間日本餐廳可以做到刺身壽司,燒物,食事都好食真係唔容易,但火鳥完全做到,服務貼心,一直幫我哋換碟。下次 encore 和牛之餘要試下鍋料理同揚物先得 !
萬歲樂 加賀梅酒
日本和牛茶漬飯
  • 日整和牛茶漬飯
  • 日本產霜降A4和牛
  • 萬歲樂加賀梅酒
同好耐冇見既朋友喺銅鑼灣利園附近既日式餐廳食飯。餐廳中心係一個open kitchen,可以見到師傅準備食物,大大增加食慾。我地叫左3個小食做前菜,首先要左個北海道珍寶帆立貝刺身。一份既價錢真係唔平,但從來一分錢一分貨,巨型帆立貝一粒可以切到3份,好厚肉,味道好鮮甜,非常新鮮。然後要左一份雞腿串。雞腿肉切成一粒粒做串燒,外層烤到好香脆,而入面既雞腿肉仍然保持好嫩滑,加少少七味粉做調味更香更好食。再黎有脆炸軟殻蟹,軟殻蟹黎講真係好大隻,而且入面都有膏有肉,唔會得個殻,真係炸到好脆,唔洗加汁都好夠味。伴碟既秋葵炸過之後少左d”滑散散”既感覺,平時唔食秋葵既朋友都接受到。之後就到主菜,火焰海鮮燒盛合。話明火焰,一上碟之後店員就會灒酒點火,岩哂影相呃like。小鐵pan入面有醬油煮帶子,鹽燒蠔同蒜蓉燒龍蝦,唔同海鮮唔同既煮法同調味,更有新鮮感。自己最愛燒龍蝦,蒜蓉加左黑椒味道好香,而龍蝦肉亦夠哂鮮甜彈牙。另一主菜係A4和牛燒。店員首先會用和牛脂肪起穫,然後將雜菜炒熟。之後就開始將一塊塊和牛放入去煎,呢個時候既香味絕對吸引到隔離左右都望過黎。最後再加左麵豉醬汁落去煮一煮就食得了。個人認為唔應該加

之後就到主菜,火焰海鮮燒盛合。
話明火焰,一上碟之後店員就會灒酒點火,岩哂影相呃like。

另一主菜係A4和牛燒。

最後再加左麵豉醬汁落去煮一煮就食得了。個人認為唔應該加汁煮,醬汁比較濃,咁靚既牛其實輕輕煎兩邊已經好好食。不過d雜菜索哂d汁就好好食。

最後點都要有d澱粉質,我地要左碟牛油果加洲卷,一粒粒既蟹子好脆口,同軟滑既牛油果口感形成對比,冇咁漏。

總括黎講,雖然呢度真係唔算平,但食物質素的確好高,服務都好好,值得一試。

2018-07-21 167 瀏覽
下午來店吃午飯點了廣島蠔&野菜天婦羅定食先喝一口昆布湯、清澈好喝來一口白飯竟然是涼的、不是暖我在想下午3時在賣午餐也不至於給冷飯吧告知店員店員亦禮貌拿走待了一會店員竟然是給我同一碗翻熱了的白飯還禮貌提醒我碗很燙實在有點突然天婦羅汁又忘記比心諗是但啦食件炸蠔先共4件廣島細粒蠔其中2隻有d霉野菜餅滲出好多油可能等叮飯等了一會野菜天婦羅都淋左啦成餐飯最好食係個超迷你沙律和湯真心最失望的是主菜連白飯都難食本身在menu看$88套餐很ok但咁既食物質素$88仲要加一真係唔會再來好耐無食過令人咁失望既lunch
下午來店吃午飯
點了廣島蠔&野菜天婦羅定食
先喝一口昆布湯、清澈好喝
來一口白飯
但咁既食物質素$88仲要加一
真係唔會再來
好耐無食過令人咁失望既lunch
2018-07-20 72 瀏覽
平時好少經過邊寧頓街,甘岩今日行經見到呢間幾有氣氛既日式鋪,打算同老公試下。鋪頭燈光柔和,播住音樂,令人好放鬆,而且坐得舒服。Mango bar de mocktail除左芒果沙冰外,上面有枝芒果雪條好特別,一試之下覺得芒果味好濃,賣相又吸引,呃like首選。本人好中二軟殻蟹,所以第一時間點左份軟殻蟹牛油果壽司卷。好驚喜,大大塊軟殻多充斥係卷物內面,配上新鮮幼滑牛油果,食上口一啲都唔油膩,而且軟殻蟹仲係新鮮即炸,暖笠笠,誠意滿分。另外串燒雞翼係來自日本雞,外脆內軟,保留肉汁。火焰海鮮燒盛合都係另一個唔錯選擇,分別有燒左既大虎蝦,帶子同生蠔,放上台時,加上清酒,點上火,令到海鮮吸收左酒香,更為惹味。大虎蝦肉質實淨彈牙,帶子鮮甜大口感,生蠔係濃郁海水味加淡淡酒香,入口係滑,鮮同生蠔獨有既鮮味。最期待係日本產霜降A4和牛烏冬壽喜燒,鋪滿雪花均勻既和牛,淡粉紅好吸引,一開火,牛味好濃好香,輕輕一灼,已經好嫩滑,不愧係牛中極品,雖然唔係最高級,值已令人回味無窮。津白、豆腐,烏冬吸收左牛既油份同香味,令平平無奇既配料,即時提升到另一層次——鮮甜得來有牛味。整體上成餐飯好滿足,而且侍應好殷勤服務,每

整體上成餐飯好滿足,而且侍應好殷勤服務,每食完一道就會重新換碟,服務一流。
2018-07-19 69 瀏覽
記起上一次到這裡光顧是在2017年12月31日,印象深刻😍與另一半到這裡吃除夕飯😋我們實在想念這裡的雞串燒😋印象中這裡的雞肉串十分嫩滑、而雞肉棒內有雞軟骨,很有口感😋雞肉串 $26/串嫩滑,男友之後再追加多一串😆長蔥雞肉串 $26/串愛長蔥可點這個,不愛長蔥便點雞肉串吧雞翼串 26/串我們最愛吃的免治雞肉串 (配鮮蛋黃) $38/串當然,要追加!明太子免治雞肉棒 $38/串美味!他又追加了😆看到A4級和牛,太誘惑!點了即燒日本產霜降A4和牛燒$2/克即磅重~相對之下,我愛吃雞串燒多一點吞拿他他伴燒吞拿魚唇 $168鮮蛋黃伴吞拿他他,青檸汁曬在熱騰騰的燒吞拿魚唇上。很美味😋另外點了紅酒及Hoegaarden 整體而言,店員服務態度很好,食物質素依舊美味😋但今晚吃得過多蛋黃了😅

雞肉串 $26/串
嫩滑,男友之後再追加多一串😆
雞腿串(1串)

長蔥雞肉串 $26/串
愛長蔥可點這個,不愛長蔥便點雞肉串吧
長蔥雞肉串(1串)

雞翼串 26/串
雞翼串(1串)

我們最愛吃的免治雞肉串 (配鮮蛋黃) $38/串
當然,要追加!
免治雞肉棒(配鮮蛋黃)1串

明太子免治雞肉棒 $38/串
美味!他又追加了😆
明太子免治雞肉棒

看到A4級和牛,太誘惑!

點了即燒日本產霜降A4和牛燒$2/克
即磅重~相對之下,我愛吃雞串燒多一點
即燒日本產霜降和牛燒
即燒日本產霜降A4和牛燒

吞拿他他伴燒吞拿魚唇 $168
鮮蛋黃伴吞拿他他,青檸汁曬在熱騰騰的燒吞拿魚唇上。很美味😋
吞拿他他伴燒吞拿魚唇

另外點了紅酒及Hoegaarden
House  red  wine  &  Hoegaarden

2018-07-18
10 分鐘 (堂食)
雞腿串(1串)
免治雞肉棒(配鮮蛋黃)1串
明太子免治雞肉棒
吞拿他他伴燒吞拿魚唇
2018-07-19 65 瀏覽
港人都喜愛吃日菜,小妹也一樣,平時都會經常尋找一些好吃的日本餐廳。今晚則相約了家人來到這裡,雖然橫風橫雨,店亦很細心地為客人把傘放進傘筒,還有號碼以之識別,十分貼心。 店的空間感未算很大,坐位編排為曲尺形,中間位置是廚房及吧枱,可見到師傅為人客人準備食物的過程,有點Omakase feel。 三代目軟殼蟹沙律( $128 ) ,玄學蟹新鮮香脆,份量十足,沙律菜新鮮爽脆,加上不同的芝士及醬汁,令成個沙律的味道清新之餘亦很豐富。 特上手額壽司盛盒( $198 ) ,一共有七件壽司,左起:拖羅、三文魚、帶子、甜蝦、玉子、萬元給孩子軍艦,每一件都用了新鮮,特別是那件肥美的拖羅,又甘香令人欲罷不能。 燒鱈場蟹( $320 ) ,這道菜令我回想起兩個月前和老公去北海道吃的鱈場蟹,這裡的用料亦是由北海道新鮮運到,肉質鮮甜,熟度剛好。 而且店員亦很細心,會替客人拆肉,很讚! 媽媽最喜愛的是梅酒,這裏售賣的是加賀梅酒,梅味清香。 家中老爺愛喝番杯,點了Santory黑啤($58),麥味濃郁,男士們至愛。 和牛實在不會嫌多,於是再追加了200克的A4和牛即燒($400, $2/g)。 師傅會即席把和牛

而且店員亦很細心,會替客人拆肉,很讚!

媽媽最喜愛的是梅酒,這裏售賣的是加賀梅酒,梅味清香。
師傅會即席把和牛扒燒熟,並把它切成細份, 加上面豉醃製過的蒜片,賣相豔麗之餘,味道亦非常可口,與和牛的味非常匹配。
這裡可以吃道具日本水準的菜式,服務水平高,值得再來!
2018-07-19
2018-07-19 44 瀏覽
點了一杯櫻綠茶( $38 ) 及柚子綠茶( $38 ) ,但是不覺得有櫻花及柚子味道,而綠茶味道香醇,不錯。 珍寶海老天婦羅盛盒( $158 ) ,看見這兩隻名副其實的珍寶大廈,賣相已夠吸引,口感肉質新鮮爽口,蝦味十足,旁邊的番薯、茄子及皇帝菜天婦羅,炸得甘香惹未, 很有水準。 日本產霜降A4和牛及烏冬壽喜燒( $278 ) ,和牛有宮崎縣生產,為西冷的部份,脂肪比例分佈平均,和牛味道濃郁,入口即溶,其他的肉實在是沒法比的,牛肉下面亦放置不同配菜,包括菜、豆腐及菇等,足夠二人份量。

2018-07-15
2018-07-17 61 瀏覽
黎到緊係要試下佢地好火熱既菜色喇!先上兩凍冰冰既檸檬水先,緩和一下呢個夏日既天氣因為出面街真係好熱呀.... ....叫左個火燒雞,黎到先會淋D酒上去,助燃。如果佢好夠熱既話,個火會燒得更猛燒完之後仲會有人幫你折骨,岩哂我呢D懶到出汁既人呀!!!再黎多個佢地既扣牌海鮮拼盤,又係要黎燒一燒先!燒完之後,鮮味更濃,而且佢地本身都好大隻,好好味呀成餐飯,好睇又好食,滿足哂我既胃口同我既相機,下次要再同朋友黎燒多次
因為出面街真係好熱呀.... ....

燒完之後仲會有人幫你折骨,岩哂我呢D懶到出汁既人呀!!!
再黎多個佢地既扣牌海鮮拼盤,又係要黎燒一燒先!

燒完之後,鮮味更濃,而且佢地本身都好大隻,好好味呀

2018-07-15 42 瀏覽
喜愛日本菜嘅我經常會搵唔同日本餐廳食,其中嘅串燒當然唔少得!串燒又居酒屋脫不了關係,今次假日就去到銅鑼灣呢間居酒屋嘆嘆串燒!入到餐廳就好香,先點左幾款燒物同串燒!燒嘢最愛就係牛舌,手切牛舌燒 $98牛舌燒得剛好,爽口中有腍嫩!面頭嘅黑椒都好加分!串燒中免治雞肉棒真係真心正!自家製免治雞肉棒伴鮮蛋黃 $38雞肉棒咸度剛好,仲帶啲雞肉軟骨有啲口感同層次,面頭又燒得好香!蘸埋蛋黃就更提鮮!自家製明太子免治雞肉棒 $38 好食到我點埋明太子版本,一樣一百分!面頭嘅明太子仲好多厚厚的,咸度適中唔會蓋過其鮮味,配合得好好!蟹味噌甲羅燒 $68 蟹膏好香濃,味噌唔會太過,蟹肉份量都適中,撈埋一齊食蟹味係口腔爆發好正!日本產霜降A4和牛&烏冬壽喜燒 $278 愛牛嘅人都可以點呢個鍋,A4和牛真係好正,睇到啲脂紋都流口水!蘸埋岩岩雞肉棒嘅蛋黃仲正!入面有蔬菜烏冬等等,食完即刻飽飽!火山溶岩鮭魚卷 $98 呢度除左串燒之外仲有壽司部分呢,呢個造型好吸睛,其實係燒過熟熟地嘅三文魚,配埋火山嘅醬真係好邪惡!明太子伴玉子燒 $48 明太子控嗌埋呢個,玉子燒係一片片,但比例嚟講明太子量都幾多,同岩岩嘅明太子唔一樣

入到餐廳就好香,先點左幾款燒物同串燒!

燒嘢最愛就係牛舌,手切牛舌燒 $98

牛舌燒得剛好,爽口中有腍嫩!面頭嘅黑椒都好加分!
串燒中免治雞肉棒真係真心正!
自家製免治雞肉棒伴鮮蛋黃 $38

自家製明太子免治雞肉棒 $38

蟹味噌甲羅燒 $68

日本產霜降A4和牛&烏冬壽喜燒 $278

火山溶岩鮭魚卷 $98

明太子伴玉子燒 $48

明太子控嗌埋呢個,玉子燒係一片片,但比例嚟講明太子量都幾多,同岩岩嘅明太子唔一樣,呢個帶啲辣㗎!
燒日本甜蕃薯配抹茶雪糕 $48

甜品時間!抹茶雪糕唔會差,甜蕃薯好綿滑又香,係一個好好嘅ending
Mango bar de Mocktail $78

芒果控可以點呢杯,無酒精飲品,好濃郁芒果味,甜度接受到~
2018-07-13 816 瀏覽
工作周不時遇到衝激,要沖走不快,最好嘅方法一係買嘢一係食嘢,今晚我地選左食好嘢~ 去左一直想試嘅Firebird, 因為見到裝修幾好氣氛, 先叫左杯Tiffany Sour cool down吓!($68) 唔只得外表,味道仲要好好! 益力多味好出, 仲要同菠蘿汁好夾! 成份有 Blue Curacao Liqueur, Sake, Yakult, Pineapple Juice) 上面插住串西柚粒,酸mimi,好醒胃. 特上手握壽司盛合 ($198) 壽司款式有8款, 吞拿魚,三文魚,帶子,甜蝦,火炙三文魚,鰻魚,玉子,三文魚籽。吞拿魚唔係腩位,唔係拖羅,但十份肥美,甜蝦有兩隻,仲要夠矖大隻,十份滿足! 玉子食得出係自家製玉子,滿有高湯味道,食得出滋味! 自家製明太子免治雞肉棒 $38 明太子芝士椰菜燒餅 $68 我覺得依個燒餅好超卓!外型整到好齊整,椰菜燒餅嘅粉唔會厚揼揼,十分平均,明太子醬同燒餅汁一半一半咁鋪在燒餅上,明太子醬好香,而且芝士係拉絲的, 無敵咁吸引!我覺得係必點item! 池魚刺身2味 $238 醬油燒飯團 $28外面燒到脆卜卜,

自家製明太子免治雞肉棒 $38

池魚刺身2味 $238

醬油燒飯團 $28
外面燒到脆卜卜, 裏面係軟心之餘,米飯仲好香,有焦香味之餘還有濃厚嘅飯味!

Sangria $88 比想像中大杯,雖然係煮過嘅紅酒,仲都重紅酒嘅味道😍, sangria 中有蘋果,梨子大家都知,依杯有成四大粒芒果,邊飲邊食很過癮, 雖然不同嘅生果已經浸過酒,但生果嘅中心位置都仲有佢本身嘅味道,甜甜的, 有啲似食緊甜品咁!

呢間日式食店, 有啲感覺似居酒屋, 但事實又比居酒屋糕格調, 無論男女侍應, 都很好有禮貌, 動作都夠快, 夠主動, 見到你碟上面嘅食物食曬,好快速幫你收起,無水會主動幫你refill,態度有善,配合美酒佳釀,令人食得更愉快舒暢!

銅鑼灣邊寧頓街13號隆堡柏寧頓酒店地下
2018-06-27
2018-07-10 67 瀏覽
在熱鬧的銅鑼灣內,食店的種類多不勝數。這次就和友人到了利園附近的「FireBird」體驗高質的日本菜式,順道聚一聚舊。 「FireBird」帶給我的感覺是西日Crossover的一間居酒屋,餐廳內提供了各式各樣的日本菜,例如刺身、串燒、茶漬飯、壽喜燒,等等。至於酒方面,cocktail和其他酒品更是不會或缺,無論是環境氣氛,或是好酒好菜,「FireBird」都是屬於上級食府呢。事不宜遲,馬上來品嚐美食吧!入口即溶,油香四溢的大拖羅~雖然油花不算多,可是油香已經足夠在舌尖上溶化,魚肉味亦接種而來,相信無人能夠招架得住美味刺身沒有人會嫌多,池魚刺身更是貴精不貴多,整整一尾魚的份量。池魚偏重肉質口感和魚味,像是蒟蒻一般的口感,而又比蒟蒻更有彈性的質感讓魚香可在口腔中存活更久,腥味不重,愛好魚香的絕對要一試呢最近和牛在香港大行其道,很多餐廳都喜歡用上這牛中之霸作招徠,可是用上真正上好的和牛卻還是很少有呢。「FireBird」在客人點餐後還會用電子秤量牛肉的重量,絕不取巧呢!油香四溢的和牛再上檯的一刻首先感覺到的,是垂涎三尺~廚師還會先把和牛切粒,更方便食用呢!入口即溶,亦是和牛的代名詞,燒過的

入口即溶,亦是和牛的代名詞,燒過的牛肉香味更突出,油脂在舌頭上化開,整粒牛肉就像溶化一般蒸發出美味,好可惜沒能看到烹調的過程。牛肉和蒜片一起吃也會更有層次,可是我還是喜歡單吃牛肉呢。

吃過一輪刺身美食後,當然要點一份日本特別的茶漬飯來墊墊胃,兩款口味中我選擇了日本和牛茶漬飯。

和牛以全生的形式放在茶漬飯上,旁邊亦有芥辣,可以自行調味。
「FireBird」的茶屬於昆布茶的感覺,一邊將茶沖泡到和牛上,看著和牛漸變成熟成的色澤;一邊品味著昆布和茶香的配搭。
和牛的口感相對滑身,茶不會令和牛變得過老;茶味除了自身的茶香外,亦有昆布的濃香,茶香味更令到昆布的味道更加突出,整份茶漬飯的味道更有層次感。

整個晚上坐得亦挺舒適,整體都不錯呢。

1K
2018-07-09 68 瀏覽
喺香港食和牛比比皆是,但質素同價錢都好參差。因為上次同M佬食完銅鑼灣FireBird嘅和牛(必食A4和牛燒 銅鑼灣FireBird),覺得物超所值,念念不忘,所以今日我哋再次encore,試吓日本産霜降A4和牛啦。日本産霜降A4和牛燒我哋order咗150g嘅日本產霜降A4和牛,油花分佈平均,燒到半熟之後,入口即熔!肉味濃郁,沾埋少少岩鹽,更加有層次感。日本産霜降A4和牛&烏冬壽喜燒2人前成座山嘅和牛呀!雖然入面以菜為主,但和牛都有8-10塊,份量都唔少,脂肪比例平均,牛味香濃,入口即熔!而烏冬索晒肉汁同壽喜燒湯底,仲好彈牙嫩滑!魔鬼火焰原隻雞腿除咗和牛,今日仲試咗魔鬼火焰原隻雞腿,雞髀上枱看似平平無奇,但店員淋上酒再點火,直接喺你面前燒,令雞皮好更加香脆,雞肉仲吸收晒辣椒蒜香嘅味道,肉質嫩滑,好惹味!

日本産霜降A4和牛燒

日本産霜降A4和牛&烏冬壽喜燒2人前