2023-08-20 27 瀏覽
食評早幾日朋友整親去將軍澳醫院探病,攰攰地諗住喺附近食個茶記算啦,點知行行吓喺坑口村都搵到間好精緻嘅西餐廳~FIKA環境唔錯,冷氣又足,未食之前心情已經好好👍🏼前菜就揀咗意大利🇮🇹瓜湯~飲到廚師好有心機,先blend過在調味,除咗飲到新鮮瓜菜嘅味道,仲更加容易入口唔會有渣緊接住係雞胸肉沙律🥗~最驚喜係雞胸肉好嫩滑,雖然係乾身,但係咬落去完全唔會有渣,絕對唔係平價低胸肉可以做到嘅效果!主食就揀左溫泉蛋雜菌芝士扁意粉🍝~舖頭係用咗自己手工做嘅扁意粉,咬落去好有口感!而且係拮穿隻溫泉蛋撈埋啲白汁同埋手工意粉嘅瞬間,口感飽飽滿滿超級滿足!如果唔嫌偏少少嘅話,真係好值得去試下!環境又夠清靜,廚師每一道菜都有俾心機去構思策劃,值得再去多幾次!
食評

環境唔錯,冷氣又足,未食之前心情已經好好👍🏼

2023-08-18 29 瀏覽
將軍澳隱世餐廳-將軍澳Fika今個Weekend 遠離繁囂,去咗將軍澳附近嘅村屋,估唔到都有間餐廳咁隱世,但又唔錯喎😌梗係推介俾大家,店舖唔算大,裝修都好有心思,好多貓貓相😙order左以下幾款:酥炸魷魚: 炸得好香脆,配啤酒就啱晒😗唔會太油膩,好乾身墨西哥玉米片: 份量都幾多,配上牛油果醬、蕃茄醬酸忌廉,真係Perfect match😛水牛芝士蕃茄沙律配青蘋果爆珠:傳統嘅水牛芝士蕃茄,加入青蘋果爆珠,感覺好得意😅酸酸甜甜心太軟配雪糕:心太軟先焗好,流心嘅朱古力甜品,為晚餐畫上完美嘅句號😌因為村屋關係,都幾多蚊,夏天過嚟記住帶支蚊怕水😂
將軍澳隱世餐廳-將軍澳Fika

酥炸魷魚: 炸得好香脆,配啤酒就啱晒😗唔會太油膩,好乾身

因為村屋關係,都幾多蚊,夏天過嚟記住帶支蚊怕水😂
⭐Fika(將軍澳坑口村)⭐⭐西班牙炭燒黑毛豬梅頭配日本甜蕃薯⭐黑毛豬用嘅係靚梅頭肉,肉質鮮味,一上碟就聞到好香嘅炭燒味道。黑毛豬嘅肥脂甘香,比例均稱,口感爽口嫩滑。 而且仲有手掌咁大爆多mozarella係面層既大啡菇同甜到入心日本番薯。⭐溫泉蛋卡邦尼意粉⭐卡邦尼意粉真心出色,首先將中間隻生雞蛋篤爆撈埋意粉,令到意粉嘅口感更加嫩滑。 而且卡邦尼既煙肉特別出色,唔係平時食到乾柴嘅煙肉,反而係有少少似叉燒得咁半肥瘦嘅煙肉,口感爽滑。 而且爆多芝士融入濃郁忌廉汁,令人食過返尋味。⭐南瓜忌廉湯⭐依家係早餐都幾好飲,南瓜鮮甜美味,又不失忌廉味。餐廳做嘅係小本家族生意,店員同老闆都好nice~會再幫襯😍
⭐Fika(將軍澳坑口村)⭐

⭐西班牙炭燒黑毛豬梅頭配日本甜蕃薯⭐

⭐溫泉蛋卡邦尼意粉⭐

⭐南瓜忌廉湯⭐

依家係早餐都幾好飲,南瓜鮮甜美味,又不失忌廉味。

餐廳做嘅係小本家族生意,店員同老闆都好nice~會再幫襯😍
2023-08-14 38 瀏覽
💚🤍❤️💜我前不久造訪了這家餐廳,品嚐了他們的幾道招牌菜,留下了深刻的印象。首先,我被椰菜花忌廉湯所驚艷。這碗是日餐湯的質感十分滑順,入口即化,搭配新鮮的材料,每一口都帶來滿滿的香濃味道。每天不同的餐湯選擇,更增添了驚喜感,讓我對這家餐廳的創意印象深刻。接下來,我嘗試了生炸蜜糖雞翼,這款菜色令人回味無窮。雞翼外酥內嫩,滋味獨特的酸酸甜甜的汁讓整道菜變得十分誘人。這種獨特的味道組合確實是一個驚喜,也證明了廚師的創意廚藝。而味噌蟹肉青口意粉更是一道美味的海鮮料理。青口肉質鮮嫩,融入味噌的香氣,讓每一口都充滿了濃郁的海味。這道意粉以其簡單卻美味的方式,完美地捕捉了海鮮的風味,絕對是一道讓人印象深刻的佳餚。最後,我品味了香橙卡達拉娜,這款甜點帶來了整頓餐食的完美結尾。橙的清新與忌廉的滑順交相融合,帶來一股迷人的清甜香氣,讓人回味無窮。總而言之,這次用餐體驗給我留下了極佳的印象。從椰菜花忌廉湯到生炸蜜糖雞翼,再到味噌蟹肉青口意粉和香橙卡達拉娜,每道菜都展現了餐廳的烹飪精湛和創意,我肯定會再次光臨,並推薦給身邊的朋友們。
💚🤍❤️💜

📍FikaHang Hau今次去左一間比較偏嘅西餐,係坑口村入面🙈,看似平平無奇,其實內有乾坤!😆,surprise 滿滿 日本味增配新鮮青口蟹肉意粉Japan Miso with fresh mussels and crab meat linguines -$158用左紐西蘭新鮮青口,青口每隻都唔細架,而且鮮味十足,好有海水味,肉質唔鞋,個汁仲會有啲菇菇同蟹肉,食落去都算creamy掛到汁,意粉都煮得軟硬適中,食落去真係鮮味十足,反而味增味就唔太多,但係海鮮🦞份唔少又幾唔錯!😝推介指數:8.5/10香濃黑松露野菌薄餅Black truffle with mushroom cheese pizza-$188呢個pizza見到個個黎到都會叫,所以我地都唔輸蝕都叫左個,一上到黎就勁香黑松露味,仲要每塊一pat黑松露醬,勁澎湃,上面仲有勁多芝士,同埋好香芝士味,仲有好多菇菇,餅底值得一讚嘅係佢唔會係好厚,但又唔會係好薄個種,有啲似意大利啱啱烤好嘅感覺,食落去有少少煙韌,但又保持到好脆身,個批真係好濃好好食🤍推介指數:10/10FIKA炭燒西班牙黑毛梅頭烤日本甜薯Grilled lberian
📍Fika
Hang Hau

日本味增配新鮮青口蟹肉意粉
推介指數:8.5/10

香濃黑松露野菌薄餅
推介指數:10/10

FIKA炭燒西班牙黑毛梅頭烤日本甜薯
Grilled lberian Spanish Pork collar with Baked J.P sweet potatoes cheesy portobello leek-$298

呢個上到黎已經切好咗,仲要每一舊霉頭都好厚,一啲都唔馬虎,食落去炭燒味都好香,而且肉質彈牙唔會話好鞋,脂肪同瘦肉嘅比例都啱啱好,沾埋汁食會更加惹味(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎),甜薯用咗平時食串燒嘅烤甜薯,食落去番薯味好甜,而且好夠熱!,仲有啲蜜糖味,然後大啡菇好多汁,上邊仲有一啲芝士,菇味好濃!烤過嘅洋蔥更加香口,配搭埋豬一齊食嘅話可以冇咁油膩!
推介指數:9/10

總結:以村屋區嚟講呢一間嘅價錢其實唔算特別平但勝在比較高質,所以大家嚟到都可以一試🤍🙈

回購指數: 4/5
服務態度: 3.5/5
環境指數:4/5

📍地址: Fika (將軍澳)
將軍澳坑口村24號地舖

#hkfoodie #foodie #foodphotography #cafe #coffee #coffeeshop #foodblogger #instafoodie #美食 #甜品 #hkcafe #hkfoodblogger

2023-08-10 23 瀏覽
-Fika🍽️-Set Lunch 碳燒豬肉眼 $128平時食肉眼通常都係牛黎第一次見有豬肉眼🤣本身以為佢偏韌同乾身因為切個陣都要用d力😂但入口既時候完全唔同係勁Juicy而且唔韌👍配菜既薯蓉都值得一提係超軟滑😋跟餐揀左黑松露湯夠濃夠creamy😌-Tea Set 煙三文魚多士沙律 $78Tea Time唔想食咁full呢個煙三文魚多士岩岩好😌煙三文魚加上秘製醬汁酸酸甜甜好開胃😋-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 將軍澳坑口村24號地舖
Fika🍽️

Set Lunch 碳燒豬肉眼 $128

Tea Set 煙三文魚多士沙律 $78

🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅
📍地址: 將軍澳坑口村24號地舖
2023-08-10 19 瀏覽
【將軍澳•Fika】✨@fika.hanghau————————————————————————餐廳位於將軍澳坑口村村口附近 想品嘗 意大利美食 一定唔好錯過 #Fika除左有各種意大利特色美食之外,仲有好多自家製意式美味。而且歡迎貓貓和狗狗到場,快哟帶埋毛孩一齊開餐啦!🍯|椰菜花忌廉湯|HKD 28餐前湯品 入口好creamy 忌廉加椰菜花蓉 口感香濃 🥰🍯|日本味增配新鮮青口蟹肉意粉|HKD 158擺盤精緻 呈花狀形既青口圍住意粉 香濃忌廉咪撲鼻而來 青口入口真係好鮮甜牙 😱 蟹肉+忌廉+味增+菇菌將意粉味道提鮮 海鮮味做主題既意粉 好特別👍
【將軍澳•Fika】✨@fika.hanghau
————————————————————————
而且歡迎貓貓和狗狗到場,快哟帶埋毛孩一齊開餐啦!

🍯|椰菜花忌廉湯|HKD 28
餐前湯品 入口好creamy 忌廉加椰菜花蓉 口感香濃 🥰

🍯|日本味增配新鮮青口蟹肉意粉|HKD 158

2023-08-09 24 瀏覽
🤎FIKA🤎Fika || a moment to slow down and appreciate the good things in life今次約左朋友去一個隱世美食天堂坑口村食野。平時過黎都係食大排檔,估唔到呢度有間咁chill嘅西餐~ FIKA位於坑口村24號,面向坑口村大牌坊轉右就見到,非常之易搵!係村屋搵餐廳,係會感受到個份人情味。我地坐低嘅時候,店員都好熱情招呼我地,而廚師都會出黎介紹個main course。我都見好多熟客會入黎食飯,仲會自己係廚房門口同廚師傾計🙊🙈🤍Pepperoni Pizza $168🍕傳統美式辣肉腸薄餅個pizza皮非常之脆,份量for2個人黎講都多,性價比高。平時有時食完Pepperoni會好口渴,但呢度嘅一啲都冇口乾口渴🤍Seared Sea Bass with Mussels cream sauce, Zucchini, Crispy Lotus Root $228香煎海鱸魚配青口忌廉汁香烤意大利青瓜🐟個魚煎得岩岩好,魚皮非常酥脆,但我個人更欣賞個意大利青瓜,甜甜地配埋啲香料,好正🥺不過朋友就唔係好食得慣啲瓜了~另外個青口忌廉汁同海鱸魚
🤎FIKA🤎

🤍Pepperoni Pizza $168
🍕傳統美式辣肉腸薄餅

香煎海鱸魚配青口忌廉汁香烤意大利青瓜
🐟個魚煎得岩岩好,魚皮非常酥脆,但我個人更欣賞個意大利青瓜,甜甜地配埋啲香料,好正🥺不過朋友就唔係好食得慣啲瓜了~另外個青口忌廉汁同海鱸魚都十分夾
Seared Sea Bass with Mussels cream sauce, Zucchini, Crispy Lotus Root $228 香煎海鱸魚配青口忌廉汁香烤意大利青瓜

🤍FIKA’s Caramel Apple Crumble with Italy ice cream $88
招牌FIKA焦糖蘋果金寶配意大利雪糕🍦
朋友生日所以都突登叫左個甜品慶祝一下🍎店員突登同我地推介呢個Apple Crumble,長期都係店內嘅皇牌之選,我離遠都聞到好香嘅玉桂味。朋友都話個份量好大,有驚喜✨個Italy ice cream係幾正🥺

📍 FIKA

————————————
Pepperoni Pizza 🍕傳統美式辣肉腸薄餅
Pepperoni Pizza 🍕傳統美式辣肉腸薄餅
2023-08-08 1233 瀏覽
今日同仔仔行完鴨仔山又熱又肚餓 順便喺隔離坑口村搵食見到Fika西餐廳 望落餐廳環境好舒服決定食埋晚餐先回家職員非常有善 細心介紹食物食物質素高 絕對有驚喜是日餐湯 $28Soup of the day今日係蕃茄濃餐湯,非常濃郁嘅鮮茄湯,酸酸辣辣,好開胃香濃黑松露野菌薄餅 $188Black Trufle with mushroom cheese Pizza餅底非常脆口,軟熟芝士 配香濃黑松露野菌 非常香濃 值得推介牛油果蟹肉脆餅 $88Crabmeat Cracknel Avocado滿滿嘅牛油果醬配蟹肉,味道好夾,蟹肉非常鮮甜,面層舖上三文魚籽,好有口感,非常好吃凍檸檬茶 $38Lemon Tea整體來說,餐廳環境非常舒服,職員有善,食物質素高,值得推介
今日同仔仔行完鴨仔山
又熱又肚餓 順便喺隔離坑口村搵食

見到Fika西餐廳 望落餐廳環境好舒服

決定食埋晚餐先回家
職員非常有善 細心介紹食物

食物質素高 絕對有驚喜

是日餐湯 $28
Soup of the day
今日係蕃茄濃餐湯,非常濃郁嘅鮮茄湯,酸酸辣辣,好開胃

香濃黑松露野菌薄餅 $188

牛油果蟹肉脆餅 $88
Crabmeat Cracknel Avocado

凍檸檬茶 $38
Lemon Tea

整體來說,餐廳環境非常舒服,職員有善,食物質素高,值得推介

2023-08-07
2023-07-31 875 瀏覽
講到西餐除左食物要系好西外 更重要系食個環境同氣氛 平時工作咁忙碌 放工後既dinner當然要chill下 放慢節奏 Fika就系個吾錯既地方 環境既舒適 坐系bar枱到 望下街景 放空下自己😌🥑牛油果蟹肉脆餅 $88蟹肉份量都多 加左啲牛油果蓉 小紅椒粒 小清新 口感更豐富 另外面頭有啲三文魚子系面 增加鮮味 作為餐前小食一流😊🍝Fika 自家製雙重煙楠肉卡邦尼意粉 $158必食推介 呢個系餐廳既招牌菜用上來自意大利既豬面肉同自家製五花肉mix埋一齊 炒過之後油脂迫曬出黎 好香豬油味 而且食落脆身面頭灑滿曬芝士粉 配埋蛋汁 撈勻連意大利粉一齊食 味道濃郁 口感又滑 真系一絕👏🏼🐔Fika 炸雞配青檸乳酪醬 $78外皮炸得乾身 仲撒滿香辣粉 好惹味 新鮮炸好 咬落出曬煙 又咔啦咔啦聲青檸乳酪醬調較得好特別 好夾個炸雞🤪💭餐廳環境舒適 的確帶到人一個relax既感覺 野食水準吾錯 好多都系自家創作調整 幾有心思😃

🥑牛油果蟹肉脆餅 $88

Fika 炸雞配青檸乳酪醬
  • Fika自家製雙重煙楠肉卡邦尼意粉
  • Fika炸雞配青檸乳酪醬
2023-07-29 28 瀏覽
好多人覺得將軍澳剩得d連鎖大集團餐廳,但其實唔少既特式餐廳小店隱藏係民居。今次就俾我係坑口村入面搵到一間小店。餐廳裝修令人好回到家既感覺,店員亦都十分熱情招待。是日餐湯:粟米湯,香濃幼滑,而且粟米打成蓉質感亦都好味,味道唔錯。牛油果蟹肉脆餅:蟹肉加上牛油果,配以番茄羅勒等材料,餐前小食必點生炸雞中翼:肉質香脆多汁,新鮮炸起,送酒一流FIKA 自家製雙重腩肉卡邦尼意粉:自家手工意粉已經加分不少,Parmesan芝士碎,同蛋汁,味道相當濃郁,加上香煎過腩肉,令人食不停#FIka

炸雞中翼:肉質香脆多汁,新鮮炸起,送酒一流

#FIka
介紹返💁🏻‍♀️。。🇭🇰 Coffee Shop 在坑口 🇭🇰。Fika。將軍澳坑口村24號地舖。Lunch Menu 午餐 日式冷凍稻庭烏冬配美國牛肩肉。炒雜菇Japanese Cold Udon with Rosted Beef Chunk。Shimeji Mushroom。HKD118 + 10%Serve with Daily Soup OR Beetroot。Cherry Tomato Salad with Yazu Citrus Vinegar配 是日餐湯 或 紅菜頭蕃茄沙律配日式柚子醋with Drinks 配飲品汽水。檸檬茶。咖啡。奶茶。蜜桃茶。蘋果茶 Soft Drink。Lemon Tea。Coffee。Tea。Peach Tea。Apple Tea特色咖啡 + HKD18紅白酒House Wine。啤酒Beer + HKD48🤫 住將軍澳咁耐..聽人哋話坑口村有好多好嘢食就聽得多..今次都係第一次去..仲要係啱啱嗰個星期一Lunch Time Pat Pat痕一丁友山長水遠過去搵食🤫 由於太陽伯伯太出力..行到去坑口村已經一身汗熱到hihi..個心有一剎後悔嘅時候
介紹返💁🏻‍♀️

🇭🇰 Coffee Shop 在坑口 🇭🇰
。Fika
。將軍澳坑口村24號地舖

Lunch Menu 午餐
日式冷凍稻庭烏冬配美國牛肩肉。炒雜菇
。HKD118 + 10%

Serve with Daily Soup
OR
配 是日餐湯 或 紅菜頭蕃茄沙律配日式柚子醋

with Drinks 配飲品
汽水。檸檬茶。咖啡。奶茶。蜜桃茶。蘋果茶
特色咖啡 + HKD18
紅白酒House Wine。啤酒Beer + HKD48

🤫 由於太陽伯伯太出力..行到去坑口村已經一身汗熱到hihi..個心有一剎後悔嘅時候俾我見到不遠處有間細細間嘅Cafe..Lunch Set有冷烏冬食🤩即刻二話不說𢖍入去..真係唔講得笑..簡直如獲至寶
🤫 入到Fika發現成間Cafe都滿座咁滯㗎喎..我就被安排坐喺窗邊高枱..自私食嚟講我都幾鐘意坐哩種位..有自成一閣嘅感覺
🤫 已經心繫冷烏冬嘅我一坐低已經Make Order..而嘢食都好快送到..先講吓個Salad先~
🤫 紅菜頭沙律喺Set Lunch嚟講比較少見..而原來紅菜頭配柚子醋係會帶出紅菜頭嘅嗰種甜味..成個沙律酸甜酸甜非常開胃..而且沙律凍得嚟唔係嗰種喺冰箱直接拎出嚟嘅感覺.. 唔錯~
🤫 主食嘅牛肩肉鬆軟而且牛味都香..配埋雜菇同個芡汁..係我鐘意嘅味道..而今次嘅重點當然係個麻醬冷凍稻庭烏冬啦~烏冬煙韌有口感..麻醬份量適中唔會過多鹹得滯..烏冬上邊仲有蛋絲同青瓜絲..簡直係消暑良品☀️
🤫 最後講返個餐廳環境..细細Cafe大約有兩張四人枱五張二人枱再加我坐嘅窗邊高枱..木系枱凳配米白牆身係令人舒服嘅色調.. 坐喺高枱面向窗邊食邊望住疏落嘅人群又係另一個寫意嘅空間
🤫 寫意咗粒半鐘..又要回歸現實..返屋企開工做嘢..大把Task Deadline呀撞鬼😌
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️(5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2023-07-24
2023-07-25 36 瀏覽
又到介紹好西時間~今次試咗將軍澳呢間隱世高質西餐✨一開頭朋友同我講係隱世我仲以為好偏僻要有排行(꒦ິ⌑︎꒦ີ)點知餐廳位置都方便~ 距離地鐵站都係𝟭𝟬分鐘內嘅路程!!嘢食𝙘𝙥 值高 有驚喜 💓應該好快會返轉頭再食過燒美國豬肉眼配薯蓉🐷🥔豬肉眼肉質極嫩 好多汁點埋肉汁咁食~ 𝙝𝙤 𝙟𝙚𝙣𝙜薯蓉超滑又香口 又𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢𝙮又濃郁仲有牛油果醬多士🥑🍞呢個真係好獨特💓多士夾埋新鮮牛油果醬 一口落肚有種滑溜溜又香濃嘅口感真係一試難忘😋 好創新而且餐廳環境好靚 裝修好用心乾淨舒服 打卡𝙖𝙗𝙡𝙚📸ෆ 推介菜式 ෆ 牛油果多士 燒美國豬肉眼配薯蓉 ෆ𝙁𝙞𝙠𝙖 ෆ 將軍澳坑口村24號地舖@fika.hanghau #hkig #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #foodiegraphy #foodlovers #foodstagram #happysharing #hkfood #foodphotography #foodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #momofoodie #香港美食 #美食 #吃貨 #相機食先
又到介紹好西時間~
今次試咗將軍澳呢間隱世高質西餐✨
一開頭朋友同我講係隱世
我仲以為好偏僻要有排行(꒦ິ⌑︎꒦ີ)
點知餐廳位置都方便~
距離地鐵站都係𝟭𝟬分鐘內嘅路程!!
嘢食𝙘𝙥 值高 有驚喜 💓

美國豬肉眼配薯蓉
餐湯
美國豬肉眼配薯蓉
餐湯
坑口村小品經營的Fusion菜餐廳浣熊小朋友帶同花花企鵝,夏日炎炎下來到將軍澳坑口村尋找一間小品經營的Fusion西餐廳,下午茶慢活人生就是享受~芝士無花果多士配沙律無花果從來都不是大受歡迎的食物,但西餐往往都會加入無花果增加層次,原來配上多士和沙律都好好味,仲有幾片芝士和火腿,幾有驚喜~香煎鯖魚配北非小米莎莎,烤粟米,文也汁 配甘筍湯兩大片的香煎鯖魚好香好易入口,配上北非洲的小米,非常新鮮的組合,而烤粟米都十分甜,甘筍湯完全無渣有誠意~飲品:青檸梳打及檸檬茶Fika將軍澳坑口村24號地舖#Fika #將軍澳 #坑口村 #西餐 #外國菜 #沙律 #無花果 #多士 #浣熊 #花花 #penpen #penguin #香港 #下午茶 #teatime #lunch #happylunch #企鵝 #hongkong #leisure #relax #fusion
坑口村小品經營的Fusion菜餐廳

芝士無花果多士配沙律

香煎鯖魚配北非小米莎莎,烤粟米,文也汁 配甘筍湯

飲品:青檸梳打及檸檬茶

Fika

2023-07-22
15 分鐘 (堂食)
2023-07-22 48 瀏覽
#fridayla_TseungKwanO  上禮拜同L小姐係將軍澳逛街無意中搵到呢間都算隱世既餐廳以前係將軍澳翻工間中都會去坑口lunch周不時都會有令人驚喜的小店😳今次呢間店,名叫FIKA💘💘💘快人快語💘💘💘 *️⃣「FIKA」,此名源自瑞典文,代表著瑞典人幸福的秘訣。在瑞典語中,它意指在繁忙的日程中抽出一些時間來享受咖啡、品味甜點並與他人閒聊。這詞彙帶有一種放鬆心情、細心享受當下的意義,是瑞典人生活中非常重視的一環。*️⃣因此,「FIKA」餐廳的老闆亦以此理念為宗旨,在這個熱鬧的角落創立了「FIKA Restaurant & Bar」。💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘 1️⃣牛油果蟹肉脆餅💲88💭脆餅上點綴著閃亮的三文魚😳💭配合牛油果蟹肉,清新得黎帶點甜2️⃣香濃黑松露野菌Pizza💲188💭烤得金黃酥脆的餅底承載著濃郁的mozzarella芝士💭而黑松露搭配野菌,香氣昇華不少😍餅底裡面都有加入黑松露醬呢💭Pizza切開拉絲極誇張, 中意松露同芝士既朋友💭一定要試!3️⃣Fika炭燒西班牙黑毛豬梅頭💲298💭黑毛豬煎得熟度剛好,七成熟,上枱已切件😝💭橫切面完全見到粉嫩,叉落有肉汁滲出💭食落香口,伴碟的日
#fridayla_TseungKwanO

上禮拜同L小姐係將軍澳逛街
無意中搵到呢間都算隱世既餐廳
以前係將軍澳翻工間中都會去坑口lunch
周不時都會有令人驚喜的小店😳

今次呢間店,名叫FIKA

💘💘💘快人快語💘💘💘

💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘

1️⃣牛油果蟹肉脆餅💲88
💭脆餅上點綴著閃亮的三文魚😳
💭配合牛油果蟹肉,清新得黎帶點甜

2️⃣香濃黑松露野菌Pizza💲188
💭烤得金黃酥脆的餅底承載著濃郁的mozzarella芝士
💭Pizza切開拉絲極誇張, 中意松露同芝士既朋友
💭一定要試!

3️⃣Fika炭燒西班牙黑毛豬梅頭💲298
💭黑毛豬煎得熟度剛好,七成熟,上枱已切件😝
💭橫切面完全見到粉嫩,叉落有肉汁滲出
💭食落香口,伴碟的日本甜薯剛好平衡油膩

4️⃣招牌FIKA焦糖蘋果金寶配義大利雪糕💲88
💭佢地呢款甜品係即叫即焗所以製作需時
💭蘋果粒鮮美多汁,香脆的焦糖金寶🤤
💭融合了濃郁的焦糖風味和脆脆的口感
💭兩者的酸及甜十分夾
💭而配搭的義大利雪糕,細滑的質感和濃郁的奶香
💭將焦糖蘋果金寶的甜蜜平衡得宜,帶來一份清新的餘韻。

🔘聽到店主講店鋪已獲得酒牌😳

🎆Mood:🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #dessert #sweet #將軍澳 #將軍澳美食 #香港美食 #香港 #坑口 #坑口美食 #pizza #薄餅 #pizzahk