2023-06-19 42 瀏覽
經朋友介紹一間係將軍澳,好文青嘅小店,位喺坑口村,環境好浪漫,好啱約埋啲朋友黎晚餐,好好味,仲好想再食多啲。先上嚟嘅係新鮮嘅甘筍湯,清爽又開胃,甘筍嘅香味好濃。之後就係酥脆嘅牛油果,個外皮酥酥脆脆,入面軟綿綿,鹹香微甜,一食就想再食多幾個。最推介嘅主菜係香濃嘅鵝肝菌黑松露意大利飯,鵝肝嘅香濃味道同松露嘅清新味道完美結合,每一粒飯都有黑松露嘅高級口感,好好味。煙三文魚薄餅亦都唔錯,三文魚鮮美,同薄餅嘅口感同高醇度好啱。最後就係蟹肉脆餅,外脆內鬆,蟹肉嘅鮮甜好好味。唔止環境浪漫,菜式精緻,口味都好啱本地人同埋外地遊客食。每一道菜都好好味,cp值好高,係我最近食過最值得回味嘅一餐晚餐,好推介比啲想食好嘢嘅朋友!

最後就係蟹肉脆餅,外脆內鬆,蟹肉嘅鮮甜好好味。

2023-06-15 64 瀏覽
Fika將軍澳坑口村24號地舖這次老友帶我到坑口站附近覓食,去到坑口村入口已經見到Fika的招牌,餐廳環境舒適,食物高質,掂!😄炭燒美國豬肉眼(8OZ)配香滑薯蓉炒雜菜美國豬肉眼口感煙韌,肉汁豐富,沒有用梳打粉,原汁原味,炭燒味濃,吃到中段加秘製醬汁,好正!香滑薯蓉內有爽口薯粒,炒雜菜好新鮮,全部清哂!必食!🤤香濃日本蟹膏醬蟹肉扁意粉面層放了飛魚子,記得要撈勻,雜菌爽身夠彈牙,扁意粉口感煙韌,日本蟹膏醬好入味,每一啖都是蟹肉的香味,高汁。😋全日早餐 All Day Breakfast配料夠新鮮,份量十足,有牛油炒野菌、意式法蘭克福腸、田園沙律、香炒滑蛋、煙肉、香草蕃茄汁豆、薯餅和牛油果多士,大滿足。😎蜜糖芥末雞翼即叫即製,炸油新鮮,外脆內嫩,雞肉夠滑,加了蜜糖芥末醬,好開胃。😍香濃墨西哥玉米片配三色玉米片夠香脆,面層加了番茄莎莎醬、牛油果醬和酸忌廉醬,好惹味,好邪惡,食到停唔到。😂Fika 環境舒適,食物質素好,侍應服務好,還會再來。🤘🏻
Fika

炭燒美國豬肉眼(8OZ)配香滑薯蓉炒雜菜

香濃日本蟹膏醬蟹肉扁意粉

全日早餐 All Day Breakfast

蜜糖芥末雞翼

香濃墨西哥玉米片配三色

Fika 環境舒適,食物質素好,侍應服務好,還會再來。🤘🏻
2023-06-15
2023-06-15 45 瀏覽
坑口村大家都知道有好多隱世餐廳,今日黎到依間 FIKA ~係坑口站行過黎大概10分鐘,依度環境都好舒服架,比較靜D~甘筍湯好香濃既甘筍味~不錯的~牛油果,蟹肉脆餅依個小食都係不錯既,飯前食都不錯~香濃鵝肝菌黑松露意大利飯的確好香濃既黑松露味同埋超足料鵝肝菌,喜歡食菇既朋友煙三文魚薄餅 PIZZa~薄餅非常脆,三文魚都夠鮮味,依個配合都不錯既,都幾鐘意佢好夠芝士味既PIZZA見到另一枱容就叫好多小食,好似薯條、青口、炸雞,其實都好似幾吸引,下次都可以試下既~

甘筍湯

好香濃既甘筍味~不錯的~

牛油果,蟹肉脆餅

依個小食都係不錯既,飯前食都不錯~

香濃鵝肝菌黑松露意大利飯
的確好香濃既黑松露味同埋超足料鵝肝菌,喜歡食菇既朋友

題外話/補充資料: 坑口村隱世餐廳
2023-06-14
慶祝紀念
生日
牛油果,蟹肉脆餅
今日走出自己嘅舒適圈 去遠少少朋友推介嘅餐廳 呢一間由主廚主理嘅西餐廳 其實喺村口 都叫做方便 地舖喺村口 裝修光猛 感覺似北歐風格 坐位唔算好多 感覺好closy呢度主打西餐今晚就食咗一佢最出名嘅FIKA炭燒西班牙黑毛豬梅頭烤日本甜薯豬肉好嫩滑 好多肉汁 加上個燒汁 好夠飽 配菜有芝士焗啡菇 大蔥等等好多蔬菜感覺健康 前菜飲咗個佢哋即打嘅 南瓜粟米湯感覺好creamy新鮮蔬菜 飲品點咗杯 凍朱古力 層次分明 好靚 打卡一樓 呢度啲嘢食好有水準 好高質素 服務又好真係選一間隱世餐廳 值得介紹畀朋友

呢度主打西餐今晚就食咗一佢最出名嘅
FIKA炭燒西班牙黑毛豬梅頭烤日本甜薯

前菜飲咗個佢哋即打嘅 南瓜粟米湯感覺好creamy新鮮蔬菜

飲品點咗杯 凍朱古力 層次分明 好靚 打卡一樓

ice chocolate drink

ice chocolate drink
  • 炭燒西班牙黑毛豬梅頭烤日本甜薯
2023-06-12 89 瀏覽
《Fika》位於坑口村24號地舖,由坑口港鐵站行過嚟,大約8-10分鍾左右,由於鄰近「富寧花園」,其實都幾易搵到。餐廳裝修簡約, 牆上掛上手繪油畫,面積唔大,座位約20-25個,入門位置有一張bar枱,其余以木枱椅為主。午餐選擇有7款,主食+餐湯/沙律+飲品,由$98起(另加一服務費)。🥢南瓜湯湯底濃稠適中,入口綿滑,有淡淡南瓜甜味。🥢炭燒美國豬肉眼厚厚一大塊炭燒美國豬肉眼,一啲都唔嚡口,肉質仲好軟腍juicy,慢慢咀嚼,仲有微微炭火香味。茉莉花茶茉莉味香濃,清香解渴

🥢南瓜湯

湯底濃稠適中,入口綿滑,有淡淡南瓜甜味。

🥢炭燒美國豬肉眼

茉莉花茶
茉莉味香濃,清香解渴

• 炭燒美國豬肉眼
2023-06-11 38 瀏覽
將軍澳好多隱世餐廳☺️ 黎到坑口村呢間,有人情味,食物都高質👍🏻.Pepperoni Pizza $168係脆薄餅底☺️ 好充足既芝士,辣肉腸唔膩,茄膏都好濃郁。兩個人都食晒🤣.FIKA 炭燒西班牙黑毛豬梅頭烤日本甜薯 $298 呢個配酒一流,用梅頭肉油脂分佈平,唔油膩,燒到個邊脆脆地,配埋個醬一流☺️.牛油果蟹肉脆餅 蟹肉好鮮味,牛油果同蟹肉無得輸.餐湯好濃郁,帶點辣味,係有驚喜👍🏻.店員都好Nice,喺小店食特別有風味❤️
Pepperoni Pizza $168

FIKA 炭燒西班牙黑毛豬梅頭烤日本甜薯 $298

牛油果蟹肉脆餅
蟹肉好鮮味,牛油果同蟹肉無得輸

餐湯
好濃郁,帶點辣味,係有驚喜👍🏻

店員都好Nice,喺小店食特別有風味❤️
2023-06-08 76 瀏覽
🍽餐廳係坑口村口,細細間既小店,有種親民既感覺,黎食既客人聽得出都唔係第一次來,都係熟客仔👍🏻 🥑牛油果蟹肉脆餅🌮($88/4塊)- 牛油果蓉同蟹肉混合,食落幾有蟹味,加上有啲紅椒碎粒係入面同埋少少三文魚籽係面,令佢多左口感同fresh既感覺,個底既脆餅係薄薄帶點咸味,有點煙韌,如果脆餅再脆口啲又或者換上脆多士可能更好🫢 🌽粟米南瓜湯🥣($28)- 係好濃嘅粟米湯,再帶點南瓜味,creamy口感! 🍟香濃黑松露醬配粗薯條🍄($58)- 即炸嘅薯條好香脆,有少少鹽同黑椒係面,啖啖薯仔味,點埋濃濃既黑松露醬,好味! 🥩炭燒加拿大豬鞍配糖漬蕃茄沙律🥗-豬鞍好厚身連骨,係醃咗慢煮過,肉質一啲都唔鞋,而且好粉嫩,加上炭燒過外層,令佢做到外層脆且香口,內軟又juicy既口感。配左bbq汁更加有味道。配菜有鷹嘴豆🫘蓉同埋糖漬蕃茄🍅沙律菜, 酸酸甜甜幾fresh。 整體來說餐廳幾有家庭小店既感覺,員工都好親切,環境既舒適,星期六日來應該更加chill~😎🏡

🥑牛油果蟹肉脆餅🌮($88/4塊)

牛油果蟹肉脆餅

🌽粟米南瓜湯🥣($28)
- 係好濃嘅粟米湯,再帶點南瓜味,creamy口感!

粟米南瓜湯

🍟香濃黑松露醬配粗薯條🍄($58)

香濃黑松露醬配粗薯條

🥩炭燒加拿大豬鞍配糖漬蕃茄沙律🥗

炭燒加拿大豬鞍配糖漬蕃茄沙律

炭燒加拿大豬鞍配糖漬蕃茄沙律

2023-06-08
  • 香濃黑松露醬配粗薯條
2023-06-06 33 瀏覽
🍴桂花糖番茄湯餐廳每日都會供應唔同嘅湯,當晚嘅湯啱晒悶熱嘅天氣,就係番茄湯,酸甜味突出而不失平衡,每一啖都飲到茄蓉,濃郁開胃,亦散發陣陣桂花清香,食少少其他嘢再飲啖湯,桂花味更鮮明。🍴牛油果蟹肉脆餅脆餅唔係普通餅乾咁簡單,口感似薄薄一片乾身麵包,外脆內軟,蟹肉鮮味十足,搭埋牛油果醬格外香甜。🍴香濃牛肝菌黑松露意大利飯乾、鮮牛乾菌並用,菌香濃得有層次,醬汁亦夾雜黑松露嘅幽香,同埋Pecorino Romano芝士嘅鹹香,飯粒口感煙韌,粒粒分明,盡吸食材精華。🍴傳統美式辣肉腸薄餅表面鋪滿大量辣肉腸同Mozzarella芝士,香辣鹹香,非常滋味,雖然唔係拿坡里式餅,但焗得唔錯,中間夠柔軟,唔會太乾硬。📍Fika 將軍澳坑口村24號地舖

🍴桂花糖番茄湯

🍴牛油果蟹肉脆餅

🍴香濃牛肝菌黑松露意大利飯

🍴傳統美式辣肉腸薄餅

📍Fika
將軍澳坑口村24號地舖
朋友高度推薦區內西餐,位置好隱世,但平日夜晚都係滿座,真係味道取勝。雙重煙腩肉卡邦尼意粉可以話係我近年食過最滿意嘅卡邦尼意粉,奶香同蛋香都好突出,意粉煙韌彈牙,重點係煙腩肉咸香有肉味,真係食得出自家製嘅水平。美式辣肉腸 pizza係好經典嘅味道,芝士同辣肉腸好惹味,配埋薄薄味道天然嘅番茄醬唔會膩。 餅底厚度岩岩好,脆脆地完全唔會好似食緊包咁,食個邊位都食得好享受。Apple Crumble蘋果底唔會煮得好軟爛,玉桂味好香,最鐘意表面脆面好酥脆,雪糕都係movenpick個種好香濃嘅雲尼拿,好高質。

2023-06-03 31 瀏覽
坑口村新開了一家餐廳小店裝潢風格以簡約風格為主小店式經營 是商場不會有的獨有人情味燈光柔和 配窗口🪟高櫈位 營造舒適感牆身更標示了餐廳名稱的由來店員熱情超好!🫕甘筍湯甘筍湯帶甜甜口味同時帶濃密口感 🍗FIKA 炸雞配青檸乳酪醬熱辣辣炸雞 外脆內嫩 非常香口 外面灑上了孜然粉跟少量辣粉配上乳酪醬 酸酸甜甜 好惹味🦑唐揚魷魚魷魚炸衣薄薄 非常酥脆又彈牙表面也是灑上孜然粉調味配塔塔醬 惹味🍕FikA巴馬火腿芝士薄餅餅底非常鬆脆 用上蕃茄醬配軟芝士芝士味濃 配巴馬火腿 口感不錯👍🏻🍝 🐷 FIKA自家製雙重煙腩肉卡邦尼意粉雙重肉內有豬面頰肉跟豬腩肉兩款豬肉被切成碎粒煎香 油香有咬口配上生蛋黃 混合後非常creamy口感香滑🤤------------------------------
坑口村新開了一家餐廳

兩款豬肉被切成碎粒煎香 油香有咬口
配上生蛋黃 混合後非常creamy
口感香滑🤤

2023-05-27 38 瀏覽
味道好!只是當天冷氣有少少問題, 要開窗! 然後有啲小蚊進入, 樓底比較矮, 有噪音!所以環境一般!其他方面,服務態度好!有介紹食物!我們第一次,所以選擇了晚餐!食物質素都好!
味道好!

只是當天冷氣有少少問題, 要開窗!
然後有啲小蚊進入, 樓底比較矮, 有噪音!所以環境一般!

食物質素都好!
2023-05-26 504 瀏覽
有朋友推介我試坑口呢間西餐小店,於是我星期三晚同咗個朋友去食dinner,朋友果然冇介紹錯,我哋叫咗3樣野都好有驚喜,絕對會再次幫襯🌟是日餐湯當日係西蘭花忌廉湯,將西蘭花打碎哂黎煲忌廉湯,味道清新又健康,而忌廉湯底唔係平時啲罐頭味,冇咁膩,幾好飲🌟日本味噌配新鮮青口蟹肉意粉食材用咗紐新蘭新鮮活青口,即開殼即煮,味道好鮮,肉質好嫩,仲食到海水嘅鹹香味,而個汁就用咗青口嘅海水、蟹肉、菇、味噌、忌廉,蟹肉份量好多,海水配忌廉令個汁唔會太傑但又掛到落意粉,所以意粉啖啖充滿海鮮味🌟香濃黑松露野菌薄餅自從去過意大利之後,會特別注重pizza個餅底,呢度嘅餅底整得幾似喺意大利,脆得黎又食到煙韌嘅口感,而餡料好豐富,黑松露醬配上芝士、菇,再加黑松露,食完成個口腔都充滿住黑松露嘅香味,而芝士係可以拉絲,夠哂水準除咗食物質素好之外,上菜後廚師會出嚟講解每款食物,好似食緊好貴嘅西餐咁,但實質只係人均200蚊左右,所以呢度真係物超所值

🌟是日餐湯
西蘭花忌廉湯

🌟日本味噌配新鮮青口蟹肉意粉

🌟香濃黑松露野菌薄餅

2023-05-24
西蘭花忌廉湯
2023-05-25 342 瀏覽
將軍澳· 愜意舒適慢活態度Fika 📍將軍澳坑口村24號地舖➰好歌推介「世界與你無關,不必將千噸重擔,全部背負直行當然不簡單。」.#世界與你無關 #陳蕾➰近日社會各種風波爭議不斷,不勝煩擾,大千世界光怪陸離的現象令人哭笑不得,偏偏置身其中總有一日會波及你我,不能置身事外,實屬無奈,唯有昐望互相尊重乃基本做人處世態度。.可能近日天氣影響,生活態度都比較消極,湊巧朋友帶我去試了一間慢活高質西餐一改頹廢心情,餐廳位於將軍澳醫院附近約5分鐘路程,附近有巴士總站,不算非常偏遠,餐廳以小店式經營,裝潢風格以簡約風格為主,燈光柔和加上落地玻璃設計營造舒適感,牆身更標示了餐廳名稱的由來,店員熱情好客,是一間氣氛悠閒的餐廳。.➰𖥕是日餐湯-西蘭花忌廉湯 💲28 ⭐️4.1/5⭐️店員誠意推薦的西蘭花忌廉湯是,餐廳每日均以新鮮食材烹煮餐湯,今日選用了原個西蘭花打成西蘭花蓉再調製而成,忌廉湯入口較平時濃稠,有西蘭花粒的咬感,濃厚而實在的感覺,真材實料。.❀Fika自家製雙重煙腩肉卡邦尼意粉 💲158 ⭐️4.3/5⭐️上菜時餐廳主廚正在附近與熟客互動,更主動走向我們講解了自家製意粉的特色,十分熱情,招牌卡邦尼意粉

將軍澳· 愜意舒適慢活態度

Fika
📍將軍澳坑口村24號地舖

➰好歌推介
「世界與你無關,不必將千噸重擔,全部背負直行當然不簡單。」
#世界與你無關 #陳蕾

𖥕是日餐湯-西蘭花忌廉湯 💲28 ⭐️4.1/5⭐️
是日餐湯-西蘭花忌廉湯

上菜時餐廳主廚正在附近與熟客互動,更主動走向我們講解了自家製意粉的特色,十分熱情,招牌卡邦尼意粉選用了意大利豬面肉及自家製五花肉作配料,前者爽嫩後者咸香,帶出兩種風味,另外還選用了意式綿羊芝士,令味道更為細膩,最後還搭配日本雞蛋,撈勻後令意粉更加滑身,朋友食得津津有味讚不絕口,很欣賞餐廳將平凡化作不平凡的心思。
Fika自家製雙重煙腩肉卡邦尼意粉

❀砵酒燉牛面肉配薯餅 💲328 ⭐️4.3/5⭐️
砵酒燉牛面肉亦是招牌菜之一,牛面肉比其他部位更為鬆化及肉味濃郁,配搭惹味燒汁最合適不過,而且餐廳創新地配搭薯餅,店員建議將牛面肉放上薯餅一同進食,果然薯餅的香脆與牛面肉的軟稔配搭很有驚喜,雙重口感的衝擊非常滋味,非常推薦。
砵酒燉牛面肉配薯餅

✥Premium Chocolate 💲36 ⭐️4/5⭐️.
✥Pomelo Soda 💲38⭐️4/5⭐️.
朋友點了杯朱古力賣相討好,味道亦香甜濃郁,柚子梳打除了蜂蜜還加了薑汁,不錯。
Premium Chocolate
Pomelo Soda

➰總結
餐廳以小店式經營,每款菜式都有花心思設計,食物出品很有驚喜,將平凡化作不平凡。侍應與主廚十分熱情好客,吸引不少客人回頭,有機會亦會再想一試其他招牌菜式,推薦大家可以特意來走訪一下這間主打慢活悠閒的餐廳。

➿➿➿
#Fika
#將軍澳美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食

Fika自家製雙重煙腩肉卡邦尼意粉
Premium Chocolate
Pomelo Soda
  • Fika 自家製雙重煙腩肉卡邦尼意粉
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍝🍝🍝🍝🍝🍴 🍽🍴🍽🍴🍽以前去坑口村都係食大排檔/泰國野/糖水,今次去覓食嘅時候發現原來咺左間新嘅西餐廳叫FIKA。FIKA係我以前去瑞典交流第一個學嘅瑞典文,意指要放低手頭上嘅工作,好好休息嘅一段時間,通常亦會配搭埋咖啡同茶點,係佢哋好重視嘅一個環節。🥢蜜糖芥末雞翼 $68 🆗雞翼經過生炸,雞皮炸至金黃色,口感酥脆,外皮香脆,內裡肉質嫩滑。🥢慢煮雞胸凱撒沙律 $128 🆙雞胸經過慢煮,保持左雞肉嘅嫩滑口感。沙律菜好豐富,有生菜、洋蔥、番茄,食落好清新。沙律醬同parmesean cheese微酸微咸嘅口感,令整道菜嘅味道更加豐富。🥢FIKA自家製雙重煙腩卡邦尼意粉 $158 🆙卡邦尼意粉係重點推薦之作!雙重煙腩肉分別係豬嘅面頰同腩肉,用上左本地醃製嘅豬,猛火煎完後非超香口同juicy,仲可以將豬油逼出黎。蛋黃採用左日本蛋,係食之前由客人自己撈勻,芝士則用上左新鮮嘅parmesean芝士片,配搭令意粉口感香滑亦唔會好膩。呢碟卡邦尼意粉嘅賣相同味道同坊間嘅好唔同,完全係誠意之作,賣相同味道都好高水準👍🏻!🥢波菜湯 $28第一次飲波菜湯感覺好特別! 波菜味夠濃,湯亦好cream
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍝🍝🍝🍝🍝🍴 🍽🍴🍽🍴🍽

🥢蜜糖芥末雞翼 $68 🆗

🥢慢煮雞胸凱撒沙律 $128 🆙

🥢FIKA自家製雙重煙腩卡邦尼意粉 $158 🆙

🥢波菜湯 $28
第一次飲波菜湯感覺好特別! 波菜味夠濃,湯亦好creamy😋

😇評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀😇
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8.5/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 8.5/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 10/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 8/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 8.75/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍝🍝🍝🍝🍝🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 Fika (將軍澳)
將軍澳坑口村24號地舖
#bakdiu西式 #bakdiucafe #bakdiu坑口 #bakdiu將軍澳
2023-05-10 73 瀏覽
之前聽朋友講過呢間隱世小店咁啱今日要過將軍澳就順便去埋呢間位於坑口村嘅餐廳fika屬於家庭式小店,位置唔多需要book位好彩我今日過去都仲有吧枱位坐裝修風格比較北歐feel雖然位置唔多,但係坐落都好舒服而且服務超好!!勁窩心!!🔥辣根甘筍湯🔥牛油果蟹肉脆餅呢個脆餅必食之選!口感清新!餅底勁脆!大人細路都啱食!🔥雙重煙腩肉卡邦尼意粉卡邦尼意粉係fika自家製嘅~醬汁濃郁~溝埋個蛋黃汁,簡直一流!🔥瑪格麗特披薩🔥蘋果金寶配意大利雪糕酸酸甜甜嘅口感~開胃消滯~食埋個甜品先至係一餐dinner嘅圓滿結束地址雖然喺坑口村,感覺好似好遠咁,但係坑口站一出,行10分鐘都唔使就到啦~都算方便☺️
之前聽朋友講過呢間隱世小店
咁啱今日要過將軍澳
就順便去埋呢間位於坑口村嘅餐廳
fika屬於家庭式小店,位置唔多
需要book位
好彩我今日過去都仲有吧枱位坐
裝修風格比較北歐feel
雖然位置唔多,但係坐落都好舒服
而且服務超好!!勁窩心!!
🔥辣根甘筍湯
🔥牛油果蟹肉脆餅
呢個脆餅必食之選!口感清新!餅底勁脆!
大人細路都啱食!
🔥雙重煙腩肉卡邦尼意粉
卡邦尼意粉係fika自家製嘅~
醬汁濃郁~溝埋個蛋黃汁,簡直一流!
🔥瑪格麗特披薩
🔥蘋果金寶配意大利雪糕
酸酸甜甜嘅口感~開胃消滯~
食埋個甜品先至係一餐dinner嘅圓滿結束

都算方便☺️