2019-08-19 69 瀏覽
在觀塘,本身打算係大型商場食飯快快食,然後朋友回家看球賽,記得曾經有另一位朋友講過,附近有一餐廳,有直播球賽。今日決定一試。今日係英超阿仙奴對般尼,亦有其他球迷在場食住等睇,大家情緒都好高漲。我們在球賽開始前已經到達。去到之後,發現很有格調,坐得好闊落,環境很適合飲下野傾計。事不宜遲,先叫野食。香煎帶子伴芒果莎莎 $138帶子煎得超級香,本身多是咸食。配上芒果,酸酸甜甜,更是開胃。原來好好食。車打芝士煙三文魚肉春卷 $88三文魚脆卷,好岩做睇波小食,香口又好食,食下食下,都吾覺自己食左幾條,會令人食吾停口。而且足料芝士,咸咸地既煙三文魚,好好食夏威夷披薩 $138pizza芝士好足料,仲可以拉絲添。火腿,菠蘿都好夠,焗得正好,邊邊仲係脆既。 一共有6件,邊食邊傾就岩曬了。香蒜辣椒大蜆意大利粉 $158大蜆,講到明是大蜆。 但真是有份量呢,蜆肉大大隻,而且有8隻。意粉不算辣,調味調得幾好。值得一提,餐廳電視都好多,每角落都睇到球賽。
在觀塘,本身打算係大型商場食飯快快食,

香煎帶子伴芒果莎莎 $138

車打芝士煙三文魚肉春卷 $88

夏威夷披薩 $138

香蒜辣椒大蜆意大利粉 $158

值得一提,餐廳電視都好多,每角落都睇到球賽。

2019-08-15 130 瀏覽
早幾日係網上面咁岩搵到呢間,100分鐘有得任食西冷扒!見唔算太貴,就諗住同朋友試下。首先西冷扒都正正常常,好大份,一份仲大過我手掌,而且賣相都幾吸引,食落啲肉質唔會太老另外我地加左50蚊食埋黑毛豬(都係任食)煮得岩岩好,肉質幾嫩,推薦大家要食呢個!至於小食,有炸雞翼、薯角同西蘭花。芝士多到可以拉絲,岩岩新鮮整起個時芝士半溶最好味。野飲方面,見到啲員工好仔細咁整左好耐,我飲個杯叫pink lady,都唔錯!好有西柚味,酸酸地,幾開胃!但最後太飽所以冇加到甜品食。
100分鐘任食西冷

黑毛豬鞍

February

但最後太飽所以冇加到甜品食。
100分鐘任食西冷
黑毛豬鞍
February
2019-08-12 103 瀏覽
今日約左朋友係觀塘工廠區做手作 完左之後搵左間餐廳食野 邊個話2個女仔唔可以浪漫食西餐😆呢間餐廳幾有情調 坐低都見有情侶拍拖💑睇餐牌見到餐廳主打芝士食物 正呀!岩曬我地🥳啲餸菜擺碟好精緻 呢個好香濃 芝士味好岀!🤪飲左兩啖湯先記得影🤦🏻‍♀️但個湯好入味呀!而且飲完唔會好口渴 應該唔係味精湯😇仲叫左個芝士龍蝦🦞意粉!雖然龍蝦唔係好大隻 但食落都啖啖肉😎意粉唔係白烚 都煮得好香!仲有叫左牛扒 叫左7成熟 好鬼香 而且夠曬juicy!!!!🤩牛扒好厚好有口感!伴菜都係用心煮過正呀!臨走前見到呢個餐牌!食肉獸可以去試下喎!🤓

呢間餐廳幾有情調 坐低都見有情侶拍拖💑
睇餐牌見到餐廳主打芝士食物 正呀!岩曬我地🥳

啲餸菜擺碟好精緻 呢個好香濃 芝士味好岀!🤪

臨走前見到呢個餐牌!食肉獸可以去試下喎!🤓
2019-08-08 77 瀏覽
話說我喺觀塘返工,成日黎呢度lunch,今晚放工好想放縱下自己,食佢個任食牛扒放題!餐廳都幾有情調,岩哂我同個同事一齊講下八卦野😏🤡就係呢個set喇!有得任食16oz安格斯西冷牛扒!我同同事都係芝士fans,有得無限咁添加芝士薯角、西蘭花、雞翼😍好邪惡!<Mango Freeze>上面d七彩糖好靚呀!好有twins star感覺😂芒果汁配橙汁,味道夠清新唔會死甜👍🏻主角~西冷牛扒~16oz好大塊呀!!好厚身!我地揀medium rare,估唔到任食都有咁高質,肉質軟腍,咬落好多肉汁!我地encore咗要多塊🙈🐽芝士雞翼~雞翼都幾大隻,外層夠脆身,雞肉嫩滑,正!芝士薯角哇d芝士拉絲!薯角外層焗得香脆~芝士西蘭花呢個配搭,係我至愛!溫馨提示,如果要黎食呢個牛扒任食set,記得預早幾日book定喲👽

餐廳都幾有情調,岩哂我同個同事一齊講下八卦野😏🤡

<Mango Freeze>

主角~西冷牛扒~

芝士雞翼~
雞翼都幾大隻,外層夠脆身,雞肉嫩滑,正!

芝士薯角
哇d芝士拉絲!薯角外層焗得香脆~

芝士西蘭花
呢個配搭,係我至愛!

2019-08-07 68 瀏覽
February算係觀塘都比較多菜式嘅西餐廳,我最鍾意食嘅就係德國火焰豬手,外脆內軟,肉質鮮嫩多汁,而且侍應亦會好有心機幫你去處理個豬手,更重要係佢會有d酒去燒一下個外皮,令外皮色香味俱全。 欖油蒜片蟹肉天使面,食落去非常開胃,蟹肉亦增加左成個面既口感,而且食落淡淡蟹肉同面,兩個口感既配搭超正。 龍蝦汁海鮮意大利飯,淡淡芝士,加埋龍蝦汁,食落去會有陣陣既龍蝦味,意大利飯煮到岩岩好,總之一個字,正。配埋豬手食係另一種配搭。 February同fruity tree 飲落去會有種酸酸甜甜既感覺,非常開胃。 水牛城雞翼:它是非正宗的水牛城雞翼 個醬汁由番茄醬、辣醬去調製而成,食落去外皮好脆,亦都會辣辣地,會令你愈黎愈想食。 黑松露薯條:好香既黑松露味,而薯條每條大小一樣 非常有口感
黑松露薯條:好香既黑松露味,而薯條每條大小一樣 非常有口感
2019-08-03 72 瀏覽
Chose this place for a friends birthday dinner having tried their lunch previously and found both food and environment surprisingly good👍🏼Started off with some white wine mussels and found it very tasty. The mussels were very fresh and succulent and the white wine cream sauce was a great pairingNext up was the beef ribs. Taste wise it had a nice beefy flavor and texture was also very good. Cooked to a perfect medium, this was indeed a highlight to the mealWe followed the beef with a black truffl

We followed the beef with a black truffle risotto. The rice was perfectly cooked with a very complimentary creamy truffle sauce. Best part was the portabellabmushroom on top which really added to the overall depth of the dish

We ended the meal with a creme brûlée to share. Not too heavy yet still with a wonderfully creamy texture, this was indeed a nice finale

今日約左朋友係觀塘Chill,我哋book左February呢間西餐廳,因為被佢嘅安格斯牛扒放題吸引左。入邊的裝修別具特色,我比較鍾意佢盞花燈,好似置身於中世紀的德國酒吧。見到餐牌都留曬口水,友人之前來食過呢度的豬手極力推介,所以我哋都追加左一隻。叫左兩杯飲品,即叫即整,用左新鮮的生果,好好飲。16安士安格斯牛扒真係不同凡響,哎左medium,火候掌握得非常好,加上dBasil香草,真係好滋味。最有驚喜係嗰薯蓉,酸酸媚媚,好好食。 雖然係放題,我覺得入邊的食物質素一d都無水份。來緊三款芝士小食,份量勁充足,芝士一d都唔吝嗇。薯角酥脆 加上外層香軟的芝士,好似置身酒店高級餐廳雞翼先走過油再拎去焗,而且好入味,去韓國都食唔到咁正的味道。西蘭花一d青味都無,而且軟硬啱啱好,一流的廚藝。主角終於出場,為隆重其事,有火焰雜耍觀看。見佢渾身是火,的確幾野火。哇 切開之後,脆卜卜,點上一d Mustard,真係好好食。店員話呢個係鎮店之寶,豬手的Size係要嚴格地規定,同埋係現場即叫即炸。好難得遇到呢間咁有心做的餐廳,要繼續支持。

叫左兩杯飲品,即叫即整,用左新鮮的生果,好好飲。

薯角酥脆 加上外層香軟的芝士,好似置身酒店高級餐廳
西蘭花一d青味都無,而且軟硬啱啱好,一流的廚藝。

好難得遇到呢間咁有心做的餐廳,要繼續支持。

2019-07-24
  • 水牛城雞翼
  • 德國火焰咸豬手
  • 美國安格斯肉眼扒
  • 芝士焗薯角
  • 芝士焗西蘭花
2019-08-01 61 瀏覽
平時食西餐通常去油尖旺港島 朋友介紹公司附近有間幾好又經濟實惠嘅餐廳 咁就約友人係出糧果日試一下應該係走bar+fine dining路線前菜 沙律 三文魚波波 煙三文魚蟹肉球 甜甜地 煙三文魚包住一堆蟹肉 食落兩者都夾 菜淡黑醋味 甜甜地唔酸Mongo Freeze 上面有cream 仲有裝飾 重芒果味 同埋橙味 甜甜地Triple Berry Yogurt 啲莓blend得好均勻 飲落好滑 唔係重冰底 飲落唔會有冰碎粒芝士煙三文魚春卷 未食就咁聞都好重芝士味 食落都啖啖芝士同煙三文魚既味 仲有啲黑椒味嚟吊味 好脆口好滋味既配搭菠蘿煙肉漢堡 薯條好脆好有薯味 burger食落好洋蔥 菠蘿有烤過 牛肉佢煎至半熟 超juicy唔會韌 我拎住個burger食 啲肉汁仲一路食一路流哂落手指度🤤🤤法式焗春雞 有提供手套食 好香香草味 雞肉超嫩滑 搭配左BBQ醬 但我覺得因為已經有濃郁既香草味 唔駛點醬汁已經好好味叫得太多 食到好飽 得閒嚟呢度chill下都幾好

應該係走bar+fine dining路線

叫得太多 食到好飽 得閒嚟呢度chill下都幾好
  • 菠蘿煙肉漢堡
  • 芝士煙三文魚春卷
2019-07-31 75 瀏覽
今日同女朋友去咗觀塘搵好嘢食,我哋揀咗呢一間,整體黎講係唔錯。依間野有吧枱有餐枱,我哋食晚飯嘅,坐得舒服啲梗係揀餐枱啦。嘢食方便質素幾好,我哋叫咗個沙律,裏面都有好多水果,中間嗰兩個波係煙三文魚,裏面仲包左好多蟹肉,呢個食落去好滿足。依個沙律係用醋嘅,唔係用沙律醬,比較健康。另外叫咗個拿破崙紅酒煮大蜆,有好多蜆,兩個人係有排食,都幾好味,甜味較多,微微嘅酸味。水牛城雞翼,有八隻咁多,仲要隻隻都好大隻,味道亦都非常濃郁,唔意外佢會成為大家推薦嘅食物。最係係青芥末芝士羊架,有三舊。btw,隻碟幾靚。羊架肉質整得幾好,主要係佢整得夠淋,味道主要係芥末味,芝士只係配角。我地叫左兩杯smoothie,杯naughty monkey 似朱古力奶,我杯pink lady 就重果味。不訪一試。總結:過黎chill下都唔錯,又夠空間,依食都唔差。可惜我住得唔近。

Naughty  monkey

Naughty  monkey
2019-07-30 43 瀏覽
放假去接朋友下班朋友在附近工作對附近好熟悉介紹了這一間在中海日昇中心的 — February 環境舒適 適合慢慢吃一餐煙三文魚春卷春卷香脆 包裹住三文魚 好特別點上自家醬汁 酸酸甜甜嫩雞胸伴羽衣甘藍伴芒果沙沙新鮮蔬菜 淋上和式醬汁 好味道燒茄子嫩雞胸薄餅厚批薄餅 加入了燒茄子和雞胸肉以燒烤醬調味 配上厚厚芝士 溫泉蛋卡邦尼扭繩粉溫泉蛋在面 喜歡先把它刺破蛋汁和醬汁沾上粉條 好味道粉條彈牙 很少餐廳可以吃得到 值得一試Lychee Boom Boom加入了檸檬和香草點綴淡淡荔枝香 不會太甜 開胃又好喝Party Fruit Tea 面上加上厚厚忌廉 幼滑香甜偏重士多啤梨和菠蘿味 味道濃郁/原來這裡有推 牛扒放題下次會和食肉獸男朋友再來試一試向店員問詳情時 店員提醒記得預約一定要預約才可以試得到
放假去接朋友下班

下次會和食肉獸男朋友再來試一試
向店員問詳情時 店員提醒記得預約
一定要預約才可以試得到
2019-07-29 615 瀏覽
星期日晚係屋企附近食飯,知道有呢間德國菜,好似有情調得黎又唔算貴,就黎左呢度食晚飯。前菜我地叫左蒜片辣椒煮大蜆($98),超多隻蜆啊,口感彈牙,唔算辣啊,反而充滿蒜香,係個非常好既開胃前菜。主菜我叫左慢煮比目魚配牛油汁薯蓉蔬菜($180)。比目魚超滑溜,魚肉一片片白雪雪,用牛油汁煮令魚味昇華不少,旁邊既拌碟都好好食啊,西蘭花軟硬度剛好啊。朋友叫左鮮蘑菇牛肉漢堡($128)。牛肉同蘑菇真係perfect match,令漢堡包口感更豐富,蘑菇軟彈,侍應有問我地牛要幾成熟,朋友唔鍾意太生,就叫左七成熟,都幾有牛味。野飲朋友叫左Mango Freeze($62),芒果味。我就叫左Rose Garden($62),入面有blueberry, rasberry仲有earl grey tea,味道唔會過甜,酸酸地,幾啱我口味。甜品係特濃朱古力心太軟配雲尼拿雪糕($68),朱古力幾流心,焗得唔錯,配上冰涼既雪糕,上面我地仲特別要求加左我同朋友既暗號,哈哈,係呢餐完美既終結。呢度午餐都唔錯啊,幾抵食。

朋友叫左鮮蘑菇牛肉漢堡($128)。

呢度午餐都唔錯啊,幾抵食。
2019-07-28
2019-07-25 68 瀏覽
觀塘真係由好多野食,呢日我地來到中海日昇中心搵野食,呢間餐廳位於二樓,店名叫做 February,是一間幾有格調的西餐廳,我地比較早到的關係,餐廳唔算好多人我地一坐低就睇睇menu,首先頭盤係白松露忌廉野菌湯HKD48,白松露好香,無黑松露咁難聞,因為我本人係唔中意黑松露的味道,但呢個湯真的不錯👍🏻香草蟹子蟹粉大蝦炒意粉HKD158,材料十分豐富,食極都仲有的蝦,而且好爽口,意粉不會太軟,剛剛好德國火焰鹹豬手HKD298,真係會噴火架,其實係店員首先拎隻豬手比我地,然後係我地面前點火,燒到外皮好脆

2019-07-21 62 瀏覽
最近觀塘有間德國菜餐廳推出任食安格斯西冷牛扒 我哋呢啲牛魔王梗係要去挑戰下德國菜餐廳位於觀塘駿業街附近 地鐵站一出行幾分鐘就到都算方便 餐廳 環境舒適 有格調 座位亦都寬敞唔會好迫食物方面 除咗有德國腸併盤 同埋德國鹹豬手之外 仲有好多唔同嘅主菜可以選擇不過我哋今次係挑戰呢個任食安格斯西冷牛扒套餐100分鐘任食安格斯西冷牛扒同埋3款小食首先講呢三款小食 全部都係用芝士作配搭 送酒一流芝士焗薯角芝士同埋薯角比例岩岩好每一嚿薯角都可以沾上芝士一齊食 啖啖滋味芝士焗西蘭花除咗肉類同埋澱粉質之外 仲有西蘭花選擇食落唔會好膩 芝士拉絲雞翼三個小食之中最推介雞翼一碟有五六隻雞翼 雞翼大隻 性價比高 雞翼有拉絲嘅效果 而且唔會焗到太乾身 除咗打卡一流 味道亦唔錯16oz 安格斯西冷牛扒主角終於上菜 大大份牛扒 做到有八成熟 肉質 嫩而多肉汁 食落唔會韌 食完之後職員會問你需唔需要再加食物完全唔會吝嗇 作為大胃王嘅你可以挑戰下食完之後再飲返杯蘋果汁同埋青檸梳打作結束

餐廳 環境舒適 有格調 座位亦都寬敞唔會好迫

食完之後職員會問你需唔需要再加食物
完全唔會吝嗇 作為大胃王嘅你可以挑戰下
食完之後再飲返杯蘋果汁同埋青檸梳打作結束

2019-07-21 35 瀏覽
知道觀塘有好多活化文青工廈,但估唔到附近亦隱藏左環境舒適的西式酒吧餐廳FEBRUARY。餐廳食物/飲品種類選擇多,好適合和三五知己坐低食下野傾下計。白松露忌廉野菌湯($48) 朋友一開始好抗拒松露味道,但見我飲得津津有味,忍唔住試一啖,跟住我點的湯好快就飲完啦😅好出色的餐前湯品,白松露好香,加上忌廉野菌,呢個配搭無得輸。😂德國火焰咸豬手($298) 必點打卡食物🤩職員會幫忙點火,食客當然係負責影相拍片啦😂點完火後,職員會幫忙切好豬手再上檯,食得輕鬆方便。咸豬手跟2款配菜:酸菜和薯仔沙律。豬手皮脆又帶少少脂肪,又香又脆,又帶咸香咸香,相當惹味。豬手又可以點芥末醬或配上酸菜食,別有風味。薯仔沙律保留原粒薯仔,非常有口感。推薦⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️香草柏士圖蟹子蟹粉大蝦炒意粉($158) 我個人非常喜歡。😋意粉保留口感,調味出色,帶有海鮮鮮味,又有蟹子蟹粉的咸香味,好好食。最驚喜的是一碟意粉有6隻大蝦,份量驚人的足料,而且質素相當唔錯,肉質彈牙鮮甜。推薦⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️因為朋友唔飲酒,我地點左2杯非酒精飲品一齊試。MONGO 🥭FREEZE($62)好香的芒果味,上面的cream好清新,唔錯的選擇。😛ROSE

白松露忌廉野菌湯($48)

德國火焰咸豬手($298)

香草柏士圖蟹子蟹粉大蝦炒意粉($158)

因為朋友唔飲酒,我地點左2杯非酒精飲品一齊試。

MONGO 🥭FREEZE($62)
好香的芒果味,上面的cream好清新,唔錯的選擇。😛

ROSE GARDEN($62)
由很多種不同的莓、伯爵茶和糖漿調配,既清新又有茶味。🍹

• 德國火焰咸豬手
  • 香草柏士圖蟹子蟹粉大蝦炒意粉
2019-07-18 64 瀏覽
今晚再黎到觀塘搵食😋揀左間德國菜呢間餐廳幾有格調,佈置亦都唔錯,同埋有bar枱的本身諗住試下豬手嘅,但見到佢個任食牛扒餐好抵好吸引,於是試下😆芝士薯角雖然鋪左芝士同焗過,但薯角仍然好脆👍🏻但就略嫌芝士唔夠多😛芝士雞翼呢碟就好夠芝士!!!真係拉到絲😂😂同薯角一樣,鋪左芝士但雞翼都食得出好脆,而且味道都好夠,非常唔錯白酒大蜆因為我地都唔太食西蘭花,所以再左個大蜆食。蜆肉好爽無overcooked,而個蕃茄汁好濃郁,酒味亦都重16oz安格斯西冷牛扒雖然係任食,但我地都唔大食,淨係嗌左2塊😅牛扒好香,肉質都唔錯,如果少啲筋更好👍🏻第2塊都保持到質素,唔會話任食就hea整Mango freeze + mojito 2杯都好飲😋
今晚再黎到觀塘搵食😋揀左間德國菜
呢間餐廳幾有格調,佈置亦都唔錯,同埋有bar枱的

芝士薯角
雖然鋪左芝士同焗過,但薯角仍然好脆👍🏻
但就略嫌芝士唔夠多😛

芝士雞翼
呢碟就好夠芝士!!!真係拉到絲😂😂

白酒大蜆

16oz安格斯西冷牛扒
雖然係任食,但我地都唔大食,淨係嗌左2塊😅
牛扒好香,肉質都唔錯,如果少啲筋更好👍🏻
第2塊都保持到質素,唔會話任食就hea整

Mango freeze + mojito