2011-08-06 22 瀏覽
絕少排隊等位食飯 , 見佢咁多like , 即管一試 雖然好長隊 , 但安排方面好快手 , 等左唔係好耐 , 入到去原來地方都幾大 , 環境ok乾淨 , 好肚餓 , 主食為先 , 試左個墨魚麵 , 三文魚長通粉 , 同牛肉pizza , 上菜時間好快 , 食物 5 mins 左右就到曬 侍應做野亦幾周到同快手 , 不時巡台幫忙加水 , 墨魚麵既帶子熟左少少但幾滑 , 有d蟹子點綴 , 帶子大大粒都幾足料, 忌廉汁夠香濃但唔咸 , 好好味 , 三文魚長通粉既汁雖然咸左少少 , 但係材料亦好風富 , 內有松子配料 , 食起上黎感覺幾特別 , 牛肉簿餅 pizza 夠脆身 ! 牛肉有牛肉香! !! 鑽 !! 冬菇表面偏乾身 , 但內里啖啖肉 , 都幾OK , 平民價錢 , 高質素食物 , 值得一鑽 !!! 下次再試其他
絕少排隊等位食飯 , 見佢咁多like , 即管一試
15 分鐘 (堂食)
2011-07-18 8 瀏覽
口味既野真係好個人,尋日lunch,諗住去又一城買d野,所以去左EXP食,記得佢得好多個讚,去到排左1隊就有位,服務員做野都好快,幫我地點左豬頸肉salad,白汁煙三文魚長通粉,同賣牛肉pizza豬頸肉salad個豬頸肉非常dry,一般白汁煙三文魚長通粉,個汁好似湯咁,太稀,煙三文魚就鹹左d牛肉pizza,叫左薄批,真係好薄,味道都ok! 埋單唔記得幾錢

豬頸肉salad個豬頸肉非常dry,一般
白汁煙三文魚長通粉,個汁好似湯咁,太稀,煙三文魚就鹹左d
牛肉pizza,叫左薄批,真係好薄,味道都ok!

埋單唔記得幾錢
2011-07-17
2 分鐘 (堂食)
2011-07-06 21 瀏覽
下午茶時間,很餓!!選了不用等位的EXP,食物普通,以它的水準算是小貴。最慘的是PIZZA只有薄批了,我不喜歡thin crust..牛肉pizza普通,沒什麼特別。反而樣子很水的pasta不錯!!!弟弟點的飯,他每次的choice也很奇怪的說!!也是很普通,說不上好吃,也不是不好吃!我們被分到長枱,那早知去food court吧!食物選擇還比較多- -

2011-07-01
2011-07-02 51 瀏覽
見到EXP係openrice都幾多好評, 就同朋友去試下好味, 又抵食. 蝦又肥美呢個pizza係另外一張餐牌度既, 應該係短期供應但係好好食, 鰻魚好足料, 每件pizza都有2舊鰻魚, 好似89$仲送1杯野飲.
見到EXP係openrice都幾多好評, 就同朋友去試下
大蝦西柚喬麥麵
好味, 又抵食. 蝦又肥美
鰻魚pizza, 正
呢個pizza係另外一張餐牌度既, 應該係短期供應
但係好好食, 鰻魚好足料, 每件pizza都有2舊鰻魚,
好似89$仲送1杯野飲.
2011-06-25
15 分鐘 (堂食)
大蝦西柚喬麥麵
鰻魚pizza, 正
  • pizza
2011-06-22 7 瀏覽
見到好評如潮,作為一個初級網上食家,當然去試一試啦今次一行四人去試我自己果個就係日式雞肉炒烏冬(不記得清楚啦,應有少少出入)賣相當然是不錯,入口很香,不同色椒的味道都從烏冬中吃出,十分香口唯烏冬雖然夠滑,但有點過油,幸口感補救得到且雞肉味道不足,不過軟硬適中。有好有壞,中中等等。至於同行友人既,就只比相大家睇下啦。而我地都夾份叫左個pizza(係雜肉煙肉,定火腰煙肉,不記得清楚了。)(不記得照pizza)不過在餐單pizza類那版的右下那個,這個令我十分滿意,芝士軟,餅底脆,咬起來口味一流,能夠配合融為一體芝士味有他國風情,味道一流,入口不過份油,且有點開胃。這pizza,真的夠好。所以今次一行總結係笑=]P.S.服務還正常,不錯,這次的服務費,比得甘心多了。
見到好評如潮,作為一個初級網上食家,當然去試一試啦

今次一行四人去試

我自己果個就係日式雞肉炒烏冬(不記得清楚啦,應有少少出入)
賣相當然是不錯,

入口很香,不同色椒的味道都從烏冬中吃出,十分香口

唯烏冬雖然夠滑,但有點過油,幸口感補救得到

且雞肉味道不足,不過軟硬適中。

有好有壞,中中等等。

至於同行友人既,就只比相大家睇下啦。
同行友人食既

不過在餐單pizza類那版的右下那個,

這個令我十分滿意,

芝士軟,餅底脆,咬起來口味一流,能夠配合融為一體

芝士味有他國風情,味道一流,

入口不過份油,且有點開胃。

這pizza,真的夠好。

所以今次一行總結係笑=]

P.S.服務還正常,不錯,這次的服務費,比得甘心多了。
2011-06-22
10 分鐘 (堂食)
  • 煙肉火腿PIZZA
2011-06-14 9 瀏覽
夏天心思思想吃點涼野清爽一下... 所以點了這個十分清新 以前好怕食蕎麥麵 因為第一次吃時點的汁, 像水...加上蕎麥麵本身冇味, 整件事就像...慘過食白粥不過今次呢個SAUCE好得丫! 咸咸地酸酸地x夠冰涼= 炎夏之選又幾得意喎隻味, 批底超級脆 好味道好可愛的五戰士海鮮紙卷不過留意到先後有兩個客人 (不同枱的) 杯特飲飲左一半, 要灌水再飲是太甜還是...?

夏天心思思想吃點涼野清爽一下... 所以點了這個
西柚鮮蝦蕎麥麵
芥末西冷PIZZA
又幾得意喎隻味, 批底超級脆 好味道
海鮮紙卷
好可愛的五戰士海鮮紙卷

是太甜還是...?
2011-06-11
海鮮紙卷
芥末西冷PIZZA
西柚鮮蝦蕎麥麵
2011-06-13 4 瀏覽
閒坐在寒氣沁人,彷如粉妝玉琢一般,雪白一片的溜冰場旁邊,靜看著溜冰場上往來不絕的男男女女,吃一道清新怡人,口感豐富的「大蝦西柚蕎麥麵」,喝一杯冰涼透心,健康美味的「三莓莓」。在盛夏的高溫下,能夠有這樣的享受,可真是一件賞心樂事,教人心曠神怡,暑氣全消。這一天的中午,正值烈日當空,炎陽如炙的時候,我正就是這樣,與兩三友人,在這溜冰場旁的西餐廳中,忙裡偷閒,享用了一頓稱心的美食,度過了一段美好的時光,才再繼續忙碌的工作。在又一城眾多的食店中,EXP 可算是其中一間最深得我心的餐廳,喜歡它的環境舒服,熱鬧中又帶點寧靜;喜歡它的收費含理,食物價錢不會過於昂貴;喜歡它的食物水準不俗,即使那餐牌似乎十年如一日地沒有什麼改變。這次吃的「大蝦西柚蕎麥麵」和喝的「三莓莓」,其實自己已不是第一次品嚐。個人覺得它們是盛暑天時來此吃飯的不二之選。先說「三莓莓」,這由草莓(Strawberries)、紅莓(Rasperries)和黑莓(Blackberries)三種有益健康的水果為材料打成的凍飲,色澤嫣紅,面上浮著一層白色的泡泡,還加了一小片火龍果作裝飾,賣相頗為漂亮。呷一口味道酸酸甜甜的「三莓莓」,頓覺清涼透

;喜歡它的收費含理,食物價錢不會過於昂貴

是日的美味午餐
。呷一口味道酸酸甜甜的「三莓莓」,頓覺清涼透心,既解渴,又可口
,而飲品裡面一顆顆小小的雜莓籽,咬在口中,必必卜卜的,也豐富了整杯飲品的口感
每次到訪幾乎必叫的三莓莓
至於主菜的「大蝦西柚蕎麥麵」色彩繽紛,賣相悅目,煞是美麗
。微褐色的蕎麥麵,鮮黃色的香芒、深橙色的西柚、嫩綠的沙律菜與橙中帶白的大蝦交織而成的這道冷麵,吃來清爽怡人,味道鮮美,微微帶酸的醬汁與新鮮的水果、爽口的大蝦和冰涼的蕎麥麵成為最佳的組合,讓把它們吃下去的人除了得到視覺上的滿足外,在味覺上也同樣得到極佳的享受
堪稱盛夏佳品的大蝦西柚蕎麥麵
顏色繽紛漂亮,感覺清新涼爽
就是這樣,我便在這教人身心舒泰,忘卻憂煩的環境中渡過了愉快的個多小時了
是日的美味午餐
堪稱盛夏佳品的大蝦西柚蕎麥麵
顏色繽紛漂亮,感覺清新涼爽
每次到訪幾乎必叫的三莓莓
  • 大蝦西柚喬麥麵,三莓莓
今天行開九龍塘,決定食埋飯先回家,一於上openrice睇睇,見係開飯熱店,即管一試食物不錯,看著人一邊溜冰,一邊用餐,只是冰場播放強勁音樂,周圍環境太嘈豬扒飯好食,不過太普通,而且份量太少招牌exp薄餅,薄餅鬆化,值得一試,但並沒有肉類做配料,始於要扣分
豬扒飯好食,不過太普通,而且份量太少
薄餅好食,只是酙料唔太喜歡
味道ok,賣相一流,份量唔夠
5 分鐘 (堂食)
薄餅好食,只是酙料唔太喜歡
味道ok,賣相一流,份量唔夠
2011-05-31 24 瀏覽
烏卒卒帶子麵 -- 意粉好滑, texture適中, 醬汁好好味. 帶子無咩味..蟹肉鴨胸炒飯 -- 炒飯好香, 鴨胸入哂味~ Strawberry C -- 酸酸甜甜, 唔錯11:30am - 1pm 主菜送果汁, 幾抵~!
蟹肉鴨胸炒飯 -- 炒飯好香, 鴨胸入哂味~
Strawberry C -- 酸酸甜甜, 唔錯

11:30am - 1pm 主菜送果汁, 幾抵~!
2011-05-30
  • 烏卒卒帶子麵
  • 蟹肉鴨胸炒飯
2011-05-31 51 瀏覽
西柚鮮蝦喬麥麵 Grapefruit Prawn Soba ($63): I had this dish twice in a month! It's something I don't do very often. The dish is serve cold so it's perfect for a hot summer day. The soba sauce was light and tasty. Grapefruit and mango slices were perfect with each other. Prawns were perfectly crunchy and sweet. This is easily the best dish on the menu. I love it!
西柚鮮蝦喬麥麵 Grapefruit Prawn Soba
2011-05-23
西柚鮮蝦喬麥麵 Grapefruit Prawn Soba
  • 西柚鮮蝦喬麥麵
  • Grapefruit Prawn Soba
2011-05-21 10 瀏覽
光顧了N次,還是想再來8506 - 每次必叫Pasta, 醬汁酸中帶甜 正! (不過小心佢D酸豆, 真係勁酸)烏卒卒帶子麵 - 個醬汁都係好好味, 又唔會食到個口勁黑大蝦西柚喬麥麵 - good source海鮮喇沙湯玻璃麵 - 玻璃麵既質感好得意三文魚Pizza - 塊三文魚同Pizza似乎不太夾, 好似兩樣分開食既野擺埋一齊, 但個薄餅勁好味, 又夠脆, 茄醬既輕微酸味令Pizza感覺不膩
光顧了N次,還是想再來

烏卒卒帶子麵 - 個醬汁都係好好味, 又唔會食到個口勁黑
大蝦西柚喬麥麵 - good source
玻璃麵
三文魚Pizza
春卷
2011-05-14
30 分鐘 (堂食)
最like呢個8506
餐廳在溜冰場旁,環境開揚,感覺舒適,但裝修、檯和椅有點像快餐店。食材亦不錯,價錢只比茶餐廳多一點,實惠了。果汁,8121有幾種選擇,我的果汁編號是8121,芒果味新鮮清甜,還有些果肉,單價大約$27~8 一杯,選擇粉、麵、飯或pizza,在指定時間免費贈送。西柚芒果鮮蝦蕎麥麵,8303上次吃蕎麥麵是在日本,住在一間酒店,房間是日式榻榻米的,又有「露天風呂」,十分享受 。晚餐由侍應送到房間,是十多小碟的放滿了桌子,當中有各樣魚生和壽司,還有的就是蕎麥麵,整體感覺很好,雖然昂貴但很值得。而EXP的這個蕎麥麵賣相十分好,看到就想吃,用料很新鮮,蝦腸已清除,感覺很衛生,芒果鮮甜,西柚則酸酸,麵底的汁是咸,涼涼的一碟麵有酸甜咸的味道,沒有油,是一個健康之選。不過缺點也是顯而易見,像一隊明星足球隊,粒粒皆星,但是相互之間欠缺默契以至各有各踢,發揮不出應有水準。所以也是比較懷念在日本吃的蕎麥麵,沒有那麼多餸,配上日本綠茶而不是果汁,傳統一些的日式蕎麥麵我比較喜歡。
食材亦不錯,價錢只比茶餐廳多一點,實惠了。

果汁,8121

西柚芒果鮮蝦蕎麥麵,8303

十分享受
還有的就是蕎麥麵,整體感覺很好,雖然昂貴但很值得。

而EXP的這個蕎麥麵賣相十分好
,看到就想吃,
用料很新鮮,蝦腸已清除,感覺很衛生,芒果鮮甜,西柚則酸酸,
不過缺點也是顯而易見,像一隊明星足球隊,粒粒皆星,
但是相互之間欠缺默契以至各有各踢,發揮不出應有水準。
傳統一些的日式蕎麥麵我比較喜歡。
西柚芒果鮮蝦蕎麥麵
2011-05-09 32 瀏覽
上個學期在學姊的相冊里見到exp的照片,不嫐都好想來度食,今次藉著來城大看球賽,終於一償心願啦!鮮蝦西柚蕎麥面味道好清爽,涼涼的面微帶甜酸,大蝦,西柚,芒果,生菜,用料新鮮豐富,搭配得味道同顏色都好正。真喺話名不虛傳三色焦糖布丁三種味道各有特色,口感也很細膩。只是太甜了,有些膩人,吃到後來簡直有些受罪,不得不飲水來中和一番。建議大家幾個人吃一份或者點口味較重的主食配這份菜。整體來說,還是覺得好滿足。價錢也很合理,仲覺得菜單上有好多菜都想嘗試。有時間一定會再來啦
鮮蝦西柚蕎麥面
三色焦糖布丁
2011-03-27
2011-05-06 68 瀏覽
因為友人的介紹,加上看到門前都不少人排隊,固此來到溜冰場旁的這間餐廳試試。入坐看到很多餐點都想試食,但每份都份量都不少,友人點了一客意粉,而我則點了一客pizza.該餐廳有set lunch供應,點食品會送一杯果汁,但餐牌上沒有列明。整體覺得一般,期望太大了pizza的材料略嫌太小;飲品過份甜..
因為友人的介紹,
加上看到門前都不少人排隊,
固此來到溜冰場旁的這間餐廳試試。

入坐看到很多餐點都想試食,
但每份都份量都不少,
友人點了一客意粉,而我則點了一客pizza.
該餐廳有set lunch供應,點食品會送一杯果汁,
但餐牌上沒有列明。
整體覺得一般,期望太大了

pizza的材料略嫌太小;
飲品過份甜..
EXP門前
pizza
荔枝梳打(左) + 三莓莓(右)
2011-05-06
10 分鐘 (堂食)
EXP門前
2011-04-26 19 瀏覽
行咗一陣街, 家姐冇食晏, 有啲肚餓所以去exp食下午茶, 好耐冇去exp我叫咗嗰hazelnut iced coffee($27)家姐叫咗個白酒煮蜆意粉hazelnut iced coffee:出奇地好好飲可能係因為我對佢冇期望, 但杯飲品係用原粒hazelnut整飲到底係會見到一粒粒hazelnut碎其實成杯嘢咖啡味唔係好重, 奶味重啲, 甜度調較得都好啱面頭層cream好多, 雖然好肥, 但係撈埋落去好飲好多杯飲品即刻thick咗好多份量好似好多, 但我一啖一啖已經好快飲晒原本覺得$27好貴, 但知道係用上真材實料就覺得好值家姐嘅意粉我冇試下午茶好多人都係叫tea set, 我見人人枱上面都有tea set入面嘅pizza下午茶都好多人, 四點幾都坐滿總共$105, 其實都幾貴
行咗一陣街, 家姐冇食晏, 有啲肚餓
所以去exp食下午茶, 好耐冇去exp
望住ice rink
我叫咗嗰hazelnut iced coffee($27)
家姐叫咗個白酒煮蜆意粉
Iced hazelnut coffee
hazelnut iced coffee:
出奇地好好飲

飲到底係會見到一粒粒hazelnut碎

其實成杯嘢咖啡味唔係好重, 奶味重啲, 甜度調較得都好啱
面頭層cream好多, 雖然好肥, 但係撈埋落去好飲好多

杯飲品即刻thick咗好多

份量好似好多, 但我一啖一啖已經好快飲晒
原本覺得$27好貴, 但知道係用上真材實料就覺得好值
白煮蜆意粉
家姐嘅意粉我冇試

下午茶都好多人, 四點幾都坐滿

總共$105, 其實都幾貴
2011-04-25
2 分鐘 (堂食)
Iced hazelnut coffee
望住ice rink