2016-11-12 589 瀏覽
呢排返新工,尖沙咀就變成左目的地!! 起呢區搵食唔難,但都要搵一個坐得舒服既餐廳就要仔細看看了!ESPUMA的食物相片同餐廳佈置就吸引左我黎!約左哥哥過黎食下好東西!鮮蜜桃苿莉綠茶:  蜜桃味重兼有蜜桃片食,樣貌堂堂,略帶少許甜,幾滋潤!清新的苿莉花香!朱古力榛子MOCHA: 精美的雕花,底部有濃郁的榛子醬,杯飲品是熱的,記得要搞混,不是的話就只會喝到朱古力咖啡及最尾喝到濃濃的榛子!忌廉蘑菇湯同南瓜湯: 兩者都相當CREAMY,所以會有點飽肚既感覺! 蘑菇用料多,令到每一口都帶有蘑菇茸,非常濃郁的口感及味道!而南瓜就只會感覺到有南瓜絲,溶化曬入個湯度,唯略帶甜....前菜小食:極度欣賞個黑毛豬火腿同埋菜一齊綁住,外加上了黑醋汁,好惹味!本身黑毛豬火腿咸咸的,油脂感非常高,菜同黑醋都平衡返左!蜜糖雞翼都係邪惡之選,甜得很,食完會有罪惡感!而個薯波個皮都好薄下,好好食!黑松露粉海鮮寬條麵:我還是第一次食寬條麵,想不到佢幾吸味同埋痴到滿滿的醬汁一齊食會那麼的口感豐富!一上台個黑松露香味已經先聲奪人!黑毛豬火腿PIZZA:又見返親愛的黑毛豬火腿,一共6塊每塊都有一片黑毛豬火腿,唔使爭!另,最令

不是的話就只會喝到朱古力咖啡及最尾喝到濃濃的榛子!

本身黑毛豬火腿咸咸的,油脂感非常高,菜同黑醋都平衡返左!

一上台個黑松露香味已經先聲奪人!

另,最令人吃驚的是佢既芝士落得好足,個PIZZA底餅薄,而且有塊芝士夾埋,外加表面既燒得脆的芝士,

令到我地舉曬白棋!!! 呢餐真係好滿足!
LAST: 是日甜品係OREO芝士蛋糕,OREO碎都落得幾好,芝士唔會太重手,令吃完一大堆正餐既我也可以開展另一個甜品肚裝著!
2016-11-08
2016-11-11 369 瀏覽
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。espuma.菇香怡人。✰•*˚ ✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿ ❤餓底飯聚❤ ❤ 和朋友走在尖沙咀厚福街頭,發現espuma的招牌 感覺又有西班牙的好滋味 於是上樓覓食去! 店員推介Set Dinner 看到Menu也頗吸引,也可一試 雜菌湯 讚!香濃的菇菇令人心醉,啖啖都是菇香,有菇菇蓉,冇得輸! 精選小食拼盤:份量1人1 件 西班牙黑毛豬火腿 :清爽開胃,火箭菜香氣誘人,黑毛豬火腿片亦夠香 焦糖單骨雞翼:甜甜的滋味,單骨吃得舒服 西班牙黑毛豬火腿薯蓉:炸得香口,醬汁開胃 3式小食拼盤做到開胃的效果! 黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵 黑松露醬夠香濃,加上寬條麵本身吸汁力強,每一口盡是菇香菇香菇香 熱愛菇菇的朋友們不能錯過 西班牙黑毛豬薄餅 單是賣相已令人垂涎,薄餅做得夠薄脆 似餅乾一樣,黑毛豬肉質上乘,味道香濃,90分! 奧利朱古力布朗尼窩夫配雪糕 好玩又好食,窩夫即製香脆可口,配上秘製奶油醬,甜得來不膩 雪糕自己配TOPPING,放上蛋筒上再吃,夠玩味 小評: 味道:★★★★☆ 環境:★★★★☆ 服務:★★★★

雜感女生 好味日記

˚*•。espuma.菇香怡人。•*˚

✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿

餓底飯聚

和朋友走在尖沙咀厚福街頭,發現espuma的招牌

感覺又有西班牙的好滋味

於是上樓覓食去!

雜菌湯

讚!香濃的菇菇令人心醉,啖啖都是菇香,有菇菇蓉,冇得輸!

精選小食拼盤:份量1人1

焦糖單骨雞翼:甜甜的滋味,單骨吃得舒服

西班牙黑毛豬火腿薯蓉:炸得香口,醬汁開胃

3式小食拼盤做到開胃的效果!

黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵

熱愛菇菇的朋友們不能錯過

西班牙黑毛豬薄餅

單是賣相已令人垂涎,薄餅做得夠薄脆

似餅乾一樣,黑毛豬肉質上乘,味道香濃,90分!

奧利朱古力布朗尼窩夫配雪糕

好玩又好食,窩夫即製香脆可口,配上秘製奶油醬,甜得來不膩

雪糕自己配TOPPING,放上蛋筒上再吃,夠玩味

小評:

味道:★★★★☆

環境:★★★★☆

服務:★★★★☆

衛生:★★★★☆

抵食:★★★★☆
2016-11-04
2016-11-09 586 瀏覽
Espuma分店有三間,曾經去過中環店,環境比較暗,營造浪漫氣氛。今次去了尖沙咀分店,光猛很多,不會令人昏昏欲睡,不過座位之間頗狹窄,幸運的是我們安排了窗邊位置,空間感大大提升,而且座位下有籃子可供食客放袋子,很貼心。剛剛月頭,可以吃好一點,點了個二人晚餐Espuma Dinner Set Menu $468,有頭盤、湯、主菜、甜品同飲品,好豐富。精選小食拼盤,有西班牙黑毛豬火腿,火腿配以羅勒,非常清新好吃;焦糖單骨雞翼也很好,甜甜的焦糖與雞翼很配,多吃也不會厭;西班牙黑毛豬火腿薯蓉,是薯蓉波波,幾得意。我點了南瓜忌廉湯,很濃郁的味道,有點碎碎的南瓜蓉;而友人點了雜菌湯,也同樣地有點粒粒碎雜菌的口感,配以麵包不錯,喝完已有點飽肚。吃完頭盤,等了很久主菜才到,上菜速度實在有點慢。主菜選二,我們選了黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵,這個超好吃,濃濃的黑松露和雜菌寬條麵配合得天衣無縫,而且雜菌份量也多,誠意推介。另外,Menu看到海鮮西班牙炒飯(+$38),覺得很吸引就點了,最後有點失望,西班牙炒飯的味道有點複雜,偏向酸酸。幸好海鮮好吃,蝦有燒過,很香,而且蝦中段已剝殼,很方便可吃到蝦肉,另外青口和魷
吃完頭盤,等了很久主菜才到,上菜速度實在有點慢。

另外,Menu看到海鮮西班牙炒飯(+$38),覺得很吸引就點了,最後有點失望,西班牙炒飯的味道有點複雜,偏向酸酸。幸好海鮮好吃,蝦有燒過,很香,而且蝦中段已剝殼,很方便可吃到蝦肉,另外青口和魷魚味道也不錯。
飲料有咖啡或茶,或加$15升級special drink。
我們皆升級了,友人選了凍烏龍茶瑪奇朵,有好可愛的貓貓樣,好驚喜呢,味道也很好,奶味很重有點咸咸的,茶味也香。
而我則選了熱蜜桃柚子苿莉茶,很濃,不過偏甜。再選的話,我可能會選清清的玫瑰花苿莉茶。我個人很喜歡茶整壺上,有火在烘,直到用餐完成,也是熱,暖笠笠甜入心。
甜品可在每日精選窩夫或精選甜品當中2選1,2人份。我們選了Oreo 窩夫,窩夫很脆,很好吃,果然是Espuma的招牌甜品
另外雲尼拿雪糕份量少少,放在雪糕筒,一啖一啖很滿足,令今晚劃上完美句號。
一頓晚飯食物質素重要,但環境氣氛融洽,和同伴一起談天說地,心情放鬆,更是精粹。
2016-11-08
  • 焦糖單骨雞翼
  • 黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵
  • Oreo 窩夫
  • 西班牙黑毛豬火腿
曾經幫襯過灣仔分店既Espuma, 上次為左一嘗afternoon tea而過海, 價錢平之餘味道都唔錯 😂今晚嚟到尖沙咀食晚飯, 選擇左H8 2/F 既佢.. 每次食飯之前都會上openrice睇一睇食評, 好多人都講到呢度嘅服務態度好差🤔🤔🤔 今日試一試就知龍與鳳😌當日提早book左枱大概晚上七點黎到, 暫時唔算太多人..好快就已經安排入座尖沙咀分店都幾大, 而且座位方面分開咗兩個區域, 剛好同男朋友安排坐咗喺窗邊, 而且呢度嘅設計以木枱木凳木地板做主, 感覺令人好舒服😊Menu嘅食物種類繁多, 選擇困難症嘅我最後揀咗呢度嘅Set Menu $468/for 2 👫套餐包小食拼盤, 餐湯, 2份主食, 甜品 & 飲品飲品只係包普通野咖啡或茶, 可加$15轉special drink🍹 $15 special drink🍹 除咗有咖啡之外仲有果茶蜜桃柚子茉莉茶 🍹聞落好香陣陣桃味, 飲落唔算太重味, 同茉莉花茶味都幾夾南瓜忌廉湯 🍵套餐除咗有南瓜湯之外仲有雜菌湯可供客人選取, 南瓜味都幾濃厚, 忌廉湯嘅質感有點杰身, 如果飲得太多都會有點飽肚黎喇黎喇終於有嘢食啦👏🏻👏🏻👏🏻😀精選小食

今晚嚟到尖沙咀食晚飯, 選擇左H8 2/F 既佢..

套餐包小食拼盤, 餐湯, 2份主食, 甜品 & 飲品

蜜桃柚子茉莉茶
蜜桃柚子茉莉茶 🍹

聞落好香陣陣桃味, 飲落唔算太重味, 同茉莉花茶味都幾夾
南瓜忌廉湯

西班牙黑毛豬火腿配火箭菜 x4

焦糖單骨雞翼 x4

黑毛豬火腿薯蓉 x2
小食拼盤
其實小妹一向對火箭菜麻麻地, 反而男朋友好中意! 黑毛豬火腿鹹香但食落唔會太咸, 包住火箭菜一齊食唔會喧賓奪主, 中和返火腿嘅鹹香味👏🏻👏🏻👏🏻
小食拼盤
單骨雞翼有別於採用平時嘅蜜糖做食材, 反而用上焦糖, 因為焦糖有啲杰身, 食落難免會有少少痴牙🙈🙈🙈 不過焦糖味道比一般蜜糖味濃厚, 食落去都比較香口! 而且雞翼因為揸過嘅關係食落好香脆可口, 唔錯😀😀😀👍🏻

黑毛豬火腿切粒在混入薯蓉炸成波波球, 火腿粒點綴咗薯蓉, 食落多咗份鹹味. 點埋配上嘅酸瓜沙律醬真係好好味😋
西班牙黑毛豬火腿pizza
西班牙黑毛豬火腿pizza
西班牙黑毛豬火腿pizza🍕

呢個真係不得不介紹! ❤️

雖然Pizza嘅材料唔算十分之多, 除咗生菜同小蕃茄做配搭之外, 簡簡單單芝士配上黑毛豬火腿已經好足夠!!
因為Pizza係即叫即做所以熱辣辣送上枱, 一拉之下竟然比我拉出一條好長嘅芝士😍😍😍 真係超級引

鍾意芝士嘅人可以選擇呢一個pizza🍕

薄餅外皮好薄身, 食落脆卜卜😁  芝士好多所以食落好香..  好食唔需要太複雜, 只要配上簡單嘅食材已經係個完美嘅配搭😋
海鮮西班牙炒飯 另+$38

因為原有嘅套餐並不包括呢個炒飯, 如需揀選需另加$38

海鮮都幾多, 蝦, 青口, 墨魚...
海鮮西班牙炒飯
炒飯以黃姜作顏色, 粒粒飽滿既炒飯食落有淡淡黃姜味, 加上鹹肉腸 & 三色椒粒, 成個炒飯都被重重嘅配料包圍着! 而且炒飯底處理得唔錯架! 唔會過分地濕潤, 好惹味, 令我同男朋友一啖又一啖咁接住食😁😁😁 好快就清晒😂
食到99.999%飽竟然仲有個甜品😱😱😱

幸好Cheesecake 唔算好大件, 為呢個豐盛既晚餐畫上完美句號❤️😘

呢個套餐真係好多野食! 令人好滿足, 小胃之人真係會食唔晒, 最後🍕都要打包攞走🙈

至於服務態度方面, 我又唔覺得好似其他人講咁咁差! 相信只係個別事件😊 😊 😊

有機會一定會再來幫襯❤️
2016-11-06
2016-11-07 858 瀏覽
My Order:焦糖單骨雞翼 ($68)醬燒排骨配炸薯條 ($168)西班牙黑毛豬薄餅 ($108)海鮮西班牙炒飯 ($138)竹炭黑芝麻窩夫配雪糕 ($88)草莓乳酪 ($42)藍莓乳酪 ($42)熱帶海洋 ($42)朱古力咖啡 ($36)焦糖單骨雞翼看到很多人推薦 但普普通通 雞翼還帶點燒焦了的味道醬燒排骨配炸薯條醬燒排骨的醬很不錯 但真的也是肉不多 配的是厚薯條 量不算多有點和價錢不成正比西班牙黑毛豬薄餅這個很好吃 薄的餅底有著很多的芝士很香 和黑毛豬一起吃滿搭的!海鮮西班牙炒飯份量真的少得可憐阿 四人Share根本每人吃兩口就沒了-.-竹炭黑芝麻窩夫配雪糕 吃不太到竹炭黑芝麻的味道 中間黃黃的奶油蓉很濟很膩..因為是慶生的關係 店員有幫寫了名字熱帶海洋/草莓乳酪/藍莓乳酪朱古力咖啡
My Order:
焦糖單骨雞翼 ($68)

醬燒排骨配炸薯條 ($168)

西班牙黑毛豬薄餅 ($108)

海鮮西班牙炒飯 ($138)

竹炭黑芝麻窩夫配雪糕 ($88)

草莓乳酪 ($42)

藍莓乳酪 ($42)

熱帶海洋 ($42)

朱古力咖啡 ($36)

焦糖單骨雞翼
竹炭黑芝麻窩夫配雪糕
朱古力咖啡
朱古力咖啡
2016-11-01 384 瀏覽
上年佢地出green tea waffle同紫薯小火鍋,第一次食我地提早定位,遲左5分鐘到,就要算重新等過不過都想食,大家就等啦。抹菜麻子waffle幾好食,份量細,但外表好靚紫薯小火鍋就好有氣氛,熱熱地又甜,幾好食,下次再可試下。
我地提早定位,遲左5分鐘到,就要算重新等過
紫薯小火鍋就好有氣氛,熱熱地又甜,幾好食,下次再可試下。
宵夜
某天的姊妹飯局,我們選擇了尖沙咀厚福街的餐廳,名稱是Espuma。早前看過朋友的介紹,餐廳的食物不論是賣相或味道都是表現很好的,於是今天就去試試!我們點了西班牙黑毛豬薄餅、黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵、香烤牛柳粒配黑醋汁,以及黑松露醬芝士薯條。由於太肚餓了,黑松露醬芝士薯條很快就被吃清了。薯仔是幼身又炸得熱騰騰的,薯條表面更灑上芝士粉,那個松露醬非常香濃又不膩,上枱時完全可以控制我們的嗅覺。黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵同樣非常香濃,表面更灑上薄芝士片。每條寬條麵熟度剛好,軟硬適中,而且寬條麵完全吸收了松露醬的味道,味道非常香濃。鮮雜菌份量中等,吃下去非常爽口,而且亦有吸收黑松露的味道。如果是一人吃清這道菜就會很飽滯,幸好我們四人一起分享,飽肚之外又不感到太飽滯或膩感。香烤牛柳粒配黑醋汁,食物的賣相非常唯美,像畫一樣美觀。不過份量就略賺很少,每人只能分享一小塊,如果多一點份量就更好。牛柳粒煮得很軟腍,容易咀嚼及咬開,而且牛柳粒肉香很香濃,肉質適中,即使不加任何香料都非常入味好吃。而旁邊燈色的就是蘿蔔蓉,基本上很少餐廳都看到有蘿蔔蓉,它可以中和口腔的味道,令人更容易品嚐下一道的味道,西班牙黑毛豬薄餅,

西班牙黑毛豬薄餅,薄餅是薄脆皮底,而薄餅表面更鋪上新鮮的沙律菜。黑毛豬是薄切式鋪上,味道咸度適中,咬下去時覺得味道很香濃。當拉開薄餅時,當中的芝士更做到拉絲效果。
是日上菜速度很快,食物味道及賣點很好,不過當晚沒有其他客人在門口等候,侍應就快快收拾餐具及清理枱面,就略賺太快清理了。畢竟餐廳提及的用餐時間還未過,已經暗示要結帳了。
2016-10-20
2016-10-17 543 瀏覽
唔知點解 我成日都覺得呢間ESPUMA餐廳老是常出現一 佢真係有好多間分店 而且個D分店都係我平時會食既餐廳附近 或者係同一棟二 好多BLOGGER都成日食上幾個星期日我就同屋企人去食呢間老是常出現既ESPUMA去既時候 2-3點左右 都坐左7-8成人好彩唔洗等咋!之後我地就叫左三道菜SHARE黎食我地唔係叫左好多野食 因為都係想大家一齊CHILL下 食下野吹下水咁我地叫左兩個小食同一個餐廳岩岩推出既牛扒三樣野其實我同屋企人都幾滿意魷魚比我想像中大 通常D餐廳既魷魚可以都只係可以切到 3-4舊 不過呢個差唔多有7~8舊 仲要係厚切加埋D魷魚醬汁真係好好味!! 食落去好有咬口 但係又唔會過UN另外就係我地最期待既牛扒呢個牛扒既PRESENTATION都幾特別因為佢既GIMMICK係煙燻所以佢將成塊牛扒都放左係個木盒到唔知係咪想D牛扒有D OAK味呢HAHAA之後一打開就有好多煙燻飄晒出黎飄出黎既時候 仲有好多牛扒既香味TIM呀TO SUM UP, 呢間都唔錯 唔怪之得咁多BLOGGER去食同埋中環個間有埋落地玻璃自然光入黎既時候 感覺好寫意!

之後我地就叫左三道菜SHARE黎食

2016-09-04
2016-10-12 638 瀏覽
已經第三次黎到呢到食飯,今次唔需要好似之前咁早兩三個禮拜打上黎booking, 我建議選擇在8:30pm booking 。 因為用餐時間限定90分鐘,如果你選擇呢個時間,職員正常過時都唔會叫你走。而始終餐廳食物本身設計到適合香港人口味,所以味道的確唔太西班牙風味。價錢合理,值得推薦
2016-10-08
慶祝紀念
生日
前菜 - 黑白芝麻吞拿魚 T8 Sesame - Crusted Tuna Chunk
小食-黑松露薯條 T2 Truffle Fries with Cheese
黑松露鵝肝意大利面 Spaghetti Ccon Foie Gras
抹茶朱古力窩夫 The Devil Eats Oreo Brown
招牌特飲 D14 Signature Fruit Esp
  • 黑松露薯條
I would say this is not a restaurant for Spanish cuisine and am really sceptical about where its rating in Open Rice come from.Environment is really local localService is hardly up to standard. We were reminded of the maximum dining time of 1.5hrs twice. And the servers really worked so hard to ensure we have all the dishes come at the same time. It's as if we were having fast food for dinner.Food really so so. The roasted pig is so salty that we can only finish 50%. The seafood salad can hardly

Food really so so. The roasted pig is so salty that we can only finish 50%. The seafood salad can hardly be regarded as signature salad.

Dont come here if you really want to eat something Spanish. I'm sure there are many other options in the same area.

2016-10-02 674 瀏覽
約咗個舊同學食飯,星期五晚尖沙咀邊度都咁多人架啦。咁呢就揀咗呢間係厚福街尾樓上店。一早book咗我哋準時到都仲要等。呢間野又係限時嘅,其實我好怕食好野要限時,咁點樣慢慢享受好味嘅食物呢?個Menu其實無乜野揀,前菜揀咗個吞拿魚沙律,主菜西班牙海鮮炒飯(同學被圖片吸引左)和炸豬手(肚餓想食肉)。之後就係等呀等呀等,等左好耐終於上個沙律,已經好肚餓但唔覺得好食左,正常味同真係細碟架吓😒得四片薄到燈影牛肉咁既吞拿魚片,擺盤賣相係靚但係真係一人份囉。我西班牙炒飯用茶餐廳嗰啲鑊仔上嘅,鑊係凍嘅仲好少飯,啲海鮮得兩隻青口一隻小墨魚一隻蝦仲唔係咁新鮮,賣相又hea,又係一人份?終於見到大碟既豬手喇(可能因為骨已經粗,霸左個碟既錯覺)但係呢啲肉真係乾到呢⋯⋯重要啲豬手嚟咗都唔夠兩個字就隊張單埋黎叫我地埋單,我哋等咗咁耐都未出聲投訴,竟然就趕我走,原本想叫甜單當然唔食啦還枱去第二度食啦。啲嘢唔平又貴又唔好食😒點解仲咁多人等
西班牙海鮮炒飯
炸豬手
吞拿魚沙律
2016-10-02
15 分鐘 (堂食)
2016-10-02 543 瀏覽
今次係我第二次黎呢度吃飯啦,身邊好多朋友都推介呢間,價錢唔貴,地方舒適,又多選擇…朋友6點幾walk in,可能時間尚早,唔需要排長龍等位,可以吃到8:30…招牌水果茶清清甜甜,又有水果可以吃,夏天飲好爽!黑松露薯條必點,薯條配芝士碎,再蘸黑松露醬,好濃郁好香,吃多多都得…西班牙海鮮炒飯有蝦有青口有魷魚等…入口豐富,d飯又唔會痴住曬,西班牙火腿薄餅餅底好薄,又脆口,d火腿咸咸地,其實唔似吃薄餅,似吃餅乾黑白芝麻吞拿魚芝麻好香,配芥未醬,芥末醬唔辣但吃到芥末味道,吞拿魚夠厚,好味道…黑松露闊條麵黑松露味夠濃郁,配芝士蘑菇等配料,個汁夠濃,配闊條麵好夾…抹茶紅豆麻糬窩夫窩夫係麻糬口感,軟淋淋,抹茶味唔算太濃,窩夫沾蜜糖好味道…紫薯窩夫呢款窩夫係普通窩夫,入口外脆內軟,吃唔到紫薯味,只係有d紫薯粉未,窩夫沾花奶…
今次係我第二次黎呢度吃飯啦,
身邊好多朋友都推介呢間,
價錢唔貴,地方舒適,又多選擇…

朋友6點幾walk in,可能時間尚早,
唔需要排長龍等位,可以吃到8:30…
招牌水果茶
清清甜甜,又有水果可以吃,夏天飲好爽!
黑松露薯條
必點,薯條配芝士碎,再蘸黑松露醬,
好濃郁好香,吃多多都得…
西班牙海鮮炒飯
有蝦有青口有魷魚等…
入口豐富,d飯又唔會痴住曬,
西班牙火腿薄餅
餅底好薄,又脆口,d火腿咸咸地,
其實唔似吃薄餅,似吃餅乾
黑白芝麻吞拿魚
芝麻好香,配芥未醬,
芥末醬唔辣但吃到芥末味道,
吞拿魚夠厚,好味道…
黑松露闊條麵
黑松露味夠濃郁,配芝士蘑菇等配料,
個汁夠濃,配闊條麵好夾…
抹茶紅豆麻糬窩夫
窩夫係麻糬口感,軟淋淋,
抹茶味唔算太濃,窩夫沾蜜糖好味道…
紫薯窩夫
呢款窩夫係普通窩夫,
入口外脆內軟,吃唔到紫薯味,
只係有d紫薯粉未,窩夫沾花奶…
2016-09-23
2016-10-02 597 瀏覽
同座大廈來說,這裏人流不算是最多,平日晚市有吉位。餐牌裏其實特色野唔多,都係appetiser pizza pasta entree dessert 咁啦。沙律菜還算新鮮,煙三文魚好鹹,吞拿魚的質感有點怪、無乜味,整體份量搭夠啦。軟殼蟹椰汁risotto。軟殼蟹炸得不錯,炸漿份量適中,調味剛好。飯淡淡滲出椰香。不過餐廳內冷氣偏大,碟飯未食到一半便吹涼了,有點可惜。四式dessert platter。左上的焦糖燉蛋、右上的栗子cake 都不錯;右下的berries basket 很酸,一粒 berry 一定要連埋甜點一齊入口才行。左下的黑芝麻 puff,餡帶酸味,有點怪怪的。整體而言,我覺得灣仔店食物質素好像高得多,不知何故⋯還有,明明很多吉枱,偏要把客人堆在一起,整晚鄰桌的對話都全入耳中,何必呢

整體而言,我覺得灣仔店食物質素好像高得多,不知何故⋯
2016-09-30 5855 瀏覽
同Friend 在尖沙咀例牌練歌前搵野食, 又黎到厚福街, H8上面大把野食, 今次試Espuma~環境不錯~時間尚早, 但都已經好多人黎食啦~朋友未黎, 於是就自己叫左個沙津食住先~Espuma Salad $98有新鮮的蔬菜、蛋、煙三文魚、車厘茄、吞拿魚!材料豐富~最喜歡沙律用的沙律醋, 很香口,又帶出沙律材料的鮮味,而且很開胃, 作為頭盤是非常好。貴妃荔枝茉莉茶$42 (凍)有幾粒大大粒的荔枝, 有香濃的茉莉花味, 又不會太甜~西班牙黑毛猪薄餅$98黑毛猪薄薄的很香口,pizza 脆脆的, 熱辣辣很新鮮~又有其他豐富的配料, 不會很單調呀~綠茶+紅桑子鬆餅$78甜品是每個女孩都喜愛的~特別是這個顏色鮮艷繽紛的綠茶+紅桑子鬆餅, 有紅有綠, 特別提起興趣及食慾呢~不要忘記!!!!相機食先~鬆餅不會很乾, 個人覺得配上香焦是最佳配搭, 點上甜甜的糖漿,非常滋味!
環境不錯~
時間尚早, 但都已經好多人黎食啦~
朋友未黎, 於是就自己叫左個沙津食住先~

Espuma Salad $98

有新鮮的蔬菜、蛋、煙三文魚、車厘茄、吞拿魚!材料豐富~

貴妃荔枝茉莉茶$42 (凍)

有幾粒大大粒的荔枝, 有香濃的茉莉花味, 又不會太甜~
西班牙黑毛猪薄餅$98

綠茶+紅桑子鬆餅$78

甜品是每個女孩都喜愛的~

不要忘記!!!!相機食先~

• 西班牙黑毛猪薄餅
  • 綠茶+紅桑子鬆餅
  • Espuma Salad
2016-09-29 1328 瀏覽
唔兜圈喇 直接講食物既味道呢度既價錢唔貴 屬於中等價錢 但食物質素就一般 大家可以睇睇我係圖片樓下寫每樣食物既comment 我地4個人叫左5 6樣野 埋單13xx都合理 但質素就唔太值 提提大家 呢間餐廳7點後入座有設每人最低消費$150
黑毛豬火腿薄餅
  • 西班牙黑毛豬火腿薄餅