餐廳: Eaaat.here
資訊:

2021-04-02 14 瀏覽
Happy Friday, 約了友人去chill一chill, 今次試了大角嘴區內的新餐廳,以西班牙菜為主。 餐廳裝修很時尚,食品種類繁多。先來了酒類飲品,點了CHU-HAI ,是水果燒酌,味道清甜,酒味不會蓋過水果的香甜。Signature Chocolate ,朱古力味濃厚,杯邊灑上朱古力粉作裝飾,增加視覺效果。前菜西班牙八爪魚八爪魚配以炸薯仔和香蒜,惹味香口墨西哥烤粟米烤粟米,配以特制醬汁,酸酸甜甜有點像沙律醬,很清新出色。刺身帶子魚子醬墨西哥夾餅刺身帶子鮮甜,配上墨西哥烤餅和沙律醬,味道醒胃西班牙乳豬半份乳豬皮脆肉嫩,鬆脆的外皮加上中間綿綿的脂肪,充分保留肉汁,另有醬汁可沾,但單吃已很可口。烤西班牙黑毛豬肋排這家的豬肋排,肉厚汁多,一條肉都很厚肉,肉很鬆化不黏牙,有個青檸的醬汁伴吃,減少肥膩感。魚子醬蟹膏蟹肉意粉意粉伴以蟹肉和蟹膏作醬汁,淡淡的蟹味加上creamy的白醬汁,有蟹的鮮味作提味,再加上魚子醬脆卜卜的口感,層次豐富。最好點了Signature dessert 作結士多啤梨蘋果金寶伴雪糕店員會捧著甜品到客人要前將甜筒和蘋果金寶混合。甜品很有特色,吃到蘋果顆粒,雪糕混

前菜西班牙八爪魚
八爪魚配以炸薯仔和香蒜,惹味香口
墨西哥烤粟米
烤粟米,配以特制醬汁,酸酸甜甜有點像沙律醬,很清新出色。
刺身帶子魚子醬墨西哥夾餅
刺身帶子鮮甜,配上墨西哥烤餅和沙律醬,味道醒胃
西班牙乳豬半份
烤西班牙黑毛豬肋排

最好點了Signature dessert 作結
士多啤梨蘋果金寶伴雪糕
店員會捧著甜品到客人要前將甜筒和蘋果金寶混合。甜品很有特色,吃到蘋果顆粒,雪糕混合蛋糕,很有兒時的味道。
2021-04-01 17 瀏覽
今日係奧運商場行街,想喺附近試吓新嘅餐廳,呢個地方裝修都似Soho 區,每間餐廳都好有個性。佢哋雖然主要係西班牙食物及小食,但都有一D 特別的fusion 菜,好似刺身蝦配香辣紫蘇青檸汁,個汁因為有幾種材料混合,口感層次豐富,只有小小辣,配合刺身蝦完全食出另類風格。多士拼盤感覺抵食,$108 有4款多士,只係計鵝肝及巴馬火腿都已經值呢個價錢,其餘兩款就好似買一送一咁樣,4款入面我最鍾意蟹肉沙律多士,因為少許濕潤配乾嘅多士更加夾。串燒的選擇都算多,有時花多眼亂都唔知揀邊樣,最後試吓雞膝軟骨及雞心,都唔錯。最後叫半份燒黑毛豬肋排,肥瘦適中,仲好juicy ,有水準。食小食梗係配埋酒精飲品,佢哋嘅酒都好多款式,Ka shin street 飲落好fresh ,酒精唔算多,幾有特色。

2021-03-30
5 分鐘 (堂食)
2021-03-31 127 瀏覽
大角咀變天啦!附近除咗有豪宅仲有 bankers, 利奧坊係其中之一,眼見好多打卡新店📸 今次挑選了 Eaaat.here 跟閨蜜聚一聚,有落地大玻璃 Chill 住飲野特別爽!新潮派的居酒屋風走fusion路線,Tapas、Tacos、Yakitori、Bar、Sake、cocktail 應有盡有。一坐低叫杯 cocktail chill 下先,一於就揀 嘉善街 呢杯 signature drink 🍹 Ka Shin Street $88這杯雞尾酒非常易入口,清新的青瓜加檸檬汁帶微酸,配搭新鮮,感覺好 refresh。加入接骨木花糖醬,花果香氣滲透着蜜甜,配上Gin酒也温和,好適合夏天飲,有氣又爽。炸魚墨西哥夾餅 $40TACOS 可以說是墨西哥🇲🇽的經典,炸魚即叫即炸,金黃色的外皮相當酥脆,魚醃製得非常入味, 配合傳統 Salsa 番茄醬、椰菜、生洋蔥,混合多種地道香料有少少辣,入口帶微酸好開胃,又有爽脆口感,對摺起來食好方便。免治雞肉棒 $45Yakitori 串燒採用日本產無激素雞,自家製拼上秘製醬汁和蛋汁,外層燒得香脆,入口香濃美味,當中的雞軟骨令口感層次更加豐富,雞肉棒

Ka Shin Street $88

炸魚墨西哥夾餅 $40

免治雞肉棒 $45
Yakitori 串燒採用日本產無激素雞,自家製拼上秘製醬汁和蛋汁,外層燒得香脆,入口香濃美味,當中的雞軟骨令口感層次更加豐富,雞肉棒彈牙多肉汁,加一點新鮮檸檬汁,提鮮效果明顯。

西班牙海鮮飯 $268
第一次吃到薄脆的西班牙海鮮飯令人印象難忘。多款豐富海鮮充滿驚喜,鋪滿青口、大蝦、蜆肉、魚柳、魷魚,用料非常之多,每一口都有肉質彈牙的海鮮,鮮味滑溜,再加埋西班牙腸和黑水欖,味道更加充滿鹹香,令人食指大動 。

飯底脆口, 飯粒帶點濕潤又不會太鹹, 特製醬汁好香濃,好食到停唔到口。

士多啤梨蘋果金寶伴雪糕 $108
最後來一個甜品畫上完美的句號,賣相精緻造型可愛,原個甜筒倒放在啱啱焗起熱辣辣的士多啤梨蘋果金寶上面,店長主動叫我哋相機食先。然後好快手咁幫我地打碎甜筒撈勻,特別食到一冷一熱,好有口感,雪糕的甜加士多啤梨蘋果的酸,這個甜品打卡一流,味道更加出色。

Eaaat.here 走型格路線,以黑白為主調,播放着輕鬆音樂,好適合三五知己約埋一齊飲酒吹水,食物質素高而且造型漂亮,打卡一流!有時間一定會再嚟幫襯。
  • Ka Shin Street
  • 炸魚墨西哥夾餅
  • 免治雞肉棒
  • 士多啤梨蘋果金寶伴雪糕
朋友最近搵咗大角咀呢個新開的西班牙餐廳,見食物種類特別,環境又幾chill, 呢晚同3位朋友來這裡一聚。餐廳有落地大玻璃,空間感十足,時尚有型格。吸晴既係放滿不同酒嘅酒吧,放工嚟同朋友飲返兩杯食嘢 呢度係一個唔錯選擇。食物主要是西班牙 及一些fusion菜式,比較別具特色。我們四人點左:西班牙八爪魚$78一道特別嘅西班牙小食,八爪魚爽彈而不韌,伴菜是炒至外脆內軟的薯仔, 醬汁香甜惹味,一款很合適佐酒必點的小食。另外佐酒的話,配吃串燒類也很不錯,牛舌$42肉質爽彈,燒至面脆內軟。 大蔥雞脾肉$38 ,雞髀肉嫩滑夾著燒香後的香蔥,散發更香味道,絕佳配搭。墨西哥烤粟米$68 估唔到墨西哥烤粟米會這樣驚喜,平平無奇的粟米加上沙律醬及獨特墨西哥醬醬汁一同燒烤過,粒粒粟米著香甜美味醬汁 更添鮮甜。一試難忘。刺身蝦配香辣紫蘇青檸汁$108採用高級版刺身紅蝦,一嚐便分出蝦是新鮮貨色,晶瑩鮮甜,醬汁帶點香辣惹味,紫蘇葉獨特清香配青檸多份清新口感,像是泰式刺身蝦的高尚版呢!此小食朋友們大讚!魚子醬蟹膏蟹肉意粉$158食好啲 我地選左矜貴的魚子醬的手工意粉,魚子醬鮮香光澤滑潤,獨特性味道回味無窮。蟹膏蟹肉份

西班牙八爪魚$78

墨西哥烤粟米$68

刺身蝦配香辣紫蘇青檸汁$108

魚子醬蟹膏蟹肉意粉$158
食好啲 我地選左矜貴的魚子醬的手工意粉,魚子醬鮮香光澤滑潤,獨特性味道回味無窮。蟹膏蟹肉份量足,蟹味香濃,蟹膏濃郁醬汁滲透於意粉,一道有heart 的手工意粉。

西班牙乳豬半份$280
招牌菜 用上最合適做乳豬的黑毛豬,主要吃橡果作飼料,令豬隻肉香更濃郁,而且皮薄肉厚。要讚呢個乳豬燒到皮香脆,肉嫩滑肉質帶點甜味,
認真製作的烤乳豬,在這裡嚐到了。配上的香辣醬 香而不辣味道好配合。

烤西班牙黑毛豬肋排$168半份
朋友想試埋豬肋排,都一樣是黑毛豬。豬肋排肉不會痴住骨,容易分離,燒的熟度恰到好處!肉質更是嫩滑香口,烹調控制適宜,值得一試!

士多啤梨蘋果金寶伴雪糕$108
這裡雖然得一款甜品,已係非點不可嘅招牌菜。蘋果撻充滿玉桂及蘋果香味出眾,士多啤梨則不太重。喜歡烤好的撻好香脆,熱哄哄再加上甜筒攪拌後一齊食,一冷一熱滋味無窮。

Fresh cucumber soda$42
好fresh 嘅青瓜梳打,清爽簡單又唔甜,零負擔又解渴,配肉就最一流。

蜜柑梅酒,燒酎,soda $88
朋友點嘅蜜柑梅酒 soda 比較特別,味道有淡淡蜜柑香,又有梅酒微微甜味,加左梳打,酒不會太搶變得易入口,女士們飲最合適。

整體食物質素個人認為頗高分,很合口味,烹調方法亦有心思。菜式精緻見到大廚心機取勝。酒類飲品款式很多比酒吧稍稍勝出。絕對係性價比高之選!
  • 西班牙乳豬
  • 魚子醬蟹膏蟹肉意粉
2021-03-26 23 瀏覽
Tacos taste great. It’s softly wrapped with crispy cabbage + mushroom + sauceThe chicken bbq was below average Paella ok to try墨西哥饼分量小小但口感层次非常丰富 清爽适合开胃 烤鸡脆骨非常一般 鸡肉很柴也不多汁 老板说这是全港独一无二。。。不推荐西班牙饭中规中矩 调味不错 品相很好!饭薄薄的一层 边上会有少许锅巴脆脆的口感 好评!但中间饭的口感太过湿润不够有嚼劲 不是很喜欢。海鲜分量很足品质也不错 应该不会回购

Paella ok to try

墨西哥饼分量小小但口感层次非常丰富 清爽适合开胃

鸡脆骨

西班牙海鲜饭
Mushroom  tacos
Mushroom  tacos
  • Taco
久休復出, 疫情穩定下, 和朋友終於相約到聚餐了。今次揀選了不是熱門地點, 旺中帶靜的大角咀區, 餐廳樓底高又用落地大玻璃, 感覺甚開揚而舒適。放工時間大家都想飲少少酒relax一下,餐廳提供的酒類都幾多,燒酎口味配搭有梅酒、蜜柑酒等,飲落酒精度不低,但易入口,都幾快有relax感覺,聊天更暢快。Cocktail就以gin酒為主,配搭juice等口味清新。牛油果蟹肉合桃石榴汁沙律$108沙律菜微涼,口感非常爽脆,灑上芝士片,配上合桃、蟹肉絲、莓果、牛油果加石榴汁,口味很豐富,很快就被清光了。西班牙八爪魚$78我最喜歡的西班牙tapas之一,八爪魚很軟身一點也不韌,薯仔粒炸過很香口,還有蒜味特濃的炸蒜,很適合送酒。Signature chocolate$34除了喝酒外,女生都總愛喝朱古力,所以也叫了熱朱古力,外型十分吸睛,厚厚的朱古力粉佈滿杯邊,邊喝朱古力可以邊吃朱古力粉,雙重享受。刺身蝦配香辣紫蘇青檸汁$108十分值得推介的小吃,蝦刺身雪白通透彈牙,沾上紫蘇青檸汁又有一種吃日本菜的感覺,因為日本菜式愛用紫蘇,清新的味道。墨西哥烤粟米$68超喜歡這個小食,烤過的粟米加上芝士和沙律醬汁,真

牛油果蟹肉合桃石榴汁沙律$108

西班牙八爪魚$78

Signature chocolate$34

刺身蝦配香辣紫蘇青檸汁$108

墨西哥烤粟米$68
超喜歡這個小食,烤過的粟米加上芝士和沙律醬汁,真的十分惹味,粟米又好爽口!

西班牙乳豬半份$280
最後到了主菜,比我想像中更好,燒乳豬皮脆肉嫩,豬脾啖啖肉,肉質夠厚口感甚佳,而沒有豬騷味,配上自家製醬汁,很有水準的西班牙乳豬。
今晚吃了很多美食,微醺的醉人環境氣氛,令食美更美味,聚會更盡慶,今晚大家都很欣賞這餐廳,食物水準甚佳,留下了深印象。
  • 西班牙乳豬
  • 墨西哥烤粟米
  • 刺身蝦配香辣紫蘇青檸汁
  • 西班牙八爪魚
朋友近排知道我很喜歡下班去不同地方chill 之後就帶了我來喝燒酒,加埋dating/dining in the dark 既feel,吃西班牙菜-點了八爪魚是我們的小吃/starter, 主菜是乳豬及海鮮飯,乳豬口感超滑,而且旁邊配搭的醬能使我和朋友開胃而堅持到吃了甜品才離開。西班牙海鮮飯雖然對只有兩個女生來說是真的不容易吃光光,但海鮮的青口真的夠juicy講到甜品apple crumble & ice cream- 主要是賣相的吸引力和脆脆的碎粒是甜品的最大優點總結:職員service 為第一次來的客人(我和朋友)很親和,而且看得出我真係好鍾意呢間食店既環境影多D 靚杷而為我們的餐枱保持整潔,服務真係好有效率。

2021-03-22 64 瀏覽
大角咀新開的fusion居酒屋,餐廳唔算好大但坐得闊落,啱一班朋友聚下餐。 話係fusion餐廳,因為佢地有西班牙菜亦有日式串燒食。酒類都係有西式liquor同cocktail亦有日式燒酒同梅酒。 醬汁拼盤平時係其他餐廳食嘅粟米脆片通常都係現成貨,但佢地係自家整嘅~食落有啲似春卷片,不過就硬身同厚身啲。醬汁可以揀4款,我地揀左墨西哥莎莎酸辣蕃茄醬,墨西哥莎莎青醬,酸忌廉牛油果醬同酸忌廉燒烤醬。我個人就較鍾意牛油果醬同酸辣蕃茄醬。 烤豬頸肉墨西哥夾餅一人分嘅份量,約4吋大。燒豬頸肉都幾彈牙同juicy,加埋蕃茄莎莎醬同椰菜絲,味道濃得黎又唔會太膩。 刺身帶子配菠蘿酸汁帶子約有6片,食落好嫩滑。可惜係菠蘿汁偏甜,而且帶子嘅鮮味較淡。串燒牛舌一串有兩大塊牛舌,每塊都有成1cm厚,食落好彈牙又唔難咬,好有牛脂香👍安格斯牛肉4粒一串,覺得唔夠juicy,如果燒到半成熟會更好 大蔥雞脾肉大蔥好香,雞脾肉又嫩,加埋燒口汁,簡單但好食 魚子醬蟹膏蟹肉意粉佢地啲意粉係自家製嘅,好有al dente口感😋個忌廉sauce creamy同好有海鮮味,而且仲好掛麵。蟹肉同魚子醬都唔少,啖啖都食到,一份兩人sh

醬汁拼盤

安格斯牛肉
4粒一串,覺得唔夠juicy,如果燒到半成熟會更好

大蔥雞脾肉

大蔥雞脾肉
大蔥好香,雞脾肉又嫩,加埋燒口汁,簡單但好食

魚子醬蟹膏蟹肉意粉
佢地啲意粉係自家製嘅,好有al dente口感😋個忌廉sauce creamy同好有海鮮味,而且仲好掛麵。蟹肉同魚子醬都唔少,啖啖都食到,一份兩人share都食到好滿足👍

士多啤梨蘋果金寶伴雪糕
呢個甜品吸睛之處就係有一整條雪糕甜筒,店員會等客人打完卡後幫忙敲碎個甜筒,等雪糕半溶時就可能拌勻食。整個apple crumble都唔錯,加埋士多啤梨食落更有fresh嘅感覺~少少特別係佢個底係橙味海綿蛋糕,同平時食開嘅曲奇餅底好唔同。

蜜柑酒,薑汁,燒酎,soda (前)
一開始會嚐到蜜柑嘅香甜,之後就有燒酒味,薑汁味就較為弱左啲。

Ka Shin Street (後)
好清新的一杯cocktail。用elderflower syrup, cucumber, 檸檬汁配合gin調製成,聞落有elderflower 嘅清香,味道少少酸甜帶有青瓜味,非常之易入口。
2021-03-19 139 瀏覽
喺香港食西班牙菜既餐廳唔算好多!今次喺大角咀發現到呢一間幾正嘅西班牙菜,就約個靚女朋友嚟試吓餐廳嘅裝修枱凳都係以黑色為主,簡約得黎又有格調我地叫左幾樣食物,分別係西班牙乳豬、西班牙海鮮飯同埋士多啤梨蘋果金寶伴雪糕除此之外仲叫咗兩杯飲品西班牙乳豬個皮好脆,肉質嫩滑JUICY,餐廳仲會配埋一個特製醬汁不過我首先就會食左原汁原味先,之後再沾個醬汁呢個醬汁係蕃茄辣醬,真係有鮮蕃茄粒係裡面,微微辣沾左個醬汁更加好味西班牙海鮮飯配料非常豐富,有青口、帶子、魷魚、大蜆同蝦等等個飯面有少少脆,每粒飯粒都沾到醬汁,醬汁帶甜味個西班牙飯整體都整得唔錯飲品佢地有好多特式既COCKTAIL,我好鍾意KA SHIN STREET因為佢有新鮮檸檬汁同青瓜再加接骨木花糖槳,個味道好清新但又唔會太甜最後就係甜品,呢個蘋果金寶係我食過最特別同賣相最靚既一個,裏面除咗有蘋果蓉之外,仲有士多啤梨!上面仲加咗一個甜筒,店員會幫手將甜筒壓碎然後撈埋,真係脆卜卜,又有又有好滑嘅雪糕味道,所以我都幾推介呢一間西班牙菜

餐廳嘅裝修枱凳都係以黑色為主,簡約得黎又有格調

除此之外仲叫咗兩杯飲品

西班牙乳豬
個皮好脆,肉質嫩滑JUICY,餐廳仲會配埋一個特製醬汁
不過我首先就會食左原汁原味先,之後再沾個醬汁
呢個醬汁係蕃茄辣醬,真係有鮮蕃茄粒係裡面,微微辣
沾左個醬汁更加好味
西班牙海鮮飯
配料非常豐富,有青口、帶子、魷魚、大蜆同蝦等等
個飯面有少少脆,每粒飯粒都沾到醬汁,醬汁帶甜味
個西班牙飯整體都整得唔錯
1K
2021-03-19 77 瀏覽
成日出大角咀,見新開餐廳梗係要試下魚子醬蟹膏蟹肉意粉 sauce creamy 足味,spaghetti 口感唔錯,唔會太腍. 而且上面堆左滿滿蟹肉,單食都有蟹微鮮味. 不過mix 埋意粉就無咁食到佢個同個魚子醬個味. 但整體係幾好食. 同朋友share 左Chips Platter, $100有4款sauce. home made chips 好脆口,四款醬選左墨西哥莎莎酸辣蕃茄醬、墨西哥莎莎青醬、酸忌廉牛油果醬同酸忌廉牛油果醬. 幾款醬都雪得幾凍,其中比較欣賞個牛油果醬,微酸幾fresh. 而酸辣蕃茄醬就比較酸濃味d. 不過叫platter 雖然可以試多幾款醬,最後其實都用剩好多醬. 覺得真係好想食chip單叫醬都得. 同比起chips 同冷盤佢地嘅熟食impressive d.帶子刺身配個菠蘿酸汁略偏甜,蓋過左帶子本身味道. 大蔥雞脾肉串燒,味道唔錯不過細舊左d. 安格斯牛肉串燒幾有牛味,不過就略嫌韌左DD. 如果可以raw 少少口感會更合我口味.幾推薦佢個牛舌,厚身有爽彈口感,燒過嘅牛肉香味更出,唔錯呢度有好多款特別日本酒,fusion 好坐嘅居酒屋. 酒選擇好多,仲有CHU-
成日出大角咀,見新開餐廳梗係要試下

魚子醬蟹膏蟹肉意粉

帶子刺身配個菠蘿酸汁略偏甜,蓋過左帶子本身味道.

幾推薦佢個牛舌,厚身有爽彈口感,燒過嘅牛肉香味更出,唔錯

呢度有好多款特別日本酒,fusion 好坐嘅居酒屋.

酒選擇好多,仲有CHU-HAI, 日本水果酒加燒酌。
同朋友share 左杯蜜柑酒薑汁燒酌同Ka Shin Street

成日都覺得燒酌比較烈,但加左蜜桔入口帶果香同微甜,易入口同飲落更清爽。
而Ka Shin Street 呢款cocktail都唔錯,gin 做based 加左elderflower, lemon juice 同cucumber, 比起前者更淡雅清香,同朋友都更鐘意呢杯

最後dessert 係呢度唯一嘅選項,士多啤梨蘋果伴雪糕. 有趣在於佢個雪糕係放左成枝甜筒,睇落更eye-catching, igable. 之後店員會幫手吉碎枝甜筒。 增添左甜筒嘅脆脆口感。中間有切碎蘋果同極少量士多啤梨. 不過最底唔係expected 焗得脆香嘅crumble, 而係帶點橘子味嘅海綿蛋糕......我同朋友就覺得呢樣就扣左d分.

• 燒牛舌
2021-03-18 20 瀏覽
晚餐同老婆去了這間西班牙餐廳,多款小食之餘主菜的份量十足。首先叫左杯Drink.here,有淡淡青瓜及帶檸檬酸,非常清爽。西班牙八爪魚:八爪魚很新鮮,入口腍身,用了特製的醬汁,非常惹味。烤雞墨西哥夾餅配醃洋葱及牛油果:烤雞表面帶焦,再淋上牛油果醬,配上帶甜香的紫洋葱,有肉香又帶點牛油果獨特油香。魚子醬蟹膏蟹肉意粉:意粉軟硬度適中,表面舖滿了蟹肉碎,魚子醬則放在蟹肉面,拌勻後整個意粉充滿著咸鮮味道,而且意粉很creamy。最後加了個甜品士多啤梨蘋果金寶伴雪糕,冰凍的雪糕跟蘋果金寶拌勻至溶化,整體酸甜好味。
晚餐同老婆去了這間西班牙餐廳,多款小食之餘主菜的份量十足。

2021-03-17 35 瀏覽
這間位於大角咀利奧坊的Eaaat.here,鄰近奧運站,主要以西班牙及墨西哥菜為主,食物款式甚多,而且有很多款的小食,適合朋友聚會用餐的地方。炸墨西哥青椒車打芝士炸至金黃香脆包裹著半溶芝士及完全不辣的青椒,青椒比平時食到的味道更濃郁,非常惹味的小食。西班牙乳豬半份乳豬都足二至三人分享,乳豬皮燒至鬆脆,下面有層薄薄的脂肪,肉質嫩腍而且保留了豐富的肉汁,配上特製酸辣汁可中和油膩感,旁邊還有些焗薯及蒜等。士多啤梨蘋果金寶伴雪糕眼見每枱都有點這個甜品,賣相精緻,原個雪糕敲碎,以達冰火二重奏,熱辣辣焗起的蘋果金寶帶點蘋果酸味正好與半溶香甜的雪糕合二為一,非常出色的甜品。Hot.here以薑、檸檬汁及Gin調制,帶點薑的辣味又有檸檬的清新,酒味亦都不算濃。

炸墨西哥青椒車打芝士

西班牙乳豬

Hot.here
2021-03-11 17 瀏覽
Eaaat.here - Enjoy your chill time!呢間餐廳好似日系居酒屋加酒吧,同時間又有西班牙Tapas小食。一坐低先order Hot.here - Gin酒+Ginger/Lemon Juice+Lemon Grass充滿檸檬香!第一次食燒雞尾,估唔到咁酥脆!燒雞胸軟骨,骨連肉非常有咬口!粟米脆片配酸忌廉牛油果醬,送酒一流!餐廳推介的免治雞肉棒,醬汁加蛋汁,再加好juicy的雞肉,好好食呢!墨西哥粟米,香口的忌廉醬,再加熱辣辣的粟米,濃香兼備!最後來到甜品時間,士多啤梨蘋果金寶伴雪糕,賣相好搞笑,將甜筒倒插,然後舂碎連apple crumble一齊食,又熱又凍的口感都幾特別。

充滿檸檬香!

第一次食燒雞尾,估唔到咁酥脆!

燒雞胸軟骨,骨連肉非常有咬口!

粟米脆片配酸忌廉牛油果醬,送酒一流!

墨西哥粟米,香口的忌廉醬,再加熱辣辣的粟米,濃香兼備!

2021-03-10 29 瀏覽
疫情下好難約朋友出去食飯,今日剛好是好朋友生日,有機會聚一聚,大角咀Eaaat.here是一間西班牙FUSHION菜的餐廳,無論裝修和格調都經過精心設計,令人感到舒服,最適宜飲返杯嘆住食!而且所在位置方便,由奧海城地鐵站步行只需大約十分鐘就到。墨西哥風味烤雞半隻:用咗多種香料醃製的雞焗到金黃色,皮薄香脆,肉質即使熟透依然濕潤嫩滑。點些特別調製的醬汁,辣辣哋特別惹味。龍蝦汁虎蝦海鮮意粉:虎蝦新鮮好大隻,蝦肉鮮味彈牙,海鮮足料,和意粉加上龍蝦汁煮到入味,味道濃郁。用氈酒、檸檬汁、青瓜汁調製的Drink.here 味道清新,少許酒香味。
2021-03-07 49 瀏覽
用心就會發現大角咀有好多特色餐廳,而呢間開咗無耐嘅餐廳就最為吸引我,約三五知己邊吃串燒邊摸酒杯底傾計就最開心啦!一嚟朋友點咗個Welcome drink讓我地清新一下迎接以下不同美味嘅菜式。Open your mouth係用咗柚子酒、燒酎及薑汁做base,仲有柚子酒味啫喱,飲落好清新又易入口。飲酒當然唔少得佐酒小食,先點咗粟米脆片,配嘅醬都相當有特色、唔馬虎,4款醬有墨西哥莎莎酸辣番茄醬、墨西哥莎莎青醬、酸忌廉燒烤醬及酸忌廉牛油果醬。我就最鍾意酸忌廉牛油果醬啦!之後就進行主食部分。燒雞份量都幾大,當然要食雞脾位,整得剛剛好內裡雞肉好嫩又多汁。另外仲點咗西班牙乳豬,皮真係好脆好香口,而肉質亦保持到嫩口啊!除咗讓人流口水嘅食物,當然要試下佢地嘅Signature cocktail,幾款中我就揀咗有elderflower syrup嘅Ka Shin Street,仲帶果味好啱我飲!雞嘅串燒款式相當多,分別食咗雞翼尖、雞胸軟骨、雞頸肉、雞皮,每款都唔錯,而最過癮就係雞胸軟骨咬埋軟骨好脆口。雞翼尖同雞皮仲好送酒啊!免治雞肉棒嘅醬汁調得好好,好入味,而食落不失口感,蘸埋月見汁更滑溜。其中燒粟米超對

我就最鍾意酸忌廉牛油果醬啦!

之後就進行主食部分。
雞翼尖同雞皮仲好送酒啊!

其中燒粟米超對我胃口,粟米咬落粒粒飽滿仲有汁,可見師傅燒嘅功力真的好啊!
面頭仲有啲千島醬,一食就覺得配搭得好好,雖然好邪惡但反而愈食愈想食啊!

最誘人畫面必定數到呢個1公斤嘅帶骨肉眼扒,比起iphone max都要大好多,我地四人分享就剛剛好啦!
牛魔王嘅我地當然為其瘋狂,特別鍾意面層同旁邊嘅焦脆位,連埋肉食就有兩重口感,焦脆及肉汁交錯好正啊!

最後不忘點上一客甜品,為生日嘅友人帶來驚喜。
蘋果金寶係呢度嘅特色甜品,個樣好似平平無奇但卻蘊藏讓人感動嘅味道,溫熱嘅蘋果金寶配上雪糕,冷熱交融,玉桂味相當突出。
除咗脆脆部分外,仲有蛋糕層次好豐富,十分適合作慶生之用啊!要大讚店方備有生日牌,更添氣氛呢!