2020-11-28
近年大角咀多咗好多特色餐廳酒吧,雖然地理位置真係有啲偏又唔就腳,但可以話多一份探秘尋寶感覺,放工想隔絕繁囂入嚟Chill下都唔錯!朋友介紹呢間小店位於利奧坊,單睇外內環境裝潢,一個字就係「型」呀﹗以黑白為主調,中庭大柱以粗體簡約線條來掩飾其突兀,的確係高招~水泥地配不鏽鋼檯,型之中帶啲慵懶感。首先試嘅係Ka Shin Street,一入口有好清新嘅青瓜味,加埋接骨木花有種淡淡甜香,飲落成個人都醒一醒,而且gin唔會太濃烈,岩晒不勝酒力嘅女士們。跟住呢道Burrata Cheese, Parma Ham前菜真係令我哋嘩出聲,最鍾意新鮮製作,充滿奶酪醇香嘅芝士,口感柔軟入口即化,而火腿鹹香恰度好處,唔會掩蓋原本肉香,將火腿拌勻粘稠嘅芝士一齊食,每一啖都係享受!跟住戲肉就係日式串燒啦!先上5道採用日本產無激素雞,精心挑選嘅刁鑽部位,有雞胸軟骨、雞皮、雞肝、雞腎、雞心喉,款款坊間少見,侍應特別介紹雞胸軟骨,話全雞只有一條,非常罕貴,而口感爽脆帶有嚼勁;雞心喉又係人生第一次試,口感脆身有獨特甘香,要讚佢哋嘅自家燒汁,微微香甜令味道更多層次。跟住有免治雞棒,配以黃澄澄嘅鮮蛋黃同醬油都係必試之選!雞
跟住戲肉就係日式串燒啦!先上5道採用日本產無激素雞,精心挑選嘅刁鑽部位,有雞胸軟骨、雞皮、雞肝、雞腎、雞心喉,款款坊間少見,侍應特別介紹雞胸軟骨,話全雞只有一條,非常罕貴,而口感爽脆帶有嚼勁;雞心喉又係人生第一次試,口感脆身有獨特甘香,要讚佢哋嘅自家燒汁,微微香甜令味道更多層次。跟住有免治雞棒,配以黃澄澄嘅鮮蛋黃同醬油都係必試之選!雞棒燒炙到微微焦香,外脆肉juicy,,加埋濃稠嘅蛋黃汁,真係夾到絕!
接力有墨西哥小食—燒八爪魚及炸墨西哥青椒。燒八爪魚混合多種地道香料炮醃製,帶微酸好開胃,而且好爽口Q彈又唔韌,而青椒炸到金黃香脆,一咬入面係濃香四溢嘅車打芝士,真係好有驚喜!
最後當然唔少得甜品,造型靚到我受寵若驚,一啲都無誇張!蘋果金寶伴雪糕成日食,但成個雪糕筒插住上真係第一試,造型fantasy 又有霸氣,忍唔住瘋狂打卡!味道都係一流,焗到外層脆卜卜,內裡係熱辣辣嘅蘋果塊加士多啤梨醬,中層係好似帶有鹹蛋香嘅吉士,最係係好鬆軟嘅蛋糕,一啖就試到咁多層次嘅味道,真係好滿足~