2019-06-01 56 瀏覽
很久沒放假了,加上朋友和自己的工作都忙碌,已經一段時間沒有見面。這天難得一見,便相約在cafe聊聊天談談近況。旺角有不少cafe,這次所選的cafe在朗晴坊,地點便利。環境頗舒服,很適合聊天。我們點了($308)的二人餐,選了香煎大蝦配墨西哥香辣蕃茄意大利麵和香焗香草蜜糖無骨春雞配燒烤汁(全隻),還有餐湯和飲品。餐湯香煎大蝦配墨西哥香辣蕃茄意大利麵意大利麵賣相不錯,上面有一隻大蝦。意大利麵的醬汁香濃,酸酸甜甜加上少少辣味,味道有層次感,非常開胃。香焗香草蜜糖無骨春雞配燒烤汁(全隻)上碟時已切開一半,很是貼心。雞邊烤得微焦,散發蜜糖的香甜,再加上燒烤汁就很惹味,而且還有薯菜呢!熱特濃朱古力朱古力入口頗滑,味道濃郁凍紅豆奶茶紅豆很香很甜,配合奶茶來喝,可以中和紅茶本身的澀味不得不提的是,只要在facebook或ig簽到,就會送雪糕, 雪糕就是一人一粒香芋味雪米糍😃
旺角有不少cafe,這次所選的cafe在朗晴坊,地點便利。

環境頗舒服,很適合聊天。

餐湯

香煎大蝦配墨西哥香辣蕃茄意大利麵

香焗香草蜜糖無骨春雞配燒烤汁(全隻)

熱特濃朱古力
朱古力入口頗滑,味道濃郁
凍紅豆奶茶
紅豆很香很甜,配合奶茶來喝,可以中和紅茶本身的澀味

2019-05-31 26 瀏覽
今日收工朋友仔約我去dream cafe dinner 😘😘成棟大廈都係食店呢間cafe超好坐好適合三五知己邊食嘢邊傾偈二人套餐$308 有湯或沙律及主菜我地二人點了沙律🥗雖然份量不多但個沙律醬好開胃⭐️⭐️⭐️⭐️點了一客蕃茄忌廉海蝦會意大利飯⭐️⭐️⭐️⭐️忌廉味好重但又唔會覺得好漏蝦🦐又大隻又多個飯好好味呀👏🏻👏🏻👏🏻🎊另外一客香煎紐西蘭鮮肉眼扒配什菌燒汁⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️我好鐘意喎塊扒好味份量好大呀兩個女仔全部食晒都真係要慢慢食點員勁有禮及溫柔坐咗一陣都坐滿晒人最後飲埋凍檸茶咁就兩個幾鐘旺角區無限時食嘢食得好開心💕⭐️⭐️⭐️推介!
成棟大廈都係食店

食得好開心
💕⭐️⭐️⭐️

推介!
2019-05-31 42 瀏覽
在朗豪坊做完瑜伽, 一早約咗朋友食飯, 上網搵附近樓上Cafe, 近近地就Dream Cafe, 就喺朗豪坊隔離朗睛坊5樓, 位置非常易找。除咗可單點食物, 餐廳亦提供套餐, 主菜外可選餐湯或沙律, 仲有$29飲品, 我地就叫咗二人套餐再另加咗個芝士薯寶。🔸忌廉椰菜湯⭐⭐⭐⭐椰菜已打到碎粒, 每一啖都可以食到椰菜粒, 帶有椰菜甜味既忌廉湯幾好味。🔸芝士薯粒⭐⭐⭐⭐⭐炸得香脆既薯粒舖上滿滿既車打芝士, 邪惡得黎會一口接一口😂🔸蒜香黑松露炒什菌闊條麵⭐⭐⭐⭐⭐好濃郁既黑松露, 加埋蒜香什菌好夾好味無得輸, 面頭仲有好多香脆蒜粒, 我都鍾意闊條麵多啲, 有少少煙韌口感。🔸香焗加拿大豬鞍配胡麻醬⭐⭐⭐⭐⭐呢個好有驚喜, 焗得剛好唔會韌, 仲好嫩口, 原來配胡麻醬配豬鞍又幾好味喎, 平時打邊爐多數配牛肉, 仲有配埋蔬菜同薯角, 推介! 推介!柑桔柚子梳打 & 荔枝梳打大大杯😍啱哂食完野傾計

🔸忌廉椰菜湯⭐⭐⭐⭐

🔸芝士薯粒⭐⭐⭐⭐⭐
炸得香脆既薯粒舖上滿滿既車打芝士, 邪惡得黎會一口接一口😂

🔸蒜香黑松露炒什菌闊條麵⭐⭐⭐⭐⭐

🔸香焗加拿大豬鞍配胡麻醬⭐⭐⭐⭐⭐

柑桔柚子梳打 & 荔枝梳打
大大杯😍啱哂食完野傾計
  • 炭燒美國極黑豬鞍配胡麻醬
2019-05-31 44 瀏覽
是日放工與好友行到朗豪坊附近,見到朗晴坊個名有D特別,就隨意上到其中一間店晚餐~~~呢間Cafe的燈飾用香檳杯堆砌,看上去感覺幾特別~~~我和好友今次決定點二人晚餐~~~餐飲選擇雖然不多,但有幸可以加錢點其他特別飲品~~~一開始上南瓜忌廉湯,個人覺得倒不錯~~~好友點了薄荷咖啡,而我就點了玫瑰檸檬茶,飲落除了有啖啖的玫瑰味,還有較淡的檸檬味,整體感覺OK~~~牛菌忌廉汁燴什菌雞肉意大利飯,個飯食落感覺不錯~~~香煎澳洲羊架配什菌燒汁,呢個簡直係我覺得成晚最好食的,羊架的肉不但既熱辣辣又軟熟,最重要係有淡淡的羊羶味,食落去簡直係正,可惜好友怕羊羶味,唔敢食羊架🤣🤣整個晚餐算是ok,而我比較欣賞侍應對失明人士的細心,我和好友當晚左右兩枱都有客人,左邊那枱的客人說話大聲,生怕沒有知道她在預備婚事和不同的事非,右邊那枱兩位客人是失明人士,其中一位客人想了解埋單的內容,侍應也細心說明。

呢間Cafe的燈飾用香檳杯堆砌,看上去感覺幾特別~~~

我和好友今次決定點二人晚餐~~~

餐飲選擇雖然不多,但有幸可以加錢點其他特別飲品~~~

一開始上南瓜忌廉湯,個人覺得倒不錯~~~

牛菌忌廉汁燴什菌雞肉意大利飯,個飯食落感覺不錯~~~

2019-05-23
  • 香煎澳洲羊架配什菌燒汁
2019-05-29 30 瀏覽
旺角有好多樓上cafe, 但係大部分cafe都主要著重board game 嘅種類, 而野食嘅好壞都只係其次。今日同大家介紹一間與眾不同嘅 cafe - Dream Cafe。 今次大食妹就同朋友嗌左個二人套餐, 包主食、沙律或餐湯, 同埋價值29蚊嘅嘢飲。<香煎大蝦配墨西哥香辣蕃茄意大利麵 > (好味: 4/5) (抵食: 4/5)番茄味濃郁, 意粉有少少辣辣地, 但係相當惹味配上大蝦, 有種泰式風味。<香煎紐西蘭鮮肉眼扒配雜菌燒汁> (好味: 3.5/5) (抵食: 3.5/5)一間cafe竟然做到港式鐵板嘅風味雖然唔係擺喺鐵板上高, 但佢嘅牛扒味道就同外面食嘅港式扒味道一樣。陣陣窿窿嘅香味, 外面煎得硬硬地, 然後將啖啖肉汁鎖住, 配上薯菜, 真係無得輸呀<沙律同餐湯><咸檸檬梳打(左), 桔蜜沙冰(右)> (好飲: 4.2/5) (抵飲: n/a)咸檸七非常之大杯, 其實與其話係杯不如話係一壺。食完牛扒之後, 飲返啖檸七, 感覺非常解膩朋友就飲咗柑桔蜜沙冰, 大食妹都偷飲咗一啖, 柑桔蜜沙冰無因為佢係冰而沖淡咗佢嘅

番茄味濃郁, 意粉有少少辣辣地, 但係相當惹味
配上大蝦, 有種泰式風味。

一間cafe竟然做到港式鐵板嘅風味

<沙律同餐湯>
朋友就飲咗柑桔蜜沙冰, 大食妹都偷飲咗一啖, 柑桔蜜沙冰無因為佢係冰而沖淡咗佢嘅金桔味, 反而非常濃郁, 一啲都冇偷工減料呀~抵讚

2019-05-29 25 瀏覽
星期日來到旺角行街街,旺角真多美食,樓上樓下,街頭巷尾,想食什麼都有,今日就來到朗晴坊五樓Dream Cafe食晚飯。我地點個二人套餐$308、香煎紐西蘭羊架配牛肝菌烧汁和番茄忌廉海蝦燴意大利飯,一杯熱棒子咖啡和一壼熱桂花茶,意大利飯非常足料,有成五只爽口彈牙海蝦,鮮甜多汁飯煮到剛好,吸收番茄和忌廉的汁,煙韌好味,我最愛的羊架,煎至兩邊金黃,肉質鮮嫩,羊味十足,配上牛肝菌燒汁一起食更滋味!不得不贊的熱桂花茶,細心的全程用蠟燭座熱著,隨時隨刻都可以亨受著熱熱的幽香桂花茶,每一道菜式都甘好味,全賴員工和廚師心思和廚藝先有甘出色Dream cake

2019-05-27 36 瀏覽
今晚同屋企人去開朗豪坊行街 想起附近食晚餐 就黎到呢間Dream Cafe今次試左呢到既二人餐 性價比好高!二人餐係包左餐飲 餐湯 主食 扒類主食方面我今次試左牛肝菌忌廉汁燴什菌雞肉意大利飯雜菌香氣逼人 飯粒盡吸牛肝菌既香味 加埋白汁令成個飯好creamy軟滑 雞肉亦令成個飯既口感提升 飯粒分明有咬口!香煎紐西蘭鮮肉眼扒配燒汁今次試左7成熟脂肪呈大理石花紋狀的肉眼扒口感順滑 香烤過後肉汁豐富 輕輕一切開係令人滿意既粉紅色 令人食唔停口 加埋燒汁好夾同埋酸酸甜甜好開胃南瓜湯入口香濃綿滑 仲食到粒粒南瓜溶 一定要試下!
今次試左呢到既二人餐 性價比好高!

二人餐係包左餐飲 餐湯 主食 扒類

主食方面
我今次試左牛肝菌忌廉汁燴什菌雞肉意大利飯
雜菌香氣逼人
飯粒盡吸牛肝菌既香味
加埋白汁令成個飯好creamy軟滑
雞肉亦令成個飯既口感提升
飯粒分明有咬口!

香煎紐西蘭鮮肉眼扒配燒汁
今次試左7成熟
脂肪呈大理石花紋狀的肉眼扒口感順滑
香烤過後肉汁豐富
輕輕一切開係令人滿意既粉紅色
令人食唔停口
加埋燒汁好夾同埋酸酸甜甜好開胃

南瓜湯
入口香濃綿滑 仲食到粒粒南瓜溶 一定要試下!
2019-05-25 38 瀏覽
Dream cafe喺朗豪坊旁邊,好方便。餐廳有套餐,有沙律,有餐湯,有主菜,有甜品。頭盤帕爾馬火腿凱撒沙律,菜夠新鮮,味道唔錯。餐前小食選擇咗小食拼盤,有雞鎚、吉列炸蝦、薯波同埋洋蔥圈。香脆惹味比薩漢堡,係Pizza底但係好似漢堡包咁又好多層,我揀咗豬,原來係吉列豬扒中間有芝士,同埋有薯條係中間。主菜選擇左香煎美國安格斯肉眼扒配黑松露菌汁,肉眼扒外層非常焦脆,肉質都唔錯,下次我應該考慮要求果汁另外上,咁應該可以更加試真肉嘅味道。甜品可以揀忌廉奶凍,或者朱古力心太軟配雪糕,因為朱古力心太軟要等耐少少,所以選擇咗忌廉奶凍。忌廉奶凍忌廉味好濃郁,入口忌廉味濃郁,非常吸引。下次一定會試吓佢個心太軟。
Dream cafe喺朗豪坊旁邊,好方便。

餐廳有套餐,有沙律,有餐湯,有主菜,有甜品

頭盤帕爾馬火腿凱撒沙律,菜夠新鮮,味道唔錯。

餐廳:Dream Cafe (旺角)地址:旺角砵蘭街215號朗晴坊5樓全層好多人經過旺角附近成日都認為喺朗豪坊行街就一定要係朗豪坊食飯,但係其實好多人都唔知喺Cinema City隔離係有一幢朗晴坊,而朗晴坊係有好多好嘢食今次就帶大家去到朗晴坊5樓嘅Dream Cafe,一入到Cafe就已經被一個好大嘅時鐘奪過眼目🕐另外都見到一堆寫著”Our Memory”嘅牆紙圖案💞不禁令人回想起一段愛情關係經時間洗禮之後擁有著無數的記憶,讓這段關係成為未來夢想嘅依靠同朋友二人嚟到,見到叫兩個set dinner嘅價錢稍微比二人套餐貴少少,所以我哋就決定叫一個二人套餐($309)share嚟食,而大部份set dinner嘅食物都可以喺二人套餐入邊搵到~分別可以揀一份肉類同一份飯或者麵,仲包餐湯或沙律,同埋兩杯$29飲品番茄忌廉海蝦燴意大利飯 海蝦有五隻,每一隻都好大好新鮮,食落仲好爽口添,番茄仔令成碟海鮮飯無咁單調,無論係顏色或者味道上都加添左顏色香焗香草蜜糖無骨春雞配燒烤汁(全隻)燒春雞一開二上碟,一開始望唔講仲以為係羊鞍😂同朋友一人一邊燒春雞仲連埋雞髀可以食都幾正,雞肉入味,蜜糖同燒烤汁令燒春
餐廳:Dream Cafe (旺角)
地址:旺角砵蘭街215號朗晴坊5樓全層

番茄忌廉海蝦燴意大利飯

香焗香草蜜糖無骨春雞配燒烤汁(全隻)
燒春雞一開二上碟,一開始望唔講仲以為係羊鞍😂同朋友一人一邊燒春雞仲連埋雞髀可以食都幾正,雞肉入味,蜜糖同燒烤汁令燒春雞嘅香味更突出,不過雞肉就有少少韌

下次嚟到朗豪坊,唔好再咁單一只係識得喺朗豪坊搵嘢食,其實朗晴坊都有好多好嘅Cafe同餐廳㗎

2019-05-20
8 分鐘 (堂食)
2019-05-21 1455 瀏覽
約左我既好閏蜜食個飯, 適逢今日係520, 搵個名目慶祝我地既友誼XD,所以想搵間可以坐得舒服既cafe hea下, update下近況~見呢間都唔錯, 用apps book枱仲有折, 感覺幾抵~入面環境都幾舒服, 仲有好多sofa位, 行入少少仲有個房仔既corner位, 靜靜地, 好岩傾計~!有dinner set同二人set. 二人set都有2款可以揀.野食都幾吸引! 價錢都好reasonable~我地就叫左個$308既二人set, 唔洗左諗右諗~沙律個沙律汁酸酸地, 好開胃!粟米湯香辣蒜片海鮮意大利粉一上枱就聞到好香既蒜味~仲有好多款海鮮~意粉口感好好, 而且帶有少少辣味, 幾好食~香煎澳洲羊架配牛肝菌燒汁羊架好厚肉, 帶有少少肥肉, 肉質嫩滑. 而且煎得好香脆!個燒汁都好特別, 同羊架都幾match. 仲有D薯角做配菜~好full!金莎心太軟心太軟入面有原粒金莎, 食既時候, D朱古力漿有D果仁, 有D口感.而且仲配埋我最鍾意既cookie n cream雪糕~正呀!芒果沙冰沙冰都幾大杯! 天氣咁熱, 叫杯沙冰真係勁爽! 粉紅玫瑰花茶玫瑰花茶一直keep warm, 可以re
見呢間都唔錯, 用apps book枱仲有折, 感覺幾抵~

入面環境都幾舒服, 仲有好多sofa位,

行入少少仲有個房仔既corner位,
靜靜地, 好岩傾計~!

野食都幾吸引! 價錢都好reasonable~

我地就叫左個$308既二人set, 唔洗左諗右諗~
沙律
個沙律汁酸酸地, 好開胃!
沙律

粟米湯
粟米湯

香辣蒜片海鮮意大利粉
一上枱就聞到好香既蒜味~仲有好多款海鮮~
意粉口感好好, 而且帶有少少辣味, 幾好食~

香煎澳洲羊架配牛肝菌燒汁
羊架好厚肉, 帶有少少肥肉, 肉質嫩滑. 而且煎得好香脆!

金莎心太軟

芒果沙冰
沙冰都幾大杯! 天氣咁熱, 叫杯沙冰真係勁爽!

粉紅玫瑰花茶
玫瑰花茶一直keep warm, 可以refill熱水.
清清地, 覺得唔夠甜仲可以落糖漿~

Overall, 呢度真係唔錯, 野食有水準,
店員都好nice! 係個gathering既好選擇!
2019-05-20
同friend去完朗豪坊 諗著食下啲新野 唔想次次都係食元氣黎到Dream Cafe 叫左個2人餐 $308有餐湯/沙律可以簡之後揀左。蒜香黑松露炒什菌闊條麵個麵既醬好香 黑松露作為個底 配埋蒜香好夾 濃得黎又唔係鹹個種 加上個人鐘意食闊條麵 好有口感。香煎紐西蘭鮮肉眼扒配什菌燒汁叫左5成熟 但扒唔係好多肥膏個種 但又唔會好乾 煎到種保留少少 juicy 又配埋份量都多既紅蘿蔔仔 西蘭花 同什菌燒 有啲纖維食下 都無咁有罪惡感最後叫左杯朱古力沙冰為一餐畫上完美既句號

黎到Dream Cafe 叫左個2人餐 $308
有餐湯/沙律可以簡
之後揀左

蒜香黑松露炒什菌闊條麵

蒜香黑松露炒什菌闊條麵

最後叫左杯朱古力沙冰為一餐畫上完美既句號

2019-05-20 61 瀏覽
諗住去食個lunch,200幾個like以為無伏,點知奶野。餐牌比一般cafe貴,睇左勁耐都揾唔到咩吸引,突然見到對面個人叫左個焗意粉,但個面出黎燶燶地都心知不妙,但都好勇叫左個芥末蜜糖燒春雞飯,先黎個忌廉湯,有陣怪味唔識形容,到個雞,唔大份,食落下好鞋,無雞味,kfc好食過佢100倍,個芥末汁得個死甜,啲配菜似係隔夜返用的,完全唔知食左啲乜。得杯奶茶正常啲但都係偏甜。78蚊加一就其食個茶記都好過佢。
78蚊加一就其食個茶記都好過佢。
2019-05-19 43 瀏覽
又去👩🏼最鐘意既樓上cafe!! 貪可以同朋友坐耐啲😋————————————————————Dinner for two $3081️⃣香煎大蝦配香辣番茄意大利粉 (3.5/5)大蝦夠大隻多肉,可以再落多香料🙈原來個意粉都幾辣下😂好彩有番茄中和下2️⃣香煎澳洲羊架配牛肝菌燒汁 (3/5)朋友點左8成熟,我就覺得7成會好啲!配薯角同沙律菜👍🏻3️⃣金莎心太軟配雪糕 $68 (5/5)應該唔係現成買返黎焗返熱的😋一切開十分流心😍😍朱古力味好夠入面真係有粒金莎嫁!好特別~————————————————————🔸總結🔸✅環境舒適❎上菜速度較慢
又去👩🏼最鐘意既樓上cafe!!
貪可以同朋友坐耐啲😋
————————————————————
Dinner for two $308
1️⃣香煎大蝦配香辣番茄意大利粉 (3.5/5)
大蝦夠大隻多肉,可以再落多香料🙈
原來個意粉都幾辣下😂好彩有番茄中和下

2️⃣香煎澳洲羊架配牛肝菌燒汁 (3/5)
朋友點左8成熟,我就覺得7成會好啲!
配薯角同沙律菜👍🏻

3️⃣金莎心太軟配雪糕 $68 (5/5)
應該唔係現成買返黎焗返熱的😋
一切開十分流心😍😍朱古力味好夠
入面真係有粒金莎嫁!好特別~
————————————————————
🔸總結🔸
✅環境舒適
❎上菜速度較慢
2019-05-19 27 瀏覽
星期日陪阿女表演完,係旺角行商場,阿女話想食西餐,同事之前去過Dream cafe話唔錯,所以去試試。點知未夠6:30pm到,人地員工仍在吃晚飯,但佢地好好,比我地坐低等一陣!A+B 二人套餐太早吃晚餐,未有太多客,一過左7:30pm,差不多滿坐。我特別喜歡佢地酒杯燈飾,好別緻!餐湯 - 好綿既粟米忌廉湯,阿女喜歡飲!香辣蒜片海鮮意大利麵 - 因為阿女唔食辣,餐廳幫我走辣,好多海鮮,好足料,有蜆肉,蝦,青口,魷魚,蟹柳,好香蒜和白酒味!香煎紐西蘭鮮肉眼扒配什菌燒汁-七成熟既牛扒好淋,好香肉味,配上澆汁好野味!套餐包餐茶!樓上cafe雖然地方細細地,但勝在寧靜,好適合同三五知己黎傾下計!

A+B 二人套餐

餐湯 - 好綿既粟米忌廉湯,阿女喜歡飲!

套餐包餐茶!

2019-05-19
2019-05-17 29 瀏覽
我跟這個閨蜜約定,要每月一次飯聚。她說想去樓上cafe,於是我們在附近逛逛,隨便選一間就上去了。來到這間cafe的門口,是用紅色作牆身,名字是dream cafe,感覺在夢幻的國度,很美。餐廳裝修跟其他樓上的cafe一樣,都是簡約,地方乾淨整齊,坐位頗多,坐在梳化位置很舒服。天花的燈很特別,是用玻璃杯併砌而成,很有創意。餐牌的選擇還可以,我跟閨密都是懶人,所以就點了一個二人套餐便算。有是日餐湯,兩款主菜及飲品。是日餐湯是忌廉南瓜湯,上的時候還是暖暖的。入口有甜甜的味道,還有碎碎的南瓜蓉,不太稀,不太結,有很重的南瓜味道,好飲。第一道主菜是蒜香黑松露炒雜菌,上的時候已聞到很香的蒜香味道,賣相很好。菇炒得很香,很入味。闊條麵也處理得很好,還有一點點洋蔥粒,整體感覺很爽口, 味道比較濃,我很喜歡,好味。另一道菜是香煎紐西蘭鮮肉眼扒配雜菌燒汁,我們點的是六成熟。上的時候已經覺得很好吃,份量可以。裏面有西蘭花,甘筍,椰菜及薯條作配菜。 配菜很爽口,這裏的薯條很香口 ,是淋淋的,有薯條的味道。肉眼扒容易切開,入口不太韌 ,看到肉是還是紅紅的,是剛好的六成熟。這個什菌燒汁也很特別,不太鹹,味道不錯

另一道菜是香煎紐西蘭鮮肉眼扒配雜菌燒汁,我們點的是六成熟。上的時候已經覺得很好吃,份量可以。裏面有西蘭花,甘筍,椰菜及薯條作配菜。 配菜很爽口,這裏的薯條很香口 ,是淋淋的,有薯條的味道。肉眼扒容易切開,入口不太韌 ,看到肉是還是紅紅的,是剛好的六成熟。這個什菌燒汁也很特別,不太鹹,味道不錯 ,這款主菜我們都很喜歡。

飲品方面,我是一個朱古力迷,所以點了一杯榛子朱古力。這杯飲品很大杯,有很重榛子及朱古力的味道,很香,但亦不太甜,是我喜歡的味道。

閨蜜雖然不是朱古力迷,但都點了一杯香蕉朱古力。這杯飲品香蕉味濃,甜度不及我這一杯,但她的口味喜歡不太甜的,所以覺得很適合她。

閨蜜說這間餐廳不錯,食物好味,地方很大,非常適合大顆兒飯聚及傾計。加上地點方便,就在大型商場旁邊的一幢大廈,容易找到。走的時候已開始很多人,她說下次帶朋友再來試試。
2019-05-16