2022-01-20 64 瀏覽
Lunch set 可以出去自助吧夾前菜。選擇唔係好多,不過質素唔錯。有炒粉絲同泡菜。泡菜清甜爽口,微辣,非常開胃。炒粉絲有魚糕、蘿蔔絲等配料。帶點麻油香味,忍唔住再夾多一轉。飲品方面選擇都幾多,唔想飲凍嘢仲有即沖柚子茶添。主菜上枱啦蜂蜜牛油炸雞🍗揀咗無骨。表皮炸到香脆,再加上甜甜嘅味道。鮑魚人蔘雞湯🍲性價比高!有大大隻雞脾同鮑魚。天氣凍凍哋,飲返啖暖笠笠嘅湯。Dodam Chicken (1亞太中心) (觀塘)觀塘觀塘道414號1亞太中心3樓1號舖

泡菜清甜爽口,微辣,非常開胃。
飲品方面選擇都幾多,唔想飲凍嘢仲有即沖柚子茶添。

主菜上枱啦
蜂蜜牛油炸雞🍗

揀咗無骨。表皮炸到香脆,再加上甜甜嘅味道。
鮑魚人蔘雞湯🍲

Dodam Chicken (1亞太中心) (觀塘)
觀塘觀塘道414號1亞太中心3樓1號舖
2022-01-19
閑日即興同朋友觀塘食飯。APM行去東亞中心大概3分鐘左右。星期三夜晚都唔算多人,一去到就有位。坐低都有附上開胃菜,係酸蘿蔔嚟。嚟到呢度當然要食炸雞半分甜豉油無骨炸雞。個人比較建議揀無骨炸雞,因為啖啖肉唔吐骨。同埋每舊雞都外脆內軟多汁又Juice。上次喺利舞台分店試過有骨炸雞要吐骨比較麻煩。炸雞當時要配上韓國米酒。今次揀呢隻桃味米酒都較易入口朋友都鍾意。包裝產品唔多講了除此之外重叫咗韓式芝士年糕炒麵一份已經有芝士年糕同炒麵,而且仲要鐵板上,熱辣辣,滿足晒三個願望😋!呢個味道比濃,食到後面有少少頸渴,同埋覺得偏鹹。可能係想食客叫多啲嘢飲。總結:個人覺得無骨炸雞比較出色。芝士年糕炒面就比較偏鹹。但唔止想食韓國炸雞都會再。食餸菜份量充足,餐廳內部環境寬敞,餐廳冇人時都唔會急住趕你走。適合一大班人聚會。

坐低都有附上開胃菜,係酸蘿蔔嚟。
嚟到呢度當然要食炸雞
半分甜豉油無骨炸雞

上次喺利舞台分店試過有骨炸雞要吐骨比較麻煩。

炸雞當時要配上韓國米酒。

今次揀呢隻桃味米酒都較易入口朋友都鍾意。
包裝產品唔多講了

除此之外重叫咗韓式芝士年糕炒麵

總結:

2022-01-05
  • 韓式甜豉油炸雞
2022-01-08 146 瀏覽
放假過來好好吃雞🐔補充一下元氣,官塘也是超級好多好吃的,且環境又很好。現在晚餐時間被取消,所以只有中午好好享受享受。 這家很多分店,下次路過也要嘗試一下。官塘店,餐廳寬敞舒適之餘又很明亮。防疫措施也做得很好,大家都隔離很好,完全不擔心。 炸雞有很多口味,簡直是炸雞界的天花板,各種做法有芝士有辣有不辣。可以選擇半分或者兩種口味拼盤。一次吃到爽。 香辣炸雞 198我這次就只點了一款香辣味道,因為一眼就看中了,絕對是緣分。味道也很讚👍 香辣味濃郁,外皮酥脆內心柔軟一口咬下去,汁水就流出來了。甜辣味道剛剛好,雞肉本身很高質量,細嫩又有汁味。 黑松露薯條 78每次必點菜,味道層次分明,薯條簡直就是最愛❤ 軟硬程度剛剛好。它有兩種薯條,一種是番薯條,自帶甜美的口感,一種是普通薯條,在黑松露的調味下,味道非常鮮美。 中午吃飽,就可以算一天了Dodam Chicken (1亞太中心)觀塘觀塘道414號1亞太中心3樓1號舖

香辣炸雞 198

黑松露薯條 78

中午吃飽,就可以算一天了

Dodam Chicken (1亞太中心)
觀塘觀塘道414號1亞太中心3樓1號舖
2022-01-05 124 瀏覽
今晚又做無飯主婦,同對仔女三人行,去左觀塘的亞太中心,迎來又一晚美食之旅,這幢大廈有太多高質素食府,今晚我地就去左3樓1號舖嘅DODAM CHICKEN🐔,餐廳地方乾淨濶落,坐位都相當舒適,係吹水聚腳嘅好選擇。今晚order左幾款食物,其中兩樣超級正斗,好想同大家分享😃。🍗黎到呢度緊係要嘆番個正宗嘅韓式炸雞🍗啦,order左半份Honey Butter Chick 😋,上枱時略帶橙色的外皮包裹住一層透明蜜醬,很誘人嘅賣相,由於蜜醬蓋住雞件,咬落去能感覺雞件的嫩滑、脆炸和溫度,三者配合得天衣無縫,難怪韓國人咁愛食炸雞,整份炸雞🍗入口唔會有油膩感,炸得好乾身,甜酸味比例balance得恰到好處👍🏻。 🥢人參鮑魚雞湯😋,當它冒著熱氣上枱時第一個感覺係非常足料,滿滿的湯同料佔左半個湯鍋,急不及待試下頭啖湯先😂,入口冇果種濃重苦澀嘅人參味,反而一種溫和細緻湧上心頭,體內立時有些補充能量感覺😆,呢個鮑魚人參雞湯係今晚唔錯的選擇,極之推介呢個冬天飲用👍🏻

2022-01-04 128 瀏覽
收工好累緊係要獎勵下自己,近近地去左OPC搵食簡左依間食韓國野。入去時間都仲算早6點左右,店面唔算多人,應該係韓國人嘅經理(我估)安排左我地坐窗口卡位,坐得幾舒服。餐牌非常多選擇,真係好似係韓國咁,除左韓式炸雞依D基本野,重有韓式pizza,炒飯,部隊鍋之類,真係選擇困難症… 最後簡左招牌蘋果薄餅,同埋招牌海鮮炒飯。招牌蘋果薄餅超級大塊,係薄嘅薄餅底,超出預期咁樣好食。佢底層係蘋果醬,上面一D都唔孤寒好多芝士,焗溶左拉絲好香芝士味。最後用左蘋果切片同麵包糠做點綴,又令左口感又多層次左。招牌海鮮炒飯非常足料,好多蝦同帶子,好似重有小小鹹蛋香,味道比較清新,食完重口味野要食番D清新。上面有幾塊炸洋蔥圈,賣樣好正岩晒打卡。

招牌海鮮炒飯
【又係觀塘🐔今次食好味烤雞】一路都知亞太中心好多嘢食,但係就唔為意原來有間韓式烤雞舖😍 同朋友傾開佢食過cwb店好好食,咁我先知!呢間烤雞仲要係係韓國開過嚟既過江龍😌咁梗係要上去試吓啦❤️ 12:30去到都差唔多full house,好在我一人好快有位~ 餐廳空間都幾廣闊,大片玻璃窗望出去好開揚,仲會播住韓文歌,好有氣氛🎤🎶Lunch set Menu超多款選擇,薄餅、炒粉絲、泡菜炒飯、海鮮煎餅、炸醬年糕、人蔘雞湯 等等款式多多~花多眼亂🤩~ 小妹獨有鍾情韓式炸(烤)雞,但雞都有十款口味🤣點簡好呢!📍蜂蜜牛油香蒜脆雞🍗最後我揀咗呢個口味,可以揀烤雞或者炸雞,有骨或者無骨!小妹揀左有骨😜共有7舊,而且個個雞件部位都有,值得一讚~😍 餐廳有提供手套,我本身打算直接用手食架,但新鮮出爐真係好熱🔥!!小妹拎起雞脾影完相即刻掉低🙃都係用筷子啦烤雞皮脆肉嫩🍗雞肉好juicy,食落有啲似BBQ嘅燒雞😋 伴碟除左沙律仲有醃蘿蔔,可以解一解食完烤雞嘅油膩感📍前菜 飲品客人可以自己出去攞泡菜或者韓式炒粉絲,嘢飲就可以喺凍櫃選擇,又或者沖熱茶。我今日就加咗$10轉做凍檸茶🍹呢間韓國烤雞真心好食~下次帶埋同事過
【又係觀塘🐔今次食好味烤雞】

📍蜂蜜牛油香蒜脆雞🍗

📍前菜 飲品

呢間韓國烤雞真心好食~下次帶埋同事過黎再食先,多人先可以食多幾款呢!

Dodam Chicken (1亞太中心)
📭 觀塘觀塘道414號 亞太中心3樓1號舖
☎️ 23802235

2022-01-03 63 瀏覽
觀塘都多韓國菜見到開多左間又去試下然後入去唔駛等位,門口招待客人嘅係韓國人,入到去都多位闊落。叫左大大份牛骨湯同埋牛油蒜香蜜糖炸雞呢到有炸同烤雞揀淨睇圖唔睇字嘅人表示好累牛骨湯大大份即係入有好多肉,不過可以再濃味啲,因為個湯偏淡,除左肉仲有唔同配料而炸雞今次以為係有脆蒜,點知係已經融入左個醬,不過都香牛油同蒜味。跟左個粉紅色嘅蘿蔔另外再叫左個柚子燒酒一大瓶,好多柚子係底,酒味都濃,多人先好叫,同埋都多選擇。
觀塘都多韓國菜
見到開多左間又去試下

叫左大大份牛骨湯同埋牛油蒜香蜜糖炸雞
呢到有炸同烤雞揀
淨睇圖唔睇字嘅人表示好累

2022-01-02 82 瀏覽
有別於觀塘工廠既樓上餐廳,呢間餐廳環境好舒適,我同個fd坐係近窗既4人卡位,感覺好chill。Menu有韓式有西式,雞有得揀炸或烤,夠新穎夠潮。大部份lunch set都包一罐野飲、炸雞同任食泡菜同韓式粉絲。泡菜同韓式粉絲都係微辣,幾開胃。瑪格麗特Pizza望落去好吸引,每啖都充滿芝士,餅底脆薄,所以我食左4件都吾會太“仔”。卡邦尼年糕年糕Q彈,吾會死實,我同個fd都覺得好滋味。洋蔥蘑菇火腿整到好香,卡邦尼醬汁既濃厚度適中,掛到汁黎,又吾會漿口。炸雞件難得吾油,又熱辣辣。侍應放上枱時,我仲以為係暹錯,實情係跟餐送既,真係估吾到lunch set都包咁多野食。兩個大食既人食3個餐都係每人1百蚊多d,慳抵食。

Menu有韓式有西式,雞有得揀炸或烤,夠新穎夠潮。

泡菜同韓式粉絲都係微辣,幾開胃。

卡邦尼年糕
年糕Q彈,吾會死實,我同個fd都覺得好滋味。

兩個大食既人食3個餐都係每人1百蚊多d,慳抵食。

2022-01-02 55 瀏覽
呢間餐廳位於apm隔離既亞太中心3樓,交通十份方便,難怪晚餐時間樓下大排長龍,等左大概5分鐘就上到去樓下既招牌幾sharp醒,樓上舖黎講,吾算難搵。餐廳光線充足,有大玻璃窗,環境舒服乾淨,好岩同朋友食飯傾計。呢度既泡菜同粉絲係出面自己拎,鐘意食既可以拎多d,好自由。泡菜辣度係譚仔小辣,口感係爽口果種,幾易入口。雖然粉絲係整定,但保持到微暖同Q彈,仲有紅蘿蔔、椰菜同魚糕做配料,咁都有得任食,真係少有。呢個Pizza Margherita餅底薄脆,主角既mozzarella cheese同蕃茄份量吾少,賣相同味道都係中上。跟餐既炸雞既炸皮吾厚,亦吾會過咸,雞肉都幾嫩滑,有少少肉汁。烤蜜糖牛油雞外層甜甜的,有陣陣牛油既咸香,雞件啖啖肉,最重要肉質吾鞋口,好味!呢度叫炸或烤雞會主動提供膠手套同垃圾桶,感覺貼心。
樓下既招牌幾sharp醒,樓上舖黎講,吾算難搵。

呢度叫炸或烤雞會主動提供膠手套同垃圾桶,感覺貼心。

2021-12-28 103 瀏覽
來自聖誕節期間的聚會。以為一定會很多人。當然黎到樓下的時候,那電梯真是有長長一條龍,排隊搭電梯的時候真是嚇得我不太想在那裡吃。儘管已經book好臺,上樓時候真是好似好多人。幸好那裡有扶手電梯,直接轉2圈⭕搭2乘電梯就已經到達了。發現原來一到餐廳已經有位置留給我們,可能因為我們提前已經預約好所以真是好好服務。對於我們聚會人不太齊打算等齊人才點菜,等近乎半小時才齊人。雖然這樣服務員還是沒有催促,也沒有變臉色,任由我們慢慢選擇。終於齊人點好菜色了。首先說一下豬骨湯,這湯真的足夠味道,我們六個人,一人一碗還是有的,骨頭不算多,但是都幾大下骨頭。然後裡面的粉絲很絲滑,冬菇也不會有種霉霉的冬菇味道。只能說相對於街外的餐廳,這豬骨頭湯不會太鹹讓人不停喝水,味精應該不多,但是不排除有dd雞精的味道來調著味道出來。骨頭相反不會有刮俐的感覺,滑溜溜的證明不會煲得太久因而太老,或者過水時候不會煮太久。雙重口味的烤雞其中是蜜糖口味和麻辣口味蜜糖口味不會太過於甜甜度剛剛好,適合小朋友和老人家都可以,但是如果戒糖的朋友們就需要考慮一下了,相對於KFC烤雞來說,這個不但甜度適中,還有烤雞烤的火候也還掌握算不錯。有一

首先說一下

豬骨湯

雙重口味的烤雞
其中是蜜糖口味和麻辣口味
蜜糖口味不會太過於甜甜度剛剛好,適合小朋友和老人家都可以,但是如果戒糖的朋友們就需要考慮一下了,相對於KFC烤雞來說,這個不但甜度適中,還有烤雞烤的火候也還掌握算不錯。有一種滑嫩的質感,唯一的美中不足的是蜜糖口味沒有深入到烤雞裡面,越吃裡面越覺得淡了些

另外麻辣口味,與其說麻辣口味不如說是甜辣口味,在質感方面烤雞🐔的火候還是掌握得不錯,而且可以知道麻辣醬用的是正宗韓國的辣醬,所以剛剛好味道,連裡面雞肉的辣味也有。雖然如此對於喉嚨非常敏感的我來說,蜜糖口味更加好。

芝士拉麵年糕
這個菜色絕對是芝士控的最愛,這分量對於我們來說剛剛好。相對於韓式餐廳來說可以說稱得上正宗韓國菜,可以我開始以為有很多都是泡菜,誰知道裡面這些是洋蔥,正常我們吃年糕會吃完好膩很難消化,但是年糕煮得剛剛好這韌度,不會很難要有一點彈性,我之前自己煮真的不是煮得太韌就是太硬不大熟,所以我真的蠻喜歡這菜色。

最後是魷魚
魷魚有點甜味,但是不會過分,沾上沙律醬就不會因為太油了,反而有一種新鮮滑滑的。怕我們吃得太膩還有蘿蔔來幫助我們消化。

2021-12-27 115 瀏覽
很幸運以五折優惠食到餐牌上的食物。我第一次來依間餐廳食野,book位時間係四點半。因為只有我和夥伴兩個人食,所以只點了三道菜色。三道食物都非常出色,尤其是牛骨湯,真係無得頂!如果有一碗白飯就prefect了!我大力推薦這間餐廳,因為真的好似在韓國食炸雞一樣。
我大力推薦這間餐廳,因為真的好似在韓國食炸雞一樣。

2021-12-27
-韓國炸雞自從來自星星的你之後,係香港嘅炸雞熱潮一直都無減退!依間韓國人氣過江龍DODAM CHICKEN已經登陸香港多年,選址銅鑼灣同觀塘。Dodam一詞其實係參考北歐國家嘅製雞方法,為烤炸雞加入27種天然草藥醃製,過程包括:薄餅烤爐焗製、Combi 烤爐烤製及脆炸。以前瘦編係銅鑼灣做兼職嘅時候都食過幾次午市,今次就試吓觀塘分店嘅晚市,兩間分店空間都好大,坐得舒服~😍-餐廳Menu有好多選擇,除咗基本嘅炒雞 、炸雞、烤雞,仲有多款韓國菜。整體食物份量都偏大,適合胃口較大或者一大班朋友聚會。瘦編同朋友揀咗三重芝士脆雞,因為個造型好吸引,三種芝士分別係Mozzarella Cheese做底,麵包裏面係Cream Cheese,Cheddar Cheese分佈四周。每種芝士口感都唔同,岩哂芝士控。炸雞即叫即炸好香脆,炸粉唔會太厚,肉質鮮嫩。🧀-另外份照燒汁魷魚非常值得一試,份量比想像中大,上碟嘅時候已經剪開咗,非常貼心。燒汁香噴噴,好開胃!🦑-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)-➡️ Dodam Chicken (1亞太中心) (觀塘

味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
➡️ Dodam Chicken (1亞太中心) (觀塘)
📍 觀塘觀塘道414號1亞太中心3樓1號舖
1️⃣ 黃金鹹蛋脆雞(半份) $148 🤍5/5🌩 份量超多🤩2個人叫左半份share都食到好full😌🌩 外皮炸得好脆好出色🌟🌟而且肉質嫩滑,就算食下食下涼左都依然keep到咁脆♥️🌩 鹹蛋均勻沾滿每一隻雞,食落好香口又唔會過於油膩🤣🤣2️⃣ 芝士蛋熔岩泡菜炒飯 $138🤍3/5🌩鐵板上熱辣辣咁上,蛋嘅份量好多,要即刻攪呀如果唔係啲蛋好快就熟曬😆🌩 芝士都唔少🤣做到拉絲效果🤣🌩 泡菜少少辣幾惹味(我唔食得辣都接受到🤭),亦解到芝士嘅膩😌😌3️⃣ 鮑魚人蔘雞湯 $168 🤍4/5🌩雞湯非常濃郁,天氣凍凍地飲完成個人暖返曬🥰🌩雞肉係原隻大大隻雞脾,輕鬆夾到啖啖肉出嚟,而且燉完湯都肉質嫩滑🤩🌩鮑魚亦原隻連殼上好新鮮😋 🌩 人蔘方面好多條好足料👍🏼除此之外仲有金菇、冬菇、粉絲等伴菜🤣4️⃣Heineken monster $88 🤍4/5🌩Heineken益力多配青檸🍋🌩第一啖飲落係微酸嘅青檸果汁🥤啤酒味隨之湧上🍻得5%但係啤酒味都幾出,啱曬啲小酌一杯嘅朋友
1️⃣ 黃金鹹蛋脆雞(半份) $148 🤍5/5
🌩 份量超多🤩2個人叫左半份share都食到好full😌
🌩 鹹蛋均勻沾滿每一隻雞,食落好香口又唔會過於油膩🤣🤣

2️⃣ 芝士蛋熔岩泡菜炒飯 $138🤍3/5
🌩 芝士都唔少🤣做到拉絲效果🤣

3️⃣ 鮑魚人蔘雞湯 $168 🤍4/5
🌩雞湯非常濃郁,天氣凍凍地飲完成個人暖返曬🥰
🌩鮑魚亦原隻連殼上好新鮮😋

4️⃣Heineken monster $88 🤍4/5
🌩Heineken益力多配青檸🍋

黃金鹹蛋脆雞(半份)
芝士蛋熔岩泡菜炒飯
鮑魚人蔘雞湯
Heineken monster
2021-12-23 84 瀏覽
觀塘近APM嘅呢一間韓國餐廳 見到好多人走來排隊食 我自己都排咗一陣 好彩半個鐘後都入到去!餐廳一入到去都已經係咁播啲韓文歌 以為自己去咗韓國咁 附近餐廳主要都係食嗰啲炸雞 亦有其他韓國嘅菜式蜂蜜牛油香蒜脆雞我哋叫咗半隻 而且可以點有骨或者冇骨 冇骨就方便啲 而且分量多到嚇親 以為佢俾咗一份我哋🤣 佢嘅蜂蜜牛油好香 食多幾舊都唔會厭 雞肉好滑身人蔘雞湯人蔘雞湯好足料 除咗有兩條完整嘅人蔘之外 入面仲有鮑魚、冬菇等等 鮑魚都幾大 好有咬口 而佢入面嘅粉絲份量都幾多 人蔘雞湯味道濃郁 雞肉亦都好滑身 西柚汁呢度啲飲品主要都係飲一啲有酒精類嘅飲品 但亦都有果汁選擇 西柚汁都幾甜 可以解膩!

蜂蜜牛油香蒜脆雞

人蔘雞湯

西柚汁
見到香港都好多人中意食韓國野,而煎炸炸雞哩D的確好正既,但做得好食既好難,我食親既都一般般.見到亞太中心新開左哩間未食過,所以今晚就決定試下啦!😬食物方面:⚪️蜂蜜牛油香蒜脆雞(半份)不得了,黎到賣相已經好吸引,入口勁嫩滑而且好入味,外面既蜂蜜醬甜甜地好惹味!❤️⚪️芝士年糕炒拉麵屬於小辣,味道幾好,加埋拉麵好夾,D年糕同月糕都好煙韌😊⚪️士多啤梨奶昔味道一般,唔係用新鮮士多啤梨打出黎🤨整體方面:餐廳都幾大,座得好舒適,食物都幾多種類,想食既都有,炸雞真係必食,出色!下次真係要試埋唔同味道!
見到香港都好多人中意食韓國野,
而煎炸炸雞哩D的確好正既,但做得好食既好難,
我食親既都一般般.見到亞太中心新開左哩間未食過,
所以今晚就決定試下啦!😬

食物方面:

⚪️蜂蜜牛油香蒜脆雞(半份)
不得了,黎到賣相已經好吸引,
入口勁嫩滑而且好入味,
外面既蜂蜜醬甜甜地好惹味!❤️

⚪️芝士年糕炒拉麵
屬於小辣,味道幾好,加埋拉麵好夾,
D年糕同月糕都好煙韌😊

⚪️士多啤梨奶昔
味道一般,唔係用新鮮士多啤梨打出黎🤨
整體方面:
餐廳都幾大,座得好舒適,食物都幾多種類,
想食既都有,炸雞真係必食,出色!
下次真係要試埋唔同味道!