2022-02-01 132 瀏覽
我第一次排事前因不知道店舖只收八達通、visa 和master card, 所以無奈放棄。 第二次排有備而來,排咗30 min. 终於食到叫咗鯛魚白湯拉麵和櫻木煙燻糖心蛋。 拉麵嘅湯底非常濃郁,充滿鯛魚味道, 附料有嫩滑 薄薄叉燒一塊, 竹筍片, 鯛魚肉碎和 生洋蔥碎。 拉麵的麵係幼身拉麵ok爽口。我覺得叉燒份量小其實可有可無,最反感係加入生洋蔥, 食完全口都是生洋蔥強烈臭口氣,口感亦帶小小辛辣,完全蓋開過鯛魚濃湯嘅香氣。 糖心蛋和想像中期待嘅味道一模一樣,蛋味濃郁幼滑帶煙燻味, 雖然係有啲貴。

• 白鯛魚濃湯拉麵
2022-01-28 178 瀏覽
向來都不太留意排長龍餐廳嘅我,見今日咁啱有啲時間就走咗過黎食拉麵。聽咗好耐終於食到😋 今日食咗個鯛魚白湯拉麵🐟溏心蛋🍳仲有炸雞🍗首先講下個拉麵先,口感都幾豐富🍜 湯底濃郁,鯛魚味鮮甜,柚子醬同埋打咗泡嘅湯令口感變得冇得油膩🍊麵底都軟硬適中👌🏼只係食到最後會有少少咸咗啲,不過連埋柚子醬食就啱啱好!個人認為溏心蛋係拉麵不可一缺嘅一環,所以加錢都想試吓佢,不過呢到嘅溏心蛋相比下較為遜色,煙熏味唔算好出,賣相爭咁啲🥚個人認為呢道菜可試可不試食完上面兩樣野唔夠喉,最後加多一份炸雞🍗 呢個完全有驚喜💕外脆內嫩,十分juicy,旁邊有咖喱粉 🥘 沾與不沾有兩種唔同嘅風味,非常值得一試,下次黎一定會再叫😋最後,服務態度幾好,係出面排隊排得耐會有人拎茶水維他奶俾客人飲。星期五12:20pm到,12:50pm入座,等咗30分鐘我估都叫做ok💁🏻‍♀️ 之後有機會會再食😁

櫻木煙熏溏心蛋

2022-01-28
30 分鐘 (堂食)
  • 鯛魚白湯拉麵
  • 炸雞
2022-01-24 116 瀏覽
首先講個門面 外面嘅感覺似係一間好文清嘅拉麵店嘅感覺 裝修好簡潔👍而門口有部自動售票機 但只可以用信用卡付款😓🤔呢個就有啲r頭!?入到去店內成間舖都唔係話好大吧枱大約有七至八席 而table應該有兩至三台 雖然成間鋪唔係話好大但係感覺好多個廚師〜心急食相唔記得影😫用鯛魚嚟做湯底 魚味好香好濃郁而且又帶有幾分清甜!正😋鹹味適中所以食完成碗都唔覺得口渴 麵嗰方面 佢哋會用幼麵烚嘅時間啱啱好唔會太淋又唔會太硬 而且麵條煙靭 唔錯!!!蛋叉燒各樣都做得好好所以冇嘢可以再講如果依間拉麵店係開喺屋企附近一定會日日去食😚起我香港食過暫時最好食嘅拉麵👍拍到🇯🇵嘅水準

心急食相唔記得影😫

蛋叉燒各樣都做得好好所以冇嘢可以再講

10 分鐘 (堂食)
2022-01-24 166 瀏覽
今日同朋友喺 PMQ食完午餐後,一路沿鴨巴甸街行落去上灣站諗住坐地鐵走,點知行經呢間拉麵店時,見到門口排滿人等入坐,剛好我朋友喺日本人,佢話呢個店喺黎自大阪,兼且個湯底係用鯛魚煲出嚟,因為我一般食日本拉麵都係豬骨湯底,鯛魚湯真係未試過,雖然剛食完午餐,但係既然有緣見到佢,就入去試吓先😅室內環境好簡單,十幾個坐位好有日本風格,煮拉麵廚師係日本人,見到係好專心做每一碗拉麵🍜🔻鯛魚白湯拉麵上枱時見到碗白湯已經好吸引,因為我坐喺吧枱位置,我見到廚師喺魚湯裡面用手提攪拌棒打至起泡,然後先放入拉麵同豚肉、魚肉等配料。當飲第一啖湯已覺得不得了,好 creamy好香好濃,真係要用無數魚先可煮到咁重魚味嘅湯,真係非常鮮味,好難用言語表達到果種「嘩」一聲感覺😅,碗邊黃色嘅係柚子醬,如果你覺得湯太濃味,可以撈少少落湯入面嚟飲,味道又好夾幾好味,食日本拉麵湯頭幾時都係重中之重,湯底掂已經贏咗,好嘢👍😋

🔻鯛魚白湯拉麵

2022-01-23
15 分鐘 (堂食)
2022-01-19 133 瀏覽
🌈 ○de▽ 鯛白湯らーめん🥢鯛白湯以鯛魚、貝類熬製而成的濃湯真係好出色海鮮的鮮味使湯底充滿海水氣息😋拉麵偏淋但十分掛湯鯛魚肉啖啖厚實配大葱再沾上碗邊清新的柚子醬為濃郁的海鮮湯帶點清爽感令人食不停口🥢日式炸雞炸雞肉鮮嫩多汁配上咖喱粉令炸雞香味升華不過進食時要小心控制呼吸以免咖喱粉吸入錯誤🙊*・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・*若果想星期六日去而唔想要排隊就要中午12時或之前到達了
🌈 ○de▽ 鯛白湯らーめん

🥢鯛白湯
以鯛魚、貝類熬製而成的濃湯真係好出色
海鮮的鮮味使湯底充滿海水氣息😋

若果想星期六日去
而唔想要排隊
就要中午12時或之前到達了
2022-01-13 189 瀏覽
呢一間拉麵係本人心中有頭幾位雖然主打鯛白湯拉麵之前有食過都覺得好濃厚好好食但我更愛既係佢哋既鯛清湯拉麵湯底清澈得黎好鮮好重味旁邊會有手工製牡蠣油🦪可以按個人喜好加入去增加風味.而配料方面最欣賞既係炸鯛魚皮同平時食開既完全唔同🤤如果係叫鯛白湯就要自己再另加小食先試到喇~.最後希望麵既硬度可以調整因為本人比較唔鍾意軟身既麵🤣另外沾麵又賣晒,希望可以再試!(不過有啲少貴😂)同埋提提大家,餐廳特別之處係唔收現金想食既要留意吓
呢一間拉麵係本人心中有頭幾位

旁邊會有手工製牡蠣油🦪

可以按個人喜好加入去增加風味
而配料方面最欣賞既係炸鯛魚皮
同平時食開既完全唔同🤤
如果係叫鯛白湯就要自己再另加小食先試到喇~
最後希望麵既硬度可以調整
因為本人比較唔鍾意軟身既麵🤣
另外沾麵又賣晒,希望可以再試!
(不過有啲少貴😂)
同埋提提大家,餐廳特別之處係唔收現金
想食既要留意吓
2022-01-12 314 瀏覽
冬天一定要食暖粒粒嘅嘢❄️ 食拉麵就最好不過 呢間過江龍鯛白湯拉麵都好出名👍🏻一直要拍好耐隊 今日都唔例外等左30分鐘 😅 雖然坐得比較迫 但係值得一讚嘅係服務態度十分不錯🥰 排隊嘅時候會遞水 主動提供濕毛巾 呢方面十分加分💓 味道方面真材實料值回票價💰 (但輕輕的講一句 🙈個人比較喜歡同集團的雞白湯拉麵呢🐔)⭐️ 鯛白湯 🤍望到濃厚嘅奶白色湯底就知道用咗天然嘅日本鯛魚熬煮出黎🍼 飲一口味道Creamy及濃郁 好真實嘅鯛魚味🐟 反而配料嘅叉燒同鯛魚碎比較淡味 無咩亮點🥩 飲到因為真材實料最後唔會膩 附加柚子醬味道幾清新 但係略有畫蛇添足之嫌 🍋⭐️ 鯛清湯 🍲清湯更突顯魚的鮮味 有啲似自家煲嘅魚湯🌊但係食耐左可能會比較淡 配料同樣有叉燒同鯛魚碎 呢款面加上自家製既牡蠣油🦪 就咁食一啖好似太濃味😅 混入湯底更加提升鮮味💙 加上炸魚皮唔會太厚粉😋真係食緊魚嘅感覺

⭐️ 鯛白湯 🤍

⭐️ 鯛清湯 🍲

2022-01-02 1116 瀏覽
呢間從日本大阪過江龍嚟嘅「○𝐝𝐞▽ 鯛白湯らーめん」鯛魚拉麵店非常高人氣,以鯛魚湯出名,主打3款特色拉麵,據聞魚湯極其濃厚,我一直非常想試吓其獨特之處,無奈上年開業至今都繼續有人排隊,今次終於趁前排天氣開始轉涼,排隊唔會排到身水身汗嘅時候過嚟拜訪一下。最後連埋門外落單嘅時間,我哋都只不過等咗大約半小時,星期日下午時份嚟講,個人覺得係可以接受嘅等候時間。店鋪門面以白色牆身配落地玻璃設計,整體裝修用咗較為溫暖嘅木系做主題,全店有啲位置採用咗隱藏式用燈,側邊近窗座位上亦有做咗比較明亮嘅燈光,所以整體感覺簡約得嚟又帶啲高雅。店內最先望到嘅中央位置係開放式廚房,如果坐吧檯就可以一目了然望到師傅喺面前製作拉麵嘅過程。另外佢哋嘅用餐配套相當唔錯,檯面有放咗獨立包裝嘅濕毛巾,口罩套同埋圍裙,頗為貼心。拉麵湯底獨沽一味,只賣鯛魚湯,種類就有三款,分別係「鯛沾麵」,「鯛白湯」,「鯛清湯」。另外亦有三款小食同埋一款飯類可以選擇。🔸鯛白湯拉麵($𝟏𝟑𝟖):餐牌上有介紹到湯底採用咗「天然真鯛」同埋「水」再加埋幾種貝類熬製8小時而成。一上枱魚香撲鼻,湯底呈泡狀,配料放係中間位置,有少少紅色調味粉末作為顏色點綴,整

🔸鯛白湯拉麵($𝟏𝟑𝟖):
餐牌上有介紹到湯底採用咗「天然真鯛」同埋「水」再加埋幾種貝類熬製8小時而成。一上枱魚香撲鼻,湯底呈泡狀,配料放係中間位置,有少少紅色調味粉末作為顏色點綴,整體賣相吸晴,亦令人感覺有心思。配料方面有薄切叉燒,鯛魚肉碎,洋蔥粒同埋蘆荀粒。碗邊有啲柚子醬,相信係專俾客人食到中後期如果開始覺得太腬,可以放落湯裡面解膩。
鯛白湯拉麵

一入口我極為驚艷,因為湯底魚味相當濃郁,繼續食落去更加覺得口感的確好幼滑豐腴,裡面更加有唔小嘅鯛魚肉碎,味道鮮甜,我幾乎全碗湯飲哂。麵條方面選用咗幼身直麵,口感偏軟腍但不失彈牙,配料嘅薄切叉燒質感嫩滑,連湯一齊食都食到佢嘅肉味濃厚,加埋洋蔥粒同蘆荀粒,整體口感豐富,每一口都好滿足。

🔸櫻木煙燻溏心蛋($𝟏𝟓):
呢度嘅三款拉麵同樣無加入蛋作為其中一樣配料,如果想要蛋需要另外加錢。呢度嘅蛋以櫻木屑輕輕煙燻過蛋嘅邊緣,除咗蛋嘅邊位之外,成隻蛋嘅煙燻味道都唔太重,不過火候剛好,金黃色嘅半熟蛋黃比例完美,加返落個湯裡面一齊食感覺更加完整。

🔸鯛沾麵($𝟏𝟒𝟖):
坐窗口位置嘅我哋,當呢碗沾麵上枱時即刻引嚟外面排隊嘅人注目,因為佢呈現嘅方式頗為霸氣,一縷縷輕煙從金色嘅碗裡面冒出,視覺上相當吸晴。湯底方面比鯛白湯更為濃厚亦更鹹,入口有回甘嘅感覺,可能因為咁,旁邊亦提供咗一小舊青檸,應該係當覺得太鹹時可以將青檸吱入湯底裡面中和。而湯底嘅配料就有唔小嘅豚肉碎,洋蔥粒同蘆筍粒,每舀一啖湯同時亦會舀到配料碎,所以食落都幾有嚼口。
鯛沾麵

沾麵嘅麵條係佢哋店鋪原創嘅波浪形麵條,睇落同關廟刀削麵好似,但沾麵嘅口感更實在,亦更煙韌。

🔸炸鯛魚皮($𝟒𝟖):
一份有兩片,咬落相當香脆,毫無油膩感或油膱味,單食或點旁邊嘅蠔肉橄欖油都同樣惹味。不過味道雖然唔錯,比普通炸魚皮更香口,但又未到相當驚艷。
鯛魚皮

🔸日式炸雞($𝟒𝟖):
呢度嘅炸雞聲稱係得到「日本唐揚協會」認可,一碟有三大舊,即點即炸。外皮唔算好薄但口感夠香脆,肉質嫩滑之餘肉汁亦好豐富,一咬落肉汁瞬間喺口裡面爆發。
日式炸雞

旁邊有啲薑黃粉配埋,味道帶小辣,個人就喜歡唔點嘅原汁原味多啲。
日式炸雞

呢度已成為個人心中香港拉麵Top 5嘅其中一位,因為店家無論係麵條,湯頭或配料上面都相當講究,感覺有認真去研究每個細節可以點樣為食客帶嚟更豐富更唔同嘅體驗,而個人認為佢由味道,口感,賣相呈現同份量方面均係近乎無可挑剔。雖然以拉麵嚟講價錢偏貴,不過香港較少有專食鯛魚湯拉麵嘅麵店,如果同樣喜歡濃厚魚湯嘅朋友,個人覺得絕對值得一試👍🏻!
2021-12-12
30 分鐘 (堂食)
日式炸雞
  • 鯛白湯拉麵,鯛沾麵
2021-12-31 298 瀏覽
唔鍾意排隊嘅我大約12點到,排左幾分鐘已經可以俾錢叫野食入到去等左上分鐘熱辣辣拉麵送上我加左隻櫻木煙熏糖芯蛋主角係濃濃嘅魚湯飲一啖已知好野,鮮味出晒嚟拉麵軟硬適中呢隻糖芯蛋不可不試坐係度都聞到陣陣煙熏味入到口極香,煙熏味係口腔徘徊好一陣子
我加左隻櫻木煙熏糖芯蛋
主角係濃濃嘅魚湯
飲一啖已知好野,鮮味出晒嚟
拉麵軟硬適中
呢隻糖芯蛋不可不試
坐係度都聞到陣陣煙熏味
入到口極香,煙熏味係口腔徘徊好一陣子
2021-12-13
3 分鐘 (堂食)
鯛魚白湯拉麵
  • 鯛白湯拉麵,櫻木煙熏糖芯蛋
小編來到中環一間日本過江龍拉麵店「 〇de▽鯛白湯らーめん」,是日本大阪的高人氣鯛魚湯拉麵店🐟🍜 主打三款魚湯拉麵,包括招牌鯛魚白湯拉麵、鯛魚清湯拉麵及鯛魚沾麵(配鯛白湯沾汁),餐廳只有16座位,店內採用開放式廚房,食客可以近距離欣賞師傅烹煮過程👨🏻‍🍳 先在門口結帳後等侍應送上拉麵,留意餐廳拉麵販賣機雖然只收八達通,跟店員聯絡後也可以現金及信用卡付款😄「鯛清湯」賣相吸引,「🔴」同「🔻」形狀的的筍片相當有標誌性,配料有兩塊叉燒薄片,當然不少得真鯛魚肉及兩塊細炸鯛魚皮🐟 另外加配了櫻花煙木燻蛋,清甜而帶香煙熏味,蛋黃呈流心狀態✨ 喝下第一口魚湯有驚喜,味道鮮而不腥,每一口都是純正鯛魚清香,把鯛魚的精華都濃縮在每一口湯汁😍 拉麵麵條較幼所以吸附湯汁,鯛清湯同時附上的是牡蠣醬🦪 加在湯上更加提升整體鮮味🥰超推介「鯛魚沾麵」🐟 整碗拉麵上桌時非常澎湃,金色碗上的麵條冒著煙霧,充滿仙氣✨ 留意鯛沾麵是每日限量發售,沾麵熱湯非常香濃,裡面有叉燒角切、鯛魚角切、筍片等材料😍 味道濃厚,適合較重口味朋友,麵條有嚼勁而且十分掛汁,是美味的配搭,附上半個青檸檬同炸蒜粒增加味道層次🥰 🍽 :鯛清湯; 鯛魚沾

🍽 :鯛清湯; 鯛魚沾麵
👅好味指數:8.0/10; 8.25/10
💰消費:HK$138; HK$148
📍 地址:○de▽ 鯛白湯らーめん (中環)
中環鴨巴甸街13號地舖
2021-12-22 216 瀏覽
呢個位於中環的魚湯拉麵店,係我心目中香港第一名的拉麵!呢間拉麵唔係第一次食,之前已經吃過幾次,每次都同朋友一齊食,朋友們全部大讚。剛開業時要排長龍,但依家人流已經少咗好多,大約15-20分鐘已經就可以入座。入座前先用自動售賣機落單,入到去等一陣就食得。食過咁多次依然覺得好驚艷,湯底濃郁鮮甜,湯入面有魚肉碎,全碗湯飲哂都不覺口乾。拉麵上的炸魚皮同叉燒都好好食。碗邊有柚子醬,加少少落湯,又有另一種感覺。
呢個位於中環的魚湯拉麵店,係我心目中香港第一名的拉麵!

2021-12-20
20 分鐘 (堂食)
  • 鯛清湯
  • 鯛白湯
呢間位於中環嘅人氣拉麵店日日都排長龍,今次終於趁放假可以skip咗條隊入去試吓呢度主打鯛白湯,用上天然真鯛熬製🐟餐牌只有三款麵類選擇,今次就試咗佢哋嘅沾麵沾汁以鯛魚雞白湯做基底,濃稠得黎充滿鮮味,沾麵麵條條用上原創波浪形狀,有d似台灣某牌子拌麵,但原來配埋沾汁食掛湯能力一流,上菜時仲會好extra地配埋乾冰既煙,成個表演咁俾你打卡美中不足既係麵條上菜時有少少黐埋一舊,沾汁配料亦略少,同埋去嘅時候唔知係咪因為少客,店員同廚房staff一齊大大聲吹水吹足成餐,搞到我坐喺度食都有啲唔好意思
在中環區工作,一直有留意這間拉麵店,據說這家拉麵店是是在日本大阪起家的,而招牌的鯛魚湯拉麵更風頭一時無兩。但午飯時間一直有很多人排隊,剛巧今日下午茶時間,發覺不需排隊,所以馬上入內一試。馬上點了一客招牌的鯛魚湯拉麵,以鯛魚作為湯底主要材料,並將部份湯底打成泡狀,賣相相當新解及吸晴,而且整體上給人的感到日本拉麵少有窆奢華感。鯛魚湯拉麵內除了有日式拉麵常見的叉燒及筍外,還有有至關重要的鯛魚肉碎。而當客人覺得太濃味時,碗邊附有的柚子醬可令湯底有清新感,避免滯膩。整體上,鯛魚湯足料濃厚,拉麵爽彈,138元價值的鯛魚湯拉麵絕對物有所值。

2021-10-18
7 分鐘 (堂食)
  • 鯛白湯拉麵
來自大阪既鯛白湯拉麵 由年半前開業到依家仍然一開門就開始有人排隊 想食咗超超超耐終於食到 果然無令我失望 (入選我心目中香港top3)😎 有3款主打拉麵 今次3款都試哂! 覺得鯛魚湯好食過平時既豬骨湯😛·鯛魚清湯拉麵 $138 🌟 [😋8.5/10]湯底用慢火烤製鯛魚 再以牡蠣油添加香味 食落好清甜 好香 唔會腥 亦無平時拉麵既油膩感;麵條幼身 無煙韌口感 不過唔會淋;配料方面有鯛魚碎肉、炸鯛魚皮、荀、洋蔥碎 鯛魚皮好香口又脆身!🤩·鯛魚白湯拉麵 $138 [😋8.2/10]湯底除咗鯛魚 仲加上貝類、雞骨熬製 味道更加有層次 好豐富好creamy;麵質一樣無驚喜 硬身煙韌啲會更好;配料有鯛魚碎肉、薄叉燒、荀、洋蔥碎 覺得魚肉用大塊啲會較好 碎肉唔係好有口感 叉燒偏瘦 唔會好heavy😌·鯛魚沾麵 $148 🌟 [😋8.7/10]數量限定!!! 比起鯛白湯更濃郁 綿稠 同時又好重鯛魚香味 附上青檸 可以解膩麵條波浪型 更加掛湯 比起湯麵既麵條更有咬口 滿意!;配料有鯛魚碎肉、叉燒粒、荀、洋蔥碎 叉燒粒份量好多 私心想有多啲鯛魚 呢個沾麵係少見唔太膩 濃得黎又唔過鹹既一個😚————————

·鯛魚清湯拉麵 $138 🌟 [😋8.5/10]

📍 ○de▽ 鯛白湯らーめん
中環鴨巴甸街13號地舖
鯛魚清湯拉麵
鯛魚沾麵
白熊小編一向都喜歡魚湯 幾次路過這間看見人龍就怕🤣但這次不知為何超有決心 排了大概15分鐘就有位置了~-🌟-鯛白湯 $138店員向我們說白湯是招牌 如果大家喜歡濃味的就選這個!鯛清湯 $138鮮甜的湯底 配以牡蠣油帶出鮮味 魚皮是這裡的一大亮點 但來到的時候好像碎掉了有點失望日式炸雞 $48果然是日本唐揚協會的推薦!即點即炸 雞皮香脆 肉的部分可以用爆汁來形容!旁邊的是黃姜粉 男友點太多直接嗆到超笨😉-🌟-相比起他的鄰居 我們還是比較喜歡座銀 哈哈哈建議指數:🐻‍❄️️🐻‍❄️🐻‍❄️/5

-🌟-
鯛白湯 $138
店員向我們說白湯是招牌 如果大家喜歡濃味的就選這個!

鯛清湯 $138

日式炸雞 $48