2022-04-22 767 瀏覽
自從冇咗晚市堂食後真係好耐冇食過拉麵🥺因為總覺得拉麵係要即食,熱辣辣先好食,外賣係食唔到嗰種風味😌😌趁住今日放假,要好好搵一間想試好耐嘅拉麵店🍜之前經過好幾次都見人龍,估唔到疫情下人龍仍然冇減😂不過店員會喺排隊時預先落單同收錢,流程好順暢,所以都唔算要等好耐☺️另外,店員仲喺排隊期間派飲品,好窩心🥰一心想試嘅沾麵今日冇做🤭好可惜!唯有白湯同清湯都試吓啦🤗鯛白湯 ($138)奶白嘅魚湯稠至起泡,可想而知係幾濃郁😝湯採用真鯛同各種貝類熬製超過八個鐘而成,所以味道比平時所品嘗到嘅拉麵濃味得多😋若果怕太鹹嘅可以配搭碗邊嘅柚子蓉,以中和黏膩感😊鯛清湯 ($138)雖然顏色比白湯清好多,但味道一啲都唔清淡,完完全全表現出真鯛嘅鮮味😋😋拉麵仲會附上一小碟自家製牡蠣油,令整體鮮味升華😆最正係塊炸鯛魚皮,薄薄嘅,炸得好脆,即使沾湯上仍保持到咁脆🤤難怪咁多人會另加一碟炸鯛魚皮,真係好滋味😋日式炸雞 ($48)份量比預期多,3大件炸雞😬最初睇menu仲以為得3粒😝雞炸得外面香脆,肉質軟熟滿有肉汁😙 炸雞冇過多嘅調味,有需要可以沾黃薑粉,更添風味😋櫻本煙熏糖心蛋 ($15)糖心蛋嘅生熟度啱啱好,晶瑩剔透嘅蛋黃,
另外,店員仲喺排隊期間派飲品,好窩心🥰
一心想試嘅沾麵今日冇做🤭好可惜!唯有白湯同清湯都試吓啦🤗

鯛白湯 ($138)

鯛清湯 ($138)

日式炸雞 ($48)

櫻本煙熏糖心蛋 ($15)
糖心蛋嘅生熟度啱啱好,晶瑩剔透嘅蛋黃,呈流心嘅狀態😍咬落去散發陣陣煙薰嘅香氣,比一般食到嘅糖心蛋更多一個層次😌再一次證明呢度嘅小食性價比非常高👍🏼
📍中環人氣過江龍拉麵店‼️· 濃郁鯛白湯🐟-- Ode▽ 鯛白湯らーめん🍜========================呢間係座銀嘅姊妹店,兩間嘅位置都好接近~店舖主打三款鯛魚湯麵,分別係鯛白湯、鯛清湯同埋鯛魚湯沾麵~🥰不過可惜兩次嚟都無供應沾麵🥲------------------------------⭐️鯛清湯 $138 (4.2/5)湯頭係由慢火烤製天然真鯛魚中提煉出嚟,第一啖飲落覺得幾鮮味🤩但一路食落去就會覺得鹹咗啲🙈炸魚皮有兩大塊,食落超脆~點埋秘製嘅牡蠣醬好夾!🤩拉麵係幼身,腍咗啲😣叉燒肉味唔濃,味道仲有啲似火腿…😂·⭐️鯛白湯 $138 (4.5/5)個人比較中意呢個湯底‼️湯頭係用咗天然真鯛同埋水,再配上貝類熬製8個鐘😍質感creamy,味道濃郁鮮味,鹹度剛好👍🏻如果怕太膩嘅話仲可以加入碗邊嘅柚子醬~面頭仲有好多碎魚肉😝拉麵同叉燒都係同上面一樣嘅comment啦🙈------------------------------整體嚟講呢到嘅魚湯係唔錯嘅,個人就偏好白湯多啲😍‼️惟拉麵同叉燒都唔太啱個人口味~不過見到沾麵係會用咗令一款粗身嘅麵條,有機會嘅都會想試埋佢!🥰------
========================
⭐️鯛清湯 $138 (4.2/5)

拉麵係幼身,腍咗啲😣叉燒肉味唔濃,味道仲有啲似火腿…😂
⭐️鯛白湯 $138 (4.5/5)

賣相:4/5
名稱:Ode▽ 鯛白湯らーめん
地址:中環鴨巴甸街13號地舖
前往方法:上環站E2出口
  • 鯛白湯拉麵
過江龍嘅拉麵店香港有好多,豚骨味噌雞白醬油通通都係心頭好喜歡四處嘗試。中環有一間以鯛白魚湯主打拉麵店,由座銀同集團主理所以有信心保證,本身唔喜歡魚既我都決定要試一次。.鯛沾麵 💲148⭐️4.2/5拉麵賣相一流。有乾冰墊底上枱時仙氣滿滿。餐廳話乾冰唔係為咗增加打卡特效,真正原因係因為沾麵本身水份唔多,好容易出現黏連難夾,所以貼心地加上乾冰補充當中嘅水份。建議想打卡嘅朋友,盡量喺1分鐘之內完成,要趁仲有乾冰嘅時候享用。.沾麵用上店家特製嘅波浪紋拉麵,更掛湯。濃縮左嘅鯛魚豚骨雞白湯,口感濃厚似以魚肉打碎既魚湯。呢個拉麵冇乜配料,價錢不平可能有人會覺得性價比不足,但作為沾麵粉既我屬正評。.鯛白湯拉麵 💲138⭐️4/5雖然呢款係湯拉麵,但湯頭濃郁程度都比一般拉麵高,濃稠至起泡狀。採用天然真鯛,再配上各種貝殼類海鮮,熬製超過8小時而成。湯有少少鹹,店員建議可以配埋喺碗邊嘅柚子蓉伴麵,以柚子香中和後感覺確實更為清新。.炸鯛魚皮 💲48⭐️3.8/5見到好多食家推介試吓呢一款炸鯛魚皮,價錢唔平所以猶豫咗一陣。一客炸魚皮兩塊但大塊,超薄超脆身,絕對不油膩,同平日食過給炸魚皮有好大分別。另外仲可以配上牡蠣油
鯛沾麵 💲148
⭐️4.2/5
鯛白湯拉麵 💲138
⭐️4/5
炸鯛魚皮 💲48
⭐️3.8/5
見到好多食家推介試吓呢一款炸鯛魚皮,價錢唔平所以猶豫咗一陣。一客炸魚皮兩塊但大塊,超薄超脆身,絕對不油膩,同平日食過給炸魚皮有好大分別。另外仲可以配上牡蠣油一齊享用,不過味道上未見有太大提升。
日式炸雞 💲48
⭐️3.8/5
水準之作。一客三件炸雞非常香口,雞肉大塊內滑有肉汁,冇太多挑剔空間,份量滿滿性價比高。口味濃嘅朋友仲可以用黃薑粉添味。
總括:有店家特色、高質素嘅拉麵店,唯一缺點係價錢真係唔平,不錯但只能偶一為之。
不專業食評 nei.foodie
炸鯛魚皮
炸鯛魚皮
2022-03-09 902 瀏覽
上次去元創方,離開後沿着鴨巴甸街往下走,已經發現這間門面帶點神秘、外觀裝修簡潔的小拉麵店。由於當時有10多人在排隊,所以沒有等位,但已決定遲些再來一探究竟。今日就趁長假前夕,專程出城食麵。雖然刻意提早在中午左右到達「○de▽ 鯛白湯らーめん」,但已經有6至8人在排隊。門面牆身掃上淡米白色,襯以暖色櫸木門框及低調招牌,加上日本料理店專有的暖簾;設計簡約。如果不是鋪位轉角處改成一大幅落地玻璃,差點以為是頂級鮨店或者高級料理亭。雖然拉麵店其中一邊面向橫巷,但與毗鄰暗灰色的大廈牆身對比下來,仍然顯得明亮突出;加上從落地玻璃透出的室內柔和燈光,整體外觀設計更顯細緻優雅。落地玻璃上貼了帶著東瀛特色的紅色魚形圖案,同店子名字的「鯛白湯」呼應,隱然透露了此拉麵店別樹一幟的特色。店門外有一台自助售票機,但只收取八達通,所以基本上沒有客人採用。排隊期間,店長會向客人講解餐牌,並且安排提前落單及信用卡結帳。只有10個拉麵吧座位及另外兩張小餐枱,最多只可以招呼15個客人。正值疫情復熾,需要用透明膠板分隔成兩個座位一組;但店主有點小心思,膠板貼上同款紅色魚形圖案,可說苦中作樂。室內裝修同樣明亮簡潔,可以選擇的話

只有10個拉麵吧座位及另外兩張小餐枱,最多只可以招呼15個客人。正值疫情復熾,需要用透明膠板分隔成兩個座位一組;但店主有點小心思,膠板貼上同款紅色魚形圖案,可說苦中作樂。室內裝修同樣明亮簡潔,可以選擇的話一定要揀拉麵吧座位;皆因舖位的先天原因,開放式廚房較吧座低了二級,食客可以更清楚看見廚師炮製拉麵的過程。
招牌用符號取代名字中的「丸(maru) で三角(sankaku)」,除了玩噱頭之外;實際也隱喻「圓形的叉燒在熱騰騰的拉麵湯碗內」,很有意思。
拉麵店來自大阪,同附近歌賦街的「座銀」同系。兩者同樣以半新派拉麵店的形式經營,裝修風格新穎;沒有自助冰水壼,亦沒有生蒜蓉、七味粉、芝麻磨、漬物等。「座銀」以雞白湯突破日式拉麵傳統,「○de▽ 鯛白湯らーめん」就調配了以天然真鯛為主材料的湯底。據香港分店店長透露,湯底由日本總店熬制後真空包裝空運抵港;麵條亦由日本同一麵廠供應 ⋯⋯ 保證味道與日本總店一樣。一如日本的傳統拉麵店,款式選擇少,只供應三款拉麵及四款小食。拉麵全部採用鯛魚湯,「鯛清湯」「鯛白湯」「鯛沾麵」的分別在於湯底的濃稠程度及熬煮方法;但定價一律是日本大阪總店的一倍!
鯛清湯拉麵($138 )的湯頭採用天然真鯛先慢火烤香,引出魚鮮味後再煲煮而成;之後再將所有雜質過濾,顏色金黃清澈。配合鯛清湯,拉麵配料也作出調整,只保留薄切日式叉燒,重新配搭紫洋蔥碎、切成圓形及三角形(配合餐廳的圖案)的酸筍及真鯛魚蓉。
鯛清湯拉麵
一貫日式拉麵傳統,湯底口味偏重。清湯鹹度稍高,勝在魚鮮味道濃郁;更可加入一點鯛魚蓉一同品嚐,提升魚味。隨鯛清湯拉麵奉上一小碟自家炮製的牡蠣油;將細隻牡蠣炸香,然後磨碎,再混入炸過牡蠣的食油,入口充滿牡蠣鮮甜。無論用來蘸叉燒、或者混和一匙鯛清湯提鮮以增添美味,兩者皆可。
日式叉燒入口肉汁軟腍嗽滑,儘管吸收了魚湯仍然肉味鮮甜。採用傳統粗身拉麵,入口彈牙煙韌、軟硬適中;食用鹼水味道很淡,並沒有嗆舌頭,麵條質素很好。另外還配搭了兩小塊炸鯛魚皮;由於夠薄,入口香脆鬆化、並沒有硬梆梆,亦沒有油膩感或油膱味,比普通中式炸魚皮更好食。
鯛白湯拉麵($138)的湯底採用天然真鯛,再加入數種貝類,然後慢火熬煮8小時以上而成;魚骨及魚肉的蛋白質因而產生變化,變成奶白色,並且濃稠至起泡,一端上來已經魚香撲鼻。配料同鯛清湯拉麵差不多一模一樣,但用了白洋蔥取代紫洋蔥,似乎刻意配合奶白色的湯頭。除此之外,亦有一些柚子皮以中和黏稠的鯛白湯。
鯛白湯拉麵
鯛白湯入口黏稠而沒有肉糜,口感幼滑;鮮甜魚味較鯛清湯更濃郁,鹹度卻也更高,多嚐幾啖後會覺得有點膩。可以拌入抹在拉麵碗邊緣的柚子蓉,以果香及果酸中和黏膩。
日式炸雞($48)有別於常見的日式居酒屋出品,並非一塊塊,而呈長條形。原來採用了日式叉燒的處理方法,將雞髀扒捲起紥好、蘸上炸漿後再炸香。雞肉表層香口,雖然未夠脆身,但內𥚃鮮嫩多汁,醃料味道出色。如果仍嫌未夠惹味,可以沾上少許黃薑粉以增加香辣,倍添美味。
日式炸雞
每碗拉麵定價與同系「座銀」相同。撇除那些以貴價食材例如龍蝦作賣點的拉麵,「○de▽」很大可能是香港最貴的日式拉麵;但用鯛魚作為湯底材料的拉麵店在香港的確少有,而且味道又確實出色,實在不容錯過⋯⋯ 當然,前提一定要喜歡吃魚。厭惡食魚的話,就不要考慮了。
2022-01-30
日式炸雞
今次我就去到呢間過江龍拉麵店。過江龍喺某D人眼中係「貴」或者「吹噓過大」,但我就認為未試過都唔好咁快下定論,但前題要問咗你個銀包先。 呢間餐廳,店名都覺得奇奇怪怪,連寫都唔識寫。Marudesankaku由2018年於大阪嘅新大阪站開業,2020年登陸香港,人龍源源不絕。不過過咗一年之後,連星期五lunch time 都冇人。 餐廳裝修時尚,入店前已經要點餐,而且唔收現金。食物選擇同日本店一樣,得三款,沾麵/清湯同白湯,但價錢就...。日本店$81就有大大碗鯛白湯麵+兩件和牛壽司。冇辨法啦,香港物價咁貴,又要視乎市場定位。 鯛白湯拉麵 $138 份量就正常,性價比要睇埋先再衡量啦。湯底以真鯛魚+各種貝類熬製8小時而成。我就第一次食魚湯拉麵。一開始以為會呈奶白色,但原來係啡色,可能係加咗貝類啦。面頭加咗D泡沫,個人覺得佢冇乜功效,又冇令湯更creamy。 湯底順喉而有粉粉地嘅口感,應該係魚骨嘅精髓。一入口魚嘅濃厚鮮味在口腔中爆發,同時又非常creamy,一D腥味都冇。味道偏咸,適合重口味人士。個人就希望佢冇咁濃郁(即係煲嘅時間唔洗咁耐),而有更多魚肉本身嘅甜美。但到最後我都全部湯飲哂,表

鯛白湯拉麵 $138

鯛白湯拉麵

湯底順喉而有粉粉地嘅口感,應該係魚骨嘅精髓。一入口魚嘅濃厚鮮味在口腔中爆發,同時又非常creamy,一D腥味都冇。味道偏咸,適合重口味人士。個人就希望佢冇咁濃郁(即係煲嘅時間唔洗咁耐),而有更多魚肉本身嘅甜美。但到最後我都全部湯飲哂,表示對湯底堅持用足料嘅誠意。

魚湯上面配上一羹柚子醬,佢綿、蜜、甘、苦嘅味道有助減少魚湯嘅咸度,但面頭嘅紅椒粉就毫無貢獻,洋蔥粒就有D刺激感。話明魚湯,當然要有魚肉。欣賞佢保留魚皮,軟嫩鮮明。

叉燒

叉燒大家可以望到就只有薄薄一片,似係裝飾品多D。入口粉嫩,但偏瘦,期望有更多脂肪。肉帶有少許煙燻味,如果有更多清酒/味醂嘅甜味就更好。

拉麵

麵條size幼小,掛湯能力中等,能夠同湯頭配合。口感軟熟彈劾,未夠飽嘅可以加埋白飯,而我呢,就夠飽嘞。
  • 鯛魚白湯拉麵
  • 鯛白湯
多年前已經食過幾次主打雞白湯嘅座銀,好彩當年仲有得去旅行嗰陣有幸去埋大阪食座銀,不過唔知點解覺得香港仲好食D依間鯛白湯其實都喺中環開左一段時間,只係一直都冇咩機會去試,尤其要喺短促嘅lunch hour中排隊黎食,更加需要決心同計劃依日咁岩約埋舊同事食飯,2支公唔知食乜底下,舊同事suggest不如試依間,喺苦無counter-suggestion之下,把心一橫去試試佢依間鯛白湯同座銀類似,簡單少選擇嘅menu係對我依種選擇困難症末期患者嘅福音 (雖然我都揀左成5分鐘先揀好究竟食雞白湯定雞清湯)店家服務唔錯,喺排緊隊嘅時候派左盒果汁,俾定menu,問定食咩,縮減排隊輪候時間,而且有專員幫手喺部機度落order,我只係需要拎張八達通出黎拍卡就搞掂等左一陣就入得,枱面循例有壺檸檬凍水,再等幾分鐘就上得菜賣相色彩鮮豔,叉燒唔多,但重點係湯底,濃而不膩,鯛魚味濃郁,加少少柚子醬可以令湯底餘韻有少許柚子味,減低濃稠感。除左叉燒之外仲配有不少魚肉碎,加重鯛魚味,最後係成碗湯都飲晒,一個字,肥,罪疚感up。2個肥仔食仲叫左炸雞黎share食,外脆內嫰係基本要求,冇影相,不過都唔值得特別影相,因為感覺

等左一陣就入得,枱面循例有壺檸檬凍水,再等幾分鐘就上得菜

2個肥仔食仲叫左炸雞黎share食,外脆內嫰係基本要求,冇影相,不過都唔值得特別影相,因為感覺上同附近其他拉麵店嘅炸雞分別不大,可食可唔食。

總結:
如果係鍾意食濃厚湯底嘅拉麵,特別嘅鯛白湯肯定值得一試。
2022-04-25
5天前 0 瀏覽
平時食開呢間附近既另一間雞白湯,今日就去試下鯛魚拉麵,12點10分去到,唔洗排隊,不過要等齊人先可以入坐which is normal for lunch time in Central ,餐牌選擇唔多,對再選擇困難症既我好有幫助我嗌左鯛魚白湯好濃魚味,又唔會過膩,朋友就嗌左沾麵,麵係粗麵,擺左乾冰噴曬煙咁賣相好靚,另外我地再嗌左個炸雞同一隻糖心蛋share,雞炸得岩岩好,值得推介既餐廳,不過就大家都明食完就要走,唔好阻住人地個位,走個陣落大雨出面都排曬隊。
我嗌左鯛魚白湯好濃魚味
鯛魚白湯
鯛魚白湯
2022-05-06 0 瀏覽
日本大阪過江龍的拉麵小店🇯🇵 往往這家小店都總會出現長龍😋 晚市終於可以堂食,我們就慕名而來🍜鯛白湯拉麵湯底呈奶白色 質感稠杰 入口散發濃郁的鯛魚味🐟 十分鮮甜 真材實料🌟🌟🌟驚喜地沒有半點腥味😊配料有鯛魚肉碎及叉燒🐖 質地嫩滑如果不想味道太濃烈 旁邊的柚子醬可中和油膩感 加入後味道就會較為清新🌱魚湯雖然十分濃厚,但個人認為CP值比較低🙊 但我還是覺得湯底在香港較為罕見 值得一試😆✨𝑅𝒶𝓉𝒾𝓃𝑔: 4.2/5 𝙾𝚟𝚎𝚛𝚊𝚕𝚕 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟺.𝟸/𝟻𝙵𝚘𝚘𝚍: 𝟺.𝟸/𝟻𝙴𝚗𝚟𝚒𝚛𝚘𝚗𝚖𝚎𝚗𝚝: 𝟺/𝟻𝚂𝚎𝚛𝚟𝚒𝚌𝚎: 𝟺/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝: 𝚈𝚎𝚜!

🍜鯛白湯拉麵

𝙾𝚟𝚎𝚛𝚊𝚕𝚕 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟺.𝟸/𝟻
𝙵𝚘𝚘𝚍: 𝟺.𝟸/𝟻
𝙴𝚗𝚟𝚒𝚛𝚘𝚗𝚖𝚎𝚗𝚝: 𝟺/𝟻
𝚂𝚎𝚛𝚟𝚒𝚌𝚎: 𝟺/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝: 𝚈𝚎𝚜!
2020-09-22
2022-05-01 0 瀏覽
Arrogance is a fool's play. I wish I could really rate it negatively but unfortunately can't. The worst dining experience in Hong Kong. The satff is arrogant and let the customer stay in the heavy rain for more than 30 minutes. He was arrogant, rude & disrespectful towards us. I am utterly saddened by the behaviour & would never visit this restaurant again. Hospitality business means to respect your customers, not to serve them with no food & nonsensical arguments. As we pay for food not to get insulted.
2022-05-01
2022-04-27 35 瀏覽
鯛白湯らーめん呢間拉麪已經bookmark 咗好耐但每次經過都見到有好多人排隊前排終於見到門口冇咩人排隊 就去咗試下佢啲拉麪啦~鯛白湯 HK$138平時係ig見到呢個鯛白湯好吸睛拉麪一送到枱上已經嗅到撲鼻而來嘅魚香氣鯛魚湯底係好濃郁 而碗上面嘅黃色醬料係帶有甘味嘅柚子醬配搭拉麪一齊食口感幾夾 但可能係魚湯太濃 愈食會愈覺得膩呢碗拉麫可以一試 但前提係本身對魚味唔抗拒~鯛清湯 HK$138本身想叫曬兩碗鯛白湯 但見到其實都好多人讚呢個鯛清湯呢個鯛清湯嘅魚味冇鯛白湯咁濃郁但清清地嘅魚湯配拉麪又幾夾而且鯛清湯有附送魚皮 香脆嘅口感好好食~呢碗係我會想encore嘅拉麪~櫻木煙熏糖芯蛋 HK$15拉麪冇附送糖芯蛋 所以我地都額外點咗呢個小食糖芯蛋好流心 又唔會太甜 好食~呢個魚湯拉麪比較偏好鯛清湯但都未去到我會想排好耐隊去試~今次去到佢已經話冇沾麪 希望如果再食嘅時候會有沾麪試~
鯛白湯らーめん
呢間拉麪已經bookmark 咗好耐
但每次經過都見到有好多人排隊
前排終於見到門口冇咩人排隊 就去咗試下佢啲拉麪啦~

鯛白湯 HK$138

平時係ig見到呢個鯛白湯好吸睛
拉麪一送到枱上已經嗅到撲鼻而來嘅魚香氣
鯛魚湯底係好濃郁 而碗上面嘅黃色醬料係帶有甘味嘅柚子醬
配搭拉麪一齊食口感幾夾
但可能係魚湯太濃 愈食會愈覺得膩
呢碗拉麫可以一試 但前提係本身對魚味唔抗拒~

鯛清湯 HK$138

本身想叫曬兩碗鯛白湯 但見到其實都好多人讚呢個鯛清湯
呢個鯛清湯嘅魚味冇鯛白湯咁濃郁
但清清地嘅魚湯配拉麪又幾夾
而且鯛清湯有附送魚皮 香脆嘅口感好好食~
呢碗係我會想encore嘅拉麪~

櫻木煙熏糖芯蛋 HK$15

拉麪冇附送糖芯蛋 所以我地都額外點咗呢個小食
糖芯蛋好流心 又唔會太甜 好食~

呢個魚湯拉麪比較偏好鯛清湯
但都未去到我會想排好耐隊去試~
今次去到佢已經話冇沾麪
希望如果再食嘅時候會有沾麪試~
2022-04-13 113 瀏覽
介紹一家來自大阪的過江龍人氣拉麵店🍜這家店座位很少,所以平日上班的話,一般在午飯繁忙的時間都要排大概半小時左右的隊,就看看運氣囉★自助下單★預先電子下單後入座❈午餐❈☞ 鯛白湯 HK$138 | 評分:8/10麵條的口感彈牙帶點嚼勁,掛湯汁奶白色的湯頭,是採用了日本新鮮鯛魚和貝殼類海鮮熬煮了8小時而成的,味道略鹹,但香濃鮮甜~湯裡的材料有不少,有洋蔥粒(帶有辛辣味可幫助去膩)、叉燒、柚子蓉、魚肉、筍~鯛魚粒的口感比較粗糙,吃起來有點像湯渣。。。😅碗邊塗了些許柚子泥,吃久了可以沾一點吃,柚子的清香可幫助去膩,同時增添一番風味 ☞ 鯛沾麵 HK$148 | 評分:8/10上桌時就冒著白矇矇的煙霧 (乾冰墊在麵底下所呈現的效果),非常吸睛,趕緊打卡粗粗地拍個片他們的波浪麵條我個人覺得賣相和口感都跟刀削麵差不多,很軟滑,所以掛湯汁的效果比不上鯛白湯,但由於放在乾冰上的關係,麵條涼涼的在夏天吃滿爽的湯頭聲稱是更濃厚的鯛白湯,確實非常香濃,湯頭我覺得比湯麵好吃,但真的滿鹹的 (不過想起來通常沾麵的湯頭又好像都比較鹹。。。🤔) 所以也附了青檸檬給客人用來中和其鹹度{配菜}☞ 櫻木
介紹一家來自大阪的過江龍人氣拉麵店🍜

★自助下單★
預先電子下單後入座

❈午餐❈
☞ 鯛白湯 HK$138 | 評分:8/10

鯛白湯

麵條的口感彈牙帶點嚼勁,掛湯汁
,味道略鹹,但香濃鮮甜
~
湯裡的材料有不少
鯛魚粒的口感比較粗糙,吃起來有點像湯渣。。。😅

☞ 鯛沾麵 HK$148 | 評分:8/10

鯛沾麵

,趕緊打卡粗粗地拍個片

{配菜}
☞ 櫻木煙熏糖芯蛋 HK$15

流心程度恰到好處,帶有煙燻加醬油的味道,還不錯

有水提供,其他飲料需另付

💗貼心:有黑圍巾和帶有可愛圖案的濕紙巾提供

📢沒有服務費

❈總括❈
整體來說還是滿不錯的,高品質的拉麵店,值得排隊一試
鯛白湯
2022-04-02 151 瀏覽
𓎩𓂃ོ ˖ ࣪⊹中環有不少過江龍的日本拉麵店其中來自大阪鯛魚湯拉麵店「 〇de▽鯛白湯らーめん」更是人氣登天聽聞多款的湯底各有特色 絕對跟上日本總店水準鯛清湯拉麵清甜甘香 鯛白湯拉麵濃郁厚身當知道它將進駐中環時 已立刻與友人相約結伴去探店雖然店舖地址與公司有一段路程的距離不過美食當前 絕不錯過午餐時段享受一頓日本風味.烈日中午去到門前 早已有一小段的人龍幸好 排了好一會兒就可以入座我倆都點了鯛清湯 再加點一份炸雞小食湯麵一端上枱 急不及待地飲下一口魚湯鯛魚湯底入口鮮甜清香 色澤金黃且清澈通透 湯面整齊放上鯛魚塊 炸魚皮 叉燒片 鮮荀塊 洋蔥粒鯛魚魚肉較零碎 卻食得岀鮮味滿滿叉燒薄薄的兩片 非常柔嫩加入幾滴的店家自製牡蠣油更有提鮮效果(注意牡蠣油偏咸 小心加入的份量)碗邊掛上數片鮮香卜脆的鯛魚皮 鬆脆香口 炸魚皮的甘油鮮香在口腔內 帶出多重味覺變化即叫即炸的日式炸雞外脆內軟 炸粉厚薄適中喜歡重味道的 也可沾上附送的咖哩粉.對於他們家的湯頭味道和食品配搭都是十分滿意 其次堂食用餐體驗和店員服務態度更是香港拉麵界的數一數二 細心體貼誠懇周到⸜❤︎⸝ 魚湯拉麵在香港來說 算是相對少有的 雖說一碗拉麵
𓎩𓂃ོ ˖ ࣪⊹

即叫即炸的日式炸雞外脆內軟 炸粉厚薄適中
喜歡重味道的 也可沾上附送的咖哩粉
對於他們家的湯頭味道和食品配搭都是十分滿意
魚湯拉麵在香港來說 算是相對少有的
雖說一碗拉麵的價錢真心頗貴(是日本價錢的一倍・᷄-・᷅ )
難得嚐到喜歡的魚湯底 仍期待下次二訪嚐嚐鯛白湯的濃厚鮮貝味道

𖤥 ○de▽ 鯛白湯らーめん
༶ 鯛清湯
༶ 日式炸雞

𓇠
2022-03-28 144 瀏覽
哇哇哇,呢間嘢真係唔係講笑,去到門口嘅時候職員就好有禮貌咁介紹各種拉麵湯底嘅特色。咁我就揀咗個最濃味嘅鯛白湯,碗拉麵嚟到之後,影完相打完卡之後,即刻試吓個湯頭,非常surprise , 超重魚嘅鮮味。第一次食魚嘅拉麵,感覺一啲都唔差過平時食開既感覺,仲多咗一款新鮮感,另外呢間舖頭個廚師都非常貼心,怕大家食得太膩,佢都係個碗邊度放咗一啲柚子醬,比叫食麵嘅人溝落啲湯度,解解油膩,我都認為呢間餐廳係值得一試嘅,但係同一個湯底真係唔可以成日食,因為食到尾真係有少少油膩。

2022-03-27 78 瀏覽
前排放咗個大假,而家又冇得飛,放假都係留係屋企休息,多咗時上網睇片睇美食。咁岩今日去中環,醒起呢間過江龍鯛白魚湯拉麵,就黎咗試一試。鯛沾麵 (每日限量) 上枱時有乾冰墊係麵底,仙氣滿滿,打卡一流。餐廳話乾冰係因為沾麵本身水份不多,會痴埋一團,難以分開一注注,所以貼心地加上乾冰,防止呢件事發生。沾麵用上店家特製的曲曲波浪拉麵,更容易掛湯。濃縮左嘅鯛魚豚骨雞白湯,口感濃厚既魚湯。雖然呢個沾麵冇乜配料,但佢個重點係個湯,而每一注麵都掛滿湯,每一啖都可以受度濃濃的白鯛魚湯,但作為沾麵迷既我覺得咁樣正合我心意。鯛清湯湯底有濃郁,味道好鮮甜不膩,令人不知不覺飲晒啲湯,同店家會配上一小碟自家製的牡蠣油,可以落少少提鮮,另外有2片鯛魚皮,好脆好香,但要儘快享用,唔係浸太耐會淋掉。

咁岩今日去中環,醒起呢間過江龍鯛白魚湯拉麵,就黎咗試一試。

鯛沾麵 (每日限量)

2022-02-17
2022-03-23 60 瀏覽
Lunch 永遠見到長長人龍,這家是大阪高人氣過江龍店,店員是採用fisrt-come-first-serve的方式安排入座,店內的位置不多,所以輪候時間比較長,入座前店員會先詢問點什麼食物,需要先付款然後入座,這家店只售3款麵食 - 鯛白湯,鯛沾麵以及鯛清湯,我入座時前2款已sold out,今次試左鯛清湯拉麵。鯛清湯拉麵 - 從慢火烤製天然真鯛魚中,提煉出清甜鮮味,配以牡蠣油誘發香味。湯底清澈不濁,非常鮮甜,食完拉麵可以當湯飲,魚香味鮮而不腥,配2件炸真鯛魚皮,保留魚味和非常香脆,配料還有一片鮮嫩的薄叉燒,鯛魚碎肉,荀和帶子。牡蠣油是用一個小小的碟另上,用作提升魚湯的鮮味,可以根據個人口味落少許,不建議落太多。喜歡清淡嘅朋友可以嘗試鯛清湯拉麵,下次要試埋鯛白湯同鯛沾麵😋

鯛魚清湯拉麵
鯛魚清湯拉麵