2021-08-25 19 瀏覽
純素餐廳Dama餐廳位於有好多打卡位嘅k11 musea店內亦理所當然有好多打卡位聽到Dama 係間全素餐廳又係打卡餐廳起初對味道無咩期望不過食完嘅感覺係喜出望外炸豆腐用左鹽同特製嘅調味料醃制炸起後表皮好香醃料突出主打嘅支裝雪糕今日揀左pistachio 擺左係店內一個打卡位下面個雪糕就好似自帶光源咁好正呀講返味道先質感幼滑味道香濃不太甜比起坊間嘅 主打健康嘅雪糕味道要好 很多飲品叫左杯 蜜桃茶蜜桃香味subtle茶的香味亦有不甜很健康的感覺bbq 醬牛油果卷bbq 醬個味甜甜酸酸但無搶左主角牛油果嘅鏡而係配合得唔錯wrap 皮小小甜乾濕適中好食亦叫左新出嘅杯裝雪糕-抹茶口味味道超濃的不算甜亦食唔出係diary free真的很利害正正整體評語依間純素餐廳打卡位多質數絕對高對想食雪糕又想健康嘅人簡直是天堂
純素餐廳Dama

打卡位多
質數絕對高
對想食雪糕又想健康嘅人簡直是天堂
2021-08-24 14 瀏覽
DAMA (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 4樓411號舖純素雪糕🤩採用植物奶,不含蛋、奶成份製作,特別適合素食者 / 對乳糖過敏的乳糖不耐症人士👍🏻DAMA間中就會renew下雪糕口味~ 小編分別試左3種,同大家分享下🍦🍦🍦(可選膠杯裝 / waffle餅雪糕筒)榴槤純素雪糕 🍦榴槤味重,口感濃厚既雪葩,榴槤愛好者必試🤩荔枝純素雪糕 🍦荔枝香甜味突出,似食緊原粒荔枝👍🏻紅火龍果純素雪糕🍦顏色搶眼,再揀埋偏磚紅色既雪糕筒,適合打卡📸有火龍果既清香味,但未有食紅火龍果最香甜既感覺,口味相對比起榴槤 / 荔枝雪糕較輕💁🏻‍♀️3款口味中,個人喜好入口較清新既紅火龍果,但比起其餘兩款口味較快溶,大概因為火龍果呢種水果,果肉本身天然含水量就比榴槤同荔枝多~💁🏻‍♀️建議 : 同時買兩種口味的話,揀一款濃郁,而另一款就揀清香D既,互相中和會夾D~如果好似小妹咁揀,香甜既荔枝加上香濃榴槤雪糕,兩者濃厚既配合,就會覺得未夠清新~
DAMA (尖沙咀)

純素雪糕🤩採用植物奶,不含蛋、奶成份製作,
特別適合素食者 / 對乳糖過敏的乳糖不耐症人士👍🏻
(可選膠杯裝 / waffle餅雪糕筒)

榴槤純素雪糕 🍦
榴槤味重,口感濃厚既雪葩,榴槤愛好者必試🤩

荔枝純素雪糕 🍦
荔枝香甜味突出,似食緊原粒荔枝👍🏻

紅火龍果純素雪糕🍦
顏色搶眼,再揀埋偏磚紅色既雪糕筒,適合打卡📸

DAMA為一間主打健康食品的輕食食店,餐廳的純素軟雪糕無牛奶及雞蛋成份,極受食客喜歡‼️💛🧡💚▫️ ❥$𝟲𝟴 貓山王榴槤軟雪糕筒🍦每次必試的口味⭐⭐ 榴槤味濃郁,啖啖榴槤果香‼️🤤▫️❥$𝟱𝟮 抹茶ᴍɪx芒果軟雪糕筒🍧 第一次試,2者口味清新,顏色配搭很美‼️✨ 抹茶味道較芒果味突出‼️🍵▫️❥$𝟯𝟴 楊枝甘露雪糕杯🍨 除了雪糕筒,餐廳亦有雪糕杯 (更可在其他指定消售點買到😻) ‼️當天最想試的竹炭椰子可可賣光了🥥 楊枝甘露也不錯,口味清新濃濃芒果香‼️🥭▫️❥$𝟴𝟴 餅捲套餐🥢 日式麻醬豆腐捲🌯+火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶🥤各式新鮮沙律菜和豆腐扎實的捲成一捲,口感爽脆‼️👅 火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶茶香、杏仁奶蓋也很香滑,大大的一杯好喝‼️😙▫️❥$𝟱𝟴 牛油果燒烤醬素菜捲🌯 喜歡吃牛油果所以另點了這單捲🥑😋 私心的覺得加了牛油果後更加好吃‼️😻😻 而且很有飽足感‼️🐽

• 牛油果燒烤醬素菜卷
  • 貓山王榴槤雪糕
2021-08-23 10 瀏覽
Bookmark咗K11 Musea呢間「DAMA」好耐 主打靚靚純素雪糕同飲品🤍 仲有少量輕食選擇✨𝗡𝗼𝗼𝗱𝗹𝗲 𝗦𝗲𝘁 $88 (麵食+ 湯/飲品)‎♡‧₊˚ 百 頁 豆 腐 稻 庭 烏 冬冷烏冬煙韌爽口 撈埋和風沙律醬食好refreshing 份量唔算好多 想食個light啲嘅lunch/下午茶就啱曬☺️💫 7.5/10‎♡‧₊˚ 粉 葛 赤 小 豆 扁 豆 素 湯 (⭐️7.3/10)好足料 去濕一流 以腰豆代替肉 即使係素湯都唔會淡茂茂😋💫 7.3/10𝗪𝗿𝗮𝗽 𝗦𝗲𝘁 $88 (𝗪𝗿𝗮𝗽+ 湯/飲品)‎♡‧₊˚ 火 龍 果 海 鹽 杏 仁 奶 蓋 烏 龍 茶 火龍果濃郁 份量澎湃 奶蓋係以杏仁奶打成 質感唔係厚實果種 但杏仁味好香 以海鹽作點綴有助增加層次感💫 6.8/10‎♡‧₊˚ 𝗔𝗳𝗳𝗼𝗴𝗮𝘁𝗼 (𝗣𝗶𝘀𝘁𝗮𝗰𝗵𝗶𝗼) $84軟雪糕每日口味都唔同🤎 當日就有開心果、楊枝甘露同榴連可以揀 即使係無奶無蛋嘅純素雪糕 口感仍然軟滑 加埋濃郁嘅Espresso 一冷一熱 冰火交融😋💫 8/10‎♡‧₊˚ 日 本 京 都 抹 茶 雪 糕 杯 $38抹茶味香濃 帶微微回甘💚 另有5
Bookmark咗K11 Musea呢間「DAMA」好耐
主打靚靚純素雪糕同飲品🤍 仲有少量輕食選擇✨

𝗡𝗼𝗼𝗱𝗹𝗲 𝗦𝗲𝘁 $88 (麵食+ 湯/飲品)
‎♡‧₊˚ 百 頁 豆 腐 稻 庭 烏 冬
💫 7.5/10

好足料 去濕一流 以腰豆代替肉 即使係素湯都唔會淡茂茂😋
💫 7.3/10

𝗪𝗿𝗮𝗽 𝗦𝗲𝘁 $88 (𝗪𝗿𝗮𝗽+ 湯/飲品)
‎♡‧₊˚ 火 龍 果 海 鹽 杏 仁 奶 蓋 烏 龍 茶
💫 6.8/10

♡‧₊˚ 𝗔𝗳𝗳𝗼𝗴𝗮𝘁𝗼 (𝗣𝗶𝘀𝘁𝗮𝗰𝗵𝗶𝗼) $84
💫 8/10

‎♡‧₊˚ 日 本 京 都 抹 茶 雪 糕 杯 $38
抹茶味香濃 帶微微回甘💚 另有5 款口味可以揀 可以買返屋企慢慢食
💫 7.8/10

和朋友去K11 Musea 行街,經迥呢間DAMA,朋友話聽聞呢間的雪糕好好食,我地就去試下。入到去,位係唔多的,不過我地好好彩,咁啱有2枱人走左,我地4人就可以直接坐2張枱,唔駛等。但係我地坐左之後,有人想來食,會因為未有位而選擇左外賣的。原來唔止有雪糕食,仲有甜品和飲品賣,但今日我地主打就食雪糕。雪糕每日有4款,係那4款就可以看佢地IG ,逢星期一會更新。而我地去個日,就有開心果/榴槤/ 藍莓乳酪/士多啤梨乳酪。開心果雪糕( $68) : 好好食,有啲似豆腐、腐竹味,唔會過甜,食得好舒服。榴槤雪糕 ($68): 我本身唔食榴槤,但來到的時候都覺得好香。我朋友話好少食到榴槤雪糕陣榴槤味好濃郁,佢話真係好香。藍莓乳酪/士多啤梨乳酪:  合併左2個味道,藍莓深色啲,士多啤梨就淺色啲,味道好濃。可能因為係乳酪,酸酸甜甜味。藍莓乳酪味道好搶,覺得稍為酸左少少。我地3個人都叫左cone ,但係其實可以用杯上。今日呢個cone係深粉紅色,影相時好靚,佢有時cown唔一定係深粉紅色的,有時係黑色或其他色的。偶然見下朋友、食下雪糕、行下街,的確可以令人更加舒壓。

開心果雪糕

榴槤雪糕:

偶然見下朋友、食下雪糕、行下街,的確可以令人更加舒壓。
2021-08-15
開心果雪糕
榴槤雪糕:
2021-08-15 34 瀏覽
食極都唔厭嘅純素雪糕🍧🍨仲有靚靚打卡牆💁‍♀️個個食過都讚😋 $88有Wrap/冷麵加特飲嘅餐🌯🧋我地叫咗2個餐🤩 日式麻醬豆腐捲🌯呢個上次食過,決定要再食🤩🤩個豆腐嘅表面充滿烤香,入面軟淋淋好香好入味,仲有枝豆、沙律菜同牛油果😋,口感豐富。 和風沙律百頁豆腐稻庭烏冬🍜因為佢個豆腐好食,一於試埋豆腐冷烏冬。呢個冷烏冬一嚟到嘅時候我都驚佢好乾好難食,但知食落充滿驚喜😋🥰淋哂啲汁落去啱啱好唔會乾,溫度好冰凍好爽🤓加埋啲菇類蔬菜同車厘茄好清新,唔會太鹹。 草莓芒果沙冰🍓🥭(oat milk🌾)好似士多啤梨雪糕剛剛溶咗嘅感覺,好冰凍好夠綿,少女心十足。有得揀oat/soy milk💁‍♀️火龍果鳳梨沙冰🍍紅火龍果嘅顏色好啱打卡🤓雖然2杯都叫沙冰,呢個就無溝植物奶,所以質感比較冰,各有各正🤓鳳梨果香幾重,好味。 燕麥奶雪糕杯🌾 $38除咗現成一個個雪糕筒,估唔到仲有呢啲買得走嘅雪糕杯🤓疫情如果唔想喺街食,office又喺附近,真係可以買幾杯翻去慢慢歎。有燕麥奶味咁特別我一於試下🤓好似麥皮嘅味,但係質感就好幼滑,唔錯。 開心果雪糕 $68(+$12有水果🍎🫐)呢個都係第2次食🤓食到濃厚嘅嘅開心果味同豆

$88有Wrap/冷麵加特飲嘅餐🌯🧋我地叫咗2個餐🤩

日式麻醬豆腐捲🌯

和風沙律百頁豆腐稻庭烏冬🍜

草莓芒果沙冰🍓🥭(oat milk🌾)

火龍果鳳梨沙冰🍍

燕麥奶雪糕杯🌾 $38

開心果雪糕 $68(+$12有水果🍎🫐)
呢個都係第2次食🤓食到濃厚嘅嘅開心果味同豆奶香🤩質感又夠綿,好好食。我見好多枱都有食開心果味,個個人試完都好滿意🤓真係實力嘅保證🤓加埋水果嘅果香就更加香甜。
2021-08-15 20 瀏覽
牛油果🥑和香蕉🍌是我最愛的奶昔配搭下單時還要求了不額外加糖結果就是真的只有牛油果和香蕉的味道和稠糊的質感 竹很飽肚的感覺🤣🤣奶昔的冰打得幼細 入口很順滑 又不會膩 是夏日手搖飲品 蠻不錯的選擇🥰最重要是這是健康飲料 沒有人工的糖-男店員殷切的服務態度很讓我深刻 又不會催促我下單 他一邊為我介紹有什麼好喝的 一邊給予我足夠空間慢慢看🤣🤣🤣 -店舖環境很乾淨 又美美的 很適合打卡🥰 只是鋪面比較小 人流又頗多 不宜久坐聊天🤣
牛油果🥑和香蕉🍌是我最愛的奶昔配搭
下單時還要求了不額外加糖
奶昔的冰打得幼細 入口很順滑 又不會膩
是夏日手搖飲品 蠻不錯的選擇🥰
最重要是這是健康飲料 沒有人工的糖
2021-08-14
  • 牛油果香蕉奶昔
2021-08-11 24 瀏覽
這間位尖沙咀K11 Musea人氣新派素食小店,裝潢別緻,主打純素雪糕及輕食,岩哂注意健康和素食人士。❤️港式雞蛋仔軟雪糕$98 小編選了榴槤味,素雪糕沒有牛奶及雞蛋成分,榴槤果味更突出,入口幼滑,鍾意食榴槤的朋友一定不會失望。雞蛋仔夠香脆,濃郁朱古力味,入面水果有蘋果🍎、士多啤梨🍓、奇異果🥝、藍梅等,最底層還有很多不同堅果,配搭出色,打卡一流。❤️燕麥奶素雪糕$38以燕麥奶取代牛奶,口感不會遜於牛奶,脂肪比例比一般牛奶雪糕低80-90%,令人食得無負擔。麵食套餐$88❤️和風沙律百頁豆腐稻庭烏冬百頁豆腐彈牙,口感不錯。烏冬下面有大量沙律菜、豆及香菇墊底,味道清新自然。❤️粉葛赤小豆扁豆素湯素湯沒有添加味精,味道不算咸剛剛好,用了腰果取替肉,清甜又不用怕肥膩。卷物套餐$88❤️牛油果燒烤醬素菜卷牛油果跟燒烤醬很配,素菜卷餡料很多,有菜苗、雜菇及生菜等等,口感層次多元,感受到蔬菜最精緻的原味。❤️火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶沒有額外添加糖水,甜度來自真正火龍果果糖,又有營又健康。海鹽杏仁奶蓋口感幼滑,甜中帶點咸香。

❤️港式雞蛋仔軟雪糕$98

卷物套餐$88
❤️牛油果燒烤醬素菜卷

❤️火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶

2021-08-11 48 瀏覽
《𝗗𝗮𝗺𝗮𝗷𝘂𝗶𝗰𝗲》 /❛果汁起家的雪糕店❜ 主打純素。輕食/ •́ﻩ•̀近年冒起既純素餐廳都有唔少捧場客 唔屬於新奇野依到既墨西哥卷同雪糕都同樣出色✩以輕食𝒄𝒂𝒇𝒆黎講整體質素算不錯喔————————————✧ 𝑷𝒊𝒔𝒕𝒂𝒄𝒉𝒊𝒐 𝒔𝒄𝒐𝒏𝒆 自家製純素雪糕,當中以榴槤味最受歡迎,但當日去到售罄 ˘͈ ᵕ ˘͈不果開心果都係我既雪糕𝓁𝒾𝓈𝓉入面數一數二既味•ᴗ• *無奶的雪糕,用果汁製造加入雪糕粉 食落開心果香味自然 好吃•દ• 要盡快食呀,快溶喇 •́ﻩ•̀————————————✧ 𝑰𝒄𝒆 𝑪𝒓𝒆𝒂𝒎 𝑪𝒖𝒑 (𝒗𝒆𝒈𝒂𝒏) 由於雪糕筒其他味賣哂,所以就試左楊枝甘露杯裝雪糕。其實對杯裝雪糕既期望唔高,無期望反而有驚喜,食落第一啖覺得又出乎意料地正咼。無化學成份既味,可能同佢地落既素食原材料有關,感覺添加劑都落得唔多 純粹食緊楊枝甘露甜品😋比起平常都食到既開心果口味,更加欣賞呢杯既味道.但係我下次仲係想試榴槤味呀🥰————————————✧ 𝗪𝗿𝗮𝗽 𝘀𝗲𝘁𝘐𝘯𝘤𝘭𝘶𝘥𝘦 𝘸𝘳𝘢𝘱, 𝘴𝘰𝘶𝘱/𝘥𝘳𝘪𝘯𝘬日式麻醬烤豆腐卷 低卡之選,原來一塊餅皮只有大約一43卡路里。即叫即包,採用新鮮食材百
近年冒起既純素餐廳都有唔少捧場客 唔屬於新奇野
依到既墨西哥卷同雪糕都同樣出色
✩以輕食𝒄𝒂𝒇𝒆黎講整體質素算不錯喔

✧ 𝑷𝒊𝒔𝒕𝒂𝒄𝒉𝒊𝒐 𝒔𝒄𝒐𝒏𝒆
𝑷𝒊𝒔𝒕𝒂𝒄𝒉𝒊𝒐 𝒔𝒄𝒐𝒏𝒆

不果開心果都係我既雪糕𝓁𝒾𝓈𝓉入面數一數二既味•ᴗ• *
————————————
✧ 𝑰𝒄𝒆 𝑪𝒓𝒆𝒂𝒎 𝑪𝒖𝒑 (𝒗𝒆𝒈𝒂𝒏)
𝑰𝒄𝒆 𝑪𝒓𝒆𝒂𝒎 𝑪𝒖𝒑

比起平常都食到既開心果口味,更加欣賞呢杯既味道
但係我下次仲係想試榴槤味呀🥰
✧ 𝗪𝗿𝗮𝗽 𝘀𝗲𝘁
𝘐𝘯𝘤𝘭𝘶𝘥𝘦 𝘸𝘳𝘢𝘱, 𝘴𝘰𝘶𝘱/𝘥𝘳𝘪𝘯𝘬

𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗽𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼 𝘀𝘁𝗿𝗶𝗽𝘀
日式麻醬烤豆腐卷

低卡之選,原來一塊餅皮只有大約一43卡路里。即叫即包,採用新鮮食材百頁豆腐加上毛豆、甘筍、羽衣甘藍、車厘茄等蔬菜配用餅皮捲起,整體感覺清爽之餘,味道同口感都相當豐富。餅皮煙韌有咬口•ᴗ•
✧蓮藕粉葛湯(跟餐) 可選其他冷熱飲
雪糕店有湯飲真係第一次見,店主應該都係著重飲食健康之人。
落左好多去濕既材料,食完啲涼野飲番啲去濕湯當平衡番😜
✧ 𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗽𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼 𝘀𝘁𝗿𝗶𝗽𝘀
上菜時仲冒緊煙,足料蕃薯,炸粉好小 每條都好粗身,啖啖蕃薯肉,甜甜地,不錯ツ
—♡—♡—♡—♡—♡—♡—
K11 Musea
𝑷𝒊𝒔𝒕𝒂𝒄𝒉𝒊𝒐 𝒔𝒄𝒐𝒏𝒆
𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗽𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼 𝘀𝘁𝗿𝗶𝗽𝘀
2021-08-11 1160 瀏覽
純素雪糕杯 - 貓山王榴槤 $48呢個係新產品,有紅肉火龍果、貓山王榴槤、竹炭椰子可可、日本京都抹茶、楊枝甘露和燕麥奶六種口味。我哋就揀左貓山王榴槤味,估唔到榴槤味甘香濃,食落口感軟滑,好似食緊榴槤咁,榴槤控必叫!.純素雪糕 - 開心果 $68每日都有幾款唔同味道揀,我地就揀左開心果味,感覺上特別啲!開心果味超濃,入面重有好多開心果碎粒,質感軟滑得來,又有豐富口感,真係好好味!.牛油果燒烤醬素菜卷 (跟餐連飲品 $88)素菜卷健康又飽肚,入面嘅餡料超滿,有好多牛油果、香菇和雜菜,而且材料都好新鮮,加上燒烤醬,令個素菜卷變得更惹味。.麻辣百頁豆腐淮山拌麵 (跟餐連飲品 $88)淮山麵口感彈牙,用上自家製嘅麻辣醬汁,食落幾香又唔會好辣,撈埋d麵一齊食,幾惹味又開胃。加上配料都好健康,有百頁豆腐、沙律菜、車厘茄、香菇和豆。.招牌鮮果烏龍茶果味幾清新,飲落味道唔會好甜,而且入邊仲有好多新鮮雜果可以食。.火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶用上杏仁奶和豆腐製作奶蓋,感覺更加輕盈,而且仲健康啲。茶底係火龍果烏龍茶,飲落味道好清新,仲有粒粒果肉係入面,茶味同火龍果味互相平衡,呢杯真係好推薦!
純素雪糕杯 - 貓山王榴槤 $48
純素雪糕 - 開心果 $68

牛油果燒烤醬素菜卷 (跟餐連飲品 $88)

麻辣百頁豆腐淮山拌麵 (跟餐連飲品 $88)

招牌鮮果烏龍茶
火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶
2021-08-07 733 瀏覽
每次過嚟K11都會行經哩間輕食cafe,次次都見到好多人係到食雪糕,今次終於到我入去試下😆餐廳環境好靚,有一面綠色既植物牆啱晒打卡,而且入面有啲梳化位。餐牌上面有唔同既輕食可以選擇,而哩到既雪糕不含蛋奶成份,啱晒素食者。收銀位有塊板介紹cafe新推出既純素雪糕杯,有多款口味,包括紅肉火龍果、貓山王榴槤、竹炭椰子可可、日本京都抹茶、楊枝甘露同燕麥奶,買八杯或以上仲會送冰袋。今次我同朋友就揀左以下食物share👇🏻🍦楊枝甘露純素雪糕杯 $38今次專登揀左一款新出既純素雪糕杯試下,點知好有驚喜!雪糕入口質感軟滑,味道真係好似食緊楊枝甘露咁,芒果同西柚味好出,好食推介👍🏻🍦純素雪糕 $68 & $48純素雪糕每日都有四款唔同口味可以選擇😆今次我地就揀左開心果同竹炭椰子味,開心果雪糕面有啲開心果粒粒,而且入口開心果味道超濃郁,而竹炭椰子味入口微咸,竹炭味道好出,非常特別,兩款雪糕同樣質感柔滑,口感有少少似食雪葩。✨卷物加飲品 $88🫔牛油果燒烤醬素菜卷素菜卷好大卷,一隻手都揸唔晒,而且皮軟薄餡料豐富,入面有好多新鮮蔬菜同香菇,燒烤醬都幾香,牛油果好creamy,食完其實已經食左好多菜,非常健康!

今次我同朋友就揀左以下食物share👇🏻

🍦楊枝甘露純素雪糕杯 $38

🍦純素雪糕 $68 & $48

✨卷物加飲品 $88
🫔牛油果燒烤醬素菜卷

🍹雪梨蘋果四季春
味道天然,有淡淡的雪梨同蘋果香味,入口係新鮮水果既清甜。

🥣清熱除濕湯 $38
個湯非常足料,杯入面既湯料亦唔少,包括粉葛、腰果、赤小豆、粉葛同扁豆,因為加左腰果既關係,所以即使個湯無落肉,都已經好夠味,個湯可以清熱除濕,好啱香港既夏天飲!

整體黎講,餐廳環境又靚又舒適,而且即使係素食,都整得好好味,如果你鍾意食素食或者未試過純素雪糕既話,都可以黎試下。

下午茶
2021-07-27 39 瀏覽
幾個女仔來到K11 Shopping 行到累想找個地方休息一下,即時諗起到 DAMA 。DAMA 有雪糕有野飲,座傾偈就最合適不過,因出面日日都30幾度又熱又辛苦,我其實只想舒舒服服有冷氣地方。呢到最出名的純素雪糕緊係要叫返杯我仲要係叫有雞蛋仔果款加榴槤味雪糕, 最愛佢的雞蛋仔香脆又有濃味的朱古力,下層的果仁沾住雪糕食別有一番滋味。朋友叫左新出的雪糕杯楊枝甘露味,芒果味幾突出又滑。亦叫左卷物套餐有一個牛油果燒烤醬素菜卷和招牌水果烏龍茶,估唔到卷物份量都幾大和多蔬菜易飽,水果茶有新鮮水果味道夠甜茶味清新。

2021-07-23 51 瀏覽
一直都好想試呢間嘅靚靚雪糕,今日終於黎朝聖啦🥰 到餐廳之後發現menu上有好多嘢食,就順便食埋晚餐☺️烏龍軟雪糕 $48一入口係好濃郁嘅烏龍茶味,回甘強,作為雪糕但唔會甜,幾特別同健康,有少少顆粒感,推薦比烏龍茶控🫖榴蓮軟雪糕 $68榴蓮味非常香濃,入口順滑,質感一啲都唔水,感覺真材實料,作為榴槤控,我覺得水準高,會 encore💯 楊枝甘露雪糕杯 $38最近新出嘅雪糕杯,梗係要試吓啦。口味都有好多種,價錢由$38至$48不等。我就揀咗楊枝甘露,甜中帶清爽嘅感覺,口感同樣好綿密,鍾意食芒果嘅可以試下🥭和風紫菜百頁豆腐淮山拌麵 $58淮山拌麵有兩隻色,幾靚,口感彈牙,涼涼地幾開胃,醬汁就揀咗和風紫菜汁,味道清新,另外仲有麻醬添。百頁豆腐有四大舊,拌菜都幾豐富,色彩繽紛,有唔同蔬菜,例如沙律菜、車厘茄、蘑菇、豆。Wrap Set $88牛油果燒烤醬素菜捲牛油果份量唔少,口感軟綿綿,仲有爽脆嘅沙律菜,層次感豐富。餅皮香軟,加上有惹味嘅燒烤醬,令個wrap提味不少~火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶茶底飲落輕盈清爽,大大杯完全唔會覺得滯或者膩,仲食到粒粒火龍果籽添。我好鐘意個奶蓋,濃稠得黎又唔會好似芝士奶

烏龍軟雪糕 $48

榴蓮軟雪糕 $68

楊枝甘露雪糕杯 $38

和風紫菜百頁豆腐淮山拌麵 $58

Wrap Set $88

牛油果燒烤醬素菜捲

火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶
茶底飲落輕盈清爽,大大杯完全唔會覺得滯或者膩,仲食到粒粒火龍果籽添。我好鐘意個奶蓋,濃稠得黎又唔會好似芝士奶蓋咁漏,杏仁味好香口,店員無介紹錯🤩

店員態度幾好,餐廳好多打卡位,估唔到vegan都可以咁好食😋 下次我要再黎瘋狂食雪糕😆
2021-07-22 30 瀏覽
K11 Musea呢間素食輕食店好似好出名,喺網上都見過好多次,今次我就同朋友嚟食下個輕食Dinner,🌶麻辣百頁豆腐稻庭烏冬 $58雖然話係輕食Dinner,但我點都要食啲carbs,於是就揀咗呢個稻庭烏冬。係冷烏冬嚟嘅,隔離有好多配菜,有菇、車厘茄、沙律菜同埋豆類之類,夠晒纖維,感覺好健康。百頁豆腐都有大約3件。烏冬口感彈牙,撈埋麻辣汁更惹味。麻辣汁唔會太辣,但就好香。🧋火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶 +$30原價就$48嘅,但叫咗烏冬,加$30就可以任揀一杯嘢飲啦。奶蓋平時就飲得多,但呢個海鹽杏仁奶蓋好特別,飲落幾有杏仁香,又有啲豆腐花咁嘅香味咁。有火龍果味嘅烏龍茶亦都好清新,同埋唔會太甜,幾好飲。🥑牛油果燒烤醬素菜卷 $58呢個素菜卷比我想像中大好多,話就話係輕食,但其實都會幾飽。卷入面有好多唔同嘅蔬菜同埋牛油果,個燒烤醬亦都好好味,食落好豐富好滿足。👩‍🍳鹽烤百頁豆腐 $38食咗烏冬入面個豆腐覺得好好食,再加$38要咗一份鹽烤百頁豆腐啦。呢個新鮮整起嘅百頁豆腐熱辣辣,比起凍嘅更好食。有好多件,夠兩個人share,食到停唔到口。🍠番薯條 $38有好多條,每條都好粗。食落唔會有額外嘅糖

🌶麻辣百頁豆腐稻庭烏冬 $58

🧋火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶 +$30

🥑牛油果燒烤醬素菜卷 $58

👩‍🍳鹽烤百頁豆腐 $38

🍠番薯條 $38
有好多條,每條都好粗。食落唔會有額外嘅糖分,係番薯本身天然嘅味道,好味。

🍨杯裝雪糕(楊枝甘露)$38
雖然係純素嘅雪糕,但食落同普通雪糕又唔係好大分別,都係咁好味。楊枝甘露味嘅杯裝雪糕,食落好重芒果味同埋椰子味,都幾creamy,正。
2021-07-16
2021-07-21 32 瀏覽
夏天嚟啦,太陽日日都曬住,行街永遠都離唔開要飲返杯冰涼飲品或者食支雪糕。呢一間主打健康低脂嘅雪糕店一直聽講好好味,今日嚟到尖沙咀,見到又有人龍,唔趕時間之下當然又去買番支食啦!今日好好彩,與正紅色火龍果雪條登場,食落去非常鮮甜,好似食緊火龍果水果一樣!除咗雪糕之外仲有好多低卡路里嘅煮食可以選擇,仲要有咖啡豆、椰子水、椰汁、湯水售賣,其實都幾多元化!不過雪糕口味每日都唔同,不過最起碼都會有三款俾你揀!有機會嚟試吓啦

• 火龍果軟雪糕筒