2020-04-08 75 瀏覽
遠離煩囂既商場,走進工廈,發現左一間隱世cafe🤩非常cozy既環境,打卡朝聖又得,三五知己靜靜地傾下計都得。迷你法式干邑龍蝦湯,味道非常濃郁,真係落足料煲先可以有如此豐富既味道。如此質素,單叫一碗$38絕對超值👍🏻香草蜜糖燒無激素雞翼,皮脆肉嫩。62度溫泉蛋明太子忌廉汁扁麵配醬油漬三文魚籽,忌廉汁濃而不膩,將溫泉蛋汁渾入,即令忌廉汁提升左去另一個層次!😍紅酒慢煮澳洲和牛面頰肉配幼滑忌廉薯蓉,超淋,但入口嫩滑👍🏻紅酒汁唔搶左牛肉既味道雪糕窩夫如果唔係已經好滿足,一定試埋呢個甜品櫃既甜品!
遠離煩囂既商場,走進工廈,發現左一間隱世cafe🤩
迷你法式乾邑龍蝦湯
香草蜜糖燒無激素雞翼,皮脆肉嫩。
62度溫泉蛋忌廉汁扁面配醬油漬三文魚子
紅酒慢煮澳洲和牛面頰肉配幼滑忌廉薯蓉
雪糕窩夫

如果唔係已經好滿足,一定試埋呢個甜品櫃既甜品
2020-03-24
迷你法式乾邑龍蝦湯
62度溫泉蛋忌廉汁扁面配醬油漬三文魚子
紅酒慢煮澳洲和牛面頰肉配幼滑忌廉薯蓉
2020-04-03 96 瀏覽
.🔺 Daily 13荃灣是個好地方🌞今次黎到荃灣工業區既Daily 13係一間裝修好靚既樓上cafe 💆🏻‍♀️一入到去俾我嘅第一個感覺就係工業大廈嘅世外桃源🌹環境布置有好多花花草草 係小清新感覺☘️.蜜糖芥末籽燒雞柳串🐔濃郁蜜糖味 燒到卜卜脆 🙆🏻‍♀️點埋啲芥末籽非常香口 必點推介 但係同行友人覺得乾咗少少.香草蜜糖燒無激素雞翼🐥加錢升級做套餐會有兩隻同沙律同雞柳串一樣有好濃郁嘅蜜糖味小編覺得Daily 13 燒物做得比較出色🥰.避風塘風味炒厚切牛脷粒🐮貨真價實牛脷粒真係好厚切用上好多配料炒 辣辣地咁幾惹味.招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯🐟蒲燒鰻魚好大條蛋包意大利飯都真係第一次食D蛋好滑 意大利飯好creamy😆.雲呢嗱雪糕窩夫🐢不過不失 窩夫稍為太甜
🔺 Daily 13
D蛋好滑 意大利飯好creamy😆
雲呢嗱雪糕窩夫🐢
不過不失 窩夫稍為太甜
2020-04-01 67 瀏覽
今日喺荃灣做嘢,放工之後上OpenRice發現原來附近有間餐廳好似幾唔錯,於是就嚟咗呢度晚飯啦。入到黎個環境幾驚喜,因為同出邊工廈嘅環境超唔同,仲有個窗可以睇到海景添。成間餐廳真係好有Cafe嘅感覺,總之就環境好舒服,會好想喺度坐多陣。Menu上面好多嘢食,見到真係花多眼亂~最後我揀咗個明太子忌廉意粉,同事揀咗個鰻魚飯,之後我哋加小食,落單嗰時店員同我哋講今日小息做買一送一,好驚喜呀!因為我哋掙扎左好耐應該要明太子醬薯條定係雞翼,最後竟然兩樣都可以食,勁開心。另外仲加咗個甜品,係抹茶mousse~首先嚟嘅係明太子醬薯條,真係超足料,冇諗過有咁多,仲要每條都好長,勁抵食!啲薯條炸得好好味,好夠脆,粗切又有薯味,仲有啲長都勁多 ,又整得好好味,勁惹味,襯薯條勁好味。蜜糖燒雞翼都幾好味,不過我覺得明太子薯條精彩啲,因為有驚喜。個忌廉意粉既醬汁打得超好味,食唔停,上面仲有啲魚子,爆出嚟勁香勁好味,意粉係偏向扁意粉, 成碟嘢食落去都好滿足,不得了。鰻魚飯整出嚟都係勁吸引,鰻魚好大條,燒得勁香,網絡超吸引,食落都係當然冇失望啦,皮脆脆地,啲魚肉幾滑!最後呢個甜品,我都覺得幾唔錯,有淡淡的抹茶味,m

Menu上面好多嘢食,見到真係花多眼亂~

另外仲加咗個甜品,係抹茶mousse~

最後呢個甜品,我都覺得幾唔錯,有淡淡的抹茶味,mousse 軟滑~

呢度所有嘢食都好有水準,希望遲啲可以開到出去方便啲嘅位置,我一定會成日嚟幫襯!仲一定有好多回頭客!
2020-03-30 118 瀏覽
**Daily 13**自從搬左南昌之後 好鐘意搭去荃灣西站附近搵食唔想去食連鎖店,決定捐窿捐喇搵野食發現呢棟好殘既工業大廈有世外桃園,一出lift 見到有綠色小清新既cafe 當晚去到有3 pair客人想坐既窗口位已經坐到人,我地就坐sofa 位 一樣係咁舒服!我地要左兩個 set 迷你龍蝦湯-唔會好稀 同埋唔係死咸餐前小食 焗雞翼-焗出黎熱辣辣,好想encore!冬陰公意粉-好多料,而且真係冬陰公味,值得一試!意粉質地適中吉列蠔-記住吹凍先入口🤣慢煮牛面肉-好soft , 配埋香滑薯蓉金莎朱古力奶🍫- 唔會太甜,而且飲落去有粒粒嚴口,我最鐘意!工廈cafe 有呢個質素係very good !!!
**Daily 13**

自從搬左南昌之後 好鐘意搭去荃灣西站附近搵食
唔想去食連鎖店,決定捐窿捐喇搵野食

我地要左兩個 set
迷你龍蝦湯-唔會好稀 同埋唔係死咸

餐前小食 焗雞翼-焗出黎熱辣辣,好想encore!

吉列蠔-記住吹凍先入口🤣

慢煮牛面肉-好soft , 配埋香滑薯蓉

工廈cafe 有呢個質素係very good !!!
2020-03-05
慶祝紀念
紀念日
  • 金莎朱古力
  • 慢煮紅酒和牛面肉配忌廉薯蓉
2020-03-27 859 瀏覽
今日嚟到荃灣搵野食~ 去咗荃景圍附近一棟工廈,估唔到工廠大廈都會有好嘢食啊😍雖然位於工廠大廈,但係位置都算容易搵。好快就黎到餐廳,環境裝修好靚呀,浪漫得黎又文青🥰 最鍾意嘅就係佢窗台嘅位置,將bar枱同高椅,配合北歐嘅鎢絲燈泡,仲要望住個海,好有feel呀😘主菜方面,我地叫左「慢煮紅酒和牛面肉配忌廉薯蓉$228」望到個名已經覺得好吸引,和牛「面珠登」肉,咬落塊超級軟腍,又juicy,有啲似高級版既牛腩肉🤣 個忌廉薯蓉都好creamy~ 🙂「挪威煙三文魚蘑菇叼草忌廉汁扁麵$118」扁面煮得軟硬適中,配料嘅份量都幾多,加上濃厚嘅忌廉汁,整體上來講都好match好好食🥳「脆炸無激素雞翼配香辣蛋黃醬$58」呢個雞翼好出色,果然係招牌菜😋 雞翼炸得外脆內軟,咬落去肉汁慢慢流出,配埋少少辣嘅蛋黃醬,為雞翼增添多一層味道,更有層次感😝甜品方面有「朱古力蛋糕」食落去好濃烈既朱古力味,好快就清左一舊啦🍰 另外仲叫咗杯hot matcha latte,飲落去抹茶味適中,最好嘅地方就係冇落糖,啱晒追求健康人士😙 餐廳入邊仲有大量打卡位,食完可以慢慢坐、影吓相。防疫措施亦都做得好充足,一入門口就有酒精搓手液👏

慢煮紅酒和牛面肉配忌廉薯蓉

挪威煙三文魚蘑菇叼草忌廉汁扁麵

脆炸無激素雞翼配香辣蛋黃醬

朱古力蛋糕

matcha  latte

餐廳入邊仲有大量打卡位,食完可以慢慢坐、影吓相。防疫措施亦都做得好充足,一入門口就有酒精搓手液👏🏻👍🏻

5 分鐘 (堂食)
慢煮紅酒和牛面肉配忌廉薯蓉
挪威煙三文魚蘑菇叼草忌廉汁扁麵
脆炸無激素雞翼配香辣蛋黃醬
朱古力蛋糕
matcha  latte
  • 脆炸雞翼配香辣蛋黃醬
2020-03-21 61 瀏覽
能夠看到海景而在荃灣區的小餐廳,淡粉紅的雲石枱,到牆上的即影即有的相紙裝飾都是為了喚醒你的少女心。和風明太子薯條新鮮即炸的粗薯條配上乾脆的紫菜碎絲, 入口除了油炸薯條的鹽味,還帶了一些紫菜的惹味口感。另外,搭配上明太子醬和蕃茄醬,實在令人難以抗拒。特別是明太子醬帶著濃郁的海鮮味,滋味鹹香。法式干邑龍蝦湯龍蝦湯鮮味十足是冬日最溫暖的味覺享受,加上香草碎獨特香味。香草蜜糖燒無激素雞翼雞翼先煎香外層, 入口會先試咬到爽脆的雞皮,然後會品嘗到蜜糖的甜味。再加試伴碟的黑醋沙律,微酸開胃又減少油膩感。62.5度溫泉蛋傳統卡邦尼意大利粉明太子忌廉汁加上溫泉蛋的蛋黃的醬汁,令每一口的意大行麵條都沾上厚厚的醬汁,口感非常豐富。招牌名古屋蒲燒饅魚蛋包意大利包飯原條饅魚上枱,只是賣相就能讓人食指大動。用上意大利飯代替珍珠飯,咬口會比珍珠米硬身和彈性也比較少,但是吸收醬汁的能力比較高。而滑蛋是炒得剛剛好,又滑又嫩。

和風明太子薯條

法式干邑龍蝦湯
龍蝦湯鮮味十足是冬日最溫暖的味覺享受,加上香草碎獨特香味。

香草蜜糖燒無激素雞翼

62.5度溫泉蛋傳統卡邦尼意大利粉

招牌名古屋蒲燒饅魚蛋包意大利包飯
2020-03-19 577 瀏覽
ɢɪʀʟʏ ᴄᴀғᴇ🌸.原本係比佢呢到嘅甜品放題吸引咗嚟 不過個promotion完咗😢但係見佢環境幾靚就照黎啦🥰呢度嘅lunch set好抵食‼️$68-78就有✨配餐湯/沙律+餐飲 最吸引係甜品半價💓仲免收加一😍呢間cafe嘅野食好打卡able📸連甜品都有特登擺盤👍🏻.金莎朱古力🍫 $43一飲落去真係好香嘅榛子味 好似食緊粒金莎咁🌰唔會好甜 朱古力同榛子味balance得幾好😍面頭仲有一粒金莎✨不過啲cream好羶.....唔知係咪用左羊奶🐏我同朋友都覺得好難入口🤭但係口感係好幼滑嘅🤪.香辣蛋汁炸雞漢堡🍔 $68佢一上枱陣味真係好似老麥嘅脆辣雞腿包嘅味🤣但係食落勁驚喜😍勁細心 個包有特登烘過 好脆卜卜😚就算入面有汁都冇腍到🤩個汁係辣辣地嘅蛋黃醬 好特別 食落仲少左份油膩感👍🏻個炸雞炸到嘅香口 炸粉唔厚 好乾身食落唔會成口油🍗應該有特登醃過 好香嘅香料味😋呢個好推介❣️.日式鰻魚蛋絲飯🍳 $78個蒲燒鰻魚汁好香甜 份量啱啱好每一啖飯都撈到👍🏻不過個飯就濕左少少🤏🏻鰻魚唔算好大舊 不過好滑唔會有細骨🙈蛋絲同木魚絲豐富左個口感😋.甘王草莓蒙布朗🍓 $48第一次食呢款甜品🍰佢個底係海綿蛋糕 上
ɢɪʀʟʏ ᴄᴀғᴇ🌸

香辣蛋黃汁炸雞漢堡

日式鰻魚蛋絲飯🍳 $78
日式鰻魚蛋絲飯

甘王草莓蒙布朗🍓 $48
第一次食呢款甜品🍰佢個底係海綿蛋糕 上面再加忌廉 然後用士多啤梨蓉鋪喺面💓個士多啤梨蓉似係加左栗子🤔食落好似日本和菓子🤣整體偏甜~
日式朱古力芝士蛋糕🧀 $32
蛋糕口感唔算好幼滑 偏實🤫原本以為佢係好似輕芝士蛋糕咁soft😂朱古力味唔算太濃🍫芝士嘅鹹香味會濃啲😛
冬甩🍩 $free
見到個玻璃櫃覺得佢好得意 就問staff幾錢(因為menu冇) 跟住佢竟然話唔洗錢 送俾我哋食😍不過佢同我expect嘅口感有啲分別🙈佢質感似腍左嘅餅 有啲似水泡餅嘅口感🤣
甜品
前菜
金莎朱古力
香辣蛋黃汁炸雞漢堡
日式鰻魚蛋絲飯
甜品
2020-03-19 54 瀏覽
最近就去左荃灣工廈試依間Daily 13 Café環境幾靚 有打卡位🥰d位好闊落 而且sofa又坐得好舒服😗餐廳門口位擺左酒精搓手液及衣物消毒液 好貼心!😗🐽 西西里式櫻花蝦辣蕃茄汁大蝦意粉🍝 ($128)+$68 升級套餐: 沙律小食 迷你法式干邑龍蝦湯 精選甜品🤩 個意粉超重蕃茄味 香甜!🍅而且有櫻花蝦 配埋幾隻彈牙大蝦🦐個人就覺得佢冇乜辣味但都好食🤪龍蝦湯好濃味 好鮮味!😋Red Velvet Cake 實感幾好 唔會太漏🍰🤞🏻🐽 紅酒慢煮澳洲和牛頰肉配幼滑忌廉薯蓉🐮 ($188)好入味既牛肉 肉質好腍😙底既忌廉薯蓉一d都唔馬虎 真 幼滑🥳🐽 脆炸無激素雞翼配香辣蛋黃醬🐓 ($58)講明無激素雞翼 令人放心d🤭個香辣蛋黃醬幾特別雞翼迷要一試啊🤪🤪🐽 秘制脆炸香辣雞塊🐓 (跟餐小食)好好食!! 外皮真係炸得好脆🤤🤤但內裡雞肉超juicy!😻水蜜桃果粒茶 ($42) & 抹茶拿鐵 ($32)果粒茶好清新 仲會另外比蜜糖你🍯可以自己調甜度😼Matcha Latte 好重抹茶味🍵唔會太甜 不錯!💫
最近就去左荃灣工廈試依間Daily 13 Café
環境幾靚 有打卡位🥰
d位好闊落 而且sofa又坐得好舒服😗
餐廳門口位擺左酒精搓手液及衣物消毒液 好貼心!😗

🐽 西西里式櫻花蝦辣蕃茄汁大蝦意粉🍝 ($128)
個意粉超重蕃茄味 香甜!🍅
而且有櫻花蝦 配埋幾隻彈牙大蝦🦐
個人就覺得佢冇乜辣味
但都好食🤪

龍蝦湯好濃味 好鮮味!😋
Red Velvet Cake 實感幾好 唔會太漏🍰🤞🏻

🐽 紅酒慢煮澳洲和牛頰肉配幼滑忌廉薯蓉🐮 ($188)
好入味既牛肉 肉質好腍😙
底既忌廉薯蓉一d都唔馬虎 真 幼滑🥳

🐽 脆炸無激素雞翼配香辣蛋黃醬🐓 ($58)
講明無激素雞翼 令人放心d🤭
個香辣蛋黃醬幾特別
雞翼迷要一試啊🤪🤪

🐽 秘制脆炸香辣雞塊🐓 (跟餐小食)
好好食!! 外皮真係炸得好脆🤤🤤
但內裡雞肉超juicy!😻

水蜜桃果粒茶 ($42) & 抹茶拿鐵 ($32)
果粒茶好清新 仲會另外比蜜糖你🍯
可以自己調甜度😼
Matcha Latte 好重抹茶味🍵
唔會太甜 不錯!💫
2020-03-18 42 瀏覽
依間cafe環境好舒服,望到海景,座位之間好闊落,坐低慢慢傾計真係唔錯。雖然location感覺有啲遠,但其實係西站行過去都好快。野食方面質素都好高,嗌main course可以加$68轉做套餐,包小食、沙律、龍蝦湯同甜品,仲可以半價叫野飲!叫左個溫泉蛋明太子忌廉汁扁麵配醬油漬三文魚子($128)同紅酒慢煮澳洲和牛面頰肉配幼滑忌廉薯蓉($188)兩樣都好好食特別係個慢煮面頰肉,啲肉真係好滑好入味,薯蓉都係好creamy。而且連個小食都好高質,係炸完都好嫩滑juicy嘅雞扒。甜品抹茶蛋糕抹茶味特出而且唔太甜。所以真係值得去食,環境舒服又好味。

雖然location感覺有啲遠,但其實係西站行過去都好快。

所以真係值得去食,環境舒服又好味。
2020-03-18 49 瀏覽
📍 Daily 13 (荃灣)荃灣工廈靚景餐廳,估唔到工廈都有海景睇🤭,好靚一入到黎個環境令人好舒服座位夠闊,唔洗太近人群。仲有好多打卡位,真心岩想搵地方hea下chill 下既女士們,門口仲set左個清毒區,好衛生!🚰.menu上有好多選擇,主食、甜品、🍵花茶、小食咩都有,定期仲會推出不同優惠。就好似今日小食買一送一,加$38有甜品放題。🧁.推介食:炸無激素雞翼配香辣蛋黃醬$58🐔三文魚帶子蘆筍墨魚汁意大利飯$138🐟和風薯條配明太子醬$58🍟.總括而言食物質素不過不失,勝在多選擇支持下小店,如果想chill下hea下,坐bar台望下景飲杯花茶食個甜品也很不錯!.環境:8/10服務:8/10人均消費:150-200地址:荃灣柴灣角街38-40號銓通工業大廈13樓A室
📍 Daily 13 (荃灣)
推介食:

人均消費:150-200
地址:
荃灣柴灣角街38-40號銓通工業大廈13樓A室
2020-03-16 60 瀏覽
今次朋友帶我黎到荃灣工業區呢間Daily13🌸如果黎過應該會一試愛上一出電梯望左手邊就會見到一道花花牆🌼行入餐廳,裝潢完全會令你少女心爆發💗坐低仲見到有免費WIFI,非常貼心💜前菜「和風紫菜薯條配明大子沙律醬」$4️⃣8️⃣首先薯條加紫菜本身已經係絕配😍加埋呢個明太子沙律醬,真係好食到停唔到口仲配埋茄汁,三重享受!🔥加分位:紫菜係一條條唔係用紫菜粉💜主菜「紅酒慢煮和牛面頰肉配幼滑忌廉薯蓉」加$6️⃣8️⃣升級套餐,套餐包Daily 沙律及小食、迷你法式干邑龍蝦湯同精選甜品。💜法式干邑龍蝦湯🦞一上枱係見到好橙色呀飲落好香濃的龍蝦味🦞好似食左一啖龍蝦咁飲落好順口,不知不覺就飲哂整碗😋💜Daily小食雞翼🐔💜紅酒慢煮和牛面頰肉配幼滑忌廉薯蓉$1️⃣8️⃣8️⃣煮到軟冧,完全同平時食個D 和牛🐮完全唔同感覺一試難忘配埋薯蓉好CREAMY ,口感一流!💜泰式冬陰功海鮮燴意大利粉 $1️⃣2️⃣8️⃣完全是要在泰國餐廳先食到既冬陰功味唔到係到都食到。面頭加左芽菜仔加埋花生碎,泰式風味出哂黎海鮮係大蝦加鮮魷🦑大蝦已經去左殼🦐啖啖肉💜鮮青蘋果紅茶🍏青蘋果紅茶加左青蘋果肉、橙肉同椰纖果青蘋果肉似用蜂蜜浸過食到有少少甜味。💜水蜜桃果粒茶🍑花茶係
今次朋友帶我黎到荃灣工業區呢間Daily13🌸
如果黎過應該會一試愛上

一出電梯望左手邊就會見到一道花花牆🌼

行入餐廳,裝潢完全會令你少女心爆發💗
坐低仲見到有免費WIFI,非常貼心

💜前菜「和風紫菜薯條配明大子沙律醬」$4️⃣8️⃣
首先薯條加紫菜本身已經係絕配😍
加埋呢個明太子沙律醬,真係好食到停唔到口
仲配埋茄汁,三重享受!
🔥加分位:紫菜係一條條唔係用紫菜粉

💜法式干邑龍蝦湯🦞

一上枱係見到好橙色呀
飲落好香濃的龍蝦味🦞好似食左一啖龍蝦咁
飲落好順口,不知不覺就飲哂整碗😋

💜Daily小食雞翼🐔

💜紅酒慢煮和牛面頰肉配幼滑忌廉薯蓉$1️⃣8️⃣8️⃣
煮到軟冧,完全同平時食個D 和牛🐮
完全唔同感覺一試難忘
配埋薯蓉好CREAMY ,口感一流!

💜泰式冬陰功海鮮燴意大利粉 $1️⃣2️⃣8️⃣

完全是要在泰國餐廳先食到既冬陰功味
唔到係到都食到。面頭加左芽菜仔
加埋花生碎,泰式風味出哂黎
海鮮係大蝦加鮮魷🦑大蝦已經去左殼🦐啖啖肉

💜鮮青蘋果紅茶🍏

青蘋果紅茶加左青蘋果肉、橙肉同椰纖果
青蘋果肉似用蜂蜜浸過食到有少少甜味。

💜水蜜桃果粒茶🍑

花茶係用茶壺上,配花蜜🍑一倒出黎水蜜桃味芬香撲鼻,加上花蜜,果香加倍🍑🍑

💜套餐「精選甜品」:朱古力雪糕窩夫

熱辣辣既窩夫加埋凍冰冰既雪糕🥰
仲有啲糖粉同曲奇啡咖碎擺盤好靚

P.S. 呢間少女心真係好靚,啲野食又擺得靚又好食,真心推薦💜
2020-03-12
  • 朱古力雪糕窩夫
  • 泰式冬陰功海鮮燴意大利粉
2020-03-16 42 瀏覽
今日行完南豐紗廠,搵下附近有咩好食,去咗daily13,有我最鍾意嘅鰻魚蛋包飯,同$38甜品放題🥰一去到店員極力推介招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯($158) 超吸睛既蛋包飯!鰻魚較厚身,好嫩滑亦且好入味,上邊加咗大量紫菜令味道更突岀。特別要讚個炒蛋做得嫩滑,連埋carbonara sauce既risotto食落煙煙韌韌又creamy好正🥰另外叫咗泰式冬陰功海鮮燴意大利粉 ($128) 少少辣好惹味☺️ 意粉都煮得好彈牙煙韌,食落又唔乾好入味,入面既海鮮都好新鮮跟餐($68)有小食,今日既小食係蜜糖雞翼,仲有龍蝦湯,好高質。最後個主角梗係甜品啦😎加$38有甜品放題,好多款蛋糕選擇,仲有窩夫,泡芙有得揀😻 太飽淨係叫咗2件蛋糕同泡芙,都好好食,夠哂creamy既cheesecake,好正!下次要叫少啲maincourse留肚食甜品!

2020-03-13 39 瀏覽
荃灣工廈精選荃灣一向都有好多隱世工廈餐廳,冇朋熟人介紹真係唔係好識點搵,今次就有同事介紹左一間喺有線大廈隔離嘅呢間Daily 13。入到黎對個裝修有d驚喜,絕對比大部分街外餐廳都要優雅,而且冇左街外嗰種繁密,十分舒服☺dinner加set 要$68,有湯小食飲品甜品,都幾豐富。 泰式冬陰功燴海鮮意大利粉$128呢種crossover嘅菜式喺出面真係少食,味道濃郁材料又足,以我呢個鐘意重口味嘅人黎講真正。🤤招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯$158呢個無論賣相味道都一等一嘅course好出色!鰻魚大條又入味,個汁撈蛋定撈飯食都好正🥰連埋小食,湯飲品同甜品飽到講唔到嘢,樣樣都好出色😳
荃灣工廈精選

泰式冬陰功燴海鮮意大利粉$128

招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯$158

連埋小食,湯飲品同甜品飽到講唔到嘢,樣樣都好出色😳
2020-03-10 46 瀏覽
早前同友人慶祝生日,揀了呢間位於荃灣工廠大廈內的小清新日式西餐廳。雖然在工廠大廈內,但估唔到去到都好多人!餐廳四處都裝修到幾有feel,相信無論中意打卡定係單純享受用餐環境既人都會覺得開心。 避風塘風味炒厚切牛俐粒$68避風塘真係好惹味的炒法,炸到香酥既蒜頭,配上嫩口牛俐,呢個時候好想叫碗白飯lol62.5度溫泉蛋傳統卡邦尼意大利粉$98醬汁口感豐富,每一條意大利粉都掛滿creamy的醬汁,撈上半生的溫泉蛋,蛋香令到醬汁味道更有層次且濕潤。蘆筍墨魚汁意大利飯配香煎北海道刺身帶子串及挪威煙三文魚$138平時都喜歡在家中下廚,可惜這類墨汁菜式我永遠也不敢挑戰的,唯有在餐廳食la~這道墨魚汁意大利飯墨魚味濃,加上豐富的芝士味,口感軟滑順口。北海道刺身帶子的分量也算大方,食落很鮮甜!黎呢間餐廳我覺得最抵就係升級套餐!只需68蚊就可以有前菜、餐湯、以及甜品任食!你冇睇錯,真係任食。佢呢度一個甜品都三十幾蚊,叫呢個套餐就算只食一塊蛋糕,都已經值回票價啦!今天的前菜是炸雞翼及沙律,雞翼炸得非常juicy,好好食餐湯就是龍蝦湯,感覺不過不失啦,雖然濃郁但不夠滑呢! 甜品我地一口氣叫左一堆,整體質素頗高

避風塘風味炒厚切牛俐粒$68

62.5度溫泉蛋傳統卡邦尼意大利粉$98

今天的前菜是炸雞翼及沙律,雞翼炸得非常juicy,好好食
餐湯就是龍蝦湯,感覺不過不失啦,雖然濃郁但不夠滑呢!

甜品我地一口氣叫左一堆,整體質素頗高,但令我印象最深刻就係辣椒黑朱古力慕斯蛋糕。朱古力味好濃好濃,當中帶有一絲辣味,不會太甜,口感紮實。其他啖啖芒果慕斯蛋糕、京都宇治抹茶慕斯蛋糕都幾好食架。
2020-03-10 37 瀏覽
每年同媽慶生都去食中菜,今年帶佢黎食呢間日西fusion 菜,還可以有任食甜品,種類也很豐富的。呢間位置本身唔近市中心,不過勝在環境裝修夠精緻,而且窗外有海景。和風紫菜薯條配明太子沙律醬$48起初見到menu時已經心思思想叫,剛好隔離枱叫左而賣相亦好得,直頭冇考慮既理由。薯條是即叫即炸,上台既時候熱辣辣脆扑扑,就算就咁食已經超好食!加埋兩款醬 - 蕃茄醬之外同明太子沙律醬,更加好食!番茄醬酸酸甜甜,一直都同薯條好夾。而明太子沙律醬就帶有明太子的咸香以及沙律醬的creamy~一次過滿足兩個心願! 黑松露菌及野菌意大利飯$108黑松露菌及野菌一直是我中意的搭配,菇味濃郁到不需要有肉已經很好食。 招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯$158每道菜都很精緻美味,叫得招牌應該唔會令我失望吧。果然真是令人超級驚喜的一道菜!上台時已看見賣相吸引,鰻魚又大條,重點係冇骨!蛋包飯內竟然是意大利燴飯,芝士味濃郁,再加上些菇,每一口都有不同的感覺,一定要試下!想任食甜品只需點主食加$38就可以任叫menu上有既甜品。其實食到後面已經好飽,都已經試唔曬全部甜品。我個人印象深刻是辣椒黑朱古力慕斯蛋糕,香濃黑朱古力帶辣

和風紫菜薯條配明太子沙律醬$48

黑松露菌及野菌意大利飯$108

招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯$158

想任食甜品只需點主食加$38就可以任叫menu上有既甜品。其實食到後面已經好飽,都已經試唔曬全部甜品。我個人印象深刻是辣椒黑朱古力慕斯蛋糕,香濃黑朱古力帶辣是幾夾的。