2020-05-15 29 瀏覽
今晚約了朋友去荃灣的樓上cafe食晚飯,今期有新推廣,每位加$1有任食雪糕土及叫一客青口另每位加$13就任食青口。白汁忌廉香草煮智利藍青口青口以蒜茸、洋葱及蘑菇等調味,再加上忌廉汁,青口鮮甜但略鹹。挪威煙三文魚蘑菇叼草忌廉汁扁麵忌廉汁濃郁有叼草香草,意粉唔會煮到太腍,但份量就唔算太多。蘆筍墨魚汁意大利飯配香煎北海道刺身帶子串及挪威煙三文魚帶子表面煎至金黃,帶刺身嫩腍,墨汁味道很鮮,意大利飯就軟綿帶點咬口。粉紅玫瑰花茶花茶配上蜜糖,甜度可自行調較,玫瑰清香。抹茶拿鐵Latte比較甜,抹茶味不算太濃,反而奶味較突出。最後食埋個雪糕,非常飽肚。

白汁忌廉香草煮智利藍青口

挪威煙三文魚蘑菇叼草忌廉汁扁麵

忌廉汁濃郁有叼草香草,意粉唔會煮到太腍,但份量就唔算太多。

蘆筍墨魚汁意大利飯配香煎北海道刺身帶子串及挪威煙三文魚

粉紅玫瑰花茶
花茶配上蜜糖,甜度可自行調較,玫瑰清香。

抹茶拿鐵
Latte比較甜,抹茶味不算太濃,反而奶味較突出。

最後食埋個雪糕,非常飽肚。
2020-05-15 22 瀏覽
呢度裝修好靚,好有文青既感覺,座位闊落,坐得都算舒服,岩同三五知己慢慢傾計, 食物質素唔錯,係間性價比高的餐廳,但位置有點隔涉,在南豐紗廠後兩條街。蘆筍墨魚汁配意大利飯配香煎北海道刺身串及娜威煙三文魚 $138帶子煎得好香,而且好厚肉鮮甜,義大利飯偏軟, 墨魚味唔算好突出,食完變烏嘴狗。白酒忌廉香草智利藍青口 $98青口唔算大隻但食落新鮮冇沙,但略嫌有點過鹹。 加13蚊可以任食,但我地兩個人已經夠食啦。避風塘風味炒厚切牛柳$68店員推介,果然好惹味,香蒜炸到脆卜卜,牛脷粒軟淋淋, 送飯一流, 值得一試。升級套餐 +$68法式龍蝦湯濃濃嘅龍蝦味,鮮甜好飲。秘製脆香辣雞塊即叫即炸熱辣辣,食落非常香脆,雞肉嫩滑,帶一點點辣味,好惹味。再配埋柚子醬沙律,解一解油膩感。加一蚊任食雪糕雪糕有六款口味: 士多啤梨,雲呢拿,朱古力,曲奇,綠茶, 黑芝麻。 仲有雪米糍選擇, 荔枝,香芋,芒果等等。 加1蚊可以任食雪糕,超級興奮。雪米糍半容狀態, 個皮好煙韌。 我最鍾意係綠茶味雪糕,唔太甜,啖啖茶香味。金莎朱古力 $43有粒金沙上面,哈哈,朱古力味都好香濃。粉紅玫瑰花茶 $42玫瑰花味好清香,有維他命c可

白酒忌廉香草智利藍青口 $98

避風塘風味炒厚切牛柳$68

升級套餐 +$68
法式龍蝦湯
濃濃嘅龍蝦味,鮮甜好飲。

秘製脆香辣雞塊

加一蚊任食雪糕

金莎朱古力 $43
有粒金沙上面,哈哈,朱古力味都好香濃。

粉紅玫瑰花茶 $42
玫瑰花味好清香,有維他命c可以增強免疫力,啱曬而家呢個時候飲。飲曬可以叫店員refill熱水。

荃灣區嘅美食固然多,大街小店都食得太多,或者呢間位於工廠區嘅咖啡店可以俾啲新嘅驚喜大家。咖啡店近南豐紗廠,行完之後一條路順着2分鐘就已經到。餐牌嘅食物選擇都非常多,而且亦有不同比較新式嘅料理。意粉同埋意大利飯嘅選擇都係呢間餐廳嘅主打。餐廳格局雖小,但裝修同風格別樹一幟,餐廳內有唔同嘅打卡位,方便同朋友聚會留下倩影。法式于邑龍蝦湯,龍蝦湯嘅蝦味非常鮮,真係可以話係啖啖龍蝦味,係一個非常推介嘅餐前湯品香桃梳打果汁 : 果汁內的果肉非常多,有椰果,亦有大大粒桃!比起平時出面飲開嘅梳打材料更加多洋甘菊茶。洋甘菊茶嘅份量非常多,有一整壺。而且洋甘菊茶嘅效用都非常多,就好似餐牌提及到嘅鎮定作用,改善貧血小食方面就嗌左一個炸雞,雞粒非常香鬆脆口,另外配上沙律醬,係一個好好嘅飯前開胃小食燒慢煮新西蘭羊西冷配茄子醬,濃郁紅酒汁.    係賣相方面,呢個羊西冷已經非常吸引!首先講吓佢嘅茄子醬,其實係好幼細質地嘅茄子,配上佢哋自己獨家嘅醬料混合而成。真係會食到一條條茄子絲。而羊西冷嘅份量亦都適中,不會太多,亦不會太少。咬落去嘅時候,有香濃嘅紅酒味,同時亦唔會蓋過羊肉嘅味道。鍾意食羊肉嘅朋友不能錯過!泰式冬陰
咖啡店近南豐紗廠,行完之後一條路順着2分鐘就已經到。

燒慢煮新西蘭羊西冷配茄子醬

真係會食到一條條茄子絲。而羊西冷嘅份量亦都適中,
不會太多,亦不會太少。咬落去嘅時候,有香濃嘅紅酒味,
同時亦唔會蓋過羊肉嘅味道。鍾意食羊肉嘅朋友不能錯過!
泰式冬陰功海鮮燴意大利粉

泰式冬陰功海鮮燴意大利粉。呢個我覺得係一個非常特別嘅混合菜式,
而我自己本身都好鍾意食冬陰功,所以就鼓起勇氣試吓!
結果係,原來冬陰功同意粉係非常之配合嘅味道!既有傳統冬陰功酸辣嘅味道,
配上意粉嘅口感,而且海鮮都非常多!係我自己個人私心推介!
但係不過冬陰功嘅味道的確比較辣,所以唔係太食得辣嘅朋友還是選擇其他吧

問過餐廳嘅姐姐,佢哋話原來呢度嘅芝士餅係佢哋自家製作㗎😱有好多唔同嘅款式,非常難揀

坐在餐廳嘅一個,望出去就是一個攝人的海景。在在這兒又有閑閑地過了一個很美麗的晚上

總括而言,我覺得呢間餐廳同平時食開嘅非常唔同,雖然交通的確會比較遠少少,但就因為夠隱世先能夠為忙碌嘅生活帶來一份恬意寧靜的感覺。而且食物嘅味道都非常出色,係一間好有心經營嘅小餐廳。整體環境非常清幽,窗外就望到一個大海景,非常適合情侶或者包場派對。
題外話/補充資料: 自己個人私心推介~ 泰式冬陰功海鮮燴意大利粉
2020-05-04
2 分鐘 (堂食)
  • 泰式冬陰功海鮮燴意大利粉
估唔到荃灣工廠大廈都會有好嘢食啊~這家Daily 13位處工廈的13樓,是家對正荃灣西海景的少女風cafe,景觀開揚。北歐嘅鎢絲燈泡,加上兩幅花花牆,浪漫得黎又文青,絕對係打卡、拍拖、慶祝的地方。食物+飲品+甜品可選擇的種類都很多,而且甜品的款色很特別~睇下價錢牌先,同出面Cafe價錢相約,貴少少咁多,但呢間環境算係我去過咁多間之中最靚,可以話物超所值!店員仲話宜加做緊優惠。。。用正價點一碟白酒忌廉香草煮智利藍青口,每人加$13 無限任食,不過朋友唔食青口所以無叫到,但真心好抵食!套餐可自選一款意粉或飯或主菜加$68升級,套餐包括炸雞&沙律、迷你法式干邑龍蝦湯。龍蝦湯很香濃,帶點龍蝦殻粉末的口感,飲極都唔膩,推介!炸雞好好食,沙律菜夠新鮮爽甜~~有水準62.5度溫泉蛋明太子忌廉汁扁面配醬油漬三文魚籽$128賣相睇落唔錯,整體忌廉醬汁偏多,充分揮發香味四溢,令人垂涎三尺。明太子醬炒得均勻,令每條扁意粉都掛滿咗明太子粒,出奇地唔太鹹,還很香口呢!!意粉質感,口感彈牙有質感,份量都幾多,而且幾足料,仲有隻溫泉蛋,流出的蛋黃汁,伴扁麵一齊食,濃香鮮味!黑松露菌及野菌意大利飯$108呢碟野菌ri
估唔到荃灣工廠大廈都會有好嘢食啊~

食物+飲品+甜品可選擇的種類都很多,而且甜品的款色很特別~

套餐可自選一款意粉或飯或主菜加$68升級,
套餐包括炸雞&沙律、迷你法式干邑龍蝦湯。

龍蝦湯很香濃,帶點龍蝦殻粉末的口感,飲極都唔膩,推介!
炸雞好好食,沙律菜夠新鮮爽甜~~有水準

62.5度溫泉蛋明太子忌廉汁扁面配醬油漬三文魚籽$128

黑松露菌及野菌意大利飯$108
呢碟野菌risotto好高質,菇菌味道濃郁,還帶點黑松露味,
雖然冇明太子忌廉扁面咁濃味,但係食落可謂清而不寡,好鍾意!

risotto飯粒大大的,煮得八成半熟,粒粒煙韌,加上creamy忌廉汁,口感豐富,跟平常吃到的不一樣。充滿菇菌味的意大利飯,真的很有滿足感!

跟餐甜品(免費):日式軟滑芝士蛋糕,甜度適中,不錯的!

Cafe 點主菜加$1 任食雪糕+糯米糍,勁大球,食一大盤都已經回本!
佢個朱古力勁高質

飲品跟餐半價,朋友叫左雪糕朱古力$38 (半價$19 ),夠哂creamy~

我叫左洋甘菊茶$42,帶有鎮靜作用,改善貧血~~很適合女生飲用
蜜糖另上,隨自己喜歡的口味加入,不錯耶!

這裡環境寧靜,店員服務周到
性價比高又適合慶祝的樓上cafe,希望下次黎試到其他甜品啦😛
2020-05-13 21 瀏覽
如果唔係朋友介紹 都幾難搵到呢間嘢 因為本身好少入荃灣, 呢間位於工廠大廈嘅餐廳仔daily13, 真係估佢唔到又真係幾好食㗎 我個friend果然冇老點我👍🏻👍🏻 避風塘 風味炒厚切牛脷粒, 肉質鮮嫩 完全唔韌😋, 紅酒慢煮 澳洲和牛 面頰肉 配幼滑忌廉薯蓉 聽個名都覺得勁😆, 呢個真係冇得輸😋入口即化, 薯蓉墊底再索埋啲牛肉汁 口感層次都好豐富 另外我哋再叫埋個 加拿大豬鞍扒配炒野菌, 燒肉汁, 我一向都覺得豬鞍一定要慢煮先好食 點樣先可以做到佢嘅肉汁 仍然滴漏, 又唔會嚡口仍然嫩滑👍🏻👍🏻 配埋燒肉汁正, 而家仲有一蚊雪糕任食 我當然唔放過😆食咗幾杯, 今次呢餐食得好開心 不枉山長水遠入到荃灣👍🏻👍🏻
2020-05-11 609 瀏覽
母親節帶媽咪黎到荃灣西encore呢間「Daily 13」,餐廳仲好貼心地送上鮮花一支西西里式櫻花蝦辣番茄汁大蝦意粉辣番茄汁酸甜香辣,味道清新,好開胃呢,仲有唔少櫻花蝦增添口感,意粉吸收晒醬汁嘅精華,好好味啊!大蝦有五隻,爽口彈牙好新鮮哦香烤慢煮加拿大豬鞍扒配炒野菌•燒肉汁豬鞍扒甚具厚度,慢煮方法烹煮保持左肉質嘅軟嫩,香烤則使到外層微微香脆,好香口,豬肉味濃郁!配上炒野菌及秘製燒肉汁,更添滋味~日式軟滑芝士蛋糕口感軟滑,甜而不膩,散發著陣陣芝士香辣椒黑朱古力慕絲蛋糕蛋糕分兩層:慕絲層帶濃郁朱古力甜香,海棉蛋糕層鬆軟可口,整體朱古力味都幾香濃。配上絲絲辣椒🌶️微微辣,同朱古力味又幾夾,好特別呀期間限定$1雪糕優惠凡惠顧任何食物加$1就可以享有雪糕配雪米糍,口味選擇極多。曲奇味雪糕甜美可口,雪米糍都好好味呢!熱泡沫咖啡☕️咖啡小巧迷你,咖啡味濃淡適中,頗香滑的水蜜桃果粒茶🍑有蘋果、菠蘿、洋甘菊、水蜜桃、檸檬香桃木等等,甜甜的,水蜜桃味突出,好清香

西西里式櫻花蝦辣番茄汁大蝦意粉

香烤慢煮加拿大豬鞍扒配炒野菌•燒肉汁

日式軟滑芝士蛋糕

口感軟滑,甜而不膩,散發著陣陣芝士香

辣椒黑朱古力慕絲蛋糕

期間限定$1雪糕優惠

熱泡沫咖啡☕️

咖啡小巧迷你,咖啡味濃淡適中,頗香滑的

水蜜桃果粒茶🍑

呢間樓上隱世Cafe真係好特別,裝修非常靚,而且有好靚嘅海景!!味道亦都非常出眾!係Lucas十分推薦嘅樓上cafe!呢度嘅乾邑龍蝦湯好出名,果然浪不虛名,非常重海鮮味,相當抵飲!我哋今日叫咗白酒忌廉香草煮智利青口做頭盤,每人只需加$13就可以任食青口!青口味道好鮮甜,白酒忌廉汁味道亦都唔錯,我哋叫咗三輪😋😋主菜點左冬陰功海鮮意粉,有好足料嘅海鮮,冬陰功醬酸酸甜甜好開胃呀!最後甜品每人加一蚊就可以任食雪糕,真係啱晒咁熱嘅夏天啦,雪糕有綠茶味!跟餐嘅芝士蛋糕非常好味,有機會一定會再嚟食野!

2020-05-07 600 瀏覽
近期食放題食濟左😅今日同友人特別想搵工廈IGable嘅Cafe靜靜地食個西式晚餐😚荃灣西站步行十分鐘多少少就到Daily 13Daiky 13作為工廈Cafe絕對不失禮整個環境整潔明亮🙂呢點非常重要!樓底高空間感足夠🙂零壓迫感加上燈光射燈設計巧妙好適合打卡😙裝修相當有品味😍色系一致👍🏻有對海景大玻璃嘅高椅😌亦有適合三五知己聚會嘅長梳化😌另外特別一讚當晚服務員每一環節都表現親切有禮令人印象非常好👍🏻香辣椒煙肉鴨胸肉意大利粉($118)入口微辣帶點炸蒜非常惹味🤩有少量切絲三色椒為菜式加添風味香味鴨胸肉肉嫩不柴😀鴨肉煙肉份量都比得大方意粉軟硬度適中身為一道沒有醬汁嘅意大利麵出奇地不油食到底都唔會見到一大攤橄欖油😉招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯($158)鰻魚原條上😍賣相好吸睛😍鰻魚優質厚肉無骨😛蛋滑而不老😎同蘑菇意大利飯味道好夾配上柴魚片、紫菜絲再淋上類似燒餅嘅醬汁層次感相當豐富!好味!升級套餐(每份加$68)沙律小食 - 蜜糖燒雞翼100分!香口脆身熱辣辣法式干邑龍蝦湯🦞- 夠熱!鮮甜帶龍蝦殼粉末芝士蛋糕 - 正常,底部係海綿蛋糕而非消化餅底
近期食放題食濟左😅
今日同友人特別想搵工廈IGable嘅Cafe
靜靜地食個西式晚餐😚

荃灣西站步行十分鐘多少少就到Daily 13
Daiky 13作為工廈Cafe絕對不失禮
整個環境整潔明亮🙂呢點非常重要!
樓底高空間感足夠🙂零壓迫感
加上燈光射燈設計巧妙好適合打卡😙

裝修相當有品味😍色系一致👍🏻
有對海景大玻璃嘅高椅😌
亦有適合三五知己聚會嘅長梳化😌

另外特別一讚當晚服務員每一環節都表現親切有禮
令人印象非常好👍🏻

香辣椒煙肉鴨胸肉意大利粉($118)
入口微辣帶點炸蒜非常惹味🤩
有少量切絲三色椒為菜式加添風味香味
鴨胸肉肉嫩不柴😀鴨肉煙肉份量都比得大方
意粉軟硬度適中
身為一道沒有醬汁嘅意大利麵出奇地不油
食到底都唔會見到一大攤橄欖油😉

香辣椒煙肉鴨胸肉意大利粉

招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯($158)
鰻魚原條上😍賣相好吸睛😍
鰻魚優質厚肉無骨😛
蛋滑而不老😎同蘑菇意大利飯味道好夾
配上柴魚片、紫菜絲再淋上類似燒餅嘅醬汁
層次感相當豐富!好味!

招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯

升級套餐(每份加$68)
沙律小食 - 蜜糖燒雞翼100分!香口脆身熱辣辣
蜜糖燒雞翼

法式干邑龍蝦湯🦞- 夠熱!鮮甜帶龍蝦殼粉末
法式干邑龍蝦湯

芝士蛋糕 - 正常,底部係海綿蛋糕而非消化餅底
芝士蛋糕
蜜糖燒雞翼
法式干邑龍蝦湯
芝士蛋糕
有個朋友係昵座大廈返工,中午有係到食過午餐,覺得呢間餐廳好掂,所以放假就約我去呢到食晚餐⋯⋯嘩,工廠大廈竟然有D咁有質素既西餐廳,環境靚,對住靚景,地方寛闊,座位舒適,乾淨衛生,服務體貼,寧願舒適下享受美食,一流,價錢仲要唔貴,食物更加材料上乘⋯⋯水果茶——入面多款水果🥭🍎🍐🍇🍓🍋🍍🥝🍒鮮甜味美熱水爐蜜🍑桃茶——清香又清新的水蜜桃🍑味道,舒適又怡人,飲落完全係感受到大自然的清新味道⋯⋯龍蝦🦞🥣湯——濃濃的龍蝦🦞的味道,鮮甜好味,😋青口——忌廉🧄蒜茸牛油磨菇的味道,帶出青口的新鮮又甜美的味道,越食越滋味的青口,好彩係任食,食咗幾盆,因為太好味,停不了的吃😅😅😅😅😅炸生蠔🦪——皮脆蠔🦪肉甜。新鮮又熱辣辣脆卜卜👍👍😋😋羊扒—-廚師👩‍🍳製作有,心思,軟熟嫩滑的羊扒,特出的味道,配上薯🥔蓉和新鮮的沙律菜,有水準的羊扒,上乘品質的配料,食物味道恰當,用心製作的烹調😋😋甜品日本芝士蛋糕🍰——咬落有質感的芝士。香濃滑溜溜的芝士味,日本芝士蛋糕,一吃便愛上了😋雪糕🍦——很難抗拒的一元任食雪糕,六款口味,曲奇🍪味道、士多啤梨🍓、綠茶、朱古力🍫、芝麻,雲呢拿..........每一款都咁滋味😋😋雪米滋——

水果茶——入面多款水果🥭🍎🍐🍇🍓🍋🍍🥝🍒鮮甜味美

龍蝦🦞🥣湯——濃濃的龍蝦🦞的味道,鮮甜好味,😋

炸生蠔🦪——皮脆蠔🦪肉甜。新鮮又熱辣辣脆卜卜👍👍😋😋

😋😋

雪米滋——-半冰🧊狀態吃出的煙靭口感,士多啤梨🍓、香芋、芒果🥭⋯⋯心甜😋

環境優雅、寧靜舒適、窗邊的大玻璃,一望無際的海景,一面欣賞、一面享受美食、令人有一種心曠神怡,越吃越陶醉的氣氛裏,一個浪漫的晚餐❤️💕👩‍❤️‍👨
perfect😋😋😋😋😋

2020-05-01 37 瀏覽
如果不是有朋友推介,真是不知道在那麼偏僻的地方有食肆呢!餐廳環境很有心思,佈置得很美,很適合打卡。而且環境寬敞舒適,餐廳的盡頭是一個長方形吧台,可以透過玻璃窗看夜景,如果一個人來吃都沒問題。西西里式櫻花蝦辣蕃茄汁大蝦意大利粉$128⭐️⭐️⭐️⭐️這是因為朋友想吃蝦而叫的,份量剛好(對女士來說是,男士可能不夠),整體是味濃而略鹹,蝦肉彈牙爽滑,是新鮮的,意粉充滿蕃茄醬和蒜味,所以味道濃郁而且微帶蒜香,只是會愈吃愈鹹。62.5度溫泉蛋明太子忌廉汁扁麵配醬油漬三文魚籽$128⭐️⭐️⭐️ ⭐️我很懷念明太子炒意粉,尤其我很喜歡很太子的味道,所以這碟菜沒什麼特別的配料都嘗試。這個就不會過鹹,但會愈吃愈重油膩感。整體是滿意的,明太子醬炒得均勻,再加上溫泉蛋,味道再上一層,至於三文魚籽就不是能嚐出油漬味,不過這三款配菜都互相配合,不會被明太子醬搶去味道。日式軟滑芝士蛋糕$32這個芝士蛋糕坦白講是一般,感覺跟A1 bakery 的芝士蛋糕味道是一樣的,是軟滑的口感,但不突出。
如果不是有朋友推介,真是不知道在那麼偏僻的地方有食肆呢!

西西里式櫻花蝦辣蕃茄汁大蝦意大利粉$128
⭐️⭐️⭐️⭐️

62.5度溫泉蛋明太子忌廉汁扁麵配醬油漬三文魚籽$128
⭐️⭐️⭐️ ⭐️

日式軟滑芝士蛋糕$32
2020-04-28
在荃灣找到這家位於工廈的Daily 13,也不難找,餐廳環境舒適,近窗Bar檯更可以看到海景呢!店員告知他們最近有兩個promotion,一個是加$1便有雪糕放題,另一個則是點了藍青口後每人加$13便可放題,好像都很划算!可惜我們一心想吃雞翼、鰻魚飯及和牛面頰,唯有下次再試了!脆炸無激素雞翼配香辣蛋黃醬 $58雞翼有四隻,炸得香脆惹味,上面的香辣蛋黃醬入口微酸再有辣味滲出,應該是sriracha mayo。另外伴碟還有沙律菜,不錯!招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯 $158蒲燒鰻魚原條上,在滑嫩炒蛋上賣相真的一流。蒲燒汁惹味,鰻魚肉質滑嫩,配上滑蛋、木魚絲及紫菜很不錯喔!另外下面的飯是蘑菇risotto,口感味道更豐富,整個配搭真的很完美!紅酒慢煮澳洲和牛面頰肉配幼滑忌廉薯蓉 $188和牛面頰肉質非常鬆軟,慢煮得醬汁非常入味。薯蓉creamy之餘還是吃到薯仔本身質感,好吃。洋甘菊茶 $42洋甘菊茶有活血功效,店方另外配了點蜜糖,可以自己加入去。金沙朱古力 $43金沙朱古力入面有打碎了的金沙,再加牛奶及朱古力,濃郁,好喝!最後我們還加了$1要了雪糕放題,雪糕有雲尼拿、士多啤梨、朱古力、綠茶

脆炸無激素雞翼配香辣蛋黃醬 $58

招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯 $158

紅酒慢煮澳洲和牛面頰肉配幼滑忌廉薯蓉 $188

洋甘菊茶 $42

洋甘菊茶有活血功效,店方另外配了點蜜糖,可以自己加入去。

金沙朱古力 $43

金沙朱古力

最後我們還加了$1要了雪糕放題,雪糕有雲尼拿、士多啤梨、朱古力、綠茶、芝麻及曲奇,而雪米滋有荔枝、芒果及香芋。沒想到不僅質素高,連擺盤也有研究,還放了oreo碎,一流!

雪糕放題

整體食物出品高,服務貼心又有禮貌,環境舒適價錢合理,非常滿意!
金沙朱古力
雪糕放題
2020-04-26 38 瀏覽
Daily 13 喺荃灣有線大廈隔離嘅工廈,位處13樓,景觀開揚。簡約少女風的裝修,門口有Candy Corner,亦有花花牆同埋寶麗來牆等打卡位,啱晒拍拖同埋閨蜜談心!焦糖咖啡 $36 跟主食半價加$18就有咁大杯凍啡,的確唔錯!金莎朱古力 $43 跟主食半價好多女仔都有嗌嘅,半價都係$20多啲,除咗Cream上面有原粒金莎外,杯飲品入面亦都有大量金莎碎,金莎愛好者必點!迷你法式干邑龍蝦湯主食加$68就有湯、小食、同埋甜品,相當實惠!而且個湯一啲都唔馬虎 ,入口濃香,鮮味突出,有龍蝦殻粉末嘅口感,真材實料!蜜糖芥末籽燒雞柳串Set的小食,雞肉烤至皮脆肉嫩,咬落去會咇出濃香雞油之外,仲有甜美嘅蜜糖味,正!泰式冬蔭功海鮮燴意大利粉 $128帶著清新的青檸、香茅等的香味,是泰式Fusion菜。蝦肉大大隻,仲去埋腸,爽口彈牙,仲有炸蒜提升香氣,令意粉更惹味!62.5度溫泉蛋明太子忌廉汁扁麵配醬油漬三文魚籽 $128粉紅色明太子忌廉汁配上橙紅的三文魚籽,相賣精緻!流出的蛋黃汁令人垂涎三尺,伴扁麵一同吃,濃香鮮味!三文魚籽起了提鮮的作用,食極都唔膩,推介!京都宇治抹茶慕絲蛋糕Set的甜品,甜度適

焦糖咖啡 $36 跟主食半價
加$18就有咁大杯凍啡,的確唔錯!
金莎朱古力 $43 跟主食半價

迷你法式干邑龍蝦湯

蜜糖芥末籽燒雞柳串

62.5度溫泉蛋明太子忌廉汁扁麵配醬油漬三文魚籽 $128

京都宇治抹茶慕絲蛋糕
Set的甜品,甜度適中,不錯的!

雪糕放題 $1 / 位
原本以為每次Order只有細細一球,點知係勁大球,每人每次可Order兩球,食一轉都已經返本!
2020-04-22 46 瀏覽
原來荃灣的工廈都有唔少美食,點解我咁講,咪就係因為上網見到好多人介紹囉,見到好多人都讚咁我呢d為食貓緊係要出動啦!六點來到Daily 13 ,當時未有其他客我就把握時間周圍影相啦!影完相後就開始叫野食,侍應超細心介紹呢期佢地的優惠, 原來只要叫一客白酒忌廉香草煮智利藍青口每位人客加13蚊就可以無限任加,嘩超抵食呀! 我同朋友緊係加啦, 我們總共食左3客呀我們分別叫左一人一客主食,我叫左62.5度溫泉蛋傳統卡邦尼意大利粉, 個溫泉蛋,比我的叉刺爆慢慢容入意粉再拌勻食,真係超滋味。而我好友叫左香草蕃茄汁雜肉腸馬莎莉娜芝士長通粉好出色,酸甜度剛好,加上個芝士味好香濃搞到我朋友拍手叫好味,我只能偷到一口食。我自己仲加左套餐,套餐有蜜糖芥末籽燒雞柳串,和法式干邑龍蝦湯,個湯超濃郁好香,如果份量再大碗d 就正, 個燒雞柳串點個蜜糖芥末醬好夾。最後我們仲叫左個朱古力雪糕窩夫作結尾,窩夫即叫即整新鮮熱辣,放上香濃香古力雪糕上去夾住食, 冰火交融絕配。

2020-04-20 784 瀏覽
荃灣工廈又有新蒲點,Daily 13 正正就是這蒲點了,一走入去已經見到一打卡位 - 綠色花花草牆。更有花花玫瑰花場 / 拍照倩影位,相當浪漫。餐廳可遠眺超正海景,絕對係拍拖、慶祝的地方。餐廳可選擇的種類都很多,且又很特別。金莎朱古力 - $43賣相非常吸睛,朱古力面加上白滑忌廉,再撒上朱古力粉,還添加主角金莎朱古力。一飲下去原來內有乾坤,味道有點似榛子味,但再飲下去發覺就根本全杯都是金莎朱古力,味道香濃順滑,當中更有粒粒金莎在內,令人一飲難忘。避風塘風味炒厚切牛脷粒 - $68一來到已香氣四溢,牛脷粒厚切,口感軟彈,嫩口多汁,配上避風塘風味微微香辣,惹味又香口。紅酒慢煮澳洲和牛面頰 - $188以紅酒慢煮和牛面頰,入口柔軟嫩滑,超淋口感,雖然以紅酒慢煮,但都沒有搶去其牛味濃郁味道,非常juicy;而且薯蓉亦很香滑,感覺Creamy。法式栗子蒙布朗 - $43粟子蒙布朗繽紛又搶眼,其層次感隱含深處,綿密順滑的口感,更有濃濃的粟子香味。日式軟滑芝士蛋糕 - $32芝士蛋糕口感軟滑,軟柔輕盈,吃起來卻一點膩的感覺也沒有。

更有花花玫瑰花場 / 拍照倩影位,相當浪漫。

餐廳可遠眺超正海景,絕對係拍拖、慶祝的地方。

餐廳可選擇的種類都很多,且又很特別。

金莎朱古力 - $43
金莎朱古力

避風塘風味炒厚切牛脷粒 - $68

紅酒慢煮澳洲和牛面頰 - $188

法式栗子蒙布朗 - $43

日式軟滑芝士蛋糕 - $32
芝士蛋糕口感軟滑,軟柔輕盈,吃起來卻一點膩的感覺也沒有。
日式軟滑芝士蛋糕
金莎朱古力
  • 日式軟滑芝士蛋糕
2020-04-10 125 瀏覽
我知道呢排呢間餐廳做緊加$38就有甜品放題既promotion ,即刻把握機會滿足我既甜品胃🤤一入去有面可以打卡既花草牆。原來依家加$68就有小食+湯+甜品放題,或者加$38只有甜品放題,我地同男朋友揀左前者,覺得抵d。估唔到鹹食好有驚喜,全部都係即叫即整,新鮮熱辣辣,賣相精緻又好食,絕對唔輸俾甜品😌小食係炸蠔配沙律,外皮炸到香脆,蠔亦肥美,沙律個汁又好開胃。迷你法式干邑龍蝦湯好濃龍蝦味,上碟係超熱架。招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯果然係招牌,好好食。蛋食落好滑,入面包住好creamy帶點甜味既意大利飯,好夾😋露荀墨魚汁意大利飯配香煎北海道帶子串及挪威煙三文魚都好好食😋帶子鮮甜肥美,意大利飯帶墨魚汁同洋蔥,好濃味,而且擺盤精美。食完就到我最期待既甜品放題啦,基本上食晒,除左朱古力、士多啤梨同綠茶雪糕冇食到,仲有啖啖芒果慕絲蛋糕冇貨之外🙈每次每人可以叫兩款甜品。第一round叫左甘王草莓蒙布朗、京都宇治抺茶慕絲蛋糕、日式朱古力芝士蛋糕、雲尼拿雪糕窩夫。呢round最鍾意甘王草莓蒙布朗同日式朱古力芝士蛋糕,草莓蒙布朗食落好似草莓味Pocky。窩夫個味好似馬仔,但好難切,太硬。第二round
一入去有面可以打卡既花草牆。
炸蠔配沙律
迷你法式干邑龍蝦湯好濃龍蝦味,上碟係超熱架。
迷你法式干邑龍蝦湯
招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯果然係招牌,好好食。
露荀墨魚汁意大利飯配香煎北海道帶子串及挪威煙三文魚

每次每人可以叫兩款甜品
第二round叫左法式粟子蒙布朗、辣椒黑朱古力慕絲蛋糕、日式軟滑芝士蛋糕、焦糖及朱古力忌廉泡芙。
呢round最鍾意法式粟子蒙布朗同日式軟滑芝士蛋糕。辣椒黑朱古力慕絲蛋糕好特別,食完陣辣味先會湧現。忌廉泡芙包住雲尼拿雪糕。
金部甜品甜度都岩岩好,又唔會好大件,可以食晒💕
2020-04-09
炸蠔配沙律