本身已經超鐘意去海洋公園嘅我,一聽到依家荃灣都有水母餐廳,真係即刻仆到去咁款!

荃灣西鐵站一出~ 穿過過海濱公園行前少少就到,大廈都係比較新嘅,有啲舖都未租出,所以今次去嘅Cafe都非常新正。佢比較似係一個小型水族館,中間放左啲枱。枱嘅位置都會安排喺水母缸隔離,所以係一定可以一邊食,一邊睇到啲水母游下游下!

職員幫我地安排左座位,點左餐後,都會叫我地先周圍參觀一下。其實都真係有啲似海洋公園,不過水母品種就好似少啲,但其實打卡位都齊曬呀~ 仲有啲互動位!我最欣賞嘅就係有一個小型實驗室,同大家講下水母嘅生長、繁殖之類!我諗小朋友黎會超開心的!佢仲有一個VR區~ 不過我去嗰日就未開所以我都哈知係玩咩講翻野食先~ 我同一個朋友一齊去嘅,唔想諗,所以就直接叫左個二人餐,包兩份前菜、兩個湯、一個主菜、兩份甜品同兩杯餐飲!必需講!!!我地對前菜、湯同甜品都係超級滿意的!!!非常非常對得住價錢~ 我已經同朋友約定下次要試曬其他前菜哈哈1. 海龍王沙津(前菜) - 蟹肉 + 魚清啫喱 + 西蘭花凍湯蟹肉份量十足,完全唔腥蟹味濃,同時凍湯都非常濃郁。估唔到西蘭花同蟹都咁夾!我最鐘意凍湯同蟹肉一齊食~

蟹肉份量十足,完全唔腥蟹味濃,同時凍湯都非常濃郁。估唔到西蘭花同蟹都咁夾!我最鐘意凍湯同蟹肉一齊食~ 超開胃,完全係為之後做好準備!

2. 浩海三重奏(前菜) - 煙三文魚 + 炸魚皮 + 黑魚子醬 + 酸忌廉
本身以為:「嗯,四種味我都估到,所以我知咩味啦」
但點知:「係真係多重享受呀!!!!!!即刻想encore」
本身煙三文魚同炸魚皮都係比較油膩,所以餐廳非常聰明加左酸忌廉balance翻~ 酸忌廉應該都有啲秘密材料,調味好到位。
至於黑魚子醬就真係錦上添花~ 首先咬到會卜卜聲好fun,同埋佢嘅鹹香都係同酸忌廉好鬼夾
依家諗翻又想食了⋯⋯

3. 龍蝦奶昔(湯)- 龍蝦湯 + Mascarpone
賣相好可愛~ 透明嘅杯裝住兩層唔同嘅野,下層係龍蝦湯,上層係Mascarpone泡泡。我兩層都分開試過,兩層都超濃郁。龍蝦湯係真材實料,唔會有味精味。輕輕撈埋啲泡泡之後,就變得好creamy~ 我個人就好like啲湯嘅,因為好似有得玩又有得食咁!!!

呀同埋個跟湯餐包都有驚喜bor~ 唔會hea你!本身以為係普通齋包,點知一咬落去,原來包住mozzarella架!!!芝士控表示滿意呀~ 不過我覺得包體可以鹹翻少少就perfect池啦

4. 甜粟米濃湯 + 鴨肝燉蛋
湯甜,燉蛋都帶甜,不過又係好味嘅。首先個粟米湯係打得超級幼滑creamy~ 係我喜歡嘅口感呀!個燉蛋我就咁食呢覺得有少少膩(因為無呃人鴨肝超濃厚),所以職員同我講原來係要兩樣一齊食!於是我就畢左少少蛋啦,然後再加少少湯⋯⋯ 係癲左咁好食,撈埋一齊之後兩樣都有昇華到,真的非常enjoy哩個湯~

5. 經典脆皮燒豬腩(主菜)+ 海蜇沙律 + 油浸乾蔥頭
主菜沒有特別驚喜~ 不過也是有相當水準的~ 燒豬腩最驚醃唔夠同埋好柴,哩度就無哩個狀況嘅,肉質都夠稔入味,而豬皮真係燒到卡嗞卡嗞咁好夠脆,我最後直接用左手食好惹味!

配菜調味就唔係好岩我胃口~ 海蜇偏酸,我自己唔鐘意太多醋,所以俾曬朋友食~ 蔥頭就我本身都唔好,所以又益左我朋友喇!

6. 紐約芝士蛋糕(甜品
唔知甜品係唔係佢地自己整~~~ 不過衰鬼又幾好味wor!愈簡單嘅甜品就愈追求味道嘅平衡同埋口感夠唔夠滑,而哩一件就超級岩我啦。首先質感方面唔會太硬太軟,好容易吉得開,食落口都好快會化開,而餅底也不會太厚,所以食落去好舒服(我超唔鐘意成口都係消化餅><)調味都好到位呀,cream cheese係相對偏鹹嗰種,所以我食到有好少好少好少citrus味中和翻。作為芝士控梗係鐘意偏鹹嘅cream cheese 因為芝士味會相對濃,但件蛋糕真係完全唔膩,super like!!!

我係會推薦哩間餐廳俾大家嘅(我打卡打得好開心仲要野食都有驚喜)~ 尤其有小朋友嘅,有得玩有得食仲有野學,價錢亦都非常合理,絕對值得一試!
2021-11-26
2021-12-02 154 瀏覽
呢間餐廳一入到去已經有好多唔同嘅打卡位,入邊有唔同嘅section咁,好似水族館咁有好多水母包圍着你。你可以喺度一邊欣賞靚靚嘅水母一邊用餐。基本上每個座位旁邊都可以睇到水母,打卡影相一流,環境幾浪漫幾relax!餐牌上基本有套餐、散叫有前菜、小食、主菜、甜品、飲品等等。我哋四個人叫咗套餐又再叫散叫、試多啲唔同嘅食物share🤗二人餐:頭盤兩款、湯、主菜一款、甜品及飲品一人餐:頭盤、湯、主菜、甜品及飲品估唔到呢度嘅食物都唔錯,既可打卡又可以食餐好。前菜▶️浩海三重奏酥炸魚皮配上煙三文魚,好脆好好味!煙三文魚有黑魚子醬及酸忌廉,一啲都唔會腥😋▶️ 意式火腿帶子多士🍞呢個多士超級香脆,有蕃茄果醬,仲有巴馬火腿及帶子。巴馬火腿鹹鹹地,帶子幾大隻,仲有沙律菜都幾豐富。▶️ 海龍王沙律配上西蘭花🥦凍湯,撈埋蟹肉、魚淸啫喱食好fresh湯🥣▶️龍蝦奶昔龍蝦湯配有馬斯卡邦尼芝士忌廉,芝士忌廉味好龍濃,真係有啲似奶昔,而帶啖啖龍蝦味▶️甜粟米濃湯粟米湯真係好甜,特別係要將鴨肝燉蛋撈埋落個湯度飲,味道更加提升▶️主菜星州海鮮焗麵包二人份量(二人餐)麵包大大個新鮮焗起,有雜錦海鮮同南瓜蓉,鍾意佢個喇沙汁少少辣得來又香。

你可以喺度一邊欣賞靚靚嘅水母一邊用餐。

餐牌上基本有套餐、散叫有前菜、小食、主菜、甜品、飲品等等。

我哋四個人叫咗套餐又再叫散叫、試多啲唔同嘅食物share🤗
二人餐:頭盤兩款、湯、主菜一款、甜品及飲品
一人餐:頭盤、湯、主菜、甜品及飲品
估唔到呢度嘅食物都唔錯,既可打卡又可以食餐好。

前菜
▶️浩海三重奏

▶️ 意式火腿帶子多士🍞

▶️ 海龍王沙律
配上西蘭花🥦凍湯,撈埋蟹肉、魚淸啫喱食好fresh

湯🥣
▶️龍蝦奶昔

▶️甜粟米濃湯

▶️主菜
星州海鮮焗麵包二人份量(二人餐)
麵包大大個新鮮焗起,有雜錦海鮮同南瓜蓉,鍾意佢個喇沙汁少少辣得來又香。入面海鮮有青口、魚、魷魚、帶子、蜆、蝦等等,都相當豐富。麵包夠脆,用嚟點喇沙進食唔錯。

▶️慢煮美國帶骨豬鞍(一人餐)
呢個賣相好靚,豬鞍煎得金黃,肉質夠林

▶️ 忌廉冬蔭功海鮮長通粉(散叫)
呢個冬陰功味道做得幾好辣辣地,雜錦海鮮蕃茄帶出酸酸地嘅香辣味,長通粉都煮得唔錯~

▶️最後甜品仲有芝士蛋糕🧀 飲埋個餐飲大滿足

人均消費$350-$400左右,情侶黎夠浪漫🌹一家大細嚟又好開心,都抵去!
2021-12-01 169 瀏覽
最近知道呢間水母餐廳有得食下晚餐,一邊可以睇下水母,一邊可以用餐,所以都快快手約左朋友黎一試。今晚既體驗係好開心同好難忘。呢度有別於一般既主題公園,因為地點夠曬方便啦,係荃灣近楊屋道附近既一個新商場內...一入間餐廳覺得好靚好夢幻。因為好多幻彩既顏色,牆身又投影左好多海洋既圖案,好靚好靚。令人會好想瘋狂地打卡、影相。餐廳座位數目唔多,每張檯都會有水母相伴,一邊食野一邊睇住水母都幾relax同開心。間中慢活一下,感受下海洋氣息,都令人係忙碌既生活中放鬆一下。環境真係好正好唔錯,另外野食方便都唔差。餐牌上都可散叫或點一人餐/二人餐。同朋友一人點了一個一人餐,之後食物我地再開心share.....呢個一人餐份量都好足好飽飽。一人餐為$358 一set....雖然價錢未算超平,不過都是物有所值。因為呢個環境真係唔錯。而且食物質素又高。是值得的。首先,講一講我地既前菜分別有意式火腿帶子多士賣相好靚,脆脆既多士好脆卜卜,好好味原粒帶子好彈牙好惹味,唔錯呀。煎到熟度又岩岩好。另外仲有片ham...用黎配多士。正。另一款前菜為浩海三重奏,我好鍾意呢個頭盤。因為佢係以煙三文魚、炸魚皮、黑魚子醬、酸忌廉做
今晚既體驗係好開心同好難忘。

環境真係好正好唔錯,另外野食方便都唔差。
呢個一人餐份量都好足好飽飽。
首先,講一講我地既前菜
頭盤

分別有意式火腿帶子多士
賣相好靚,脆脆既多士好脆卜卜,好好味
原粒帶子好彈牙好惹味,唔錯呀。煎到熟度又岩岩好。
另外仲有片ham...用黎配多士。正。

另一款前菜為浩海三重奏,我好鍾意呢個頭盤。
因為佢係以煙三文魚、炸魚皮、黑魚子醬、酸忌廉做成。
一口咬下去,口感好正,有炸魚皮既脆、三文魚既口感,又有濃濃味既魚子醬同酸忌廉。整個口味同口感都一流,真是好好吃。好特別既配搭。
之後到湯了
湯既賣相都好精美,仲配上了脆脆多士

一款為龍蝦奶昔,龍蝦味相當濃厚好惹味,好濃好濃,沾埋多士食,多士又正,湯又濃,一絕。
另一款為甜粟米濃湯,仲有配上鴨肝燉蛋
店主有教可以先嚐一嚐一小口鴨肝燉蛋,鴨肝味濃,好惹味。之後再嚐一口甜粟米湯,粟米湯好香甜,之後再加入少少鴨肝入湯加似拌好。咁樣個味會好特別,甜甜咸咸,超惹味。
食過頭盤及湯後,到主菜了
珍寶虎蝦意大利麵

點了一份珍寶虎蝦意大利麵。兩隻大大既虎蝦,好爽口彈牙,啖啖肉。我最愛個意大利麵,因為超濃既蝦味,好creamy and juicy....成個麵都好好味,好濃郁,好正。而且個份量都唔少,好多麵條,夠曬飽。
黑松露野菌意大利飯

另一客主食點了黑松露野菌意大利飯,當然入面有好多唔同款既野菌啦,仲有超香超惹味既黑松露,又香又吸引,呢個飯都係好creamy...又足料又飽肚。滋味撲鼻。
食到好飽飽,只好慢慢坐下,睇下水母又傾下計
令人感覺到relax and慢活,好舒適
是日甜品

之後再上了是日甜品。是雪糕呀,冰冰涼涼仲淋上了朱古力醬,正呀。
餐飲

當然仲有餐飲可以慢慢嘆啦。

食飽飽仲可以周圍行下影下相睇下水母。又食得又睇得又影得相既主題餐廳。好開心今晚chill了一整夜。
2021-11-30
頭盤
珍寶虎蝦意大利麵
黑松露野菌意大利飯
是日甜品
2021-12-01 109 瀏覽
原本因為首間有近距離觀賞水母而去的餐廳,之後無論餐廳設計(有水母萬花筒)、水母知識(各式各樣的水母,很可愛)、水母養殖、VR體驗區、親子遊樂場等都很有驚喜~而且食物很精緻,一邊食飯一邊望住水母暢游,真的很悠閒寫意價值合理,三個大人一個小孩叫了脆皮燒豬腩、澳洲西冷牛扒、慢煮豬鞍、香菇魚柳,仲有risotto同埋appetizer,很滿足及滿意
  • 脆皮燒豬腩、澳洲西冷牛扒、慢煮豬鞍、香菇魚柳
近年,香港的主題餐廳真的越開越多,除了要富有特色,最重要還是要吸納親子市場!早前,荃灣區內亦開設了全港首個建於市中心的海洋探索體驗館 -「浩海立方 • 探游館」,佔地逾萬呎,場內共分為多個海洋主題專區,包括全港首個結合真實海洋生物及投影效果的光影海洋觀景窗、夢幻水母萬花筒、VR海洋探秘之旅、MR水母學堂、海洋兒童樂園及特色餐飲區等。今次,BeautySearch 便前來體驗當中的水母主題餐廳。  一面進餐,一面欣賞鏡花水月般的海底世界,近距離接觸不同種類的水母,感覺更添浪漫!食物方面,蝦子餅點選了一客「珍寶虎蝦意大利麵」,兩大隻珍寶虎蝦,蝦味濃郁,肉質紮實飽滿,咬落口感厚實富彈性;意大利麵較幼身,每一條都沾滿啖啖蒜蓉醬汁,還透出香草氣消。而我則點選了一客套餐,頭盤先來「意式火腿帶子多士」,大大片的多士,相當脆口,伴以蕃茄果醬,更添滋味;搭配巴馬火腿及帶子,襯托出咸香鮮味。 餐湯我選了「龍蝦奶昔」,為何龍蝦湯會稱為奶昔?原來龍蝦湯注入了馬斯卡邦尼芝士忌廉,令濃郁的龍蝦湯口感如奶昔般細滑。 主菜方面,「澳洲西冷牛扒」是我的必然之選,牛肉味濃,脂肪分佈均勻,肉質軟滑,,在這環境下鋸扒,享受優
主菜方面,「澳洲西冷牛扒」是我的必然之選,牛肉味濃,脂肪分佈均勻,肉質軟滑,,在這環境下鋸扒,享受優質牛扒滋味,份外味美。
甜品時間,是味美細滑的雲尼拿軟雪糕,還添加了朱古力醬及脆脆穀物粒,更添口感,簡單味美。
除了美麗的水母,場內還有玩樂及海洋保育學習的「海洋兒童樂園」,小朋友可以挑戰多項體適能,令這裡成為親子樂園。有得食、有得玩,還可以打卡,絕對不能錯過喔!
如果你女朋友中意大自然同特色嘢,就一定要帶佢嚟荃灣新開嘅水母館🐙可以經楊屋道行到cocoduck斜對面、或者citywalk天橋過去。一上到八樓氣氛即刻唔同哂,有啲似池袋sunshine city水族館,為咗水母能夠有個舒適生活空間,可以明顯感受到溫度比外間低,環境亦較陰暗寧靜。餐廳只做晚市,每張餐桌都安排喺一個小型水族箱旁邊,可以近距離觀賞到不同品種嘅水母。我地揀咗二人套餐,包兩個頭盤、兩份餐湯、一份二人份量主菜、餐飲及是日甜品,為咗配合返水族館主題,點選嘅都係海鮮類菜式。海龍王沙律>蟹肉、魚愛啫哩、西蘭花凍湯 凍湯介乎水與醬之間,質感較綿滑,充滿西蘭花嘅蔬菜味;按店員教嘅方式將魚湯啫喱、蟹肉拌勻食,一啖食到多層口感,清淡但又能激起唾液分泌。浩海三重奏> 煙三文魚、酥炸魚皮、黑魚子醬、 酸忌廉炸魚皮上盛載煙三文魚同鱈魚子,煙三文魚正常發揮,魚皮受潮後略失脆感,感覺以platter分開擺會好啲。龍蝦奶昔> 龍蝦湯、馬斯卡邦尼芝士忌廉龍蝦湯海鮮味濃,賣相精緻,初看以為係咖啡或甜品;隨碟配上一條mozzarella夾心嘅手指小麥包,外脆內軟,比鬆軟餐包更適合搭配濃稠嘅湯汁。

海龍王沙律

海龍王沙律>蟹肉、魚愛啫哩、西蘭花凍湯

凍湯介乎水與醬之間,質感較綿滑,充滿西蘭花嘅蔬菜味;
浩海三重奏

浩海三重奏> 煙三文魚、酥炸魚皮、黑魚子醬、 酸忌廉

龍蝦奶昔

龍蝦奶昔> 龍蝦湯、馬斯卡邦尼芝士忌廉

龍蝦湯海鮮味濃,賣相精緻,初看以為係咖啡或甜品

甜粟米濃湯> 鴨肝燉蛋

粟米忌廉湯非常濃厚,帶玉米糜嘅微顆粒感;
無加入火腿提鮮,反而伴以自家製鴨肝燉蛋,兩者混合咸香充分。
星州海鮮焗麵包

星州海鮮焗麵包> 雜錦海鮮、南瓜蓉、喇沙汁

喇沙海鮮包為二人份量,能食得出麵包用上全麥粉製成,質感較硬挺,更好裝載醬汁不易崩塌,但如果牙口唔好應該會覺得難咬;

海鮮有魚柳、蝦仁、魷魚、青口貝同海蜆,足料但唔係話好新鮮,醬汁偏少,咖哩味偏重,唔太喇沙。
是日精選蛋糕

甜品揀選咗是日芝士蛋糕同店員推薦嘅海鹽芝士味雪糕。
海鹽芝士雪糕
前者芝士味濃,口感夠rich;
後者帶咸香,令雪糕食落無咁甜漏,仲加咗棉花糖多返啲咬口。

餐廳後面仲有間充滿水母水柱嘅鏡房可以影吓相打卡,喺充斥住行人同商場嘅香港地,難得有呢類可以感受吓藝術氣息嘅地方~🤤
2021-11-27
海龍王沙律
〖 CubeOCAFE 🐳 荃灣 〗係咪諗緊聖誕節去邊度慶祝呢?😛Fullfoodie推介全港首間水母主題餐廳!💕嘩!被水母包圍猶如置身水母萬花筒呀😍浪漫氛圍中品嚐精緻大餐☺️啱哂你同愛人享受獨一無二Aquarium Dining Experience😘 仲附設靚靚打卡「水母間」🐳熱愛海洋嘅你絕對唔可以錯過呀!🌊 【Cube O Dinner Set💗 ($698/2 persons) 】選擇困難嘅我哋揀左2人餐😂估唔到餐廳氛圍獨特非凡之餘食物都相當有心思!👏🏻令Fullfoodie非常喜岀望外🤩 【Surf Trio: Smoked Salmon with caviar】黑魚子醬煙三文魚完美包裹著香脆魚皮值得讚係即使影完相魚皮依然係脆到crock crock聲架😚Smoked Salmon夾住魚皮配搭新奇口感軟䭃中帶酥脆非常有驚喜👏🏻黑魚子醬入口爆發陣陣鮮味💯滿溢嘅魚鮮香加上lumpfish caviar同sour cream同周圍海洋水族館絕對係Perfect match!🥳 【Lobster Milkshake: Lobster essence with mascarpo
〖 CubeOCAFE 🐳 荃灣 〗

口感軟䭃中帶酥脆非常有驚喜👏🏻
黑魚子醬入口爆發陣陣鮮味💯
同周圍海洋水族館絕對係Perfect match!🥳

Lobster  Milkshake

【Lobster Milkshake: Lobster essence with mascarpone cheese cloud】
Lobster Bisque平時就飲得多
餐廳竟然有心思推出變奏版fusion龍蝦湯😛

底層係用上龍蝦膏肉熬製成嘅精華
面層精心加上cloud-like mascarpone cheese🧀
空氣感滿滿嘅咸香芝士
正好吊岀龍蝦精華濃烈鮮香👍🏻
確實係有心思之作!💕

Lobster  Milkshake

【Sweetcorn Velout e with Foie Gras】
大廚悉心安排濃厚杰稠嘅粟米湯
搭配焦糖化左嘅creme brûlée Foie Gras🍯
大廚話要兩樣mix埋黎品嚐👨🏻‍🍳
緩緩溶化左嘅鴨肝入口即溶☺️
同好rich嘅粟米湯岀奇地夾👏🏻
面層脆脆焦糖亦都加強口感層次
令粟米湯不會過膩💯

Sweetcorn  soup

【Laksa Bread with seafood and pumpkin purée】
呢道菜的確要讚下大廚嘅創意😍

2021-11-26
  • Lobster  Milkshake
  • Sweetcorn Velout e
2021-11-28 120 瀏覽
又到了慶祝紀念日的日子,今年來到這間在荃灣新開的餐廳,內裡竟然像水族館一樣,有很多不同的水母!每枱都可以坐於一個水母缸隔離,什為浪漫!餐牌上有套餐也有單點的食物!二人套餐,二人套餐包括有頭盤兩款、湯兩款、主菜、甜品及飲品!海龍王沙律,這個沙律用上蟹肉、魚清啫喱及西蘭花凍湯製成,蟹肉是新鮮蟹肉,還可以食到蟹殼呢!而凍湯味道都幾濃,整體都不錯!浩海三重奏,這個頭盤用上煙三文魚、炸魚皮、黑魚子醬製成!煙三文魚包著炸魚皮,這個食法很新穎,上面再加上黑魚子醬作點綴,炸魚皮點上酸忌廉食,味道很特別!龍蝦奶昔,龍蝦湯內有海帶及馬斯卡邦尼芝士忌廉, 有香濃的龍蝦味,再配上有芝士做餡料的麵包,味道美味!甜粟米濃湯,粟米湯再配上鴨肝燉蛋一齊食,味道咸香又有粟米的甜,味道不錯!經典脆皮燒豬腩,豬腩的外皮燒到脆卜卜,口感好像吃薯片!豬腩肉肉質嫩滑,非常肥美,配上酸汁一齊食能夠減去油膩感!還配有乾洋蔥及海蜇,酸酸咪咪!甜品,跟餐甜品是牛奶雪糕及海鹽味雪糕,牛奶雪糕淋有朱古力醬,所以味道更美味!海鹽雪糕甜甜地又有少少鹽的咸味,味道幾特別!最後還有飲品作結!
餐牌上有套餐也有單點的食物!
最後還有飲品作結!
2021-11-28
慶祝紀念
紀念日
係 社交平台見到浩海立方探遊館既介紹即刻俾海底世界咁既環境吸引左,原來journey with seajellies 呢個體驗係全新,我哋好好彩係試業其間 book 到個無敵勁靚水母tank既中間位用餐。餐廳門口揭開厚重嘅布簾, 幽暗環境之下,大家既目光集中晒係充滿海洋光彩嘅水母屏幕,玻璃之下竟然係一粒粒可可愛愛,真實隨著流水浮動嘅水母。坐係鎂光燈之下同水母用餐,有種置身海洋公園家加teamlab嘅即視感。我哋一早就預訂左兩個一人餐,有更多main course選擇,當然二人餐價格更相宜。由先前菜係海龍王沙律, 西蘭花凍湯之上放上用鹽稍為調味既蟹肉同魚清啫喱,品嚐到蟹肉既鮮甜。另一道浩海三重奏好特別,咸香既煙三文魚包裹酥炸魚皮,表面點綴黑魚子醬連同伴碟酸忌廉,又惹味又開胃。食完前菜就黎兩個湯,熱辣辣龍蝦奶昔用玻璃咖啡杯盛載, 煮得濃郁嘅龍蝦湯加馬斯卡邦尼芝士忌廉呢個組合不能不好飲,完勝大部分西餐廳。 令我哋非常驚喜嘅反而係碟上餐包, 睇落好硬嘅一條小麵包,竟然口感柔軟,喜出望外係入面有更柔軟嘅芝士, 芝士味唔會太濃,適合沾上龍蝦湯一起吃, 冬天黎食呢個湯真係會好滿足。甜粟米濃湯加鴨肝燉

食完前菜就黎兩個湯,熱辣辣龍蝦奶昔用玻璃咖啡杯盛載, 煮得濃郁嘅龍蝦湯加馬斯卡邦尼芝士忌廉呢個組合不能不好飲,完勝大部分西餐廳。 令我哋非常驚喜嘅反而係碟上餐包, 睇落好硬嘅一條小麵包,竟然口感柔軟,喜出望外係入面有更柔軟嘅芝士, 芝士味唔會太濃,適合沾上龍蝦湯一起吃, 冬天黎食呢個湯真係會好滿足。甜粟米濃湯加鴨肝燉蛋,幾清甜,平衡番龍蝦湯既濃厚。

食完個湯起身行下鏡房,有一個個圓柱形既水族箱,百幾隻水母係度游黎游去,影相出黎超級igable. 再行過去仲有唔同品種水母既屋企,個人黎講覺得煎蛋水母最有性格,用佢既煎蛋面吸住 玻璃面,變左反蛋,淨係得一粒水母見到個煎蛋樣。

睇完番去食主菜,珍寶虎蝦意大利麵用菠菜, 鮮茄海鮮汁煮得剛好,珍寶虎蝦煎得好香。香菇魚柳湯係香菇清湯放上煎封魚柳, 大蜆鮮甜, 墊底竟然有啲薏米,一粒粒幾有咬口。

最後黎個份量剛好既芝士蛋糕,配上紅茶簡直係完美既一晚。

• 龍蝦奶昔
2021-11-26 143 瀏覽
全港首個海洋探索體驗館「浩海立方•探游館」剛開幕,唔使去海洋公園都睇到水母啦😆今次黎仲試埋佢地以水母為主題既西餐廳😍 周圍都係水母,有不少打卡位,尤其水母萬花筒個個Corner真係好靚好Fancy🤪置身於水族館用餐係一個好特別既體驗🤩Set Menu For Two ($698)《Appetizer》❀海龍王沙律-蟹肉•魚青啫喱•西蘭花凍湯❀浩海三重奏-煙三文魚·酥炸魚皮·黑魚子醬·酸忌廉海龍王沙律味道較清淡,以西蘭花凍湯味道清清地唔會Cover 左蟹肉既鮮味,係略嫌食到一粒蟹殼,影響左個口感。相比之下我較喜歡浩海三重奏,煙三文魚配炸魚皮原來係好Match😍 炸魚皮非常酥脆,整體口感大增!推介!《Soup》❀龍蝦奶昔-龍蝦湯·馬斯卡邦尼芝士忌廉龍蝦湯超級濃郁,其中一個我飲過最香濃龍蝦味既龍蝦湯😋 加入左Mascarpone Cheese 令個湯更加Creamy,有種奶香味,配上芝心麵包條,邪惡度大增😍《Main Course》❀經典脆皮燒豬腩·巴拿馬火腿沙律·油浸乾蔥頭由於海蜇沙律冇貨所以轉左Parma Ham Salad係有少少失望,味道不過不失。而脆皮豬腩係超級厚切Version😲
Set Menu For Two ($698)
《Appetizer》
❀海龍王沙律-蟹肉•魚青啫喱•西蘭花凍湯
❀浩海三重奏-煙三文魚·酥炸魚皮·黑魚子醬·酸忌廉

《Soup》
❀龍蝦奶昔-龍蝦湯·馬斯卡邦尼芝士忌廉

《Main Course》
❀經典脆皮燒豬腩·巴拿馬火腿沙律·油浸乾蔥頭
由於海蜇沙律冇貨所以轉左Parma Ham Salad係有少少失望,味道不過不失。而脆皮豬腩係超級厚切Version😲脆皮下厚厚一層肥膏,肉質尚算嫩滑,脆皮好脆口但有少部分太硬,而且難以切開,導至皮肉分離。真係要二人分享,的確有啲肥膩。

《Dessert Of The Day》
❀海鹽芝士雪糕
❀芝士蛋糕
芝士蛋糕口感軟滑,味道可以再濃郁啲會更好。海鹽芝士雪糕有驚喜,平時海鹽雪糕食得多,海鹽芝士味比較少試到,咸咸甜甜再伴隨芝士味,味道好豐富得黎好夾,好好味😋

P.S. 服務態度非常好,不斷主動幫忙拍照。
2021-11-25 103 瀏覽
走進餐廳,徬如置身海底下,好似被整個海包圍住咁~感覺好正! 沿途走進用餐地點,已經見到好多水母,水族箱會變唔同顏色,真係好似萬花筒。坐低食嘢仲可以慢慢欣賞,大大個缸,水母好靚好治癒。食物方面,選擇算多。套餐幾抵食,咩都有。我幾欣賞呢度啲前菜,賣相唔錯,幾有驚喜。浩海三重奏原來有魚皮同煙三文魚,脆脆口感,仲有火箭菜。火腿帶子多士又係好脆,帶子有調味,Parma ham 都幾好。海龍王沙律有好多沙律菜、又有蟹肉、幾鮮味,最底仲係凍湯~湯有龍蝦湯及粟米湯兩款,龍蝦湯重忌廉香,粟米湯就好甜。主菜揀了豬鞍,唔駛點醬汁已經好好味!仲有海鮮焗麵包,好香,好似一個海鮮盒咁。今日芝士蛋糕係甜品,軟身味道幾香芝士味。欣賞住水母食飯,真係一個好特別嘅experience!

海龍王沙律有好多沙律菜、又有蟹肉、幾鮮味,最底仲係凍湯~

仲有海鮮焗麵包,好香,好似一個海鮮盒咁。
今日芝士蛋糕係甜品,軟身味道幾香芝士味。
欣賞住水母食飯,真係一個好特別嘅experience!
2021-11-25 127 瀏覽
早排發現荃灣新開的Plaza88有一家浩海立方•探游館,上網一看這家Journey with Seajellies by CubeOCAFE,發現原來可以在水母館中吃晚飯,於是即興決定來試試。環境燈光昏暗,所有座位都毗鄰一個水母缸,每個都有不同品種的水母,今天我們正好坐在大西洋刺水母的邊上,邊食邊看水母遊動,其實十分治癒。用餐前後亦可參觀其他的水母展區,打卡一流。今晚貪方便點了一個二人套餐,前菜、餐湯、主菜及甜品都有。浩海三重奏先上第一道前菜浩海三重奏,以魚脂油潤的煙三文魚包裹住香脆的炸魚皮,伴以黑魚子醬及酸忌廉,煙三文魚以及黑魚子醬兩者的獨特鹹香互相配合,加上炸魚皮的酥香鬆脆的口感,十開開胃。海龍王沙律之後是海龍王沙律,中間一圑全是貨真價實的蟹肉,配撘魚味輕怡清爽的魚清啫喱,以及口味清新的西蘭花凍湯,有滑膩、鮮味與鹹香三為一體的非凡滋味,加上爽脆的沙律菜增添口感。龍蝦奶昔龍蝦奶昔一上枱時,上層是意式芝士忌廉做成的泡沫,富濃郁奶香,而底層是極濃的龍蝦湯精華,將兩者攪拌均勻,有著迷人的龍蝦鮮味,奶油香味和綿密的口感。甜粟米濃湯另一款甜粟米濃湯,配以非常特別的鴨肝燉蛋,粟米濃湯色澤金黃,濃
用餐前後亦可參觀其他的水母展區,打卡一流。
今晚貪方便點了一個二人套餐,前菜、餐湯、主菜及甜品都有。
甜粟米濃湯
另一款甜粟米濃湯,配以非常特別的鴨肝燉蛋,粟米濃湯色澤金黃,濃郁的粟米香氣,伴以鴨肝燉蛋同吃,能品嚐到淡淡的鴨肝甘腴可口的味道,帶出粟米湯自然的甘甜香氣。
星州海鮮焗麵包
主菜選了十分配合海洋主題的星州海鮮焗麵包,麵包大膽用上燕麥提子包,外層烤焗得香脆,而內裡保持鬆軟,中間的海鮮有新鮮的青口、帶子、大蝦、魚柳、魷魚等,每種鮮味驚人,一問之下原來是附近馳名的楊屋道街市的新鮮海鮮,當然跟坊間的雪藏貨無法相比,喇沙汁辛香微辣,加上一絲南瓜蓉的香甜,滋味雋美,無與倫比。
美式芝士蛋糕
今天的是日甜品是美式芝士蛋糕,經典的芝士蛋糕芝味香濃,香甜幼滑不過膩。
餐飲
最後還有每人一杯餐茶作為結尾。
2021-11-24