2022-02-08 440 瀏覽
之前已經有留意Cube O - Journey with Seajellies,位於荃灣楊屋道88號Plaza 88 8樓, 是一間以水母為主題的餐廳。 適逢大年初七人日🥳, 專程來這裏用餐。 店內有很多不同種類的水母, 配合互動投影裝置,好像萬花筒一樣,非常夢幻。 午餐不算太肚餓🍽️,所以點了三款菜式,意式火腿帶子多士 $138、 帶骨豬鞍 $298、 黑松露野菌意大利飯$208。🔹意式火腿帶子多士🥓 ~ 有巴馬火腿、帶子、香脆麵包和蕃茄果醬, 清新而又開胃的頭盤, 帶子仲很有鮮味啊! 🔸帶骨豬鞍 ~ 厚切嫩滑的豬鞍, 粉嫩的色澤非常美味, 配菜有法式燴雜菜和烤甜薯,加上松露汁, 味道更佳。 🔹黑松露野菌意大利飯 ~ 粒粒飽滿的意大利飯 , 配上黑松露醬入口creamy, 另外有羊肚菌和野菌, 令到整碟飯更加豐富入味。 餐廳是一眾打卡人士必到熱點📸, 客人可以一邊用膳,一邊欣賞夢幻唯美的水母,享受一頓浪漫海洋餐體驗💯。
, 配合互動投影裝置,好像萬花筒一樣

意式火腿帶子多士

黑松露野菌意大利飯

,享受一頓浪漫海洋餐體驗💯

2022-02-07
意式火腿帶子多士
2022-02-07 90 瀏覽
今日終於嚟到呢間好hit既水母餐廳打卡啦,超級期待😍😍地方都唔算難搵,入到一個商場搭lift上嚟就係啦,做好登記之後職員就帶我哋入去,佢個門口有層黑布蓋住,真係好似出邊嗰啲水族館咁😂😂入到去職員安排我哋坐低之後就介紹水族館既打卡位,我哋好快咁嗌咗幾樣嘢食,三個主餐,一個小食,之後就喪影相😂😂其實呢間水族館好細,打卡位都好少,佢既二人枱會有個細嘅水母缸,四人枱就係一個大嘅水母缸,行入少少會有一個area係有四個水母圓柱形既缸比你影,其實嗰個位都好細因為佢四面都係鏡,所以睇落去個空間好大,影吓影吓都過咗一個鐘,諗住食嘢嘅時候我哋一個菜都未到,之後同個侍應講佢話落漏咗我哋成枱嘅單😨😨😨,好彩佢哋都有講唔好意思同埋free左我哋一份甜品,啲嘢食兩三個字後都上晒主食分別有巴馬火腿忌廉蘑菇意大利麵,黑松露野菌意大利飯同埋慢煮大骨豬鞍,佢每一份都比較少,個麵都OK嘅,軟硬適中,不過啲餡料就少咗啲,味道都可以,但係個意大利飯有啲失望,話明係黑松露但係完全冇乜黑松露嘅味道,意大利飯唔似意大利飯,佢啲飯粒好散好乾身,但個豬鞍要讚既,可能佢係慢煮嘅關係,啲肉淋身,個味都唔錯,佢嘅配菜都幾特別係番薯嚟,另外有
今日終於嚟到呢間好hit既水母餐廳打卡啦,超級期待😍😍

主食分別有巴馬火腿忌廉蘑菇意大利麵,黑松露野菌意大利飯同埋慢煮大骨豬鞍,佢每一份都比較少,個麵都OK嘅,軟硬適中,不過啲餡料就少咗啲,味道都可以,但係個意大利飯有啲失望,話明係黑松露但係完全冇乜黑松露嘅味道,意大利飯唔似意大利飯,佢啲飯粒好散好乾身,但個豬鞍要讚既,可能佢係慢煮嘅關係,啲肉淋身,個味都唔錯,佢嘅配菜都幾特別係番薯嚟,另外有啲蘿蔔粒,配埋一齊食個味幾夾👍🏻👍🏻

最後係個意式火腿帶子多士,呢個都係有啲失望,首先佢真係好細份,多士得一塊,嚿帶子細粒到差啲睇唔到,多士凍到有啲淋$138呢個價錢真係見仁見智,都係嗰句睇吓你食環境定係食味道,真係唔可以並存咩🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
Cube O - Journey with Seajellies 內許多不同類型嘅水母,而且每張餐枱旁邊都有水母缸,配合昏暗及不同顏色嘅燈光,可以一邊觀賞水母,一邊享用午餐,真係好寫意呀!餐廳內有多個影相打卡位,岩晒鍾意打卡嘅朋友!餐廳坐位數量唔多,大家記得必定要預先訂坐呀!澳洲西冷牛扒$328我哋選擇咗五成熟,肉質軟嫩多汁,牛肉味道香濃,再配上法式燴雜菜 及 半乾蕃茄醬汁,好味道!香煎魚柳 $268海鱸魚魚皮煎金黃香脆,魚油香突出,內部魚肉鮮嫩,加上蕃茄莎莎,味道清爽!可樂 $38

澳洲西冷牛扒$328

香煎魚柳 $268

可樂 $38
2022-01-22 114 瀏覽
身處海底世界🙈有被水母包圍嘅感覺!可以用欣賞水母嘅動態個感覺其實都幾治癒如果好似個水母一樣喺個水裏面遊可能咁講都好輕鬆自在真係超級浪漫🌹夢幻水母萬花筒如果驚影相太暗嘅話店員會提供補光燈一有補光燈其實已經好夠了~珍寶虎蝦🦐意大利麵蕃茄味道濃郁酸酸甜甜夠開胃同埋虎蝦都有三隻!新鮮彈牙,肉質鮮甜脆皮燒豬腩,有跟配菜菠蘿🍍酸甜開胃不過有多幾塊就好啦~食物選擇都幾多,其他就食唔落了每張枱個設計都有水母~浪漫日子慶祝?呢度就啱啦!
身處海底世界🙈
有被水母包圍嘅感覺!

可以用欣賞水母嘅動態
個感覺其實都幾治癒
如果好似個水母一樣喺個水裏面遊
可能咁講都好輕鬆自在
真係超級浪漫🌹
夢幻水母萬花筒

如果驚影相太暗嘅話店員會提供補光燈

一有補光燈其實已經好夠了~

珍寶虎蝦🦐意大利麵
蕃茄味道濃郁酸酸甜甜夠開胃
同埋虎蝦都有三隻!新鮮彈牙,肉質鮮甜
脆皮燒豬腩,有跟配菜
菠蘿🍍酸甜開胃不過有多幾塊就好啦~
食物選擇都幾多,其他就食唔落了
每張枱個設計都有水母~浪漫日子慶祝?

呢度就啱啦!
2022-01-22 92 瀏覽
前幾日問大家我個story咁多水母係去咗邊度呢今日就開估啦😛我同朋友去咗浩海立方新開的餐廳Cube O - Journey with Seajellies , 原本以為門口都平平無奇🙈但一入到去令我目定口呆,整間餐廳充滿水母 配合漆黑的環境,猶如置身深海😍 與水母共餐 令人難忘的午餐🥰食物方面頭盤叫咗海龍王沙律每一啖都充滿着蟹肉 夾雜着一啲啫喱 口感好特別龍蝦奶昔(soup)龍蝦湯內有卡邦尼芝士,第一次見 味道更加之香濃可口珍寶虎蝦意大利麵成碟意粉都充滿着香濃嘅蝦香味,蝦大隻而且份量夠多食飽飽記得四圍行吓,另一邊仲有個打卡位俾大家影相,唔夠光可以問職員拎打燈

我同朋友去咗浩海立方新開的餐廳
猶如置身深海😍 與水母共餐 令人難忘的午餐🥰

食物方面
頭盤叫咗海龍王沙律
每一啖都充滿着蟹肉 夾雜着一啲啫喱 口感好特別

龍蝦奶昔(soup)
龍蝦湯內有卡邦尼芝士,第一次見 味道更加之香濃可口

珍寶虎蝦意大利麵
成碟意粉都充滿着香濃嘅蝦香味,蝦大隻而且份量夠多

2022-01-17 123 瀏覽
原本係一間水族館,而家做埋餐廳,位置雖然唔算多,但相隔有些距離,不會桌貼桌,而最靚既位置當然是大螢幕既附近,而其他位置都有水母觀賞,螢幕會不停播放優美的海洋動畫,而中間有很多水母暢游,環境很暗,非常浪漫🌹,在美妙的音樂下享受佳餚。安格斯肉眼扒🥩肉眼肥瘦適中,肉質軟腍,配上特製醬汁,配法式薯菜和半乾蕃茄醬汁,酸酸地好開胃。海鱸魚🐟配蕃茄他他鱸魚魚皮煎得香脆可口,魚肉嫩滑,有魚油甘鮮,配上蕃茄他他令味蕾更清新。歌劇院蛋糕🍰層次分明,黑朱古力和奶油實在很搭,夾有海綿蛋糕和咖啡夾層,是一款很好味的法式蛋糕。

安格斯肉眼扒🥩

海鱸魚🐟配蕃茄他他

歌劇院蛋糕🍰
2022-01-17
2022-01-13 105 瀏覽
終於book到喇,呢間餐廳超級難book,今日特登早啲來,心情超靚🥰門口成個展覽館咁,好有氣勢,梗係影下相留念喇😍順便係門口睇定Menu先,咦!價錢都好經濟喎,明碼實價,都好多選擇👍🏻入到去,超級驚喜,環境好浪漫,每個位都有個魚缸,入面有好多唔同品種嘅水母,成個環境好有氣氛,真係又開心又興奮🥰情調又好,又夠寬躺,真心覺得佢哋設計得好正💕落完Order之後周圍參觀下,嘩!真係目不暇給,好靚,超級浪漫💕,呢度好似萬花筒咁,有好多好多水母🥰望住咁靚咁得意嘅水母,嘆住咁正嘅肉眼扒$328,而且佢呢塊扒質數好高,份量夠,肉脂分佈平均,好有肉味,五成熟啱啱好👍🏻另外呢個巴拿馬火腿忌廉磨菇意大利麵$188,調味好又惹味,兩個人share啱啱好😊香煎魚柳海盤魚$268,外脆內軟,又香又滑,靚魚👍🏻餐廳服務好,雖然咁多客人,但服務員態度非常好,應該係訓練有素,值得一讚🤗推薦推薦👍🏻
門口成個展覽館咁,好有氣勢,梗係影下相留念喇😍
情調又好,又夠寬躺,真心覺得佢哋設計得好正💕
香煎魚柳海盤魚$268,外脆內軟,又香又滑,靚魚👍🏻
推薦推薦👍🏻
2022-01-13 76 瀏覽
為了體驗呢間水母餐廳,網上預約⏰左好耐,今日終於到我喇。門外check in 真係好似參觀展覧館咁,一揭起布幕,瞬間走進🐠🐟水族世界,投射嘅海洋生態,瑩光嘅水母,漆黑嘅環境更顕色彩,呢度真係好靚呀💕可以係咁浪漫嘅環境用餐真係好開心🥳店員服務好好,帶好座位端上餐牌,更貼心提供照明工具,要打著燈光點餐挺有趣的🎈主食我點左海鱸魚🐟,魚皮煎封得香脆,簡單的調味是我最愛嘅做法,魚柳入口嫩滑多汁,伴牒有微微酸嘅油醋蕃茄碎,味道清新,烤焗蕃薯🍠清甜又健康。二人組合加多個Parma ham 忌廉磨菇意粉🍝,咸香火腿很惹胃口,忌廉汁香濃豐厚,滿滿的分佈,輕鬆share 食,睇住水母用餐心情特別愉快😜朋友嘅牛扒睇落亦唔錯,主題餐廳來講,價錢亦算合理。除咗食之外,水母萬花筒嘅視覺效果亦相當迷人。咁特別嘅環境,有得食又有得觀賞,唔駛搭飛機✈️都有旅遊嘅感覺,實在值得一試⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

本身都好鐘意去水族館睇海洋生物,咁啱見到有post介紹呢間水母餐廳就book 咗去試吓~每張桌都set 喺一個水母箱隔離,可以一邊食一邊睇住水母飄嚟飄去~~二人套餐(一位$628)包咗兩個頭盤、一個湯、兩個主菜、甜品同飲品。1)橄欖油蒜香蝦三粒蝦仔🦐都幾彈牙嘅,而且帶有蒜香味~2)加利西亞風味八爪魚八爪魚肉質有啲靱,用刀切咗好耐先切到🙈🙈最好食係個薯蓉🤣3)龍蝦湯🦞🦞龍蝦湯係唯一一個熱辣辣上菜嘅,龍蝦嘅味道幾濃郁,湯都唔會太咸4)阿根廷紅蝦手工意粉意粉味道一般般,而且蝦食落唔係好新鮮咁🙈5)美國肉眼牛扒肉質同味道都唔錯嘅,好食過意粉😂6)焦糖燉蛋個人覺得上面嘅焦糖可以燒得均勻啲。抵讚嘅係味道唔會太甜👍🏼整體上,食物質素就一般,最主要都係食個環境姐😂

1)橄欖油蒜香蝦
橄欖蒜香蝦

三粒蝦仔🦐都幾彈牙嘅,而且帶有蒜香味~
2)加利西亞風味八爪魚
八爪魚

八爪魚肉質有啲靱,用刀切咗好耐先切到🙈🙈最好食係個薯蓉🤣
3)龍蝦湯
龍蝦湯

4)阿根廷紅蝦手工意粉
阿根廷紅蝦手工意粉

意粉味道一般般,而且蝦食落唔係好新鮮咁🙈
5)美國肉眼牛扒
美國肉眼牛扒

肉質同味道都唔錯嘅,好食過意粉😂
6)焦糖燉蛋
焦糖燉蛋

個人覺得上面嘅焦糖可以燒得均勻啲。抵讚嘅係味道唔會太甜👍🏼

整體上,食物質素就一般,最主要都係食個環境姐😂

橄欖蒜香蝦
2021-12-28 343 瀏覽
從未寫過食評,客觀評論下呢度d食物琴日聖誕節提前book左呢間餐廳食飯,其實我對主題餐廳d食物冇期望會有幾好食….頭盤上左個蒜蓉蝦同八抓魚,蒜蓉味我唸大部分都鐘意嘅,不過太多油~(不過算係成個set比較好食嘅部分)馬賽魚濃湯對於我黎講比較鹹同腥,但有d朋友可能比較食得鹹,呢個湯就真係因人而異(我飲左2/3,男友飲左1/3)主菜我哋嗌左牛扒and羊架先上左牛扒,真心講句係食得嘅,個扒全部食曬👍跟住上左個羊架我本身好鍾意食羊肉,但係呢度整嘅羊我真係吞唔落,羊膻味太重(我咁鍾意食羊都覺得個味太重,真係可想而知…),另外仲有一半係油,點解個羊可以整成咁?最後就係甜品同茶啦,普普通通,冇咩特別
從未寫過食評,客觀評論下呢度d食物

主菜我哋嗌左牛扒and羊架
先上左牛扒,真心講句係食得嘅,個扒全部食曬👍

跟住上左個羊架

最後就係甜品同茶啦,普普通通,冇咩特別
2021-12-25
慶祝紀念
聖誕節
2021-12-24 145 瀏覽
探游館這個好地方,由國際頂尖海洋館建築師及專業養殖等團隊共同創作,當中矚目焦點「夢幻水母萬花筒區」~非常棒。海洋生物及投影視覺藝術,鏡花水月海底世界!店內的食物也有水母研究所之特色,可從中認識水母生態,近距離觀賞水母餵食,甚至和水母零距離接觸!彩色感高魚柳魚柳味好濃,簡單的用鹽和胡椒醃。清新味道~不錯,魚柳兩面煎至金黃,調至濃味,自家調製的醬,慢火烹煮,再加上不同芝士莫札瑞拉芝士 、巴馬臣芝士、橙車打芝士、迷你水牛芝士冬蔭功海鮮長通粉手工意粉~手工長通粉,棒~口感煙韌彈牙。冬蔭功味道非常濃,加上其他香料,感覺非常泰式風味~冬蔭泰文,酸辣意思,功泰文蝦,所以冬蔭功酸辣蝦。冬蔭也不一定只配蝦,還可以配海鮮、好好吃,甜中有點海鮮味呢。龍蝦奶昔此款龍蝦湯熬煮多種優質食材而成,以龍蝦、海蜇蝦、蟹及蔬菜,伴上白酒中烹煮,店內的材料鮮味煮出。因此湯底質感濃濃,口感豐富~啖啖充滿鮮甜味。煮熱飲用奶昔棒棒。焗大啡菇雜菜快手早餐也會吃的~焗大啡菇,棒~值得一吃~好吃啡菇含有礦物質,能幫助保護細胞,提高抵抗力。大啡菇中的維他命,能有助身體吸收鈣質,也在調節免疫功能起到作用。店子焗之磨菇味道不錯,一口,首先嘗

魚柳

冬蔭功海鮮長通粉

龍蝦奶昔
甜味。煮熱飲用奶昔棒棒。

焗大啡菇雜菜
快手早餐也會吃的~焗大啡菇,棒~
值得一吃~好吃啡菇含有礦物質,能幫助保護細胞,提高抵抗力。大啡菇中的維他命,能有助身體吸收鈣質,也在調節免疫功能起到作用。店子焗之磨菇味道不錯,一口,首先嘗到非常香味,濃烈蒜香爽脆紅菜,精彩還是磨菇,水份充足,菇味濃郁!

全港首個海洋體驗館 ,不但嶄新呈現海洋世界,店內引入真實的海洋生物,配合絢麗的光影藝術,樸實無華的水母,瞬間渲染成色彩斑斕的泡泡,陶醉在吃美吃和翩翩起舞之水母,如同大海中的芭蕾舞團,很合跟朋友留下倩影,將這由光與影、自然與科技交錯融匯的藝術定格。夢幻唯美的水母餐廳,棒喔
2021-12-23 66 瀏覽
今日同老公黎荃灣新開的水母餐廳,從門口可以看到餐廳裡十分暗,只有投射出來的海洋影像,餐桌旁有水族館,一邊看著水母優美的姿態,一邊品嚐美食,享受著悠閒的節奏。我們點了咖啡菇做頭盤,菇上有紅菜頭,烤得幾入味。粟米湯味道甜,配上鬆脆的麵包,在上面加上鵝肝醬😍,配搭新穎。虎蝦番茄意粉都幾入味,上面有芝士粉,虎蝦烤得不錯。最驚喜的是烤豬鞍,肉質嫩滑,入口有濃濃的黑椒味,配上我很喜歡的甜薯真的很不錯。在這個格調下慢慢享受晚餐,兩個人拍下拖,都幾開心。
我們點了咖啡菇做頭盤,菇上有紅菜頭,烤得幾入味。
虎蝦番茄意粉都幾入味,上面有芝士粉,虎蝦烤得不錯。

在這個格調下慢慢享受晚餐,兩個人拍下拖,都幾開心。
2021-12-20 148 瀏覽
全港首個水母主題餐廳,今日帶女女走進迷你水族館,有不同品種的水母在你面前飄浮,療癒之餘又超夢幻,環境超級享受。餐廳環境寬敞,枱個枱之間不逼狹,空間感十足,而且非常寧靜。每個枱格離都有水母陪你共進晚餐,可以近距離慢慢欣賞水母的型態,而且入面仲有真水母的夢幻水母萬花筒,打卡一流。龍蝦奶昔賣相非常精緻,龍蝦湯上加了馬斯卡邦尼芝士忌廉,好像奶昔般一樣幼滑,龍蝦湯味道非常濃郁,香氣逼人。椰菜花無米飯椰菜花經過炙燒,帶出了椰菜花的香味,再加上帕馬森芝士,芝味濃郁,椰菜花與芝士味道互相平衡得好好。黑松露野菌意大利飯一上枱,濃濃的黑松露味道,野菌份量都幾多,有羊肚菌、野菌,濃郁野菌味倍增,意大利飯濕潤度剛好,而且醬汁包住每一粒飯,好Creamy 。

龍蝦奶昔

椰菜花無米飯

2021-12-19 116 瀏覽
唔駛去海洋公園,都可以近距離接觸水母世界,讓你能仿如置身於海底享用晚餐。餐廳周圍有大大小小的水母圍繞著,邊吃飯邊享受美麗的水母世界,非常浪漫又有驚喜的晚餐。意式帶子火腿多士($128)帶子厚身大粒,肉質Q彈,巴馬火腿肉質柔軟,非常鹹香,再配上大大塊脆脆多士,味道豐富有層次。澳洲西冷牛扒($288)西冷牛扒厚身,點了5成熟,煎得剛剛好,牛味濃郁,還保留了肉汁好Juicy,沾上半乾蕃茄醬汁,肉味更提升,另外配菜有蕃薯和法式燴雜菜,燴雜菜可以減低肥膩感,另外蕃薯好甜,好綿滑

意式帶子火腿多士($128)
澳洲西冷牛扒($288)
2021-12-17 235 瀏覽
最近要搵地方慶祝,見到呢間餐廳好有特式,就簡左呢度。呢度最吸引一定係每張枱都係水母缸隔離,我地去到比較早,職員仲俾我地選擇邊個水母缸既枱,我地簡左最常見個隻。一坐底就俾佢地吸引住,好relax 咁飄飄下,好治癒餐牌每樣野都好似好特別,所以我地點兩個二人餐一齊食。前菜海龍王沙律 蟹肉 ,蟹肉配上西蘭花湯,清新鮮甜意式火腿帶子多士 , 火腿不錯,帶子有點失色湯龍蝦奶昔馬斯卡邦尼芝士忌廉 - 濃郁鮮味,仲有芝士的濃味,非常正!粟米濃湯 鵝肝燉蛋-粟米湯本來無特別,但個鵝肝擺埋落去之後就完全唔同晒,原本都可以咁夾主菜慢煮美國帶骨豬鞍 -終於食到好味豬鞍,上次食某某餐廳真是嬲到俾左劣評。呢個非常好味,肉質好鮮嫩,仲保留原有豬肉的香味,個南瓜好林,中和個油膩感,整體好好食珍寶虎蝦意大利麵-個汁似龍蝦湯,兩隻蝦好大又爽,鮮甜,個意粉不錯甜品忌廉泡夫-最鍾意佢夠多cream食完再去餐廳後面個展館睇下,影下相,考慮帶埋小朋友仲好,佢地一定唔會掛住玩手機。

餐牌每樣野都好似好特別,所以我地點兩個二人餐一齊食。

前菜
海龍王沙律 蟹肉 ,蟹肉配上西蘭花湯,清新鮮甜
意式火腿帶子多士 , 火腿不錯,帶子有點失色

主菜

甜品