2017-01-26 492 瀏覽
同事之前講請食餅, 買左都唔算新嘅crostini甜品。呢間西餅/甜品店開左唔算好耐, 1/2年多, 分店唔少。最近仲見佢有啲店加左座位可以俾人坐下, 仲有咖啡飲, 似cafe嘅, 裝修都唔錯呢。同事買左4件唔同味嘅蛋糕, 樣樣都的的骰骰, 頗精緻。Crostini嘅蛋糕賣相吸引, 而且款式都多, 可惜略嫌價錢偏貴, 每件大概$3x -$4x。如果價錢便宜一點就好啲。左上: 青蘋果白酒慕絲。賣相清新, 有1片4葉草做裝飾。味道有青蘋果嘅清甜, 可惜白酒味欠奉。左下: 雲尼拿杏仁布甸。上面係雲尼拿布甸, 可見到一粒粒雲尼拿籽, 用料足, 味道比較甜。下面係杏仁撻底, 配合上面嘅布甸一齊食好味啲。口感上比較豐富。右上: 應該係杏仁咖啡慕絲。同事話都唔錯, 咖啡味足, 但有啲膩。右下: 芒果伯爵茶慕絲(希望冇記錯)。另一同事話味道有少少唔夾, 但接受到。下次試試佢地嘅pastry or bread先!!

下次試試佢地嘅pastry or bread先!!
HK$40
2017-01-03 583 瀏覽
每位女孩偶爾也會想食少少甜品,途俓此間被星球吸引著,考慮了一會決定要這兩個口味。分別係 芝士& 香濃朱古力味我覺得芝士非常好食,芝士味香濃得黎但唔過膩但食完芝士之後再食朱古力就覺得太over 了。我會再黎試唔同口味既蛋糕不得不提店員超好服務,幫我貼得緊緊不易掉
分別係 芝士& 香濃朱古力味

我覺得芝士非常好食,芝士味香濃得黎但唔過膩
但食完芝士之後再食朱古力就覺得太over 了。
我會再黎試唔同口味既蛋糕

不得不提店員超好服務,幫我貼得緊緊不易掉
2016-11-10 1393 瀏覽
秋意濃濃,獨行俠午飯過後走著走著忽然很想吃些甜點,可是卻在觀塘找不到小店光顧,本想去買cupcake來著,未料店已倒閉但openrice上仍未更新,一時三刻只找到crostini的甜點較有興趣。觀塘分店的特別細小,只能同時容納二至三位顧客,獨行俠最後買了個檸檬撻($28) 回家品嚐~~~這款檸檬撻和平常的有些不同,它像是餅乾一樣中間夾著檸檬吉士,然後上面有些忌廉輕輕被火槍燒過。雖然店鋪提供了木叉,可是效率奇低,所以便乾脆用手吃會更好…撻皮一咬就像餅乾一樣乾脆,不會像有些撻放太久而變諗,中間的吉士甜中帶微酸,頂層還有一粒莓子,咬下去頗新鮮有爆開的感覺以前吃過Crostini的磅裝蛋糕已經覺得不錯,有些款式的價錢相對不算太貴,是暫時唯一還愛光顧的連鎖西餅店之一!

這款檸檬撻和平常的有些不同,它像是餅乾一樣中間夾著檸檬吉士
,然後上面有些忌廉輕輕被火槍燒過。
Lemon tart
HK$28
雖然店鋪提供了木叉,可是效率奇低,所以便乾脆用手吃會更好…

Lemon tart
2016-11-09
HK$28
  • Lemon tart
2016-10-29 1054 瀏覽
十月之星, 今次揀選咗呢款伯爵茶橙蛋糕EARL GREY ORANGE CAKE, 佢既外表睇嚟以為係普通既朱古力蛋糕, 但實際上佢係有內涵既伯爵茶味, 蛋糕切開發現內裡有幾層, 上層係伯爵茶既CREAM, 濃濃既伯爵茶味, 唔會太甜, 中下層既淡啡色原來係橙皮粒, 一啲苦味都冇, 只有濃濃既香橙味, 全個蛋糕都好MATCH, 食完唔會好滯, 因為每啖入口都夾有橙粒這店對客人都好窩心, 會送埋餐具, 另外生日牌係免費既, 唔會同其他大型連鎖店要另加錢先有生日牌, 只比紙牌或膠牌
2016-10-28
HK$248 (其他)
2016-05-25 4120 瀏覽
Crostini 走我喜愛的藍白風,裝潢簡約,但西餅卻精美,味道配搭也新穎新鮮。小西餅是我喜愛的,光看西餅的賣相,有點像Agnes b cafe,但價錢就比其低一點。這個反光的橙色球狀,怎樣想也想不到是黑加倫子味,原來紫色的部份在內裡。沒有好重的甜提子味,淺淺的一層,被外面帶咸味的芝士襯托著,誰也不搶誰的風頭,清新簡單。尤愛底層的脆脆餅底,為軟綿綿的西餅加添幾分脆口感。看外表還以為是巧克力味,內裡原來是伯爵茶。茶香在外面已經聞到,感染力強。切開是軟滑的伯爵茶慕思,咀嚼後有微微的橙澀味回甘,但與茶香卻很相融。兩件餅也有一小角金萡做點綴,簡單卻不失貴氣優雅。
黑加倫子海鹽芝士
HK$43
香橙伯爵茶
HK$38

2016-05-24
2 分鐘 (外賣自取)
HK$40
  • 黑加倫子海鹽芝士
  • 香橙伯爵茶
2016-05-20 2540 瀏覽
呢日係觀塘廣場做野,然後再返公司,經過Crostini,就諗住呢排好似好辛苦,想買D甜品獎勵下自己同堆D同事啦。買左4樣野,一件荔枝抹茶MOSSUE,一件香蕉朱古力MOSSUE,一件伯爵茶MOSSUE,另一件係榛子芝士掛,唔係太記得喇,因為呢件唔係我食同事a一黎就揀左綠茶果個,僗話綠茶味唔夠重wor,所以性價比不高,佢本人好中意食綠茶,佢覺得綠茶感該要有重茶味,又未至於要去到苦,但唔應該咁奶。同事B食伯爵果個,淡淡的伯爵香味好過引,中意飲伯爵茶的人可以試下喇。而我就揀左香蕉朱古力,香蕉味唔重,朱古力味還可以,不過如果再重味D會加分,MOSSUE蛋糕好滑,下次可以再試其他朱古力產品

2016-05-16
10 分鐘 (外賣自取)
HK$40 (下午茶)
  • 香蕉朱古力MOSSUE
2016-04-17 2015 瀏覽
not the first time buying take away coffee at crostini and their coffee is always excellent. but this time I was disappointed... barista not paying attention and talking on the phone while making my coffee. I got terrible coffee that morning and I'm an unhappy customer...very bitter coffee. it's just a latte... put a little heart for your returning customer please 😡
2016-04-12
2016-04-15 980 瀏覽
每個人都有心目中最喜歡的小食,有人喜愛吃街頭小食,當然街頭小食選擇實在太多令人難以抗拒。但要入到辦公室的小食就當然是零食及餅乾啦。我就偏愛吃餅乾,尤其瑚碟酥。由好多層皮去製作出來,可能有千層,哈真的非常花工夫,拿出來已經聞到好香既酥味,金黃色既外表,卷下卷下形成的瑚碟形態,再加上有糖黏在一面,咬入口仲有非常鬆脆既口感,即時一分為二片,味道當然是香甜味,好像有蜜糖搽了一次,再加上砂糖,簡直停不了口,一吃就要沒半包了,太好味。
2016-03-12 1008 瀏覽
真係超鐘意食包,由其係牛角包!每次見到包店或者聞到牛角包味都忍唔住沖入去!!crostini推出o左有幾款牛角包有原味,杏仁,芝士同朱古力今次就買o左朱古力味食多口問句可唔可能幫手整熱原本真係得!!整熱完之後好香!朱古力重暖暖地溶溶地!夾係牛角包入面真係超好食,朱古力味好濃又唔會好甜!一定會再食!!不過熱完真係要小心d食,朱古力醬好易整到周圍係
真係超鐘意食包,由其係牛角包!
每次見到包店或者聞到牛角包味都忍唔住沖入去!!
crostini推出o左有幾款牛角包
有原味,杏仁,芝士同朱古力
今次就買o左朱古力味食
多口問句可唔可能幫手整熱
原本真係得!!
整熱完之後好香!朱古力重暖暖地溶溶地!
夾係牛角包入面真係超好食,
朱古力味好濃又唔會好甜!
一定會再食!!
不過熱完真係要小心d食,
朱古力醬好易整到周圍係
5 分鐘 (外賣自取)
2015-12-08 1698 瀏覽
母親大人的生日,今年在crostini bakery 買了一個蛋糕作她的生日蛋糕。冰雪樹頭蛋糕$288: 樹頭蛋糕是聖誕限定款式,分別有紅莓,榛子及冰雪三個款式。 蛋糕體積只限一磅的,我們一家四口吃就十分適合了。蛋糕外貌簡約,面頭有些用黑及白朱古力製成的裝飾。蛋糕主要成份為乳酪慕絲,甫切開蛋糕,層次分明,由最底開始說起,分別是海綿蛋糕,黑加倫子mousse,再一層海綿蛋糕,外面則是乳酪慕絲。吃下,慕絲creamy順滑,乳酪部分酸中又有些芝士奶香,中間的黑加倫子部分有著清新的果酸氣,再來是海綿蛋糕增加些少口感及層次,讓人不小心一口接一口。整體來說,蛋糕不會令人有負擔及滯溜的感覺,食味也比想像的高,推介孩子試試。______________________________Crostini地址: 觀塘開源道68號觀塘廣場地下G8號舖
蛋糕外貌簡約,面頭有些用黑及白朱古力製成的裝飾。

Crostini
地址: 觀塘開源道68號觀塘廣場地下G8號舖
外賣自取
HK$70 (其他)
2015-11-04 1648 瀏覽
對上一次食呢仲cake 既時候, 就係隔離team既靚靚女上司走既散水餅, 今次都係散水餅, 仲要係隔離公司的, 哈哈~ monkey 靜靜地話你知啊, 同事俾我時話係隔離公司的Mandy請的, 我問....邊個係Mandy ar? 佢地形容完我都唔知, 就走左去問那人是誰....haha~ 發現自己連 Hello都未同佢講過就要say bye bye了~以下3個都係同事的: 同事L的 : - 紅橙特濃朱古力脆脆 同事S的 : - 芒果伯爵茶慕絲(2 位同事都話唔好味, 似洗潔精味, 佢地一人試左一啖, 就話想 bye bye 件cake 了) 同事A的 : -香蕉朱古力慕絲 同事M的 : - 法式芝士同事M咪就係Monkey law呢件並非我揀的, 係秘書放底的. Monkey一見到即灑手擰頭....但AL話ok ga wow, 係芝士蛋糕嚟ga~放底左, 唯有try try...好在真係不太酸, 外層係thin raspberry jelly, 内裏係濃濃既美式芝士蛋糕, 都幾實,微酸的raspberry jelly 原來可這樣中和膩的cheese cake還帶出左點點的水

以下3個都係同事的:

同事L的 : -

同事S的 : -

芒果伯爵茶慕絲

同事A的 : -

香蕉朱古力慕絲
同事M的 : -

法式芝士

同事M咪就係Monkey law

但AL話ok ga wow, 係芝士蛋糕嚟ga~

放底左, 唯有try try...

微酸的raspberry jelly 原來可這樣中和膩的cheese cake還帶出左點點的水果味.

每蛋糕 (slice cake) 都配一枝木叉
呢區没有太多cake shop的選擇, Crostini 慢慢成為散水餅之選了~

2015-11-03
1 分鐘 (外賣速遞)
HK$40 (下午茶)
今日下午去開觀塘,就去咗Crostini 買咗幾件蛋糕🍰返屋企。買完蛋糕,我就直接搭巴士🚃,返到屋企大概一小時路程。途中都有冷氣。返到屋企滿心歡喜,一打開個盒😨😨 見到其中一件蛋糕變咗咁嘅樣💩,佢應該係中咗面目全非腳,所以變咗面目全非糕,我見到呢pat糕,我真係笑咗好耐。😂到底點解可以溶到咁?雖然佢溶到好醜,但係完來佢好有來涵!紅橙特濃朱古力脆脆 ($36) 🍫朱古力mousse非常香滑,而且味道真係好濃!中間仲有🍊血橙啫喱,酸酸地可以中和返朱古力嘅甜味!食食下仲食到一粒粒嘅朱古力脆脆! 加咗脆脆成件蛋糕真係提升咗!雖然件蛋糕變到面目全非,但真係幾好食!睇返個menu,其實佢賣相真係唔差,可惜唔知點解會咁快溶到咁,從來未試過買蛋糕有呢個情況。如果店員可以問下我車程時間,再按需要提供乾冰會更好。
HK$36
HK$36
雖然佢溶到好醜,但係完來佢好有來涵!

5 分鐘 (外賣自取)
HK$36 (下午茶)
  • 紅橙特濃朱古力脆脆
2015-07-22 2208 瀏覽
又到了早餐時間, 今次選了一個蘋果鬆餅作早餐.賣相十分吸引, 發得高高的, 很想一口吃掉有些蘋果粒粒,味道甜甜的, 很鬆軟, 不錯!不過, 也不是太吃得出是蘋果味,因為並沒有蘋果的香味喔 !
又到了早餐時間, 今次選了一個蘋果鬆餅作早餐.
賣相十分吸引, 發得高高的, 很想一口吃掉

有些蘋果粒粒,味道甜甜的, 很鬆軟, 不錯!
不過, 也不是太吃得出是蘋果味,因為並沒有蘋果的香味喔 !
外賣自取
HK$13 (早餐)
2015-06-08 2589 瀏覽
這所西餅店的蛋糕雖貴,但确是超有所值那裏的鬆餅是真的令人垂涎三尺,回味無窮。朱古力鬆餅的朱古力味濃而帶點苦甜味及濃濃的朱古力香味而且朱古力粒多而香濃,為鬆餅的味度增添了層次。如你愛朱古力,你必會為它而心動
這所西餅店的蛋糕雖貴,但确是超有所值
那裏的鬆餅是真的令人垂涎三尺,回味無窮。朱古力鬆
餅的朱古力味濃而帶點苦甜味及濃濃的朱古力香味
而且朱古力粒多而香濃,為鬆餅的味度增添了
層次。如你愛朱古力,你必會為它而心動
2015-03-10
1 分鐘 (外賣自取)
  • 朱古力鬆餅
2015-05-19 2721 瀏覽
胖蕉生日買左個蛋糕,係香芒開心果慕斯,正正方方我們共有12個人,分得幾容易,因為有老中青都齊哂,每人分到好似西餅的一份size,味道方面第一口係有丁點兒酸,但口腔內9成都係開心果的香味,吃落不算太甜,老人家都食到,慕斯部分好滑又軟身,而紅色一粒粒的莓子很酸的。聽說這家麵包更出色,下次可再試。
香芒開心果慕斯
聽說這家麵包更出色,下次可再試。
2015-05-16
外賣自取
HK$250 (其他)
  • 香芒開心果慕斯