2016-04-15 1279 瀏覽
每個人都有心目中最喜歡的小食,有人喜愛吃街頭小食,當然街頭小食選擇實在太多令人難以抗拒。但要入到辦公室的小食就當然是零食及餅乾啦。我就偏愛吃餅乾,尤其瑚碟酥。由好多層皮去製作出來,可能有千層,哈真的非常花工夫,拿出來已經聞到好香既酥味,金黃色既外表,卷下卷下形成的瑚碟形態,再加上有糖黏在一面,咬入口仲有非常鬆脆既口感,即時一分為二片,味道當然是香甜味,好像有蜜糖搽了一次,再加上砂糖,簡直停不了口,一吃就要沒半包了,太好味。
2016-03-12 1259 瀏覽
真係超鐘意食包,由其係牛角包!每次見到包店或者聞到牛角包味都忍唔住沖入去!!crostini推出o左有幾款牛角包有原味,杏仁,芝士同朱古力今次就買o左朱古力味食多口問句可唔可能幫手整熱原本真係得!!整熱完之後好香!朱古力重暖暖地溶溶地!夾係牛角包入面真係超好食,朱古力味好濃又唔會好甜!一定會再食!!不過熱完真係要小心d食,朱古力醬好易整到周圍係
真係超鐘意食包,由其係牛角包!
每次見到包店或者聞到牛角包味都忍唔住沖入去!!
crostini推出o左有幾款牛角包
有原味,杏仁,芝士同朱古力
今次就買o左朱古力味食
多口問句可唔可能幫手整熱
原本真係得!!
整熱完之後好香!朱古力重暖暖地溶溶地!
夾係牛角包入面真係超好食,
朱古力味好濃又唔會好甜!
一定會再食!!
不過熱完真係要小心d食,
朱古力醬好易整到周圍係
下午茶
2015-12-08 1963 瀏覽
母親大人的生日,今年在crostini bakery 買了一個蛋糕作她的生日蛋糕。冰雪樹頭蛋糕$288: 樹頭蛋糕是聖誕限定款式,分別有紅莓,榛子及冰雪三個款式。 蛋糕體積只限一磅的,我們一家四口吃就十分適合了。蛋糕外貌簡約,面頭有些用黑及白朱古力製成的裝飾。蛋糕主要成份為乳酪慕絲,甫切開蛋糕,層次分明,由最底開始說起,分別是海綿蛋糕,黑加倫子mousse,再一層海綿蛋糕,外面則是乳酪慕絲。吃下,慕絲creamy順滑,乳酪部分酸中又有些芝士奶香,中間的黑加倫子部分有著清新的果酸氣,再來是海綿蛋糕增加些少口感及層次,讓人不小心一口接一口。整體來說,蛋糕不會令人有負擔及滯溜的感覺,食味也比想像的高,推介孩子試試。______________________________Crostini地址: 觀塘開源道68號觀塘廣場地下G8號舖
蛋糕外貌簡約,面頭有些用黑及白朱古力製成的裝飾。

Crostini
地址: 觀塘開源道68號觀塘廣場地下G8號舖
外賣自取
$70 (其他)
2015-11-04 1987 瀏覽
對上一次食呢仲cake 既時候, 就係隔離team既靚靚女上司走既散水餅, 今次都係散水餅, 仲要係隔離公司的, 哈哈~ monkey 靜靜地話你知啊, 同事俾我時話係隔離公司的Mandy請的, 我問....邊個係Mandy ar? 佢地形容完我都唔知, 就走左去問那人是誰....haha~ 發現自己連 Hello都未同佢講過就要say bye bye了~以下3個都係同事的: 同事L的 : - 紅橙特濃朱古力脆脆 同事S的 : - 芒果伯爵茶慕絲(2 位同事都話唔好味, 似洗潔精味, 佢地一人試左一啖, 就話想 bye bye 件cake 了) 同事A的 : -香蕉朱古力慕絲 同事M的 : - 法式芝士同事M咪就係Monkey law呢件並非我揀的, 係秘書放底的. Monkey一見到即灑手擰頭....但AL話ok ga wow, 係芝士蛋糕嚟ga~放底左, 唯有try try...好在真係不太酸, 外層係thin raspberry jelly, 内裏係濃濃既美式芝士蛋糕, 都幾實,微酸的raspberry jelly 原來可這樣中和膩的cheese cake還帶出左點點的水

以下3個都係同事的:

同事L的 : -

同事S的 : -

芒果伯爵茶慕絲

同事A的 : -

香蕉朱古力慕絲
同事M的 : -

法式芝士

同事M咪就係Monkey law

但AL話ok ga wow, 係芝士蛋糕嚟ga~

放底左, 唯有try try...

微酸的raspberry jelly 原來可這樣中和膩的cheese cake還帶出左點點的水果味.

每蛋糕 (slice cake) 都配一枝木叉
呢區没有太多cake shop的選擇, Crostini 慢慢成為散水餅之選了~

2015-11-03
1 分鐘 (外賣送餐)
今日下午去開觀塘,就去咗Crostini 買咗幾件蛋糕🍰返屋企。買完蛋糕,我就直接搭巴士🚃,返到屋企大概一小時路程。途中都有冷氣。返到屋企滿心歡喜,一打開個盒😨😨 見到其中一件蛋糕變咗咁嘅樣💩,佢應該係中咗面目全非腳,所以變咗面目全非糕,我見到呢pat糕,我真係笑咗好耐。😂到底點解可以溶到咁?雖然佢溶到好醜,但係完來佢好有來涵!紅橙特濃朱古力脆脆 ($36) 🍫朱古力mousse非常香滑,而且味道真係好濃!中間仲有🍊血橙啫喱,酸酸地可以中和返朱古力嘅甜味!食食下仲食到一粒粒嘅朱古力脆脆! 加咗脆脆成件蛋糕真係提升咗!雖然件蛋糕變到面目全非,但真係幾好食!睇返個menu,其實佢賣相真係唔差,可惜唔知點解會咁快溶到咁,從來未試過買蛋糕有呢個情況。如果店員可以問下我車程時間,再按需要提供乾冰會更好。
紅橙特濃朱古力脆脆
雖然佢溶到好醜,但係完來佢好有來涵!

2015-07-22 2411 瀏覽
又到了早餐時間, 今次選了一個蘋果鬆餅作早餐.賣相十分吸引, 發得高高的, 很想一口吃掉有些蘋果粒粒,味道甜甜的, 很鬆軟, 不錯!不過, 也不是太吃得出是蘋果味,因為並沒有蘋果的香味喔 !
又到了早餐時間, 今次選了一個蘋果鬆餅作早餐.
賣相十分吸引, 發得高高的, 很想一口吃掉

有些蘋果粒粒,味道甜甜的, 很鬆軟, 不錯!
不過, 也不是太吃得出是蘋果味,因為並沒有蘋果的香味喔 !
外賣自取
$13 (早餐)
2015-06-08 2773 瀏覽
這所西餅店的蛋糕雖貴,但确是超有所值那裏的鬆餅是真的令人垂涎三尺,回味無窮。朱古力鬆餅的朱古力味濃而帶點苦甜味及濃濃的朱古力香味而且朱古力粒多而香濃,為鬆餅的味度增添了層次。如你愛朱古力,你必會為它而心動
這所西餅店的蛋糕雖貴,但确是超有所值
那裏的鬆餅是真的令人垂涎三尺,回味無窮。朱古力鬆
餅的朱古力味濃而帶點苦甜味及濃濃的朱古力香味
而且朱古力粒多而香濃,為鬆餅的味度增添了
層次。如你愛朱古力,你必會為它而心動
2015-03-10
1 分鐘 (外賣自取)
  • 朱古力鬆餅
2015-05-19 2917 瀏覽
胖蕉生日買左個蛋糕,係香芒開心果慕斯,正正方方我們共有12個人,分得幾容易,因為有老中青都齊哂,每人分到好似西餅的一份size,味道方面第一口係有丁點兒酸,但口腔內9成都係開心果的香味,吃落不算太甜,老人家都食到,慕斯部分好滑又軟身,而紅色一粒粒的莓子很酸的。聽說這家麵包更出色,下次可再試。
香芒開心果慕斯
聽說這家麵包更出色,下次可再試。
2015-05-16
外賣自取
$250 (其他)
香芒開心果慕斯
2015-05-08 2944 瀏覽
It was my friend's birthday so I have bought her a cake from crostini. I have never tried it before but all of my friends said that the cake there were pretty good. So first of all, the cake looks very elegant and beautiful. The taste of mango and passion are so strong and match perfectly. The cake is not too sweet and the mousse is creamy and nice! I am a mango-lover, and I recommend this to all the other mango-lover or non-mango-lover as it is really nice!!!!!
Mango & Passion Fruit Mousse Cake
2015-05-05
5 分鐘 (外賣自取)
$188 (其他)
2015-04-24 2850 瀏覽
自從在文華東方及AMANDA S吃過法式牛油麵包BRIOCHE後深深愛上這款西洋麵包,每逢見到這個名字總不會放過,暫時來說除了初遇的兩家名店外,西區的BEANS & DOUGH也是上乘之選,不過光顧次數最多卻是這家冒起得很快,門面是高貴寶藍色的CROSTINI。無可否認餅櫃裡的各款蛋糕真的超吸引,不過麵包怪每到其分店總會先向麵包架搜尋牛油麵包芳蹤,已包裝好的大麵包分為一整個及半份之份量,半份只需$20也算是街坊價。記憶中第一次在這店買到的牛油麵包微甜中略有咀嚼勁,尤其麵包外層跟軟軟麵包有著兩種不同食感,牛油味頗濃的甚為滿意,可是今次在觀塘店買到的牛油味真的淡了,麵包中的氣孔也大了,似乎中央製作的麵包水準還是不太穩定,希望這只是偶而出現的情況,也不要因為客人大多留意其蛋糕,稍被忽略的麵包的水準就掉以輕心哦。先後光顧過尖東店、荃灣愉景新城店、觀塘寧晉中心及觀塘廣場幾家分店,此店店員普遍是年青一群,買個麵包也可以看到俊男美女真是賞心樂事,服務態度也是男比女優,尤以尖東店及觀塘廣場店的男店員會主動詢問客人要否紙袋盛載麵包,好讓笨重月巴客人不會太過狼狽。看!這個寶藍色紙袋那麼漂亮怎會不要呢??包
法式牛油麵包

看!這個寶藍色紙袋那麼漂亮怎會不要呢??包裝袋以同一色系設計的曲奇餅用作送禮也是很好的選擇耶。
外賣自取
$20 (早餐)
法式牛油麵包
2015-03-21 2657 瀏覽
昨晚胖蕉的姐姐係Crostini買了幾個muffin,我和胖蕉攞了兩個食,到今早先當早餐,我本身想食乾果味,不小心吃了有蘋果肉的那個,但味道不錯,不太甜,鬆軟有口感,好香牛油味,所以有少少咸的,不像鬆餅,不會一咬就散,更似小蛋糕,聞落好香,一個已經大大舊,做早餐或者下午茶是不錯。但胖蕉的姐姐說乾果更好吃T口T!而且這家也有賣朱古力也好吃,找天再叫胖蕉買來吃。
2015-03-20
2015-03-06 2877 瀏覽
食厭左D頹餅, 想搵D靚少少既cake食下, 係觀塘似乎都唔多選擇, crostini我每日番工都經過的, 總見到有不少人在內買早餐食, 一班同事買回來的不是麵包, 而是一件件有特色的蛋糕這裡有三件, 也不需$90, 賣相不錯的, 圖左上的一件, 我同事還說之前已經想買來食, 點知排到既時候已售罄lu~先講下呢個lemon tart, 出奇地冇勁酸, 甜度我覺得適中, 唯獨on top果粒白色野, 同事話好難食, 我又覺得ok wor, 要連埋lemon tart一齊食會夾好多, 以$19有呢個質素, 值得一試架!呢個焦糖芒果拿破崙, 入面會有芒果肉, 吉士醬好滑, 加上唔太甜, 酥餅沒有因為切開而成件cake散開, 呢點我反而好surprise, 撇除我唔食芒果肉, 呢個拿破崙是我最喜歡的~最後一個是香蕉朱古力慕絲, 是三款之中甜度最高, 外面有金色coating, 好grand!! 慕絲味道普通, 食到中間先有香蕉肉, 仲有d朱古力脆粒同朱古力的蛋糕, 令慕絲有不同的口感層次, 喜歡朱古力的朋友, 相信會愛上的, 建議多d人share丫~呢個慕絲一個人食有點膩喔
Lemon Tart
Caramel Napoleon With Mago
Chocolate Mousse with Banana
2015-03-03
10 分鐘 (外賣自取)
Lemon Tart
Caramel Napoleon With Mago
  • 焦糖芒果拿破崙
  • 檸檬批
2015-01-19 2791 瀏覽
先前家人經過呢間麵包店,睇到我地去旅行時見過既麵包因此買左一個俾我試下,當早餐咬下都好:^p歐式乾果包收到既時候袋面已經全滲油了/___>一打開,嗯……裏面還是不要照好了……乾果包形狀有少許似Canelé,但佢係空心大份,所以又有少許像Doughnut表面灑左唔少糖粉,可惜早已跟麵包既油份混合,變成黏手既半透明狀話明乾果包,佢除左有不少杏仁片,當然仲有乾果啦!雖然我唔中意食,但提子乾……似乎無處不在講講麵包,入口鬆軟香口,麵團味道嚼後帶微酸,麵香甚重質感是煙韌路線,加上有點乾身,唯一潤口既就係帶油既外皮加上半溶糖粉咀嚼間飄出橙皮清香,算是解解膩吧不過如果要再食呢間,我應該唔會揀佢了

先前家人經過呢間麵包店,睇到我地去旅行時見過既麵包
因此買左一個俾我試下,當早餐咬下都好:^p
歐式乾果包
歐式乾果包

收到既時候袋面已經全滲油了/___>
一打開,嗯……裏面還是不要照好了……

話明乾果包,佢除左有不少杏仁片,當然仲有乾果啦!
雖然我唔中意食,但提子乾……似乎無處不在
講講麵包,入口鬆軟香口,麵團味道嚼後帶微酸,麵香甚重
咀嚼間飄出橙皮清香,算是解解膩吧

不過如果要再食呢間,我應該唔會揀佢了

外賣自取
$16 (早餐)
2014-12-10 2653 瀏覽
男友話chocolate mousse超好食講到咁誇張,卒之佢路過忍唔住買番黎俾我試外觀好精緻仲有我最鐘意既木紋餐具添!個chocolate mousse好滑有兩層,外層比較dense,內層airy啲,食落口感岩岩好,唔會太重太輕,朱古力甜中帶一點苦,唔會好漏或者膩好好味^^!!蛋糕中間有香蕉味既...都唔記得係咩添,可能係puree? 食食下朱古力食到香蕉,又多一啲清新既感覺,又甜又好味!!果然無介紹錯至於hazelnut cake,榛子味好香,好出,連埋原粒榛子食會再多一重口感,脆脆地好味道甜度適中,唯一有啲唔鐘意既係底層蛋糕體有啲過硬,食落比較乾,扣少少分但都好好味!會想試埋其他cake!
chocolate mousse & hazelnut cake

男友話chocolate mousse超好食
講到咁誇張,卒之佢路過忍唔住買番黎俾我試

外觀好精緻
仲有我最鐘意既木紋餐具添!

個chocolate mousse好滑
果然無介紹錯

但都好好味!會想試埋其他cake!
2014-11-15 2774 瀏覽
經過好多次。比佢既門面裝修吸引住。。原來9龍灣都有分店既。。入面既飽同蛋糕都好平。十幾蚊。個樣又幾靚。。。芝麻飽。無咩芝麻香。好鬆軟但估不到入面係甜既⊙_⊙。。個芝士飽一般。。呢個有係甜既。個感覺好像食提子飽咁。。食不到果仁味賣相ok,食洛去個酥皮痴住的,當然呢個價錢都不期待了,個吉士不太甜~拿破崙味道一般。都是個句 。佢咁平,當然不期待他的層次出色了。。但不難食。吉士ok既~~個lemon 撻不酸,可能我好怕食太酸既lemon 撻,這個又ok喎。。其實價錢真是好平。但質素一般。食物不難食但當然不是好食囉。。試下都ok既。。
入面既飽同蛋糕都好平。十幾蚊。個樣又幾靚。。。

芝麻飽。無咩芝麻香。好鬆軟但估不到入面係甜既⊙_⊙。。
個芝士飽一般。。

呢個有係甜既。個感覺好像食提子飽咁。。食不到果仁味