2017-07-28 3001 瀏覽
依間Crostini Bakery & Cafe ,其實我最初係比佢地蛋糕所吸引因為每一個蛋糕都好精緻有時睇到都唔捨得去食價錢上,都算中高價唔可以經常食正所謂"睇下得滿足"再一次俾佢吸引左意外地俾我發現,Crostini係有賣Cookies我自己都幾中意食甜品,曲奇依類型既食物最開心係有雜錦,有4個口味,分別係咖啡,伯爵茶,朱古力,果仁包裝好精美,如果送俾人都幾適合仲要個價錢係$40以內,重量就半磅左右分量我覺得好足夠下次我會再ENCORE因為曲奇配一杯熱茶*如果再經過,我會再試試其他蛋糕再分享
因為每一個蛋糕都好精緻
有時睇到都唔捨得去食
價錢上,都算中高價
唔可以經常食
正所謂"睇下得滿足"
再一次俾佢吸引左
意外地俾我發現,Crostini係有賣Cookies
我自己都幾中意食甜品,曲奇依類型既食物

包裝好精美,如果送俾人都幾適合
仲要個價錢係$40以內,重量就半磅左右
分量我覺得好足夠
下次我會再ENCORE
因為曲奇配一杯熱茶

*如果再經過,我會再試試其他蛋糕再分享
2017-07-27 1657 瀏覽
訂左個生日蛋糕比老公~點知去到同我講無收到order無蛋糕拎錢又比左但係就無貨拎?淨係一味話唔關佢地門市事wo仲建議我即場再買,然後"再"比錢又想水多我一筆蛋糕錢?事情又未解決就叫人再比錢真係要幾不負責任有幾不負責任即係咁唔識搞網上訂購就唔好搞啦又好彩蛋糕鋪又唔係得一間!真係無諗過訂左蛋糕係無蛋糕拎咖~不過錢又退唔到貨又無。要係呢間咁既野訂任何東西都應該要諗清楚因為人地唔係一定收到order咖^^
訂左個生日蛋糕比老公~
點知去到同我講無收到order無蛋糕拎
錢又比左但係就無貨拎?
淨係一味話唔關佢地門市事wo
仲建議我即場再買,然後"再"比錢
又想水多我一筆蛋糕錢?
事情又未解決就叫人再比錢
真係要幾不負責任有幾不負責任
即係咁
唔識搞網上訂購就唔好搞啦
又好彩蛋糕鋪又唔係得一間!
真係無諗過訂左蛋糕係無蛋糕拎咖~
不過錢又退唔到貨又無。
要係呢間咁既野訂任何東西都應該要諗清楚
因為人地唔係一定收到order咖^^
2017-07-27
生日
2017-07-21 1354 瀏覽
呢日行過Crostini Bakery & Cafe,見咁耐冇食咁就買咗啲餅返去屋企同人一齊食。之前都好似未見過呢個黃色嘅南瓜香蕉雲呢拿慕絲,於是就揀咗呢款。佢最外層係光滑嘅黃色半透明jelly,入面就包住咗白朱古力雲呢拿慕絲、香蕉蛋糕同埋南瓜香蕉餡,再用曲奇餅做餅底,之後用咗金箔、椰絲同埋白朱古力牌做裝飾。我覺得佢嘅南瓜同埋香蕉嘅味道都唔係太突出,食起上嚟都幾甜同幾膩,對佢嘅印象平平,不過佢嘅賣相的確係幾吸引嘅。
南瓜香蕉雲呢拿慕絲

呢日行過Crostini Bakery & Cafe,
見咁耐冇食咁就買咗啲餅返去屋企同人一齊食。

之前都好似未見過呢個黃色嘅南瓜香蕉雲呢拿慕絲,
於是就揀咗呢款。

南瓜香蕉雲呢拿慕絲

佢最外層係光滑嘅黃色半透明jelly,
入面就包住咗白朱古力雲呢拿慕絲、香蕉蛋糕同埋南瓜香蕉餡,
再用曲奇餅做餅底,
之後用咗金箔、椰絲同埋白朱古力牌做裝飾。

我覺得佢嘅南瓜同埋香蕉嘅味道都唔係太突出,
食起上嚟都幾甜同幾膩,
對佢嘅印象平平,
不過佢嘅賣相的確係幾吸引嘅。
2017-07-10 1373 瀏覽
是日有同事生日,身為公司的康樂組組長,小編當然要簡番個蛋糕同同事慶祝!網上見到Crostini 出左呢個新款「愛慕」$268,知道同事鐘意粉紅色,所以唔使多簡,就訂左呢款紅桑子夾心&白朱古力mousse!同事見到都非常驚喜,入邊的紅桑子酸酸地,中和番甜味,不過始終係白朱古力,所以都會甜小小。不過外形加哂分, 份量唔大,大概4-5人食。

不過外形加哂分, 份量唔大,大概4-5人食。
2017-07-05
 Crostini Bakery & Cafe 佢地款款包都好吸引小紅苺竹炭包 $18推薦指數:6/10吾好睇佢樣樣衰衰 黑色既竹炭包係吸引我買既地方竹炭其實係咩味?食得出同普通麵包吾同仲有少少杏仁味同牛油香 不過入面無杏仁ga!本身以為會得幾粒紅苺乾 點知有驚喜喔小紅苺份量都足 而且吾係乾 係新鮮紅苺喎!咬落有汁呢味道酸酸甜甜 幾好不失為一個health choice另外我最愛忌廉芝士!乜包都要有芝士忌廉芝士小紅苺包 $16推薦指數:8/10入面啲紅苺仔係爆汁 感覺好新鮮 而且甜度吾高 酸酸甜甜 同cream cheese 好夾佢依個包吾係由頭去尾都有忌廉芝士 係上下部分各有一pat 質感有別於台式麵包既忌廉芝士 係偏軟滑 雖然較溜滯 但亦相對有更香濃芝味-大愛cream cheese既我嫌佢吾夠多每啖都要有濃濃既忌廉芝士先滿足我太貪心了吧-聽朋友講叮30秒更美味食到一半先記得 但叮左芝士真係勁香 麵包又軟屬
小紅苺竹炭包
小紅苺竹炭包 $18
推薦指數:6/10
吾好睇佢樣樣衰衰 黑色既竹炭包係吸引我買既地方
小紅苺竹炭包
竹炭其實係咩味?食得出同普通麵包吾同
仲有少少杏仁味同牛油香 不過入面無杏仁ga!
本身以為會得幾粒紅苺乾 點知有驚喜喔
小紅苺份量都足 而且吾係乾 係新鮮紅苺喎!
咬落有汁呢

我太貪心了吧

聽朋友講叮30秒更美味
食到一半先記得 但叮左芝士真係勁香 麵包又軟屬
2017-04-20 978 瀏覽
周圍都見到有呢間分店,啲cake仲好似好靚又多款,經過望到都想買來食,但買過幾次cake,差唔多所有味都食過,貴左啲唔係件件好食所以今次來呢間有位坐叫其他野試下叫左2個鬆餅(藍苺同合桃味)2個都好好味好香,自己幾年前整過,其實材料加埋心機錢,都大約$10一個,呢度買$15,其實都抵至於杯咖啡,係焦糖味對比星巴克Pacific coffee個啲,呢杯就太淡,而且唔係平所以來呢間食野,睇下食咩啦,試過你就知
所以今次來呢間有位坐
叫其他野試下
叫左2個鬆餅(藍苺同合桃味)

至於杯咖啡,係焦糖味

所以來呢間食野,睇下食咩啦,試過你就知
2017-03-19
下午茶
2017-03-18 1136 瀏覽
上年開始係周圍見到Crostini 藍色嘅身影店面設計好英倫風,深藍色主調設計好有型每次行過都忍唔住停低望兩眼主打精品西餅,蛋糕, 價錢大約$36-4x一個細Cake 個個都好精緻,賣相好吸引今次揀左chocolate mousse cake with banana朱古力有點過甜不過配上香蕉味都幾夾
上年開始係周圍見到Crostini 藍色嘅身影
店面設計好英倫風,深藍色主調設計好有型
每次行過都忍唔住停低望兩眼
主打精品西餅,蛋糕,
價錢大約$36-4x一個細Cake
個個都好精緻,賣相好吸引
朱古力有點過甜
不過配上香蕉味都幾夾

2016-12-19
2017-03-16 1096 瀏覽
去開mega box Aeon行街, 無意中經過呢間麵包咖啡店, 看看門口餐牌,有pizza, 六十幾蚊一個唔算貴,一於入去試試。我叫咗green tea latte, parma ham pizza和田園雜菜pizza. 因即叫即焗的關係,店員表示要等15-20分鐘,結果最後等了超過半個鐘, 不過見到又大又熱辣辣的pizza, 都無所謂啦。Green tea latte綠茶味很濃,奶味不太重,幾creamy, 都唔錯。Parma ham pizza和田園雜菜pizzapizza熱辣辣,餅底鬆軟, 芝士多, parma ham很香,亦有很多塊,好好味。不過田園雜菜pizza配料比較少,但整體味道亦不差。

Green tea latte
綠茶味很濃,奶味不太重,幾creamy, 都唔錯。
green tea latte
Parma ham pizza和田園雜菜pizza

Parma Ham Pizza
2017-02-26
2017-01-26 1788 瀏覽
同事之前講請食餅, 買左都唔算新嘅crostini甜品。呢間西餅/甜品店開左唔算好耐, 1/2年多, 分店唔少。最近仲見佢有啲店加左座位可以俾人坐下, 仲有咖啡飲, 似cafe嘅, 裝修都唔錯呢。同事買左4件唔同味嘅蛋糕, 樣樣都的的骰骰, 頗精緻。Crostini嘅蛋糕賣相吸引, 而且款式都多, 可惜略嫌價錢偏貴, 每件大概$3x -$4x。如果價錢便宜一點就好啲。左上: 青蘋果白酒慕絲。賣相清新, 有1片4葉草做裝飾。味道有青蘋果嘅清甜, 可惜白酒味欠奉。左下: 雲尼拿杏仁布甸。上面係雲尼拿布甸, 可見到一粒粒雲尼拿籽, 用料足, 味道比較甜。下面係杏仁撻底, 配合上面嘅布甸一齊食好味啲。口感上比較豐富。右上: 應該係杏仁咖啡慕絲。同事話都唔錯, 咖啡味足, 但有啲膩。右下: 芒果伯爵茶慕絲(希望冇記錯)。另一同事話味道有少少唔夾, 但接受到。下次試試佢地嘅pastry or bread先!!

下次試試佢地嘅pastry or bread先!!
2017-01-03 1434 瀏覽
每位女孩偶爾也會想食少少甜品,途俓此間被星球吸引著,考慮了一會決定要這兩個口味。分別係 芝士& 香濃朱古力味我覺得芝士非常好食,芝士味香濃得黎但唔過膩但食完芝士之後再食朱古力就覺得太over 了。我會再黎試唔同口味既蛋糕不得不提店員超好服務,幫我貼得緊緊不易掉
分別係 芝士& 香濃朱古力味

我覺得芝士非常好食,芝士味香濃得黎但唔過膩
但食完芝士之後再食朱古力就覺得太over 了。
我會再黎試唔同口味既蛋糕

不得不提店員超好服務,幫我貼得緊緊不易掉
2016-11-10 2249 瀏覽
秋意濃濃,獨行俠午飯過後走著走著忽然很想吃些甜點,可是卻在觀塘找不到小店光顧,本想去買cupcake來著,未料店已倒閉但openrice上仍未更新,一時三刻只找到crostini的甜點較有興趣。觀塘分店的特別細小,只能同時容納二至三位顧客,獨行俠最後買了個檸檬撻($28) 回家品嚐~~~這款檸檬撻和平常的有些不同,它像是餅乾一樣中間夾著檸檬吉士,然後上面有些忌廉輕輕被火槍燒過。雖然店鋪提供了木叉,可是效率奇低,所以便乾脆用手吃會更好…撻皮一咬就像餅乾一樣乾脆,不會像有些撻放太久而變諗,中間的吉士甜中帶微酸,頂層還有一粒莓子,咬下去頗新鮮有爆開的感覺以前吃過Crostini的磅裝蛋糕已經覺得不錯,有些款式的價錢相對不算太貴,是暫時唯一還愛光顧的連鎖西餅店之一!

這款檸檬撻和平常的有些不同,它像是餅乾一樣中間夾著檸檬吉士
,然後上面有些忌廉輕輕被火槍燒過。
Lemon tart
雖然店鋪提供了木叉,可是效率奇低,所以便乾脆用手吃會更好…

2016-11-09
2016-10-29 1726 瀏覽
十月之星, 今次揀選咗呢款伯爵茶橙蛋糕EARL GREY ORANGE CAKE, 佢既外表睇嚟以為係普通既朱古力蛋糕, 但實際上佢係有內涵既伯爵茶味, 蛋糕切開發現內裡有幾層, 上層係伯爵茶既CREAM, 濃濃既伯爵茶味, 唔會太甜, 中下層既淡啡色原來係橙皮粒, 一啲苦味都冇, 只有濃濃既香橙味, 全個蛋糕都好MATCH, 食完唔會好滯, 因為每啖入口都夾有橙粒這店對客人都好窩心, 會送埋餐具, 另外生日牌係免費既, 唔會同其他大型連鎖店要另加錢先有生日牌, 只比紙牌或膠牌
2016-10-28
$248 (其他)
2016-05-25 4694 瀏覽
Crostini 走我喜愛的藍白風,裝潢簡約,但西餅卻精美,味道配搭也新穎新鮮。小西餅是我喜愛的,光看西餅的賣相,有點像Agnes b cafe,但價錢就比其低一點。這個反光的橙色球狀,怎樣想也想不到是黑加倫子味,原來紫色的部份在內裡。沒有好重的甜提子味,淺淺的一層,被外面帶咸味的芝士襯托著,誰也不搶誰的風頭,清新簡單。尤愛底層的脆脆餅底,為軟綿綿的西餅加添幾分脆口感。看外表還以為是巧克力味,內裡原來是伯爵茶。茶香在外面已經聞到,感染力強。切開是軟滑的伯爵茶慕思,咀嚼後有微微的橙澀味回甘,但與茶香卻很相融。兩件餅也有一小角金萡做點綴,簡單卻不失貴氣優雅。
黑加倫子海鹽芝士
香橙伯爵茶

2016-05-24
2 分鐘 (外賣自取)
黑加倫子海鹽芝士
香橙伯爵茶
2016-05-20 2950 瀏覽
呢日係觀塘廣場做野,然後再返公司,經過Crostini,就諗住呢排好似好辛苦,想買D甜品獎勵下自己同堆D同事啦。買左4樣野,一件荔枝抹茶MOSSUE,一件香蕉朱古力MOSSUE,一件伯爵茶MOSSUE,另一件係榛子芝士掛,唔係太記得喇,因為呢件唔係我食同事a一黎就揀左綠茶果個,僗話綠茶味唔夠重wor,所以性價比不高,佢本人好中意食綠茶,佢覺得綠茶感該要有重茶味,又未至於要去到苦,但唔應該咁奶。同事B食伯爵果個,淡淡的伯爵香味好過引,中意飲伯爵茶的人可以試下喇。而我就揀左香蕉朱古力,香蕉味唔重,朱古力味還可以,不過如果再重味D會加分,MOSSUE蛋糕好滑,下次可以再試其他朱古力產品

2016-05-16
10 分鐘 (外賣自取)
  • 香蕉朱古力MOSSUE
2016-04-17 2354 瀏覽
not the first time buying take away coffee at crostini and their coffee is always excellent. but this time I was disappointed... barista not paying attention and talking on the phone while making my coffee. I got terrible coffee that morning and I'm an unhappy customer...very bitter coffee. it's just a latte... put a little heart for your returning customer please 😡
2016-04-12