新蒲崗發現隱世Cafe叫CotiTheBistro喝拉花咖啡,嘆高水準西餐,舒適的卡位我們盡情享受一個愉快的週末午餐🥐🐔仔仔每逢星期日都同波士去新蒲崗跳舞,今次我同友人食CotiTheBistro西餐,一個愉快的週末要吃個「豪華週末早餐」怎豪華?有雞腿、沙律菜、煙肉配煙三文魚、蜜瓜和牛油果醬酵母麵包,豐富到似all day breakfast,雞腿好有驚喜,一定要試面層的脆雞皮,雞肉又好juicy! 長片的哈密瓜配上沙律菜特別消滯。🐔🥗「慢煮烤雞配霹靂葡汁、雜錦沙律」半邊的烤雞好重香草味,大份又超值,顧名思義慢煮是肉嫩不鞋口,把雞肉沾上酸辣的霹靂葡汁,比沾黑椒汁更零舍惹味!美味到吃至肉光骨嚼,才肯罷休😋。🌶️🐔小食方面有辣的「水牛城炸雞」是中辣的級數🌶️🌶️🌶️,因為辣小朋友不會同我爭吃,有一點酸味,越食越開胃,而且相當脆口,我還是覺得配啤酒🍺比較適合😂。🐠🍟2位小朋友最喜歡食「經典炸魚薯條」,炸魚柳口感嫩滑,外層炸皮鬆脆,都值得一試啊!就是連薯條都不留給我☹️。☕🍲飲品方面叫了朱古力咖啡,有可愛的熊仔拉花,唔太甜,好重朱古力味,我喝咖啡已經變成習慣,為生活打氣。而餐湯是番茄湯,濃郁的新鮮番茄甜
新蒲崗發現隱世Cafe叫CotiTheBistro
喝拉花咖啡,嘆高水準西餐,舒適的卡位
我們盡情享受一個愉快的週末午餐

豪華週末早餐

🐔🥗「慢煮烤雞配霹靂葡汁、雜錦沙律」

🌶️🐔小食方面有辣的「水牛城炸雞

水牛城炸雞

經典炸魚薯條

☕🍲飲品方面叫了朱古力咖啡,有可愛的熊仔拉花,唔太甜,好重朱古力味,我喝咖啡已經變成習慣,為生活打氣。而餐湯是番茄湯,濃郁的新鮮番茄甜和酸味,不像普通蕃茄湯的砂糖甜味,讓我對番茄湯改觀!

朱古力咖啡

🍌🥨Cafe又怎少得食甜品一環叫「焦糖香蕉窩夫」,香滑忌廉配上大件窩夫,面層的烤香蕉薄片和一片片的玫瑰花,色香味俱全啊! 小朋友食甜品果然有第二個胃😂,飽了還會繼續吃!

2021-06-27
水牛城炸雞
經典炸魚薯條
朱古力咖啡
2021-06-27 35 瀏覽
每星期都會到新蒲崗做運動早幾天約了朋友~~做運動前tea 1 tea🍰餐廳的位置很方便只在巴士站旁邊距離鑽石山地鐵站也只是約4分鐘路程餐廳走簡約韓系風格🌿也有一些乾花作裝修🌾整體感覺也很舒服🍽 燉煮牛肋骨飯🐮牛肋骨跟飯的份量也很多,有4大件牛肋骨,而且骨細肉厚。口感跟味道方面,牛肋骨煮得非常入味,咬落肉質好腍,用餐刀便可輕易將骨同肉分離,不會食到好狼狽,而且醬汁味道也不錯🍽 慢煮烤雞配霹靂葡汁+雜錦沙律由於是慢煮的關係,所以雞肉🐥做得非常嫩滑跟juicy,加上跟配既霹靂葡汁,味道偏辣,很惹味!🥗沙律方面,有沙律菜跟菠蘿,再配上沙律汁食,酸酸地感覺清新又開胃🍫烤焗棉花糖伴朱古力汁去BBQ最喜歡吃燒棉花糖,因為疫情關係都少了跟朋友去BBQ,好想食燒棉花糖啊!💗很驚喜見到餐廳竟然有這間甜品,當然要回味一下。棉花糖賣相非常吸引,金黃色漲卜卜的棉花糖,見到己流晒口水!除了棉花糖外,想不到另有一個驚喜!棉花糖下面有一層消化餅底,2樣一同吃很有層次感及口感,綿密香甜的棉花糖,再加上咸咸的消化餅底,剛好中和棉花糖的甜度餐廳的特飲也有多款選擇,水準及質素也不錯而且不會太甜👍👍
每星期都會到新蒲崗做運動
早幾天約了朋友~~
做運動前tea 1 tea🍰

🍽 燉煮牛肋骨飯

🍽 慢煮烤雞配霹靂葡汁+雜錦沙律

烤焗棉花糖伴朱古力汁

🍫烤焗棉花糖伴朱古力汁

餐廳的特飲也有多款選擇,水準及質素也不錯
而且不會太甜👍👍

烤焗棉花糖伴朱古力汁
2021-06-21 33 瀏覽
今日過嚟新蒲崗呢邊搵朋友,打算收咗工同佢一齊喺附近食餐飯,佢佢話想食西餐就搵到呢間餐廳。入口有少少隱蔽,不過都唔算好難搵嘅,環境好好,好安靜,食餐飯傾吓計就啱晒。同朋友嗌左兩個Dinner Set,送是日餐湯同埋蒜蓉包。是日餐湯係忌廉蔬菜湯,蒜蓉包薄薄一片好香蒜蓉味作為餐前小食剛剛好。《蒲燒鰻魚飯》$98我同朋友都係鰻魚嘅愛好者,見到有鰻魚飯可以點真係即刻開心咗,而呢條鰻魚係原條鰻魚上,燒得岩岩好,汁多濃味,而且好軟好稔,非橡膠質地,細骨甚少,好味!下低嘅飯粒係日本珍珠米,好煙韌有咬口!《慢煮烤雞配霹靂葡汁雜錦沙律》$108烤雞夠晒大隻,因為係慢煮嘅緣故,所以雞味好濃,切開入面之後仲有啲粉嫩,一開始以為冇熟透,原來慢煮嘅雞係咁樣,屬於正常現象,增長知識了。雞肉配埋辣辣地嘅霹靂汁,味道唔錯。《手工巴斯克蛋糕》$28呢個蛋糕比較特別係長方形,平時嘅大多數都係三角形,呢個蛋糕嘅質感比較似半熟芝士蛋糕,比較軟熟,芝士味香濃,好味。最後,嘢飲方面嗌左一杯鮮忌廉朱古力同埋玫瑰普洱冷泡茶,兩款嘢飲都幾好,呢餐食得都幾滿足。

《蒲燒鰻魚飯》$98

《慢煮烤雞配霹靂葡汁雜錦沙律》$108

《手工巴斯克蛋糕》$28

2021-06-16 137 瀏覽
新蒲崗工廠大廈,有一間門口好唔起眼,但係一入到去就豁然開朗嘅西餐廳,提供都幾抵食而且高質素嘅西餐午餐,價錢$100左右就有餐湯煮食及飲品,都幾抵食,真係幾驚喜同意外。餐湯忌廉雞湯忌廉味好香,湯入邊有一啲麵包碎,幾有口感,個人覺得加啲黑椒會更加好飲。芝麻菜青醬扁意粉伴雜菜$78呢一個醬汁好特別,非常清新嘅感覺,加上面頭有芝士粉,兩者混合埋一齊嘅味道好特別,意粉嘅質地煮得剛剛好,呢個素食選擇好健康,而且入邊餸菜嘅份量都好多,好夠飽。慢煮烤雞配霹靂葡汁雜錦沙律$98晚吼雞肉夠林又滑,霹靂葡汁味道少少辣,幾開胃好味,配上新鮮嘅沙律菜,呢個選擇適合唔鍾意食太多碳水化合物嘅朋友。手工巴斯克芝士蛋糕🍰$28甜品呢個芝士蛋糕令人驚艷,口感好輕好滑好柔軟,而且中間香濃嘅芝士味令人難忘,最仲要係擺盤相當高質素,打卡人士恩物。玫瑰鮮奶咖啡$24超級香嘅玫瑰花瓣味,遠遠就聞到玫瑰香味,配上高質素嘅咖啡,的確係一杯令人滿足嘅熱飲。仲有上面嘅拉花真係好靚又有心思。棉花糖泡泡咖啡$24呢一個係凍飲,同樣切得好靚,咖啡裏面有朱古力醬,所以係味道偏甜嘅咖啡,咖啡本身味道好好,冇澀味配上朱古力更加正。

餐湯忌廉雞湯

芝麻菜青醬扁意粉伴雜菜$78

慢煮烤雞配霹靂葡汁雜錦沙律$98

手工巴斯克芝士蛋糕🍰$28

玫瑰鮮奶咖啡$24

棉花糖泡泡咖啡$24
2021-06-15
  • 手工巴斯克芝士蛋糕
- 新蒲崗工廠大廈林立,但你地又知唔知道呢到有間可以同三五知己打卡同傾計既好地方呢?- Coti the Bistro係一間非常簡約又素雅既咖啡室,非常適合文青及女生們食飯、打卡同傾計既好地方- 今次,我地兩個女仔叫左兩個主菜、兩杯飲品同一份蛋糕。- 主菜方面,我地叫左慢煮烤雞配霹靂葡汁及雜錦沙律。呢款慢煮烤雞🍗肉質唔會太鞋,但係完全唔會肥,非常適合怕肥或減肥既女仔食,甚至健身既男仔女仔都食得。因為呢款烤雞充滿蛋白質,又少脂肪,沾少少霹靂葡汁都唔會太過分,但唔沾已經好夠味。再配埋雜錦沙律🥗,真係非常健康,因為餐廳用極少量沙律醬,就已經做到好均勻,沙律菜仲唔係普通生菜添!- 而燒日本鰻魚飯賣相更加吸引,原條大鰻魚配上鰻魚汁獨有甜味,天作之合。重點係全條鰻魚除左唔會腥,而且仲點都唔會食到有骨,簡直係懶人福音🤤。- 飲品方面,朋友叫左玫瑰鮮奶咖啡。呢款咖啡有五種層次,分別係表面有玫瑰花瓣🥀、奶泡🍼、咖啡☕️、鮮奶🥛同玫瑰糖漿🌹。飲落去,玫瑰味唔會假,更加唔會搶味,要好仔細先飲到微微玫瑰花味。- 至於我果杯就係天然蜂巢咖啡,成Set分開左上,視覺效果滿分💯!先將咖啡同鮮奶混合,再用

- 今次,我地兩個女仔叫左兩個主菜、兩杯飲品同一份蛋糕。

- 至於我果杯就係天然蜂巢咖啡,成Set分開左上,視覺效果滿分💯!先將咖啡同鮮奶混合,再用匙羹將蜂巢分成小塊混合落咖啡到,調整自己想要既甜度,如果有用剩蜂巢,仲可以輕輕咀嚼,天然又有益。

- 咖啡方面,大致同朋友果杯一樣。但絕對想提及蜂巢,因為我地用剩少許蜂巢,所以分成細塊再慢慢咀嚼,甜味非常天然,蜂巢組織有啲脆脆咁,同坊間買到蜂巢唔同,唔會難咬吞唔到。而且蜂巢外面買都比較貴,而呢杯咖啡定價唔高,但勝在性價比極高。

- 最後,是日蛋糕為手工巴斯克芝士蛋糕🧀🍰。我從未有機會試呢款蛋糕,但今次體驗非常驚喜。平時睇圖呢款蛋糕表面燒焦哂,唔太吸引,但今次表面微焦,芝士香氣十足。

- 至於質地方面,呢款蛋糕比睇落更加輕盈,同外面賣既實心芝士蛋糕完全唔同。呢款相對更加濕潤,輕盈順滑,真係好似入口即溶咁!味道方面,呢款蛋糕芝士味好重,係 #芝士迷 同 #芝士控 最愛。

- 如果你想影相打卡,私心推介你簡呢個已經有背景既位置,如果唔影響餐廳運作,不妨問一問。但普通位置餐廳燈光已經非常有心思,無論影食物照定個人照,唔用Filters已經好靚。

2021-06-14 49 瀏覽
因為要去五芳街看劇場,於是找找附近有沒有好嘢食,竟然找到五芳街有隱世餐廳門口細細的藍色餐廳,內裡空間感不錯,是日4人坐卡位,感覺不錯是晚點了3個晚餐(menu正正就是3款晚餐)+牛角包all day breakfast 燒春雞:雞大隻嫩滑,但朋友說少少位置有點粉紅(生生地)Ribs: 肉質嫩,味道好黑松露白汁意粉:夠大碟,但對於朋友來說味道一般牛角包all day breakfast : 牛角包有芝士和蘑菇,香脆好味;兩塊薯餅新鮮夠脆;滑蛋樣靚夠香滑;煙肉夠嫩夠肉汁;蕃茄煎了夠香口……整體來說好睇又好食每個餐跟蘑菇湯和沙律,湯夠香濃creamy, 沙律新鮮3位朋友點了不同的咖啡都話好飲總括來說餐廳好坐舒服,食物ok嘅,我相信坐下食下輕食飲下咖啡是very good的

燒春雞:雞大隻嫩滑,但朋友說少少位置有點粉紅(生生地)

Ribs: 肉質嫩,味道好

黑松露白汁意粉:夠大碟,但對於朋友來說味道一般

每個餐跟蘑菇湯和沙律,湯夠香濃creamy, 沙律新鮮

3位朋友點了不同的咖啡都話好飲

2021-06-12
2021-06-14 45 瀏覽
《Chill weekend brinch✨》Weekend訓到自然醒之後嚟到新蒲崗試一試呢度嘅cafe,嘆杯咖啡,順便傾下計chill下~🤍牛油果蟹肉他他伴窩夫雜錦沙律($93)牛油果蟹肉他他嘅味道酸酸甜甜幾開胃,質地比較水狀,所以食嘅時候要小心啲,唔係就好容易散晒。窩夫嘅外層脆得黎,咬落去亦都好鬆軟,而且蜜糖嘅份量落得啱啱好🤍慢煮烤雞配霹靂葡萄汁雜錦沙律($118)因為係慢煮嘅關係所以烤雞嘅雞肉入面仲帶有少少嘅淡粉紅色,但係絕對可以安心食用。烤雞嘅質感有少少乾身,不過點咗個酸酸哋又帶啲辣味嘅醬汁就好好味🤍提拉米蘇咖啡($48)賣相好好,cream嘅味道唔算太甜,唔會好影響個咖啡既香味,不過同時tiramisu 嘅味道都唔係好出,整體上個咖啡偏苦🤍棉花糖泡泡咖啡($48)棉花糖加埋個cream令到咖啡嘅賣相好吸引,同樣地因為個cream唔係好甜,所以同咖啡嘅味道唔會有太強烈嘅對比,可以好好感受咖啡嘅香味🤍 烤焗棉花糖伴朱古力汁($78)價錢略貴,不過望住呢啲焗到脹卜卜嘅棉花糖,仲加埋朱古力醬同朱古力碎,絕對係甜品愛好者嘅恩物,棉花糖嘅下面仲有壓扁咗嘅消化餅碎,可以幫助中和棉花糖嘅甜味
《Chill weekend brinch✨》

🤍牛油果蟹肉他他伴窩夫雜錦沙律($93)

🤍慢煮烤雞配霹靂葡萄汁雜錦沙律($118)

🤍提拉米蘇咖啡($48)

🤍棉花糖泡泡咖啡($48)

🤍 烤焗棉花糖伴朱古力汁($78)

💰人均消費:約$210
2021-06-12 46 瀏覽
來到新蒲崗當然要搵一些隱世美食上網見到有人推薦Coti 當然要一試要搵到Coti 係有少少難度 提一提大家要一定由彩虹道入來 (❌不是五芳街入)重點是認住藍門牆身一入到門口便見到充滿小清新氣息的cafe天花上有植物做襯托 好特別食物方面食次點了一入deluxe weekend breakfast 和一份bbq豬肋排首先頭盤有羅宋湯和蒜蓉多士羅宋湯餡料豐富有好多牛肉和洋蔥飲得出落左好多蕃茄 味道超濃郁而多士size比較迷你 但贏在好脆Deluxe weekend breakfast 同平日的all day breakfast是有不同之處 由於小編是肉食愛好者 所以就點了有雞腿的餐了成份breakfast 令小編印象最深刻的就是個松露炒蛋 因為個蛋好滑配上好多的松露令人食完又想再食 另外個雞腿肉肉質煎得好嫩滑 配上小小香草 味道很好而bbq 豬肋排令人眼前一亮首先個份量好大份 配上特製的bbq醬汁令到個肉味更香濃 更不會感覺膩而下層的甜薯條真的值得一讚夠脆之餘上檯時仍是熱的 很好食另外點了一份甜品提拉米蘇窩夫窩夫上枱時仍是脆脆的 是即叫即整的配上自家製提拉米蘇很配合 食完想要encore
來到新蒲崗當然要搵一些隱世美食
上網見到有人推薦Coti 當然要一試
要搵到Coti 係有少少難度
提一提大家要一定由彩虹道入來 (❌不是五芳街入)
重點是認住藍門牆身

夠脆之餘上檯時仍是熱的 很好食

另外點了一份甜品提拉米蘇窩夫
窩夫上枱時仍是脆脆的 是即叫即整的
配上自家製提拉米蘇很配合 食完想要encore

最後,想介紹喜歡咖啡的朋友可以試一試有氣檸檬咖啡
其實小編都係第一次飲 一開始仲好驚兩者會唔夾
但飲了一口就愛上了有氣的咖啡 還帶著一點點檸檬清香 真的很好飲
飲完個口仲會殘留著淡淡的咖啡香
大家值得一試

2021-06-10 48 瀏覽
好彩12:00食lunch 唔係就要等位,估唔到甘隱蔽都會有甘多人,行左好耐終於到,餐廳冷氣唔係好夠勁坐左陣都唔係話好涼。今次叫左3個餐,3個餐既醬都好好味慢煮雞好好味D肉好滑,不過把刀唔係好好切三個中最唔好就係E個牛扒慢煮牛都好好味,好入味,好淋
今次叫左3個餐,3個餐既醬都好好味

慢煮雞好好味D肉好滑,不過把刀唔係好好切
三個中最唔好就係E個牛扒
慢煮牛都好好味,好入味,好淋
2021-05-28
2021-05-27 80 瀏覽
佢個一人餐和二人餐係托高了價錢,7折完同平時的set價錢差不多,係多了個甜品。但餐牌只有3個main course選擇,沒有我想要的,結果都係正價食其他set。有少少被騙的感覺。想叫烤棉花糖,但又賣曬....成個經驗唔好... 不過牛扒係ok的...
2021-05-26 95 瀏覽
富臨新開嘅呢間西餐cafe真係好正作為藍絲嘅我梗係要多多幫襯啦!雖然門口個牌仔就寫住咩大廈員工先可以入內進食,不過原來好似我哋呢啲街客仔都可以去食㗎!我就午市嘅時候同同事排隊,都幾多人,大概20分鐘左右先有位,不過都值得吖,入面有冷氣嘛!同埋原來隔離間凍肉超市都係富臨旗下,雖然比出面街市貴,但富臨應該有保證嘅!話晒大陸進口嘛!等我都買返幾包肉先!下次再幫襯!同埋約曬三五知己一大班人去都唔怕,原因大家都明嘅〜
富臨新開嘅呢間西餐cafe真係好正
作為藍絲嘅我梗係要多多幫襯啦!

• 羅宋湯
星期日去到新蒲崗唔知揀邊間好,點知間間都爆棚,看見OpenRice朋友介紹到Coti Bistro隱世餐廳...諗住拜訪下,可能係工廠區地方比較大有成二十幾張枱,但只有三、四枱客😳大把位但食物就真係一般般,侍應態度差,我哋三人行,明知我哋係share食,都唔俾餐具🍴及share碟,叫佢攞都要叫2次☹️flat white☕️都冇匙羹跟上,問佢又係要問2次。。。😫都冇乜客人我哋食完野又唔執枱,直至甜品到冇位放才執走😖 臨走送上積分咭,相信都唔會再去囉!
都冇乜客人我哋食完野又唔執枱,直至甜品到冇位放才執走😖
臨走送上積分咭,相信都唔會再去囉!
餐湯
BBQ燒豬肋排
辣茄醬蝦意粉
Mocha
Flat  white
Rose Latte
2021-05-23
60 分鐘 (堂食)
2021-05-23 68 瀏覽
估唔到工廠區都有間咁chill嘅西餐廳鑽石山站行過去都係5分鐘到餐牌選擇好豐富 豬牛羊雞乜都齊晒蕃茄湯酸酸甜甜都幾好飲法式燉煮羊膝意粉羊膝煮得好入味 羊膻味唔會好重肉質都好軟嫩 輕易切幾下就將骨肉分離 慢煮烤雞配霹靂葡汁雜錦沙律雞髀位好嫩滑 雞胸就嚡咗少少 不過都正常嘅霹靂葡汁辣辣地又帶啲酸甜 同烤雞又幾夾喎沙律只係加咗醋 口感清爽輕盈烤棉花糖朱古力烤棉花糖外層香脆金黃 內裏軟綿黏滑底部係壓碎咗嘅消化餅 加上朱古力醬同朱古力碎片口感味道都好有層次提拉米蘇咖啡賣相好精緻 超適合打卡上層係tiramisu 忌廉香滑厚實 甜度適中下層係espresso 咖啡味好濃郁攪勻之後口感好creamy滑溜
估唔到工廠區都有間咁chill嘅西餐廳

上層係tiramisu 忌廉香滑厚實 甜度適中
下層係espresso 咖啡味好濃郁
攪勻之後口感好creamy滑溜
2021-05-22 51 瀏覽
位於新蒲崗的西式咖啡店餐館「Coti the Bistro」,店內裝修簡約舒適~除咗主打經典及特色咖啡☕️,也有供應意粉、飯、主菜等等,款式選擇好多元化是日餐湯及蒜蓉包餐湯係羅宋湯,裏面有雜菜及牛肉粒,酸酸甜甜,頗開胃的慢煮烤雞配霹靂葡汁、雜錦沙律烤雞有半隻,皮薄肉嫩,充滿鮮雞味,配上秘製霹靂葡汁,香辣惹味🌶雜錦沙律菜新鮮爽脆,清新開胃燉煮牛肋骨飯牛肋骨份量頗多,肥瘦適中,燉煮得好入味,口感具彈性,配搭日本珍珠米食用一流!伴碟仲有好入味嘅蘿蔔同冬菇,正啊泡沫咖啡拉花精緻有心思❤️入口絲滑,咖啡及牛奶比例恰當剛好,濃厚醇香,好高質玫瑰普洱冷泡茶普洱冷泡茶香濃而不澀口,同時散發着陣陣玫瑰清香🌹

是日餐湯及蒜蓉包

餐湯係羅宋湯,裏面有雜菜及牛肉粒,酸酸甜甜,頗開胃的

慢煮烤雞配霹靂葡汁、雜錦沙律

泡沫咖啡

玫瑰普洱冷泡茶

普洱冷泡茶香濃而不澀口,同時散發着陣陣玫瑰清香🌹
2021-05-14 58 瀏覽
After I have finished my appointment, we decided to have dinner together first. My client suggested Coti the Bistro, as the quality of food is good and have a nice ambience. It was located at Ng Fong Street, San Po Kong. For their dinner set menu, they offered meat, pasta, rice, meat and bread and drinks etc. Cascara with honey - This drink was a pleasant surprise, as the drink was clear and refreshing, with honey making it sweet and smooth. It helped to quench my thirst during this hot weather.

Roasted slow cooked BBQ spare rib with salad - It was cooked nicely, as the meat was very soft and juicy, absorbing the essence of the BBQ sauce. Meat was easily eaten off from the ribs and sweet in taste. Fries was fried till soft and crispy as well.

Matcha cheese cake was very cheesy and creamy, with slight matcha taste.