2021-06-16
- 新蒲崗工廠大廈林立,但你地又知唔知道呢到有間可以同三五知己打卡同傾計既好地方呢?- Coti the Bistro係一間非常簡約又素雅既咖啡室,非常適合文青及女生們食飯、打卡同傾計既好地方- 今次,我地兩個女仔叫左兩個主菜、兩杯飲品同一份蛋糕。- 主菜方面,我地叫左慢煮烤雞配霹靂葡汁及雜錦沙律。呢款慢煮烤雞🍗肉質唔會太鞋,但係完全唔會肥,非常適合怕肥或減肥既女仔食,甚至健身既男仔女仔都食得。因為呢款烤雞充滿蛋白質,又少脂肪,沾少少霹靂葡汁都唔會太過分,但唔沾已經好夠味。再配埋雜錦沙律🥗,真係非常健康,因為餐廳用極少量沙律醬,就已經做到好均勻,沙律菜仲唔係普通生菜添!- 而燒日本鰻魚飯賣相更加吸引,原條大鰻魚配上鰻魚汁獨有甜味,天作之合。重點係全條鰻魚除左唔會腥,而且仲點都唔會食到有骨,簡直係懶人福音🤤。- 飲品方面,朋友叫左玫瑰鮮奶咖啡。呢款咖啡有五種層次,分別係表面有玫瑰花瓣🥀、奶泡🍼、咖啡☕️、鮮奶🥛同玫瑰糖漿🌹。飲落去,玫瑰味唔會假,更加唔會搶味,要好仔細先飲到微微玫瑰花味。- 至於我果杯就係天然蜂巢咖啡,成Set分開左上,視覺效果滿分💯!先將咖啡同鮮奶混合,再用
- 今次,我地兩個女仔叫左兩個主菜、兩杯飲品同一份蛋糕。
- 至於我果杯就係天然蜂巢咖啡,成Set分開左上,視覺效果滿分💯!先將咖啡同鮮奶混合,再用匙羹將蜂巢分成小塊混合落咖啡到,調整自己想要既甜度,如果有用剩蜂巢,仲可以輕輕咀嚼,天然又有益。
- 咖啡方面,大致同朋友果杯一樣。但絕對想提及蜂巢,因為我地用剩少許蜂巢,所以分成細塊再慢慢咀嚼,甜味非常天然,蜂巢組織有啲脆脆咁,同坊間買到蜂巢唔同,唔會難咬吞唔到。而且蜂巢外面買都比較貴,而呢杯咖啡定價唔高,但勝在性價比極高。
- 最後,是日蛋糕為手工巴斯克芝士蛋糕🧀🍰。我從未有機會試呢款蛋糕,但今次體驗非常驚喜。平時睇圖呢款蛋糕表面燒焦哂,唔太吸引,但今次表面微焦,芝士香氣十足。
- 至於質地方面,呢款蛋糕比睇落更加輕盈,同外面賣既實心芝士蛋糕完全唔同。呢款相對更加濕潤,輕盈順滑,真係好似入口即溶咁!味道方面,呢款蛋糕芝士味好重,係 #芝士迷 同 #芝士控 最愛。
- 如果你想影相打卡,私心推介你簡呢個已經有背景既位置,如果唔影響餐廳運作,不妨問一問。但普通位置餐廳燈光已經非常有心思,無論影食物照定個人照,唔用Filters已經好靚。