2021-05-09 82 瀏覽
今日同老友聚舊,佢約左我係佢家附近的工廈食西餐,啊!原來係Coti,係我公司樓下都有嘅餐廳,咁我就好放心入去開餐啦!#羅宋湯 羅宋湯熱辣辣, 微酸帶甜, 很開胃.  #法式燉煮羊膝配意粉 羊膝煮得很淋, 輕輕一切便可以,軟腍的肉質很嫩滑,醬汁拌意粉🍝很香口,拌菜有2大舊紅蘿蔔🥕,健康有營。 #慢煮安格斯西冷配薯菜塊牛扒好大塊,肉質嫩滑,而且烤得好香~ 有沙律菜同粗薯條作拌菜,粗薯條炸得非常酥脆😋。#抹茶鮮奶我選擇了脫脂奶調配,拉花隻貓咪🐱好可愛,抹茶甘香味夠濃☺️。#紅豆鮮奶咖啡友人見佢嘅配搭特別,上枱時都很吸睛,有幾塊小片的玫瑰🌹花瓣,於咖啡上。佢說紅豆味清甜,唔使額外再加糖,兼且飲到咖啡嘅香味。#手工巴斯克芝士蛋糕帶有淡淡綠茶🍵芝士味,口感夠晒軟滑,味道清新而且唔會好甜,啱晒想嘗甜點又怕胖的我🥳。

#羅宋湯
羅宋湯熱辣辣, 微酸帶甜, 很開胃.

#法式燉煮羊膝配意粉

#慢煮安格斯西冷配薯菜
塊牛扒好大塊,肉質嫩滑,而且烤得好香~
有沙律菜同粗薯條作拌菜,粗薯條炸得非常酥脆😋。

#抹茶鮮奶

#紅豆鮮奶咖啡

#手工巴斯克芝士蛋糕
2021-05-09
星期六 最適合慢慢歎返個lunch,跟住大家嘅食評,行去大馬路嗰邊 果然有個隱閉入口。 12點幾去到 個場已經8成滿,我自以為嘅隱世小店 原來區內都頗有名氣。蒜蓉包雖然凍咗,但附送嘅蕃茄濃餐湯比預期中好飲好多。主菜 叫咗最熱門嘅羊膝 同雞可能係處於工廈嘅關係,主菜極度大份想完全清碟 個人黎講都有一定難度咖啡果皮茶一聽個名 以為係果皮+咖啡crossover但原來係咖啡果實的果皮,乾燥後形成的果殼,再沖出黎嘅茶,味道酸酸甜甜 好易入口,仲有蜂蜜比你自己調配合適自己嘅味道蜂巢咖啡 味道普通,都係比較推薦咖啡果皮茶餐廳唯一缺點應該係人手不足,等待食物嘅時間比較長。整體而言,近期食過性價比最高嘅餐廳。

蒜蓉包雖然凍咗,但附送嘅蕃茄濃餐
湯比預期中好飲好多。

主菜 叫咗最熱門嘅羊膝 同雞
可能係處於工廈嘅關係,主菜極度大份
想完全清碟 個人黎講都有一定難度

咖啡果皮茶
一聽個名 以為係果皮+咖啡crossover

蜂巢咖啡 味道普通,都係比較推薦咖啡果皮茶

餐廳唯一缺點應該係人手不足,等待食物嘅時間比較長。

整體而言,近期食過性價比最高嘅餐廳。
  • 咖啡果皮茶配蜜糖
平日新蒲崗跑步經過的工廈區,應約舊同學在附近工作而有所發現,本以為小小的門口總是隱著一貫工廈茶餐廳,想不到原來隱藏著一間別緻西餐廳,室內裝潢簡約舒適,日式餐單風格,主打提供套餐、肉食、漢堡包及甜品,空間感充足裝修精緻,座位亦舒服寬闊。=̶牛油果軟殼蟹漢堡配蕃薯條=̶Dinner Set包括忌廉雞粒雜豆湯及蒜茸多士,主食上檯最吸睛係軟殼蟹的份量,咬落去酥脆有驚喜,蟹肉中有juicy蟹膏,fusion配搭將牛油果粒牛油果蓉混合泡菜蕃茄生菜片,整體配料濕潤度滋潤哂整個漢堡。=̶提拉米蘇咖啡=̶頂層佈滿咖啡粉,上層是微溫的軟滑忌廉,底層是冰凍手沖咖啡,整體口感過程就如dirty coffee有冷熱混合滋味,值得一嗜。甜品: 手工抺茶芝士蛋糕近期多間Cafe熱推的蛋糕款式,甜度較微,食到一半點上淡忌廉較易入口。👅美味: 8/10 😮驚喜: 8/10✨環境: 8/10 💆‍♂️服務: 8/10💡性價: 7/10 🐽飽肚: 10/10💫回頭: 7/10 👍推薦: 8/10

平日新蒲崗跑步經過的工廈區,
應約舊同學在附近工作而有所發現,
本以為小小的門口總是隱著一貫工廈茶餐廳,
想不到原來隱藏著一間別緻西餐廳,
室內裝潢簡約舒適,日式餐單風格,
主打提供套餐、肉食、漢堡包及甜品
空間感充足裝修精緻,座位亦舒服寬闊。

=̶牛油果軟殼蟹漢堡配蕃薯條=̶
Dinner Set包括忌廉雞粒雜豆湯及蒜茸多士,
主食上檯最吸睛係軟殼蟹的份量,
咬落去酥脆有驚喜,蟹肉中有juicy蟹膏,
fusion配搭將牛油果粒牛油果蓉混合泡菜蕃茄生菜片,
整體配料濕潤度滋潤哂整個漢堡。

=̶提拉米蘇咖啡=̶
頂層佈滿咖啡粉,上層是微溫的軟滑忌廉,
底層是冰凍手沖咖啡,

甜品: 手工抺茶芝士蛋糕
近期多間Cafe熱推的蛋糕款式,
甜度較微,食到一半點上淡忌廉較易入口。

👅美味: 8/10 😮驚喜: 8/10
✨環境: 8/10 💆‍♂️服務: 8/10
💡性價: 7/10 🐽飽肚: 10/10
💫回頭: 7/10 👍推薦: 8/10
2021-05-01 77 瀏覽
weekend lunch幫襯過幾次意粉,豬肋骨,all day breakfast同窩夫都有試過,好食。窩夫尤其好味。平日少飲咖啡,但覺得蜂巢咖啡好得意也好飲。朋友聚餐一流。
weekend lunch幫襯過幾次
平日少飲咖啡,但覺得蜂巢咖啡好得意也好飲。朋友聚餐一流。
2021-05-01
  • 天然蜂巢咖啡
2021-05-01 72 瀏覽
星期六兩個人近近地去左新蒲崗搵食。呢間假日會比較少人,環境舒服。假日是沒有連飲品既set,但有餐湯同蒜蓉包跟。蒜蓉包好脆口鬆軟,剛剛好,唔會係脆到戒損口果類。卡邦尼意粉流心蛋用了手式溫泉蛋煮法,所以吃起來蛋跟意粉有點分開,不能完全融埋,意粉硬度適中,乾爽,但配料菇同煙肉唔夠香口,整體口感幾好,略嫌調味不夠。另一個是羊膝配意粉,意粉乾身口感適中,羊膝都尚可,軟身但少有羊味。羅宋湯感覺似罐頭湯,不過不失。主要環境比較舒適,適合興朋友閒聊既地方。兩個人加兩杯散叫飲品總共$325所以我主要會推薦環境為主的。
星期六兩個人近近地去左新蒲崗搵食。
呢間假日會比較少人,環境舒服。

假日是沒有連飲品既set,但有餐湯同蒜蓉包跟。

蒜蓉包好脆口鬆軟,剛剛好,唔會係脆到戒損口果類。

卡邦尼意粉

羅宋湯感覺似罐頭湯,不過不失。

所以我主要會推薦環境為主的。
2021-05-01
新蒲崗返工🌟最大嘅快樂源頭就係食lunch🥗因為新蒲崗呢一區太多選擇每日食一間都有排食今次晏晝同同事去食呢一間都算係呢一區嘅網紅店長期排隊👫🏻👭🏻👬🏻👭🏻👬🏻餐廳外觀有啲小清新嘅感覺💚而且店面主要用藍色裝飾辨認度非常高,好容易搵到點左個午餐🔸明太子雜菌扁意粉上菜嘅時候意粉好熱但係去香味同味道欠奉味道好淡,明太子味唔突出不過汁嘅份量都幾多🔸每個午餐都會有餐湯或者沙律可以選擇我估呢一個湯係蔬菜忌廉湯但係味道都係偏淡🔸提拉米蘇咖啡淨係睇個名都好友吸引力到上嘅時候都覺得好靚不過飲落去嘅味道驚喜欠奉Tiramisu本身係有酒香但係呢杯咖啡只係覺得喺凍咖啡上面加咗個奶蓋總括嚟講餐廳裝修係好靚嘅食物嘅味道好多都偏淡可能有啲朋友鍾意食味道偏淡就可以去試試不過就唔係好適合我自己嘅口味(喺呢度要粒定頭盔🥲)而且可能中午係繁忙時間侍應嘅服務水準欠奉要舉手好耐佢哋先過嚟點餐上咗咖啡想要多個糖水同左三個唔同嘅侍應講結果要第三個侍應先攞到呢度有啲令人失望
新蒲崗返工🌟
都算係呢一區嘅網紅店
長期排隊👫🏻👭🏻👬🏻👭🏻👬🏻
餐廳外觀有啲小清新嘅感覺💚
而且店面主要用藍色裝飾
辨認度非常高,好容易搵到

點左個午餐
明太子雜菌扁意粉

🔸明太子雜菌扁意粉
上菜嘅時候意粉好熱
但係去香味同味道欠奉
味道好淡,明太子味唔突出
不過汁嘅份量都幾多

食物嘅味道好多都偏淡
可能有啲朋友鍾意食味道偏淡
就可以去試試
不過就唔係好適合我自己嘅口味
(喺呢度要粒定頭盔🥲)
而且可能中午係繁忙時間
侍應嘅服務水準欠奉
要舉手好耐佢哋先過嚟點餐
上咗咖啡想要多個糖水
同左三個唔同嘅侍應
結果要第三個侍應先攞到
呢度有啲令人失望
2021-04-30 66 瀏覽
今日係鑽石山踢完波係附近搵食,路經一個貌似係餐廳既入口,就好奇走入去睇睇結果係一間裝修華麗既西餐廳!餐牌好多選擇,rice&pastameat同dessert燒日本鰻魚飯配時令蔬菜一上菜就聞到香味應該係因為即叫即燒鰻魚入口即溶,好軟淋加上醬汁撈飯食,好惹味食到停唔到牛油果蟹肉他他伴窩夫,雜錦沙律好有趣地用牛油果殼裝起蟹肉他他蟹肉份量好足,啖啖都食到窩夫即叫即整,熱辣辣好有誠意烤棉花糖朱古力好適合打卡既甜品面層係烤到剛好,半溶半實既棉花糖底層係威化餅底二種不同既口感混合效果出奇地夾好滿足
結果係一間裝修華麗既西餐廳!

餐牌好多選擇,rice&pasta
meat同dessert

燒日本鰻魚飯配時令蔬菜
一上菜就聞到香味
應該係因為即叫即燒
鰻魚入口即溶,好軟淋

加上醬汁撈飯食,好惹味
食到停唔到

牛油果蟹肉他他伴窩夫,雜錦沙律
好有趣地用牛油果殼裝起蟹肉他他
蟹肉份量好足,啖啖都食到
窩夫即叫即整,熱辣辣
好有誠意

烤棉花糖朱古力
好適合打卡既甜品

面層係烤到剛好,半溶半實既棉花糖
底層係威化餅底
二種不同既口感混合
效果出奇地夾
好滿足

2021-04-28 61 瀏覽
呢間 café 位於新蒲崗一個🏭工廠大廈入邊,🚪門口都有少少🤏隱秘,但一入到去幾有日系簡約 café 感覺。我哋六點鐘🕕就到,所以唔多食客。呢度坐位幾寬躺,坐得幾舒服😌。呢個跟餐嘅沙律🥗都幾豐富,有橙🍊有蘋果🍏,而且沙律汁酸酸甜甜好清新🥰,頂頂仲有🤏少少🦀蟹肉同埋藜麥!是日餐湯🥣係南瓜🎃湯,入口好 creamy,但口感比較清淡,感覺好似好健康😂。呢個🤩黃金🦀蟹肉🍝闊條麵份量適中,🦀蟹肉都算多,而且撈起上嚟食好鮮味🤤。另一個主菜🤤我哋揀咗慢煮🐓雞胸🥗沙律配😍無花果醬,慢煮🐓雞胸十分🥰嫩滑彈牙🦷而且雞味濃仲充滿肉汁,配埋🤩無花果醬一齊食好香甜美味😋,而🥗沙律部份同跟餐嘅沙律差唔多😂。總結而言,呢餐🍽感覺好清新健康☺️,呢度嘅食品簡單而美味,而且有🤏少少健康元素,價錢亦尚算合理,有機會會再來試吓佢其他嘢食🤤。

• 黃金蟹肉意粉
  • 慢煮雞胸肉沙律配無花果醬
2021-04-26 56 瀏覽
沿住工廈又入又出搵左一陣先搵到,一入到嚟餐廳,頓時有股溫暖既感覺,餐廳以米黃色木系為主調,同出面冷冰冰嘅工廈有強烈既對比。自家製蘑菇湯配蒜蓉包蘑菇湯少有地會有埋一片片既蘑菇係入面,幾有驚喜。香脆軟殼蟹漢堡包配牛油果、泡菜、蕃薯條新鮮炸既軟殼蟹熱辣辣,咬落香脆。麵包帶點甜甜地既牛油香,配埋醬汁及切粒既牛油果,更加juicy 。蕃薯條係長條幼身,唔使點茄汁都已經好好食。慢煮烤雞配霹靂葡汁、雜錦沙律慢煮既雞肉好大份,肉質嫩滑多汁。沙律有車厘茄,火箭葉等酸甜開胃。Tiramisu Waffle 口感香滑唔太甜,入面仲有手指餅,好有層次。窩夫好似一個新鮮出爐既鬆軟麵包咁,點埋tiramisu一齊食真係好正。Tiramisu Coffee整到成杯甜品咁,賣相真係超級靚😍。先試上層既tiramisu ,再飲啖下層既咖啡,再試下手指餅,成件事係一種享受🤤鮮忌廉朱古力味道好濃郁但絕對唔會甜得離譜,配埋忌廉味道更豐富。

自家製蘑菇湯配蒜蓉包
蘑菇湯少有地會有埋一片片既蘑菇係入面,幾有驚喜。

香脆軟殼蟹漢堡包配牛油果、泡菜、蕃薯條

慢煮烤雞配霹靂葡汁、雜錦沙律

Tiramisu Waffle

Tiramisu Coffee

鮮忌廉朱古力
味道好濃郁但絕對唔會甜得離譜,配埋忌廉味道更豐富。

2021-04-25 46 瀏覽
牛油果蟹肉他他伴窩夫.雜錦沙津($93)晚市套餐配有磨菇餐湯和蒜蓉包窩夫非常香脆 微咸搭配口感清新的牛油果蟹肉他他 作為晚餐十分飽肚 抺茶鮮奶$42夜晚唔想飲咖啡 同朋友分別嗌咗熱同凍嘅抺茶鮮奶 抺茶味偏淡 無糖偏苦星期六夜晚8點唔洗book位就入得坐得幾舒服 美中不足係9點就閂門

牛油果蟹肉他他伴窩夫.雜錦沙津($93)

晚市套餐配有磨菇餐湯和蒜蓉包

抺茶鮮奶$42

星期六夜晚8點唔洗book位就入得
坐得幾舒服 美中不足係9點就閂門

2021-04-23 60 瀏覽
平時都好少嚟新蒲崗 以為全部都係工廈但原來有間高質西餐開咗喺呢度😮兩個人點左兩份 Weekend Dinner Set是日餐湯配蒜蓉包🍞今日係忌廉湯 蒜蓉包焗到好香脆法式燉煮羊膝意粉$138🐏呢份牛膝十分抵叫 份量超級大羊膝燉到十分之淋 啲肉亦都好入味自己覺得配意粉比較好因為啲汁可以掛埋上意粉度一齊食😚慢煮烤雞 配霹靂葡汁 雜錦沙律$108🐥用咗慢煮嘅方法 唔怪得知雞肉特別嫩滑一開頭都唔知咩叫霹靂葡汁原來係用紅辣椒整成🌶辣辣地 點雞肉十分之好食烤棉花糖朱古力$58🍳製作時間要15至20分鐘 所以要提早落單‼️首先上層係鋪滿棉花糖 烤到個皮好脆下層放咗消化餅碎 撈埋一齊食幸福感滿滿☺️果皮冰糖檸檬冷泡茶$36玫瑰普洱冷泡茶$36試咗兩款飲品 都係冷泡茶 茶味都幾出果皮冰糖檸檬酸酸美美 好開胃玫瑰普洱都幾香濃夏天飲冷泡茶好涼爽🥰

平時都好少嚟新蒲崗 以為全部都係工廈

果皮冰糖檸檬酸酸美美 好開胃
玫瑰普洱都幾香濃
夏天飲冷泡茶好涼爽🥰
2021-04-23 4115 瀏覽
新蒲崗只想到工廈,若不是看到食評,不知道原來Coti Bristol 在此開了分店。上次在九龍灣試食後仍然念念不忘,今晚轉戰新蒲崗。地圖指示不清楚,原來要在前街入,不是地址中的五芳街。從大馬路前來尚算試易找。窄門入口,入內另有洞天,溫暖的木系小屋,跟店外格格不入,安排在卡座,感覺舒適,點了二人餐的羊膝及烤雞。先來南瓜湯及沙律,小碗的作前菜。跟餐有炸魷魚圈及薯條,炸魷魚圈及薯條都是即炸的,新鮮,可惜魷魚圈就有點過硬及食不出魷魚。羊膝配意粉,意粉是天使麵,份量不算多,羊膝可以,但不及九龍灣店出色,因為肉質未夠稔,未有一絲絲撕出的效果。但醬汁味道十分好。一食就想起九龍灣店的羊膝。烤雞需時,所以遲上。辣醬夠辣,但雞肉唔夠滑及有點乾。二人餐薯條可以添加,所以再叫,同樣即叫即炸,今次薯條加上少許蜜糖,真係有神來之筆的功效,咸中帶甜,推介!甜品亦不馬虎,賣相及味道都今人治愈。餐飲可選特飲,所以都花了點時間考慮,最後點了咖啡果皮茶及低脂花生醬咖啡。出場驚艷的飲品,茶樽有型,侍應話可以取走茶樽,真係又食又拎!茶味其實幾特別,有果甜但不是很甜。另一奶醬啡以為會非常滯,試落又唔係喎!杯邊焦了花生粒,加埋咖啡
烤雞需時,所以遲上。辣醬夠辣,但雞肉唔夠滑及有點乾。
甜品亦不馬虎,賣相及味道都今人治愈。
另一奶醬啡以為會非常滯,試落又唔係喎!杯邊焦了花生粒,加埋咖啡一齊飲,美味呀!放工後,來一頓恰意晚餐,舒暢了心靈。唯一瑕疵係侍應對餐廳食物不熟悉!
2021-04-22
$173.5 (晚餐)
用餐優惠
優惠券
2021-04-20 67 瀏覽
呢日同朋友去左屋企附近既工廈食野,呢間cafe喺門口望去唔係咁起眼,入到去就別有洞天,環境好大好靚!打開餐牌,見到啲野食幾吸引。點餐之後,就有餐湯同埋餐包。我地點左燒日本鰻魚飯配時令蔬菜,大大條既鰻魚鋪喺飯上面,望落去勁吸引,鰻魚煮到好香好惹味,配埋啲菜同蛋,顏色豐富又健康!另外仲有羅勒青醬雜蔬菜扁意粉,呢個好岩素食人士,雖然入面只有蔬菜,但一樣煮得咁香,啲青醬既香料令到成碟意粉都香!甜品點左烤棉花糖朱古力,甜甜的。呢度既飲品都唔錯!
打開餐牌,見到啲野食幾吸引。
點餐之後,就有餐湯同埋餐包。

甜品點左烤棉花糖朱古力,甜甜的。
呢度既飲品都唔錯!
2021-04-19 54 瀏覽
今日去新蒲崗探朋友, 佢請我到永顯工業大厦地下的 Coti the Bistro 吃午餐。星期日餐廳的weekend brunch menu有很多選擇。雖然顧客很多, 店員很有禮 , 㕑房出菜有效率和質素。我們叫了法式燉煑羊膝跟飯和慢煑烤雞配霹靂葡汁雜錦沙律。主菜包餐湯和蒜蓉包。蕃茄湯酸甜開胃, 好飲。蒜蓉包香脆。羊膝極美味, 極力推介大家試。香草汁提升羊肉的美味, 羊肉嫩滑, 質感好, 無膻味。配飯一流, 紅蘿蔔清甜。珍珠米飯有咬口。烤雞質量亦佳。雞無雪味, 肉質鮮甜嫩滑, 沙律菜新鮮清甜。飲品多選擇, 有特色。果皮冰糖檸檬冷泡茶酸甜潤喉解喝。凍咖啡果皮茶配蜜糖清新美味。都是好嘗試。吃得開懷, 怎少得甜品? 提拉米蘇窩夫美味, 香滑不太甜, 值得推介。窩夫好味有咬口。因為太美味, 叫了兩份雞和羊膝外賣回家孝敬爸媽。外賣有8折更超值。

蕃茄湯酸甜開胃, 好飲。蒜蓉包香脆。

烤雞質量亦佳。雞無雪味, 肉質鮮甜嫩滑, 沙律菜新鮮清甜。

• 慢煑烤雞配霹靂葡汁雜錦沙律
  • 法式燉煑羊膝
2021-04-15 48 瀏覽
新蒲崗Coti the Bistro 雖然是位處 工業大廈 內,然而店內暖黃的木質條子帶點日系風格的空間,寬敞舒適, 坐得舒服完全不會感覺像在工業大廈裏,用餐氣氛也雅緻 舒適 。週末晚上菜色選擇豐富,而且價錢合理, 由一人套餐到二人晚餐, 豬牛羊雞魚都有提供, 而且套餐已經包餐湯及咖啡, 週末日 唔想煮唔想去荷里活同人迫 ,這裡 正正迎合 需要。是日叫咗兩個套餐 ,餐湯羅宋湯多配菜, 番茄味濃 又有牛腩件, 蒜蓉包外脆內香口,正開好胃。 原條鰻魚漢堡配 番薯條漢堡包之上是條長長的鰻魚,側邊燶燶的, 外脆內嫩。 加埋脆爽的 牛油生菜 ,泡菜與 醃蘿蔔, 巧妙的解膩,加埋鹹香的紫菜碎, 簡單得嚟好食。 外脆內香軟 的麵包更加添層次。蕃薯條外脆內軟, 條條炸得金黃 夠香口,好邪惡法式燉煮羊膝法式羊膝 味道唔錯,有驚喜! 一切落去就 即刻肉骨分離 , 羊膝 燉得軟嫩, 肉味濃又帶點紅酒味,質感柔軟, 但又唔會好似羊腩咁感覺太騷。 烤棉花糖朱古力即叫即烤, 棉花糖粒粒烤得金黃, 就像去bbq時吃燒棉花糖一樣。加埋 牛油餅批底,好味啊啊😍焦糖布甸咖啡和 抹茶拿鐵火槍燒出焦糖脆面, 加埋布甸的少少甜

原條鰻魚漢堡配 番薯條

漢堡包之上是條長長的鰻魚,側邊燶燶的, 外脆內嫩。
 加埋脆爽的 牛油生菜 ,泡菜與 醃蘿蔔, 巧妙的解膩,

蕃薯條外脆內軟, 條條炸得金黃 夠香口,好邪惡

法式燉煮羊膝

法式羊膝 味道唔錯,有驚喜! 一切落去就 即刻肉骨分離 ,

烤棉花糖朱古力

焦糖布甸咖啡和 抹茶拿鐵

火槍燒出焦糖脆面, 加埋布甸的少少甜
更帶出咖啡香醇,味又濃。

抹茶拿鐵更加不用懷疑吧。😍😍