2022-05-16 2096 瀏覽
慢活星期六,到了西式咖啡店吃個早飯,周末餐牌分飯、沙律、包、意粉、廚師精選、甜品及小食類,飲品選擇也多,有classic coffee, signature, 茶類及冷壓果汁。餐廳燈光柔和,牆上掛了一些畫,予人輕鬆感覺。我們2人點了豪華周末早餐、法式燉煮羊膝配意粉、tiramisu窩夫、是日精選蛋糕cheesecake、玫瑰鮮奶咖啡、有汽檸檬咖啡。豪華周末早餐非當豐富,有sourdough麵包加牛油果醬、煎雞扒、煙三文魚煙肉、松露炒蛋、哈密瓜片、沙律菜。松露炒蛋香滑美味,雞扒香嫩多汁,sourdough bread也好味,相當滿足。法式燉煮羊膝配意粉好夠份量,羊膝很大件,而且又滑又入味,伴意粉很不錯,推介!甜品Tiramisu waffle有驚喜,味道香濃creamy,用waffle配食多重口感,再飲一口咖啡非常棒。玫瑰鮮奶咖啡拉花有驚喜,是Bear bear熊圖案加玫瑰花瓣,有淡淡玫瑰花香,很不錯。另一杯是服務員介紹的有汽檸檬咖啡,清新好味。整體而言很多,座位舒適服務態度也好。

整體而言很多,座位舒適服務態度也好。
午餐
  • 法式燉煮羊膝
  • 提拉米蘇窩夫
2022-05-14 44 瀏覽
Coti the Bistro@coti.hk放工落大雨,係附近避雨順便食埋晚餐先番屋企⛈☂️每個餐包左是日餐湯及蒜蓉包,今晚係羅宋湯~~ 蒜蓉包細細片但好脆身~提拉米蘇咖啡 $48呢杯好飲~ 上層既mascarpone cheese 打得綿滑,再mix 埋下層既咖啡,甘香☺️玫瑰鮮奶咖啡(熱)$42上層奶泡好creamy, 另外飲落充滿玫瑰🌹花香味,甜度適中~煎慢煮西冷配薯條及沙律 $188薯條脆身,可能係慢煮所以熟度已set 好左唔洗揀幾成熟,另外配了照燒汁,惹味。甜椒汁慢煮香脆雞腿肉 $108甜椒🫑醬好特別,雞腿🍗係烤過所以外皮係焦香,再伴沙律🥗薯仔🥔,好豐富。最後以是日甜品芝士蛋糕🍰同埋伯爵茶chiffon 作結 , 好岩打卡~*需加一服務費地址:新蒲崗五芳街31-33號永顯工廠大廈地下C號舖

Coti the Bistro@coti.hk

放工落大雨,係附近避雨順便食埋晚餐先番屋企⛈☂️

提拉米蘇咖啡 $48

玫瑰鮮奶咖啡(熱)$42

煎慢煮西冷配薯條及沙律 $188

甜椒汁慢煮香脆雞腿肉 $108

*需加一服務費
地址:新蒲崗五芳街31-33號永顯工廠大廈地下C號舖
2022-05-11
周而復始沉悶工作,沒完沒了需要一個幽靜舒適歎啡☕️喘息空間來喚醒自己嘅熱度~~~幸好,新蒲崗工廈竟然有間環境舒適嘅cafeAll day menu 有 salad, pasta, pancake 類所有套餐都包湯/沙律及飲品 特調咖啡+$24咖啡口味都好多款,分classic and signature coffee粟米蓉忌廉湯,加了脆面包粒粒吸湯好多粟米粒、肉碎足料creamy送菜速度都夠快,即使中午食飯時間只得一小時都可以慢慢嘆brûlée coffee 焦糖布甸咖啡 焦糖甜甜脆脆口感,配順滑嘅咖啡層次更豐富cappuccino 傳統心形拉花,順滑口感之餘仍保持到咖啡濃郁感軟殼蟹蟹肉拌飯 $98炸得好完整嘅軟殼蟹好搶鏡蟹肉係忌廉醬汁入面,上面仲有好滑溜溜炒蛋,完全係fushion日式嘅蛋包飯感覺慢煮64度溫泉蛋卡邦尼意粉$68 溫泉蛋剛好被芝士粉全覆蓋,醬汁豐腴掛汁,食到最後一啖都都非常滋味食埋芝士蛋糕就夠晒滿足喇!
周而復始沉悶工作,沒完沒了
需要一個幽靜舒適歎啡☕️喘息空間
來喚醒自己嘅熱度~~~
幸好,新蒲崗工廈竟然有間環境舒適嘅cafe

所有套餐都包湯/沙律及飲品
特調咖啡+$24

粟米蓉忌廉湯,加了脆面包粒粒吸湯
好多粟米粒、肉碎足料creamy

送菜速度都夠快,即使中午食飯時間只得一小時都可以慢慢嘆

brûlée coffee
焦糖布甸咖啡 焦糖甜甜脆脆口感,配順滑嘅咖啡層次更豐富

cappuccino
傳統心形拉花,順滑口感之餘仍保持到咖啡濃郁感

軟殼蟹蟹肉拌飯
炸得好完整嘅軟殼蟹好搶鏡

慢煮64度溫泉蛋卡邦尼意粉

食埋芝士蛋糕就夠晒滿足喇!

2022-05-03
  • 焦糖布甸咖啡
2022-05-08 59 瀏覽
Coti the Bistro (五芳街) (新蒲崗)之前都同朋友嚟過新蒲崗呢間餐廳食野🥰上次試過就覺得呢間好好食,環境大又靚,好啱慶祝節日☺️煎慢煮西冷配薯條及沙律 $188 🥩🍟黎到餐廳一定必嗌西冷,見到係慢煮就決定試下味道如何🤣呢塊西冷嘅牛味好出,食得出牛扒嘅質素好多,同埋慢煮左之後d 肉唔會好柴😍值得一試🥰法式燉煮羊膝配飯 $138🍖🍚見到有羊膝,好似幾特別咁,所以嗌黎試下🤣本身無expect 太多,但係食左一啖之後發覺幾驚喜🥰羊騷味唔會太勁,同試又食到羊嘅香味😋同埋d 汁都好好味,送飯一流👍提拉米蘇窩夫 $88🧇窩夫好脆,好香,tiramisu d cream 好幼滑,而且咖啡味好濃😋啱晒d 鐘意咖啡香味嘅朋友👍是日精選蛋糕-伯爵茶戚風蛋糕 $32🍰伯爵茶味超級出!!唔會好淡🥰呢個超好食,推薦比大家☺️自家製仲要有特調伯爵茶醬😋食落好有滿足感,呢到樣樣甜品都好食熱鮮忌廉朱古力 $42🍫呢個朱古力係好啱打卡🥰又好飲又重朱古力❤️甜度啱啱好,但好邪惡🤣🤣😋凍蜜桃茶 $36🍹蜜桃味超出,凍冰冰好解渴🧊🧊夏天真係啱飲啲水果茶類❤️中意蜜桃🍑既人可以叫嚟飲下😊地址:新蒲崗五芳街31-33號永顯
Coti the Bistro (五芳街) (新蒲崗)

煎慢煮西冷配薯條及沙律 $188 🥩🍟

味道:5/5
環境:5/5
抵食:4/5
2022-05-08 50 瀏覽
新蒲崗出名多野食,自從係這區返工,多了四出覓食,今次去了Coti with Bistro食飯。套餐款式選擇也有不少,可以選餐湯或沙律和飲品,另外加$24,升級特調飲品。主菜選了軟殼蟹蟹肉拌飯 Mixed Rice with Soft-shell Crab and Crab Meat。揀左餐湯 - 南瓜湯,加錢揀左提拉米蘇咖啡 Tiramisu Coffee 。南瓜湯質感幾滑身,入口有淡淡的南瓜味。軟殼蟹蟹肉拌飯,賣相精緻。原隻軟殼蟹放係飯上,特別吸引。軟殼蟹夠香脆,加上有滑蛋配飯,三者一齊食,多重口感。提拉米蘇咖啡,咖啡面係Tiramisu,我先食部份,入口香濃,又夠幼滑。之後可以混入咖啡一齊飲,感覺又有所不同,可以話甜品和飲品二合為一。最後點了芝士蛋糕作為甜品。甜度適中,入口有濃郁芝士味,但又不會太膩,這一餐好豐富。

南瓜湯質感幾滑身,入口有淡淡的南瓜味。

軟殼蟹蟹肉拌飯,賣相精緻。

原隻軟殼蟹放係飯上,特別吸引。

軟殼蟹夠香脆,加上有滑蛋配飯,三者一齊食,多重口感。

最後點了芝士蛋糕作為甜品

甜度適中,入口有濃郁芝士味,但又不會太膩,這一餐好豐富。
  • 軟殼蟹蟹肉拌飯
2022-05-06 38 瀏覽
♡♡♡📍 Coti the Bistro (五芳街) (新蒲崗)新蒲崗五芳街31-33號永顯工廠大廈地下C號舖一個set就已經會包括是日餐湯及赫蓉包,當日嘅是日餐湯淨係南瓜湯,入邊真係有南瓜蓉喺入邊加埋裏面會有幾粒既多士,撈埋啲湯一齊真係好味~覺得環境都幾靚,有種溫暖嘅日系feel🤣,所以坐落成個感覺都幾好🥰🥰。🍽豪華週末早餐就咁睇賣相已經勁igable😚,可以打個靚卡😹🤣~all day breakfast樣樣都鍾意食,勁快清哂~入邊有酵母麵包,雞扒,煙三文魚,松露炒蛋,蜜瓜。雞扒好嫩滑,松露炒蛋麵幾香口,成個set都幾好滋味🤤~🍽慢煮64°C溫泉蛋卡邦尼意粉成個意粉勁creamy, 加埋溫泉蛋蛋汁真係一流😻😻~ 卡邦尼意粉看似簡單其實好考功夫, 係真係可以食得出廚師嘅功力🥰! 呢度嘅意粉係我理想中嘅,食到想要既味道真係幾開心🥳~另外賣相都可以打下卡,食得又睇得!🍽伯爵茶戚風蛋糕伯爵茶味好濃,蛋糕都幾鬆軟~蛋糕隔離仲有d花瓣裝飾,睇落好似落花感覺又似蝴蝶🦋,打卡會好靚~ 🍽手工巴斯克芝士蛋糕巴斯克芝士蛋糕就比較cream,有濃郁既芝士奶油味,我個friend比較中意呢個質感,每食一啖
♡♡♡
📍 Coti the Bistro (五芳街) (新蒲崗)
新蒲崗五芳街31-33號永顯工廠大廈地下C號舖

🍽豪華週末早餐

🍽慢煮64°C溫泉蛋卡邦尼意粉

🍽伯爵茶戚風蛋糕

🍽手工巴斯克芝士蛋糕
巴斯克芝士蛋糕就比較cream,有濃郁既芝士奶油味,我個friend比較中意呢個質感,每食一啖都要讚下😹😹!

🍼伯爵茶(熱)
茶味好香濃,係我朋友鍾意既伯爵茶味道,突然發現配埋伯爵茶戚風蛋糕🍰簡直一絕!

🍼抹茶鮮奶(熱)
抹茶淡淡茶香但又唔會蓋過鮮奶味道,唔會太苦反而香滑,我最鍾意就係佢既拉花,睇完心情都好好👍!

2022-05-04 58 瀏覽
今日難得和爸爸食午餐,梗係搵個坐得舒服又好味嘅地方啦!竟然比我喺工廠區搵到呢間餐廳!粟米雞蓉餐湯軟殼蟹蟹肉拌飯($98)軟殼蟹有一大隻,炸得非常香脆!飯面有少量蟹肉,整體味道不錯!赤味噌慢煮五花肉$92呢個五花肉煎得好好,外面少少焦香,肉係爽,滑,食落唔覺油膩,再配返清新嘅沙律菜,仲有薯仔沙律,就更加飽肚!天然蜂巢咖啡$48咖啡味甘,配上蜂巢,就平衡返👍自己溝出喜愛嘅味道抹茶鮮奶$42很濃的抹茶味,這個拉花都值得啦!手工巴斯克芝士蛋糕$32這個蛋糕屬於硬身嘅芝士蛋糕,食落都香濃芝士味,不太甜

粟米雞蓉餐湯

軟殼蟹蟹肉拌飯($98)
軟殼蟹有一大隻,炸得非常香脆!
飯面有少量蟹肉,整體味道不錯!

赤味噌慢煮五花肉$92

天然蜂巢咖啡$48
咖啡味甘,配上蜂巢,就平衡返👍

自己溝出喜愛嘅味道

抹茶鮮奶$42
很濃的抹茶味,這個拉花都值得啦!

手工巴斯克芝士蛋糕$32
這個蛋糕屬於硬身嘅芝士蛋糕,食落都香濃芝士味,不太甜

2022-05-03
  • 天然蜂巢咖啡
2022-04-19 102 瀏覽
星期六一早同朋友係新蒲崗做完野,佢話带我去食好野,就带咗去呢間Coti the Bistro,唔係佢带我黎, 我都唔知道有間餐廳,因為門面不起眼, 只係營業門口先至放餐牌架,平時closed只係見沒有餐廳名嘅門面,基本上係唔知🤣入到餐廳空間寬闊,座位寬敞, 餐牌都多選擇,雖然中午,都可以點😍豪華週末早餐,再配蒜蓉包同羅宋湯!送上枱 賣相都算吸引😋有(酵母麵包、雞扒、蜜瓜、煙三文魚、 松露炒蛋)咁多嘢都係 $118(再加一)除了麵包比較硬,其它都中規中距啦!週末係不包飲品的。

送上枱 賣相都算吸引😋

除了麵包比較硬,其它都中規中距啦!
週末係不包飲品的。

2022-04-13 104 瀏覽
星期六唸住食好少少,叫個係menu寫住recommended既甜椒汁慢煮香脆雞腿肉,上枱第一感覺:d意粉勁小,目測得60-70g左右,兩啖就食哂 第二感覺:隻雞髀濃哂都上到枱😓以為慢煮會好滑,點知勁鞋口😓同普通煎雞髀加意粉無分別個汁係無味的呢碟咁既野,成本$1x,自己都整到黎食仲要餐飲都無⋯⋯得餐湯埋單連加一成$120,唔好食又唔飽😓食麥當勞都仲好過佢⋯⋯侍應方面,無服務,想埋單/斟水都叫左好耐先有人應,亦無greetings,就咁望住你走,多謝都唔講句,咁既價錢expect有少少服務都好正常總結,裝修&餐具幾靚都無用,無服務,唔好食,極度唔抵食,無下次!
第二感覺:隻雞髀濃哂都上到枱😓

以為慢煮會好滑,點知勁鞋口😓
同普通煎雞髀加意粉無分別
個汁係無味的
呢碟咁既野,成本$1x,自己都整到黎食
仲要餐飲都無⋯⋯得餐湯
埋單連加一成$120,唔好食又唔飽😓食麥當勞都仲好過佢⋯⋯

甜椒汁香脆雞腿肉
2022-04-09
2022-04-03 91 瀏覽
朋友話搭車經過想試 好少黎新蒲崗既我行晒前後兩條街都搵唔到間餐廳 原來係一轉角個藍色牆個度 行第二次先見到出面擺左餐牌🤣入到去都幾大 幾好坐 原來lunch hour都可以嗌dinner set 仲有65折 揀左個2人dinner set 好快上左前菜同小食 沙律加黑醋好開胃 薯條熱辣辣 仲俾左幾包茄汁自己吱 好衛生法式燉羊膝幾大份 仲配意粉 輕輕力都叉到d肉出黎 燉得好淋 啖啖肉帶少少so味 比想像中出色!燒慢煮BBQ豬肋排就正常發揮 肉都淋同入味既 甜品有焦糖芝士蛋糕同巴斯克蛋糕 本身驚焦糖味既好太甜 食落唔死甜 仲好creamy同重芝士味 又係驚喜位 朋友既棉花糖泡泡咖啡 岩晒打卡抹茶鮮奶幾濃味 工廠區星期六都唔係好多人黎食 幾高質 65折抵食 兩個女仔食唔晒! staff唔多但都nice 問可唔可以幫我寫生日快樂係碟 個女仔好好 仲建議我揀圓形蛋糕會靚d☺️

燒慢煮BBQ豬肋排就正常發揮 肉都淋同入味既

朋友既棉花糖泡泡咖啡 岩晒打卡

抹茶鮮奶幾濃味

2022-02-23 116 瀏覽
今次係因為想飲蜂巢咖啡而專誠到呢度😌地點唔偏僻,但係入口難搵!原來喺工廠大廈既非常隱蔽處都有一道藍門通往呢個Cafe㗎~我兜左幾個圈先發現目的地就係原點😹~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🎈 蜂巢咖啡 $48 (7.5/10)一上到黎,果然係一大兜蜂蜜喎😳而且要shot同奶自己攪拌~對於想customize既人比較friendly。視覺效果非常的好,但係飲落我就覺得冇太大特別,而且蜂巢既碎我唔係太鍾意,成日覺得好似有嘢卡住!🎈Lotus焦糖忌廉餅 $32 (9/10)呢個甜品就有d喜出望外,本身諗住覺得淨係飲咖啡太dry,但係呢個餅又真係cream感十足😳而且lotus餅碎並不吝惜,比左好多😛食落層次感十足,一啖一啖好快就食曬😌啱曬我呢個甜品控~🔺環境/服務 環境方面其實都幾寧靜,不過就算到lunch time都唔算多人(閒日),所以可以放心坐既一間cafe!唔洗驚阻住人呢~

今次係因為想飲蜂巢咖啡而專誠到呢度😌

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🎈 蜂巢咖啡 $48 (7.5/10)

🎈Lotus焦糖忌廉餅 $32 (9/10)

🔺環境/服務
2022-02-11 75 瀏覽
偶然間係網上見到有人分享蜂巢咖啡,疫情下都忍唔住要去試下🤣果然係隱世寶藏,到佐工業大廈門口兜到後面先搵到,門口好細都冇招牌,唔係上網查過都差d搵唔到,入到來又見到另一番景象,環境都幾舒適。入座後職員好貼心問要唔要口罩套,咁係openrice提早book係有個5折set餐,見到都幾抵就試下啦😚是日餐湯係羅宋湯就有d鹹,沙律都ok,如果多個餐包就更佳,薯條夠熱夠香脆,主菜加$20有牛扒,size都夠大,唔係細細塊,味道唔錯,而豬肋排又夠淋冇豬騷味,因為我好驚食到豬騷味,值得一讚👍最期待既蜂巢咖啡,又幾特別,蜜糖自己加,味道ok,反而比到驚喜我係焦糖布甸咖啡,面頭香脆既焦糖,真係好正,下次一定揀翻距。❤️甜品揀佐 焦糖脆餅同咖啡慕斯,焦糖脆餅食落有d鹹未,咖啡慕斯甜而不膩,我會更鍾意咖啡慕斯。綜合以上各方面,整體食物質素幾好,下次係會再返來試下其他食物😍
偶然間係網上見到有人分享蜂巢咖啡,疫情下都忍唔住要去試下🤣
2022-02-09 64 瀏覽
〈豪華週末早餐〉🍞🍳🥗話明係豪華早餐,就梗係好多款嘢食㗎啦,包括有煎雞扒、黑松露炒蛋、煙肉、煙三文魚、沙律、酸種麵包配牛油果醬,以及ADB罕見嘅蜜瓜。每一款食物味道水準都好平均,可以一試。〈赤味增慢煮五花肉〉🐷🥓🥔呢一款我就超級推介啦,因為五花肉烹煮嘅時間啱啱好,瘦肉部份唔會太硬,而肥肉部份就好重膠質, 沾埋味噌醬簡直係完美嘅配搭,而配菜就係薯仔,相信我下次嚟到都一定會再encore。〈布甸蛋糕〉🍮🍰是日精選蛋糕係布甸蛋糕,呢款甜品就啱晒同時間鍾意食布甸同埋蛋糕嘅朋友,布甸係焦糖味,好重蛋香味之餘又唔會太甜,整體嚟講味道都唔錯㗎。〈咖啡果皮茶配蜜糖〉☕️🍯估唔到咖啡係用玻璃樽裝住,果皮味道酸酸甜甜咁,感覺就好似飲緊有咖啡味嘅酸梅湯咁,再加埋蜜糖,成個配搭都幾有趣,鍾意試新奇嘢嘅朋友應該都會覺得唔錯😆〈棉花糖泡泡咖啡〉🍬🧉相反呢一杯咖啡嘅棉花糖味就唔太重,咖啡味比較濃,但係呢度嘅咖啡一向都覺得唔錯,想飲少少甜味嘅咖啡就可以揀呢一款啦。

〈豪華週末早餐〉🍞🍳🥗

〈赤味增慢煮五花肉〉🐷🥓🥔

〈布甸蛋糕〉🍮🍰

〈咖啡果皮茶配蜜糖〉☕️🍯

〈棉花糖泡泡咖啡〉🍬🧉
2022-02-07 51 瀏覽
以前係新蒲崗讀書好耐無返過嚟呢邊估唔到隔左幾年後新蒲崗多左cafe💓位置有d 神秘係工廠大廈入口後面個條街入去 近大馬路位置入到去環境好好一班朋友係到傾咗好耐計💓空間好闊落 唔會太多人 📍青口煙肉意粉賣相:3.5/5味道:3.5/5味道都幾好~好多煙肉💓💓份量都適中📍每個套餐都會配有一個餐湯同埋一塊蒜蓉包📍附上menu~ 黃大仙區少cafe~都幾岩住附近既人黎食😆唔駛去太遠 又有間靚靚地cafe💓下次有機會試埋野飲同其他小食🙌🏻
以前係新蒲崗讀書

味道:3.5/5
味道都幾好~好多煙肉💓💓
份量都適中

📍每個套餐都會配有一個餐湯同埋一塊蒜蓉包

📍附上menu~

黃大仙區少cafe~
都幾岩住附近既人黎食😆
唔駛去太遠 又有間靚靚地cafe💓
下次有機會試埋野飲同其他小食🙌🏻

同老婆去新蒲崗食個brunch,揀咗呢間食得豐富啲羅宋湯唔會太鹹,仲有香脆嘅麵包蒲燒鰻魚飯,大大條鰻魚,夠晒肥美,再加上溫泉蛋非常好味!煎慢煮安格斯西冷扒配薯菜沙律,薯條好脆,主角牛扒夠晒腍,好易切又易咬,又有牛肉味,真係一流!焦糖香蕉窩夫,脆脆嘅窩夫加埋焦糖香蕉同埋淡忌廉一齊食,真係一種享受~提拉米蘇窩夫,Tiramisu底部係香濃嘅咖啡味,配合Tiramisu嘅甜度同埋微微蛋香嘅窩夫,呢個配搭無得輸天然蜂巢咖啡,蜂蜜真係夠晒天然,睇到真係一格格嘅蜂巢,慢慢將咖啡倒入淡奶度,再按自己口味加入蜂蜜調味,正抹茶鮮奶,濃濃嘅抹茶香味加上鮮奶係老婆嘅最愛呢一餐好豐富,又睇得又好味,我同老婆都非常滿意,下次有機會一定要再返嚟食
同老婆去新蒲崗食個brunch,揀咗呢間食得豐富啲

羅宋湯唔會太鹹,仲有香脆嘅麵包

蒲燒鰻魚飯,大大條鰻魚,夠晒肥美,再加上溫泉蛋非常好味!

抹茶鮮奶,濃濃嘅抹茶香味加上鮮奶係老婆嘅最愛