2022-06-01 115 瀏覽
假日同女朋友去cafe食lunch,環境同食物質素都唔錯,適合一班人聚餐🤗。weekend brunch配餐湯同埋蒜蓉包。是日餐湯係羅宋湯,雜菜份量唔少。🔸法式燉煮羊膝配意粉 $138感覺上每一部份都煮得好均勻,口感極度嫩滑。醬汁甜中帶酸,但係酸味唔會太重,開胃易入口。😍🔸煎慢煮西冷配薯條及沙律 $188西冷扒size幾大,肉味香濃,配搭gravy冇得輸。薯條好香脆,而且薯仔嘅味道好濃郁。🤗🔸提拉米蘇窩夫$88Tiramisu冇酒味,但係咖啡香味好重,質地又香滑,窩夫好脆身。👍🏻🔸焦糖香蕉窩夫$78焦糖香蕉香甜又健康,窩夫同樣外脆內軟。🔸果皮冰糖檸檬冷泡茶 $36🔸咖啡果皮茶配蜜糖 $52
是日餐湯係羅宋湯,雜菜份量唔少。

🔸法式燉煮羊膝配意粉 $138

🔸煎慢煮西冷配薯條及沙律 $188

🔸提拉米蘇窩夫$88

🔸焦糖香蕉窩夫$78
焦糖香蕉香甜又健康,窩夫同樣外脆內軟。

🔸果皮冰糖檸檬冷泡茶 $36

🔸咖啡果皮茶配蜜糖 $52
2022-05-28
2022-05-31 59 瀏覽
岩岩周末食餐好,月尾了一樣要食好D屯馬線開通真的很興奮,鑽石山站附近多了很多唔同文青CAFE今晚黎到鑽石山附近既一間文青CAFE 主打甜品同咖啡 小吃主食少不免來一客全日早餐豪華版既全日早餐認真豐富 唔係求其比D番茄豆你食個種跟餐包紅湯,有件牛腩添喎,好香好順口,番茄味濃郁~好飲,仲有一件小脆法包片,個湯出色好飲主打多款特色飲品,一杯桃茶加冰糖燉檸檬茶,滋潤主食慢煮西冷牛扒5成熟全日早餐甜品精選伯爵茶蛋糕提拉米蘇格仔餅窩夫慢煮牛扒,肉味濃郁,口感柔嫩,5成熟岩岩好唔錯,配埋薯條沙律夠飽食全日豪華早餐 煙肉煙三文魚,牛油果多士,蜜瓜片,沙律,松露滑蛋,香脆雞扒份量超豐富,真豪華,蛋嫩,煙肉脆,多士香,雞扒嫩,雞皮脆蛋糕夠濕潤有彈性,香濃既茶味久久不散總結,環境唔錯,食物唔錯平均消費$200一位九龍灣常悅道9號企業廣場1期1樓4號舖#canonphotographyhy #BLOG #blogger #HKBLOG #hkblogger #HKFOOD #HKFOODBLO#canonphotography #BLOG #blogger #HKBLOG #hkblogger #HKFOOD
岩岩周末食餐好,月尾了一樣要食好D
屯馬線開通真的很興奮,鑽石山站附近多了很多唔同文青CAFE
少不免來一客全日早餐
豪華版既全日早餐認真豐富 唔係求其比D番茄豆你食個種
跟餐包紅湯,有件牛腩添喎,好香好順口,番茄味濃郁~
好飲,仲有一件小脆法包片,個湯出色好飲
主打多款特色飲品,一杯桃茶加冰糖燉檸檬茶,滋潤

主食
慢煮西冷牛扒5成熟
全日早餐
甜品精選伯爵茶蛋糕
提拉米蘇格仔餅窩夫

全日豪華早餐
煙肉煙三文魚,牛油果多士,蜜瓜片,沙律,松露滑蛋,香脆雞扒
份量超豐富,真豪華,蛋嫩,煙肉脆,多士香,雞扒嫩,雞皮脆

蛋糕夠濕潤有彈性,香濃既茶味久久不散
總結,環境唔錯,食物唔錯
平均消費$200一位九龍灣常悅道9號企業廣場1期1樓4號舖

#canonphotographyhy #BLOG #blogger #HKBLOG #hkblogger #HKFOOD #HKFOODBLO#canonphotography #BLOG #blogger #HKBLOG #hkblogger #HKFOOD #HKFOODBLO#catsofinstagramG
#hkfoodblogger #HKIG #HKIGFOOD #HKIGFOODBLOG #hkigblogger
#foodie #foodiehk #hkfoodie #香港美食
話說最近到新蒲崗,竟然發現了一家隠世西餐廳,位處於工廠大廈的樓下,有個藍色的入口,有少少隱敝☺️。可是甫進店之後,你會發現裡面的環境也不小,兩旁有卡位,中間有圓桌子。之後,侍應就帶了我們到卡位,我們看看餐牌之後,發現特色食物也挺多,之後就點了如下:🍅🥣蕃茄忌廉湯+包蕃茄味濃,而且很creamy,而包亦很香脆,很適合沾包吃呢!🐮煎慢煮西冷配薯條🍟及沙律🥗 $188西冷🐮點了5成熟,肉味夠,而且肉質也不會痴牙,點上燒汁特別滋味。而薯條🍟也炸得恰到好處,配上茄汁是絕配,再加上沙律🥗可以中和一下膩滯感。🐷炸慢煮BBQ豬肋排 $128豬肋排是驚喜之作,首先用刀一切,很容易將肉分離,而一咬也覺得很軟腍和入味,面頭的BBQ醬汁,也令味道提昇,再配上薯條🍟,感覺很香口呢!🧀🍰手工巴斯克芝士蛋糕 $32這件芝士蛋糕,味道很清新,芝士香洋溢在口腔之中,配上Cream吃就最適合不過。最難得是,它並不會令人過於飽滯呢!☕️🍰伯爵茶戚風蛋糕 $32伯爵茶向來都是我喜歡的味道,這件蛋糕很鬆軟,而且茶味很出,加上也不會太飽滯,令人食指大動。🍋☕️有汽檸檬咖啡 $42走過餐廳的時候,天氣已經非常炎熱。點了一杯有汽檸檬咖啡,

🍅🥣蕃茄忌廉湯+包

🐮煎慢煮西冷配薯條🍟及沙律🥗 $188

🐷炸慢煮BBQ豬肋排 $128

🧀🍰手工巴斯克芝士蛋糕 $32

☕️🍰伯爵茶戚風蛋糕 $32

🍋☕️有汽檸檬咖啡 $42
走過餐廳的時候,天氣已經非常炎熱。點了一杯有汽檸檬咖啡,梳打水配上Espresso,濃濃的咖啡溝在檸檬水中,令人有透心涼的感覺。

☕️🍯咖啡果皮茶配蜜糖 $52
原本看了這個名字覺得很有趣,所以就點了。咖啡與果皮茶帶有麥香,而配上蜜糖就更滋潤了,味道很特別呢。

總的來說,餐廳很舒適,性價比也挺高,加上主菜、飲品和甜品選擇也有很多,下次希望也可以再來Chill一下🥰。
  • 伯爵茶戚風蛋糕
  • 煎慢煮西冷配薯條及沙律
  • 烤慢煮BBQ豬肋排
2022-05-30 55 瀏覽
Coti the Bistro餐廳嘅田園風裝修感覺舒適,星期日食個late lunch感覺relax🥰.套餐附有餐湯及蒜蓉包,今日嘅餐湯係蕃茄湯🍅味道濃郁,蒜蓉包烘得香脆,感覺更似係多士.🌀豪華週末早餐 $118Sunday’s treat ☀️食個豐富嘅all day breakfast 最開心🙌🏽有酵母麵包,雞扒,煙三文魚,松露炒蛋同蜜瓜酵母麵包上有牛油果蕃茄莎莎,係有誠意嘅炒蛋加上松露味道更有層次,仲有幾片蜜瓜,食得更健康🌀法式燉煮羊膝 $138羊膝比想像中大件,煮得軟腍,肉質粉嫩,食到微微羊羶味,正!輕輕一刀就可以切開,配上惹味醬汁好啱送飯.🌀焦糖香蕉窩夫🧇$78Waffle🧇脆身有蛋香,加上焦糖香蕉,甜絲絲🥰忌廉打得夠light,食咗一大半都唔會膩.🌀巴斯克芝士蛋糕 $32巴斯克芝士蛋糕夠晒香濃🧀食到滿滿芝士味,口感creamy,邊位有焦香,水準唔錯呢👍🏽.🌀抹茶鮮奶 $42抹茶味🍵濃郁有回甘,同鮮奶balance得剛剛好,拉花亦有心思❤️.🌀天然蜂巢咖啡$48將espresso緩緩加入到鮮奶,望住咖啡混合在鮮奶之中,儀式感滿滿🫶🏽另外配以天然蜂巢,可以自己調節甜度☕️
Coti the Bistro

🌀豪華週末早餐 $118

酵母麵包上有牛油果蕃茄莎莎,係有誠意嘅
炒蛋加上松露味道更有層次,仲有幾片蜜瓜,食得更健康

🌀法式燉煮羊膝 $138

🌀焦糖香蕉窩夫🧇$78

🌀巴斯克芝士蛋糕 $32

🌀抹茶鮮奶 $42

🌀天然蜂巢咖啡$48

2022-05-30 67 瀏覽
今日難得約咗朋友出嚟食吓飯聚下舊到佢提議喺佢屋企附近有間唔錯嘅餐廳度當然要試吓啦,最緊要就係人不是太多,坐得比較舒適法式燉煮羊膝朋友點咗個羊膝,羊膝大大件肉都好多,而且配法式醬非常入味,絕對冇羊嘅羊臊味煎慢煮西冷配薯條及沙律另外我就叫咗個西餐食到配上薯條絕對係出色資訊,而且西冷都幾大份提拉米蘇窩夫食完主菜當然就要食甜品啦,我哋叫咗個和富道嘅窩夫,味道出色,配睇底下提拉米蘇,食過返尋味天然蜂巢咖啡飲品我就調到個天然豐稠咖啡,佢哋嘅蜂蜜味濃郁,同咖啡嘅香濃絕對係相映成趣提拉米蘇咖啡果然同個名一樣,咖啡配一層層奶油多絕對同提拉米蘇嘅口感相似估唔到佢依度都食到咁高質嘅享受到原來新蒲崗都幾多嘢食,餐廳俾咗個性價比幾高嘅晚餐感受俾我哋

法式燉煮羊膝

提拉米蘇窩夫

天然蜂巢咖啡

提拉米蘇咖啡
果然同個名一樣,咖啡配一層層奶油多絕對同提拉米蘇嘅口感相似

2022-05-29 60 瀏覽
餐廳環境舒服,食物賣相精緻,超級滿足蒲燒鰻魚飯 $98係原條勁大條同勁肥美既鰻魚,蒲燒汁調味適中,岩岩好帶出鰻魚既鮮味同魚香味,勁好食,仲要好肥美,大啖大啖食勁滿足,配菜仲有糖心蛋,冬菇同黃蘿蔔,都好入味好食煎慢煮西冷配薯條及沙律 $188西冷牛扒叫左7成熟,牛味濃郁有肉汁,肉質比較柔軟嫩滑,牛扒無咩筋,一刀切落去都好順暢,薯條亦炸得好香脆焦糖布甸咖啡 $42表層既焦糖燒得焦香,布甸既甜度適中,成杯飲落唔會太甜,反正好細滑香濃天然蜂巢咖啡(凍) $48咖啡賣相已經好加分,蜂巢甜度好溫和,加埋落咖啡到成件事好融洽提拉米蘇窩夫 $88窩夫焗得好香脆,提拉米蘇味道好濃厚,表層係軟滑順口既奶油忌廉,底部係好醇香既咖啡蛋糕底,一啖食落底味道好平衡,層次分明仲質感好細滑,賣相好精緻,味道亦好出色手工巴斯克芝士蛋糕 $32蛋糕食落好輕盈,軟綿軟綿咁,芝士味濃郁仲好奶滑順口,食落無負擔
餐廳環境舒服,食物賣相精緻,超級滿足

蒲燒鰻魚飯 $98

煎慢煮西冷配薯條及沙律 $188

焦糖布甸咖啡 $42

天然蜂巢咖啡(凍) $48

提拉米蘇窩夫 $88

手工巴斯克芝士蛋糕 $32

2022-05-28 48 瀏覽
等咗咁耐終於開返堂食,即刻約朋友嚟到新蒲崗食餐好先今次揀咗喺工廠區嘅一間西餐廳,餐廳入口都比較難搵同埋隱蔽,但裝修幾乾淨簡潔同埋闊落法式燉煮羊膝配意粉($138) set 連湯同蒜蓉包一上枱已經一陣陣羊味 但食落唔會覺得好*so* 超鍾意個肉質😍好淋勁易咬煎慢煮西冷配薯條及沙線 ($188)set 連湯同蒜蓉包西冷叫左七成熟 岩岩好鎖住肉汁唔會血淋淋😚塊西冷超大快 自己係唔會食得晒😂😂最surprised 係薯條整得好脆好香口 唔會因為係配菜而求其煮 值得一讚👍🏻之後叫左兩個甜品一個焦糖布甸 一個Tiramisu cheesecake好好食 cheesecake食完想encore 🤪最後買咗兩杯Tiramisu coffee同埋honey comb coffee 好滿足🥰最後食咁多野都係$480左右抵👍🏻人均:$240Janna 翻撻指數:8/10🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢
等咗咁耐終於開返堂食,即刻約朋友嚟到新蒲崗食餐好先

法式燉煮羊膝配意粉($138) set 連湯同蒜蓉包

人均:$240
Janna 翻撻指數:8/10🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢
2022-05-14
2022-05-26 74 瀏覽
放假都需要coffee救命😘係網上見到依間舖頭有好多咖啡嘅選擇,立即到訪。蜂巢咖啡☕️如圖片,真係有新鮮格狀嘅蜂巢,蜂蜜好香甜,配上咖啡,增添層次!咖啡果皮茶配蜜糖,味道好趣致,坊間較小有。 餐湯羅宋湯,好足料,有大大舊肉。我話週末早餐,值得一讚炒蛋,好滑,麵包亦好鬆軟,配上牛油果果仁蕃茄醬,好開胃!慢煮BBQ豬肋排,豬肋條煮得好軟冧,可以好輕易把肉撕落嚟!另外可以選擇跟飯或者意粉,不過我想食薯條,而薯條都冇令我失望,厚切足料熱辣辣!

咖啡果皮茶配蜜糖,味道好趣致,坊間較小有。

餐湯羅宋湯,好足料,有大大舊肉。

上次去完西貢搭小巴回程既時候,發現左呢間藍色門既餐廳,再睇埋網上既評語好似好吸引咁,就bookmark左😂所以呢日專登同朋友入離新蒲崗食下佢既weekend brunch😀冇諗過係一個工廠區入面,星期日都可以坐滿哂,仲要等位😮值得一讚既係佢個蕃茄餐湯,好濃好香有少少蕃茄肉而且又creamy,絕對有驚喜😇.👁‍🗨 慢煮64℃溫泉蛋卡邦尼意粉(7.5/10)💲88.賣相幾靚仔既卡邦尼意粉,入面依舊有野菌同煙肉,面頭鋪左大量芝士,未食就已經聞倒濃濃芝士味😂溫泉蛋一篤即流,意粉軟硬度適中,醬汁掛汁,食落creamy.👁‍🗨 煎慢煮西冷配薯條及沙律(7/10)💲 188.西冷冇得揀要幾成熟,食落大概係7成熟左右,會見倒入面仲有微微粉紅色,吾算好腍身低係亦都吾可以話韌,不過肉質有少少鞋身,牛味一般,整體不過不失🙃薯條份量適中,食落脆身 .👁‍🗨 提拉米蘇窩夫(7.5/10)💲 88.呢個提拉米蘇窩夫用離打卡岩哂😂 食落口感好creamy,好有鮮忌廉既奶香味,蛋糕位置吾多,咖啡味都幾出,唯獨係食到最底太多水,有啲怪怪的😶‍🌫️至於個窩夫,佢吾係厚實果款,口感偏向脆身.👁‍🗨 手工巴斯克芝士蛋糕

👁‍🗨 慢煮64℃溫泉蛋卡邦尼意粉(7.5/10)💲88

👁‍🗨 煎慢煮西冷配薯條及沙律(7/10)💲 188

👁‍🗨 提拉米蘇窩夫(7.5/10)💲 88

👁‍🗨 手工巴斯克芝士蛋糕(7/10)💲 32

本身問左店員是日蛋糕係有咩蛋糕,佢話有伯爵茶同埋芝士蛋糕,一心諗住叫伯爵茶蛋糕既我,點知店員後來同我講賣哂,得番芝士蛋糕🫠不過之前見評語吾錯,所以最後都決定照試下🥲食落真係都幾有驚喜,比想像中好食😂芝士味香濃之餘,亦都吾會膩,再沾埋朱古力醬同埋cream一齊食,更加好味,成個層次提升左🤤
👁‍🗨 抹茶鮮奶(7/10)💲 42

成杯野好綠色,自然會覺得一定係有好濃既抹茶味仲要係回甘果種,不過佢其實係得個顏色😂吾係話佢吾濃抹茶味呀 而係佢吾會係回甘帶苦既果個程度,抹茶味都足架🥲所以如果飲吾倒太濃抹茶味既朋友,都可以試下,睇得又飲得,鮮奶味吾會蓋過左抹茶味,算係整得平均
👁‍🗨 鮮奶咖啡(7/10)💲 38

呢杯鮮奶咖啡吾會太濃,所以飲落吾苦,不過個人認爲咖啡味可以多啲,而家有少少比鮮奶蓋過左😅
🔛 整體評分(7.5/10)
📍#Coti the Bistro (#五芳街) (#新蒲崗)新蒲崗五芳街31-33號永顯工廠大廈地下C號舖♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌑🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺餐廳門面唔算太起眼,真係行過左都唔知就喺彩虹道馬路隔離 藍色牆身隱藏住一個入口星期六下午去 都有唔少人喺餐廳😊環境闊落 好多卡位 食物質素都唔錯(๑・̑◡・̑๑)❣️#煎慢煮西冷配薯條及沙律 💰$188西冷牛扒比想像中好食😋牛味濃郁 唔會煎得太過火 薯條為粗薯條 頗有口感 但味道偏鹹❣#烤慢煮BBQ豬肋排 💰$128豬肋排個醬汁幾好食😋 好惹味肉質未至於非常鮮軟嫩滑 但口感都唔韌呢個價錢來講份量都剛好❣#焦糖香蕉窩夫💰$78窩夫非常香脆 香蕉上鋪有焦糖焦糖亦好脆口未至於好特別 但質素都OK❣#伯爵茶戚風蛋糕💰$32戚風蛋糕口感頗蓬鬆柔軟 好香蛋味伯爵茶忌廉打得好軟滑份量都足夠點晒成個蛋糕個cream有淡淡既伯爵茶香 個人都覺得幾好食❣#Tiramisu coffee💰$48驚喜之一 Tiramisu coffee好啱打卡影相畫面幾靚 上面有一層Tiramisu下面先係咖啡☕️ 可以先品嚐Tiramisu然後再撈埋一齊飲☺️ 估唔到兩者加埋一
新蒲崗五芳街31-33號永顯工廠大廈地下C號舖

♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌑

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
餐廳門面唔算太起眼,真係行過左都唔知
就喺彩虹道馬路隔離 藍色牆身隱藏住一個入口
星期六下午去 都有唔少人喺餐廳😊
環境闊落 好多卡位 食物質素都唔錯(๑・̑◡・̑๑)

❣️#煎慢煮西冷配薯條及沙律 💰$188

估唔到兩者加埋一齊都幾夾
Tiramisu coffee

❣#鮮忌廉朱古力☕️ 💰$42
上邊有一層忌廉,
下邊係非常香濃嘅朱古力味,
味道都比較甜 鍾意甜嘅朋友可以一試。

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
烤慢煮BBQ豬肋排
焦糖香蕉窩夫
伯爵茶戚風蛋糕
Tiramisu coffee
2022-05-20 151 瀏覽
之前lunch都有去過觀塘嗰邊食,嗰陣時食個雞扒覺得好正,今次夜晚黎,環境來講我覺得呢間舒服啲,文青cafe既感覺,拍拖👫🏻同朋友傾偈或者坐喺度唞吓都好舒服🥰前菜有惹味羅宋湯配蒜蓉包,飲完好開胃👍🏻煎慢煮西冷配薯條及沙律上碟係5成熟,肉質粉嫩啱啱好,肉味濃易入口,廚師沒有放太重鹽,可以自己家鹽和黑椒,當然配上醬汁又有另一番風味😎粗薯條外脆內軟,唔覺意就會食晒🫣 沙律有配醋,唔會好dry🥗烤慢煮BBQ豬肋骨慢煮令肉質十分軟腍,輕輕一切就切得開,BBQ醬汁平均分佈在豬助骨上,每個位置都入哂味,好好味😋伴菜仲有飯、意粉、薯菜、沙律可以選擇,迎合不同人的需要👍🏻手工巴斯克芝士蛋糕 特濃芝士味,口感厚實啖啖都係綿滑芝士,真係好好食👍🏻焦糖布甸燒 Q彈布甸口感既蛋糕好得意,明明食緊蛋糕但又好似食緊布甸咁😆 香濃的焦糖配順滑既口感,不經意地食完一件😛玫瑰鮮奶咖啡好鍾意呢度既Rose Latte玫瑰味好重,但係又唔會蓋左咖啡嘅香味,鍾意飲Rose Latte既朋友一定要黎試吓😉棉花糖朱古力店家做得好可愛,有熊啤啤係度唔太捨得飲,朱古力唔會有死甜,而且唔係平時飲開x百利嗰啲,有自己特色嘅朱古力係好飲嘅🥰

前菜有惹味羅宋湯配蒜蓉包,飲完好開胃👍🏻
羅宋湯配蒜蓉包

手工巴斯克芝士蛋糕
特濃芝士味,口感厚實啖啖都係綿滑芝士,真係好好食👍🏻

棉花糖朱古力

餐廳鄰近大有街巴士總站,係啟鑽苑對面,鑽石山地鐵站A2出口行5-8分鐘就到,好方便💪🏻
2022-05-13
慶祝紀念
紀念日
羅宋湯配蒜蓉包
2022-05-18 64 瀏覽
Coti The Bristro溫泉蛋卡邦尼意粉法式燉煮羊膝配意粉赤味噌慢煮五花肉天然蜂巢咖啡焦糖布甸咖啡凍抹茶鮮奶伯爵戚風蛋糕芝士蛋糕今日同兩個朋友幫襯左間新蒲崗一間小店,餐廳環境都幾舒適,好適合同朋友食下野傾下計。假日Weekend Menu 好抵食,一個主菜,配埋餐湯同蒜蓉包,價錢都係百零蚊,而且用餐時間無限時,好難得。今日個餐湯係蕃茄湯,入面有濃郁蕃茄蓉,味道偏甜,同平時餐廳既蕃茄湯有d唔同,配埋熱辣辣既蒜蓉包好正。慢煮五花肉燘得好入味,肉質肥瘦適中,而且一D都唔肥膩,好好食。我地仲叫左法式燉煮羊膝配意粉,羊膝超大份,有羊味,同樣都係燘得好腍好入味。我最鍾意既係溫泉蛋卡邦尼意粉,好Creamy,好有蛋香味,必食推介。除左主菜外,餐廳d咖啡都好出色,我叫左杯熱天然蜂巢咖啡、咖啡味勁香濃,加埋一小塊既蜂巢蜜糖,完全無諗過係咁夾,超級驚喜。朋友叫左杯熱焦糖布甸咖啡,咖啡面有層焦糖奶泡,連埋甘香既咖啡一齊飲剛剛好,唔會太甜又飲到咖啡既甘香。咖啡控一定要試下佢地d特式咖啡。我地仲試左兩款是日精選蛋糕,伯爵戚風蛋糕同芝士蛋糕,味道💯👍🏻
Coti The Bristro
凍抹茶鮮奶
伯爵戚風蛋糕
芝士蛋糕

2022-05-18 87 瀏覽
呢間Cafe位於新蒲崗五芳街,入口都幾隱蔽,搵咗幾次先搵到個入口,點知入去都幾光猛,有好多卡位,枱櫈都幾寬闊。牛油果蟹肉他他伴窩夫、雜錦沙律菜窩夫好香脆好大塊,加咗蜜糖好香甜;牛油果打成蓉好creamy好fresh, 撈埋蟹肉他他,酸酸甜甜好開胃,不過見唔到蟹肉,而且份量都比較少;雜錦沙律菜有紫椰菜,羽衣甘藍,芝麻菜,車厘茄,加咗黑油醋汁酸酸甜甜好開胃。凍鮮忌廉朱古力🍫朱古力味香濃,加咗忌廉好Creamy,甜度適中。跟餐有蒜蓉包同餐湯,餐湯係粟米忌廉雞肉湯,飲落有粟米清甜味,裏面都有雞肉,唔會太油膩或者太鹹,龍籌道不錯;蒜蓉多士香脆不過冇咩蒜蓉味

凍鮮忌廉朱古力🍫
朱古力味香濃,加咗忌廉好Creamy,甜度適中。

餐湯及餐包
餐湯及餐包
  • 手撕蟹肉牛油果他他
2022-05-17 122 瀏覽
今日嚟新蒲崗食飯,呢間餐廳喺彩虹道方向有個神秘嘅入口,入到去見到地方非常寬敞,木色嘅裝潢俾人好舒心嘅感覺。餐牌上都係以西式菜為主,咖啡同飲品都有好多款式,晚餐附送餐湯同蒜蓉包。餐湯係粟米雞肉忌廉湯🌽,粟米同雞肉粒好多,質感濃厚,味道有粟米清甜;🧄蒜蓉包好香脆,有牛油蒜蓉香🧈Delexe weekend breakfast 豪華週未早餐材料豐富,有酵母麵包🍞,雞扒🐥,煙三文魚🐟,松露炒蛋🍳,蜜瓜🍈,煙肉🥓,沙律菜🥗。🐥雞扒好出色,外皮加咗香草🌿煎得好香脆,內裏肉質嫩滑juicy ,夠晒厚身同大塊🍳炒蛋蛋香味濃,炒得好滑,加咗黑松露好香🍈哈密瓜清甜爽口;🍞多士焗得香脆,上面係牛油果沙律🥑,酸酸地好開胃,代替牛油搽喺多士上好creamy又健康🥓煙肉煎到好香脆,肥瘦適中;🥗沙律菜好新鮮翠綠,加咗黑油醋汁好開胃;煙三文魚好香煙熏味,質感結實。🍮焦糖布甸咖啡☕️ 想來已經好香咖啡味😍咖啡同奶味嘅平衡做得唔錯,上面係焦糖面,中間係Creamy奶泡,最底係香濃嘅咖啡,好有層次,creamy得來又唔會太膩👍🏻手工巴斯克芝士蛋糕🍰擺碟好靚❤️蛋糕軟熟,入口Creamy,食落除咗甜味仲帶有少少鹹嘅芝士味,另外仲

餐湯及蒜蓉包
粟米雞肉忌廉湯

豪華週未早餐

雞扒

🍳炒蛋蛋香味濃,炒得好滑,加咗黑松露好香
松露炒蛋

牛油果多士

煙三文魚

🍮焦糖布甸咖啡☕️

手工巴斯克芝士蛋糕🍰
擺碟好靚❤️蛋糕軟熟,入口Creamy,食落除咗甜味仲帶有少少鹹嘅芝士味,另外仲有百利甜酒嘅香味😋
手工巴斯克芝士蛋糕

整體來講,食物質素不錯,價錢合理;服務周到;環境舒適,適合閨蜜或情侶恬靜談心,建議餐牌款式可以加入更多款式或特色。
餐湯及蒜蓉包
牛油果多士
煙三文魚
  • 豪華週末早餐
2022-05-17 38 瀏覽
新蒲崗開咗間西餐廳 選擇眾多 而且仲好有特色 尤其是咖啡類別 係一啲coffee shop都未必有嘅特色咖啡 叫左個軟殼蟹蟹肉拌飯 前菜配咗沙律 個沙律都好有誠意㗎 軟殼蟹即炸同埋滑蛋蟹肉撈飯 好滋味餐配咖啡果皮茶配蜜糖 係冷泡咖啡 充滿咗陳皮味 連埋蜜糖 估唔到係咁㗎 勁好飲 簡直係Perfect match 食完飯飲一杯唔 會漏之餘仲好消滯最後叫咗個焦糖布甸蛋糕 個口感好似cream brulee 勁香蛋味 而且非常之軟滑 上面有一層焦糖啫喱配埋個蛋糕食簡直係一流 佢唔會係好漏好濟嗰啲 好輕盈食完個飯再食都唔會覺得好飽 呢個簡直係推介 佢仲有cheese cake選擇 不過cheese cake個人覺得出邊都食到 所以就揀咗呢個果然冇選擇錯