2021-12-11 48 瀏覽
難得星期六得閒,決定搵間cafe chii下裝修環境都唔錯Brunch menu包是日餐湯同餐包羅宋湯幾足料,有唔少牛腩粒難得我會成碗飲哂豪華週末早餐 有松露炒蛋,牛油果配酵母麵包,沙律,煎雞扒,煙肉,煙三文魚,哈蜜瓜味道唔錯,炒蛋都夠嫩滑。慢煮BBq豬肋排,可配飯/薯條/意粉豬肋排好淋,BBQ汁都幾濃味如果意粉可以加返d調味就好了天然蜂巢咖啡賣相幾特別,可按自己口味調教咖啡味較濃,值得試下Lotus焦糖芝士脆餅賣相跟木糠布甸差唔多但呢個就芝士配上Lotus餅,配埋咖啡一齊食,好夾啊
難得星期六得閒,決定搵間cafe chii下
裝修環境都唔錯

Brunch menu包是日餐湯同餐包
羅宋湯幾足料,有唔少牛腩粒
難得我會成碗飲哂

豪華週末早餐

味道唔錯,炒蛋都夠嫩滑。

慢煮BBq豬肋排,可配飯/薯條/意粉
豬肋排好淋,BBQ汁都幾濃味
如果意粉可以加返d調味就好了

天然蜂巢咖啡
賣相幾特別,可按自己口味調教
咖啡味較濃,值得試下

賣相跟木糠布甸差唔多
但呢個就芝士配上Lotus餅,配埋咖啡一齊食,好夾啊
2021-12-11 61 瀏覽
近來比較鐘意到工廈搵野食,今日就黎到呢間食西餐,餐廳環境裝修帶點文青氣息,仲佈置咗聖誕裝飾增添節日氣氛👍!忌廉餐湯天氣轉涼,飲碗熱辣辣的餐湯非常暖胃,忌廉都好creamy!蒲燒鰻魚飯鰻魚有手掌般長,好厚肉,外皮微脆肉質嫩滑,加入鰻魚汁配白飯一流,流心蛋烹調時間控制得好好,完全做到流心效果,蛋味香濃!煎慢煮西冷配薯條及沙律牛扒點了七成熟, 生熟度適中,入口鮮嫩多汁,配上燒汁一齊食味道一流,薯條炸到脆卜卜好香口,一條接一條食唔停口!Lotus焦糖芝士脆餅焦糖芝士味道甜甜地帶點芝士鹹香再加入脆餅口感一流!伯爵茶戚風蛋糕🍰蛋糕上面加上奶蓋,店員建議有兩種食法不加入奶蓋食蛋糕軟綿綿味道清香,加入奶蓋味道香濃帶點甜甜地😋!

忌廉餐湯
天氣轉涼,飲碗熱辣辣的餐湯非常暖胃,忌廉都好creamy!

Lotus焦糖芝士脆餅
焦糖芝士味道甜甜地帶點芝士鹹香再加入脆餅口感一流!

伯爵茶戚風蛋糕🍰
今日真係要推介下呢間起工廠大廈嘅西餐廳!朋友話帶我去工廈食西餐,一路以為係一間小店,估唔到係一間裝修得咁靚咁大嘅餐廳!餐廳入邊超寬敞,係我好鍾意的歐式設計,仲有好溫暖嘅色調!因為就嚟到聖誕,門口仲有好靚嘅聖誕裝飾!慢煮64度溫泉蛋卡邦尼意粉溫泉蛋用64度的巧妙做法,令到蛋液起切開嘅時候,好似熔岩質地,混埋卡邦尼醬嘅意粉一齊食,口感特別好!蒲燒鰻魚飯賣相唔錯,竟然仲有一隻蛋!鰻魚非常厚肉,肉質唔會鬆散。我最欣賞係個鰻魚汁!燒汁味道濃厚,配白飯一流!另外都想讚下個餐湯,喺食評咁多人話好飲,原來真係好好飲!手工巴斯克芝士蛋糕呢度嘅芝士蛋糕質感堅實,不稀爛,巴斯克芝士當然就係夠哂香濃嘅芝士味!唔錯!伯爵茶戚風蛋糕蛋糕非常之鬆軟,淡淡的伯爵茶香,值得一試!棉花糖熱朱古力因為天氣凍嘅關係,突然之間好想飲熱朱古力。味道幾好,仲有兩粒好可愛嘅棉花糖起上面,啱曬我打卡用!提拉米蘇咖啡朋友嗌咗一杯提拉米蘇咖啡,我原本以為係提拉米蘇味道嘅咖啡,點知原來上半部係Tiramisu,係真係可以當甜品食嘅Tiramisu,而下半部先係咖啡。職員教我哋可以用匙羹食上半,亦都可以撈埋一齊飲。一個價錢兩種食法,呢杯咖啡真

手工巴斯克芝士蛋糕

手工巴斯克芝士蛋糕

伯爵茶戚風蛋糕
蛋糕非常之鬆軟,淡淡的伯爵茶香,值得一試!

棉花糖熱朱古力

提拉米蘇咖啡
朋友嗌咗一杯提拉米蘇咖啡,我原本以為係提拉米蘇味道嘅咖啡,點知原來上半部係Tiramisu,係真係可以當甜品食嘅Tiramisu,而下半部先係咖啡。職員教我哋可以用匙羹食上半,亦都可以撈埋一齊飲。一個價錢兩種食法,呢杯咖啡真係要比100分!原來Tiramisu 同咖啡係可以咁襯。

今日食咗主菜,有餐湯或者沙律,飲咗一杯咁特別嘅飲品,再食埋咁高質嘅蛋糕,埋單竟然兩個人都唔駛三百蚊,真係超值!同埋想讚下餐廳嘅職員服務態度幾好,每次擺菜都會好小心擺放,有一種好尊重顧客嘅感覺,下次一定會再嚟!
  • 羅宋湯
  • 手工巴斯克芝士蛋糕
門口係天藍色牆身好易認一入到去環境都好寬敞~ 已經有晒聖誕裝飾喇😝我地都算早去12點一開門就去食~ 之後人流就愈黎愈多喇😳😳✨軟殼蟹漢煲配椰菜絲沙律薯條軟殼蟹勁大隻,好脆口 椰菜絲沙律中和左軟殼蟹晚油膩感,味道配搭得好好,爽口鬆脆得黎又好有口感!薯條係我至愛既粗薯條😚✨烤慢煮BBQ豬肋排意粉豬肋排個汁好正,焦脆火烤既香味加酸酸甜甜好開胃 用刀輕輕切就骨肉分離~又唔會鞋,慢煮得岩岩好✨焦糖香蕉窩夫香蕉好軟 焦糖半溶落香蕉度帶點脆口💕 窩夫夠熱鬆脆 加埋糖衣冷熱融合好邪惡🤭🤭✨提拉米蘇窩夫成個窩夫插落個Tiramisu杯度 小盆栽咁,幾有特色 比我想像中大杯!佢個杯底既餅底碎做得好好 而且甜苦中庸,口感多左層次,打卡一流💕✨棉花糖泡泡咖啡棉花糖配咖啡不嬲都好夾😚因為我自己都唔中意飲好苦既咖啡呢個加左cream同棉花糖岩晒我💕✨玫瑰鮮奶咖啡外觀都好靚 聽聞玫瑰對女仔係好好🤣所以通常見到都會叫返杯💕💕總捨無論賣相定食物質素都好好推薦推薦💕💕💕💕
門口係天藍色牆身好易認

總捨無論賣相定食物質素都好好
推薦推薦💕💕💕💕
  • 焦糖香蕉窩夫
2021-12-08 68 瀏覽
真心好好食。可能係係香港食過最好食嘅卡邦尼。意粉不會太淋,cream香得來又唔會太油!牛扒都幾好食。好香牛肉味,只係有少少肥。不得不提係個戚風蛋糕!真係好好好食。店員推介連埋個珍珠奶茶醬油食會唔同層次。正!真心好好食。可能係係香港食過最好食嘅卡邦尼。意粉不會太淋,cream香得來又唔會太油!牛扒都幾好食。好香牛肉味,只係有少少肥。不得不提係個戚風蛋糕!真係好好好食。店員推介連埋個珍珠奶茶醬油食會唔同層次。正!

牛扒都幾好食。好香牛肉味,只係有少少肥。

牛扒都幾好食。好香牛肉味,只係有少少肥。

2021-12-08 46 瀏覽
今日特意約朋友黎依到食飯,因為之後係附近有野做,餐廳環境幾靚,之後望完個餐牌就嗌左個fish and chips首先講餐湯同蒜蓉包見到塊蒜蓉包..細到張memo紙咁..唔緊要..食落都係普通,因為都叫脆..但唔熱..同埋一啖食晒..到個湯,望落去好飲既,真係飲落去就有d淡味。到黎到主菜fish and chips,我望到呆左,因為同我預期係唔同樣,佢只係炸魚柳條同薯條…我期望係有成條魚塊咁炸…佢中文仲要寫經典..所以好失望。味道黎講,佢唔係難食既,不過佢隻魚柳條炸得唔係好脆。但又唔係凍冰冰。overall黎講係失望,味道ok,性價比一般
首先講餐湯同蒜蓉包
到個湯,望落去好飲既,真係飲落去就有d淡味。
overall黎講係失望,味道ok,性價比一般

2021-12-08 43 瀏覽
今日同女朋友仔拍拖,去左新蒲崗食個brunch,之後去彩虹村影相😁——————🐽 日式紅酒燉牛肉飯牛肉燉到好林,肥瘦均勻,紅酒汁亦都好入味,🥰份量好多,如果係細食既女仔share食都夠🤣🐽 蒲燒鰻魚飯上枱比條鰻魚既size嚇親,差唔多姐曬個飯甘制,鰻魚肉質好滑,同埋糖心蛋一齊食一流🐽 提拉米蘇窩夫將我最中意既2種食材放埋一齊,估唔到係甘夾,提拉米蘇好creamy,個底中有浸左咖啡既餅乾,中和番愈食愈想食😋🐽 烤焗棉花糖伴朱古力汁好似平時bbq既燒棉花糖😍外面烤到好脆,入面好gluey拉絲甘制😛🐽 天然蜂巢咖啡、焦糖布甸咖啡好有特式既2杯咖啡,焦糖布甸咖啡個面放左小小沙糖燒到好脆,好有驚喜🤩

——————

🐽 日式紅酒燉牛肉飯

🐽 蒲燒鰻魚飯

🐽 提拉米蘇窩夫

🐽 烤焗棉花糖伴朱古力汁

🐽 天然蜂巢咖啡、焦糖布甸咖啡
💎總評分:6.0/10-小編極少去新蒲崗,但係朋友今日去開呢邊睇傢俬,就喺附近一齊食個lunch🍽️。小店入口幾隱蔽,暖木色系裝修風格好舒服,設有卡位環境闊落。撞正halloween,menu都加左D節日氣息👻,但係D野食offer應該就無咩大變動。呢日openrice booking有30%off,但係某D食物係唔包括在內,需與店員續一confirm。大部份main都會跟是日餐湯及蒜蓉包,今日嘅係蕃茄湯🍅,似罐頭嗰種,蒜蓉包偏薄,唔難食但無咩驚喜。🚗 星期日條條街都泊到滿晒,附近有幾個停車場,但係surprisingly都full晒,兜左幾個圈終於揾到個停車場(唔知叫咩名),$45首2小時,其後唔記得左幾錢/hr,但絶不便宜。1️⃣ Carbonara with slow-cooked egg $88Carbonara 個味調得唔錯,份量都算大碟,最鐘意見到蛋黃🥚,小編已經急不及待想拮穿佢😆!可惜今次有少少過熟,未有流心效果,不過蛋味依然香濃。2️⃣ Grilled Japanese eel with rice $98賣相好吸引,大塊厚身鰻魚訓左喺D飯上面🤩,拎到上枱己經聞到香味。肉質好淋,醬
💎總評分:6.0/10

賣相好吸引,大塊厚身鰻魚訓左喺D飯上面🤩,拎到上枱己經聞到香味。肉質好淋,醬汁味道調得唔錯,伴菜包括冬菇、溫泉蛋同醃蘿蔔,比較日式嘅一個main dish👌🏻。

3️⃣ Slow-cooked beef sirloin steak with French fries and salad $188
見到呢度嘅牛扒好評如潮,店員仲講到明呢個無discount,小編照order嚟試試佢質素如何😎。5成熟係做到嘅,睇樣肉質鮮嫩,切落有肉汁,配黑椒汁應該係好match,可惜咬落好韌😔,整塊都有筋😖,欠缺肉味🙅🏻,同想像中有D大對比。薯條份量都OK,呢個價錢雖然唔可以要高質牛扒,但係小編就寧願俾貴少少食靚扒👎🏻。

4️⃣ All day breakfast with croissant $98
Menu 上另外仲有一個deluxe all day breakfast食材豐富D但係就無croissant,牛角包入面有一片cheese同零碎嘅mushroom,食落有D怪怪D,反而scrambled egg放喺一旁,小編覺得如果包夾住D蛋可能會比較match~伴隨住嘅仲有hash brown、bacon、 salad & tomato,以呢個價錢份量都合理。

5️⃣ Tiramisu waffle $88
Menu有幾款甜品都想試,最後揀左個又有tiramisu又有waffle 嘅甜品,waffle OK脆身🧇,但Tiramisu太過稀身水流流咁,食唔到食lady finger,亦無酒味,似係溶左嘅雪糕,❌no good no good。
Tiramisu waffle

6️⃣ 熱天然蜂巢咖啡 $48
餐廳signature飲品之一,一舊仔蜂蜜分開上🍯,俾客人倒奶泡入咖啡時順勢撞溶蜂巢,蜂蜜嘅香甜配香滑嘅咖啡☕,的確幾特別,值得推介。
熱天然蜂巢咖啡

餐廳環境可以,但食物質素一般🙊,若然喺附近反工,order d普通pasta/飯做lunch都OK,但若然你滿有期待想試D有驚喜嘅菜式,叫D難度高嘅野食可能會失望🙇🏻‍♀️,若要山長水遠突登過嚟,小編就唔會食佢啦。
環境服務:⭐⭐
食物質數:⭐⭐
打卡指數:⭐⭐
題外話/補充資料: 🚗 星期日條條街都泊到滿晒,附近有幾個停車場,但係surprisingly都full晒,兜左幾個圈終於揾到個停車場(唔知叫咩名),$45首2小時,其後唔記得左幾錢/hr,但絶不便宜。
2021-10-31
2021-12-05 54 瀏覽
🎄🎄《Coti 聖誕大餐到會🎄 》LaLaLaaaa😝🥳🥳!又到全年最興奮最有氣氛的1⃣️2⃣️月份了😝🤩!小編已經聞到聖誕老人🎄陣味飄緊過嚟嘞🤩🥳🥳!呀大人嘅生日剛好又係呢個🈷️!圍爐班死黨約曬上屋企開Party!呢個🈷️晤係唔搵聖誕到會大餐Order丫嘛😆!大家經過一輪 Search🔍👀,最後決定Order “HOHO XMAS HOUSE PARTY COTI CATERING”!1⃣️嚟小編同呀大人食過新蒲崗COTI,d嘢食真心不錯;2⃣️嚟班fd子全部大胃王,個餐一定要有返咁上下份量😆!重點係個CP值勁高,HK$980可以有6⃣️-8⃣️人份量!🎄🌺🌲🎄🌺🎄🌾🌲🎄🍀☘️🎄🎄COTI Mini Xmas Gathering Set 有6⃣️大盤:🔴 燒慢煮雞拼鮮雜果薯仔沙律 /2.5磅🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻一打開已經很賞心悅目!雖然到會但擺盤一d都唔馬夫!燒慢煮雞肉質軟糯👍🏻😋!鮮雜果薯仔沙律🥗有很多呀大人至愛嘅蘋果!薯仔🥔沙律🥗🔴 茄茸菠蘿烤德國腸 /2⃣️磅🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻德國🇩🇪腸以外還有超搭口味拍擋菠蘿🍍、茄茸洋蔥🧅等,啱曬大家口味!呢盤係最快清倉的😆🤣🤣!🔴 芝士香草焗時蔬 /2.5磅🔻🔻🔻
🎄🎄

《Coti 聖誕大餐到會🎄 》

🎄🌺🌲🎄🌺🎄🌾🌲🎄🍀☘️🎄🎄

🔴 燒慢煮雞拼鮮雜果薯仔沙律 /2.5磅

🔴 茄茸菠蘿烤德國腸 /2⃣️磅

🔴 芝士香草焗時蔬 /2.5磅
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
小編至愛❤️!夠香夠多料!粟米🌽仔、紅蘿蔔🥕、蘑菇、椰菜花🥦、西蘭花🥦、洋蔥🧅等等!芝士香草醬煮得夠掛醬,令到每件時蔬都啖啖芝士香!

🔴 慢煮BBQ豬肋骨拼蜜糖薯條 /12件
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
有2⃣️個fd子本來不太有興趣豬肋骨🐷的,但都讚佢煮得焾得嚟有味道。薯條🍟係用原隻薯仔🥔切🈹️而成的,加了蜜糖,甜甜地😋。

🔴 野菌大蝦海鮮意粉 /2.5磅
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
好大盤好大盤!好多大蝦🦐好多野菌捲伏在炒意粉中!味道足唔寡口!

🔴 吉列蝦拼炸餃子 /各12件
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
咀刁嘅呀大人超 Like佢d 餃子🥟,炸得脆脆餡多多👍🏻!吉列蝦🦐大大隻一d都唔失禮🥳!

🔴 2⃣️公升汽水 /1支
🔴 食物公夾、餐具、紙杯紙碟 /8Sets

🎄🌺🌲🎄🌺🎄🌾🌲🎄🍀☘️🎄🎄

後記:到會送來時兩大紙箱!每盤食物除咗用鍚紙和鍚紙包裝完好之外,還外加一個紙盒包裝加強保溫!好細心!所以送嚟時仲熱🔥仲Keep Warm👍🏻!
當日已經有fd子問定呢個到會詳情,想預比屋企人開聖誕Party一齊嘆吓,即場打去查詢🔍仲發現以下優惠:

🔺 12月1號至13號: 全單9⃣️折優惠及4⃣️支免費飲品。
🔺 12月14號至31號: 享有2⃣️支免費飲品。
🔺 舊客戶仲可以有全單8⃣️折優惠,以及再送多2⃣️支飲品及1⃣️客雞翼(需出示之前落單的電話號碼或相片證明)

*備註:大家記住丫,所有ITEM不設更換,而外賣到會嘅送餐時間為每日11:00 am 至 7:00 pm。

🥗 COTI
❤️ Whatsapp到會專線:6368 1544
2021-12-04 130 瀏覽
放假想舒舒服服食個brunch,唔一定要去市區,工廈林立的新蒲崗也有高質、寫意的選擇。地址是新蒲崗五芳街,其實入口是在五芳街轉入彩虹道,門口既細小又隱蔽,不過入到去就很寬闊,坐下也很舒服。周末有brunch 餐牌,沙律、主菜、小食和甜品的選擇都頗多。餐湯羅宋湯,甜酸適中幾好味,它跟一片小小的意式脆餅,用來蘸湯比麵包更香脆又唔會太飽肚。主菜烤慢煮BBQ豬肋排($128)雖只有半份,但配埋意粉就一個人啱啱好。豬肋排很軟滑,容易咬開,加上BBQ醬少少辣很惹味,食到剩下5條骨。青檸芫茜蝦忌廉意粉($88)味道清新,芫荽味未算好出,就算不喜芫荽的都可接受到,蝦爽口,意粉彈牙,推薦。甜品我和朋友都喜歡窩夫,一人一種口味大滿足。焦糖香蕉窩夫($78),出奇的好味,窩夫香脆,香蕉上的焦糖也是脆卜卜,加上大量蜜糖和忌廉,好好味。提拉米蘇窩夫($88),打卡一流,窩夫插在大杯提拉米蘇忌廉中,忌廉香滑,表面灑滿厚厚的可可粉,朱古力控相當滿意。飲品天然蜂巢咖啡,咖啡、忌廉、蜂蜜分開擺盤,很精緻,蜜糖配咖啡很順喉不苦澀,不過天然蜂巢的蠟質有少少影響口感。鮮忌廉朱古力也很濃郁,略嫌冰多和比較細杯。
主菜
烤慢煮BBQ豬肋骨
青擰芫荽蝦忌廉意粉
甜品
我和朋友都喜歡窩夫,一人一種口味大滿足。
焦糖香蕉窩夫
提拉米蘇窩夫
飲品
天然蜂巢咖啡
鮮忌廉朱古力也很濃郁,略嫌冰多和比較細杯。
烤慢煮BBQ豬肋骨
青擰芫荽蝦忌廉意粉
焦糖香蕉窩夫
提拉米蘇窩夫
2021-12-04 42 瀏覽
叫左芫茜意粉、牛肉飯同埋香蕉窩夫,有羅宋湯+蒜蓉包送。芫茜意粉幾好,夠熱夠汁,少少辣,幾特別。香蕉窩夫就好普通,塊窩夫太脆口,唔係我喜歡的質感。牛肉飯好唔得,牛肉唔夠淋都算,最慘係唔夠熱同超咸湯都係咸,然後塊蒜蓉包不如改名做蒜香餅,又薄又硬。
叫左芫茜意粉、牛肉飯同埋香蕉窩夫,有羅宋湯+蒜蓉包送。

芫茜意粉幾好,夠熱夠汁,少少辣,幾特別。
香蕉窩夫就好普通,塊窩夫太脆口,唔係我喜歡的質感。
牛肉飯好唔得,牛肉唔夠淋都算,最慘係唔夠熱同超咸

湯都係咸,然後塊蒜蓉包不如改名做蒜香餅,又薄又硬。

2021-12-04
2021-12-03 1212 瀏覽
📍 Coti the Bistro新蒲崗有間Cafe午餐時段都幾full🤭 小編同朋友上星期就去咗附近搵食~ 小編大約等咗10分鐘左右就有位🙆🏻‍♀️ 餐廳環境偏暗 裝修都唔錯 環境都乾淨🥰-豪華週末早餐 $118平時睇開小編嘅食評都見有唔少all day breakfast嘅蹤影 就知小編究竟有幾鍾意食早餐🤣嚟到呢度見到有個豪華版 就梗係要試吓啦!早餐有松露炒蛋、酵母麵包、雞扒、煙三文魚、煙肉、蜜瓜同沙律菜🥰好少早餐有雞扒同水果😍 雞扒食落去雞皮好脆!肉汁豐富🤤 好好味😋 蜜瓜食落去都好甜👻煎慢煮西冷配薯條及沙律 $188有冇鍾意食肉嘅朋友仔👻?如果鍾意食肉嘅話呢一個就啱晒你🤣 西冷可以比你自己揀五成熟或者七成熟🙆🏻‍♀️我哋就揀咗七成 食落去有咬口 又唔會太過韌 啱啱好🙆🏻‍♀️ 點汁一齊食冇咁油膩~ 薯條食落去都外脆內軟👍🏻每個午市套餐均免費配一份餐湯同埋蒜蓉包🙌🏻餐湯係羅宋湯 就咁睇覺得個湯有少少油 但係整體都好飲嘅蒜蓉包就偏硬 但都有蒜蓉味Lotus焦糖芝士脆餅 $32食落去芝士味重 口感軟滑中間仲有唔少lotus碎 食落去有少少脆口佢個size都比較Mini 飯後甜品食完全冇問題
📍 Coti the Bistro
餐廳環境偏暗 裝修都唔錯 環境都乾淨🥰

豪華週末早餐 $118
嚟到呢度見到有個豪華版 就梗係要試吓啦!

煎慢煮西冷配薯條及沙律 $188

仲有兩粒半溶狀態嘅棉花糖 飲落去朱古力味都重 甜甜地咁
加埋棉花糖一齊 口感更加特別

鮮忌廉朱古力 $42
呢一杯係凍飲 就算凍飲都好都有好靚嘅拉花喺上面
呢一杯飲落去嘅朱古力味更加濃 上面仲有一層厚厚嘅cream👅
鍾意飲朱古力嘅一定要試吓呢兩杯!

大家睇完我哋嘅食評之後 想試嘅話可以參考下面嘅地址😚👇🏻
附上餐牌:

✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎
綜合食評📝
想睇相關地區?!?🤤
可以參考🙊⇊ ⇊
#loeyfoodies新蒲崗
地址:新蒲崗五芳街31-33號永顯工廠大廈地下C號舖
#西式 #新蒲崗Cafe #新蒲崗美食推介 #西式餐廳 #鑽石山美食推介
#hkfoodies 🇭🇰 #米奇吃貨日常😋
  • 煎慢煮西冷扒配薯條及沙律
One of the spacey cafe that you can enjoy both the food and healing time. I hate that I have to reveal this place to you all hahaa😅🐷overall: 8.5/10🍳Deluxe Weekend BreakfastAn all day breakfast can never go wrong in any cafe. Large portion with variety of ingredients. I particularly like the guacamole on top of the grilled sandwich. With a fresh nutty avocado flavor plus some minced tomato and sliced onions that add a different texture, it serves a good combination with the toast.🥓Roasted slow-co

🐷overall: 8.5/10

🍳Deluxe Weekend Breakfast
Deluxe weekend breakfast

🥓Roasted slow-cooked BBQ Spare Ribs
The ribs are fully coated in savory bbq sauce that is rich and appetising, but slightly too much ketchup is added. The meat on the ribs is tender, tho would taste even better if it’s roasted on charcoal.
Roasted  Slow-cooked  Bbq  spare  ribs

🍰Lotus Caramel Cheesecake
The cheesecake is perfect for satisfying my sweet tooth. I’m originally a lotus biscuit lovers as it’s rich in caramelised sweetness. When added to cheesecake, the sweetness is balanced with the savoury cheesy flavour. The cheesecake has the right amount of moisture and is smooth enough in texture.
Lotus  caramel  cheesecake

🧇Tiramisu waffle
I realise that tiramisu makes a beautiful pair with waffle, just like it with some syrup on top. A little crispy on edges and soft in the middle. When served together with the smooth tiramisu cream, it could easily lighten up your mood. The biscuits inside tiramisu is completely soaked in strong expresso and rum, for me it’s bit too strong tho.
Tiramisu  waffle

#coti
#西式餐廳
#coffeetime
#新蒲崗#九龍灣#咖啡#必食之選

🎈 Coti the Bistro (五芳街) (新蒲崗)
新蒲崗五芳街31-33號永顯工廠大廈地下C號舖
Deluxe weekend breakfast
Lotus  caramel  cheesecake
Tiramisu  waffle
  • 豪華週末早餐
2021-12-02 41 瀏覽
去完新蒲崗行運動用品開倉,搵啖食嘅時候就搵到呢間西餐廳,好有聖誕🎄氣氛!經OpenRice訂座會有七折,抵!全日早餐有牛油果醬多士🥑,上面有杏仁同埋紫洋蔥🧅,煙肉卷裏面捲左啲煙三文魚,雞扒煎到塊雞皮脆卜卜!西冷牛扒七成熟🐮慢煮熟度剛剛好,有dd 血水就最正,牛肉熟曬唔好食,廚師煮到七成熟,保留到肉汁,令牛扒夠鮮味!抹茶鮮奶凍抹茶鮮奶,抹茶🍵味道十足!紅豆咖啡☕️Tissue上面寫住It’s coffee time ,一睇就知此店係咖啡起家,一shot expresso 加入忌廉同紅豆,自已拉返個心心❤️花先!又得又飲得!甜品要咗香蕉🍌窩夫🧇同埋tiramisu窩夫🧇有個完滿嘅結束❤️

西冷牛扒七成熟🐮

抹茶鮮奶
凍抹茶鮮奶,抹茶🍵味道十足!

紅豆咖啡☕️

• 焦糖香蕉窩夫
  • 豪華週末早餐
  • 煎慢煮西冷扒配薯條及沙律
2021-11-29 55 瀏覽
豪華週末早餐🍽松露炒蛋啖啖松露味,煙肉包住煙三文魚夾埋一齊食口感好好,雞扒煎到雞皮脆卜卜雞肉仲好滑,牛油果醬配酵母麵包清新又健康,仲有蜜瓜同沙律菜,超級豐富嘅早餐👍🏻烤慢煮BBQ豬肋排🍖煮到好林加左BBQ醬去煮連骨都損埋.正👍🏻薯條必配架喇。提拉米蘇窩夫🧇甜度啱啱好,原來窩夫配提拉米蘇比起雪糕仲好味😋真係唔錯。手工巴斯克芝士蛋糕🍰好重芝士味,唔太軟唔太硬口感啱啱好👍🏻天然蜂巢咖啡☕️有得玩又有得飲,奶同咖啡分開上,其實蜂巢係用來調教甜度,飲落口真係咬到蜂巢殼好好飲。奶醬啡☕️賣相已經好吸引,攪勻黎飲啖啖粗粒花生有咬口,特別好飲。

手工巴斯克芝士蛋糕🍰好重芝士味,唔太軟唔太硬口感啱啱好👍🏻

2021-11-28
午餐