2021-11-27 69 瀏覽
中環呢排開咗唔少嘅Cafe,呢間主要以簡約風格奶油式裝修為主,配白色雲石餐台,店內有乾花擺設同埋綠色植物裝飾,更用圓形拱門同竹藤吊燈既座位分隔🤎感覺好放鬆舒服😌好chill 🥳。🥗UFO $128半個creamy avocado 🥑 上面有隻流心蛋🥚有bacon, sourdough, cheese 同rocket, 口感好豐盛,享受視覺同味覺感受😍。🍧Cosha bowl (acai bowl) $78mixed berries同埋acai mixed 埋一齊,夏天食一流🌀杯granola mixed 口感太硬,吃不了😭。🍓Super strawberry smoothies $58杯邊有椰絲碎點綴,好豐富strawberry口感,酸酸maymay 好fresh🥰。☕️dirty $40揀咗fruity 味既ethiopia 豆,Volume 比其他Cafe少一半,飲唔到fruity味

🥗UFO $128

🍧Cosha bowl (acai bowl) $78

☕️dirty $40
2021-11-26
2021-11-26 86 瀏覽
悠長的週末過完了🥲上週和朋友去了soho新開的咖啡店💕又一間很花心思裝修的店啊🥺👍🏻首先門口用了圓拱的設計 店內的牆身也造上好幾個圓拱 很有一致性雖然感覺很小法國 但它們是主打aussie brunch的cafe🐨🌱當天滿座就沒有拍環境了😂我和朋友點了crossiant french 就是近期很popular的croffle! (crossiant🥐 + waffle🧇)好出色🥺😭👍🏻💕外微脆內軟 吃起來真的就是扮waffle的牛角包😀😂不淋糖漿甜度已經足夠 擺盤也很美✨除了太黏有點難切之外都很好🌞另外點了熱朱古力 味道超像麥記 一般啦🤣是可以bookmark起來去第二次的cafe🙆🏻‍♀️要試試熱食和咖啡😋
悠長的週末過完了🥲
吃起來真的就是扮waffle的牛角包😀😂
不淋糖漿甜度已經足夠 擺盤也很美✨
除了太黏有點難切之外都很好🌞
另外點了熱朱古力 味道超像麥記 一般啦🤣
環境—平時真係好少突登嚟中上環,次次都係約埋班女仔best friend嚟影吓相咁,經佢哋介紹就帶咗我嚟呢間新開嘅Coffee shop。環境以簡約清新嘅風格為主,顏色主要白、金、綠色幾種色調,有雲石枱同草草等元素,整體環境都幾靚,亦都幾適合平日嚟飲咖啡工作睇書咁,環境氛圍都比較靜啲/ 特色—Dirty $40味道就回甘味比其他濃啲,口感都好奶滑﹗Iced Mocha $45我個人鍾意飲﹗可可味恰度好處,而且同啡底好夾,可可味加咖啡香味好易入口,我個人好滿意~Iced Americano $38杯裝外型幾得意,味道比較中性,冇特別偏苦或偏酸,就冇話好大驚喜Croissant French $98我哋本身係 Tea time嚟到,所以剩係叫咗個甜品配咖啡,呢個係牛角包窩夫、可達芝士、自家製藍莓糖漬、蜜糖、無花果同士多啤梨,咁樣三塊牛角包窩夫 $98 嚟講我會話係偏貴,唔特別抵嘅,份量都唔多。不過整出嚟幾精緻、食落都鬆脆,醬汁同水果都 okay,三個人share就還好,但我覺得回頭指數唔高
環境—

特色—
Dirty $40
味道就回甘味比其他濃啲,口感都好奶滑

Iced Mocha $45
我個人鍾意飲﹗可可味恰度好處,而且同啡底好夾
,可可味加咖啡香味好易入口,我個人好滿意~
Iced Mocha

Iced Mocha
Iced Americano
Croissant French
2021-11-09 90 瀏覽
Cosha位於中環伊利近街 Cafe以奶油色為主調設計走簡約風 令人感覺好舒服 店員重好細心 我地過左個愉快嘅下午❤️Croissant French $98賣相好Igable之餘 重好好味牛角包窩夫牛油味香 非常鬆脆 配上自家製藍莓糖漬 ricotta cheese 同 蜜糖 味道非常夾 入口完全唔會太甜或膩 甜甜酸酸 旁邊仲有食用花同士多啤梨🍓無花果 作盤碟 UFO $128半個好新鮮creamy牛油果 中間加左蛋黃 配上酸種麵包煙肉 同火箭菜 口感好豐富 擺盤仲好精緻 真係好似UFOSuper Strawberry $58由草莓 香蕉同乳酪調製而成味道酸酸甜甜 杯邊加左椰絲做點綴 令賣相更加分見到隔離枱食Crispy Gee賣相都好吸引 有機會再去試吓❤️

Cosha位於中環伊利近街 Cafe以奶油色為主調

由草莓 香蕉同乳酪調製而成
味道酸酸甜甜 杯邊加左椰絲做點綴
令賣相更加分

2021-10-28 72 瀏覽
三人相約中環吃brunch,今日真的找到一間超水準的cafe,食物色彩繽紛又好吃。Cosha 裝修以白色為主,給人放鬆輕鬆的感覺,我哋叫咗食物,一邊閒聊,一邊享受他們的咖啡。Latte 入口又柔滑帶nutty風味,又帶點點焦糖香。我則選了Flat White,很順滑,有餘韻。「Good Day」有著豐富的材料,酸種麵包、薯餅、煙肉、香腸、炒蛋、火箭菜、牛油果、車厘茄和忌廉芝士,好喜歡他們的煙肉,不會煎太乾還有好香的煙肉味道。「Avo Beet」這個實在太美,鷹嘴豆泥、紅菜頭、牛油果蓉、車厘茄、水波蛋、酸種麵包和薯條,好靚的擺碟,紅菜頭的顏色好吸睛,豆蓉又好味,整個食物似一幅畫,視覺味覺的享受。「UFO」也是很用心的製作,酸種麵包加上大量火箭菜,煙肉、醃製蕃茄、可達芝士、牛油果和蛋黃。蛋黃置於牛油果中很漂亮,據說UFO名字就是這樣得來,整體都非常美味,火箭菜在蕃茄和芝士的襯托下也唔嫌多。

• Good  Day
  • Avo  Beet
2021-10-26 142 瀏覽
本身Cafe以奶油色為主,加上白色雲石餐枱,有種簡約柔和既感覺🥰 就黎萬聖節🎃 Café 加左唔同既萬聖節裝飾👻 加添左一種可愛感😆UFO🥑 ($128)擺盤好靚好有心思🥰 牛油果🥑再加上蛋黃🥚真係好似UFO咁, 切開蛋黃重會流心,加埋其他唔同配料,煙肉🥓 醃製蕃茄🍅 火箭菜同埋酸種麵包🍞 口感超好豐富❤️Mushroom Truffle Pasta🍝 ($118)意粉較幼食,但軟硬適中,黑松露味都算特出❤️ 同埋每條意粉都掛到忌廉汁🥰 好creamy👍🏻 整體味道好食😋Crossiant French🥐 ($98)賣相好可愛😍 好IGable❤️ 牛角包窩夫外脆內軟👍🏻 配以自家製藍莓糖漬🫐 芝士🧀同蜜糖🍯 入口完全不會覺得膩,甜甜酸酸,味道唔錯😊 Super Strawberry🍓 ($58)Smoothie由士多啤梨🍓香蕉🍌及同埋乳酪調製而成,杯邊重加左椰絲作點綴😍 令賣相更吸引𝙴𝚊𝚛𝚕 𝙶𝚛𝚎𝚢 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎☕️ ($𝟺𝟻)奶油色嘅伯爵拿鐵,令人有重抗拒唔到既吸引力😆 淡淡既茶香,加上細滑奶泡🥛令人有種放鬆既感覺🥰同朋友過左一個好幸福既週末❤️ 下次想試埋Crispy gee🍗同Summe

UFO🥑 ($128)

Crossiant French🥐 ($98)

Super Strawberry🍓 ($58)

𝙴𝚊𝚛𝚕 𝙶𝚛𝚎𝚢 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎☕️ ($𝟺𝟻)

同朋友過左一個好幸福既週末❤️ 下次想試埋Crispy gee🍗同Summer Vibe🥗

味道 🌕🌕🌕🌕🌑
環境 🌕🌕🌕🌕🌑
服務 🌕🌕🌕🌕🌑
抵食度 🌕🌕🌕🌖🌑
慶祝紀念
生日
  • Croissant french
2021-10-14 110 瀏覽
位於中環𝑺𝒐𝒉𝒐區既𝑪𝒐𝒔𝒉𝒂,奶黃色既色調加上清新簡約既裝修,令人感覺好舒服,𝑪𝒐𝒔𝒉𝒂個名係結合左𝒄𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆+ 𝒔𝒉𝒊𝒔𝒉𝒂,日頭提供咖啡同輕食,夜晚就提供𝒔𝒉𝒊𝒔𝒉𝒂😆 呢日星期六3點去到竟然唔洗等位,實在太幸運啦😙🥑 𝑼𝑭𝑶 $128擺盤好精緻,賣相就真係好似UFO一樣,有我最鐘意食既牛油果再加上蛋黃🥑 配料仲有煙肉🥓蕃茄🍅同火箭菜🥗 配埋酸種包一齊食,口感層次好豐富😋🍝𝑴𝒖𝒔𝒉𝒓𝒐𝒐𝒎 𝑻𝒓𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆 𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂 $118黑松露既香氣撲鼻,忌廉汁好creamy,意粉既軟硬度適中,整體味道不錯🥛𝑾𝒂𝒌𝒆𝒚 𝑪𝒂𝒓𝒂𝒎𝒆𝒍 $58由焦糖、紅棗、低脂奶、香蕉🍌乳酪同咖啡☕️混合而成,好特別既味道,焦糖同香蕉既味道好濃,咖啡味唔係好出,飲到底會有淡淡既紅棗味🍵𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 $45正常發揮,抹茶味唔算好濃

🥑 𝑼𝑭𝑶 $128

🍝𝑴𝒖𝒔𝒉𝒓𝒐𝒐𝒎 𝑻𝒓𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆 𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂 $118
🥛𝑾𝒂𝒌𝒆𝒚 𝑪𝒂𝒓𝒂𝒎𝒆𝒍 $58

🍵𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 $45
正常發揮,抹茶味唔算好濃
2021-08-14
  • UFO
🌃蘇豪區𝕮𝖆𝖋𝖊 𝕮𝖔𝖘𝖍𝖆 📍中環______________________________行上半山斜路看見一家圓拱門嘅𝕮𝖆𝖋𝖊,以溫和奶油色做主調,加埋花花滕織風格配上優雅雲石枱,女生見到已經急不及待要拎出手機打卡😍座位不算多,門口有可愛花花型梳化,星期六中午去都差不多滿座🈵睇過介紹原來係一班前空姐機師開嘅咖啡店✈️佢地都十分有禮貌咁對待客人🤍主打輕食及麵包甜點,全部餐牌上嘅食物賣相都十分精緻優美🌸🌷______________________________🧁𝓜𝓲𝓼𝓼 𝓛𝓲𝓸𝓷𝓷🦁評分:8.3/10☕️ 𝕰𝖆𝖗𝖑 𝕲𝖗𝖊𝖞 𝕷𝖆𝖙𝖙𝖑𝖊 $45奶油色嘅杯碟配埋奶油色嘅伯爵拿鐵,一上枱已經感覺良好,飲落口腔充滿濃濃的伯爵茶味🫖奶泡細滑,加上幾粒茶葉碎做點綴,都幾出色,有滿滿嘅幸福感☺️🥐𝕮𝖗𝖔𝖘𝖘𝖎𝖆𝖓𝖙 𝕱𝖗𝖊𝖓𝖈𝖍🍯 $98一層層叠高嘅牛角包窩夫塔,賣相好靚,有食用花裝飾,碟上有朱古力醬裝修,窩夫牛油味重酥脆香口,加上楓糖漿同自家製藍莓糖漬,甜甜地酸酸地令到成件事無咁油膩,加埋士多啤梨同無花果一齊,好滿充,整體好好味有驚喜🥰推介回頭率:80% 🧚🏻‍♀️🧚🏻‍♀️🧚🏻‍♀️🧚🏻‍♀️裝修格
🌃蘇豪區𝕮𝖆𝖋𝖊 𝕮𝖔𝖘𝖍𝖆 📍中環

主打輕食及麵包甜點,全部餐牌上嘅食物賣相都十分精緻優美🌸🌷

🧁𝓜𝓲𝓼𝓼 𝓛𝓲𝓸𝓷𝓷🦁評分:8.3/10

☕️ 𝕰𝖆𝖗𝖑 𝕲𝖗𝖊𝖞 𝕷𝖆𝖙𝖙𝖑𝖊 $45

🥐𝕮𝖗𝖔𝖘𝖘𝖎𝖆𝖓𝖙 𝕱𝖗𝖊𝖓𝖈𝖍🍯 $98

回頭率:80% 🧚🏻‍♀️🧚🏻‍♀️🧚🏻‍♀️🧚🏻‍♀️
裝修格調仙氣,店員友善
慢活過一個下午💁🏻‍♀️寫意💗
  • Croissant french
  • Earl  Grey  Lattle
Located on the upper end of Elgin Street, a little bit of “hiking” is required to get to this cute cafe from Central. The workout is definitely worth it for the delicious food and cozy environment.My cousin and I ordered a Crispy Gee each, and we loved it dearly! The freshly fried chicken was so delicious with crispy skin wrapping juicy and tender chicken meat. The sourdough toast was awesome too! The avocado and egg were so filling also. Not to miss is the homemade chili sauce on the plate, whi

Crispy Gee
My cousin and I ordered a Crispy Gee each, and we loved it dearly! The freshly fried chicken was so delicious with crispy skin wrapping juicy and tender chicken meat. The sourdough toast was awesome too! The avocado and egg were so filling also. Not to miss is the homemade chili sauce on the plate, which topped up the flavour of the chicken and open toast.
Coffee here is also very enjoyable. At least my flat white tasted like a legit one without too much milk or milk foam, and had a nice, strong coffee aroma.

Highly recommend this pet-friendly cafe to you.
2021-10-02
Crispy Gee
2021-09-28 77 瀏覽
一入去Staff們都很友善, 先坐低睇menu, order食物就在櫃台order.店鋪入面隨便影都好靚了~~野食都很吸引!AVO BEET健康的輕食選擇<3 滿滿的牛油果醬係酸種麵包上面, 有好多粒蕃茄仔!beetroot hummus放得好靚, 擺碟用心 今次咁岩無哂蕃薯條, 所以配左薯條, 可惜薯條口感比較空心的脆身, 無乜薯的口感XD但連埋beetroot hummus食幾特別又較健康!MUSHROOM TRUFFLE PASTA很美觀, truffle味好出! 意粉軟硬適中, 好快可以食哂XD yummy!飲品叫左FLESDH GREEN甜甜的好好飲, 又好健康咁! Refreshing!

店鋪入面隨便影都好靚了~~野食都很吸引!

AVO BEET

MUSHROOM TRUFFLE PASTA

飲品叫左FLESDH GREEN
甜甜的好好飲, 又好健康咁! Refreshing!
《Summer Vibe》($75)又係一款打卡度甚高既食物😍由時令水果、燕麥片、乳酪同蜜糖而成,色彩繽紛,非常夢幻😍旁邊仲有蜜糖攪棒,好有趣!不過Yogurt份量太少,只得薄薄一層,有少少不如期望。《Croissant French》($98)又係近期大熱既Croffle🥴 今次係三層既形式,雖然有啲細份,不過賣相好靚🤩上面淋左藍莓糖漬加Ricotta Chesse ,芝士唔係好濃個type ,本身甜度已經好夠所以都係好需要落旁邊既Maple Syrup🤣Croffle 外脆內軟,有淡淡牛油香味,整體還唔錯。《Taro Latte》($45)係雀巢香芋雪糕果隻味道🤣唔會太甜都幾好飲,但唔算好香濃,顏色偏淡,差啲影唔到佢隻紫色🤣《Wakey Caramel》($58)由低脂牛奶加咖啡再加焦糖而成既極邪惡飲品😈焦糖味濃郁,咖啡味唔太濃,似焦糖奶多啲,食到香蕉粒同有d似果乾係入面,增添口感。《Super Strawberry》($58) 雖然主調係Strawberry Yogurt但飲得出好濃香蕉味,係一杯好清新既飲品,唔錯!杯邊仲有椰絲作裝飾,欣賞佢地既心思!

《Summer Vibe》($75)

《Croissant French》($98)
Croffle 外脆內軟,有淡淡牛油香味,整體還唔錯。

《Taro Latte》($45)

《Wakey Caramel》($58)

《Super Strawberry》($58)
故意拎咗一日閒日嚟休息, 為了唔浪費閒日少人嘅優勢,所以搵咗間最近都好多人去打卡嘅呢間簡約風奶白色調COSHA CAFE!😍當日係星期五大約中午12:00 前, cafe 零客人 , 只有維修人員。因為維修檢查嘅關係,坐唔到最多人打卡,靠門口嘅位置, 但都揀咗另一個個人打卡嘅卡位🧏🏻‍♀️😛💡餐廳光猛嘅奶白色調令人感到好舒服、好醒神👍🏻雖然鋪頭唔大,座位唔多 ,但係空間感還不錯!座位之間唔會太近!♥️食物方面選擇唔多,啱晒我呢啲有選擇困難症嘅人 😂最後我揀咗 佢🥗🥓UFO $128 👍🏻牛油果、流心蛋黃、酸種麵包、醃製蕃茄、火箭菜🥰⭐️頂層係牛油果蛋黃、中層係煙肉和酸種面包、底層係火箭菜和小蕃茄配料, 超鍾意佢嘅醃製蕃茄味道, 酸味好香好出, 但唔會令人難受!🥑牛油果嘅空心加上左新鮮鮮黃色嘅流心蛋黃,很有趣🥳真係令我忍唔住吉爆咗佢!流出嘅蛋黃汁從上逐層逐層流到底層嘅火箭菜! 令原本已經擺盤得好靚嘅UFO再錦上添花😍💕值得一提嘅小細節係佢嘅枱唔會唔平衡, 完全唔擔心郁到枱腳會令到食物或者飲品打翻!☕UFO呢道菜真係好考"力學"㗎!🤣特別係我呢啲成日都唔小心郁到枱腳嘅人,真係睇重呢個位😅有經常去

牛油果、流心蛋黃、酸種麵包、醃製蕃茄、火箭菜🥰
UFO、茉莉綠茶

UFO

💕值得一提嘅小細節係佢嘅枱唔會唔平衡, 完全唔擔心郁到枱腳會令到食物或者飲品打翻!☕UFO呢道菜真係好考"力學"㗎!🤣特別係我呢啲成日都唔小心郁到枱腳嘅人,真係睇重呢個位😅有經常去打卡嘅朋友就知道,呢一點唔係間間cafe 做到!(雖然真係好基本😂)

再配返一壺🫖茉莉綠茶$38,完全體現慢活節奏!🥰茶香還不錯!係我嘅口味!

茉莉綠茶

餐廳去到大約1:00pm ,人流開始多了, 大約坐多了 2~3枱客人!如果想再感受"包場"嘅滋味, 建議可以喺閒日中午12點前入座😉

UFO、茉莉綠茶
茉莉綠茶
2021-09-20 60 瀏覽
上環。北歐風高質cafe餐牌選擇不多,但食物也有驚喜。………. ……… ………. ……… ………. ……… ………. ………🔸Crispy Gee $128看似炸得over 的雞,切開嘅時候,肉質卻非常嫩,很juicy😍下面還有很多牛油果,特別是伴碟的是拉差辣椒醬,沒有違和感😉🔸Mushroom truffle pasta $118黑松露味道濃郁,每條麵條也是非常creamy,我和朋友也一致讚好!🔸飲品的拉花也是非常漂亮。❤️後記:這間小店是pet friendly,寵物也可以走到店內一同進食呢。整體來說也是值得一訪。
上環。北歐風高質cafe

餐牌選擇不多,但食物也有驚喜。

🔸Crispy Gee $128

🔸Mushroom truffle pasta $118

🔸飲品的拉花也是非常漂亮。❤️

後記:
整體來說也是值得一訪。
2021-09-19 1193 瀏覽
和閨蜜來個快閃聚會,因為是平日下午,特別去找一些週末無可能排到得cafe😂沒想過這間cafe平日下午都滿座😮這是寵物友善cafe,所以有時候可以看見可愛的狗狗🐶食物方面有輕食和正餐,份量普遍食精巧size,男士們可能會不夠飽,這裡的smoothie是特色,不怕甜的話一定要點🥰Crispy gee $128很多地方的sourdough toast都是配蔬果/牛油果,這款有炸雞扒的真是太吸引我😚還有我最愛的水波蛋和牛油果,比豐富更豐富!食物上桌的時候令我驚艷,這個疊起來的方式太厲害,無論顏色的配搭還是擺盤的設計都讓食物美味度大大提升~炸雞炸得通透零掛油,上面的蜜糖讓你好像在吃韓國炸雞一樣,裏面的雞肉依然保持到嫩滑狀態,cream cheese和雞肉及牛油果配合得相當好,讓薄薄的麵包增加了不同層次的味道和口感,不過加分位還是自家製辣蛋黃醬,微辣的醬汁刺激味蕾,越吃越開胃🤤Croissant french $98每一桌人都會點的甜品,視覺上看似和一般比利時窩夫無異,實際上這個窩夫是牛角包窩夫,切開會看見一層又一層的酥皮,窩夫變成牛角包後更加酥脆香口,可達芝士擔當了一般窩夫中cream的角色,它

Crispy gee $128

Croissant french $98
Croissant french

每一桌人都會點的甜品,視覺上看似和一般比利時窩夫無異,實際上這個窩夫是牛角包窩夫,切開會看見一層又一層的酥皮,窩夫變成牛角包後更加酥脆香口,可達芝士擔當了一般窩夫中cream的角色,它的酸配上自家製藍莓糖漬的酸降低了牛角包自帶的油感,加上密度高的蜜糖,入口完全不會覺得膩,反而會令你一直想吃,點一點裝飾用的朱古力醬加多一口無花果和士多啤梨,一次過感受甜甜酸酸的滿足感💕

Dirty $40
Dirty
Dirty

雖然份量比其他cafe少,但它撐到我吃完所有食物😂 主要是因為它真的太苦,恰似triple espresso的味道,作為一杯奶啡不太能被接受,可能喝smoothie比較好。
Croissant french
呢間餐廳雖然同中環中心有一段距離🚶‍♀️不過都唔算難搵 只要沿着soho電梯上到頂就可以搵到佢💫餐廳裝修非常雅致🌟有好多卡位座 坐得舒適 侍應服務亦好細心🤵最緊要喺食物高質 擺盤賣相好美觀😍頗有藝術感🎨🥑UFO 酸種麵包個口感同味道都好豐富😋麵包中有煙肉🥓醃制乾蕃茄🍅火箭菜🥬牛油果 食落又香又creamy 麵包微微燒過🔥同埋中間加左流心蛋黃 整體口感飽滿 食得好滿足👍🧇Crossiant French 共有三層croffle 外層鬆脆 內層軟熟 食落有咬口 口感煙靱👅配料有可達芝士🧀另外配有藍莓糖漬同楓糖醬令個croffle甜度啱啱好👌伴碟仲有無花果同士多啤梨🍓可以解膩🍓Super strawberry 味道就比較普通 食落幾似草莓乳酪 不過杯邊嘅椰絲都幾夾個味道🥥

🥑UFO

🧇Crossiant French