Located at Elgin Street at Soho, quite accessible if we just come from central/ mid-levels escalator 😙Went there on a Sunday afternoon, quite lucky that there’s no queue when we reach there👌🏼 Somehow hey got that kinda cozy aussie vibes that would make ppl want to stay there for a whole afternoon 😛Food-wise, we were quite impressed by the plating, those “painting” and eatible flowers on top are definitely designed for 📸/ IG 🦋🌸UFO $135Avocado, egg yolk, bacon, sourdough, ricotta cheese, sun dried

UFO $135
Avocado, egg yolk, bacon, sourdough, ricotta cheese, sun dried tomatoes, rocket, tomatoes

Two Little Dough $95
Norwegian smoked salmon, cherry tomatoes, avocado, yuzu cucumber, eggs, sourdough

Everything are on point, looks good, tastes good 👌🏼 Will definitely come back to try other dishes or their shisha as well! 😎😎⭐️ (Incase you don’t know, they serve shisha at night as well 🤩)
2022-04-12 49 瀏覽
抗拒不了奶油色的𝐜𝐚𝐟𝐞💛簡約設計並以拱門作點綴配合整體柔和的暖色調☁️星期六中午到訪接近滿座環境及食物都令人很滿意𝐒𝐭𝐚𝐟𝐟們都很友善呢( ´ ▽ ` )▸ 𝐔𝐅𝐎 擺盤精緻,而且食材非常多!最搶眼的牛油果配蛋黃很可愛還有煙肉、酸種麵包及火箭菜層次十分豐富,味道也很出色▸ 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐩𝐲 𝐆𝐞𝐞 脆炸雞扒配以🥑牛油果、水波蛋及酸種麵包的組合松露味好香好突出(*¯︶¯*)飯粒軟硬度適中,不會太硬整體很好吃,沒有過膩感覺

抗拒不了奶油色的𝐜𝐚𝐟𝐞💛
簡約設計並以拱門作點綴
配合整體柔和的暖色調☁️

星期六中午到訪接近滿座
環境及食物都令人很滿意
𝐒𝐭𝐚𝐟𝐟們都很友善呢( ´ ▽ ` )

▸ 𝐔𝐅𝐎
擺盤精緻,而且食材非常多!
最搶眼的牛油果配蛋黃很可愛
還有煙肉、酸種麵包及火箭菜
層次十分豐富,味道也很出色

▸ 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐩𝐲 𝐆𝐞𝐞
炸雞扒配以🥑牛油果、
水波蛋及酸種麵包的組合
松露味好香好突出(*¯︶¯*)
飯粒軟硬度適中,不會太硬
整體很好吃,沒有過膩感覺

2022-04-05 66 瀏覽
ღ蘇豪高質cafe🤎ღ Spicy Vodkatoni $118粗管通心粉食落去煙韌有咬口😍羅勒番茄忌廉醬味道好濃郁,巴馬臣芝士亦都好重手😚成個粉有小小微辣好惹味🤤好食好食🤩ღ Croissant French $98牛角包窩夫外脆內煙韌鬆脆🤩配上自家製藍莓糖漬,同蜜糖好夾😚擺盤都好靚😍ღ Iced Latte $46味道冇咩特別🤣ღ Dirty $38分層做得好好,但味道有啲苦澀🤣==============================🍴Cosha📍中環伊利近街61號地舖==============================

蘇豪高質cafe🤎

ღ Spicy Vodkatoni $118

ღ Croissant French $98

ღ Iced Latte $46
味道冇咩特別🤣

ღ Dirty $38
分層做得好好,但味道有啲苦澀🤣

🍴Cosha
📍中環伊利近街61號地舖
中環蘇豪區新開咗間澳洲風Cafe,菜式同飲品都裝飾得色彩繽紛,感覺好少女💖,食物仲好高質素,絕對唔係純粹環境靚嘅打卡Cafe,真心有水準!真心有水準嘅All Day Breakfast,每樣食材嘅調味都有質素,酸種麵包邊烘得脆而內裡軟熟,仲沾上橄欖油好好味😋薯餅卜卜脆,什至連鋪底嘅沙律火箭菜都調得味道清新🥗賣相擺盤絕對吸睛嘅一道甜品👀,用而家大熱嘅牛角窩夫疊起3層,烘得脆酥,配埋maple syrup、朱古力醬同粒粒生果,簡單而好味🥰粉紅色士多啤梨混香蕉乳酪飲品,淨係賣相已令人少女心爆發💓帶少少酸味道好清新,仲有粒粒士多啤梨果肉🍓,「Strawberry Jasmine」茶杯底都充滿果肉,但始終「Super Strawberry」味道較出色,士多啤梨控一定要叫呢杯😬👍🏻

Good Day 2.0

Croissant French

Super Strawberry
Strawberry Jasmine

Good Day 2.0
Croissant French
Super Strawberry
【SOHO區藝術型珈琲店🤍 賣相細緻又好食!】推薦程度:●●●●◐抵食程度:●●◐○○———🐔 Crispy Gee|$128☕️ Cappuccino|$43珈琲店位置喺SOGO區嘅街尾,比扶手電梯附近嘅店舖寧靜。地方裝飾歐陸而簡約,百看不厭而又坐得舒服。呢個炸雞非常驚喜🌟 炸粉唔厚重,但非常香脆,食落咯咯聲!雞肉肉質嫩口,多汁,連同辣辣地嘅醬料非常惹味!唯獨雞肉好厚身,好難同下面嘅牛油果及麵包進食,所以整體分離,但各有千秋。🧇 Croissant French|$98☕️ Flat White|$40以牛角包壓成Waffle模樣,食落口感比牛角包更實在,但亦比Waffle更有空氣感,唔會成口粉咁,好食🌟 蹺妙之處就係非常香嘅牛油味,配以蜜糖、Ricotta cheese,咸甜互相衝擊,非常好食!反而自家製嘅藍莓糖漬味道唔係好出~ 可能已經發揮咗作用?!
【SOHO區藝術型珈琲店🤍 賣相細緻又好食!】

🧇 Croissant French|$98
☕️ Flat White|$40

Cappuccino
  • Croissant french
#emily出街食👅👅 作為一個水果控 基本上咩生果都鍾意食嘅人絕對值得嚟呢一間試一試😚我嗌左個acai bowl👅個底係用咗雜莓巴西莓加入yogurt打成Smoothie 😻toppings 再加入唔同嘅穀物片新鮮水果等等 而今次加咗藍莓🫐士多啤梨🍓 全部都係啲低糖低卡路里嘅水果 我都好鍾意食~另外朋友叫咗winter summer 呢個基本上係每枱必叫打卡必備嘅一款!材料上同acai bowl好似 有greek yogurt 唔同嘅水果同埋穀物片等等但係今次就唔係將水果打成smoothie 而係純greek yogurt 而因為冇加入水果嘅關係 識落冇咩甜味🤭所以佢加咗蜂蜜🍯調味 但係因為啲蜂蜜份量唔夠 所以食落就會比較酸 但亦都比較健康嘅🤫另外我地仲嗌左個super strawberry smoothie 但飲落同我個acai bowl好似~~如果大家都嗌左yogurt bowl就慳返啲錢唔使再嗌呢個啦😵整體來講 呢度環境都幾舒服😌而且識落啲嘢都幾健康 推薦大家一試~
#emily出街食👅👅
  • Super  strawberry
  • Cosha  bowl
  • Winter  summer
2022-02-03 81 瀏覽
白色拱門設計,有地中海interior 嘅感覺,好似平時路過啲名牌門面😏入內依舊走柔和cream 色,籐燈同花花cushion都係好嘅打咭material🧇Croissant french $98croffle熱潮繼續,明嘅😌三塊手掌size ,已經唔算特別細份,上枱仲係熱辣辣呢點要表揚🥲夠脆嘅,有埋食用花花做襯碟,靚🍯Summer vibe $75其實即係水果yogurt燕麥,蜜糖用支棒另上🍯水果整齊鋪面係幾靚嘅,但就唔係啲需要廚藝嘅東西,有心機的話,自己係屋企都整到💁🏻‍♀️𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨🥒Cucumber fresh $45Jenny最近都飲唔少青瓜類item,呢杯仲飲到粒粒青瓜碎,飲落酸酸甜甜,都幾refreshing走精緻風嘅同時都吸引到啲外國bb黎食😚但overall唔平,典型打咭cafe 價位,嚟一次都夠晒𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩拱門花花cushion

🧇Croissant french $98

🧇Croissant french
🍯Summer vibe
🥒Cucumber fresh
2022-02-02 73 瀏覽
中上環一帶真係有好多Café ,同朋友去完工作之後,仲諗緊食咩嘅時候俾我哋見到一間IG打卡餐廳 — Cosha,咁就當然入去睇吓有咩食啦,成個環境以白色木係為主要色調COSHA Bowl (açaí bowl) $78紫紅色嘅莓果顏色真係好吸引,一望上去就會聯想到抗氧化營養元素有好多!açaí bowl用左大量雜莓、巴西莓仲有香蕉製作成果泥,酸酸甜甜好解渴又有營養,另再配有一杯 granola mixed (燕麥片、提子乾) 增添口感層次,加上新鮮草莓、藍莓同埋食用花瓣作點綴,賣相一百分!❤️另外,兩位朋友就叫左一款甜食,一款鹹食🤤Crossiant French $98Mushroom Truffle Pasta $118

COSHA Bowl (açaí bowl) $78

另外,兩位朋友就叫左一款甜食,一款鹹食🤤
Crossiant French $98

Mushroom Truffle Pasta $118
2022-01-29 94 瀏覽
近排去了位於中環伊利近街的Cosha。Cosha 是一間米啡色裝修風格的咖啡店。整體裝修清新自然,店內有不少植物。簡約的設計風格,給人一種渡假的感覺。新年將近,他們都推出了新的餐牌,有新的食物可以給大家選擇,同時也有不少食物的改良版。UFO外型似UFO的,一層搭一層的。最上層是半個牛油果(釀入了蛋黃),中間層是酸種麵包丶可達芝士丶蕃茄,而底層是大量火箭菜。整體感覺較清新,牛油果🥑嫩滑,釀蛋黃做法很有趣。Crispy Gee是由炸雞扒丶酸種麵包丶水波蛋和牛油果組合而成的。面層炸雞扒多汁嫩滑,而且啖啖肉。配上自家製蛋黃醬。夾住酸麵一齊食。perfect match !Spicy 🌶 Vodkatoni用了羅勒丶辣蕃茄忌廉汁同巴馬巨芝士烹調製成的粗管通心粉。帶有微辣的口感,而且十分creamy !Espresso tonic (iced )濃縮咖啡撞上湯力水,十分清新。Americano(iced) 咖啡味香濃。Earl Grey latte (iced)伯爵茶味道濃,奶味種,順滑。

Crispy Gee

Spicy 🌶 Vodkatoni

Espresso tonic (iced )
濃縮咖啡撞上湯力水,十分清新。
Americano(iced)
咖啡味香濃。
Earl Grey latte (iced)
伯爵茶味道濃,奶味種,順滑。
2022-01-29
  • Crispy  gee
① 𝙎𝙥𝙞𝙘𝙮 𝙫𝙤𝙙𝙠𝙖𝙩𝙤𝙣𝙞 ($118)// 依款好似係𝙘𝙤𝙨𝙝𝙖 唯一一款𝙥𝙖𝙨𝙩𝙖類嘅主食🐽,通心粉煙韌有咬口,醬汁用咗辣蕃茄忌廉汁 微辣惹味🤤仲加芝士但因為芝士係碎上所以食落唔會好快膩🙈 唔算好驚豔但係好食的!//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑② 𝙐𝙁𝙊 ($135)// 依款應該係cosha其中最𝙨𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚嘅𝙢𝙚𝙣𝙪 😚成個擺盤都勁靚係件藝術品🎨,顏色配搭繽紛得嚟又好食(❛◡❛✿) 首先沙律菜嘅份量好多 調味仍好夠唔會食到口寡寡🥰,牛油果中間放咗粒流心蛋黃一切開不得了✨煙肉配埋𝙎𝙤𝙪𝙧𝙙𝙤𝙪𝙜𝙝係勁滿足嘅組合ᕕ ( ᐛ ) ᕗ 抵叫!//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌗③ 𝙎𝙪𝙥𝙚𝙧 𝙨𝙩𝙧𝙖𝙬𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 🍓 ($59)// 係少有主打健康又真係好飲嘅𝙨𝙢𝙤𝙤𝙩𝙝𝙞𝙚💓店家採用咗𝙛𝙧𝙤𝙯𝙚𝙣 𝙛𝙧𝙪𝙞𝙩製成,仲加咗𝙎𝙩𝙧𝙖𝙬𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙮𝙤𝙜𝙪𝙧𝙩 同埋 𝙗𝙖𝙣𝙖𝙣𝙖打成,成個配搭都好飲!//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌘④ 𝘾𝙖𝙧𝙖𝙢𝙚𝙡 𝙢𝙖𝙘𝙘𝙝𝙞𝙖𝙩𝙤🧡 (𝙃 $45/ 𝘾 $48)// 估唔到焦糖咖啡都可以搞搞新意✨表面嘅焦糖醬花紋令杯嘢造型感好靚😙攪勻飲又唔會好甜同時突出到咖
① 𝙎𝙥𝙞𝙘𝙮 𝙫𝙤𝙙𝙠𝙖𝙩𝙤𝙣𝙞 ($118)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑
Spicy  vodkatoni

② 𝙐𝙁𝙊 ($135)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌗
UFO

③ 𝙎𝙪𝙥𝙚𝙧 𝙨𝙩𝙧𝙖𝙬𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 🍓 ($59)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌘
Super  strawberry

// 估唔到焦糖咖啡都可以搞搞新意✨表面嘅焦糖醬花紋令杯嘢造型感好靚😙攪勻飲又唔會好甜同時突出到咖啡香//
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌘
Caramel  macchiato

Cosha (中環)
中環伊利近街61號地舖

🍮#aiiifoodie
#aiiifoodie_central #aiiifoodie_中環
Spicy  vodkatoni
Super  strawberry
Caramel  macchiato
2022-01-25 159 瀏覽
🍴Cosha 半山打卡餐廳 看到openrice 指示,乘搭港鐵中環站D2出口,步行約9分鐘中環半山扶手電梯(Donki旁邊)直上,到伊利近街,轉左便到達餐廳,心想還蠻方便的,便趁假日吃個打卡午餐。假日慢步的情況下大概由中環地鐵站到餐廳大概10分鐘,很容易就找到餐廳。星期六大約13:00需要排隊輪候,感覺尚算幸運,大概等候了半個小時就已可安排入座。謝謝咖啡師拉了天鵝拉花🔸Mocha $45🔸Matcha Latte $46🔸Crispy Gee $128餐點充滿視覺效果,有玫瑰花瓣和小黃花作點綴,在擺盤方面落足心思。酸種麵包上鋪滿牛油果,上面有一塊炸雞排和水波蛋,配以自家製蛋黃醬。由於店舖是開放式設計,可看到餐點是即叫即製。雞排炸得香脆可口,圓渾的水波蛋內是流心狀的蛋黃,配搭香軟的酸種麵包同吃,味道美味可口。🔸Spicy Vodkatoni $118通心的粗管意粉煙煙韌韌,配以微辣的蕃茄忌廉汁、洋蔥、羅勒、巴馬臣芝士,味道香濃,芝味與滋味十足。🔸小總結:餐廳光潔明亮,裝修簡潔,有圓拱型牆壁作裝飾。店舖面積較細,所以餐桌也相對細小。總體感覺十分舒服,打卡一流。食物質素高,誠意十足,值得一
🍴Cosha 半山打卡餐廳

謝謝咖啡師拉了天鵝拉花

🔸Mocha $45

🔸Matcha Latte $46

🔸Crispy Gee $128

Spicy Vodkatoni

🔸Spicy Vodkatoni $118

🔸小總結:
餐廳光潔明亮,裝修簡潔,有圓拱型牆壁作裝飾。店舖面積較細,所以餐桌也相對細小。總體感覺十分舒服,打卡一流。食物質素高,誠意十足,值得一試。

👅 味道:4.8/5
💰CP值:4.8/5
🕴🏻服務:4.9/5
🔰餐廳環境:4.8/5
👀回頭率:4.85/5
🍽 餐廳:Cosha
🌐地址: 中環伊利近街61號地舖

🐮 #cowing吃在中環

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #相機食先 #吃貨 #食好西 #中環美食
2022-01-23
Spicy Vodkatoni
  • Crispy  gee
斜道上的 @cosha.hk 位於半山,米白 𝕩 淡金配色,以 𝔸𝕣𝕔𝕙 拱門元素妝點,裝潢讓人眼前一亮 ✨食物綴以鮮花同樣賣相一流,連 𝕃𝕖𝕞𝕠𝕟𝕒𝕕𝕖 也打造出紫色漸變特別夢幻,具有獨特美感 🤍‣ ℂ𝕣𝕚𝕤𝕡𝕪 𝔾𝕖𝕖 | $𝟙𝟚𝟠雞扒炸得乾爽,脆香雞翼般的外皮香脆,入口肉厚多汁 💦 配以牛油果、水波蛋和酸種麵包層次豐富,ℂ𝕙𝕚𝕝𝕚 𝕄𝕒𝕪𝕠 酸辣開胃,正好中和掉炸雞的油膩 🍗 惟火候掌握未算完美,少許過火導致外層微微焦黑,顏色太深怎麼拍都不太美觀 🤫 不過味道是很出色的 🤤‣ ℂ𝕣𝕠𝕤𝕤𝕚𝕒𝕟𝕥 𝔽𝕣𝕖𝕟𝕔𝕙 | $𝟡𝟠第一次挑戰 ( 吃 ) ℂ𝕣𝕠𝕗𝕗𝕝𝕖 就成功!🥐🧇 楓糖在酥皮表面形成焦脆的口感,伴以奶香濃郁的 ℝ𝕚𝕔𝕠𝕥𝕥𝕒 ℂ𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖、真材實料的自家製糖漬藍莓 🫐 ( 就是藍莓醬啦 🤣 ) 還有新鮮無花果一大口送進嘴裡,簡單的滿足 🥰ℂ𝕠𝕤𝕙𝕒 𝔹𝕠𝕨𝕝 | $𝟟𝟠鼎鼎大名的超級食物 𝔸ç𝕒𝕚 𝔹𝕠𝕨𝕝,號稱能抗氧化美顏瘦身 𝕓𝕝𝕒𝕙 𝕓𝕝𝕒𝕙 𝕓𝕝𝕒𝕙 😌 ℂ𝕒𝕗é 必備的果碗在雜莓果昔鋪上士多啤梨、香蕉等鮮果 🍓🍌 伴上脆脆 𝔾𝕣𝕒𝕟𝕠𝕝𝕒 一同享用口感更佳,一向

‣ ℂ𝕣𝕚𝕤𝕡𝕪 𝔾𝕖𝕖 | $𝟙𝟚𝟠

‣ ℂ𝕣𝕠𝕤𝕤𝕚𝕒𝕟𝕥 𝔽𝕣𝕖𝕟𝕔𝕙 | $𝟡𝟠

ℂ𝕠𝕤𝕙𝕒 𝔹𝕠𝕨𝕝 | $𝟟𝟠
鼎鼎大名的超級食物 𝔸ç𝕒𝕚 𝔹𝕠𝕨𝕝,號稱能抗氧化美顏瘦身 𝕓𝕝𝕒𝕙 𝕓𝕝𝕒𝕙 𝕓𝕝𝕒𝕙 😌 ℂ𝕒𝕗é 必備的果碗在雜莓果昔鋪上士多啤梨、香蕉等鮮果 🍓🍌 伴上脆脆 𝔾𝕣𝕒𝕟𝕠𝕝𝕒 一同享用口感更佳,一向深得我們喜愛,但這果碗味道極酸而且非常冰凍 🥶 份量只有一小碗但兩個人都無法完食 🤭

Crossiant  French

當天還發生了一段小插曲,為了慶祝朋友生日,下單時特意請工作人員在甜品碟寫上祝福( btw 字有點醜 🎂 付款後店員突然走過來,小聲說「原來」寫祝福字句需要額外收費,還說因此被老闆責罵,而老闆站在背後一臉怒氣的看著我們,所以沒有跟員工溝通好是要怪我賴賬的意思嗎…?🥵 當下馬上衝去收銀處多付了 $20,但在壽星前說這些驚喜變驚嚇之餘,大家想像一下場景有多尷尬 😅 但整體環境舒服和味道不錯,可以多給一次機會 🤣
Americano
2021-09-25
慶祝紀念
生日
  • Croissant french
2022-01-24 49 瀏覽
店舖環境舒服設計簡約,而店舖位子不多,假日都非常多人。非常喜歡佢地嘅食物和擺碟,相當精美。而且食材新鮮!非常好味😋!UFO $135(牛油果、蛋黃、煙肉、酸種麵包、芝士、蕃茄、火箭菜)非常之好食,攞碟好有心思之外火箭菜加埋ricotta cheese 好夾,勁好食酸種麵包唔硬之餘又有噍口Two Little Dough $95(挪威煙三文魚、車厘茄、牛油果、柚子青瓜、水波蛋、酸種麵包)有滿滿既牛油果,水波蛋煮到啱啱好👍🏻All Day Brekkie $59入面有香蕉、Vanilla yogurt、牛奶、麥皮,飲落有啖啖香蕉味,仲有少少麥皮,增加口感,另外都好健康Flat White $40

店舖環境舒服設計簡約,而店舖位子不多,假日都非常多人。

UFO $135
(牛油果、蛋黃、煙肉、酸種麵包、芝士、蕃茄、火箭菜)

非常之好食,攞碟好有心思之外
火箭菜加埋ricotta cheese 好夾,勁好食
酸種麵包唔硬之餘又有噍口

Two Little Dough $95

有滿滿既牛油果,水波蛋煮到啱啱好👍🏻

All Day Brekkie $59

Flat White $40
  • All  day  brekkie
位於半山區的這間澳式Cafe,主打咖啡和輕食,夜晚有題供水煙,名字由來是 (Co)fee☕+ Shi(sha)= Co-shaUFO如同油畫一般,充滿藝術感的擺碟非常吸睛,材料非常多,層層疊,由最頂開始,有半個牛油果盛載著蛋黃,中間有煙肉、酸種麵包,底層有大量加了黑醋的火箭菜,仲有切粒牛油果、可達芝士碎、車厘茄。切開牛油果會有蛋黃汁流出,使下面的麵包、火箭菜都沾上蛋汁,口感非常豐富。Two Little Dough兩片酸種麵包上塗上忌廉芝士,並分別搭配柚子青瓜、水波蛋及挪威三文魚、車厘茄、牛油果。輕盈健康但不單調,擺盤亦不馬虎,用上食用花瓣做裝飾。

Two Little Dough
Two Little Dough

2022-01-19 40 瀏覽
位於蘇豪地區的 COSHA,於聖誕除了換了一身聖誕裝潢,還帶來聖誕的特別咖啡拉花,以及最新的餐點系列。UFO 從最頂的牛油果配蛋黃,到中層的煙肉和酸種麵包,再到下面的野菜沙律,以多層食材堆疊出一道造型特別又健康的菜式。喜愛炸物的可以選擇 Crispy Gee,以香炸雞扒配上水波蛋和牛油果等材料,底部加入香辣的自家製蛋黃醬,邪惡感十足。