太古城中心誠品開咗間生蠔🦪專門店店舖設有bar枱,亦有公共空間可以坐,我哋一去到就見到最搶眼嘅$9隻愛爾蘭🇮🇪生蠔,跟餐叫$6隻咋,真係超抵食😋重點係即叫即開超級新鮮,海水味非常濃郁🤤同朋友食完半打唔夠喉再叫多一打嚟食🤭╰☆吞拿魚蕎麥麵 $45蕎麥麵冰涼清爽同個醬汁好夾,加上軟滑吞拿魚,伴碟仲有沙律菜,入口味道清新╰☆自選夏威夷丼飯 $70可自由配搭,我揀咗雜沙律菜唔要飯,車厘茄 、菠蘿粒 、黃桃 、蛋 、芝麻八爪魚 、味付螺肉 同柚子汁 ,豐富又滋味😋╰☆油甘魚帶子魚生飯 $98魚生飯亦可以自選,不過朋友仔有選擇困難症就唔自己揀😂揀咗呢個兩款刺身佢都鍾意食嘅魚生飯,油甘魚肉厚滑嫩,味道甘甜,帶子入口鮮嫩╰☆道地解茶/蜂蜜綠茶 +$3.5╰☆汽水 $6
太古城中心誠品開咗間生蠔🦪專門店

同朋友食完半打唔夠喉再叫多一打嚟食🤭

╰☆吞拿魚蕎麥麵 $45

╰☆自選夏威夷丼飯 $70

╰☆油甘魚帶子魚生飯 $98

╰☆道地解茶/蜂蜜綠茶 +$3.5

╰☆汽水 $6
2023-09-10 54 瀏覽
近來成日打風同落兩,真係唔想去outdoor嘅地方,朋友襯今日假期,約左我今去太古城行街,最鐘意呢度全室內,出面咩天氣都吾驚👍行到入誠品,裹面有間日式蠔吧,好多種吾同品種嘅生蠔係鋪面,非常吸精⭐️我地都未食lunch,所以就想試下,我地落左order,見到吧檯坐滿人,就揀坐係公共空間等餐,好彩公共位置都好多位,所以都擔心無位坐。 我揀左個⭐️自選夏威夷丼飯自由配搭嘅種類都算多,蛋$7黃桃$7 菠蘿粒$6三文魚 $28再加秋葵 $12配白飯$10同綠茶$3.5跟餐可用$6 加購1隻Cooley Babe(只限每餐1隻) 成個餐甘豐富加埋飲品,都只係$79.5,抵👍而我朋友精選午餐⭐️咕嚕雞球飯 $48因為見到D蠔新鮮又抵食,我地都忍吾住多左6隻,每隻Cooley Babe都只係$9(1隻)再加個小食⭐️烤黑豚肉粒8粒 $58又有咁多野食,仲有新鮮嘅蠔,都只係$250左右,真真係性價比極高!

我揀左個
⭐️自選夏威夷丼飯
自由配搭嘅種類都算多,
蛋$7黃桃$7 菠蘿粒$6

再加個小食
⭐️烤黑豚肉粒8粒 $58

2023-09-10
2023-09-10 44 瀏覽
今日去誠品睇書,見到呢間餐廳的屏幕顯示$9生蠔,諗都唔諗就去落單啦!Bar枱滿座,我哋去咗公共空間的座位坐低等候,原來Cooley Oysters都可使用公共空間的座位。感應器響起,就去取餐。🔸Cooley Cold Oysters揀左幾款蠔品嚐,分別如下:🦪NO++超巨大蠔,爽得來鮮甜;🦪N1+特大蠔,味道稍鹹;🦪N3小蠔,味道都幾鮮;而跟套餐加$6的蠔,味道偏鹹而爽。🔸四色飯飯有2片三文魚,三文魚新鮮甜美;2片油甘魚,油甘魚味道較淡:1粒帶子,帶子很滑;和1隻大甜蝦,甜蝦鮮甜。🔸自選夏威夷丼飯分別揀左粟米、紅腰豆、枝豆、吞拿魚、白飯,醬汁則揀左芝麻醬。丼飯顏色鮮艷,很吸引,飯係暖,所有食材都幾新鮮,再配芝麻醬更可口。跟餐加$3.5可以要紙包飲品,我哋揀左烏龍茶。下次想食蠔,又多一個選擇喇!@Cooley Oysters - Retail Showroom HK (太古城中心) (太古)太古太古城道18號太古城中心1樓誠品生活L109號舖電話:34191157/93363633#foodie #food #foodpic #foodphoto #yum #yummy #delicio

感應器響起,就去取餐。

🔸Cooley Cold Oysters
揀左幾款蠔品嚐,分別如下:
🦪NO++超巨大蠔,爽得來鮮甜;
🦪N1+特大蠔,味道稍鹹;
🦪N3小蠔,味道都幾鮮;
而跟套餐加$6的蠔,味道偏鹹而爽。

🔸四色飯

🔸自選夏威夷丼飯

跟餐加$3.5可以要紙包飲品,我哋揀左烏龍茶。

下次想食蠔,又多一個選擇喇!

太古太古城道18號太古城中心1樓誠品生活L109號舖
電話:34191157/93363633

#foodie #food #foodpic #foodphoto #yum #yummy #delicious #tasty #相機食先 #手機食先 #hkfood #香港美食 #美食 #hkig #ighk
#Cooley Oysters - Retail Showroom HK #太古城中心 #太古 #愛爾蘭菜 #海鮮
2023-09-09 30 瀏覽
今日同老婆逛太古城中心。行完誠品就有D餓。見到這間 Cooley Oyster 被一排生蠔吸引便坐下來叫食。吞拿魚蕎麥麵 :蕎麥麵上滿佈木魚,好香口。同吞拿魚好夾。吞拿魚好鮮味。這午餐可以加$6 便有 Cooley babe oyster。 Oyster creamy。加埋配上的醬汁同檸檬,酸酸辣辣好開胃。四色魚生飯 :有三文魚 、帆立貝 、大甜蝦 、油甘魚。所有刺身都鮮甜。點小小豉油同wasabi ,好好味。磯煮鮑魚 : 鮑魚彈牙。醬汁味道剛好,唔太咸,沒有蓋咗鮑魚的味道。大甜蝦刺身:鍾意食甜蝦就再叫了大甜𧎚刺身。甜蝦大大隻,一口吃一隻真係更滿足。刺身鮮甜。

磯煮鮑魚
磯煮鮑魚
  • 四色魚生飯
  • Cooley  Babe  Oyster
1K
2023-09-06 43 瀏覽
一直是愛爾蘭生蠔擁躉,愛其性價比高!於太古城開設零售店後更成為我的午餐食堂歐洲史上第一家生蠔養殖場授權開設的頂級生蠔專門店,提供自家生蠔品牌於櫃位點餐後,除了吧台還可於誠品生活座位區選座生蠔是歐洲最潔淨的A級海水出產,味道鮮甜厚肉為上班族而設的光速午餐包括中、西、日式三種不同風味吞拿魚蕎麥麵配有大量蔬菜,用料十足,清新可口午餐免收加一服務費,加購紙包飲品只需加$3.5,汽水加$6獲多個歐洲獎項的愛爾蘭生蠔每隻$9起,鮮甜、爽脆、海水味夠智利卡利德拉珍藏莎當妮2020酸度與果香平衡新推出的海鮮魚生丼內有海膽、三文魚、油甘魚、帆立貝及甜蝦
於櫃位點餐後,除了吧台還可於誠品生活座位區選座
生蠔是歐洲最潔淨的A級海水出產,味道鮮甜厚肉
為上班族而設的光速午餐包括中、西、日式三種不同風味
吞拿魚蕎麥麵配有大量蔬菜,用料十足,清新可口
午餐免收加一服務費,加購紙包飲品只需加$3.5,汽水加$6
獲多個歐洲獎項的愛爾蘭生蠔每隻$9起,鮮甜、爽脆、海水味夠
Cooley  Babe
智利卡利德拉珍藏莎當妮2020酸度與果香平衡
智利卡利德拉珍藏莎當妮2020
新推出的海鮮魚生丼內有海膽、三文魚、油甘魚、帆立貝及甜蝦
海鮮魚生丼
2023-09-05
Cooley  Babe
智利卡利德拉珍藏莎當妮2020
海鮮魚生丼
2023-08-28 87 瀏覽
係太古睇完戲lunch去誠品入面的一間蠔店,叫左半打蠔同set lunch. Bar 枱full 了所以去左common area 食。自選丼飯-叫左4種魚生, 生薑同海藻比得好慷慨-油甘魚十分厚切,魚油十足,姐最歡喜的一款!-帶子唔係特大但超級鮮甜-北海道牡丹蝦啖啖肉,蝦頭的膏好鮮海膽火炙左口魚邊丼-火炙後的左口魚邊真的入口即溶!絕冇誇張,魚油好香濃-海膽份量唔算多但好甜,係高質的海膽生蠔-跟餐加左$6可有一隻24個月的生蠔,見到bar 枱的大生蠔太吸引了姐忍不住叫了半打-70個月超巨人生蠔真心好creamy, after taste 好強,唔會太鹹,係清淡的海水味,完全食到蠔本身的鮮甜。

自選丼飯
-叫左4種魚生, 生薑同海藻比得好慷慨
-油甘魚十分厚切,魚油十足,姐最歡喜的一款!
-帶子唔係特大但超級鮮甜
-北海道牡丹蝦啖啖肉,蝦頭的膏好鮮

海膽火炙左口魚邊丼
-火炙後的左口魚邊真的入口即溶!絕冇誇張,魚油好香濃
-海膽份量唔算多但好甜,係高質的海膽

2023-08-27 67 瀏覽
成日行太古見到呢間好chill嘅餐廳,今日發現原來除咗吧枱之外,外面嘅共用空間都係屬於餐廳可用範圍,坐得好舒服!吞拿魚𪃳麥麵呢個真係好抵食,蕎麥麵爽,入味,吞拿魚真係新鮮,雖然份量不是很多,但已足夠。加上有新鮮嘅蔬菜,所以覺得呢個午餐好抵食。仲可以以特別的午餐優惠,加$6多一隻生蠔。😋😋😋午餐~四色魚生飯 老公點了四色魚生飯,同樣都好新鮮,我偷吃咗鮮甜嘅帶子。好味!日本大甜蝦刺身10多元一隻,好甜好大隻,正😘😘曰式磯煮鮑魚鮑魚比較細隻,但係味道好,好彈口🤩🤩總括而言,呢間餐廳值得一試再試。😍

吞拿魚𪃳麥麵

仲可以以特別的午餐優惠,加$6多一隻生蠔。😋😋😋

午餐~四色魚生飯

日本大甜蝦刺身
10多元一隻,好甜好大隻,正😘😘

曰式磯煮鮑魚
鮑魚比較細隻,但係味道好,好彈口🤩🤩

總括而言,呢間餐廳值得一試再試。😍
2023-08-26 53 瀏覽
經過太古誠品,裏面啲餐廳越來越多,除咗台式嘅竟然有一間食海鮮嘅專門店,有啲似係外國百貨公司底層食生蠔海鮮嘅專門店。呢度提供嘅愛爾蘭生蠔都係產地直送,而且價錢好優惠,而家嚟食嘢加$9就已經可以食到一隻。除咗生蠔仲有一啲魚生飯刺身或夏威夷丼飯,餐廳提供午餐仲有意粉。而且仲有酒類提供,喺誠品裏面食海鮮飲白酒,真係估佢唔到!午餐叫咗2個魚生丼,一個係火炙左口魚邊海膽飯,左口魚邊油分澎湃豐富,經過少少火灸釋出油香,上枱已經非常好味,海膽又帶點焦香味道。另外叫咗個海鮮四色丼飯,裏面有帶子,三文魚,油甘魚及甜蝦,賣相都精緻,滋味不錯。兩隻生蠔上枱非常之爽甜,處理得好乾淨,入口裙邊爽脆,就知道係新鮮嘅貨式,質素非常高!店員提醒除咗坐吧枱,其實周邊環境係公眾嘅座位也可以坐低,唔使擔心打擾其他食店。

2023-08-22 53 瀏覽
今天跟太太行太古城誠品,行過見到有$9生蠔食還說愛爾蘭入口😍,所以也試一試,整體環境感覺也不錯,服務員態度也很好♥️,只是食物準備的時間有點耐,如果下次快點就更加好👍🏻我叫了左口魚海膽飯餐😋,跟餐的話生蠔一隻只是加$6,生蠔十分鮮甜多汁,而且還很有海水味🫶🏻🫶🏻海膽飯也非常鮮甜,海膽也很有光澤😄之後我還叫了卡邦尼意粉💕💕非常creamy, 味道也十分濃郁,只是份量少了一點點🤓之後我話一份自選夏威夷丼飯🥰選擇了三文魚,火龍果牛油果還有菠蘿粒♥️有非常多的選擇😋

海膽飯也非常鮮甜,海膽也很有光澤😄

之後我還叫了卡邦尼意粉💕💕
非常creamy, 味道也十分濃郁,只是份量少了一點點🤓

之後我話一份自選夏威夷丼飯🥰
選擇了三文魚,火龍果牛油果還有菠蘿粒♥️
有非常多的選擇😋

2023-08-21
2023-08-22 46 瀏覽
太古誠品內驚奇發現超抵食高質西日餐廳!$9隻生蠔!大大隻!刺身新鮮又好食。。🥢Cooley Babe$9/隻超級抵食既生蠔🦪!$9隻!勁癲!重點係好食又唔會好細隻,海水味濃又creamy,真心必食呀!。🥢自選夏威夷丼飯呢個自選夏威夷丼飯真係唔錯,可以自己選擇配料,岩晒想食得健康又想自己擇野食既我🥳我推薦牛油果、鮮甜有口感;三文魚、豐富的蛋白質營養又健康、紅火龍果同青瓜都係個不錯嘅配搭,食得豐富得黎又開胃。。🥢午餐(火炙魚生飯)$88火炙過嘅魚生帶有獨特嘅燒香味,有三款刺身,包括:三文魚、油甘魚、左口魚。份量適中,飯好飽滿,魚生新鮮,味道鮮美。。🥢日式咖喱雞肉飯$58 lunch 呢個日式咖喱雞肉飯既咖喱濃香,雞肉軟嫩多汁,飯粒一粒粒夠飽滿。味道醇厚,夠味又夠飽肚。簡單得黎好食。。午餐優惠真心抵,本身叫生蠔$9/隻,但叫一個餐就可以優惠價加$6叫一隻生蠔(Cooley Babe)。。呢度類似food count 咁,場地環境的座位區係自由選擇,環境非常自由舒適,可以自由選擇席位。整體環境舒適,氛圍輕鬆,岩晒同家人朋友一齊黎食。

🥢Cooley Babe$9/隻

🥢自選夏威夷丼飯

🥢午餐(火炙魚生飯)$88

🥢日式咖喱雞肉飯$58 lunch

今日嚟到誠品打算食午餐見到呢間新開嘅蠔店好吸引☀️主打自家愛爾蘭蠔場養殖嘅生蠔有各種大小可以選擇🇮🇪午餐既時候仲有不少平民嘅選擇例如夏威夷Poke🍱同埋日式魚生飯😊雖然場地座位係時候選擇但係食物真係好高質❤️⭐️ 吞拿魚蕎麥麵 🍜估唔到吞拿魚用料都好新鮮有口感打開🍣 特別一讚蕎麥麵本身自帶濃濃嘅麥香🌾 午餐既質素都好不錯👍🏻⭐️ 香辣茄汁蝦長通粉 🍝蝦肉彈牙得黎醬汁口味辣中帶甜🥫 配上芝士碎口味好豐富🧀️⭐️ Cooley Gold Oysters 🦪 一共試左幾種自家養殖既蠔🌊 歐洲空運過黎絕對不失新鮮💙 超巨人同埋巨人嘅質素真係超級正😍 蠔肉飽滿得黎肉質非常鮮甜😚仲帶上不少海水味添 而家仲要有$9一隻好既特別優惠🤩 無巨人咁大隻但係肉質同樣新鮮 性價比超高💰

⭐️ 吞拿魚蕎麥麵 🍜
香辣茄汁蝦長通粉

⭐️ 香辣茄汁蝦長通粉 🍝
蝦肉彈牙得黎醬汁口味辣中帶甜🥫 配上芝士碎口味好豐富🧀️

⭐️ Cooley Gold Oysters 🦪
香辣茄汁蝦長通粉
2023-08-08 91 瀏覽
7月1星六同太太去呢間野食,極度失望,由一行入門口刻已經sense到個種服務態度之差,企係到完全冇人諗住serve你,到問口問先是旦叫我地坐低,餐牌要自己拎,想問個師傅/staff少少嘢,一句就話唔得閒叫我地等,搞左半個鐘先落到order,staff話轉頭斟杯水俾我哋,結果由坐低計9個字完放低兩杯水。大約1個鍾頭多啲,先上第一盤12隻生蠔,留意我哋係叫咗24隻,起初以為佢先上一盤,等我哋食完,再上埋另外嗰12隻,點知原來佢落錯單,到我再追問佢,另外嗰12隻係咪上緊,佢先話落錯左,搞左成個半鐘就得2杯水同12隻生蠔?哂時間。我話咁唔等喇,埋單啦個師傅仲好晦氣咁問,你係咪要轉12隻?我話我唔係轉,係本身明明叫左24隻,你落錯單,上菜又慢,我唔想再等服務差,上菜慢,兩個師傅未瞓醒咁,唔會再食,講完

服務差,上菜慢,兩個師傅未瞓醒咁,唔會再食,講完
2023-07-02 209 瀏覽
是晚與好友興祝生日, 這店自從在天后時已有光顧, 最近知道他們在太古城誠品開店, 於是再次去食, 驚喜是他們在這店有西餐及日餐師傅.我們2人當晚主打吃生蠔刺身海鮮, 本來還點了一些西餐熱食, 但刺身實在太豐富, 吃完之後已飽, 服務員每道菜有向我們講解, 還細心地看到我們吃刺身吃到差不多時還問我們是否需要還上熱食 , 因為都飽 , 之後幫我們取消熱食. 是晚慶祝生日飯的朋友很高興, 一定下次再來吃
日本真鯛刺身
刺身
日本池魚刺身
芝士烤蘑菇
2023-06-20 180 瀏覽
呢餐係我成世人食過最離譜的一餐飯點了咖喱雞飯午餐,等了半小時都未有,於是禮貌地向店員追一下,店員話廚師整緊。之後再過多陣,附近比我遲來的人都已經有午餐,我的午餐還是沒有來,於是我再問另一位店員,點知佢話原來今日冇咖喱雞飯。咁點解點餐嘅時候第一名店員唔講?到我等了半小時再問第二位店員的時候也不跟我說?因為趕時間,很無奈之下改點了餐牌上推介的$138牛咖喱牛小排。送到來之後真係大吃一驚,八舊的「牛小排」全都是脂肪(請睇張相,張相入邊每一嚿都係完整的脂肪,真係少少肉都冇!!!),好似將廚餘當食物上菜,真係成世人未試過遇到咁誇張的食物質素問題。同老闆講,老闆話唔好意思,所以比左兩舊肉,最後呢個「牛小排」係八舊大脂肪同兩舊肉,但係因為趕時間唔想再煩,所以只食左兩舊肉,八舊大脂肪完全冇食過。我好驚呢8舊脂肪係廚餘,餐廳只係唔小心將廚餘當左做牛小排上菜最後埋單嘅時候,旁邊另一位顧客亦向職員投訴緊自己的午餐,證明呢間餐廳真係好差好差。
呢餐係我成世人食過最離譜的一餐飯

2023-05-25 219 瀏覽
第一次寫食評,因為都幾過份。見午餐有秘日本咖喱配美國牛小排套餐就試下。點知係普通咖喱牛腩飯🙄 通知職員嚟睇下,佢話係牛小排😵我叫佢再睇清楚,佢話好多時係牛小排 mix 啲沙腩位🙄(冇可能咁mix呀?)但真係一件牛小排都見唔到,佢先話換咖喱雞比我,我唔想浪費所以話唔換喇。商品商明條例😠大家睇相判斷下😡
第一次寫食評,因為都幾過份。
見午餐有秘日本咖喱配美國牛小排套餐就試下。
點知係普通咖喱牛腩飯🙄
商品商明條例😠大家睇相判斷下😡