2023-01-14 2213 瀏覽
話說阿女🙍‍♀️考完試,陪佢逛完朗豪坊,之後轉戰APM,最後去到APM附近,一個叫東廣場嘅地方,時間下午5點半🕠,阿女話開始有啲肚餓。廣場地下有好多唔同嘅食肆🍴,阿女俾其中一間吸引咗😍....。Comfy by Chef's Stage,嗰名好熟🤔,終於記得之前係將軍澳食過一間近似名叫Chef's Stage Kitchen 嘅高質餐廳🥰,上網search 後發現呢間係支線,comfy版,走文青路線,我地當然要試下來😆。食物Menu📔 選擇唔算太多,但樣樣都有,沙律🥗、漢堡🍔、意大利粉🍝/飯🍛、扒類🥩、Pizza🍕,甚至丼飯🍱都有。Drink Menu📘 就相對豐富,什麼類型都有,包括酒類🍺飲品。All Day Breakfast $138全日早餐非常豐富,包括有麵包🍞、粟米🌽、腸🌭、 蘆筍🥒、煙肉🥓、蕃茄🍎、薯餅🥔和蘭王蛋🥚,無錯係近幾年好hit嘅日本九州蘭王蛋🥚。我和阿女都係第一試,橙色蛋黄🟠蛋香非常濃郁,令人一試難忙。阿女即刻叫我快啲買盒返屋企🙄。最後跟餐仲要有杯yogurt🥛 ,作為餐後甜品,真係非常健康🥰。蒲燒鰻魚薄餅 $128pizza🍕 厚薄適中,上面鋪滿了濃濃半溶芝士

All Day Breakfast $138

蒲燒鰻魚薄餅 $128
pizza🍕 厚薄適中,上面鋪滿了濃濃半溶芝士🧀,鰻魚份量算多而且無骨啖啖肉😍,估唔到鳗魚同芝士會咁夾🥰,加上大量木魚花,非常好味😋。

巨峰提子檸檬梳打 $42
提子🫐味好突出,反而就無咩檸檬🍋味,但整體好好飲😋。

柚子蘋果梳打 $42
反而這杯柚子🍊及蘋果🍎味都好清香,而且好夾,配上梳打,正😋。

總括而言,不愧為Chef's Stage Kitchen 嘅支線,食物飲品雖然款式唔同但水準拍完全得準👍。環境舒適簡潔,而且有幾張枱更加有電掣和usb插頭以供叉電,方便客人用平板📱或者Laptop💻做嘢。

2023-01-12
  • All  day  breakfast
  • 蒲燒鰻魚薄餅
位於觀塘東廣場一間Cafe近地鐵站,地點便利。環境頗寧靜,有空間感,而且有綠色植物佈置,增添環境的清新感,適合傾偈短聚💝🦀軟殼蟹蕃茄忌廉汁配上扁意粉😋$128個人比較喜歡香濃的蕃茄汁,這道意粉蕃茄汁不錯,喜歡鮮蕃茄是不錯的選擇。濃香的蕃茄忌廉汁配上有口感的扁意粉🍝惹味👍🏻👍🏻不過愛清淡的人,可能會覺得味道較重,但整體味道不錯,份量較少比較適合輕食的朋友。🥩紐西蘭肉眼扒$178肉眼扒的賣相不錯,能鎖住肉汁,肉質也鮮嫩,味道不錯。🍹蜂蜜水果台灣阿里山金萱烏龍茶$46感覺幾Fresh,但係味道較淡,此杯飲品有點失色。整體可以一試的觀塘Cafe!
位於觀塘東廣場一間Cafe

🦀軟殼蟹蕃茄忌廉汁配上扁意粉😋$128

🥩紐西蘭肉眼扒$178
肉眼扒的賣相不錯,能鎖住肉汁,肉質也鮮嫩,味道不錯。

🍹蜂蜜水果台灣阿里山金萱烏龍茶$46
感覺幾Fresh,但係味道較淡,此杯飲品有點失色。

整體可以一試的觀塘Cafe!
2023-01-05
  • 軟殼蟹蕃茄忌廉汁扁意粉
  • 紐西蘭肉眼扒
2023-01-10 66 瀏覽
之前第一次係隨便行過walk in 入,很意外野食質素好唔錯,所以今次約朋友都特登揀左再食呢間。今次叫左炸意大利燒烤菇配松露蛋黃醬,黑松露薯條,明太子帶子扁意粉,軟殼蟹蕃茄扁意粉。飲品叫左薄荷朱古力同柚香烏龍茶。炸燒烤菇好好食,菇十分多汁,松露蛋黃醬很香!明太子帶子扁意粉的汁味道很好,帶子亦煎香!呢兩味下次食都可encore!軟殼蟹意粉味道唔差,不過未必下次會再叫。下次會再考慮再去食!試唔同的甜品和特色飲品。

下次會再考慮再去食!試唔同的甜品和特色飲品。
2023-01-10
  • 明太子北海道鮮帶子扁意粉
  • 炸意大利燒烤菇配松露蛋黃醬
2023-01-10 75 瀏覽
不得不介紹,這間食肆雖然係人多車多的觀塘,位置東廣場內,設計卻開揚,空間感大,所以一向係我約好朋友食飯,聊天的好地方。 【BBQ cajun chicken pizza】Pizza 底厚薄適中,上面有層薄薄蕃茄醬,加上雞肉,洋蔥,新鮮火箭菜及半溶芝士,是一個不會出錯的配搭。 要一讚係火箭菜好新鮮,條條都好翠綠!火箭菜的獨有香味令普通的pizza,提升到另一層次。Pizza唔油膩,兩個人食一整個都剛好。 【Ham and cheese sandwich with fries】薄薄的芝士蓋住三文治,面包香軟,內裏配合火腿,咸香拿捏得正好~Fries即叫即做,上到枱香脆熱辣。 【Rose and grapefruit oolong】朋友的飲品,據說花香果味突出,我見到俾佢靚靚外表吸引!打卡able!【Hot turmeric and lemon ginger tea】冬天太寒,我就叫左個本地品牌的薑黃薑茶喇~果然暖胃驅寒!如果唔要糖飲,我好推介叫呢個養生茶! 【環境】好喜歡它的設計,又開揚,坐下聊天不會焗促。我特別欣賞佢個自助區!居然有sparkling water!我冇咩見過餐廳會有自助

【BBQ cajun chicken pizza】

【Rose and grapefruit oolong】

【環境】
好喜歡它的設計,又開揚,坐下聊天不會焗促。我特別欣賞佢個自助區!居然有sparkling water!我冇咩見過餐廳會有自助sparkling water 飲呢!

【Menu】
佢其實仲有好多特色用心作品,下次會想試下佢地用蘭王蛋做的菜式!好吸引呢!

2023-01-10
下午茶
2023-01-07 127 瀏覽
今日男朋友放假,平時愛食中餐嘅佢竟然話帶我去嘆吓咖啡,當然求之不得,好驚喜!開放式的設計,感覺好寬敞闊落,環境光猛。分兩區,地方好大,有圓枱、長梳化座嘅二至四人枱等,位置都幾多。睇睇menu,分別有沙律、全日早餐、酸種麵包、小食、漢堡、薄餅、意粉及意大利飯、丼飯和主菜。要了煙三文魚凱撒沙律($118),羅馬生菜新鮮爽脆,凱撒沙律醬緊緊沾在生菜上,岩岩好!還加咗一些鹹香的煙肉粒和芝士碎,而捲成玖瑰花的煙三文魚就柔軟鹹香,跟脆卜卜的多士同食就更夾。熱辣辣的芝士茄汁焗素肉丸( $68)沾上酸咪咪的茄醬和鹹香的溶芝士,味道香濃。肉丸好有咬口,有啲彈牙添,味道和口感都唔錯,仲有墊在底部的青瓜、黃翠玉瓜和茄子都入晒味,正!嘩!勁有份量的明太子海鮮薄餅($138)自己食自己切。提起一件,一拉再拉,繼續拉,拉出長長的芝士絲,芝味爆燈,好誘惑!批身厚薄適中,口感有點煙韌,面頭舖滿配上海鮮,有蟹柳、青口、蝦和粟米,伴着大量的紫菜絲和鹹鮮的明太子醬,配搭美味。飲品都好多選擇,有鮮果汁、無酒精雞尾酒/冰茶、咖啡雞尾酒、手工啤酒、咖啡、咖啡特飲、奶昔、沙冰、茶等等。男朋友要咗杯蜂蜜水果台灣阿里山金萱烏龍茶($4
蜂蜜水果台灣阿里山金萱烏龍茶
飲品都好多選擇,有鮮果汁、無酒精雞尾酒/冰茶、咖啡雞尾酒、手工啤酒、咖啡、咖啡特飲、奶昔、沙冰、茶等等。男朋友要咗杯蜂蜜水果台灣阿里山金萱烏龍茶($46),有西柚、橙、青蘋果、橙乾,多款酸咪咪的水果,茶底唔太濃,加了少少甜美的蜂蜜,飲落好fresh,好飲!
熱黑糖伯爵鮮奶咖啡
蜂蜜水果台灣阿里山金萱烏龍茶
我就緊係飲咖啡,要了杯熱黑糖伯爵鮮奶咖啡($ 42+4 加大),好靚嘅拉花,仲灑咗伯爵茶碎點綴。入口香滑,咖啡味中滲出伯爵茶的幽香和黑糖的甜美,若然可揀少甜就更好。
2023-01-05
$228.8 (晚餐)
熱黑糖伯爵鮮奶咖啡
繁忙的觀塘區地窄人多, 偶爾經過東廣場的一個角落, 一間簡潔清新的cafe吸引了我的注意, 二話不說就拉著朋友入去hea下我倆都不是太肚餓於是就點了一些輕食家加飲品, 輕輕鬆鬆打發了一個下午Mango Avocado & Crab Tower最底層是新鮮仙芒果片, 中層夾著用醬汁混合的蟹肉, 面層再伴以鮮牛油果醬, 三種食材味道溫和, 融入口中帶著一股清新的鮮甜味, 味道十分之夾Fried Portobello大啡菇切成粗條, 外面上了一層薄薄的炸漿, 炸得通透香脆, 再配上濃濃的黑松露醬, 一啖咬落去黑松露醬的香味湧入喉中, 真正色香味俱全Grilled Angus Hanger Steak Rice W/ Soft Boiled Egg呢款豪華版牛肉飯, 用上安格斯牛肉一片片鋪滿整個飯面上毫不吝嗇, 再加上一隻溫泉蛋及紫菜碎, 將蛋黃篤穿讓蛋汁混合於熱飯中, 增加了飯的口感及香味, 再加上軟滑牛味濃的安格斯牛, 呢一碗飯實在不容錯過✨Ice Brown Sugar Earl Grey Caff黑糖+咖啡+earl Grey, 呢個茶同啡嘅組合又幾特別喎, 咖啡味不太濃厚, 絕不會蓋

Mango Avocado & Crab Tower

Fried Portobello

一啖咬落去黑松露醬的香味湧入喉中, 真正色香味俱全

再加上軟滑牛味濃的安格斯牛, 呢一碗飯實在不容錯過

黑糖+咖啡+earl Grey, 呢個茶同啡嘅組合又幾特別喎, 咖啡味不太濃厚, 絕不會蓋過earl Grey 嘅茶香味, 再加上黑糖那沽獨特的清甜, 呢一杯我個人十分喜愛

✨Banana & Avocado Milkshake
用熟透嘅香蕉加埋牛油果打成奶昔, 口感幼滑而且非常健康
2023-01-03 43 瀏覽
我都鍾意四圍去搵嘢食,觀塘都係其中一個去開嘅地方,今日咁啱喺附近行街,就搵間感覺舒服嘅餐廳,俾佢門口棵聖誕樹同埋隻聖誕老人吸引咗入去。間餐廳裝修幾簡潔幾舒服,叫咗嘢飲先慢慢再揀嘢食,雜莓乳酪沙冰酸酸甜甜好開胃,見到隔籬枱飲緊,冬天都忍唔住叫番杯。另外就叫咗杯蜂蜜水果烏龍茶,飲落去都幾舒服,茶味就唔算好濃,啱晒我。頭盤叫咗個芒果牛油果蟹肉沙津,個沙律都幾足料,三樣野個口感都好夾,但係唔知點解會食到有魚肉腸味,個口感好Creamy好豐富。另外叫多咗個小食,芝士茄汁焗素肉丸,肉丸係我最愛,加埋佢個芝士茄汁好惹味。最後主食叫咗黑松露雜菌Pizza,一上碟已經好香黑松露味,份量都好足夠,間餐廳最值得讚嘅係出產速度好快,整體嚟講我都覺得好滿意。

2022-12-25 53 瀏覽
環境好靚,舒服,燈光柔和,好多綠色植物包圍,人都開心d,天花板有個花圈天井漢堡好味,一啖都咬吾曬,要分開咬,如果有個袋包住食較放便。酸味紫椰菜好開胃薑黃檸檬茶幾適合冬天飲芒果蟹肉他他好靚,又好味最正係可以任飲有氣水,可以叫少杯野飲
薑黃檸檬茶幾適合冬天飲
芒果蟹肉他他好靚,又好味
最正係可以任飲有氣水,可以叫少杯野飲
2022-12-24
  • 雙層安格斯牛肉漢堡
2022-12-22 71 瀏覽
收工係觀塘當然要去東廣場搵食,朋友中意食素菜清淡的,所以我地都搵返間素食主打既餐廳,店員服務態度友善👍牛油果蟹肉炒蛋白酸種麵包🥯滿瀉曬既蟹肉都炒蛋白,第一次食呢個配搭,原來配酸麵包當多士咁好好味,啖啖蟹肉素菜沙律碗🥗紅菜頭、牛油果、鷹嘴豆、羽衣甘藍、粟米、鮮蕃茄等等,朋友話蔬菜碗全部食材都好新鮮,顏色鮮艷,一片翠嫩,啱晒佢健康主義甜薯條🍟真番薯條,即叫即炸口感香脆,甜甜地其實茄汁都唔需要,食晒佢都真係幾飽熱薄荷朱古力全脂鮮奶🍫飲品高度推薦呢杯,餐廳可以揀全脂定脫脂鮮奶,十分貼心,希望盡量滿足到唔同客人嘅口味,冬天飲熱朱古力真係好幸福啊桂花烏龍茶鮮奶🥛鍾意清淡啲,冇咁甜嘅可以揀呢杯,一上枱已經聞到陣陣嘅桂花香味,全脂鮮奶口感較細滑,高質!咁多嘢加埋埋單都係$400 only👍👍
牛油果蟹肉炒蛋白酸種麵包🥯
素菜沙律碗🥗
甜薯條🍟
熱薄荷朱古力全脂鮮奶🍫
桂花烏龍茶鮮奶🥛
咁多嘢加埋埋單都係$400 only👍👍

2022-12-15 53 瀏覽
Comfy by Chef's Stage••••••••••••••••••••••••••••••餐廳位於:觀塘成業街7號東廣場地下25-31&59號舖••••••••••••••••••••••••••••••今日去左APM影聖誕裝飾, 之後去左附近既東廣場到食飯,揀左呢間好似坐得幾舒服嘅咖啡室食野,我嗌咗個鮮果穀物蜜糖乳酪,煙肉豬肉花椒忌廉意粉🍝同埋芝士茄汁焗素肉丸🍡希臘乳酪加埋d穀物 口感好好 唔洗加蜜糖都可以☺️ 有埋生果好Fresh 但個人最喜歡ge係個意粉🍝 因為意粉入邊有花椒油 又幾夾 辣辣地 都比較小係西餐食到呢個味道🥰芝士茄汁焗素肉丸, 超級重芝士味素肉丸食落似貢丸咁 都幾好食🤤
Comfy by Chef's Stage

餐廳位於:

觀塘成業街7號東廣場地下25-31&59號舖

今日去左APM影聖誕裝飾,
之後去左附近既東廣場到食飯,
揀左呢間好似坐得幾舒服嘅咖啡室食野,

我嗌咗個鮮果穀物蜜糖乳酪,
煙肉豬肉花椒忌廉意粉🍝同埋芝士茄汁焗素肉丸🍡

希臘乳酪加埋d穀物 口感好好
唔洗加蜜糖都可以☺️ 有埋生果好Fresh
但個人最喜歡ge係個意粉🍝
因為意粉入邊有花椒油 又幾夾
辣辣地 都比較小係西餐食到呢個味道🥰

芝士茄汁焗素肉丸, 超級重芝士味
素肉丸食落似貢丸咁 都幾好食🤤
2022-12-14 162 瀏覽
去開觀塘玩 朋友又鐘意食西餐跟住就見openrice咁多好評試下佢先去到東廣場分左2邊 都幾舒服同其他餐廳style完全唔同炸雞翼蜜糖芥茉醬薯條 $68熱翼熱辣辣 仲好juicy 點埋個醬更加好食炸得黎又唔會感覺好油薯條都係即製 熱辣辣同好脆非常鐘意佢個醬Omni Pork Coriander Pesto Penne $98就咁睇落好似好dry咁 其實唔係食落去好香芫茜味個醬好出色另外都好多豬肉粒粒係d粉到 夾埋一齊食好好食同埋會有質感唔似睇落咁單調Avocado & Crab Scrambled Egg Whites $68依個強烈推介蟹肉份糧好多鋪滿成個包蟹肉鮮甜個蛋又整得好好食 再加埋牛油果同菜昇華左成個質感唔止食牛油果仲要飲埋佢Banana & Avocado Milkshake $46香滑 同埋feel到落左好多牛油果同香蕉唔會得個水字朋友飲冰磚鴛鴦 $46佢話好好飲 haha 同埋佢太晏飲喇個晚失眠證明真材實料 lolTiramisu $48賣相非常之靚 朋友食既好食不過同時超級飽朱古力心太軟 $68好濃既朱古力 即整小心熱擺滿都好靚 仲有雪糕可以揀味一齊食一冷一熱好特別食
去開觀塘玩 朋友又鐘意食西餐

食咁多野加埋一先五百幾
非常抵同高質既一餐呀
可以再encore
2022-12-07
  • Avocado & Crab Scrambled Egg Whites
2022-12-12 66 瀏覽
好小會攀山越嶺過黎觀塘特登過黎觀塘搵媽媽食晚飯為左滿足媽媽想食西餐既要求又要近近地俾我搵到依間裝修好文青風既coffee shop餐廳入面好間感好大煙三文魚凱撒沙律$118⭐️⭐️⭐️⭐️好欣賞個沙律無太多汁或者醬啲沙律菜份量好多炸雞翼配蜜糖芥茉醬$68⭐️⭐️⭐️⭐️個雞翼炸得岩岩好好鬆脆啲雞肉好嫩然後啲薯條份量好多日本豚腩肉生薑燒飯 蘭王蛋 配麵豉湯$148⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️我係溫泉蛋既fans蘭王溫泉蛋好正🥹撈埋啲飯 豚肉同埋紫菜冇得彈仲有媽媽話個麵豉湯好飲蜂蜜水果台灣阿里山金萱烏龍茶$46⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️杯茶好靚蘋果菠蘿石榴羽衣甘藍汁$38媽媽話好fresh好健康嘅果汁
好小會攀山越嶺過黎觀塘

蘋果菠蘿石榴羽衣甘藍汁$38
媽媽話好fresh
好健康嘅果汁
2022-12-11 71 瀏覽
餐廳好有格調 👍🏻✨環境10分舒適座位位置闊落最啱同一大班friend 子過嚟食嘢🥰牛油果蟹肉沙律🥑牛油果加上蟹肉意想不到的合拍食落口感受到淡淡的蟹肉好幸福帶子意粉🍝香濃嘅忌廉味汁 食多兩啖都唔會感到漏大大隻又新鮮嘅帶子 仲有濃濃嘅蒜蓉香味明太子薄餅🍕薄餅好鬆脆 趁熱食非常可口分量十足 絕無偷工減料👍🏻✨小食雞翼薯條🍗必食多人之選 薯條雞翼炸到鬆脆可口 建議趁熱食牛扒叫咗五成熟 都比較靭 時間煮得太耐🥹
餐廳好有格調 👍🏻✨

牛扒
叫咗五成熟 都比較靭
時間煮得太耐🥹

2022-12-11 61 瀏覽
行觀塘準備買啲聖誕裝飾,行到又餓又攰,路過東廣場,地下全部都食市,我地簡左間環境好啲又好坐餐廳。先簡杯飲品先,都好多選擇,有沙冰,奶酪,咖啡,紅茶。我就中意沙冰,點杯紫薯沙冰🍧,又幾好,仲可以選擇用脫脂奶,好香紫薯味,用脫脂奶唔會太甜,而且唔會杰噠噠飲唔到,好好味😋朋友就中意熱飲多啲,佢就選杯EarlGrey ,係一壺上,好有Higetea感覺🍵先來一客燒南瓜藜麥沙律配蜜糖黑醋汁,南瓜好粉好甜,新鮮沙律菜配上黑醋汁,好開胃🥗😋芝士茄汁焗素肉丸,素肉丸吸收芝士跟茄汁,口感真係好似食緊肉丸,好食日本猪腩肉日本蘭王溫泉蛋生姜燒飯,店員特別介紹,餐廳全部都用日本蘭王雞蛋,本來都唔係好知道蘭王雞蛋有咩特別,但一食就覺得蛋黃真係特別香😋燒猪腩肉特別嫩滑,我中意啲配菜,有泡菜蘿蔔,牛蒡漬,好欣賞牛蒡漬,哩碗飯真係好好味。餐廳食物味道係做得幾好,見佢地咖啡飲品,Pizzy等都做得好好,下次都要點再嚟試下。

今日仔女唔返嚟食飯,我放工就約埋大老爺係觀塘食晚飯。大老爺話想食西餐,行下行下入咗東廣場,見到有間西餐廳。Comfy by Chef's Stage ,入去試試。餐廳不算太大,開放式。坐位都算ok。不過我地坐嘅係木枱+木櫈,冇挨pan。所以都坐得有少少辛苦。望下餐牌,開始叫食物芒果牛油果蟹肉沙律青綠色的牛油果醬,底部舖滿蟹肉,最底層係一片芒果肉。顏色非常靚,望落好好食。立即放入口中品嚐。牛油果醬調校得好好,不會漿口。芒果就有少少酸。加埋新鮮火箭菜整個口感唔錯薯條,每條都好粗壯,香脆可口雞肉芝士pizza,pizza面有火箭菜,滿滿芝士+雞肉。餅底薄又脆再叫兩杯飲品蘋果柚子梳打,清香蘋果及柚子味什莓忌廉乳酪沙冰,顏色好靚嘅紫色,味道唔會太甜,但飲落似奶昔,不似沙冰

望下餐牌,開始叫食物

芒果牛油果蟹肉沙律

薯條,每條都好粗壯,香脆可口

再叫兩杯飲品
蘋果柚子梳打,清香蘋果及柚子味