2023-03-23 289 瀏覽
今日係星期六,我一如以往約咗朋友喺蘭桂坊,不過今次唔係去酒吧,而家去左間Cockloft食健康美味嘅西餐,之後再去做gym!餐廳一共有兩層,室內放咗好多植物,入面燈光比較優雅,幾有氣氛。不過面積較細,尤其一樓嘅樓底好矮,感覺比較侷促。餐湯喺蘑菇湯,旁邊有一片芝麻味竹炭麵包。- Norwegian Salmon三文魚柳外皮幾香脆,肉質細膩。除咗主菜三文魚柳之外,套餐仲會炒蛋、禮物沙律菜、車厘茄同紫薯蓉,整體蛋白質非常高,而且低糖。- Chicken Breast in Lemon Drill Béchamel餐廳用慢煮嘅方式烹調,令雞胸肉入面好juicy,肉質鮮嫩,配上百醬更惹味,同時間食落完全唔膩。估唔到雞胸肉都可以整得咁出色,非常難忘。旁邊仲有薯蓉同沙律菜,其中薯蓉口感非常香滑。另外我加$20換一包香港製造嘅獨立裝蛋包粉,味道係皇家奶茶,奶茶味好天然,超好飲,完全唔覺得自己飲protein shake🤩雞胸真係令人印象深刻,從來未食過咁軟嫩多汁嘅雞胸肉,而且唔飲到勁好味嘅protein shake😍

餐湯喺蘑菇湯,旁邊有一片芝麻味竹炭麵包。

Norwegian Salmon

- Norwegian Salmon

2023-03-18
Norwegian Salmon
📍 Cockloft📍中環蘭桂坊 𝗟𝗞𝗙, 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹 •渣甸街39號地下-Situated in the bustling Lan Kwai Fong, < Cockloft > is a two-storey restaurant specializing in Western cuisine and healthy food options catered for fitness enthusiasts or those on a weight loss journey.-Their menu features a range of protein-packed dishes like chicken breast and salmon fillet, both of which would come with a soup, salad and a side. The [ chicken breast in lemon dill béchamel ] is a must-try! Slow-cooked and then pan fried, it was
📍 Cockloft
📍中環蘭桂坊 𝗟𝗞𝗙, 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹 •渣甸街39號地下
Their menu features a range of protein-packed dishes like chicken breast and salmon fillet, both of which would come with a soup, salad and a side. The [ chicken breast in lemon dill béchamel ] is a must-try! Slow-cooked and then pan fried, it was so juicy and tender. Soup of the day was corn soup which was definitely my thing. 🌽
Owners are friendly, and the cozy interior makes it an ideal place for a date or catching up with friends. With pocket-friendly prices and healthy menu selections, I'd definitely recommend this place.
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
Cockloft》位於中環蘭桂坊,樓高兩層,主打西式菜,也有「高蛋白質、低碳」的菜式選擇,適合健身或減脂人士
享受美食的同時,也可以保持健康!
餐廳店面不算很大,但有兩層,所以可以容納不少食客
氣氛輕鬆,很適合朋友聚會
菜式的價錢很親民,味道也滿有質素,以中環這地點來說,是相當划算的選擇
這晚嚐的〔雞胸〕跟〔挪威三文魚柳〕都很好吃
兩者都配上餐湯、餐包、配菜,份量剛剛好
Sweet corn soup with sesame baguette
先用〔粟米湯〕開胃,濃郁可口,裡面還有粒粒粟米,增添口感
配上〔芝麻法包〕,口感香脆、芝麻香氣濃郁👍
芝麻法包
Chicken breast in lemon dill béchamel ($128)
檸檬蒔蘿白汁雞胸!
一上桌就聞到好香的檸檬香氣
雞胸厚厚的一塊,先慢煮,再煎,保留肉汁跟嫩滑口感,跟即食那些雞胸肉完全是兩個層次啊 (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
配菜選了〔薯蓉〕,不是口感細滑的那種,而是有保留薯仔粒的口感,口感更豐富
此外,還可以選擇搭配法式香料飯、扁意粉或ravioli等

Norwegian salmon ($98)
挪威三文魚柳
三文魚柳熟度剛剛好,魚皮帶脆,魚肉還保留鮮嫩
伴碟有炒蛋、沙拉、紫薯泥,營養均衡又味道豐富,且不會太膩!
Norwegian salmon
紫薯蓉

Menu:
芝麻法包
「Cockloft」位於中環蘭桂坊附近,設計以黑色作主調,主打性價比高的法國菜,為客人帶來全新的法國菜體驗🍴餐廳樓高兩層,店內外的設計都頗具特色粟米忌廉湯熱騰騰的粟米忌廉湯,質感濃稠,仲有粒粒粟米🌽配上香脆竹炭多士,正呀Chicken Breast in lemon drill béchamel厚切雞胸肉份量十足,煎至金黃色的,啖啖肉,鮮雞味濃!配上新鮮翠綠的雜錦沙律菜,口感爽脆,健康美味!另外仲有軟滑薯蓉,夠晒飽肚US Pork Shoulder in caramel mustard豬肩肉煎到外表微脆,內裏仍然充滿肉汁,豬味濃郁,沾上caramel mustard醬一齊食,更添滋味

粟米忌廉湯

2023-03-16 48 瀏覽
中環蘭桂坊附近開左間法國料理,用左好多盆栽裝飾,而且仲係寵物友好餐廳。中午套餐有齊前菜、主菜、配菜、甜品,十分抵食。Starter:蘑菇湯:綿滑香濃,湯面加左一層忌廉作點綴,增添美感,重點係很好喝。Ham and cheese:經風乾的火腿,配以芝士進食,更有風味。沙律菜:加左芝麻醬,特別開胃。Main Course:法式白汁煮雞胸肉:煎得好香,肉質好嫩滑,仲好juicy,個汁用上經典貝夏梅醬來烹調,味道好搭配。法式紅酒燉牛肋條:牛肋肉炆得剛剛好,美味多汁,配料有蘑菇、甘筍,同好特別既珍珠洋蔥。Side:薯蓉:軟綿幼滑,很可口又飽肚。法式餛飩:用左名貴既牛肝菌做餡料,混入芝士碎,口感更加細膩。Dessert:抹茶泡芙:抹茶cream甜度適中。總結:廚師好用心製作每一款食物,擺盤都有經過細心考量,又會問我哋對食物既滿意度,值得支持的法國菜小店。

中午套餐有齊前菜、主菜、配菜、甜品,十分抵食。

Starter:

沙律菜:加左芝麻醬,特別開胃。

Main Course:

Side:
薯蓉:軟綿幼滑,很可口又飽肚。

Dessert:
抹茶泡芙:抹茶cream甜度適中。

午餐
  • Beefribfingerinbourguignonstyle
  • Chickenbreastinlemondrillbechamel
為左慶祝白色情人節,頭大揀左中環依間法國菜餐廳同愛人2人世界💚🥴當中有2份menu ,有份大隻佬餐,適合係附近workout 既人士,可以黎補充返protein,亦有晚餐menu,可揀main +side 包埋湯同包🥖✨✨✨✨✨✨🎃南瓜湯聽老闆講每幾日就會轉唔同口味既手打湯🥣今次頭大同愛人飲嘅係南瓜湯🎃,擺盤吸引客人同時增加食慾,麥包冇想像中咁硬,而係外脆內軟帶有麥嘅甜🤤南瓜湯上面係手打嘅cream從而增加滑嘅口感,味道好重南瓜嘅甜味🎃好飲⭐️✨✨✨✨✨✨🐷Us Pork Shoulder In Caramel Mustard $138依個豬肩肉真係令頭大嘆為觀止👏🏻超級大塊,仲大過頭大隻手✋🏻上面落咗黑椒調味,肉質非常嫩口,我地揀咗薯蓉作為side,配上蜜糖芥末醬,頭大係唔鍾意食醬嘅,但係Mix埋一齊食竟然有驚喜🤪芥末醬用咗芥末籽同蜜糖同cream而成,所以口感好滑🫶🏻✨✨✨✨✨✨🐮Beef Rib Finger In Bourguignon style $138作為法國餐來講份量都多👍🏻每件牛都好大舊,我地同樣揀咗薯蓉作為side,配上法國紅酒汁,食完一啖又一啖🤤味道甜甜地,配埋珍珠

🎃南瓜湯
✨✨✨✨✨✨
作為法國餐來講份量都多👍🏻每件牛都好大舊,我地同樣揀咗薯蓉作為side,配上法國紅酒汁,食完一啖又一啖🤤味道甜甜地,配埋珍珠洋蔥🧅,蘑菇🍄,紅蘿蔔🥕依個組合非常之夾🤪
✨✨✨✨✨✨
總括而言,環境好chill,每個位置都好適合打卡(有好多畫🖼️),老闆都好Nice,會講解下食物嘅做法,又顧及客人嘅口味🫶🏻我覺得呢點係好少餐廳會做到👍🏻作為法國菜,依個價錢係中環黎既講係親民價,而且食物份量大又高質😝頭大推薦運動人士/情侶黎開餐🤪
Cockloft 位於中環lkf附近,淨係地理位置已經優勝,如果週末想落坊放鬆吓之前食個晚飯就一流~因為價錢相宜,性價比高,食物質素仲唔錯添!餐廳舖面面積唔大,但係裝修非常cozy,簡約舒適中帶點優雅,除咗牆上有氣質嘅掛畫之外,仲有一部鋼琴,整體嘅氣氛更加浪漫。食物方面點咗一份羊膝,唔會話太重羊羶味,即使唔太鍾意食羊都唔會覺得難以入口。肉嘅火候掌握得剛剛好,令肉質保持彈牙之餘,更將肉汁鎖喺裏頭,食落就唔會覺得塊肉好乾嘅感覺~另一份雞胸意大利麵都相當高水平,雞胸口感一流,慢煮保持肉質嫩滑,醬汁同肉嘅味道格外配襯。伴隨住意大利麵,唔會好似部份西餐咁冇碳水化合物以致好快肚餓😋整體而言,餐廳嘅食物水平頗高,今次冇試過酒精飲品,唔知道味道如何,但試咗個檸檬茶同咖啡都好優秀,尤其咖啡相當幼滑,咖啡味都好濃郁。配合整體餐廳氛圍,有唔少雅緻嘅植物點綴,令享受到大幅提升,大家不妨一試👍🏼

cockloft 地址: 中環和安里6-7號聯安樓地下及閣樓B號舖Shop B, G/F & Cockloft, Luen On House, 6-7 Wo On Lane, Central被門口被引而入去的, 門口是白色WALL, 種了些花草, 簡幾看很人很舒服, 而且仲是PET FRIENDLY, 可以帶埋家中的狗狗一起去用餐, 實在是PET LOVER 好消息。高蛋白低糖嘅餐單, 是近年流行架LOW CARB set有齊餐湯、麵包、沙律、主菜同埋甜品餐湯蘑菇湯連小法包$128Chicken breast in lemon drill bechamel雞胸伴薯蓉,雞胸大塊且肉嫩,醬汁是檸檬香草,入口帶來清新感。$138Beef rib finger in bourguignon style牛肉飯,牛肉切塊嫩口仲有大量紅蘿蔔同菇,個汁好岩伴個藜麥飯,甚為美味。甜品是mini cream puff 放鬆食個lunch嘅朋友仔,一個set $128 起,仲可以帶狗仔,同入面有好多盤植物,小清新系。
cockloft
地址: 中環和安里6-7號聯安樓地下及閣樓B號舖

高蛋白低糖嘅餐單, 是近年流行架LOW CARB

set有齊餐湯、麵包、沙律、主菜同埋甜品

餐湯蘑菇湯連小法包

甜品是mini cream puff

2023-03-14 20 瀏覽
最中意周圍打卡兼食新野嘅我又去食好西了呢間個門口真係勁別緻,好多綠色植物圍繞住,經過仲以為係花店😂😂今次就walk in去食嘅,平日都唔太需要等位就入到然後入面環境都勁靚,有部鋼琴係度,勁有氣氛,佢播住啲純音樂同流水聲,個vibe好chill,好relaxed講翻野食先,今次order左個湯同兩個main🔸野菌忌廉湯個湯熱辣辣咁上💨有舊忌廉泡泡好可愛個菇味好香好重,仲有兩片包可以點湯🔸beef rib finger in bourgignon style都係見open rice d好多人介紹呢個牛就一於order左😂個慢煮牛食落質感有啲似牛腩,但好好食,好軟熟,唔會靭,紅蘿蔔都好入味,底層仲有啲薯蓉🔸chicken breast in lemon drill bechamel朋友叫左份雞胸肉,我好中意食,一樣都係好軟熟,而且大大件,肉質厚實,亦都有薯蓉係呢個咁靚又帶點神秘嘅環境底下食野,好正🤣傾計都唔覺得太嘈
最中意周圍打卡兼食新野嘅我又去食好西了
今次就walk in去食嘅,平日都唔太需要等位就入到

講翻野食先,今次order左個湯同兩個main
🔸野菌忌廉湯
個湯熱辣辣咁上💨有舊忌廉泡泡好可愛
個菇味好香好重,仲有兩片包可以點湯

係呢個咁靚又帶點神秘嘅環境底下食野,好正🤣傾計都唔覺得太嘈

2023-03-14 31 瀏覽
Happy Friday 係要食好d! 星期5同同事周圍行經過呢間小店,覺得幾特別價錢又唔貴就入去試下!Chicken beast in lemon drill bechamel $128岩晒減肥中既我,雖然係雞胸但煮得好嫩滑!亦都非常厚肉👍👍 淋上檸檬香草汁,完全唔油膩😋另外配菜亦都好出色,有沙律,湯,白飯,仲有前菜parma ham 同cheese,亦有炸物小食😱 勁豐富😍NZ lamb shark braised in red wine sauce $158紅酒汁非常香濃,牛肉亦都炆到好軟熟🤩 另外呢個餐係配薯蓉,呢個薯蓉好好食,又香又滑仲有少少薯仔粒撈埋🤤 成個餐都好吸引至於小食就係炸紫薯波,好出色!成個餐好有設計感既,另外亦都可以加dessert & drinks,$10~20好有驚喜既食物品質,餐廳環境都靜靜地,又唔會逼,好有優閒感!下次再推介同事黎食😋試下其他set🤩

至於小食就係炸紫薯波,好出色!
下次再推介同事黎食😋試下其他set🤩
2023-03-13 35 瀏覽
係中環食午餐,原來唔係想像中咁貴,比我發掘到原來有性價比高嘅優質小店。入到黎見到好多植物,店主都好花心機去淋水照料。好,坐低睇下有咩好食先。呢度除左食西式法國菜,仲有protein meal蘑菇湯,超creamy,湯好濃稠,點點蘑菇蓉好香。主角雞胸肉黎啦,我呢啲肉肉妹,都係食開雞髀,原來冇油脂嘅雞胸肉,烹調處理得好,原來係好好食。外面煎香,加上少少香草,白肉咬落軟腍,肉質唔會絲絲黏牙,,好味味!炒蛋白食落好彈彈。仲有沙律菜、藜麥、紫薯。焙茶protein shake ,加左protein嘅焙茶,凍serve,比起普通焙茶,多左一種好蛋白質嘅口感。

入到黎見到好多植物,店主都好花心機去淋水照料。

蘑菇湯,超creamy,湯好濃稠,點點蘑菇蓉好香。

炒蛋白食落好彈彈。

仲有沙律菜、藜麥、紫薯。

2023-03-12 22 瀏覽
中環嘅西餐廳都幾多,今次呢間俾佢嘅園林鋪面吸引咗,發現價錢都幾親民,味道都唔錯!呢間餐廳叫做Cockloft,原來真係有個閣樓。餐廳裝修亦都好特別,有好多綠色植物包圍,幾適合大家傾吓計!👍🏻========================每個套餐包咗餐好濃香滑嘅蘑菇湯,配埋麵包一齊食的確幾滋味!😋😋.🟡Chicken Breast ($128)雞胸係估唔到咁滑,份量都幾大塊,外層煎到金黃色,夠晒香口!薯蓉都幾好食!.🟣Beef Goulash ($138)牛肉燉煮得好腍,夠晒入味!軟林林嘅薯蓉放咗喺底,吸晒牛肉汁,口感好豐富

========================

🟡Chicken Breast ($128)

🟣Beef Goulash ($138)
2023-03-11 30 瀏覽
浪漫森林系法國小店行入店舖就有好多綠色植物包圍我地,燈光昏暗十分有氛圍,每枱更有椰子殼上點爉燭,完全舒暢身心,打卡一流,店員仲好好甘主動幫我地影相。食食下仲問我地要5要試下酒🤣完全感受到店家既熱情,不一樣的體驗。🥕野菌忌廉湯⭐️⭐️⭐️⭐️☆好重蘑菇香,幾清香不會太濃烈,表面有奶泡,如果撈埋一齊飲口感更加得意,會飲到泡泡既感覺。法包烘到十分脆口,浸湯食一流。🥕Chicken breast in lemon drill bechamel$128⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️擺碟十分精緻,旁邊既沙律更擺上食用花,第一次食到甘juice既雞胸5鞋口,可以保留到肉汁,調味食落有少少似麥樂雞既感覺。🥕Beef rib finger in bourguignon style$138⭐️⭐️⭐️⭐️☆牛肉用紅酒炆到好淋,容易入口,更有清甜洋蔥,胡蘿蔔亦炆到十分入味,底下佈滿薯蓉,薯蓉配上紅酒牛肉既醬汁十分惹味。🥕朱古力蛋糕⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️入口好香朱古力味,cream既口感好香滑,完全不會過甜,食晒成個蛋糕都不會膩,完美甘為晚餐劃上句號======詳情======Cockloft中環和安里6-7號聯安樓地下及閣樓B號舖👣中環站D2出口步行約3
浪漫森林系法國小店

👣中環站D2出口步行約3分鐘
================
野菌忌廉湯
2023-03-09 29 瀏覽
今日同同事商務午膳, 揀左間近近地公司嘅法蘭西餐廳. 餐廳位於中環和安里, 餐廳地方唔算太大, 但有2層, 經過一條旋轉樓梯直達上層, 裝修得幾別緻, 喺樓梯影相打卡一流. 我地點左2個菜, 分別係:Beef Rib Finger in bourguignon style US Pork Shoulder in caramel mustard每道菜都包括 Soup & bread, Ham & Cheese, Selected vegetable.Beef Rib Finger in bourguignon style, 好香好濃嘅牛味, 肉質好軟好林, 煎得金香, 好食. 薯蓉好軟滑, 有一粒粒質感, 份量十足, 一定夠飽. US Pork Shoulder in caramel mustard, 肉質鮮嫩, 入口一絲一絲, 醬汁酸酸甜甜, 非常醒胃. 餐湯好濃香滑嘅蘑菇湯, 好Creamy. 正.

我地點左2個菜, 分別係:

餐湯好濃香滑嘅蘑菇湯, 好Creamy. 正.

2023-03-09 24 瀏覽
今晚約咗朋友去蘭桂坊玩,諗住喺附近搵啲嘢食下先,見到有間餐廳門口佈置得好靚,望落去餐廳氣氛都好浪漫,所以入咗去試下Cockloft 法國菜,餐廳原來有兩層樓下地方比較浪漫,經過嘅旋轉樓梯到樓上,樓上就比較大,聽店主講全部掛牆畫都係自己畫,地方都較為闊落坐得舒服是日餐湯配麵包,餐湯味道好香好幼滑,面層有少少忌廉,香料,配埋卜卜脆嘅麵包飲完個湯,特別開胃,仲夠晒熱辣辣,食到入面啲蘑菇粒打碎晒美國豬肩肉配芥末,豬肩肉一切落去已經見到好嫩滑,仲有肉汁流出嚟, 入口味道好香,肉嘅口感仲好彈牙好香滑,真係啖啖肉,配上芥末醬,令到個味道更加有層次,旁邊有少少沙律菜,亦都有配薯蓉,食完非常飽肚,分量比出邊嘅餐廳特別多,所以性價比極高Chicken brest in lemon drill bechamel ,雞胸size都好大,下面有薯蓉,上面有一片檸檬同香草,雞胸肉質好軟棉, 好香滑,煎香咗嘅雞胸外面比較香口,入面仲係好juicy好滑,每一啖都容易入口,配上餐廳嘅lemon醬汁令到雞肉味道更加突出,我非常鍾意呢個味道呢個菜式同出面餐廳嘅雞胸做法好唔同,真係一定要試吓最後點咗個三重朱古力蛋糕,蛋糕好吸

Cockloft 法國菜,

是日餐湯配麵包,
餐湯味道好香好幼滑,

呢個菜式同出面餐廳嘅雞胸做法好唔同,真係一定要試吓

最後點咗個三重朱古力蛋糕,蛋糕好吸引,有金箔點綴,朱古力味香濃,
外層有一層朱古力,
中間好似有啲雪糕,下面就係蛋糕, 有三個口感同味道, 極佳之作,口感仲非常好
餐廳位於中環的和公里巷子裡環境被很多綠色植物包圍🌿氣氛寧靜優雅🎹 燈光偏昏暗 讓人感覺柔和舒服十分適🈴️約會及聚餐🥂𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧🌽 𝒮𝓌𝑒𝑒𝓉 𝒸𝑜𝓇𝓃 𝓈𝑜𝓊𝓅味道十分濃郁非常適合在冬天享用能夠讓人暖暖心扉🧅𝐹𝓇𝒾𝑒𝒹 𝑜𝓃𝒾𝑜𝓃 𝓇𝒾𝓃𝑔𝓈洋蔥圈的外層炸得非常酥脆,並且不會太油膩搭配上特製的醬汁,讓這道菜味道更加出色。𝙈𝙖𝙞𝙣 𝘾𝙤𝙪𝙧𝙨𝙚🐥 𝒞𝒽𝒾𝒸𝓀𝑒𝓃 𝒷𝓇𝑒𝒶𝓈𝓉 𝒾𝓃 𝓁𝑒𝓂𝑜𝓃 𝒹𝓇𝒾𝓁𝓁 𝒷é𝒸𝒽𝒶𝓂𝑒𝓁餐廳的主打菜式🌟打破我對傳統 健康較乾身的雞胸肉概念煮得剛剛好,肉質柔嫩多汁外層輕微煎至金黃✨加入檸檬🍋汁及奶香濃郁的bechamel醬🥛使雞肉口感更柔滑此外,餐廳更近期推出𝙋𝙧𝙤𝙩𝙚𝙞𝙣 𝙈𝙚𝙖𝙡適🈴️正在減脂或進行生銅飲食的俊男美女啊💪🏻🐂 𝐵𝑒𝑒𝒻 𝓇𝒾𝒷 𝒻𝒾𝓃𝑔𝑒𝓇 𝒾𝓃 𝒷𝑜𝓊𝓇𝑔𝓊𝒾𝑔𝓃𝑜𝓃 𝓈𝓉𝓎𝓁𝑒牛肉燉煮得十分入味,肉質軟腍且酒香能夠完美地融入肉中,口感更豐富。
餐廳位於中環的和公里巷子裡

味道十分濃郁
非常適合在冬天享用
能夠讓人暖暖心扉

🧅𝐹𝓇𝒾𝑒𝒹 𝑜𝓃𝒾𝑜𝓃 𝓇𝒾𝓃𝑔𝓈
洋蔥圈的外層炸得非常酥脆,並且不會太油膩
搭配上特製的醬汁,讓這道菜味道更加出色。

𝙈𝙖𝙞𝙣 𝘾𝙤𝙪𝙧𝙨𝙚

餐廳的主打菜式🌟
打破我對傳統 健康較乾身的雞胸肉概念
煮得剛剛好,肉質柔嫩多汁
外層輕微煎至金黃✨
加入檸檬🍋汁及奶香濃郁的bechamel醬🥛
使雞肉口感更柔滑

此外,餐廳更近期推出𝙋𝙧𝙤𝙩𝙚𝙞𝙣 𝙈𝙚𝙖𝙡
適🈴️正在減脂或進行生銅飲食的俊男美女啊💪🏻

牛肉燉煮得十分入味,肉質軟腍
且酒香能夠完美地融入肉中,口感更豐富。

2023-03-04
  • Chicken breast in lemon drill béchamel