間唔中都會去大角咀,因為覺得呢個小區入邊嘅小店值得支持吓~ 上個禮拜想食西餐,就去咗一間Bar & Restaurant 👉🏼 𝐂𝐨𝐛𝐚𝐥𝐭 𝐖𝐢𝐧𝐞 🍽️ ➿ 18個月白毛豬乾火腿 ($128)見老闆娘大力推介嘅前菜🐖 白毛豬火腿鹹香十足,配搭住櫻桃蘿蔔、橄欖、紅椒粒,當令到食落去嘅味道帶點不同~ 好啱開支酒慢慢嘆☺️➿ 傳統意式辣椒蒜片欖油意大利麵 ($118)辣椒同蒜片就係呢碟意大利粉嘅主角,蒜片有全片炸得脆卜卜嘅,亦都有半脆半軟嘅,份量都幾多,夠晒蒜味🧄 意粉嘅辣度有同蒜味夾得幾好,辣得惹味~➿ 慢煮加拿大豬斧頭扒配蘋果陳皮茸 ($348)大推🌟 平時食咁有份量級嘅斧頭扒,都會怕嚡口,又會介意自己嘅table manner,驚自己唔夠力去鋸扒😛 但呢度嘅斧頭扒肉質嫩魚鬆化,最緊要係已經切好咗,完全睇咗我嘅憂慮😂 又欣賞配搭嘅蘋果陳皮肉,甘香嘅味道同豬同斧頭扒好夾!➿ 經典意大利提拉米蘇 ($88)呢度嘅Tiramisu層次分明,mascarpone cheese既部分比重大啲,creamy嘅口感同相對乾身嘅ladyfinger口感不一,但對唔飲咖啡、呢排又少吸收酒精嘅我嚟講,味道係

➿ 18個月白毛豬乾火腿 ($128)

➿ 傳統意式辣椒蒜片欖油意大利麵 ($118)

➿ 慢煮加拿大豬斧頭扒配蘋果陳皮茸 ($348)

➿ 經典意大利提拉米蘇 ($88)
呢度嘅Tiramisu層次分明,mascarpone cheese既部分比重大啲,creamy嘅口感同相對乾身嘅ladyfinger口感不一,但對唔飲咖啡、呢排又少吸收酒精嘅我嚟講,味道係幾好嘅~
4天前 0 瀏覽
Walking around this area with my sister after her school day, we found this cute place by accident💙 We just got the chance to try the new menu!!We ordered:1. Pumpkin cream soup (with garlic bread)2. Slow cooked chicken, caesar salad 3. Squid ink spaghetti with prawns 4. Duck confit, served with spaghetti 5. Hot lemon water and iced lemon water1. Pumpkin cream soup (with garlic bread)Humble ingredients but cooked so beautifully. The flavour is subtle. You can literally taste pumpkin, herbs in eve

We ordered:

Humble ingredients but cooked so beautifully. The flavour is subtle. You can literally taste pumpkin, herbs in every single spoon

Garlic bread is freshly prepared by orders!! Warm, crispy and savour!!

Slow cooked chicken is juicy and tender. Served with generous potion
Caesar salad seasoned with cheese, bacon. Refreshing and favourable!

Squid ink sauce has a taste of ocean
Spaghetti is al dente
Prawns are cut in half, stuffed with cheese and baked till crispy with golden colours. Just like how you cook lobster! Very surprising

Duck confit tastes exactly what I had in France. Savoury and favourable but not too salty. Love the sauce very much!!

Regular lemon water. Nothing to complain
今次就相中一間西餐,位於Square Mile對面,條街食店唔多 店面用藍色做基調,行過既時候都幾搶眼一入門就見到一排高身酒櫃 酒存量都唔少,偏昏暗就燈光下 播住外國輕音樂,成個氣氛好relax 好岩同frd子飲兩杯傾下計🔸白毛豬乾火腿 (18month) $128佢地專為Ham做左個Menu 內容有多國語言版本 可以慢慢揀心水試左18month白毛豬...上枱已經聞到甘香肉味,脂肪比例少 肉質清爽唔膩,火腿柔和的咸味+漬橄欖+酸味開胃刺山柑+微微甜的杏脯肉乾一齊食,除左口感層次豐富左 會有另一種清新香味輕輕滲出🔸意大利布拉塔芝士蕃茄配黑醋汁 $148𠝹開外層薄薄的水牛芝士 內裡水份含量較高既Burrata慢慢流出,Creamy乳香融入黑醋汁配上酸甜的蕃茄一拼入口,醒胃又滿足的感覺,一直都好鐘意呢款經典頭盤菜式🔸是日餐湯 - 周打海鮮湯 $48食過數一數二有誠意的餐湯,湯面麵包粒粒 明顯新鮮烘脆 放湯面一段時間依然滿滿香草味同鬆脆香口,湯中有唔少細細粒既魚塊 表面仲有魚皮嗰種,湯頭煲得好 每一口湯都入口順滑 調味自然而且充滿濃郁忌廉香🔸蟶子皇海膽意大利飯 $168蟶子起肉 修形+烹調好

🔸白毛豬乾火腿 (18month) $128
白毛豬乾火腿 (18month)
白毛豬乾火腿 (18month)

🔸意大利布拉塔芝士蕃茄配黑醋汁 $148
意大利布拉塔芝士蕃茄配黑醋汁

🔸是日餐湯 - 周打海鮮湯 $48

🔸蟶子皇海膽意大利飯 $168
蟶子起肉 修形+烹調好再放回殼上 唔使啜手指都食到,牛油蒜香惹味得黎唔會太重手 鮮甜仍在, 飯有Risotto的輕實心感 所以掛滿海膽醬汁都唔會變糊 口感做得唔錯
蟶子皇海膽意大利飯

🔸傳統法式焦糖布丁 $58
入口口感細緻 Creamy十足,表面淋上焦糖 唔係火烤脆脆面果種
傳統法式焦糖布丁

* Menu每道菜式都會推介配咩酒一齊食最夾

* 8點滿座,所以7點食飯時間到都無問題,而我就6點半到埗

* 優勝位一定係「主廚」! 由菜式調味 做法 擺碟都睇得出好用心,普通食材做出精緻感

* 全場用高櫈,櫈下有收納空間放袋仔

* 價位同氣氛都好適合小情侶...小慶祝...

*原來毛孩都入得😂不過我無養

2024-06-06
周打海鮮湯
之前朋友介紹過大角咀有一間氣氛好,食物質素高,擺盤又有心思的西餐廳,於是就訂左枱今晚去食。打開menu都算幾多唔同類別嘅選擇,店員好細心介紹menu上的各種風乾火腿。24month黑毛風乾火腿$188一入口油脂好香,最重要唔會過份咸,個咸香恰到好處,伴碟有啲杏脯乾同橄欖,一齊食個味道又幾夾喎😋香煎法國鵝肝配香檳啫喱$168煎香左的白糖糕入面夾住外脆內軟的鵝肝,兩樣唔係好有關的野食擺入口又估唔到幾好食,甜甜的白糖糕可以中和鵝肝的肥膩感覺,伴碟仲有香檳味的啫喱,新奇得黎又好食。蟶子皇海膽意大利飯$168蟶子好新鮮彈牙,海膽意大利飯好creamy,每粒飯都俾海膽汁包住,飯粒好有口感。🤤🤤美國頂級牛板腱$358叫左五成熟剛剛好,牛肉味濃而且好容易咬開,伴碟嘅薯蓉做到好滑溜,薯蓉係唧出嚟,唧得幾靚,睇得出呢間餐廳嘅廚師幾有心思。👍👍見佢入面個櫃擺咗好多酒,如果中意飲酒嘅朋友一定會好中意呢到可以邊食邊飲靚酒。🥰🥰

24month黑毛風乾火腿$188

香煎法國鵝肝配香檳啫喱$168

蟶子皇海膽意大利飯$168

美國頂級牛板腱$358

• 蟶子皇海膽意大利飯
  • 香煎法國鵝肝配香檳啫喱
一向都比較少嚟大角咀,估唔到一嚟就咁有驚喜36M 橡飼黑毛豬乾火腿($288) - 味道香濃得嚟唔會好重咸味,口感好好,配杏脯乾同橄欖味就同口感都提升,係高質嘅火腿烤澳洲M5和牛牛肩胛肉眼($398) - 牛味又香又濃,完全唔韌,口感一流,脂肪比例亦適中,伴碟嘅筍、菇同薯蓉都好好食,菇仲𠝹埋花,睇得出好用心傳統意式辣椒蒜片欖油意大利麵($118) - 用簡單嘅食材都整得好好食,蒜辣味好夾好出,蒜片夠多,意粉亦好咬,好好食心太軟($68) - 朱古力漿勁多,配雲尼拿雪糕好夾,外層又暖又香口,口感好豐富餐牌提供嘅選擇唔少,食得出COBALT好用心,服務亦好殷勤,想再嚟試其他嘢餐廳入面有一大排酒櫃,好啱愛酒人士嚟Happy Hour品酒,同朋友傾下偈chill下睇門口就覺得COBALT有品味,裝修有輕奢同復古嘅感覺,又乾淨又舒服,Happy Hour有優惠,仲可以帶毛孩嚟,絕對值得一試
一向都比較少嚟大角咀,估唔到一嚟就咁有驚喜

2024-05-24 43 瀏覽
呢間餐廳真係好隱世,平時都唔太留意,今次係朋友提議話去試下呢間睇下好唔好食。一入到去餐廳,店員好主動有禮貌咁招呼我地坐低,比左menu我地睇下有咩食,兩個人叫左三樣野食!另外就係覺得餐廳格調好正!酒的款式十分之多。伊比利亞黑毛豬肋骨(半份)標準$228:一上枱嗰下已經聞到好香,配咗即炸番薯條,個豬肋骨的肉有入口即溶的感覺,好食到爆!簡直一流!推薦鍾意食豬肋骨嘅朋友可以一試!焗米蘭肉醬意粉(標準)$108:呢個意粉嘅份量就真係有啲細,個醬汁同意粉十分之夾,每一條意粉都好入味,但如果食量比較大的朋友仔,可能就未必夠食。紫菜椒鹽魷魚鬚(標準)$98;哇!呢個魷魚鬚即炸,一上到枱熱辣辣,會食得出魷魚鬚好有鮮味,鍾意食魷魚鬚的可以值得一試!推薦指數:8/10🔥

伊比利亞黑毛豬肋骨(半份)標準$228:

焗米蘭肉醬意粉(標準)$108:

紫菜椒鹽魷魚鬚(標準)$98;

推薦指數:8/10🔥
2024-05-21 51 瀏覽
今日來到紅十字會捐血,順道在大角咀吃午餐。Cobalt 的set lunch 性價比很高,而且價錢相當相宜,餐廳的happy hour買一送一,合適放工來與朋友喝一杯。Cobalt Wine 還提供包場或VIP房的服務,而且人均消費並不高,大約500元, 如若舉辦私人聚會是一個不錯的場地。我們點了set lunch,餐湯是匈牙利牛肉湯,這是一道帶點微辣的餐湯,以牛肉和香料調味而成,帶有濃郁的肉汁味道。除餐湯外也可以點沙律,我就加錢叫了煙三文魚沙律,三隻菜相當新鮮香脆,三文魚的煙燻風味與沙拉的清新口感相結合,十分開胃。另外點了鹹蛋黃雞翼,這道菜以新鮮鹹蛋黃為調味料,雞翅經過炸製後變得酥脆可口,有濃郁的蛋黃味道。主菜選了香煎慢煮雞胸黑松露意大利飯。雞胸相當嫩滑,入口濃厚的黑松露幽香,相當有驚喜。另一道主菜是香煎慢煮英國豬扒配紅酒燒汁。豬扒柔軟多汁,與紅酒燒汁十分配合,這個價錢絕對是一個值得嚐試的選擇。餐飲還可以點即磨咖啡,我們點了兩杯凍的,味道香濃,入口有着淡淡的咖啡香氣,讓整頓午餐更加圓滿。

主菜選了香煎慢煮雞胸黑松露意大利飯。
雞胸相當嫩滑,入口濃厚的黑松露幽香,相當有驚喜。

大角咀一向都有好多高質餐廳,今次就比我揾到間又抵食又好味嘅西餐廳「COBALT」,啱晒同朋友仔黎chill下飲下酒,入到餐廳會見到一牆身嘅酒櫃同open kitchen,而menu上每款菜式旁邊都有寫明配搭嘅酒類,成大班朋友黎仲可以預約佢地嘅VIP房添👍🏻Daily Oyster一黎到就嗌咗四隻新鮮嘅生蠔作為頭盤,老闆介意今日嘅Daily Oyster係韓國金蠔,每粒都肥美厚肉,味道鮮甜口感creamy滑嫩,加上淡淡嘅海水味令鮮味更加提升意大利布拉格芝士配蕃茄黑醋汁我地再嗌咗另一款招牌菜,一大球布拉格芝士切開後會流出入面奶香味濃郁嘅芝士,配上底下嘅蕃茄同車厘茄再加上黑酸汁,酸酸甜甜特別開胃。另外亦都可以用餅乾條點上芝士黎食,多重口感味道😋伊比利亞黑毛豬肋骨主菜就揀咗豬肋骨,份量十足,夠晒兩個人share黎食,肉質鬆軟腍身而且非常入味,配上酸甜嘅BBQ source令人食唔停口,伴碟有香脆嘅炸薯條、燒粟米同沙律菜,薯條上面灑上香辣粉特別惹味,我地兩個爭住食😆燒粟米香口之餘仲帶有清甜味,主菜同配菜一樣出色👍🏻法式焦糖布丁最後點少得嗌返個自家制甜品呢😋布丁軟滑蛋味濃郁,配上焦糖醬甜度啱啱好,

Daily Oyster

意大利布拉格芝士配蕃茄黑醋汁

伊比利亞黑毛豬肋骨

法式焦糖布丁
最後點少得嗌返個自家制甜品呢😋布丁軟滑蛋味濃郁,配上焦糖醬甜度啱啱好,入口順滑令人回味無窮👍🏻

📍COBALT (大角咀)
大角咀利得街36-38號地下1A及2G號舖

人均消費:$300-400
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-05-17 46 瀏覽
大角咀成日都有好多隱世高質小店,今日嚟試呢一間高質西餐🫡-🥩美國頂級牛板腱 ($358)我哋今次試咗五成熟,牛扒嘅顏色好靚,而且廚師好細心咁切走咗側邊一啲筋位,食落去口感軟嫩多汁,牛香十足😋配菜方面有薯蓉同埋各種雜菜,值得一讚嘅係薯蓉口感軟滑,配上牛扒同埋佢哋嘅自家製醬汁真係一流🥹🐂香草鹽燒牛骨髓 ($178)呢度菜真係唔係周圍都有得食🫡一上菜未食已經聞到好香,老闆教我哋可以擠埋側邊嘅蒜粒同牛骨髓放喺多士上面一齊食,口感好特別,牛骨髓同埋蒜頭都係入口即溶,完全唔腥,配上外脆內軟嘅多士,真係一啖接一啖咁食🐷🍖 24個月橡飼黑毛風乾火腿 ($188)油脂分布均勻,肉質充滿彈性,口感幼嫩,好有層次感,而且味道唔會太鹹,如果再配上一杯白酒或者紅酒就啱啱好,可惜小編今次冇嗌酒🤣🧆經典意大利tiramisu ($88)老闆話係佢哋自家製嘅tiramisu,食落幾有驚喜,口感絲滑,而且咖啡味恰到好處,唔會太濃但係又夠香☺️呢一間小店用嘅食材都幾高質,而且睇得出菜品好有誠意製作,菜單亦都會定時轉換菜品,每次嚟都可以試吓新嘅菜色😙裝修同埋氣氛都好有格調,菜品亦都有好多選擇,如果想慶祝紀念日或者想品吓靚酒,
大角咀成日都有好多隱世高質小店,今日嚟試呢一間高質西餐🫡
🥩美國頂級牛板腱 ($358)

🐂香草鹽燒牛骨髓 ($178)
呢度菜真係唔係周圍都有得食🫡

🍖 24個月橡飼黑毛風乾火腿 ($188)

🧆經典意大利tiramisu ($88)

裝修同埋氣氛都好有格調,菜品亦都有好多選擇,如果想慶祝紀念日或者想品吓靚酒,小編覺得嚟呢間真係一流😋

味道 9/10
服務 9/10
環境 9/10
回頭率9/10
總評 9/10😋🤍
人均消費 $450💰
📍 COBALT
大角咀利得街36-38號地下1A及2G號舖

#米食大角咀 #米食西餐 #米飲酒 #大角咀美食 #美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegram #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmirersoftheworld #globaleats #internattionalcuisinefamily #foodsharinggroup #香港 #香港餐廳
2024-05-14
2024-05-06 55 瀏覽
大角咀一向隱藏很多美食和小店,到是老闆的誠意之作,今次就去咗一間食材認真的西餐。-24個月風乾火 $188這個火腿不會太鹹太乾,肉質乾身但仍保持著鮮嫩的口感。微微的鹹香和肉味,一食就知上等貨。- 辣肉腸配溫泉蛋薯條🍟 $88這道菜真是一個創意之作!通常我們吃薯條時都是脆卜卜的,但這裡的薯條卻是粗身的,上面還加上了辣肉醬和溫泉蛋。多了一份肉醬的辣味和蛋香,讓這道菜的口感更加豐富,而且不會太油膩,真是讓人驚喜的美味組合。- 慢煮斧頭🪓扒 $348斧頭扒保持著多汁的口感,不需要額外的醬汁也能品味到肉質豐富的美味。每一口都充滿了肉汁的滋味,絕對是肉食愛好者不容錯過的一道料理,超推介 👍🏻- 焦糖布丁🍮 $58元相對來說,這個布丁並沒有太多驚喜,焦糖的脆度可能稍微不夠,但是布丁本身的口感卻十分綿滑,帶來了一份甜蜜的滿足感。

-24個月風乾火 $188

- 辣肉腸配溫泉蛋薯條🍟 $88

- 慢煮斧頭🪓扒 $348

- 焦糖布丁🍮 $58元
2024-05-03 54 瀏覽
大角咀不嬲有好多隠世餐廳,今次朋友帶我黎呢間高質既西餐廳,一入餐廳就見到好大既酒櫃,紅酒白酒清酒啤酒樣樣齊😍岩哂收工後品嘗美酒chill 下🔶避風塘香辣雞軟骨估唔到西餐廳都可以做到咁有鑊氣既避風塘風味,雞軟骨炸到好鬆脆,加上香口既炸蒜,好岩做佐酒小食/餐前小食🔶香煎法國鵝肝配香檳啫喱鵝肝擺盤好靚,新鮮嘅食用花加上柑橘,色彩繽紛。呢個法式鵝肝最特別既地方,配上中式傳統嘅白糖糕,白糖糕口感煙靭,加上鵝肝軟滑嘅口感,增加層次。另外,仲有配埋香檳味既啫喱,酸酸甜甜既味道可以解鵝肝既油膩。🔶美式BBQ醬豬肋骨豬肋骨的肉質酥軟又多汁,好容易就可以砌開豬肉同埋骨頭。豬肋骨既BBQ 醬燒烤味濃郁,加上甜味和微辣香味,令豬肋骨的味道更加豐富。🔶法式朱古力心太軟心太軟入面既朱古力軟滑,甜度岩岩好,加上香滑既雲呢拿雪糕,一冷一熱口感令人好滿足

避風塘香辣雞軟骨

🔶避風塘香辣雞軟骨

🔶香煎法國鵝肝配香檳啫喱

🔶美式BBQ醬豬肋骨

法式朱古力心太軟

🔶法式朱古力心太軟
香煎法國鵝肝配香檳啫喱
裝修非常之有格調 一入門口見到成排酒櫃提供白酒紅酒威士忌等選擇啱晒同朋友聚餐 另一半約會🍷一邊聽住音樂一邊食嘢傾偈夠曬chill✨多人嘅話仲可以包房唱K 有得玩有得食!蟶子皇海膽意大利飯🥘$168意大利飯軟硬適中 每一啖飯都有海膽鮮味口感Creamy 蟶子爽彈好新鮮兩樣嘢一齊食口感超豐富香煎盲鰽配龍蝦汁🐟$188煎到外脆內軟肉質好嫩唔會過老再配埋側邊嘅薯蓉一齊食 好滿足西班牙辣肉腸炸薯條配溫泉蛋🍟$88即叫即炸 超級香脆流心蛋同熱辣辣嘅薯條絕配再加埋惹味香口嘅西班牙辣肉腸食唔停口 份量超多🤤傳統法式焦糖布甸🍮$58口感厚實 蛋味濃郁配埋焦糖醬 唔會太甜啱晒我呢啲驚太甜嘅人🥹餐廳食物質素唔錯 份量好足價錢亦都唔會好貴 性價比極高🔥會再encore💕
裝修非常之有格調 一入門口見到成排酒櫃
提供白酒紅酒威士忌等選擇
啱晒同朋友聚餐 另一半約會🍷
一邊聽住音樂一邊食嘢傾偈夠曬chill✨
多人嘅話仲可以包房唱K 有得玩有得食!

蟶子皇海膽意大利飯🥘$168

會再encore💕
2024-04-30
  • 西班牙辣肉腸炸薯條配溫泉蛋
  • 蟶子皇海膽意大利飯
餐廳係內街利奧坊對面所以都有啲人流呢排落雨叫外送嘅人都幾多牆身係一列酒櫃餐牌會建議埋每款菜岩配邊款酒愛酒之人要黎到訪一下意大利布拉塔芝士配番茄黑醋汁$148呢款芝士有奶香味而且口感好絲滑切開之後會流出芝士好岩配番茄仔作沙律前菜呢款芝士少見啲可一試呢傳統西班牙海鮮飯🥘$298青口、蜆、魷魚圈、半隻龍蝦🦞龍蝦新鮮超厚身!最驚喜係paella味道有勾起係西班牙食paella嘅記憶真係幾地道嘅口味!美國頂級牛板腱$358薯蓉伴碟好靚牛板腱唔會太厚身中間肉質仍呈粉嫩牛肉味頗重
餐廳係內街

好岩配番茄仔作沙律前菜
呢款芝士少見啲
可一試呢

傳統西班牙海鮮飯🥘$298
青口、蜆、魷魚圈、半隻龍蝦🦞
龍蝦新鮮超厚身!
最驚喜係paella味道有勾起係西班牙食paella嘅記憶
真係幾地道嘅口味!

美國頂級牛板腱$358
薯蓉伴碟好靚
牛板腱唔會太厚身
中間肉質仍呈粉嫩
牛肉味頗重

• 意大利布拉塔芝士
2024-04-23 37 瀏覽
大角咀其實隱藏好多高手小店,今日偶然嚟琴呢間巷弄內的隱世西餐,睇餐牌都睇得出廚師功架及心機~有啲甚至出邊食都無食過!🌟 慢煮加拿大豬斧頭扒配蘋果陳皮茸 $348比起牛扒,豬扒是相當考驗廚師功架的一道菜,要懂得掌握火侯、保持肉質嫩滑也純非易事。這道菜的豬有事先醃製,內裡有肉汁,味道剛好口感也不會太靭!配上特色蘋果陳皮茸,帶有微微酒味的汁食落更別有一番風味,輕輕點汁已更能點綴出豬味。伴碟的薯蓉同時也絕不馬虎,牛油/奶味重,口感十分綿滑~🌟 香煎法國鵝肝配香檳啫喱 $168餐廳一改以往做法,沒有配上黑醋及焦糖蘋果多士,反而用上白糖糕及香檳啫喱作中和,咬下鵝肝油香感與其他食材互相融合,口感微甜,味道互相暉映,絕對不會在其他地方食到!🌟 西班牙辣肉腸配炸薯條辣肉腸先切粒煎香,將食材本來的油份融入香脆薯條,配上蛋香味十足的溫泉蛋,味道層次豐富,脆/淋的口感可以一次過食到!🍨雪糕free最近做緊只要社交平台就可以有Movenpick雪糕呢~即使係free都超有心,除咗一大球雪糕外,再加入Nuts提升口感🫶🏻

🌟 慢煮加拿大豬斧頭扒配蘋果陳皮茸 $348

伴碟的薯蓉同時也絕不馬虎,牛油/奶味重,口感十分綿滑~

🌟 香煎法國鵝肝配香檳啫喱 $168

🌟 西班牙辣肉腸配炸薯條
西班牙辣肉腸配炸薯條

🍨雪糕free

西班牙辣肉腸配炸薯條
大角咀一向有很多特色小店,今天和朋友來到這間藍色主題的浪漫餐廳。餐廳裝修非常有格調,一進門看到一整排酒櫃,提供紅酒白酒威士忌等等供選擇。餐廳非常細心,Menu中每一樣食物選項旁也有介紹配什麼款式的酒最適合,有需要亦可向店員查詢,店員服務非常友善。▶️ 法國生蠔店員推薦我們嘗試今天非常新鮮,來自法國生蠔,名字叫Josephine. 生蠔蠔肉肥美,入口清甜有淡淡海水味。▶️ 香草鹽燒牛骨髓牛骨髓經燒製後油脂香味十足,除了牛骨髓外還配原個焗蒜以及香脆多士,把蒜粒塗抹在多士上,然後再用小銀匙刮下骨髓放在上面吃,使人回味無窮。▶️ 傳統西班牙海鮮飯海鮮飯非常有驚喜,配以半隻龍蝦,龍蝦肉10分新鮮,肉質彈牙,其餘在海鮮飯上的海鮮亦吃得出鮮味。海鮮飯用上龍蝦湯烹煮,米飯粒粒分明,,每一粒都裹著濃稠的龍蝦汁,煙韌有嚼感。▶️ 經典意大利提拉米蘇這裏的Tiramisu是非常傳統的口味,口感軟滑無比,咖啡味以及酒香味十足,十分喜歡。總括而言,Cobalt 的食物質素非常高,建議來晚飯可以先訂座,因為座位比較少。除了一般餐飲外,亦可以向店員查詢Party Room的資料,這樣便可一邊享受這裏的美食,又可以跟一大班親

▶️ 法國生蠔

▶️ 香草鹽燒牛骨髓

▶️ 傳統西班牙海鮮飯

▶️ 經典意大利提拉米蘇

總括而言,Cobalt 的食物質素非常高,建議來晚飯可以先訂座,因為座位比較少。除了一般餐飲外,亦可以向店員查詢Party Room的資料,這樣便可一邊享受這裏的美食,又可以跟一大班親朋好友聚會。
2024-04-14