2023-10-24 466 瀏覽
🌟鹹蛋黃炸雞翼 $68 (7.5/10)雞翼炸得好好食·咬落去仲有肉汁🍗但係鹹蛋味可以再重啲👅唔係淨係落蛋黃醬係雞翼上面~🌟辣泰式燒牛肉沙律 $98 (8/10)酸酸甜甜辣辣嘅沙律🥗啲柚子好甜•牛肉又唔會硬🐮上面啲nuts🥜同脆豬皮•口感仲好👅🌟海膽麵豉蟹肉意大利飯 $138 (8.5/10)蟹肉鮮甜到傻🦀個味啱啱好•不過就唔太食到麵豉味🌟紅酒和牛肉醬千層麵 $108 (8.5/10)肉醬味好香濃•千層麵夠煙韌🍝芝士夠曬多·可以拉絲jenggggg🧀🌟自家製溶岩Tiramisu $98 (9/10)搞唔掂·依個Tiramisu真係好正🤤個cream cheese 勁香又唔會太膩👀咖啡同酒味啱啱好提提大家 每日數量有限👅🌟Sparkling wine $78 (8/10)Badet Clement Vin MousseuxBlanc de blancs Fleuraison NV(Pay D'Oc, France)酒味唔會太濃·啱哂新手嗌嚟小酌🍷不斷有泡泡升上嚟
🌟鹹蛋黃炸雞翼 $68 (7.5/10)
雞翼炸得好好食·咬落去仲有肉汁🍗
但係鹹蛋味可以再重啲👅
唔係淨係落蛋黃醬係雞翼上面~

🌟辣泰式燒牛肉沙律 $98 (8/10)
酸酸甜甜辣辣嘅沙律🥗
啲柚子好甜•牛肉又唔會硬🐮
上面啲nuts🥜同脆豬皮•口感仲好👅

🌟海膽麵豉蟹肉意大利飯 $138 (8.5/10)
蟹肉鮮甜到傻🦀
個味啱啱好•不過就唔太食到麵豉味

🌟紅酒和牛肉醬千層麵 $108 (8.5/10)
肉醬味好香濃•千層麵夠煙韌🍝
芝士夠曬多·可以拉絲jenggggg🧀

🌟自家製溶岩Tiramisu $98 (9/10)
搞唔掂·依個Tiramisu真係好正🤤
個cream cheese 勁香又唔會太膩👀
咖啡同酒味啱啱好
提提大家 每日數量有限👅

🌟Sparkling wine $78 (8/10)
Badet Clement Vin Mousseux
Blanc de blancs Fleuraison NV
(Pay D'Oc, France)
酒味唔會太濃·啱哂新手嗌嚟小酌🍷
不斷有泡泡升上嚟
最近在觀塘發掘了一間新開張的西餐廳,店內設計以紅磚和木牆元素打造華麗復古的風格,環境寬敞舒適,整體給人高檔路線的感覺但價錢卻十分合理,而重點是食物質素相當高,難怪即使平日晚上也有不少客人光顧,絕對值得推介。𓌉◯𓇋Tasting Dinner Menu包含前菜、餐湯、主菜、咖啡/茶,可以半價享用精品咖啡、茶或甜品。主菜有很多選擇,我們就選了比較特別的法式燒雞釀肝卷 ($398)。◈◆◈ Appetizer ◈◆◈ Foie Gras Duo (Pan-seared Foie Gras & Foie Gras Crème Brûlée)🦆這道前菜為肥美豐腴的鴨肝提供兩種食法,香煎鴨肝表層燒至焦黃,香濃鮮味;而另一食法將鴨肝製成燉蛋令口感比一般的燉蛋更細膩嫩滑,散發濃郁的鴨香。◈◆◈ Main Course ◈◆◈ Roasted French Chicken Roll Stuffed with Liver Mousse, Dark Chocolate Sauce🐓燒雞皮脆肉嫰,釀入肝醬令口感層次更豐富,是一道相當花功夫和有誠意的菜式。ꗯ̤̮Wagyu Bolognese Lasagna🧀 ($

𓌉◯𓇋Tasting Dinner Menu

◈◆◈ Appetizer ◈◆◈

◈◆◈ Main Course ◈◆◈

ꗯ̤̮Wagyu Bolognese Lasagna🧀 ($108)
和牛肉醬千層麵無論賣相、味道、醬汁都調配得恰到好處,一層層帶有彈性的寬條麵中夾著香濃的和牛肉碎、蕃茄醬、芝士等,上面再舖上厚厚一層烘焗過的芝士,滋味爆燈。

ꪔ̤̮Churros with Mocha Sauce🍫 ($48)
外脆內軟的Churros上面蓋滿砂糖,熱辣辣用鐵盤奉上,蘸上又濃又厚的熱朱古力醬簡直是絕配。

ꗯ̤̮Hazelnut, Chocolate Souffle Pancake with Caramel Banana🥞 ($120)
Pancake質感偏向挺身但不失鬆軟,榛子和朱古力醬汁味道柔滑香醇,與微甜的Pancake好匹配。

這裡是觀塘區少有裝修華麗的餐廳,店員服務態度友善,食物質素亦令人滿意,整體CP值高,無論朋友聚會或節日慶祝都好適合。

◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿Classy - Seafood & Steak
𖤣𖤥觀塘觀塘駿業街44號銀八1樓

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡

觀塘的餐飲業競爭,真心好激烈呀😳! 又一間新餐廳在該區開幕囉~ ⭐️ 𝐂𝐥𝐚𝐬𝐬𝐲 𝐒𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝 & 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 ,佔地𝟒𝟑𝟎𝟎尺,地方寬敞又舒適,復古風西餐廳裝潢,打卡一流呀~ 食物款式多元化,價格也完全不進取😆,小食最便宜只需$𝟒𝟖,主食最便宜只需$𝟖𝟖,甜品最便宜只需$𝟐𝟖 🫣,定價比某些咖啡店更抵食呀~ ☆ 牛油果巴馬火腿凱撒沙律🥗$𝟔𝟖 沙律比想像中更美味,凱撒沙律調味得宜,鹹香惹味。 ☆ 鹹蛋黄醬炸雞翼🍗$𝟔𝟖 炸雞翼相當香脆,肉汁鮮嫩,鹹蛋黃醬好邪惡呀~ ☆ 燴和牛面頰意大利飯🥩$𝟏𝟔𝟖 意大利好高質🥳,飯粒圓潤飽滿,粒粒都充滿芝士香。牛面頰肉,肉質超軟腍,好好吃~ ☆ 薑汁味噌青豆露筍意大利飯💚$𝟏𝟎𝟖 ☆ 伯爵茶梳乎厘班戟🥞$𝟏𝟏𝟖 如果你愛吃伯爵茶,必試這個班戟啦~茶味十足,香濃回甘。 ☆ 抹茶麻糬梳乎厘班戟🍵$𝟏𝟏𝟓 不過相較之下,我更愛抹茶麻糬梳乎厘班戟。麻糬煙靭,底下還有紅豆🫘,班戟又夠軟綿綿呀🧡~

☆ 牛油果巴馬火腿凱撒沙律🥗$𝟔𝟖

沙律比想像中更美味,凱撒沙律調味得宜,鹹香惹味。

☆ 鹹蛋黄醬炸雞翼🍗$𝟔𝟖

炸雞翼相當香脆,肉汁鮮嫩,鹹蛋黃醬好邪惡呀~

☆ 燴和牛面頰意大利飯🥩$𝟏𝟔𝟖

☆ 薑汁味噌青豆露筍意大利飯💚$𝟏𝟎𝟖

☆ 伯爵茶梳乎厘班戟🥞$𝟏𝟏𝟖

如果你愛吃伯爵茶,必試這個班戟啦~茶味十足,香濃回甘。

☆ 抹茶麻糬梳乎厘班戟🍵$𝟏𝟏𝟓

2023-10-14
2023-10-19 477 瀏覽
公司附近最近開了好多新餐廳,昨天下雨,鄰近就光顧了其中一家位於返新工廈一樓的西餐廳。餐廳新裝修,環境很不錯,就是這個工廈樓底比較低,聲音集中,所以人一多就會比較嘈吵。網上自助點餐,吃完才發現忘記點餐飲,蝕了。餐湯普通的羅宋湯口味。Penne beef chilli con carne $148墨西哥辣肉醬長通粉我吃了這個墨西哥辣肉醬長通粉,長通粉軟硬都是我喜歡的,熱辣辣,保證是剛剛新鮮出爐就送上枱的。 辣肉醬充滿蕃茄味道,味道也不錯,但沒有什麼記憶點。Prawn spaghetti Alla Siciliana $188西西里蕃茄蝦意粉朋友的西西里蕃茄蝦意粉,聽說味道不錯,而且意粉的軟硬適中,是她喜歡的軟硬度,稍嫌這個份量的話價錢比較貴。Homemade tiramisu top cheese “Lava” $98半價拿下這個甜品一起分享,現在很流行這種岩漿感覺的甜品,但這個Tiramisu的芝士岩漿是鹹香味的,不能說不好吃,但和想像中有所出入。

網上自助點餐,吃完才發現忘記點餐飲,蝕了。

餐湯
普通的羅宋湯口味。

墨西哥辣肉醬長通粉

西西里蕃茄蝦意粉

👧🏻😋👅🍽✨值得推介‼️新張平民價超高質西餐🤩-Classy - Seafood & Steak 🇭🇰 觀塘觀塘駿業街44號銀八1樓 🇭🇰-🍽 作為觀塘居民, 本區有新餐廳當然唔可以錯過, 銀八有好幾間新開既既餐廳都係同一集團, Classy benchmark超卓, 下次一定要試埋其他🥰🍽 入到去環境同服務都係fine dining setting, 唯獨價錢唔係☺️ 我地同隔離枱都不禁叫左人落單, 唔記得一坐底就介紹左係QR code落, 果下感覺有少少違和 😂 但佢呢個價錢VS環境同食物質素, 點落單已經唔重要 😂-🦆 🍝 油封鴨肉鴨肝扁意粉 $148💯驚艷! 巨好味🥹 醬汁勁濃郁, 鴨肝打左落個汁每一啖都食到creamy既口感, 同芝士勁夾💯鴨肉油份落晒個醬但鴨肉條依然嫩滑; 意粉Al dente極掛汁-🦀 🍲 海膽麵豉蟹肉意大利飯 $138✨蟹肉勁鮮甜食落似鮮拆, 仲要份量都唔少, 但呢個價錢真係做到咩😱 ✨ Risotto個汁食落係海膽, 麵豉其實就唔太出, 反而好似有陣清甜甘荀味, 唔草青的, 加上煮腍左既番茄仔, 食落完全唔膩, 收汁岩岩好, 食完個飯唔會有過多汁剩-🍤 🍟
👧🏻😋👅🍽✨

海膽麵豉蟹肉意大利飯 $138
海膽麵豉蟹肉意大利飯

🍤 🍟
經典英式炸魚薯條 $178
💯炸魚個啤酒漿好酥脆, 但他他醬, 豆醬同檸檬就中和到油膩感; 比起嫩滑既魚肉, 我更愛脆卜卜既炸粉超正🤣
💯Main有跟soup/salad, 揀左是日餐湯忌廉湯, 有驚喜打得超滑飲落完全冇粉粒, 洋葱絲好腍甜
💯Side dish有薯角同沙律, 沙律菜好新鮮, 有少少醋汁幾清新, 唔會太多整濕啲炸物又係細心加分位
經典英式炸魚薯條

🌰 🥞
開心果士多啤梨梳乎里斑戟 $120
✨Soufflé pancake超高身好soft好有空氣感, boomerang打卡超動L😆
✨個cream本身都幾重牛油味, 略嫌搶左開心果主角既focus, 但pancake蛋香夠, 整體都好食

🫕 🥞
原味芝士溶岩梳乎里斑戟 贈送原價 $108
💯新張優惠斑戟買一送一超抵😎 cheese lava配一碗仔蜜糖, 個人覺得同個 cheese cream都有少少撞, 就咁食個cheese已經好正勁夾個pancake蛋香
油封鴨肉鴨肝扁意粉
海膽麵豉蟹肉意大利飯
經典英式炸魚薯條
觀塘新美食地標銀八 今次我去咗1樓嘅西餐扒房 Classy - Seafood & SteakClass環境好大好闊落 既復古又體面 燈光昏暗又溫柔 整體俾人一種好浪漫舒服嘅感覺 真係好適合約會、慶生、Gathering阿🤍🍽️French Mussels / Clams in Apple Cider ($108)今日係青口阿 雖然青口細細粒 但竟然每粒都索到蘋果酒煮嘅醬汁味過往食嘅通常都係白酒忌廉 呢個蘋果酒嘅配搭食落幾特別幾清新🌿 🍽️Mentaiko Spaghetti with Onsen Tamago ($128)明太子份量唔少 意粉份量唔少 醬汁份量剛好 味道剛好每一條意粉都好平均甘沾到明太子同個醬😋 🍽️Char-Grilled US Black Angus Rib Eye(8oz) ($268)Medium Well & Daily Soup今日係番茄湯 連個湯都係真材實料 好飲👍🏻肉眼一上檯已經略略聞到炭燒嘅味道 望落靚仔👀✨配自家紅酒醬汁 但其實稍微落少少鹽已經好好味 重點有牛味🐂🍽️Homemade Tiramisu Top Cheese"Lava" ($98)呢個好好味
真係好適合約會、慶生、Gathering阿🤍

明太子份量唔少 意粉份量唔少 醬汁份量剛好 味道剛好
每一條意粉都好平均甘沾到明太子同個醬😋

Medium Well & Daily Soup
今日係番茄湯 連個湯都係真材實料 好飲👍🏻
肉眼一上檯已經略略聞到炭燒嘅味道 望落靚仔👀✨
配自家紅酒醬汁 但其實稍微落少少鹽已經好好味 重點有牛味🐂

呢個好好味!如果嚟到一定要食!😍
完全食到Tiramisu 香、醇、沉、濃、滑多層次嘅豐富口感
配搭埋Cheese Lava 芝士味出但又唔會遮蓋咗原本嘅咖啡酒味 好夾🤩

2個人連加一都係$662
食物質素高價錢唔貴 服務態度好睇得出有Training
仲有一樣令我印象好深刻嘅
一入門口安排座位嘅果個女仔嘅笑容好陽光好親切好Nice 一入嚟感覺已經好好😊
今晚所有野都好滿意👍🏻
2023-10-10
  • Homemade  Tiramisu  Top  Cheese  “Lava”
2023-10-14 234 瀏覽
呢間西餐環境超好 staff好friendly~全程不斷送上新碟新餐具 超級感激!!-•溫泉蛋明太子意粉• $128 [👅7.9/10]意粉texture好好 creamy醬汁裹滿麵條🍝但係整體口味偏甜 我個人就唔太好但朋友比較喜歡呢種味道🤣個人認為如果可以多返啲明太子嘅鹹香會更好👍🏻-•巴馬火腿配蜜瓜及蘋果• $88 [👅8.6/10]經典配搭🫢火腿油香四溢 肉質柔軟🥓採用青肉蜜瓜 較為軟身清甜🍈再加上蘋果絲 層次豐富😋-•紅酒和牛肉醬千層麵• $108 [👅8.1/10]好香口嘅肉醬 加埋幾款芝士混合 都完全唔膩🧀️麵皮都無因為焗完而變硬 十分煙韌-•鹹蛋黃炸雞翼• $68 [👅7.6/10]雞翼本人出色 外皮酥脆 唔刮口 肉質嫩🐓但鹹蛋醬唔夠濃味 鹹蛋愛好者可能會失望🍳-•自家製熔岩提拉米蘇• $98 [👅8.5/10]超多層次嘅一個tiramisu最上係mascarpone同咖啡粉☕️中間lady finger 下面竟然有梳乎厘🥞最底仲有層薄薄餅底!! ❤️‍🔥cheese醬滑溜唔膩 咖啡味濃 略差少少酒香🍷梳乎厘超級鬆軟綿密 又似雪糕又似蛋糕🍰-我會形容佢為一間fusion西餐 創
•溫泉蛋明太子意粉• $128 [👅7.9/10]
梳乎厘超級鬆軟綿密 又似雪糕又似蛋糕🍰
我會形容佢為一間fusion西餐 創新得嚟不失精緻✨
絕對係一個好好嘅拍拖約會新選擇😎
2023-10-12 236 瀏覽
*:.。. .。.:* Classy - Seafood & Steak (觀塘)*:.。. .。.:* 9月30日 追月🌕 🏃🏻‍♀️Kik先生一早已經book 左間無論環境氣氛、服務質素、食物質素都非常高質的西餐廳同我食晚飯🤫超開心🫶🏻✨Summer Chef Salad 🥗 ✨色彩繽紛嘅沙律真係會令人特別開胃,沙律中間仲有一個溫泉蛋漿,將蛋黃‘吉’破撈埋一齊食別有一番風味。‼️‼️重點‼️‼️✨Char-Grilled US Black Angus Sirloin (8oz) ✨呢塊5成熟嘅Angus Sirloin🥩真係煎得非常好,一切開見到肉質仲係粉嫩色但又唔會滲晒血🩸🩸更加唔會切唔開。肉質嫩滑牛味濃郁,完全唔需要其他醬汁襯托。食牛扒點可以無紅酒🍷呢杯紅酒一上枱 未拎上手 我同kik 先生已經聞到酒香味🫣🫣連平日唔飲酒嘅米之翹都忍唔住飲幾啖。✨ Wagyu Bolognese Lasagna ✨呢個和牛肉醬千層無論係賣相、味道、醬汁調配都做得非常好。烘焗過嘅芝士面+滿滿和牛肉碎,估唔到一個肉醬千層面可以做得咁出色,只可惜份量相對少,有點失望🥺食到最後 又點可以唔用甜品來做結尾呢🥨見到梳
(觀塘)*:.。. .。.:*

9月30日 追月🌕 🏃🏻‍♀️

✨Summer Chef Salad 🥗 ✨

‼️‼️重點‼️‼️

✨ Wagyu Bolognese Lasagna ✨

食到最後 又點可以唔用甜品來做結尾呢🥨
見到梳乎厘Pancake 🥞做緊買一送一,當然唔可以錯過啦🤫

✨ Matcha Mochi Souffle Pancake ✨
Pancake真係做到鬆軟 空氣感,值得讚🫶🏻不過抹茶🍵醬汁偏甜,無咩抹茶味。

✨ Hazelnut, Chocolate Souffle Pancake with Caramel Banana ✨
呢款醬汁味道調得剛剛好,連埋pancake 一齊食,有種入口即溶感覺。

開🍚地址: Classy - Seafood & Steak
(觀塘)
觀塘觀塘駿業街44號銀八1樓
2023-09-30
▫️𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗶 𝗦𝗼𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗣𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲_$115最近爆紅的麻糬抹茶梳乎厘班戟終於有機會嚐到!兩塊綿密又輕盈的梳乎厘班戟被鋪滿抹茶粉的方形麻糬包裹配料也很豐富:抹茶奶蓋、紅豆、蕨餅、抹茶忌廉從頭吃到尾都可以有不同配搭~推薦:🧡🧡🧡🧡🧡🖤▫️𝗗𝗲𝗲𝗽 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗪𝗶𝗻𝗴𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗦𝗮𝗹𝘁𝗲𝗱 𝗘𝗴𝗴 𝗠𝗮𝘆𝗼𝗻𝗻𝗮𝗶𝘀𝗲_$68炸雞翼是即點即炸!吃第一口差點被噴出了的肉汁燙傷外皮非常香脆雞肉缺少的鮮味由鹹蛋黃醬補上不過鹹蛋黃粉絲可能會嫌味道不夠濃郁推薦:🧡🧡🧡🧡🖤🖤▫️𝗖𝗼𝗻𝗳𝗶𝘁 𝗗𝘂𝗰𝗸 & 𝗙𝗼𝗶𝗲 𝗚𝗿𝗮𝘀 𝗟𝗶𝗻𝗴𝘂𝗶𝗻𝗲_$148油封鴨作為法國著名功夫菜很少會定價在$200以下這裏就可以優惠價淺嚐這道新派法國菜拆了肉的油封鴨配上扁意粉醬汁很有新意由肝臟和奶油醬調配而成與印象中的油封鴨很不同推薦:🧡🧡🧡🧡🖤🖤▫️𝗕𝗿𝗮𝗶𝘀𝗲𝗱 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗖𝗵𝗲𝗲𝗸 𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼_$168和牛牛頰肉與意式燉飯的組合已很稀奇沒想到竟然還加入了花雕酒可惜酒味實在太淡而且個人不太喜歡燉飯中的蔬菜粒幸好牛頰肉口感足夠軟嫩推薦:🧡🧡🧡🖤🖤🖤.環境:🧡🧡🧡🧡🧡

最近爆紅的麻糬抹茶梳乎厘班戟
終於有機會嚐到!
兩塊綿密又輕盈的梳乎厘班戟
被鋪滿抹茶粉的方形麻糬包裹
配料也很豐富:
抹茶奶蓋、紅豆、蕨餅、抹茶忌廉
從頭吃到尾都可以有不同配搭~

推薦:🧡🧡🧡🧡🧡🖤

炸雞翼是即點即炸!
吃第一口差點被噴出了的肉汁燙傷

🍽Classy Seafood & Steak
🚪@classy.hongkong
📍觀塘駿業街44號銀八1樓

喜歡《揀飲擇食》的圖片和文字🤍
不妨點一下Like和Follow @picky.eaterrr
收藏和分享給喜歡吃美食的旅伴
位於商廈低層 古典浪漫裝潢 好有feel🤣✿ Summer Chef Salad $68 ✿沙律除左一般既蔬菜之外 仲有燒粟米🌽同溫泉蛋🥚面頭個塊唔係一般既煙肉 係燒豬腩 唔會好似平時D煙肉咁乾身 有豐富油香~🥓✿ Char-Grilled US Black Angus Rib Eye (8oz) $268 ✿先上餐湯 係好濃既粟米湯🌽食到啖啖blend碎晒既粟米同香草🌿Rib Eye方面 嗌左medium🥩肉質鮮嫩好香肉味配上香脆薯角同炸蒜頭🧄 好滿足~✿ Crab Meat, Sea-Urchin Miso Rissoto $138 ✿海膽blend晒入去rissoto度 啖啖都係香濃海膽同蟹肉份量好多好滋味🦀✿ Churro with Mocca Sauce $48 ✿甜品選擇有好多款式 最後都係揀返最鐘意食既churros鐵盤上熱辣辣~蘸埋超濃朱古力醬🐜✿ Terrazas de los Andes-Chardonnay (Argentina) (GLS) $68 ✿餐廳裝修精緻 食物質素高 價錢經濟平日人流唔多 成餐飯都坐得好舒服😌係觀塘區少有既decent餐廳🤵🏻‍♀️普通聚
位於商廈低層 古典浪漫裝潢 好有feel🤣

✿ Summer Chef Salad $68 ✿
沙律除左一般既蔬菜之外 仲有燒粟米🌽同溫泉蛋🥚
Summer Chef Salad

先上餐湯 係好濃既粟米湯🌽
食到啖啖blend碎晒既粟米同香草🌿
Rib Eye方面 嗌左medium🥩肉質鮮嫩好香肉味
配上香脆薯角同炸蒜頭🧄 好滿足~

份量好多好滋味🦀

係觀塘區少有既decent餐廳🤵🏻‍♀️
普通聚會同慶祝都好適合喔💋
Summer Chef Salad
Churro with Mocca Sauce
▪️ Roasted Pumpkin, Peach and Pecan Salad ($68)▪️ Crab Meat, Sea-Urchin Miso Risotto ($138)▪️ Char-Grilled US Black Angus Rib Eye (8 Oz) ($268)▪️ Homemade Tiramisu Top Cheese "Lava" ($98)▪️Pistachio & Strawberry Souffle Pancake ($120)諗起西餐廳,心想一定價錢不菲,估唔到觀塘新開嘅呢間西餐廳,走復古風格,裝飾舒適高貴,重點係食物高質唔貴,值得推介💝💞前菜嗌咗烤南瓜沙拉🥗配上新鮮嘅桃片、櫻桃番茄和酥脆的鮮炸蓮藕片,與橘子姜汁完美結合,好refreshing 🎃🍅 主菜嗌咗蟹肉海膽risotto,豐盈的蟹肉同埋海膽嘅鮮味十分配合,加上奶油燉飯質感綿密,呢個配搭幾驚喜 🦀 更值得一讚嘅係牛扒🥩嗌咗medium rare,生熟程度掌握得十分好,外層充滿炭烤香氣,內裏多汁嫩滑,牛肋眼肉散發著濃郁的風味,是日最佳之作👍🏻👍🏻隨著用餐接近尾聲,仲開心嘅係得知甜品買一送一💋Tiram

隨著用餐接近尾聲,仲開心嘅係得知甜品買一送一💋
Tiramisu top cheese lava 真係第一次試,自家製提拉米蘇芝士慕斯好香滑,咖啡同酒味平衡得宜,配上熔岩般的cheese lava ,真係好吸睛👻👻

由於有優惠關係,亦都嗌咗開心果草莓梳乎厘pancake,估唔到嘅係疏乎厘蛋味濃郁 🥚 質感鬆軟得來又chewy,配上開心果奶蓋,啖啖滿足😋😋
今日黎到觀塘覓食🥳係銀八有間新開既西餐廳 試一試先🍽️𝐂𝐥𝐚𝐬𝐬𝐲 𝐬𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝&𝐬𝐭𝐞𝐚𝐤 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 𝐂𝐡𝐞𝐟 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝特色夏日廚師沙律有西柚/枝豆/秋葵/橙肉/烤粟米/脆煙肉/蕃茄色彩繽紛 酸甜開胃 健康嘅配搭😘為今晚晚餐打開序幕𝐂𝐡𝐢𝐥𝐥𝐢 𝐂𝐨𝐧 𝐂𝐚𝐫𝐧𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐍𝐚𝐚𝐧 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝𝐬墨西哥辣肉醬伴烤薄餅比平時出面配𝑵𝒂𝒄𝒉𝒐𝒔我覺得更好食佐酒不錯既小食𝐃𝐞𝐞𝐩 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐖𝐢𝐧𝐠𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐚𝐥𝐭𝐞𝐝 𝐄𝐠𝐠 𝐌𝐚𝐲𝐨𝐧𝐧𝐚𝐢𝐬𝐞炸雞翼配鹹蛋黃醬即炸雞翼脆得來有淡淡的鹹蛋香 𝑴𝒂𝒊𝒏 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆海膽麵鼓蟹肉意大利飯蟹肉份量多 海膽帶出鮮味反而麵豉味就不太濃 Risotto黎講不算太膩 可以一試𝑾𝒂𝒈𝒚𝒖 𝑩𝒐𝒍𝒐𝒈𝒏𝒆𝒔𝒆 𝑳𝒂𝒔𝒂𝒈𝒏𝒂紅酒和牛肉醬千層麵反而呢個我比我預期中有點落差味道偏淡 個人偏好濃味啲 同焗燶啲😆𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 𝐇𝐨𝐦𝐞𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 𝐓𝐨𝐩 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 “𝐋𝐀𝐕𝐀”意大利”溶岩“芝士餅打卡一流 見到都好有食慾😍芝士配提拉米蘇出奇地夾 推薦!!🫶🏻𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐢 𝐒𝐨𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞
今日黎到觀塘覓食🥳

2023-09-26
  • 意大利”溶岩“芝士餅
  • 特色夏日廚師沙律
  • 綠茶麻糬梳乎里斑戟
新開嘅一間西餐廳,設計得幾高級,環境好有feel,有紅磚木牆復古味,慶祝chill吓都係好唔錯嘅選擇,而且員工好nice🥰 揀飲擇食嘅我一定要提嘅係,佢大部分菜式都有得走洋蔥 (仲有芝士),勁開心🤣🤣🐚 French Mussels in Apple Cider $108好特別地用咗蘋果酒去煮青口,酒味冇咁濃烈,所以唔會搶晒青口嘅鮮味,青口都幾新鮮幾甜,只係略嫌未夠大隻,另外仲有啲煙肉碎,口感更加豐富,加埋佢配搭埋嘅法國小多士,上面有微微奶油香,索埋啲汁,回味無窮,仲外脆內軟添㗎< 3.5/5 >🥩 Char-Grilled US Black Angus Sirloin (8oz) (Medium Well) $298Steakhouse嘅牛扒果然係出色,叫咗七成熟但肉質依然好嫩,比平時食嘅西冷更軟腍,肉汁豐富,表面輕輕煎香咗,帶少許炭燒香,配搭埋少少鹽已經好夠味,仲有薯角沙律作配菜,薯角外脆內軟,一啲都唔油膩,好正,想有另一番風味嘅又可以點佢附送嘅紅酒燒汁,鹹香味會更出< 5/5 >🍄 Beetroot & Fan Scallop Risotto $1

< 3.5/5 >

< 5/5 >

🍄 Beetroot & Fan Scallop Risotto $128
用咗紅菜頭汁去煮個義大利飯,佢偏濕潤,唔似傳統嗰種咁硬掘掘,但真係要睇個人喜好,除咗帶子之外,仲有好多紅菜頭粒,非常足料,至於帶子都好大粒,而且食得出好新鮮,成個飯嘅配搭都好好,口感一流
< 4.5/5 >

🍰 Homemade Tiramisu Top Cheese “Lava” $98
首先打卡真係好靚好靚好靚,Lava cake真係不能抗拒,味道方面佢唔會好甜,cream cheese同蛋糕位既分佈啱啱好,最特別係佢獨有地加咗層類似芝士蛋糕嘅餅底,食上去就會更加有口感,食完都唔會覺得好漏,唯一可以挑剔就係咖啡味唔係好夠,但其實都好啱普遍人嘅口味
< 4/5 >

🥂 Terrazas de los Andes - Reserva Chardonnay (Argentina, Mendoza) (Glass) $68
酒味比較濃烈,有微微嘅果香,入口幾soft
< 4/5 >

環境🏖:4.5/5
2023-09-25
用餐優惠
試食活動
  • Char-Grilled US Black Angus Sirloin (8oz)
觀塘呢排有好多新餐廳,今次要推介呢間復古裝修風格嘅Classy俾大家,又一間食完會讚揚嘅餐廳🫶🏻食材好新鮮,而且烹調有功架😋太多美食相,Menu會另外Upload~🍾白酒青口:由麵包開始已經絕不馬虎,食得出廚師好用心地整😍煎香脆嘅邊位,入面口感軟熟帶濃濃嘅牛油香氣,再浸埋青口汁真係好完美!!恨不得想要多幾塊麵包!青口係非常新鮮,鮮甜勁嫩滑,又多汁,好比之前係法國當地新鮮食到嘅青口一樣💓🥗泰式燒牛肉沙律:牛肉生熟度控制得好好,保持到嫩度之餘完全無血水,醬汁辣得嚟酸甜開胃,加埋炸豬皮幾重口感!👍🏻🐮碳燒美國安格斯肉眼排:揀咗5成熟,燒到啱啱好,鎖住肉汁所以口感鮮嫩,配埋自家製紅酒汁令味道再次升級!🥞Homemade Tiramisu Top Cheese Lava:甜品亦係必點,呢個係Mix咗cheese cream同Pancake,食落好清新,完全唔會膩,讓晚餐完美畫上句號🫶🏻服務非常殷勤友善同專業,食物高質,環境幾delicate,個人覺得都好適合慶祝👍🏻⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 8.5/10服務: 8.5/10環境: 8/10打卡: 6/10CP值: 8/10推介值:9

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
  • 泰式燒牛肉沙律
  • 白酒青口
  • 碳燒美國安格斯肉眼排
  • Homemade Tiramisu Top Cheese Lava
近期發現觀塘原來收埋左一間好高質,款式多價錢又合理嘅西餐廳,而且呢間啲裝修勁復古又勁大👍🏻岩曬情侶/朋友去慶祝😻值得推俾大家!Char-Grilled US Black Angus Rib Eye (8oz) $268呢個5成熟嘅安格斯肉眼扒煎到外脆內軟,入面嘅肉係粉紅色非常嫩滑,牛肉味都非常濃郁😻。當配埋特製紅酒汁同埋蒜頭一齊食嘅時候,嗰味道更加昇華左👍🏻碟邊嘅薯角相信都係新鮮即炸,好脆口😋另外仲附送左一碗勁足洋蒽絲嘅洋蔥濃湯,好正😆Crab Meat, Sea-Urchin Miso Risotto $138呢個蟹肉海膽味噌意大利飯將日本同西方融合得唔錯👍🏻成個飯充滿濃海膽味,上面放左啲蟹肉絲同埋Parmesan芝士☺️份量充足又好味!Original Soufflé Pancake with Cheese “Lava” $108一個看似簡單嘅疏乎厘,但食落卻會令人驚艷🥰疏乎厘勁鬆軟,cheese cream唔會淡味配埋honey就剛剛好!下次會試埋其他茶味/tiramisu lava!總括而言,環境咁優美嘅餐廳配啲咁高質素嘅食物,其實性價比相當高👍🏻👍🏻性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️