2024-03-18 121 瀏覽
觀塘銀八開咗間新嘅西餐廳Classy,入到嚟見到餐廳嘅裝修好有格調,兩個人拍拖食呢一間氣氛相當唔錯,好適合慶祝同約會。Deluxe Edition 二人餐頭盤係個海鮮拼盤嘅擺盤都幾精緻,喀嗲蠔有海膽芝士配返個魚子,熟蝦可以點Wasabi調味、煙三文魚煙鱔配多士,墨魚沙律食落會有少少辣辣地,呢個海鮮拼盤都幾開胃,而且又多種類,啱晒鍾意食海鮮嘅我🤭🤭嘢飲我哋嗌咗兩杯無酒精飲品Mamgo Ale同埋Rosemary blueberry smash,幾清新嘅Fresh.餐湯係匈牙利牛肉湯,碗湯都有誠意,有唔少牛肉❤️❤️上主菜之前我哋食過香蒜辣椒橄欖油黑毛火腿意大利粉,呢個意粉唔會話好辣,少少辣係幾惹味嘅,炒得好香👏🏻👏🏻終於到咗萬眾期待嘅炭燒澳洲M4和牛,一上到嚟就聞到好香嘅牛味,牛煎得好靚,肉質鮮嫩,配菜亦都做得好好,特別鍾意食佢嘅南瓜,烤得超好超甜呀!! 最後上埋個甜品,係一個有nuts 既撻,配搭唔錯👍要讚一讚呢度嘅侍應,大家態度友善,充滿笑容,友善地介紹每一道菜,值得欣賞👍👏🏻

Deluxe Edition 二人餐

嘢飲我哋嗌咗兩杯無酒精飲品Mamgo Ale

餐湯係匈牙利牛肉湯,碗湯都有誠意,有唔少牛肉❤️❤️

最後上埋個甜品,係一個有nuts 既撻,配搭唔錯👍

女生的生日幾乎都是birthday month來算🤭其中一次慶生就去了這家裝潢非常高貴優雅 店員服務很周到點了他們的deluxe menu for two ($1088) (我是lucky 7會員, 所以是會員價$838)食物都很好吃😋整體用餐體驗好不錯 推薦!✨ 海鮮拼盤(咯嗲蠔,熟蝦,煙鱔,煙三文魚,墨魚沙津)非常新鮮的海鮮冷盤🫶🏻 生蠔配上醬汁跟魚子醬很奢華~其他海鮮的調味都很讚😋✨ 精選餐湯玉米濃湯很creamy很香超暖胃!✨ 香蒜,辣椒,橄欖油,黒毛火腿意大利粉超級香的義麵🥹義麵每一口都吃到蒜香味 搭配黑毛火腿的鹹香超讚🩷✨ 炭燒澳洲M4和牛(12oz)和牛很推!肉質很香很嫩保留到肉汁,搭配gravy跟mustard一起吃風味更佳!✨抹茶紅豆麻糬梳乎厘pancake 餐廳很貼心地寫上生日快樂🎂pancake很鬆軟很香,抹茶味也很夠,加上QQ軟軟的麻糬好愛🥹
女生的生日幾乎都是birthday month來算🤭
其中一次慶生就去了這家
裝潢非常高貴優雅 店員服務很周到
食物都很好吃😋
整體用餐體驗好不錯 推薦!

✨ 海鮮拼盤
(咯嗲蠔,熟蝦,煙鱔,煙三文魚,墨魚沙津)

✨ 精選餐湯
玉米濃湯很creamy很香超暖胃!

✨ 香蒜,辣椒,橄欖油,黒毛火腿意大利粉

✨ 炭燒澳洲M4和牛(12oz)

✨抹茶紅豆麻糬梳乎厘pancake
2024-03-17 50 瀏覽
觀塘呢間新開嘅復古風格西餐廳🍴座位闊落之餘氣氛幾好,可以同朋友情人鋸個靚扒,談心傾偈!叫咗佢哋嘅二人餐,前菜有海鮮拼盤,仲有超有誠意嘅牛肉燉湯做餐湯,湯底濃郁而且好足料~之後就有斑馬火腿蒜香意粉,鑊氣充足非常惹味,主菜就梗係M4澳洲炭燒和牛🥰三成熟切開粉紅色,沾上佢哋嘅醬汁都唔會蓋過牛肉味,仲有焗薯超好食🥹👍🏻薯皮焗得香脆,裏面軟綿綿🤩最後壓軸登場嘅有抹茶麻糬疏乎厘班戟,一層超煙韌麻糬鋪喺疏乎厘表面,雙重口感超開心💓
2024-03-15 88 瀏覽
最近喺觀塘發現一棟新起的大樓,逐漸有越來越多的餐廳進駐😍今日就決定同朋友由一樓開始食起💪內在環境唔錯,傳統西餐廳格調🍽️見佢嗰個雙人份量嘅Deluxe Edition Menu幾吸引,決定點咗一份另外各點一杯嘢飲品,分別是Mojito和Hochija latte🥂海鮮拼盤喀嗲蠔🦪生蠔切咗粒,而且配上細香蔥,喀嗲醬(味道類似千島醬)同黑魚子喀嗲醬帶出生蠔的奶香味😋食落更creamy生蠔下面有薯泥墊底,味道充滿咗蒜的香味意外地好吃😱熟蝦🦐口感彈牙仲好細心,移除咗蝦線🤗墨魚沙律🦑上面有蕃茄、香茜、醋。味道惹味 煙鱔、煙三文魚配多士🐟上面有黑松露奶油作點綴煙鱔質感彈牙,三文魚柔軟,多士香脆。三者在口腔中形成豐富的口感。🤤醬:拼盤配有芥末奶油,不過大部分海鮮都有調味,只有蝦需要點一下,味道都好march香蒜、辣椒、橄欖油、黑毛火腿意大利粉意想不到嘅係意粉嘅麥香味都幾突出,好少係意大利餐廳以外,食到高品質嘅意粉😳整體一齊食,先會係黑毛火腿咸香味充滿整個口腔,有點微辣嘅感覺刺激住味蕾,最後越咀嚼,意粉麥味越明顯😍炭燒澳洲M4牛排和牛部位屬於肉眼,表面煎成暗褐色,帶一點脆,入口肉香味充斥整個口腔,同時中
最近喺觀塘發現一棟新起的大樓,逐漸有越來越多的餐廳進駐😍
今日就決定同朋友由一樓開始食起💪

內在環境唔錯,傳統西餐廳格調🍽️

海鮮拼盤

喀嗲蠔🦪
喀嗲醬帶出生蠔的奶香味😋食落更creamy
生蠔下面有薯泥墊底,味道充滿咗蒜的香味意外地好吃😱

熟蝦🦐
口感彈牙
仲好細心,移除咗蝦線🤗

墨魚沙律🦑
上面有蕃茄、香茜、醋。味道惹味

煙鱔、煙三文魚配多士🐟
上面有黑松露奶油作點綴

醬:

香蒜、辣椒、橄欖油、黑毛火腿意大利粉

炭燒澳洲M4牛排和牛
部位屬於肉眼,表面煎成暗褐色,帶一點脆,入口肉香味充斥整個口腔,同時中間肉質依然保持鮮嫩🤤🤤餐廳完美咁應用到梅納效應😍
脂肪同肉比例剛好。

配菜有南瓜薯仔蘆筍甘筍,都一樣好好味

蘑菇忌廉湯
上面點綴了一點迷迭香
味道香濃,入面仲帶有蘑菇粒

芒果奶凍
口感綿滑,奶香味充足,帶有淡淡芒果味

焙茶拿鐵
十分香濃焙茶味,好適合我呢啲焙茶愛好者🤭

Mojito
青檸和薄荷的組合,好清爽,適合作為餐酒飲用😚

整體感覺好舒服
好適合同朋友放工食吓傾吓計,簡直一流🥳
2024-03-09 82 瀏覽
之前就聽朋友提起過這間餐廳,他們都推薦我們來試一下。所以趁著這個星期六難得休息一下就來品嚐一下美食。說真的,餐廳的格局和裝潢都很舒服大氣,用餐體驗非常好,侍應們態度和服務都是一流的水平。至於食物,我們沒有想太多,直接要來一個Deluxe Edition 的二人餐$1088+10%. 上菜的時候會每人一份那樣子上,擺好盤放在你面前。第一個菜品是海鮮拼盤: 咯碟蠔,熟蝦,煙鱔,煙三文魚,墨魚沙律。每一個都弄得非常精緻。我們覺得最驚艷的是墨魚沙律哦。店家把墨魚弄成了麵條狀,而且能保持墨魚的味道和彈性。第二個菜品是:蘑菇忌廉湯。非常綿密絲滑,好喝!第三個菜品是香蒜、辣椒、橄欖油、黑毛火腿意大利粉。這個非常好吃,它是有一點點辣的。但是,所有配料加起來的搭配非常吸引味蕾。香蒜爆得非常地香,黑毛火腿也是畫龍點睛的讓這個意大利粉更地道。第四個菜品,我們選了炭燒澳洲M4和牛。這個絕對是大力推薦!不吃套餐的朋友也可以單點! 店家的選材非常出色,這塊牛排本來就非常嫩,筋膜不多,絕對是好料!再加上店家一流的炭燒功力,讓我們舌尖得到了巨大的滿足!外脆內軟真的說的就是這塊牛排!它的表面一層是燒到脆脆的,裡面的牛肉

頭盤

第二個菜品是:蘑菇忌廉湯。
非常綿密絲滑,好喝!

第三個菜品是香蒜、辣椒、橄欖油、黑毛火腿意大利粉。
黑毛火腿義大利麵

第四個菜品,我們選了炭燒澳洲M4和牛。
這個絕對是大力推薦!不吃套餐的朋友也可以單點! 店家的選材非常出色,這塊牛排本來就非常嫩,筋膜不多,絕對是好料!再加上店家一流的炭燒功力,讓我們舌尖得到了巨大的滿足!外脆內軟真的說的就是這塊牛排!它的表面一層是燒到脆脆的,裡面的牛肉依舊保持得非常軟。

最後就是甜品和餐飲了,芒果布丁和兩杯任選餐飲。

整體來說,我們非常滿意這頓晚餐,期待下次有時間再來品嚐其他菜品哦。
頭盤
黑毛火腿義大利麵
2024-02-10 239 瀏覽
觀塘一向都係西餐激戰區,最近又有一間新西餐開幕,裝潢有高級感,價錢親民。- 忌廉洋蔥湯 🍲是日餐湯,濃郁忌廉香氣與洋蔥甜味完美融合,口感順滑濃郁,十分驚喜!!- 紅酒和牛肉醬千層麵 HK$108 🐂🍝和牛肉味香濃,芝士份量十足香氣濃郁,蕃茄味道十分新鮮天然與千層麵蛋香氣融為一體,好味!!- 海膽麵豉蟹肉意大利飯 HK$138 🦀🍝- Fresh Mustard Lobster Spaghetti $168 🦞🍝

忌廉洋蔥湯

忌廉洋蔥湯
紅酒和牛肉醬千層麵
海膽麵豉蟹肉意大利飯
2024-01-22 191 瀏覽
聖誕節因為有突如其來的工作,所以無提早好多安排活動,只係預先喺屋企附近嘅銀座式大廈,入面搵咗間西餐,一開始諗住近近地屋企,點知超有驚喜同朋友每人order左個set,係我至愛嘅紅湯,非常之足料,頭盤非常特別主菜每地4個朋友每點一款,每款都好好味,我地另外叫左個薯角同意粉俾小朋友特別推介係個甜品,熱古力淋上面加埋下面嘅雜莓cereal, 又靚又好味餐廳環境非常之寜靚,拍拖都好啱,service又好,同棟仲有好多好野食,下次再整

主菜每地4個朋友每點一款,每款都好好味,

我地另外叫左個薯角同意粉俾小朋友

2024-01-10 401 瀏覽
又貴又唔好食,難食到爆!頭盤碟青口,又壓又臭,同個女侍應講,肯換過其他頭盤,不過話我哋食唔慣青口喎🙄到個南瓜湯,我真係第一次西餐嘅南瓜湯有好勁嘅薑味,雖然未至於難飲,但感覺怪怪地🙄跟住主菜,三黃雞啲肉鞋過腳踭啲皮😤6佰幾蚊個龍蝦和牛餐,隻龍蝦半隻,但啲肉散修修,真龍蝦肉只有好少,只用啲勁多芝士配料鋪面扮多肉😡和牛雪味重,叫medium 但又係鞋到爆😡連杯檸茶都孤寒,得3片各半片嘅檸檬😡雖然叫第2份半價,但真心覺得差!呢世都唔會再食呢間🤬🤬🤬
又貴又唔好食,難食到爆!
跟住主菜,三黃雞啲肉鞋過腳踭啲皮😤
2024-01-10
2024-01-03 318 瀏覽
🍽️🍝🥗觀塘慶生西餐▫️QR Code點餐,設+1服務費▫️Set Lunch 包沙律/餐湯及冰/熱檸檬茶/檸檬水/咖啡☑️沙律/ 餐湯是日餐湯係南瓜湯,都幾幼滑,唔會好稀,有南瓜味。而沙律菜都新鮮,除左菜,仲有粟米、青瓜同蕃茄仔。☑️西西里帶子意粉🍝 -$188帶子有三粒,煎得幾香幾好食。意粉底係蕃茄肉醬意粉,吾算超級濃味,但都ok。🆗忌廉芥末三文魚長通粉🍝 -$168長通粉比較粗身,但軟硬度剛好,而且好掛汁,好Creamy,但唔係好食到芥末味。另外三文魚柳竟然切粒,而唔係成件上,比較驚訝。☑️明太子魷魚意粉伴溫泉蛋🍝-$148呢碟意粉同樣都幾多汁,當然明太子味再濃啲會更好。隻溫泉蛋幾靚,魷魚都有幾件,整體ok。☑️意大利熔岩芝士餅🍰-$128生日可以request 寫碟,熔岩整得幾靚,好多cream,d cream好滑好好味。個蛋糕都好正,餅底脆口,甜品值得推薦俾大家!
🍽️🍝🥗

2024-01-02
西西里帶子意粉
明太子魷魚意粉伴溫泉蛋
2023-12-28 211 瀏覽
以地區嚟計,太貴餐湯(雜菜湯)勁一般,寧願飲羅宋湯無跟包,連現成既都無,唔好話手製最後餐飲要加錢,飲杯美式都要加$20,仲要加一收咁既價錢,叫人掃code自己落單😒
以地區嚟計,太貴
餐湯(雜菜湯)勁一般,寧願飲羅宋湯
無跟包,連現成既都無,唔好話手製
最後餐飲要加錢,飲杯美式都要加$20,仲要加一

收咁既價錢,叫人掃code自己落單😒
2023-11-29 325 瀏覽
朋友話我知觀塘銀八開左間新既西餐廳。今日我地約埋一齊去食返餐。餐廳裝潢以黑色配紅磚為主調,落地玻璃窗采光可看到街外的風景,每張枱都有燭光燈放在枱上,營造出浪漫氣氛。我地今晚就來個浪漫的燭光晚餐吧。墨西哥辣肉醬伴烤薄餅:墨西哥辣肉醬味道濃郁,蕃茄味突出,薄餅餅皮厚度剛剛好,口感煙靭。鹹蛋醬炸雞翼:賣相吸引,雞翼大大隻,即叫即整既熱辣辣炸雞翼,表皮炸到金黃酥脆,加埋鹹蛋醬既滋味咸香,好正呀。紅酒和牛肉醬千層麵:蕃茄味突出,味道濃郁,千層麵口感軟腍,味道互相很搭配。海膽麵豉蟹肉意大利飯:海膽同麵豉味道都幾夾,蟹肉好鮮甜,意大利飯軟硬適中,口感creamy。榛子Cho焦糖香蕉梳乎厘班戟:擺盤吸引,即刻要相機食先,梳乎厘口感鬆軟濕潤蛋味濃郁,再以炙燒焦糖香蕉伴碟,好滿足的一餐。🔎Classy - Seafood & Steak (觀塘)📍觀塘觀塘駿業街44號銀八1樓

墨西哥辣肉醬伴烤薄餅:

鹹蛋醬炸雞翼:

紅酒和牛肉醬千層麵:
蕃茄味突出,味道濃郁,千層麵口感軟腍,味道互相很搭配。

海膽麵豉蟹肉意大利飯:

榛子Cho焦糖香蕉梳乎厘班戟:

📍觀塘觀塘駿業街44號銀八1樓
  • 榛子Cho焦糖香蕉梳乎厘班戟
🎀 ᴄʟᴀssʏ sᴇᴀғᴏᴏᴅ & sᴛᴇᴀᴋ近日在觀塘的「銀八」大廈新開一些餐廳其中Classy在網絡上評價很好今晚到訪發現餐廳的環境仿如高級餐廳一樣優雅食物水準也讓人驚喜真心推薦💗✩‧₊鴨肝兩食ʀᴀᴛɪɴɢ:𝟽.𝟻/𝟷𝟶指香煎鴨肝多士和鴨肝燉蛋鴨肝油脂分布平均味道與鵝肝相近多士香脆鴨肝燉蛋這配搭新穎有趣鴨肝味香濃且帶有微微的黑松露香味✩‧₊是日餐湯 - 南瓜湯ʀᴀᴛɪɴɢ:𝟾.𝟻/𝟷𝟶南瓜濃質感紮實每口都有南瓜蓉✩‧₊伏特加海膽三文魚籽意粉ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶意粉散發著迷人的酒香醬汁creamy配有海膽及大大粒三文魚籽品質上乘餐飲包茶和咖啡選擇了咖啡品質不過不失✩‧₊炭燒美國黑安格斯肉眼扒ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶點了median rare 肉眼扒保持著肉汁和嫩度輕易就能切開配料包含烤蔬菜及炸薯角整體味道不俗✩‧₊ ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ ᴛᴏᴘ ᴄʜᴇᴇsᴇ ʟᴀᴠᴀ ʀᴀᴛɪɴɢ:𝟷𝟶/𝟷𝟶這tiramisu 是吃過數一數二的很讓人驚艷本身以為只是小小的一塊蛋糕結果是很有厚度尺寸大得像疏乎厘pancake的甜品底部是咖啡味蛋糕中間有疏乎厘pancake咖啡和酒的味道混在一起上
🎀 ᴄʟᴀssʏ sᴇᴀғᴏᴏᴅ & sᴛᴇᴀᴋ

味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕💕 💗𝟿/ 𝟷𝟶
價錢ᴘʀɪᴄᴇ : ~$𝟾𝟶𝟶
*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*

2023-11-14 398 瀏覽
今日舊同事番黎搵我地食飯,揀左間新開嘅餐廳,想坐得舒服d傾下計。Classy嘅環境相當舒服,裝修優美,行高級西餐廳嘅風格,所以價錢方面都有番咁上下。Set lunch最平一個餐都要$162.8(連加一)所以對於平民打工仔黎講成個餐牌得3個選擇🤣原本冇乜大期望,點知由餐湯到主食都非常高質,真係好好食,值回票價。美中不足係份量偏少,連出名雀仔胃嘅女同事都話唔夠飽。總括黎講,環境靚、食物高質,雖然價錢貴同份量少,但間唔中食一次都值得嘅。

美中不足係份量偏少,連出名雀仔胃嘅女同事都話唔夠飽。
2023-11-09 509 瀏覽
星期六約左姊妹撐枱腳啦咁係IG見到觀塘呢間餐廳環境唔錯咁就約埋姊妹黎會一會佢~咁我book左枱要求街景位~一入餐廳感覺寬敞冇壓迫感環境燈光舒服~可能新開啦預貨較保守8:00時好多野都賣晒不過正常咁先確保來貨新鮮🤭咁晚市套餐唔多啱食因我我好多野都唔食🤭最後揀左兩主食一前盤兩甜品(新開張甜品買一送一)同白酒 mocha ~前盤:《巴馬火腿蘋果蜜瓜》味道又咸又甜但又幾夾幾有新鮮感主食:《法式芥辣龍蝦意粉》好食有驚喜😋對得住價錢《紅酒和牛肉醬千層麵》呢個比預期冇咁濃味略有普通唔算有驚喜但都好食既甜品:《意大利熔岩芝士餅》好味唔會過甜剛剛好太好味同埋打卡之選~呢個必叫《焦糖香蕉梳乎厘》梳乎厘好好味好有蛋香足料又軟熟好Q彈 焦糖香蕉又好味~正😋飲品:杯摩卡咖啡都十分出色~奶泡打得夠幼身入口好滑咖啡又香濃 非常不錯👍🏻當日有兩位店員服務非常好一位係唔知(經理定主任)🤭十分主動幫我地換碟唔嫌煩笑容親切 另一位係一位靚靚女侍應服務好笑容親切我都被她笑容溶化左~希望下次再來可以都遇到兩位非常好既店員其實唔只野食好服務好~連性價比好 唔可以話好平 但一定抵食過好多西餐廳
前盤:《巴馬火腿蘋果蜜瓜》味道又咸又甜但又幾夾幾有新鮮感

主食:
《法式芥辣龍蝦意粉》好食有驚喜😋對得住價錢

甜品

2023-11-04
  • 意大利溶岩芝士餅
  • 法式芥辣龍蝦意粉
今次我收到風觀塘新開左間西餐廳,我係比佢個tiramisu甜品吸引左,所以想黎食,銀八呢座大廈我自己就未黎過,睇落似係新起,見d店舖未開曬,睇黎呢幢將會係美食大廈,令觀塘又多個地方食野啦我地上到餐廳入到去覺得裝修幾靚,店員都有禮貌,感覺似高檔餐廳,佢地有個晚餐menu,有前菜主菜同一杯飲品,做佢個lucky 7會員可以有第二份晚餐半價,叫晚餐可以甜品半價,但係我最想係食甜品,驚食唔曬之下,就選擇單點佢地點餐係用QR code既,預設係英文menu,左上角可以轉番中文版,部分食物佢地會寫限量幾多份,賣曬就冇炭燒美國黑安格斯肉眼8安士($268)呢個牛扒佢會送埋碗餐湯,而今日既餐湯係南瓜湯,個湯幾好飲,塊扒一送到黎已經聞到好香炭燒味,賣相亦都好好,燒到一條條坑紋,唔點醬都已經好好味,食落好有牛味,加埋紅酒醬都好夾,仲有幾件薯仔伴碟幾好👍🏻卡邦尼意大利粉配和風溫泉蛋($108)呢個意粉個醬好好味,唔會好‘漏’,篤穿隻溫泉蛋撈埋就仲正,加埋d煙肉同脆脆一齊食好夾,份量都有唔少😁炸薯條三色醬($48)佢既薯條係比較大條果款,新鮮熱辣炸出黎,夠熱夠脆,三色醬分別係蜜糖芥末醬,黑松露醬,咸蛋黃醬,我

炭燒美國黑安格斯肉眼8安士($268)

卡邦尼意大利粉配和風溫泉蛋($108)

炸薯條三色醬($48)
佢既薯條係比較大條果款,新鮮熱辣炸出黎,夠熱夠脆,三色醬分別係蜜糖芥末醬,黑松露醬,咸蛋黃醬,我自己覺得係比較特別,通常薯條都係配茄汁,蛋黃醬多,都幾鐘意呢3款醬😛

意大利‘溶岩’芝士餅($98)
黎到我最期待既甜品,賣相絕佳,店員將個圈拎走,d‘溶岩’散落去果下好靚,香濃既tiramisu餅味唔會比芝士搶左,個餅既口感軟綿綿都幾好,呢個甜品真係又睇得又食得😍

熱抹茶鮮奶($40)
杯飲品既拉花都整得好靚,比較濃既抹茶味,質素幾好🍵

最後店員話做即做會員可以有9折優惠,佢話就咁download個app填資料就可以免費加入,我即刻join都有9折,梗係即做埋啦🤑

呢間餐廳比到我好有驚喜,呢個質素既服務,環境,食物都好高質,但係價錢算係平,咁多野食最後折埋兩個人先$562,真係好抵👏🏻👏🏻
2023-10-26