2022-08-29
之前趁weekend同朋友去左大館附近一間印度菜餐廳食飯🇮🇳, 一入門比佢既金招牌驚喜到😆大大隻字寫著店名「Chutney」,其實呢個字係解一種印度傳統醬料,基本上辣椒醬/洋蔥醬/番茄醬等都被印度人統稱為Chutney,共通點都係香辛味道,所以餐廳到呢度菜式以濃郁香料味為主~◦ Keema Pav ($198)呢份我見Openrice好多人推薦就叫黎試試,真係冇介紹錯😋餐包有陣陣牛油香味,而且焗到外脆內軟!另外有一碗充滿濃郁印度香料味道既咖喱羊肉碎,上面仲有鵪鶉蛋同薯仔條~將餐包切一半之後,拎d羊肉碎放上去,一啖放入口真係大滿足,味道十分惹味,香而不羶😝食極都唔夠喉🤣推薦呀‼️◦ Malai Paneer Tikka ($188)佢係3份home-made cottage cheese同三色甜椒相隔,煎過既芝士點埋醬汁,再配埋甜椒食都幾特別;不過芝士份量都大,食一舊就漏漏地😂◦ Garlic naan ($42)呢份naan有2大塊,我地兩個人食都食唔曬😂佢新鮮焗出黎熱辣辣,食落比較軟熟,可以點醬汁黎食;如果蒜蓉味可以再重D就更正😁餐廳環境走Fancy宮廷風,感覺金碧輝煌😙book位個陣
◦ Keema Pav ($198)
◦ Malai Paneer Tikka ($188)
◦ Garlic naan ($42)
餐廳環境走Fancy宮廷風,感覺金碧輝煌😙book位個陣記得request坐窗邊位,可以望住大館靚景🤩當日都唔少客人係呢到慶祝生日,個vibe同環境都好襯❤️
📍 Chutney| @chutney.hk
中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈4樓