2024-12-30 1678 瀏覽
同妹妹去咗上環呢間好有氣氛嘅餐廳度食午餐🥰 臨近聖誕節就更加有氣氛❤️ 我哋叫咗兩個lunch set ($268)😍 已經包咗每人兩款前菜、一個主菜同埋一款甜品🤤Starter 🥗寶石生菜沙律 入邊有迷你羅馬生菜,红甜椒粉油醋,核桃碎,羅馬生菜新鮮,酸酸甜甜好開胃,非常適合作為前菜😍俄羅斯薯仔沙律 (+$50)呢個賣相超級,滿滿嘅三文魚子,入邊係薯仔沙律,吞拿魚蛋黄酱,配埋香脆嘅多士,食落充滿口感🥰吞拿魚他他 新鮮生吞拿魚脆餅,牛油果醬,海藻,三文魚子呢個賣相好精緻,炊餅入邊裝住新鲜生吞拿魚、牛油果醬同海藻,食落去非常清新,再加上少少三文魚子,口感豐富❤️蒜片大蝦 GAMBAS AL AJILLO (+$60)呢個蒜片大蝦真係好正,大蝦鮮甜彈牙,煮得啱啱好,配埋香脆嘅蒜片同紅辣椒,真係非常惹味🥰Main 🦐西班牙大紅蝦飯 (2位起)(每位+$150)呢個西班牙大紅蝦飯真係超正,湯底用慢煮龍蝦汁煮成,味道非常濃郁鮮美,加上兩大紅蝦同洋葱魷魚茄醬,飯粒煙韌,絕對值得試❤️Desserts 🍮 椰子漿果瓶呢個甜品真係清爽,紅莓士多啤梨果粒,配上椰子漿慕絲,甜而不膩😍芝士蛋糕 (+$20)巴斯克芝

Starter 🥗
寶石生菜沙律

俄羅斯薯仔沙律 (+$50)

吞拿魚他他
新鮮生吞拿魚脆餅,牛油果醬,海藻,三文魚子

蒜片大蝦 GAMBAS AL AJILLO (+$60)

Main 🦐
西班牙大紅蝦飯 (2位起)(每位+$150)

Desserts 🍮
椰子漿果瓶

芝士蛋糕 (+$20)
巴斯克芝士蛋糕裏便仲做咗軟心,芝士味道勁濃郁❤️
午餐
慶祝紀念
聖誕節
2024-12-23 1566 瀏覽
趁放假日同有好姊妹去中環人氣西班牙菜 Chueca食lunch, 店門口全藍設計,低調又顯優雅💙Tuna Tartare: 用上新鮮生吞拿魚, 脆撻底加上滑順牛油果蓉、海藻及三文魚子,口感層次分明💕Padrón Peppers🫑:青椒表皮幾香脆 , 椒以初榨橄欖油炸成帶有少少咸香!Ham Croquet (3pcs):可樂餅外層薄薄炸皮香脆可口,而入面加入了芝士和火腿 ,好好味🩷Gambas AL Ajillo;蝦大大隻,而且爽口彈牙;蒜油味好香,食得滋味USA Rib-Eye🥩: 我們叫了五成熟, 肉質軟嫩, 而且牛味肉濃郁,最喜歡伴碟的烤蒜,好惹味!而薯條也炸得金黃香脆Coconut & Fresh Berries: cream打得輕盈、順滑👍帶有微微的椰子味道,再加上Berries,感覺好清新Basque StyleCheesecake🧀🍰: 質感較creamy軟滑, 而表面微微焦香,好正!

2024-12-20 1682 瀏覽
呢個價錢黎講 喺中上環區第一道菜已經令我覺得有驚喜,估唔到咁抵食,因為三文魚子嘅份量都好多,仲要係配搭得非常之好食🥰加埋有我最鍾意嘅fine dining 式小食🤣🤣可能前菜全部都大愛,所以主菜我就覺得正常發揮喇😆可能食咗好惹味嘅嗰個西班牙薯波波~變咗個煮食就冇咁惹味,但係都係好食,因為佢二百零蚊一位lunch 有晒 前菜 主食同甜品 🍮令到我覺得如果我喺附近返工就好啦🤤🤤🤤如果同朋友lunch time慶祝生日都係一個好嘅選擇🫶🏻
2024-12-17 1593 瀏覽
今日去咗上環一間好高質嘅西班牙菜餐廳,試左咗佢哋嘅午餐套餐,價錢係 HKD 268 每位,加 HK$50 可以選擇一杯飲品,仲有多幾款附加嘅菜式可以選擇。無論係食材嘅新鮮度、菜式嘅搭配,或者服務質素,都冇得挑剔。😍前菜首先上咗 *Tuna Tartare*,配上牛油果醬、海藻同埋魚子醬,味道清新,牛油果嘅滑溜感同鮪魚嘅鮮味完美結合,口感非常好。跟住我又試咗 *Ham Croquettes*,三件 Iberico 火腿嘅炸 croquettes,外脆內滑,火腿香味撲鼻,令人一試成主顧。另外,我有加價試咗 *Gambas al Ajillo*,大蝦配上香蒜同特級初榨橄欖油,蝦肉鮮甜,蒜香濃郁,真係好惹味!主菜主菜方面我選擇咗 *USDA Rib-Eye*(最少兩位),加 HK$150 每位。牛扒煎到外脆內嫩,肉質極其鮮嫩,搭配三重炸薯仔同埋烤大蒜,簡直係完美組合。甜品最後,甜品我試咗 *Coconut and Fresh Berries*,清爽嘅椰子味加上新鮮果 berries,食完後感覺唔會太膩。仲有 Basque Style Cheesecake,若果你鍾意芝士蛋糕,呢款真係唔可以錯過

甜品

最後,甜品我試咗 *Coconut and Fresh Berries*,清爽嘅椰子味加上新鮮果 berries,食完後感覺唔會太膩。仲有 Basque Style Cheesecake,若果你鍾意芝士蛋糕,呢款真係唔可以錯過,口感綿密,味道濃厚。

抵食高質聖誕大餐推介🥘西班牙領事都推介🇪🇸人頭 $580 一個套餐包5款前菜 + 主菜 +甜品✨^=•.•=^🎀口水妹特別推介:前菜▶️chef’s Rusa薯仔沙律+吞拿魚蛋黃醬+酒醃魚子食材新鮮,魚子份量好多😍薯仔唔會磨到好碎,仲食到一粒粒✨入邊仲有吞拿魚肉🥹不過酒味就唔算好出~配埋脆多士片食,整體唔會好漏🩷▶️Tuna Tartare 吞拿魚+牛油果醬+印度脆波吞拿魚唔會好腥,牛油果泥磨到好滑,加埋印度脆脆波,口感十分豐富!!🩷▶️伊比利亞火腿蕃茄麵包蕃茄蓉+火腿+多士呢個配搭好少見,出奇地夾😍酸甜、鹹香、油香、香脆‼️主菜▶️西班牙紅蝦燴飯 (最少二人)5隻字!濃縮龍蝦湯🥹入邊仲有黑色魷魚粒,有啲咬口✨紅蝦都算大隻,蝦膏真係非常鮮味😍蝦肉都比普通蝦鮮甜彈牙🩷不過食到後尾會有啲漏,因為整體都偏鹹口~▶️Seabass & chorizo鱸魚+鷹嘴豆燉蔬菜+香腸+酸菜係蕃茄base嘅燉菜,入邊有鷹嘴豆、薯仔等✨鱸魚煎得十分嫩滑,不過皮略嫌唔夠燶,就唔夠脆口~酸菜加分!夾埋一齊食好開胃🥹呢個反而好快就食晒,一啲都唔漏🩷甜品▶️焦糖燉蛋佢係偏向硬身嘅燉蛋🥹焦糖味好香!入面有啲香草子🩷蛋味都好夠,仲有
抵食高質聖誕大餐推介🥘西班牙領事都推介🇪🇸

▶️Tuna Tartare
吞拿魚+牛油果醬+印度脆波

▶️伊比利亞火腿蕃茄麵包
蕃茄蓉+火腿+多士
呢個配搭好少見,出奇地夾😍酸甜、鹹香、油香、香脆‼️

主菜

▶️西班牙紅蝦燴飯 (最少二人)

▶️Seabass & chorizo
鱸魚+鷹嘴豆燉蔬菜+香腸+酸菜

▶️焦糖燉蛋
佢係偏向硬身嘅燉蛋🥹焦糖味好香!入面有啲香草子🩷蛋味都好夠,仲有啲莓果解漏~紀念日仲可以寫字!😍整體比較濃厚厚實感覺✨
  • Lobster Rice
  • Flan de Nata
人氣西班牙菜餐廳Chueca✨由西班牙籍總廚Jordi Vallés Claverol 主理😎餐廳環境充滿現代感,設計簡約時尚,燈光柔和💝而且店員態度親切友善,令整個用餐體驗更愉快🥰🔹寶石生菜沙律迷你羅馬生菜搭配紅甜椒粉油醋,味道酸甜、新鮮生菜夠爽口,面頭既核桃碎增添香脆感,配搭清新又開胃!🔹蒜片大蝦用鐵板煎出嘅大蝦令人垂涎,搭配蒜片同紅辣椒,味道濃郁又唔會膩,特級初榨橄欖油更令整道菜增添咗一層香氣,食得好滿足!🔹吞拿魚他他用新鮮生吞拿魚配上脆餅,加入滑順牛油果醬、鮮香海藻同三文魚子,口感層次分明,每一啖都充滿驚喜!🔹俄羅斯薯仔沙律薯仔沙律混以吞拿魚蛋黃醬,味道香濃;醋浸三文魚子帶有一絲酸味,食落去特別開胃,口感滑順,真係好適合作為餐前小食~🔹黑松露牛面頰牛面頰煮至非常軟嫩,牛肉醬汁味道濃厚,搭配綿滑嘅粟米蓉,再加上手刨黑松露更提升整道菜嘅奢華感!🔹阿拉斯加比目魚比目魚肉質鮮嫩,搭配龍蝦醬同青口貝肉,味道層次分明,綠豌豆令整道菜更清新!🔹椰子漿果杯新鮮雜莓搭配椰子泡沫同紅莓醬,口感滑順又帶有水果嘅清香,啖啖散發酸甜莓香。🔹芝士蛋糕 BASQUE STYLE CHEESECAKE表面微微

🔹寶石生菜沙律

🔹蒜片大蝦

🔹吞拿魚他他

🔹俄羅斯薯仔沙律

🔹黑松露牛面頰

🔹阿拉斯加比目魚

🔹椰子漿果杯

🔹芝士蛋糕 BASQUE STYLE CHEESECAKE
表面微微焦香,內裡滑順,味道濃郁唔會太膩,真係一個完美嘅結尾~

Chueca✨
地址: 中環歌賦街8號地舖
2024-11-22 1148 瀏覽
未到餐廳便可看見門口藍色幾何圖形設計的裝修非常有格調,映入眼簾是半露天的吧台設計,餐廳整體設計時尚,充滿異域特色。今次和朋友一起到Chueca,品嚐二人午餐,體驗不錯。前菜*Tuna Tartare一口滿滿吞拿魚大滿足*Gambas Al Ajillo橄欖油,大蒜,大蝦肉質肥厚彈牙*Ham Croquettes火腿薯仔餡炸丸子*Chef’s Rusa面層滿滿三文魚子,底層是薯仔沙律,可配多士食用 ,別具風味 主菜*Usada Rib-Eye肉眼牛排肉質鮮,薯條外脆內軟甜品*Cheeseckae飲品*Tropicana * Peach Tea

*Tuna Tartare
一口滿滿吞拿魚大滿足
*Gambas Al Ajillo
橄欖油,大蒜,大蝦肉質肥厚彈牙
*Ham Croquettes
火腿薯仔餡炸丸子
*Chef’s Rusa
面層滿滿三文魚子,底層是薯仔沙律,可配多士食用 ,別具風味

*Usada Rib-Eye
肉眼牛排肉質鮮,薯條外脆內軟

*Cheeseckae

• Gambas Al Ajillo
  • Prime Beef USDA Rib-eye
  • Ham Croquettes
2024-11-21 1201 瀏覽
每次經過Chueca都會俾佢搶眼嘅藍色門面吸引🤩午飯時段行過見個Lunch Menu價錢唔算太貴,$268 2 starters 1 main 1 dessert,一於入去試吓🙈餐廳內部裝修都好靚,充滿異國風情,門口位置吧枱有格調,亦都有一排半露天座位可以曬住太陽食個lunch夠晒chill!Starters(Choose Two)Tuna Tartere他他賣相非常精緻,入邊有牛油果蓉,味道清新,作為開胃小菜一流!Ham Croquettes黑毛豬火腿炸薯蓉球外皮香脆,內餡軟腍帶火腿鹹香,適合送酒🍷Chef’s Rusa (+$50)不愧最出名嘅前菜之一,魚子滿到瀉係最直白嘅視覺享受,餅乾片沾上吞拿魚蛋黃醬薯仔沙律,超級滿足!Gambas Al Ajillo🦐一碟有5隻大蝦,蒜油香味十足,蝦肉新鮮彈牙😋MainsAlaska Halibut🐟阿拉斯加比目魚肉質嫩滑,青豆好鮮甜,配上特製忌廉汁相當匹配🥹Truffled Angus Beef Cheek (+$50)慢慢燉煮到軟腍嘅牛面頰,牛肉相當入味,松露片昇華整個味道👅Lunch Menu包甜品Coconut and Fresh B

Starters(Choose Two)
Tuna Tartere

Ham Croquettes
黑毛豬火腿炸薯蓉球外皮香脆,內餡軟腍帶火腿鹹香,適合送酒🍷

Chef’s Rusa (+$50)

Gambas Al Ajillo🦐
一碟有5隻大蝦,蒜油香味十足,蝦肉新鮮彈牙😋

Mains
Alaska Halibut🐟

慢慢燉煮到軟腍嘅牛面頰,牛肉相當入味,松露片昇華整個味道👅

Lunch Menu包甜品Coconut and Fresh Berries,加$20仲可以升級巴士克芝士蛋糕,絕對係值得推薦嘅lunch好去處!
2024-11-17 985 瀏覽
位於中環歌賦街的 [ Chueca ],每次經過都被餐廳的彩藍色充滿地中海色彩的外觀吸引,而且有露天坐位設計,感覺悠閑舒適,今日終於約埋朋友品嘗西班牙菜特色午餐,看看Menu每位只要 $ 268起,就能品嚐到頭盤兩款、主菜及甜品,加少少錢更可享用紅白酒和特色飲品🍸 ⭐️Lunch Menu HKD 268 PP✨Starters▪️Chef‘s Rusa + $ 50招牌人氣頭盤,賣相超靚,面層鋪滿了醋浸三文魚,鮮味十足,再配合吞拿魚蛋黃醬和俄羅斯薯仔沙律,口感Creamy豐富,加埋脆脆餅一齊食,香口又鮮味▪️Tuna Tartare 吞拿魚他他 ,香脆脆餅,放上新鮮生吞拿魚、牛油果醬、海藻和三文魚籽,入口魚油滿滿,鮮香十足▪️Ham Croquettes 酥炸火腿丸子,用上新鮮自製伊比利亞橡果火腿配合Creamy 的薯蓉,炸至外層酥脆,入口細滑味道鹹鹹香香,香口惹味▪️Gambas Al Ajillo + $ 60西班牙風味,蒜片橄欖油味道香香辣辣,大蝦浸滿蒜油,入口油潤充滿蒜香,而且蝦肉爽口又彈牙✨Main ▪️Spring Chicken 烤檸檬香草春雞,一上枱已經聞到滿滿香草香料的味道,春

⭐️Lunch Menu

▪️Ham Croquettes

▪️Gambas Al Ajillo + $ 60

✨Main
▪️Spring Chicken
烤檸檬香草春雞,一上枱已經聞到滿滿香草香料的味道,春雞烤至雞皮香脆,肉質意想不到咁香滑,而且好入味,配上自家製超級粗身脆炸薯條,不得不讚嘆薯條,能炸至外層香脆內裏軟腍,而且充滿薯香,鍾意食薯條嘅人一定超級喜歡!

▪️Truffled Angus Beef Cheek + $ 50
黑松露牛面頰炆得軟腍,濃濃嘅牛肉醬汁令牛面頰入味又Juicy ,配上绵滑粟米蓉和手刨黑松露,口感細滑,超美味嘅一道菜

✨Desserts
▪️Coconut and Fresh Berries
椰子漿果杯,底部是新鮮清甜嘅雜莓,配上頂層用椰子打成嘅泡沫忌廉,好清新美味既一道甜品

▪️Basque Style Cheesecake + $ 20
巴斯克芝士蛋糕,入口油潤充滿芝士香,配合雜莓醬的酸酸甜甜,恰到好處,而且蛋糕本身唔太甜,好味

✨Add HK$50 For One Drink
▪️Peach Tea |桃茶鮮香唔太甜,充滿桃香,清新又清甜
▪️White Wine |在這個環境享受這又美味的西班牙美食,飲一口白酒最適合不過
  • Spring Chicken
  • Chef's Rusa
真係每次經過都被吸引住🤩寶藍色拱門既店面💙一排半露天既座位環境有種外國風,帶點慢活既感覺😌即使唔係Weekend假期,平日慢慢品嚐個Lunch☀️Chill下都可以好嘆🤓~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ☀️ Lunch Menu (start from $268/pp) ☀️▪Starters (每人揀2款)▫️Chef’s RUSA (+$50)細細罐,面鋪滿三文魚魚籽 • 吞拿魚蛋黄醬 • 薯仔沙律🥔一次過舀到底,配埋卜卜脆多士一齊食,幾重滋味😝.▫️GAMBAS AL AJILLO (+$60)鐵板上🔥熱辣辣蒜油仲係滾住。大蝦爽口彈牙🦐,蒜油味滲透晒蝦肉到。.▫️TUNA TARTARE 脆撻底加入左牛油果蓉🥑 • 新鮮吞拿魚粒 • 三文魚魚籽 • 海藻,口感豐富😙.▫️GEM LETTUCE SALAD (V)新鮮沙律菜🥬 • 脆脆合桃碎。配油醋汁食落幾FRESH😝.▪Mains▫️CARABIMERO RICE (+$150/pp • Min 2 guests)2大隻紅蝦🦐開邊放正正中間,底既飯粒粒都有濃厚既醬汁包住🤎(魷魚🦑 • 洋蔥🧅 • 蕃
真係每次經過都被吸引住🤩
寶藍色拱門既店面💙一排半露天既座位
環境有種外國風,帶點慢活既感覺😌

▪Starters (每人揀2款)
▫️Chef’s RUSA (+$50)

▫️GAMBAS AL AJILLO (+$60)

▫️TUNA TARTARE

▫️GEM LETTUCE SALAD (V)
新鮮沙律菜🥬 • 脆脆合桃碎。配油醋汁食落幾FRESH😝

▪Mains
2大隻紅蝦🦐開邊放正正中間,底既飯粒粒都有濃厚既醬汁包住🤎
(魷魚🦑 • 洋蔥🧅 • 蕃茄醬🍅 • 慢煮龍蝦汁🦞而成)鮮味得黎唔太膩,啖啖都好滿足😚

▪Sweets
▫️BASQUE STYLE CHEESECAKE (+$20)
表面微微焦香,芝味濃郁 • 軟心狀🤍

▫️COCONUT AND FRESH BERRIES (V)
表面既Cream係用椰子🥥打成,素食既朋友仔都食得💚加埋莓莓幾清新😝

▪Drinks
▫️Red Wine (+$50)
▫️SENORITA ($130)
(White Wine • Raspberry • Peach Liquor • Dry Curacao • Cava)

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺Menu有素食選擇🌱
2024-11-11 999 瀏覽
中環歌賦街嘅西班牙餐廳Chueca,寶藍色的門面真係好吸引,半露天吧台設計極有外國氣息,店內有時尚吧枱同典雅餐枱,環境舒適悠閑。Gem Lettuce寶石沙律菜清新可口,搭配特製醬汁,入口好新鮮爽脆Rusa的外層鋪滿醋浸三文魚魚子,底層是美味的薯仔沙律,搭配脆餅口感層次分明。Ham Croquet外脆內軟,火腿與芝士系絕配,非常惹味。Gambas al Ajillo西班牙特色油浸大蝦,鐵鍋新鮮熱辣,大蝦肉質肥厚,啖啖肉。Alaska Halibut比目魚口感細膩,肉質緊實雪白而且非常鮮甜,搭配碗豆粒粒。賣相一流又營養豐富!Truffled Angus Beef Cheek鐘意呢道菜嘅擺盤,牛臉頰肉軟冧入味,入口即化,松露片增添咗風味,伴隨奶油薯仔蓉, 令牛肉口感更添層次。Basque style Cheesecake口感滑順細膩,芝士焦香的表面賣相好出色。Coconut & Fresh Berries有清新的椰子香氣,質地輕盈、滑順,與新鮮的 Berries好夾,帶出酸咪咪的果味,非常解膩。

Ham Croquet
外脆內軟,火腿與芝士系絕配,非常惹味。

Gambas al Ajillo
西班牙特色油浸大蝦,鐵鍋新鮮熱辣,大蝦肉質肥厚,啖啖肉。

Alaska Halibut

Truffled Angus Beef Cheek

Coconut & Fresh Berries

2024-11-10 794 瀏覽
平時係中上環區呢邊覓食都經過唔少次呢間西班牙餐廳,今次終於約朋友一齊黎食。我同朋友叫左兩個lunch set食,每份包2個前菜+1個主菜+1個甜品,估唔到無論係前菜,主菜定甜品都好出色前菜我地簡左Tuna Tartare、Chef’s Rusa、Gambas Al Ajillo、Ham Croquetter。我最中意係Chef’s Rusa,薯仔沙律+蛋黃醬+三文魚子,連埋脆卜卜既多士一齊食,口感好豐富而且好夾。Tuna Tartare撻底塗滿牛油果醬,上面鋪滿吞拿魚粒,整得好精緻而且味道一流。而Gambas Al Ajillo值得一讚既係煮得好入味彈牙,同埋幫你去哂殼食得好方便🙂‍↕️主菜就叫左Alaska Halibut同Truffled Beef Cheek。牛面頰面頭鋪滿左黑松露片,肉質好嫩軟腍腍,味道濃郁。而比目魚煎得好香,淋滿左龍蝦醬&綠碗豆,清清地又幾好食🤤甜品各要左一個,Coconut And Berries頂部既椰子cream好香滑,食落完全唔會膩

2024-11-07 1422 瀏覽
終於都探店了這間一直收藏已久的西班牙菜😋坐在窗邊的位置一邊享受brunch~一邊看着街外人來車往的風景~更別有一番的風味呢!非常Chill❤️試了brunch menu~每一樣都好精緻👍🏻先上海鮮拼盤🦐🦪一盤超級豐富和新鮮!!有海膽老虎奶辣汁醃生魚~生蠔~海虎蝦。還有吞拿魚他他也很好吃💚最喜歡是改配了Chef's Rusa!滿滿的三文魚籽加上金槍魚蛋黃沙律醬~再配上一塊塊香脆的多士超級好吃😋還有甜青椒真的很!好!吃!🫑超香椒香伊比利亞橡果火腿配蕃茄麵包🐷跟黑松露蘑菇酥炸丸子🍄‍🟫也很不錯~主菜點了二人份的西班牙紅蝦飯!亦是相當出色‼️紅蝦大大隻🦐軟糯的飯底完全吸收了超級鮮味的龍蝦海鮮醬汁實在太好吃了🥹最後甜品是雪糕三文治🍨跟椰子泡沫🥥BRUNCH MENU - HKD 498/ per person✨STARTERS-Chef's Rusa (+HK$50)-Ibérico Ham with Tomato Bread-Padrón Peppers-Mushroom Croquettes (3pcs)🦐ROYAL CHILLED SEAFOOD PLATTER FOR TWO-2 Sea u

試了brunch menu~每一樣都好精緻👍🏻
先上海鮮拼盤🦐🦪一盤超級豐富和新鮮!!
有海膽老虎奶辣汁醃生魚~生蠔~海虎蝦。
還有吞拿魚他他也很好吃💚

Carabinero Rice

最後甜品是雪糕三文治🍨跟椰子泡沫🥥
Ice Cream Sandwich

✨STARTERS
-Chef's Rusa (+HK$50)
-Padrón Peppers
-Mushroom Croquettes (3pcs)

-2 Sea urchin tiger's milk spicy Ceviche
-4 Fine de Claire Oysters
-6 Tiger Prawns
-Tuna Tartare

🥘MAIN
-Carabinero Rice (min. 2 guests) (+HK$80*2)

🍨DESSERT

Carabinero Rice
Ice Cream Sandwich
  • Padròn Peppers
2024-11-02 926 瀏覽
我呢啲佛系寫review嘅人,因為chueca再次出動😝話說呢餐飯都成個月前食,係幫bestie慶生嘅dinner,記得當日係好大雨,條街嘅其他餐廳都好靜,唯獨呢度仲有幾枱客 (其實飲食業真係好難做,大家多多支持吓)。喺門口首先會放低把遮入遮筒,跟住waiter就好快貼個label喺遮抦上面,原來佢係寫咗枱號,等大家唔好拎錯遮,呢個小舉動好細心,抵讚👍🏼當晚有tasting menu可以揀,但睇完都係覺得好似自己散叫開心啲。呢度嘅presentation比之前喺其他地方食嘅西班牙菜更精緻講究,尤其係佢個用撻皮裝住嘅Tuna Tartare,同埋上面舖滿三文魚子嘅薯仔沙律 Chef’s Rusa,好食之餘打卡無得輸📸另外個蒜油大蝦都好impressive,蝦肉非常彈牙。我哋仲order咗兩個甜品,餐廳可以幫手寫birthday message,waiter仲好好主動幫手影相,仲suggest邊個位影係最靚。Overall我好鍾意呢度,環境好、nice staff、食物質數高,要彈嘅話係想主菜嘅portion可以大份多少少😝誠意推薦比大家!
我呢啲佛系寫review嘅人,因為chueca再次出動😝

誠意推薦比大家!
Tuna  Tartare
Chef’s  Rusa
Iberico  Pork
Coconut  &  Berries;  Cheesecake
2024-09-22
慶祝紀念
生日
Tuna  Tartare
Chef’s  Rusa
Iberico  Pork
  • Chef’s rusa
2024-11-02 1032 瀏覽
第一次食依間見到以為都算唔錯,好多人多到要坐到外面的排位見內面桌有人走,就問下可唔可以轉入去同我講唔俾,就有客book左好,我等,話等到8:30會有到左8:30前已經有起碼10個坐無人坐,都唔俾我轉,話有人會walk in,要俾佢地到最後我就等到9點,睇下有幾多人點知都無人入座,寧願吉左個位都唔俾我地坐入去!有無搞錯!野食又唔算好食普普通通。就係見我地唔係外國人就無咁好服務。睇唔起香港人,就唔好係香港開餐廳。
第一次食依間
見到以為都算唔錯,好多人
多到要坐到外面的排位
見內面桌有人走,就問下可唔可以轉入去
同我講唔俾,就有客book左
好,我等,話等到8:30會有
到最後我就等到9點,睇下有幾多人
點知都無人入座,寧願吉左個位
都唔俾我地坐入去!
有無搞錯!
野食又唔算好食
普普通通。
就係見我地唔係外國人就無咁好服務。
睇唔起香港人,就唔好係香港開餐廳。

2024-11-01
30 分鐘 (堂食)