2021-04-08 63 瀏覽
過江龍Chatterbox由開業到依家條人龍都無停過😳遲係遲咗啲 但終於去咗試啦🤩-🐥文華海南雞飯 $118橫掂黎朝聖 梗係加$10轉雞脾🍗佢地嘅雞肉係用上慢煮嘅方法 超級嫩滑😳而佢每啖飯都充滿雞油香味 perfect match🤩點雞嘅醬汁都係佢地自家製 誠意十足👍🏻-🍜招牌珍寶帶子喇沙 $158唔係講笑 可能係我食過最好味嘅喇沙😱佢嘅湯底十分香濃 有濃厚蝦香味🦐再有陣陣椰香 好正🥥同埋佢地嘅帶子好彈牙 yumyum😙-🍢雞肉沙嗲 $98小食方面嗌咗六串雞肉串燒😎偏甜甜地嘅椰味 雞肉都好腍😌飲埋杯美祿恐龍🦖 TGIF就係咁開心🥳
過江龍Chatterbox由開業到依家條人龍都無停過😳

🍢雞肉沙嗲 $98
小食方面嗌咗六串雞肉串燒😎
偏甜甜地嘅椰味 雞肉都好腍😌
飲埋杯美祿恐龍🦖 TGIF就係咁開心🥳
呢間係Musea嘅餐廳係新加坡文華酒店Chatterbox嘅分店,佢嘅文華海南雞飯、喇沙同咸蛋雞翼都好出名😆。其實平時見佢晚市都幾旺場,要排隊,咁啱今日兩點到唔使排隊就入去食啦😚文華海南雞飯 $128之前食過太古分店,雖然musea價錢唔同,但海南雞嘅分店都相對多咗🤓 海南雞保持嫰滑,被醬油麻油汁浸透,淨食都有好香嘅麻油味。醬汁有三款,黑醬油濃厚適中,唔會太鹹;薑蓉薑味重;辣醬就幾香辣椒味,唔會太辣。油飯夠香,佢唔太過肥膩。雞清湯配豆腐同椰菜絲。白胡椒肉骨茶飯 $118一般嘅肉骨茶都係用藥材為主,chatterbox 就用咗白胡椒湯底。湯底望落清清哋,但佢好濃郁,胡椒味重而唔會太辣👍🏻。肉骨茶有四大件一字骨,肥瘦適中,煮到冧晒,另外仲有豆卜(索晒啲湯😍)、金菇、蒜頭。肉骨茶仲會配油炸鬼,好脆身,浸湯好正。食晒成set肉骨茶都幾飽,細食嘅不妨可以叫少飯。特色鹹蛋雞翼 $78/6重口味之選😋 呢個鹹蛋黃醬汁好香,幾似金X魚皮嘅鹹蛋黃味。鹹蛋黃醬汁好濃味,有沙沙哋質感,加上香草就更香。雖然我放耐咗先食,但雞翼keep到暖身,無變硬。檸檬薏米水 +$10薏米水足料,你可以見到好多薏米,薏米食落

文華海南雞飯 $128

白胡椒肉骨茶飯 $118
白胡椒肉骨茶飯

特色鹹蛋雞翼 $78/6
特色鹹蛋雞翼

檸檬薏米水 +$10
薏米水足料,你可以見到好多薏米,薏米食落又唔會太冧。味道香濃,特別係薏米味,「吉」少少檸檬汁令成杯飲品變到另一感覺☺️

荔枝錫蘭茶 +$16
錫蘭茶有四大粒原粒荔枝肉,好甜又好味。整體成杯飲品都唔會太甜,又有荔枝肉咬吓👍🏻
2021-04-07
白胡椒肉骨茶飯
特色鹹蛋雞翼
每次行經呢間餐廳門口,都會見到長長既人龍等候,一直都唔明白點解咁多人,今次食完之後終於明白了!文華海南雞飯,海南雞件的份量都幾多,雞肉嫩滑又juicy,點上附有既醬汁更加惹味!而飯亦係油飯,雖然看上去冇黃色,但係好有雞味!湯係好清的湯,清清地能減去油飯既油膩感!招牌大蝦喇沙,他們喇沙的湯底非常濃郁,除左有少少辣味,亦有花生味,湯底味道好惹味!而粉的質地有點像米線,爽爽滑滑!大蝦爽口彈牙,而且鮮甜,配料仲有魚片同埋蛋,兩者吸收哂湯既味道,十分正!特色咸蛋雞翼,第一次覺得咸蛋黃雞翼係好食的,咸蛋黃醬已均勻塗在雞翼上,味道咸咸香香,好有咸蛋黃的口感,雞翼有稍稍炸過,外皮好香口,雞肉嫩滑又juicy!美祿恐龍、雪糕豆漿紅豆冰 ,前者飲品部分是朱古力,上面有美祿粉和美祿脆脆,味道都幾甜!紅豆冰的味道不會太甜,雪糕是雲尼拿雪糕,好有回到兒時的感覺!
2021-03-31
10 分鐘 (堂食)
1K
2021-04-03 45 瀏覽
其實我都係海南雞FANS, 不過就比較中意去D專食海南雞既餐廳, 因為普通茶記個D通常都麻麻地~ 知道K11 MUSEA開左有新加坡「海南雞飯始祖」之稱既Chatterbox, 未有機會去新加坡試, 而家K11都有得食梗係要黎試下!餐廳環境光猛亮麗, 用上綠色植物點綴, 牆上有大自然風既油畫, 整體感覺舒適。晚飯時段人頭湧湧, 如果唔想等位就要早D黎或者BOOK定位啦! 文華海南雞飯 $118Chatterbox既海南雞特別在以50分鐘慢煮, 所以雞肉入口確係比一般既嫩滑, 配上辣汁, 薑蓉同埋醬油, 特別中意佢既辣汁味道好香! 油飯亦做得出色, 米飯粒粒金黃, 雞油味十分香濃, 入口亦唔覺得油膩。而隨餐附上嘅雞湯 有乾蔥?!好飲招牌雞肉喇沙 $118顛覆左我想像既喇沙! 第一次食咁濃郁, 質感咁厚身既喇沙, 厚身到幾乎去到撈麵既程度, 喇沙醬好香, 椰奶味突出, 正!招牌椰子雪糕 $98打卡一流既人氣甜品, 以椰子鷇載著兩球雪糕, 每一啖雪糕都係到椰子肉碎, 味道清香一D都唔會膩。配上釀入菠蘿既紅毛丹肉, 入口更清爽!雪糕豆漿紅豆冰 $32平時出去食飯都有諗過點解冇豆漿MIX紅豆冰依
文華海南雞飯 $118
招牌雞肉喇沙 $118
招牌椰子雪糕 $98
雪糕豆漿紅豆冰 $32
平時出去食飯都有諗過點解冇豆漿MIX紅豆冰依個組合, 終於係依度比我見到! 豆漿豆味濃, 加埋紅豆同雪糕但又唔會過甜, 好味~
2021-04-03 66 瀏覽
在K-11 Musea,$200 budget 的晚餐食到咩?今次就去了一間食東南亞的Chatterbox。.環境高雅舒服,燈光很柔和,感覺去了很高級的cafe。.Char Kway Teow 星州海鮮炒貴刁 $98味道鹹甜中帶辣,重要炒功火侯,要趁熱食好正。貴刁會比河粉厚身及闊,麵質小小厚又彈牙,口感亦分外煙韌富嚼勁。炒貴刁吃起來不但香辣惹味,而且這個海鮮貴刁材料豐富,有蝦、帶子、炒蛋、芽菜,令人好滿足,味道層次亦較為豐富。.Beef Hor Fun 香炒河粉燴牛肉 $108 是以豆芽、河粉、牛肉等炒至而成加上燴汁,很濕潤可口。牛肉很嫩滑,與河粉及芡汁的口感一致。而且味道又不失鑊氣炒香。.Chicken Satay (6pcs) 雞肉沙爹 $98將雞燒成金黃色,多汁嫩滑,沾上沙爹汁更是惹味。.飲品選擇都很特別,也不乏有東南亞特色的。Iced Barley Lemon Juice 檸檬薏米水Hot Soya Milk 熱豆漿.聽講這裏的海南雞飯很出名,不過每日新鮮製造賣完即止,今次去到的時候已經買光了,下次再來吃吧。

環境高雅舒服,燈光很柔和,感覺去了很高級的cafe。

Char Kway Teow 星州海鮮炒貴刁 $98

Beef Hor Fun 香炒河粉燴牛肉 $108

Chicken Satay (6pcs) 雞肉沙爹 $98
將雞燒成金黃色,多汁嫩滑,沾上沙爹汁更是惹味。

飲品選擇都很特別,也不乏有東南亞特色的。
Iced Barley Lemon Juice 檸檬薏米水
Hot Soya Milk 熱豆漿

2021-04-02 43 瀏覽
今日經過K11 Musea 行街,聽朋友講有一間餐廳海南雞好出名,然後就諗住叫外賣回家食,好彩既係唔多人排隊,等候時間都唔耐,我先後叫左兩樣食物,第一個係新加坡海南雞飯,第二個係星洲海鮮炒貴刁。-新加坡海南雞飯海南雞飯配上黑醬油、薑蓉、辣椒醬,口味好豐富,雞肉都嫩滑,隨餐附送雞湯。-星洲海鮮炒貴刁蝦同帶子都大大粒,但我覺得蝦同帶子數量就比較少,如果多啲就比較好,賣相方面唔錯,味道也不錯的,不過我覺得有點油膩。-整體而言,海南雞飯係唔錯既選擇,雖然價錢係有點貴,不過我自己就接受到。
新加坡海南雞飯

星洲海鮮炒貴刁

10 分鐘 (外賣自取)
午餐
2021-03-30 860 瀏覽
呢晚去左TST行街, 突然想食喇沙~就去左K11 Musea呢間Chatterbox Café食晚餐~呢度環境都好明亮整潔,座位都坐得舒服。主食我地叫左文華海南雞飯同招牌大蝦喇沙。文華海南雞飯($118)海南雞飯可以加$10轉雞脾, 但我冇加, 想試下唔係雞脾既質素,(因為如果高質的話, 就算唔係雞脾肉, 都一樣可以好滑架嘛!)飯係油飯來, 口感都唔錯, 唔會太林, 亦唔會太硬, 粒粒分明。醬料有3款, 甜豉油, 辣醬同薑蓉。幾款醬料的味道都唔錯。雞肉, 都係去左骨的, 全部都可以就咁放入口食, 啖啖肉。 雖然唔係雞脾肉, 但肉質都滑嫩, 一D都唔鞋。而且雞肉偏瘦, 唔會好多肥膏, 健康之選。雞肉份量都唔少, 2個人SHARE食都可以。招牌大蝦喇沙 ($158)呢度除左海南雞飯出名, 喇沙都係另一熱門, 當然都要試!大蝦有3大隻! 真係好大隻!而且都已剥好晒殼, 食起上來好方便!! 讚!!(我好怕個D要自己剥殼既..浸住係喇沙湯仲要自己剥殼, 搞到手好污糟..)蝦肉食起上來都好鮮甜彈牙, 好食!然後成碗野我最欣賞係個喇沙湯底, 個湯底真係好出色, 好香好好味! 椰香味出!個粉配埋個湯食
呢晚去左TST行街,
突然想食喇沙~
呢度環境都好明亮整潔,
座位都坐得舒服。
主食我地叫左文華海南雞飯同招牌大蝦喇沙。
文華海南雞飯
文華海南雞飯($118)

海南雞飯可以加$10轉雞脾,
但我冇加, 想試下唔係雞脾既質素,
飯係油飯來, 口感都唔錯,
唔會太林, 亦唔會太硬,
粒粒分明。

醬料有3款, 甜豉油, 辣醬同薑蓉。
幾款醬料的味道都唔錯。
雞肉, 都係去左骨的,
全部都可以就咁放入口食,
啖啖肉。 雖然唔係雞脾肉,
但肉質都滑嫩, 一D都唔鞋。
而且雞肉偏瘦, 唔會好多肥膏,
健康之選。
雞肉份量都唔少,
2個人SHARE食都可以。
招牌大蝦喇沙
招牌大蝦喇沙 ($158)

呢度除左海南雞飯出名,
喇沙都係另一熱門, 當然都要試!
大蝦有3大隻! 真係好大隻!
而且都已剥好晒殼, 食起上來好方便!! 讚!!
(我好怕個D要自己剥殼既..
浸住係喇沙湯仲要自己剥殼, 搞到手好污糟..)
蝦肉食起上來都好鮮甜彈牙, 好食!
然後成碗野我最欣賞係個喇沙湯底,
個湯底真係好出色,
好香好好味! 椰香味出!
個粉配埋個湯食, 味道一流!

食完主食, 我地再叫左2個甜品,
招牌椰子雪糕
招牌椰子雪糕 ($98)

椰子雪糕係用上原個椰皇呈上,
外表好靚, 打卡一流!
椰子雪糕椰子味濃, 口感順滑, 好食!
雪糕上仲有核桃同去核龍眼,
 去核龍眼好清甜。
星洲彩色刨冰
星洲彩色刨冰 ($58)

呢個真係好得意!
唔同顏色有唔同味道,
冰底下仲有紅豆, 涼粉同提子味爆爆珠,
口感勁豐富!
刨冰上面黃色既係粟米來,
好似粟米肉粒飯既粟米咁,
但原來配刨冰食又幾好味架啵!!
呢個刨冰真係味道豐富,
而且味道其實唔錯,
有興趣既人可以試下!
2021-03-23
招牌椰子雪糕
星洲彩色刨冰
2021-03-29 61 瀏覽
今日同朋友出開街,離到k11到行街,比我地發現在原來有間文華酒店旗下既餐廳👅 咁緊係要離試吓啦💕 估唔到咁高質!真係五星級酒店既級數😛Chatterbox Jumbo Scallop La十粒星推薦😍 本身以為好辣,點知唔辣的,但湯底係好香濃既喇沙味,味道調配到岩岩好!唔係太咸 都唔會油😋 仲要材料既豐富,有魚肉、雞蛋,同埋大大隻好鮮甜既帶子👍🏻Chicken Satay雞肉好滑,重點係呢度嘅沙嗲醬好正😍Salted Egg Chicken Wing好特別!估唔到鹹蛋黃同埋雞翼嘅味道咁夾🤩Chicken Nugget炸到好香脆👍🏻Set Drink: Iced Barley Lemon JuiceRed Bean Soya Milk野飲都有驚喜,特別係豆漿雪糕紅豆冰,味道好清好解渴🥤

咁緊係要離試吓啦💕

估唔到咁高質!真係五星級酒店既級數😛

Chatterbox Jumbo Scallop La

Chicken Satay
雞肉好滑,重點係呢度嘅沙嗲醬好正😍

Salted Egg Chicken Wing
好特別!估唔到鹹蛋黃同埋雞翼嘅味道咁夾🤩

Chicken Nugget
炸到好香脆👍🏻

Set Drink:
Iced Barley Lemon Juice
Red Bean Soya Milk
野飲都有驚喜,特別係豆漿雪糕紅豆冰,味道好清好解渴🥤

一直想試吓呢間海南雞飯,襯午飯時間有lunch set一於試試! 🥢文華海南雞飯🐔中意海南雞飯其中一個原因,係每次都一大盤一set咁送上😍木盆上有香飯、湯、黑醬油、薑蓉、酸辣汁。當然唔少得主角,金黃色既海南雞已去骨啖啖肉,雞皮與雞肉中間有一層啫喱,雞肉嫩滑,連平時唔食雞皮既我都吃清光。香米飯粒粒飽滿分明,充斥住雞湯味道~🥢星洲海南炸豬扒香米飯炸豬扒幾鬆化,上面既醬汁酸酸甜甜,帶點酸薑既味道。Lunch set 可以$28加配菜一碟🥬,我地點左蠔油小棠菜,都幾大碟㗎!翠綠又爽脆。 🥢黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕蘿蔔切成粗長條形,一粒粒既蘿蔔糕食到粗幼絲既切法,頗有口感!黑醬油唔太濃,每一粒蘿蔔糕平均沾上醬汁,味道恰到好處,蝦亦爽口彈牙🥤Rose cappuccino 套餐加$16,賣相幾靚,好girly~ 幾中意呢度咖啡跟奶既比例,咖啡突出得黎又唔會蓋過玫瑰既香。最底層係玫瑰花糖漿記得飲嗰時要拌勻!🦕美祿恐龍 套餐加$10,老公一見到已經唔洗揀,一定係點美祿恐龍!冰塊上面鋪滿美祿可可球,呷一口美祿朱古力味超濃🤩走既時候見到原來仲有tea set,幾抵食,下次一定要試下咖央牛油多士配雪糕,$48仲包

🥢文華海南雞飯🐔

香米飯粒粒飽滿分明,充斥住雞湯味道~

🥢星洲海南炸豬扒香米飯
炸豬扒幾鬆化,上面既醬汁酸酸甜甜,帶點酸薑既味道。

🥢黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕

🥤Rose cappuccino
套餐加$16,賣相幾靚,好girly~

🦕美祿恐龍

走既時候見到原來仲有tea set,幾抵食,下次一定要試下咖央牛油多士配雪糕,$48仲包餐飲㗎

午餐
2021-03-23 74 瀏覽
朋友推薦呢個餐廳😏,今日就黎試下先,兩個人去食,總共叫左5樣野,有2款主食+1款小食+兩杯飲品🤪1:招牌大蝦喇沙🍤2:白胡椒肉骨茶配白飯🍚3:特色鹹蛋雞翼(6隻)🐔4:涼粉豆漿紅豆冰🥛5:美祿恐龍🍫我超推介佢地個白胡椒肉骨茶配白飯🍚,真係好正😋😋😋中意食肉骨茶既朋友千其唔可以錯過,我再食多一碗飯都得🤣🤣入面好足料,唔會淨係得一兩舊肉敷衍你,白胡椒味好出,d湯飲落去都好順喉🥰另外,佢地個特色鹹蛋雞翼(6隻)🐔熱辣辣,鹹蛋味好夠,食落去好滋味🤤,真心第一次食鹹蛋雞翼🥺,無係其他地方見過有,值得一試,會有驚喜😎餐廳環境好闊落,好啱同朋友一邊食飯一邊傾計,燈光都好適合影相😏😏😏
1:招牌大蝦喇沙🍤
2:白胡椒肉骨茶配白飯🍚
3:特色鹹蛋雞翼(6隻)🐔
4:涼粉豆漿紅豆冰🥛
5:美祿恐龍🍫
2021-03-17
2021-03-23 66 瀏覽
文華海南雞飯~加了十元轉雞肶,雞肶肉很滑嫩,完全無骨啖啖肉,雞皮下還有一層啫喱狀的凝結;而雞油飯也非常之好味,很香很滑,既帶雞香,也帶一點點的薑味道,飯粒分明爽身,超正~星洲海鮮炒貴刁~馬拉盞味很香,河粉也不太油,而海鮮蝦方面跟帶子都很大隻又彈牙~新鮮時菜~想不到加28蚊的時菜都蠻大碟,而蠔油也不像平時的死鹹,是調味過的,剛剛好~檸檬薏米水~很足料,帶一點點黏的,好味美祿恐龍~很濃的一杯朱古力,頂上有朱古力波波,中層有一堆朱古力粉,而飲品是特濃朱古力,多層口感,給小朋友喝,大愛~

檸檬薏米水~很足料,帶一點點黏的,好味

1K
在k11 musea shopping後想找個舒適一點,價錢又不太貴的地方休息下食個lunch,朋友就選了這間新加坡過江龍。餐廳內是以大自然設計風,坐得舒服,deco亦用心。最喜歡他們的招牌大蝦喇沙,湯底好香椰香味之餘不會太辣,而且非常難得地不會太鹹,米線麵質亦好好。另外還有三隻、大大隻且彈口的🦐🦐🦐,都幾足料。文華海南雞飯的雞調得好入味,而且肉質幾好,配上三款自家製的薑蓉、辣椒和醬汁,別有一番滋味。香脆嫩雞柳配甜酸醬炸得好香脆而且不油膩,入面都幾多雞肉,是滋味小食之選。最欣賞是他們的涼粉豆漿紅豆冰,用上豆奶有營養得來好味,甜度適中。下次行k11再來😝

餐廳內是以大自然設計風,坐得舒服,deco亦用心。

招牌大蝦喇沙

另外還有三隻、大大隻且彈口的🦐🦐🦐,都幾足料。

香脆嫩雞柳配甜酸醬

涼粉豆漿紅豆冰

下次行k11再來😝

香脆嫩雞柳配甜酸醬
涼粉豆漿紅豆冰
2021-03-20 56 瀏覽
新加坡過江龍Chatterbox Cafe @ K11 Musea商場3月初重開,平日夜晚黎搵食,商場人流唔算好多,但呢間餐廳反而座無虛席,幾受歡迎。餐廳必食推介:文華海南雞飯($118)(+$10可以轉雞髀)招牌的海南雞飯,雞髀肉好嫩滑,中間仲有膠原呀!油飯配搭三款沾醬,黑醬油最好食,唔會喧賓奪主,亦令味道更添層次。星州海鮮炒貴刁($98)用醬油炒貴刁,味道濃香而不過火,海鮮配料落得幾多,熱辣辣幾好食架。特色鹹蛋雞翼($78)雞翼入晒味,每一啖都有鹹蛋香,相比海南雞,呢個雞翼更香口惹味,送酒/汽水就最正!呢餐點少得我最愛的特飲美祿恐龍($32),另加一杯涼粉豆漿($32),大滿足!

餐廳必食推介:

文華海南雞飯($118)(+$10可以轉雞髀)

星州海鮮炒貴刁($98)

特色鹹蛋雞翼($78)

• 文華海南雞飯
  • 特色鹹蛋雞翼
  • 美祿恐龍
2021-03-16 59 瀏覽
k11 musea內既Chatterbox經常大排長龍,終於今日閒日下晝大約2點 來,避開人潮前來。餐廳佈置清新,充滿南洋風情。招牌海南雞飯一定要試,加10蚊轉了雞髀,所以雞肉特別嫩滑。lunch加10蚊可以升級美祿恐龍。另外再叫了一份新加坡好出名嘅肉骨茶配飯 ,肉骨茶以沙煲上檯,保持熱度,份量都幾多,裏面有4,5塊豬骨,金菇同豆卜。套餐包一碗飯及油炸鬼,肉骨肥瘦適中,湯底充滿胡椒香味 可以驅寒。最後來個招牌椰子雪糕,原個椰子裝著自家製嘅雪糕,椰子味非常香,上邊仲有包住菠蘿嘅荔枝同合桃。

餐廳佈置清新,充滿南洋風情。

2021-03-16
  • 文華海南雞飯
喺K11 Musea 嚟講我覺得呢間餐廳食lunch算係抵嘅首先環境乾淨舒服套餐亦份量十足原本想同朋友一樣點招牌海南雞飯但最後敵不過白胡椒呼喚結果不負所望湯頭肉香加白胡椒香十足而且肉骨不但有大量(真係未試過喺街食會有咁多)而且口感同香味都剛好依家豬肉貴咗仲咁足料真係好抵讚!不過咁個油炸鬼就唔知發生乜事又乾又硬又唔香吃了一塊即收工至於個雞 朋友請我吃了一件但就覺得不過不失不過又是同一句雞肉份量超多如果你是大胃王和食肉獸定必好喜歡
喺K11 Musea 嚟講

但最後敵不過白胡椒呼喚
結果不負所望
湯頭肉香加白胡椒香十足
而且肉骨不但有大量
(真係未試過喺街食會有咁多)
而且口感同香味都剛好
依家豬肉貴咗