2021-08-14 28 瀏覽
今次介紹呢間係尖沙咀嘅印度菜,好耐冇食過印度菜啦,呢度環境寬敞,裝修幾靚,仲有室外坐,但嗰日落雨就冇開😆·✨鐵板烤紐西蘭羊膝 配地中海特色醬 $168羊膝食落唔會太硬,會食到有羊羶但唔算好羶,熟嘅程度剛好,易切😬配菜豐富,有薯蓉、西蘭花、椰菜花、瓜類·✨牛油蕃茄咖喱雞🧈🍛 $128印度菜必叫Butter Chicken,如果初初食印度菜可以先食呢款先,我覺得係啱香港人嘅口味嘅😬味道濃郁,雞肉都正常唔會太乾柴,汁咁多要叫返個naan bread點呀🤗·✨蒜蓉烤餅🧄🫓 $38Garlic Naan唔錯,大大塊又口感鬆軟,叫牛油雞一定要叫埋呢個naan bread點汁呀🤤·✨忌廉蘑菇黑松露湯🥚 $68黑松露味好強,仲食到好多蘑菇碎,呢個湯幾好飲,略嫌係上面嘅油多咗😂·✨尼斯沙律🥗 $108呢個沙律係有三文魚、烚蛋、蕃茄、紅菜頭、青椒、橄欖、青瓜、洋蔥、生菜、蘿蔔絲份量大,醬料適中Btw同餐牌描述有銀魚柳、吞拿魚、牛油果不一致,所以有啲不似預期呀😹·✨印度開心果牛奶冰 $88開心果味道,口感都幾creamy,價錢就貴咗少少😂·✨Mango Lassi $58係好甜嘅一杯嘢飲,不過見到有芒果肉係
✨鐵板烤紐西蘭羊膝 配地中海特色醬 $168
配菜豐富,有薯蓉、西蘭花、椰菜花、瓜類
✨牛油蕃茄咖喱雞🧈🍛 $128
✨蒜蓉烤餅🧄🫓 $38
✨忌廉蘑菇黑松露湯🥚 $68
✨尼斯沙律🥗 $108
份量大,醬料適中
✨印度開心果牛奶冰 $88
開心果味道,口感都幾creamy,價錢就貴咗少少😂
✨Mango Lassi $58
係好甜嘅一杯嘢飲,不過見到有芒果肉係入面🥭
✨Lavender Lemonade $58
唔太甜,比較啱我😅味道就係檸檬梳打😛
2021-08-13 42 瀏覽
本身抱住一個獵奇嘅心態去食呢間餐廳!😹但估唔到食物質素同環境都非常高質除咗有傳統嘅印度菜仲有地中海菜式仲緊貼潮流出咗唔少素食 💚難怪平日夜晚多幾多客⁡▪️ 𝗢𝗹𝗱 𝗗𝗲𝗹𝗵𝗶 𝗖𝗵𝗮𝗮𝘁 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿▪️非常有印度特色嘅頭盤,包括有甜辣粟米脆餅、脆炸小扁豆餅同鷹嘴豆圓脆餅,每款都係甜中帶酸,用嚟做開胃菜不錯💁🏻‍♀️⁡▪️摩洛哥烤羊架配石榴汁▪️羊架好濃味但又唔會太蘇!陪咗石榴汁酸酸甜甜幾得意,食埋啲薯蓉都幾飽肚 😂⁡▪️ 𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻▪️食印度菜必叫✨ 幾貼心地可以揀辣度,亦食得出佢加咗唔少香料,我地叫埋個𝗡𝗮𝗻𝗻黎食真係好夾 🥺⁡▪️ 𝗟𝗮𝘀𝘀𝗶 𝗠𝗮𝗻𝗴𝗼▪️食印度菜必飲既𝗟𝗮𝘀𝘀𝗶 💕 用左印度芒果整所以非常香濃,朋友飲左原味都讚不絕口!⁡
本身抱住一個獵奇嘅心態去食呢間餐廳!😹

▪️摩洛哥烤羊架配石榴汁▪️

▪️ 𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻▪️

▪️ 𝗟𝗮𝘀𝘀𝗶 𝗠𝗮𝗻𝗴𝗼▪️
2021-08-13 39 瀏覽
昨天去左位於尖沙咀嘅Carat Fine Indian and Mediterranean Cuisine食Lunch🥰🥰🥰,這間係全港最大間嘅印度🇮🇳及地中海菜餐廳😍😍這裡的主廚👨🏽‍🍳大有來頭,係五星級酒店主廚主理,所以食物有一定的水準🤩🤩🤩我和好友一入門口,已經被又華麗又型格嘅餐廳酒吧吸引,打卡一流😆👍餐廳環境好靚,整潔舒適,設有卡位,睇得出放了不少心思佈置👍👍,有別於我之前去過的印度餐廳,燈光較明亮但又不失情調🥰🥰🥰,最正嘅係設有戶外坐位,客人又多一個選擇👏🏻👏🏻呢度仲有一個特別之處,就係可以透過玻璃大窗,見到廚師們👨🏽‍🍳👨🏽‍🍳好有型咁烹製美食😝😝😝1.摩洛哥烤紐西蘭羊架($168)❤️❤️❤️❤️❤️呢個羊架配石榴汁,伴有薯蓉及彩虹甘荀嚟食好正,羊架夠入味同好juicy 又唔羶👍👍👍,食晒😆😆2.印度傳統炭燒咖喱雞($158)❤️❤️❤️❤️❤️充滿炭香味的雞肉好嫩滑,味道濃郁又夠辣😆,沾點綠色的醬,咸咸地、酸酸地,好惹味,😋停唔到口😅3.北印度咖喱羊肉($158)❤️❤️❤️❤️❤️羊肉咖喱內有腰果、丁香、小豆蔻、香葉一齊烹調,D汁辣辣地,羊肉好淋,配埋烤餅食,好食到不得了😍😍😍4.薄荷咖喱葉爐烤大
昨天去左位於尖沙咀嘅

1.摩洛哥烤紐西蘭羊架($168)
❤️❤️❤️❤️❤️

2.印度傳統炭燒咖喱雞($158)
❤️❤️❤️❤️❤️

3.北印度咖喱羊肉($158)
❤️❤️❤️❤️❤️

4.薄荷咖喱葉爐烤大蝦($148)
❤️❤️❤️❤️
侍應端上這餸菜,見到綠色的汁,以為自己叫錯,後來發現有些蝦在內的!雖然這蝦和我想像中的大蝦有點出入,但味道確是很特別呀,淡淡的薄荷味,加上自家製的汁,又給我多一個機會試下正宗的印度及地中海菜的風味👍👍

5.皇室烤餅🫓($48)
❤️❤️❤️❤️❤️
這個烤餅熱辣辣、軟熟得來,餅邊又有點脆,加埋番紅花、罌粟杼、杏仁,比原味的口感多了很多層次,夠特別👍

6.Lassi (印度經典解辣飲品)
❤️❤️❤️❤️❤️
今日食嘅咖喱其實辣度係可以同侍應講的,所以唔係好辣,但我一向好鐘意飲Lassi,所以都特意叫來喝,正👍

整體來說,Carat Fine Indian and Mediterranean Cuisin,無論環境、食物質素、服務態度(侍應十分友善有禮,招呼週到)都是高水準的,價錢合理,仲有Set Lunch 好抵食,值得大家來試呀👍👍👍👍👍

📮尖沙咀寶勒巷6-8號盈豐商業大廈4樓
📞:2391 3929
2021-08-12
  • 皇室烤餅
  • Mango Lassi
  • 克什米爾紅咖哩羊肉
2021-08-11 45 瀏覽
好耐無食印度菜啦🇮🇳前排同朋友試左呢印度地中海餐廳🥰聽講仲係由五星級名廚主理架🤩餐廳極具空間感,用餐環境夠曬寬闊,除左室內仲設有戶外位置添🥳新德里懷舊三式乳酪拼盤 ($128)呢款係餐廳嘅招牌菜式😆三式乳酪拼盤分別有甜辣粟米脆餅、脆炸小扁豆餅同埋印度特色鷹嘴豆圓脆餅😋咬落去入面係酸酸甜甜嘅乳酪👍味道估唔到都幾夾🥰不過食落都有啲漏🤣肉荳蔻香料胡椒烤紐西蘭羊扒 ($148)呢個羊扒都係餐廳嘅招牌菜🤤真係超大舊呀🤩羊扒表層烤至微微焦香😋食落香料味非常突出😌羊肉肉質嫩滑😆而且肥瘦都幾平均,都幾惹味🥳秘製乳酪醬咖哩薯角 ($88)咖哩薯角裹面充滿薯蓉同扁豆蓉😙入口綿密細滑☺️表面秘製乳酪醬酸酸甜甜,夾埋薄荷醬,絕對係衝擊味蓄🥰會令人一啖接一啖,值得一試😋如果薯角係脆嘅會更加好🤨爐烤胡椒小豆芟奶油雞($138)雞烤得都幾香口😋食到淡淡嘅胡椒香😙不過有幾舊比較鞋口,相比下則較普通🧐

新德里懷舊三式乳酪拼盤 ($128)

肉荳蔻香料胡椒烤紐西蘭羊扒 ($148)

秘製乳酪醬咖哩薯角 ($88)

爐烤胡椒小豆芟奶油雞($138)
2021-08-11 41 瀏覽
很久沒有食咖哩,約老公試這家高級印度餐廳,餐廳裝修有精緻,不同的燈配上梳發椅,高貴得來又舒適Mango lassi -有心思地寫上Ct, 正宗mango lassi 的味道香濃芒果味,打到很滑,很順口招牌天多里乳酪香料烤雞-一上枱就聞到好香香料味,有一隻雞髀一件雞胸,有少少辣,點上薄荷青檸汁多一層清新感西印德省慢煮羊肉咖喱-羊肉用慢煮方法處理非常冧,印度咖喱香料是我最喜愛,不會過辣但不同的香料香Garlic naan-香口有脆又有包嘅鬆軟,配咖喱真係一絕侍應服務態度非常好,勤加水換碟,完餐後又體貼地擺上紙巾加濕紙巾

2021-08-09 82 瀏覽
實不相瞞朋友約我去食印度餐內心不禁地係有所疑惑🤔都驚會唔啱口味或者直頭完全唔啱食但幸運嘅我第一次食印度餐就去咗呢間原來算是正宗的印度餐廳最搞笑係入座時好似真係全場外籍人士😅然後我哋幾個女仔坐一台食飯好彩侍應都10分友善佢哋應該係唔識中文嘅餐牌係有中文嘅問題就問唔到佢哋好多!但係落單就可以直接指餐牌反正我朋友好好一次過叫晒啲餸菜我哋就係負責食!真係二想不到印度菜原來都咁有特色有特色得來原來都唔錯喎👍🏻超級推介~奶油蘑菇配松露very good🤤最後仲有啲搞笑嘢😂因為book位嘅時候有講朋友生日佢哋都好好預備左一個印式但係有一點點薑味嘅birthday cake送上!真係除咗個蛋糕冇人識欣賞之外😅其餘一切都算好味嘅❗️👍🏻
實不相瞞

然後我哋幾個女仔坐一台食飯
好彩侍應都10分友善
佢哋應該係唔識中文嘅
餐牌係有中文嘅
問題就問唔到佢哋好多!

但係落單就可以直接指餐牌
反正我朋友好好一次過叫晒啲餸菜
我哋就係負責食!
真係二想不到印度菜原來都咁有特色

生日
黑松露蘑菇湯
  • 奶油蘑菇配松露
2021-08-06 452 瀏覽
想不到在這裏隱藏了一間印度餐廳。這間餐廳有吧台和用餐的地方,地方寬敞,近窗有四人沙發位,與一般印度餐廳不同的是這裏十分乾淨。Fresh Mango Lassi ($58)以新鮮的芒果製造,份量足,口感幼滑,芒果味頗濃郁,頂層澆上芒果果醬,整體甜度適中。Homemade Masala Chai ($48),以茶壺盛上,會嚐到微微的薑味,有多款特別的糖可選。祕製乳酪醬咖喱薯角($88),醬汁顏色像咖喱,但柔和沒有辣味。薯角配羅望子酸甜醬及薄荷醬,酸甜度與平時吃的酸甜醬不同,比較柔和。新德里懷舊三式小食拼盤($128),包括乳酪扁豆蓉脆餅、脆炸小扁豆餅和印度特色鷹嘴豆空心脆球。三款之中我最喜愛的是空心脆球,咬下去時,那種外脆然後突然失去重心,跌入一堆忌廉狀醬的感覺很特別。乳酪扁豆蓉脆餅是一大片脆餅盛着乳酪扁豆蓉,硬脆中帶着乳酪的柔滑。而脆炸小扁豆餅是一小片厚脆餅。皇室烤餅($48)用上番紅花、罌粟籽和杏仁。罌粟籽味香,主要是香料的味道,但不會過濃烈。烤餅非常鬆軟而充滿香氣。印度香料串燒雞香濃馬莎拉咖喱($128),串燒雞真的做得很出色,外層沒有因串燒而變硬,在充滿串燒香氣的同時,不論內外的雞

Fresh Mango Lassi

Homemade Masala Chai

印度香料串燒雞香濃馬莎拉咖喱

印度香料串燒雞香濃馬莎拉咖喱($128),串燒雞真的做得很出色,外層沒有因串燒而變硬,在充滿串燒香氣的同時,不論內外的雞肉都非常滑溜帶汁。配上大量馬莎拉咖喱,咖喱為中至微辣。因有Mango Lassi相伴,如覺得辣,喝一口即能解辣。咖喱配飯或烤餅都非常適合,能突出烤餅的烤香和鬆軟。

祕製喀什米爾咖喱薯

祕製喀什米爾咖喱薯($128),薯仔的口感也與平時的完全不同,軟稔又帶點煙韌。薯仔內層有芝士,再拌上同是橙色卻又不辣的濃滑醬汁,味道和口感都十分突出,令人留下深刻印象。
題外話/補充資料: 加一服務費
2021-08-03
Fresh Mango Lassi
Homemade Masala Chai
印度香料串燒雞香濃馬莎拉咖喱
2021-08-05 36 瀏覽
今晚和老公兩人來到這家高級印度餐廳,裝潢很舒服,有窗門,有吧枱,有卡位, 座位之間有足夠的距離。我們被安排坐卡位,梳化座位很舒適。首先點了青島啤酒一瓶,歡樂時段直到八時正,特價$55元。前菜點了印度香料考鮮果$108。份量好大,足夠四個人份量。裏面有蘋果,番石榴,菠蘿等生果。印度香料的鹹香味加上水果鮮甜多汁, 開胃又滋味。然後點了一個地中海小吃拼盤$138,擺盤已經很吸引,包括:乳酪蘑菇,蘑菇香口配上清香乳酪,非常可口;葡萄葉捲飯,有點像芒果糯米飯的味道, 味道很好。傳統釀茄子,未吃過那麼細小的茄子,他們配上香料在茄子的中間,口感軟熟,有茄子的香味。黎巴嫩羊肉餡角,外型和口感像咖喱角,點上拌碟的咖喱汁十分香口。地中海素角, 口感味道像肉丸,內裏更夾着些豆類, 味道不錯。第三道菜- 香草燒雞拼薯條$118表皮佈滿香料拼印度咖喱汁和乳酪,還有蕃茄沙律菜好和薯條。雞胸部份肉質相對比較乾,但整體來說,無論擺盤,配菜沙律拼搭不錯,是希臘風格👍🏻最後的主菜是乳酪羊肉香飯$138。首先米飯很香口,亦是比較少吃的長米,內裏有腰果,印度香料令每一口飯都很香,有兩款醬汁配搭,分量很大,必點由於份量太大,而

我們被安排坐卡位,梳化座位很舒適。
首先點了青島啤酒一瓶,歡樂時段直到八時正,特價$55元。
青島啤酒

天多里印度香料烤鮮果

然後點了一個地中海小吃拼盤$138,擺盤已經很吸引,包括:
乳酪蘑菇,蘑菇香口配上清香乳酪,非常可口;
葡萄葉捲飯,有點像芒果糯米飯的味道, 味道很好。
地中海小吃拼盤

第三道菜- 香草燒雞拼薯條$118
地中海香草烤雞配薯條

最後的主菜是乳酪羊肉香飯$138。

乳酪蕃紅花薄荷羊肉香飯

由於份量太大,而我們只有兩人,所以香飯和烤鮮果都要打包回家。一共$613 ,整體環境很舒適,員工服務態度亦很好,食物很有特色選擇很多,是一個值得去的餐廳。
2021-08-05
青島啤酒
天多里印度香料烤鮮果
地中海小吃拼盤
地中海香草烤雞配薯條
乳酪蕃紅花薄荷羊肉香飯
2021-08-05 50 瀏覽
今日約咗老婆收工去尖沙咀行街食晚飯,由於唔想食火鍋燒肉同普通西餐,於是就搵咗間印度餐廳試下新款式。入到餐廳就見到張長吧枱,有不同種類的酒精,亦有調酒師在場,而且設有露天雅座及貴賓室,如果收工同朋友食飯飲酒,相信將會係個不二之選(可惜當日下著大雨,未能到室外參觀)。此處樓底不算高,不過地方寬敞,令人感覺一樣舒服。頭盤方面點選了一份新德里懷舊三式小食拼盤,坦白說呢份小食拼盤真係未必適合香港人口味,事關汁醬太多,有點媗賓奪主嘅感覺。其實本身小食味道係非常可口,作為餐前小食或送酒小食係唔錯,但如果可以適量調配醫汁比重,本人會更加喜歡。不過作為一份傳統小食,唔知餐廳又會唔會作出改良去迎合本地人口味呢。主菜方面,點選咗兩款,第一款係西印隻德省慢煮羊肉咖哩,再加配蒜香烤餅。咖哩香濃,雖然餐牌上寫有兩條辣椒,但實際上並唔太辣(本人唔太食得辣),羊肉經過慢煮處理後,肉質幼嫩,唔會好韌。至於烤餅,我認為係非常出色,原因係因為以往食到的印度薄餅都係好厚身,感覺似食麵粉多過食薄餅。但係今次食到的唔太厚亦唔會太薄,而且脆身,配上咖哩食簡直係完美!除了印度主菜,仲點選咗一款地中海菜式「摩洛哥烤紐西蘭羊架配石榴汁、

除了印度主菜,仲點選咗一款地中海菜式「摩洛哥烤紐西蘭羊架配石榴汁、薯蓉及彩虹甘荀」,值得一讚係羊架本身品質好,食落完全冇羶味,而且廚房烹調功夫出色,羊肉唔會過熟,食落軟綿。不過石榴汁又好似唔太食得出係石榴味,有點似燒汁,配落薯蓉度食又非常之夾!

整體來講係值得再食,下次頭盤會叫返沙律或者雞肉小食試下!
2021-08-04
2021-08-03 189 瀏覽
這次去了一家在尖沙咀的特色餐廳,店舖環境很大,分為戶外戶內用餐區,環境裝修特別🤩,有一種去了外地的感覺。餐廳是以吃中東菜為主,另有酒精類飲品供應,食物和飲品選擇挺多的🙈。-💥Pina Colada HKD$78,用菠蘿汁、白朗姆酒、椰漿及檸檬汁製成。這杯帶點漸變層的賣相,飲品味道酸酸甜甜的,慢慢散發著酒香味😆。這杯椰味較香濃,味道清新很適合女生飲。-💥Long Island HKD$78,用伏特加、龍舌蘭、朗姆酒、杜松子酒、白香柑酒、檸檬汁、可樂及糖漿製成。這杯賣相像檸檬茶,另有一片檸檬在杯上。這杯雞尾酒錯視覺的飲品,因為這杯看似清淡的飲品,其實酒味較重的🙈。-💥牛油烤餅 / 蒜香烤餅 HKD$38,是傳統中東菜常見的小吃,這裡共有數款口味選擇。烤餅口感煙韌濕潤,表面微脆内裡軟綿綿,每一款口味各具特色。烤餅有咖哩汁和乳酪拌著吃,令到烤餅更惹味🤤。-💥印度傳統炭燒香料咖喱雞 HKD$138,這個一份有四件,用了多款香料製成。經過炭燒後外表帶點焦香味,雞肉口感煙韌味道香濃🤩。咖哩味道不會太甜,接近港人口味,還有酸酸的醬汁,可提升雞肉的鮮味。-💥印度蝦仁香飯 HKD$138,用了小鐵鍋裝著挺

💥印度蝦仁香飯 HKD$138,用了小鐵鍋裝著挺特別的☺,每個地方都有不同的做法,以烤製的方式做。香飯用了多種香料製成,賣相是金黃色的色澤。香飯口感煙韌飯,粒粒粒分明不油膩,蝦肉爽口鮮味。

💥玫瑰糖蜜餞奶球 HKD$68 / 杏仁碎奶蜜浸芝士球 HKD$88,這兩款甜品用了小杯子裝著,賣相有點像中式湯圓很特別🤩。兩款甜品也有醬汁浸著,小球口應煙韌濕潤。對於不愛吃太甜的我,對我來說略為甜了一點。
食物質素不錯,價錢一般,環境舒適涼快☺。

2021-08-02
15 分鐘 (堂食)
2021-07-31 39 瀏覽
琴日同朋友係尖沙咀行完街 我地見周圍都好多人搵唔到位食飯 跟住我地就開openrice睇下有咩好食咁我地就想試下d唔同既野 所以有簡左呢間食印度菜既餐廳一入到去見到餐廳環境好好 侍應都好有禮貌 坐得好舒服咁我地就叫左一個香煎鯖魚柳 味道幾特別 唔會太濃又唔會太淡都唔會太鞋 十分我會比七分 另外我地叫左個菠菜雞 d雞都好滑好好食 同平時出面食果d好唔同之後仲叫左個印度風味雞既炒飯 炒得好到味 同埋好香最後我地因為唔夠飽所以叫左兩塊薄餅 味道都唔錯想食印度菜既朋友不妨一試呢間 地點方便 環境好 同埋味道都幾好
琴日同朋友係尖沙咀行完街 我地見周圍都好多人
搵唔到位食飯 跟住我地就開openrice睇下有咩好食
咁我地就想試下d唔同既野 所以有簡左呢間食印度菜既餐廳

一入到去見到餐廳環境好好 侍應都好有禮貌 坐得好舒服

咁我地就叫左一個香煎鯖魚柳 味道幾特別 唔會太濃又唔會太淡
都唔會太鞋 十分我會比七分

之後仲叫左個印度風味雞既炒飯 炒得好到味 同埋好香

最後我地因為唔夠飽所以叫左兩塊薄餅 味道都唔錯

成日聽朋友講去Fine Dining, 但就無咩聽過人介紹食印度同地中海餐的高級餐廳。今日比我搵倒一間好高質的樓上餐廳有Fine Indian & Mediterranean Cuisine,一定要推薦比大家。西印信德省慢煮羊肉咖喱Sindhi Gosht呢個真心推薦,香港食過好多咖喱,估唔倒西印的咖喱係咁出色,香料用得好有層次,勁鍾意藏茴香籽&小豆蔻帶來的辛香,係好正宗,味道香濃的巴基斯坦咖喱。羊肉好淋,肉質嫩滑,好襯咁香濃的咖喱。皇室烤餅Sunhari Lachha Naan食咖哩又點少得嗌烤餅,朋友揀咗呢款烤餅真係勁好食,煙煙韌韌的烤餅,勁有口感!入面仲有杏仁同埋罌粟籽,高質!我唸嗌多一份我都食得曬!香辣蕃茄菠菜蓉大蝦意大利扁麵King Prawns Linguine欣賞呢個蕃茄醬唔只係蕃茄醬。地中海菜特色的蕃茄醬就係有更多香料起入面,所以唔會好似普通番茄醬咁淨係得個酸甜味,係每一啖都食倒香料味,大蝦仲好新鮮,真係食到停唔到!不過奇怪嘅係食完成個麵,都唔係好覺有菠菜蓉?可能食咗唔覺。印度開心果牛奶冰Homemade Lotus Seed Kulfi原來印度自家製嘅牛奶冰係比較實心

Sindhi Gosht

Sunhari Lachha Naan

King Prawns Linguine

印度開心果牛奶冰
Homemade Lotus Seed Kulfi
原來印度自家製嘅牛奶冰係比較實心,奶味係超級濃,要真係好鍾意食奶製品先會鍾意食,加埋d開心果仁,軟硬夾雜,係幾得意。

餐廳環境係偏暗有情調的,但係非常寬敞,坐得舒服,一班朋人傾計都幾岩,只係覺得冷氣比較凍咗D。見到廚房嘅廚師整緊大肉串,非常之吸引,下次一定要再嚟試下其他菜式。
  • Sunhari Lachha Naan
2021-07-29 31 瀏覽
這間印度+地中海餐廳裝潢很漂亮,來吃飯順便打個卡也不錯。新德里懷舊小食拼盤乳酪扁豆蓉脆餅:脆餅上放了豆蓉,再配乳酪和薄荷綠醬,口感又脆又軟的,很有層次感。脆炸小扁豆餅:小扁豆蓉揉成丸型,沾滿了酸甜的乳酪和清香的薄荷綠醬,不錯。印度特色鷹嘴豆空心脆球:外層又薄又脆,一咬即爆,裡面是乳酪。口中充滿涼涼的乳酪,感覺新奇又好玩。味道酸酸甜甜的,很開胃。其實這三款的口感和味道都大同小異的啦。天多里爐烤肉拼盤有烤雞、魚柳、羊肉,分別以乳酪和香料醃製,再放入天多里爐烤焗。羊肉很香辣,魚柳偏乾身,雞肉肥嫩多汁。沾薄荷綠醬汁吃,令香料的味道提升了。
這間印度+地中海餐廳裝潢很漂亮,來吃飯順便打個卡也不錯。

新德里懷舊小食拼盤
其實這三款的口感和味道都大同小異的啦。

天多里爐烤肉拼盤
2021-07-20
2021-07-25 217 瀏覽
HAPPY FRIDAY約左同事食晚飯,揀左呢排好HIT既印度菜餐廳CARAT,位於尖沙咀寶勒巷,位置好方便~除左有多款印度特色菜式,仲有唔少地中海、意大利菜供選擇。餐廳燈光偏昏暗,好有情調,設計充滿異國風情,氣氛一流。*秘製乳酪醬咖哩薯角配羅望子酸甜醬及薄荷醬熱辣辣咖哩薯角外脆內軟棉,咬開有薯蓉豆蓉,好綿滑。面頭鋪滿大量秘製乳酪醬、羅望子酸甜醬同薄荷醬,濃稠醬汁味道層次好豐富~*新德里懷舊三式小食拼盤咩都想試下,小食拼盤就岩哂我地。有齊乳酪扁豆蓉脆餅、脆炸小扁豆餅同印度特色鷹嘴豆空心脆球。三款都係好有印度特色既小食,最鍾意印度特色鷹嘴豆空心脆球,咬開係酸甜醬汁,仲有D冰涼感覺。另外乳酪扁豆蓉脆餅味道好香濃,豆蓉飽肚感十足,味道又多層次。而脆炸小扁豆餅則香脆又可口。*招牌天多里乳酪香料烤雞黎到CARAT必點招牌菜式之一,以豐富印度香料醃製完再放入印度傳統窯爐Tandoor製成,雞肉特別嫩滑多汁,啖啖肉勁滿足。*茅屋芝士球釀乾果濃香蕃茄腰果蓉奶油咖哩茅屋芝士咖哩第一次聽,見到即刻叫左黎試下,辣度剛好仲帶點甜味,粒粒茅屋芝士好香濃。*西印信德省慢煮羊肉咖哩配藏茴香籽 小荳蔻 香草羊肉經慢煮
HAPPY FRIDAY約左同事食晚飯,
揀左呢排好HIT既印度菜餐廳CARAT,
位於尖沙咀寶勒巷,位置好方便~

除左有多款印度特色菜式,
仲有唔少地中海、意大利菜供選擇。

餐廳燈光偏昏暗,好有情調,
設計充滿異國風情,氣氛一流。

*秘製乳酪醬咖哩薯角
配羅望子酸甜醬及薄荷醬

熱辣辣咖哩薯角外脆內軟棉,
咬開有薯蓉豆蓉,好綿滑。
面頭鋪滿大量秘製乳酪醬、
羅望子酸甜醬同薄荷醬,
濃稠醬汁味道層次好豐富~

*新德里懷舊三式小食拼盤

咩都想試下,小食拼盤就岩哂我地。
有齊乳酪扁豆蓉脆餅、脆炸小扁豆餅同
印度特色鷹嘴豆空心脆球。

三款都係好有印度特色既小食,
最鍾意印度特色鷹嘴豆空心脆球,
咬開係酸甜醬汁,仲有D冰涼感覺。
另外乳酪扁豆蓉脆餅味道好香濃,
豆蓉飽肚感十足,味道又多層次。
而脆炸小扁豆餅則香脆又可口。

*招牌天多里乳酪香料烤雞

黎到CARAT必點招牌菜式之一,
以豐富印度香料醃製完再放入
印度傳統窯爐Tandoor製成,
雞肉特別嫩滑多汁,啖啖肉勁滿足。

*茅屋芝士球釀乾果
濃香蕃茄腰果蓉奶油咖哩

茅屋芝士咖哩第一次聽,
見到即刻叫左黎試下,
辣度剛好仲帶點甜味,
粒粒茅屋芝士好香濃。

*西印信德省慢煮羊肉咖哩
配藏茴香籽 小荳蔻 香草

羊肉經慢煮後特別軟嫩,
配以濃郁咖哩再加薄餅食,
絕佳配搭組合,好正~

*皇室烤餅

加入蕃紅花、罌栗花、杏仁為全港獨有,
食落外鬆脆內軟熟又煙韌,酥香十足,必點~

*Lassi mango 芒果沙冰

食印度菜點可以唔叫Lassi mango,
甜度剛好,沙冰打得好細滑,
大大杯飲完透心涼。

2021-07-20
2021-07-25 36 瀏覽
Restaurant Review📝🇮🇳Old Delhi Chaat PlatterPapri Chaat, Dahi Bhalla, Sev Puri. With homemade Tamarind & Mint Chutney- Thin & Crispy Bean-made Crisps with Savoury, Creamy & Colorful Sauce- Beautifully Present- bit too much as an Appetizer for 2Mutton🐑Curry Sunhari Lachha (Saffron, Poppy Seed & Almond) Naan- Curry was Spicy & Heavy. When goes with the crispy outside soft inside Naan, with feel full easilyPrawn🦐Curry- Prawns tasted quite plain, not umami at all- Curry was less Heavy than the Mutton
Restaurant Review📝

🇮🇳Old Delhi Chaat Platter
- Beautifully Present

Prawn🦐Curry
- Curry was less Heavy than the Mutton Curry but will make you feel full easily as well

Bollywood Afterparty
Cinnamon Infused Gin, Homemade Honey🍯Syrup, Aromatic Bitters, Citrus🍊, Aquafaba
- Aquafaba was very smooth & silky
- Really Cool Drink, best for summer🌞
- Significant Cinnamon Flavors which was so soothing
- Not too sweet, a good balance among Cinnamon Pleasant Spiciness, Honey Sweetness & Citrus Sourness
- Absolute Vegan Cocktail by using Aquafaba to replace dairy ingredients

Goa Bay Fling🍹
Gin, Smashed Cucumber🥒, Fresh Passionfruit, Cucumber Cordial, Citrus🍊, Aquafaba
- Extremely Chilled & Refreshing but bit too sweet for me

Ambience💞
- Elegant & Cozy
- Some Staff was Professional with Comprehensive Product Knowledge